Lotos Kolej Sp. z o.o.

Adres: Michałki 25, 80-716 Gdańsk

NIP: 5832641717 KRS: 0000135118

Lotos Kolej Sp. z o.o.
3 85 347 5 1

Opinie o Lotos Kolej Sp. z o.o.

Filtruj opinie po kryteriach:

Lucyna
 Opinia

Jeden wielki bałagan..... nie polecam pracy w przewozach. Który bardziej krzyczy ten żyje. Maszyniści i rewidenci - gwiazdy....Prezesi .... stare betony z cargo.... dyrekcja..Mariano z pełnomocnikiem - jeden umywa ręce od wszystkiego drugi tabelka goni tabelkę poprzedzone konferencjami....kierownictwo sędzia ...tuszuje,faworyzuje swoich, zamiata wszystko pod dywan...młody wilczek.... zmienia decyzje co 15 minut i tylko karać... wszystkich karać. Kierownicy wędkarz i motocyklista.... nie panują nad niczym...bo nie wolno. Dyspozytura..... wywalone na wszystko i wszystkich.... przetrwac 12h i niech nastepni się martwią. Planiści... próbują jakoś zapanować.... raz lepiej raz gorzej. Specjalisci .....rodzina na p..... i wszystko jasne. Ciekawe kiedy to walnie.

Pomocna?
Tak4Nie
Agnieszka
 Opinia
@Lucyna 14.07.2019 14:25

Cieszę się, ze zechciałaś dodać coś od siebie na temat pracodawcy, jakim jest Lotos Kolej. Ale proszę Cię, żebyś następnym razem - mimo wszystko - nie wypowiadała się tak nieprzychylnie o niektórych pracownikach tej firmy. Na forum GoWork.pl szanujemy bowiem każdego. Muszę ponadto powiedzieć, że Twoja wypowiedź jest niestety chaotyczna, a przez to niektóre rzeczy nie są zrozumiałe. Zacznijmy zatem od początku. Jak oceniłabyś poziom wynagrodzenia: jest on adekwatny do stanowiska i do stażu pracy?

Pomocna?
TakNie
Bez immienny
 Opinia
@Agnieszka 14.07.2019 14:46

Dla pracowników ta opinia jest jasna i przejrzysta . Poprzednia władza panowała nad firmą i jeśli powstał jakiś problem,zgrzyt to szybko był naprawiony. Dziś jest tak jak z reformą szkolnictwa - totalny bałagan.

Pomocna?
Tak2Nie
Tomasz
 Opinia
@Bez immienny 16.07.2019 15:02

Rozumiem, że bałagan organizacyjny jest dużą niedogodnością dla pracowników jednak osoby, które chcą zacząć pracę w Lotos Kolej nie wszytko są w stanie zrozumieć z poprzedniej opinii. Wiem, że dla osób zatrudnionych i znających dobrze firmę jest zrozumiała, ale na tym forum szukają pracy osoby nowe nie związane jeszcze z pracodawcą i nie znające polityki firmy, więc fajnie by było gdybyś jasno wszytko wytłumaczył.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Bez immienny
 Opinia
@Tomasz 21.07.2019 16:22

Co tu wyjaśniać ? Śledź ogłoszenia o pracy, zobacz na jakie stanowiska non- stop szukaja pracowników. Dlaczego firma z taką pozycja na rynku nie może pozyskać nowych pracowników? Nie ma w całej Polsce wykształconych ludzi? Jest duży bałagan, brak komunikacji z działami. Większość pracowników to tylko przetrwać dniówkę i niech następni się martwią.

Pomocna?
TakNie
Być może
 Opinia

Witam wszystkich, ogłoszenie pracy w LK "Prowadzący pojazdy wyłączne w obrębie bocznicy". Pytanie moje brzmi jaka płaca jest na tym stanowisku chodzi mi o podstawę, wiadomo premia jest a może jej też nie być. W ogłoszeniu napisali konkurencyjne wynagrodzenie i to mnie zastanawia czy opłaca się dojeżdżać z innej miejscowości około 70 km. Jak to wychodzi godzinowo w miesiącu? System pracy zmianowy codzienny czy np. 12/12 i 48 wolne. Niedziela 100% płatna? Itd. Z góry dzięki.

Pomocna?
TakNie
ckni
 Opinia

Może mi ktoś powiedzieć o pracy w dziale obsługującym Niemcy? Bo co jakiś czas widzę ogłoszenia do tego działu na stanowisko dyspozytora czy też jakiegoś koordynatora( czy jakoś podobnie). Pytanie czy jest aż tyle pracy tam, że zatrudniają ciągle nowe osoby czy jest duża rotacja? Ze wg na nawał pracy, wymagania czy o co chodzi? Czy słaba oferta Lotosu? Czy dyspozytor na DE pracuje na jedną zmianę czy stanowisko obsadzone jest 24h czy jak, na jaką ofertę można liczyćod Lotosu na tym stanowisku?

Pomocna?
TakNie
Johny Bravo
 Opinia
@ckni 03.06.2019 22:17

Praca 12 h w trybie zmianowym . Dzień , noc , wolne i tak w kółko dzień noc po nocy wolne . Wymagają bardzo dobrej znajomości języka niemieckiego. Znajomości technicznego j. niemieckiego + wiedzy logistycznej , przepisów kolejowych itd. A stawki sorry nie są wysokie. Nie wiem dokładnie ile proponują bo to jest objęte tajemnicą, ale szału nie ma. Załóżmy że dostaniesz 3500 brutto to netto masz 2505 zł i raz co kwartał dostaniesz premie kwartalna około 600 zł. ( tak podał kalkulator wypłat ale nie obejmuje potrąceń z tytułu ubezpieczenia,itd. To za swoją wiedzę pewnie oczekujesz większej kwoty. Masz 2500 zł i musisz z tego wydać na dojazdy około 500 zł to z 2000 nie poszalejesz. Są możliwości zrobienia nadgodzin ale też szału nie ma. to do wypłaty około 300 zł na ręke. Masz też wczasy pod gruszą około 1700 zł i po roku czasu tz. 13- kę. Na tym stanowisku praca pod presja czasu i stres. Dlatego jest tam taka rotacja pracowników. Popracują, zdobędą doświadczenie i szukają pracy u konkurencji. Jeśli tobie takie warunki pasuja to idz na spotkanie rekrutacyjne. No i oczywiście atmosfera w pracy nie jest najlepsza. Jak czytasz opinie to po zmianie władzy jest nie najlepiej, przewozy non stop spadaja, władza oszczedza na wszystkim. Brak możliwości awansu a jesli zmienisz stanowisko to mogą ci zaproponować nowa niższą stawkę ! Tak zrobili z kilkoma osobami co poszli na szkolenie na maszynistę. Długoletnim pracownikom obcieli stawkę o około 500 zł.

Pomocna?
Tak1Nie1
ckni
 Opinia
@Johny Bravo 07.06.2019 11:17

Dzięki za obszerną odpowiedź, trochę mnie to zastanowiło i zdemotywowało. No to "szału" nie ma, jeśli to rzeczywiście tak wygląda... Myślałem, że można po Lotosie czegoś więcej się spodziewać, tym bardziej, że to nie praca za przeproszeniem "na kasie", a do tego też wymagania mają konkretne.... za 2500 na rękę to ciężkie życie chyba w takim Gdańsku...Może gdzieś w jakiejś wiosce 50 km od miasta taka pensja robi jeszcze wrażenie i da się normalnie za to żyć, nie mając swojego "m", ale taka stawka w takiej firmie i dużym mieście...ciężka egzystencja chyba. Ja nie z Gdańska, na razie za granicą, ale z chęcią powrotu, ale takie wiadomości jak powyższe nie napawają mnie optymizmem.... Myślałem, by się ubiegać o tę pracę ale perspektywa życia z miesiąca na miesiąc, jakoś mnie odstrasza. Tym bardziej, że naświetliłeś mało-optymistyczne perspektywy na przyszłość. PS wspomniałeś o konkurencji, to kto jest taką konkurencją dla Lotosu i gdzie lepiej, że tam odchodzą z Lotosu?

Pomocna?
TakNie
Johny Bravo
 Opinia
@ckni 07.06.2019 15:24

A to różnie. Jedni idą do CTL-u inni do Freighlinera PL (ale nie polecam) jeszcze inni i to sporo odeszło do Olavionu. To firma byłego prezesa Lotos kolej. Tam ma wysokie wymagania ale atmosfera podobno lepsza niż w Lotosie. Też odchodza do innych firm nie związanych z koleją. Wiem że krąży opinia że w Lotosie to zarabiają lepiej niż górnicy. Ale rzeczywistość jest inna. Szału nie ma ale też sa w Gdańsku firmy gdzie mniej płacą.

Pomocna?
TakNie
Xyz
 Opinia
@Johny Bravo 07.06.2019 11:17

Dyspozytor w dziale niemieckim ma około 5000 brutto, z nadgodzinami i dodatkami wychodzi 5 000 netto miesięcznie, nie wiem skąd wziąłeś te 3500...

Pomocna?
TakNie
Agnieszka
 Opinia
@Johny Bravo 07.06.2019 11:17

Informacje, które podajesz na temat wysokości zarobków w firmie Lotos Kolej z Gdańska są bardzo potrzebne na grupie gdyż mogą one zaważyć na decyzji wielu osób, które zainteresowane są podjęciem się pracy w tej firmie. Czy są to jednak dane sprawdzone i potwierdzone? Może ktoś inny, kto obecnie pracuje w firmie może podzielić się na forum rzeczywistymi zarobkami w tej firmie?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Kandydat na manewrowego
 Opinia

Ile na reke zarabia manewrowy? Sa mozliwie nadgodziny?

Pomocna?
TakNie
Bez immienny
 Opinia
@Kandydat na manewrowego 14.05.2019 17:53

3000 brutto. + nadgodziny + grusza + 13 pensja + premia kwartalna. Dasz rade samemu sobie obliczyć ? Grusza to 2350 , 13 - 10% z dochodów rocznych , premia kwartalna 5 %. Nadgodziny to czas po przekroczeniu normy godzin w danym miesiącu .

Pomocna?
Tak1Nie
anonim
 Opinia

(usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak1Nie1
Sławomir
 Opinia

Mam przez to rozumieć, że trudno jest dostać się do pracy w firmie Lotos Kolej bez tak zwanych znajomości? Co z osobami z zewnątrz, które chciałyby pracować w tym miejscu? Znasz takie osoby, które z powodzeniem przeszły proces rekrutacyjny i są dziś pracownikami tej firmy? Odpowiedz, proszę.

Pomocna?
TakNie
Była pracownica
 Opinia
@Sławomir 20.05.2019 12:42

Ja byłam taką osobą z zewnątrz, bez układów. Po półtora roku sama zrezygnowałam z pracy. Niestety, jest trochę prawdy w tym, co napisał Pracownik.

Pomocna?
TakNie
Pracownik
 Opinia
@Była pracownica 26.05.2019 23:00

Oczywiście, każdy może mieć inne odczucia. To jest jedynie moja subiektywna opinia o tej firmie, która sobie wyrobiłem i NIE JEST STWIERDZENIEM FAKTU.

Pomocna?
TakNie
Sławomir
 Opinia
@Była pracownica 26.05.2019 23:00

Jeżeli dostałaś się do Lotos Kolej bez żadnego poparcia, to znaczy, że jesteś osobą kompetentną i z odpowiednimi kwalifikacjami. Czemu zrezygnowałaś z pracy? Jeśli mogłabyś napisać bardziej szczegółowo o warunkach pracy, plusach i minusach zatrudnienia, w ten sposób pomogłabyś innym chętnym biorącym pod uwagę zatrudnienie w firmie.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Była pracownica
 Opinia
@Sławomir 27.05.2019 14:49

@Sławomir - owszem, oprócz pożądanego na rynku pracy wykształcenia posiadam też nienajmniejszą wiedzę na temat samej branży kolejowej i w miarę szybko uczę się nowych rzeczy. Zrezygnowałam z pracy, ponieważ nie byłam usatysfakcjonowana śmiesznie niską pensją i stanowiskiem - brakiem możliwości awansu i podwyżki w ciągu tego półtora roku. W trakcie całego okresu zatrudnienia podpisałam w sumie 3 umowy (licząc z tą pierwszą) i przy żadnej nie było mowy o zmianie stanowiska czy pensji. U nowego pracodawcy na dzień dobry dostałam znacznie wyższą pensją niż tą, którą miałam w LK odchodząc (różnicy zarobków nie kompensowały mi nawet premie czy dodatki - kalkulowałam to sobie przed podjęciem decyzji o zmianie pracodawcy). Z plusów to raczej stabilne zatrudnienie. Premie też na plus, chociaż bez szału. Mi pracowało się spokojniej niż w typowej korporacji (chociaż pewnie zależy od działu). Z minusów - z mojej perspektywy, to dość słabe zarobki i ciężko o awans.

Pomocna?
TakNie
Seba
 Opinia
@Sławomir 27.05.2019 14:49

Plusy to premie i dobra atmosfera, a z minusów to bark rozwoju i brak możliwości awansu, cały czas stoisz w miejscu jak trybik w maszynie.

Pomocna?
TakNie
inck
 Opinia
@Była pracownica 27.05.2019 20:22

Witam, można prosić o kontakt mail? Chciałbym o coś dopytać, jeśli można. (usunięte przez administratora)

Pomocna?
TakNie
Bez immienny
 Opinia
@Sławomir 20.05.2019 12:42

Taka opinia krąży ciągle, że do Lotosu można dostać się tylko po znajomości. To czemu non stop sa ogłoszenia rekrutacyjne? Do pracy przychodzą z tz. ulicy którzy nie mają żadnej wiedzy na temat transportu kolejowego. Ale oni są kierowani dalej na kursy szkoleniowe. Na stanowiska specjalisty wymagane jest wykształcenie. Jeśli ktoś ma wiedzę , wykształcenie i przejdzie rekrutację to zostaje zatrudniony. Ale czy przyjmie warunki (stawkę) jaka mu zaproponują? To jest dobre pytanie. Bo jak zaproponują na stanowisko specjalisty od 3000 - 3700 brutto to szału nie ma.

Pomocna?
TakNie
Kandydat
 Opinia

Warto przyjsc do Lotosu na szkolenie na swiadectwo? Jakie są warunki finansowe? Lojalka? Oraz Dlugosc szkolenia

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Robson
 Opinia
@Kandydat 21.02.2019 22:03

Cześć, załapałeś się może na szkolenie z licencją na świadectwo ? Ja miałem jechać ale we wtorek zmieniło się rozporządzenie i będę próbował na starych warunkach. Jeżeli byłeś to ile Ci zaproponowali wypłaty przez firmę ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Kandydat
 Opinia
@Robson 04.04.2019 09:31

Co to znaczy że zmieniło się rozporządzenie?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Robson
 Opinia
@Kandydat 04.04.2019 11:12

Ja zdałem egzamin na starych zasadach 10 lat temu. Miałem 10 lat przerwy i w tamtym roku zdałem egzamin na licencje i jak do 29.10.2018 ktoś nie zdążył ze świadectwem to musi zdawać na obecnych zasadach czyli długo. A zmiana rozporządzenia daje możliwość szybciej zdać bez szkolenia teoretycznego, warsztatu, egzaminu (100 pytań). Zdajesz przy komisji tzw. sprawdzian wiedzy i umiejętności i jazda. Jest to opcja dla doświadczonych maszynistów czyli dla tych którzy z różnych powodów nie zdążyli z świadectwem do 29.10.2018.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Benek
 Opinia

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak się Wam pracuje w Lotosie jako rewident-ustawiacz bo zastanawiam się nad przyjęciem do firmy. Pozdrawiam

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Robson
 Opinia
@Benek 28.03.2019 09:40

Daj spokój, chce Ci się dojeżdżać z Chrzanowa ? Zarobki raczej podobne.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
113
 Opinia

@WIKTOREK ..., do nadgodzin nikt Ciebie nie zmusza. Możesz przecież odmówić. Przykro, że nie pamiętasz jak nazywa, lub nazywał się Twój bezpośredni przełożony. Czasy, że dostawałeś za darmo już minęły. Jeżeli pracujesz w LOTOS Kolej, to dlaczego nie poszedłeś za starym Zarządem. Boisz się, że będziesz pracował ciężej. Jeżeli jesteś rewidentem,to rozumiem, że praca w stacji jest dla Ciebie za ciężka. Tu trzeba pracować, nikt nie jest włożony taxi. Pracujemy 12 godzin i za tyle nam płacą. A Ty co..., z 12 godzin, może 6 uczciwie i jesteś zmęczony. A może jesteś maszynistą z licencji - NIE..., NIE jesteś. Zapomniałeś jak było za poprzedniego kierownika. Jeżeli chcesz mogę przypomnieć. Albo jak było za poprzedniego Zarządu. Jeżeli nie jesteś przyzwyczajony do wysiłku, to i leżenie sprawi Ci wiele boleści. Jak mi wiadomo to w to potrzebny jest czas na zmiany. Jeśli jesteś ustawiaczem w lub manewrowy i jesteś w brygadzie gdzie klimat jest - raczej kiepski, to z pracy zawsze będziesz niezadowolony. Fakt, że praca w torach przy takiej ilości i natężenia manewrów w strefie zagrożenia nie jest to zapłacone. Było by miłe aby zarobić tyle co stary pracownik, np. ,, Albert " (dlaczego jest jeszcze starszym-jakim jest człowiekiem nie trzeba przypominać) i nie robić nadgodzin. Adam i Rafał mają trudne zadanie, ale ufam, że umiejętnie pokierują załogą i prowadzić owocne rozmowy z obecnym Zarządem.

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Ustawiac
 Opinia
@113 21.03.2019 10:09

Co do starszego (usunięte przez administratora)powinien zająć się zarząd bo zmiana treści autorytet a chłopaki ok

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Maszynista IC
 Opinia

Ile zarabia maszynista bez nadgodzin ze wszystkimi premiami oraz dodatkami? Pytam bo są sprzeczne informacje a chce zlozyc CV.

Pomocna?
TakNie
Elżbieta
 Opinia
@Maszynista IC 22.01.2019 09:27

Na forum padło już pytanie o zarobki i rzeczywiście różne osoby podają różne informacje. Sądzę, że wysokość wynagrodzenia jest w dużej mierze zależna od doświadczenia, ale także od negocjacji z pracodawcą. Może warto skontaktować się bezpośrednio z działem kadr firmy Lotos Kolej w tej sprawie? Napisz proszę, jaką decyzję podjąłeś w sprawie aplikacji.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Assassin's
 Opinia
@Elżbieta 23.01.2019 01:10

No mi za pracę w Jaśle zaoferowali 3.5 netto na rękę. Plus jakieś nadgodziny. Na elektryczny nie jeździłem ale po"kursie" do 6 tys netto....

Pomocna?
TakNie
Wiktorek
 Opinia

A Sowa z Zamułem wiecznie łamią przepisy pracowników i kodeksu pracy...Tam się kontrole powinno zrobić i nie że ludzie mają maks nadgodzin a reszta na zeszyt ...

Pomocna?
Tak13Nie3

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
ja
 Opinia

Ja z kolei z pytaniem o sekcję w Jaśle - czy ktoś mógłby powiedzieć coś na jej temat? Chodzi mi o wszystko: warunki, atmosferę, jak wygląda kwestia spania po hotelach (dużo/mało) itd.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
mechanik
 Opinia

Ja z zapytaniem do maszynistów jeżdżących w barwach lotos kolej . Jestem maszynistą któremu się kończy lojalka w pkp cargo i chciałbym się przenieś do lotosu.na jakie można liczyć wynagrodzenie przy normie godzin w miesiącu ,jak są płacone nadgodziny powiedzmy 2 3 razy dodatkowo szychty w miesiącu i jak macie Panowie liczony czas pracy tak samo jak to bywa u prywaciaża 2-3 h dojazdu do składu 12h na lokomotywie i 2-3 h dojazdu do domu czy tak jak w pkp 8-9 h na lokomotywie a reszta pisane jako pasażer?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@mechanik 13.11.2018 20:10

Piszesz o szychtach czyli mogę przypuszczać, że jesteś z Górnego Śląska. Kończąca się lojalka czyli jesteś młodym maszynistą. Ciesz się, że nie jesteś w LOTOS Kolej chyba, że jesteś śliski i bez wazeliny potrafisz wleźć od końca drogi pokarmowej przyszłemu pracodawcy, a dokładniej Twojemu pasterzowi, który będzie Twoim bezpośrednim zwierzchnikiem, wtedy możesz liczyć na przychylność i względnie dobre traktowanie przez Twojego "pasterza" do czasu jak zrozumiesz w jaki perfidny sposób zostaniesz wykorzystany. Jeśli się sprzedasz, jesteś stracony jeśli pokażesz, że jesteś mądry będziesz miał trudny żywot bez awansu ale szacunek i spokój ze strony Twojego "pasterza". Nie wszystko jest złotem co się świeci, więc przemyśl co chcesz w tej spółce robić, pracować albo zarabiać.

Pomocna?
Tak13Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia
@mechanik 13.11.2018 20:10

Widzę, że chciałbyś podjąć pracę w firmie Lotos Kolej. Jakie warunki byłyby dla Ciebie satysfakcjonujące? Na forum przeczytać można wiele opinii o pracy w tym miejscu, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych, ale może warto złożyć swoje CV, pójść na rozmowę i zobaczyć, jak to wszystko wygląda.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
NIckNick
 Opinia
@Jorg 14.11.2018 17:51

Nie odpowiedziałeś na jego pytanie

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@mechanik 13.11.2018 20:10

Za normę zarobisz: 1. uposażenie brutto-tyle ile dadzą Tobie w umowie. 2. premia przewozowa zależna od uzyskanych tzw. punktów, powiedzmy około 500, 00 zł. minimum 3. dodatek za nocne godziny identyczne jakie masz w Cargo. 4. co kwartał premia. 5% Nadgodziny to sobie umiesz sam obliczyć dzieląc uposażenie przez normę godzin. Wszystkie 100%. Pasażera nie ma. Na maszynie pracujesz 8 lub 12 godzin, dojazd tam i z powrotem nie jest czasem pracy chociaż uzyskujesz płatne punkty do premii przewozowej to tak jakbyś dojeżdżał własnym środkiem transportu. Zakładając, że na dzień dobry dostaniesz 5200,00 zł. brutto łatwo się doliczysz ile zostanie Tobie na rękę. Myślę, że około 4000,00 zł. powinieneś wyciągnąć. Pamiętaj , że prawidłowym obliczeniem własnego wynagrodzenia jest dochód roczny w którym są umieszczone wszystkie składniki wynagrodzenia. Dzieląc go przez 12 masz Twój zarobek miesięczny.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
NickNick
 Opinia
@Jorg 15.11.2018 21:23

4 tysie to w Cargo mają..coś chłopie zaniżasz tu

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
jan
 Opinia
@Jorg 15.11.2018 21:23

Na dzien dobry za dwie trakcje daja 4800 brutto, 4600 brutto za jedna. Tak proponowali na rozmowie kwalifikacyjnej w Czechowicach.

Pomocna?
Tak2Nie
Majster
 Opinia
@jan 20.11.2018 09:44

Rozumiem że to 4800 brutto to tylko podstawa?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Xyz
 Opinia
@jan 20.11.2018 09:44

Do podstawy masz nadgodziny, premie przewozowa, grusze, premie roczna, premie kwartalna, jakieś dodatki za hotele. Po zsumowaniu samej pensji spokojnie wyjdzie ponad 6000 na rękę

Pomocna?
Tak1Nie
Patrycja
 Opinia
@Jorg 15.11.2018 21:23

Dziękujemy za tak szczegółową wypowiedź! Tak dokładne dane z pewnością będą przydatne dla osób chcących podjąć pracę w Lotos Kolej. Skoro kwestia wynagrodzenia jest już jasna, to może warto poruszyć też jakieś inne? Czy bez problemu można liczyć w Lotos Kolej na umowę o pracę na czas nieokreślony?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
BR 56
 Opinia
@jan 20.11.2018 09:44

Nie chcę Cię straszyć ale wybrałeś najgorszy wariant. Czechowice to wydział LOTOS Kolej, jeśli centrala nie wymieni w nim kadry kierowniczej to bym zaczekał na podjęcie pracy w obecnym składzie. Może nastąpią jeszcze lepsze czasy, a nowe kierownictwo będzie miało szacunek dla pracownika , którego na dzień dzisiejszy brakuje.

Pomocna?
Tak12Nie
Jorg
 Opinia
@NickNick 16.11.2018 12:07

Skoro wliczasz nadgodziny, 500+, itp, to wyjdzie zdecydowanie więcej.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Starażnik_Lotos_Kolej
 Opinia
@BR 56 27.11.2018 13:34

@BR56 Najpierw to trzeba wymienić zarząd Lotos Kolej który robi za statystów a potem należy pomyśleć o kierownictwie wydziałów.

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@Starażnik_Lotos_Kolej 29.11.2018 19:07

I tu masz rację jeśli doświadczyłeś tej patologicznej kadry.

Pomocna?
Tak5Nie
Borys
 Opinia
@mechanik 13.11.2018 20:10

W Lotos Kolej zarobisz o 1500-2000 zł więcej ale będziesz do dyspozycji pracodawcy nie 170 godzin ale 300-400 godzin w miesiącu (taxi, hotele) +godziny w pracy na nowoczesnym sprzęcie :-)

Pomocna?
Tak3Nie
Patrycja
 Opinia
@Borys 01.12.2018 17:07

Rozumiem, że piszesz o dojazdach do pracy oraz o czekaniu w miejscu, do którego się przyjechało, na powrót, tak? Czy ten czas również wlicza się do wynagrodzenia w Lotos Kolej? To może być istotna kwestia dla osób chcących aplikować do pracy w tym miejscu.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były Maszynista
 Opinia
@Xyz 21.11.2018 10:17

Ale piszesz głupoty. Zwolniłem się kilka miesięcy temu i z fulem nadgodzin i pół miesiąca w taxi i hotelach miałem średnią wypłatę 4700 - 4800 zł. Wiadomo co kwartał z premią 5300 zł. Pracowałem w Lotos Kolej jako maszynista 3 lata więc nie piszę bzdur. Kto wchodzi pod biurko tak jak piszą poprzednicy ma lepiej... Trafienie na BR285 lub traxa czy Dragona graniczy z cudem. Reszta to praca na starych i bardzo głośnych i mało komfortowych zabytkach. SM42, 181. Mimo że pracowałem tam tak krótko, bardzo dużym szacunkiem darzyłem byłego Dyrektora. Po jego odejściu, a raczej po dobrej zmianie w LK to już nie ta firma. Byłem dumny z pracy w LK. Ale zarobki.... w PKP zarabiam więcej bez nadgodzin i z grafikiem !

Pomocna?
Tak6Nie
Patrycja
 Opinia
@Były Maszynista 07.01.2019 10:47

A czy te kwoty, które podajesz, to już wynagrodzenie "na rękę" czy brutto? Pensja to w sumie dość indywidualna sprawa i zależeć może od wielu różnych czynników. Chyba, że w Lotos Kolej jest ona raczej podoba u pracowników tego samego szczebla, tak samo jak rozliczanie premii etc?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były pracownik
 Opinia
@Patrycja 11.01.2019 16:59

Kwoty podaje netto. Ale w ich skład wchodzą wszystkie dodatki ( taxi , nadgodziny, premia kwartalna, premia przewozowa ) czyli 5300 netto. Słyszałem że nowy pracownik dostał 5300 płacy zasadniczej Brutto , gdzie pracownik z 9 letnim stażem ma 4800 brutto. Stąd tak liczne odejścia z Lotosu, do Olavionu ( firmy byłego prezesa Lotosu). Praca polega na tym że część pracowników ma stały grafik a część jest na tz. telefon. Ci z stałym grafikiem jeżdżą na wyznaczonych trasach stałe zaplanowane pociągi. Rusza z Czechowic, Jasła, Gdańska i jedzie do Zduńskiej woli karsznice. Tam idzie do motelu spać. Oczywiście dostaje bon na posiłek. Po 12 h odpoczynku taxi zawozi go na pociąg do Zduńskiej Woli lub w okolicach aby podmienił kolegę któremu kończą się godziny pracy. Jeśli nikogo nie podmienia to rusza z pociągiem do Jasła, Czechowic , Gdańska. To tak pięknie tylko wygląda, ale : Jeśli nie ma pociągu powrotnego to jazda taxi do domu. Jeśli jest pociąg ale nie po 12 h odpoczynku czeka się nawet 20 h. Reszta maszynistów co są na telefon, nie wiedza kiedy wyjdą do pracy ,i kiedy wrócą. Niby jest ustalone ile wcześniej musisz być powiadomiony przez dyspozytora o pracy, ale jak się bedzie odmawiało to , jak w miesięcy zrobi się normę godzin to dobrze. Nie będą do ciebie dzwonić , a wręcz odwrotnie to TY będziesz prosił o pracę.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Elżbieta
 Opinia
@Były pracownik 04.02.2019 10:26

Już wszystko rozumiem. Bardzo Cię dziękuję za tak dokładnie wyjaśnienie tych - jakże istotnych - kwestii. W sposób szczegółowy opisałeś nam także, jak wygląda praca w firmie Lotos Kolej. Mimo wszystko - uważam, iż wiele osób zdecydowałoby się na zatrudnienie w takim miejscu. Szczególnie, iż Lotos Kolej należy do wiodących firm transportu kolejowego. Posiadają ponadto najnowocześniejszą flotę lokomotyw w Polsce. W związku z tym chciałabym Cię jeszcze zapytać, czy w najbliższym czasie planowana jest tam rekrutacja?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były pracownik
 Opinia
@Elżbieta 04.02.2019 11:30

Cały czas potrzebują Ustawiaczy , manewrowych i maszynistów. Czy wiodąca? Spadek Udziału przewoźników wg wykonanej pracy przewozowej z 11% w 2015 do 8,94% za 2018 rok.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Maszynista IC
 Opinia

Ile zarabia maszynista bez nadgodzin ze wszystkimi premiami oraz dodatkami? Pytam bo są sprzeczne informacje a chce zlozyc CV.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
MANTA
 Opinia

Witam,skoro jest tak dobrze w LK to dlaczego część maszynistów odchodzi do konkurencji?Jeżeli propaganda głosi,że mamy nowoczesny tabor,to czy należą do niego lokomotywy E-181,182 wyprodukowane w latach 60-tych?

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@MANTA 02.08.2018 14:44

Nadal odchodzą i będą odchodzić. Vice Prezes spółki jest nawet z tego zadowolony? Rozbieżność w zarobkach robi swoje.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były pracownik
 Opinia
@MANTA 02.08.2018 14:44

Zapomniałeś dodać SM42 , ET 22, ET40, EU07. Na 100 lok. 20 jest nowych typu Dragon, Traxx , BR285 i Newag 6dg. Prawdopodobieństwo trafienia na lokomotywy z lat `60 to 85%.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia
@Były pracownik 04.12.2018 10:40

Rozumiem, że masz na myśli niezbyt nowy tabor dostępny w Lotos Kolej. Jak wygląda komfort jazdy tymi maszynami? Czy są one awaryjne, czy całkiem nieźle się sprawują? Dla osób, które "siedzą w temacie" stan techniczny pojazdów może być ważny przy podejmowaniu pracy. Natomiast dla osób nowych zrozumienie tego może stanowić problem. Zachęcam więc do wyjaśnienia tych kwestii.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
BR 56
 Opinia
@Patrycja 07.12.2018 20:04

Komfort jazdy na tych muzealnych maszynach możesz porównać sobie do jazdy na rowerze bez siodełka. Ile wytrzymasz?

Pomocna?
Tak2Nie
Strażnik_Lotos_Kolej
 Opinia
@BR 56 15.12.2018 22:19

Co tam komfort jazdy,grunt że się umie tańczyć na stołach i obiecywać że się zwolni wszystkich.Totalne dno.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia
@BR 56 15.12.2018 22:19

Nie jestem zainteresowana podejmowaniem pracy w tym miejscu, a tego typu porównania są co najmniej nie na miejscu. Proszę o zachowanie kultury na forum. Może warto w takim razie poprosić pracodawcę o jakieś dodatkowe wyposażenie, zwiększające komfort jazdy, czy raczej nie ma opcji na coś takiego?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Świerzak
 Opinia

Cześć..piszecie tu o wszystkim i o niczym..Konkretne pytanie: ile zarabiają MASZYNIŚCI ??? Ciekawe czy znajdzie się uczciwiec co napisze jak jest a nie zaniży ani zawyży albo w ogóle będzie znów marudził jak to tam jest źle...pytanie padło konkretne...

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Maszynista
 Opinia
@Świerzak 18.11.2017 10:46

Szczerze!!! Staż w Lotosie 4 lata, wypłata za luty 2018 , norma plus 28 ndg 5920 zł, można? - można , a że inni marudzą to tak jest wszędzie, zawsze znajdą się Ci co płaczą.

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były pracownik
 Opinia
@Maszynista 17.03.2018 05:59

Napisz ile godzin w taxi i na hotelach jak już piszesz to cała prawdę.

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Maszynista
 Opinia
@Były pracownik 18.03.2018 17:03

Dlatego nie pracujesz!!! Powiem tak jak miesiąc ma 30 dni to uwierz mi pół miesiąca w pracy , pół w domu.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Maszynista
 Opinia
@Były pracownik 18.03.2018 17:03

A i najważniejsze . W LK jestem Panem Maszynistą , od innych rzeczy są inne stanowiska.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Popolupo
 Opinia
@Maszynista 19.03.2018 08:17

Zobacz nową ofertę Ecco rail

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
ww
 Opinia
@Popolupo 25.03.2018 17:20

oferta godna uwagi ale nie powala i trochę cuchnie.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
ww
 Opinia
@Maszynista 17.03.2018 05:59

5920 Zł z 28-toma nadgodzinami Ty uważasz za dobrą zapłatę? A życzę Tobie abyś harował do emerytury za taką wypłatę bo zapomniałeś dodać, że w lutym miałeś premię kwartalną, którą powinieneś podzielić przez trzy i wtedy wyszłoby to szczere Twoje wyznanie. ECCO daje ponad 9.000,00 zł. brutto. A spytaj kolegów co po Niemcach jeżdżą jakie mają pensje. Maszynistą trzeba się urodzić, teraz byle chłystek z ulicy jest szkolony i będzie robić to jak wytresowana małpa podległa kierownictwu, który będzie Cię szantażował abyś łamał przepisy dla dobra firmy. Stanowisko maszynisty zostało już zeszmacone i jego nowa nazwa to furman, a nie maszynista.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
PracownikLK
 Opinia
@Maszynista 19.03.2018 08:17

Bzdury Bzdury Bzdury !!! Ile dostałeś za takie wpisy? 100zł brutto od szefuncia? Czy obietnice lepszych służb? Pół miesiąca w domu.. Skoro takiś zadowolony i piszesz prawdę to przedstaw się , przecież nic nie masz do ukrycia ponoć !!!

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
alek
 Opinia
@ww 28.03.2018 14:59

Duza roznica w zarobkach tych co do Niemiec wjezdzaja? Jezdza po calym kraju czy blisko granicy? Firma nie boi sie ze uciekna do jakies firmy kolejowej w Niemczech?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
MechanikLK
 Opinia
@ww 28.03.2018 14:59

A Ty zapomniales dodac ze 9000 to nieja jest podstawowa pensja. Naogladales sie liczb na obrazkach i robisz wode z mozgu. Podstawowa pensja to 6600 dopiero jak wykonasz miesieczny harmonogram i nie odmowisz pracy to moze dostaniesz premie 1980 zł. Do tego nagroda roczna w wysokosci 1500 brutto smiech na sali i jeszcze zeby ja otrzymac pelno uwarunkowań. Jak tam zachwalasz to idz torba na plecy i ruszaj w Polske jak beduin. W lotosie jestes mieszkancem domu i czlonkiem rodziny a nie gosciem ktory przyjezdza raz na dwa tygodnie.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
PR
 Opinia
@Maszynista 17.03.2018 05:59

To na rękę tyle czy brutto?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Rewident
 Opinia
@Maszynista 19.03.2018 08:18

Jesteście leniami a nie panami

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
rewident
 Opinia
@Świerzak 18.11.2017 10:46

Będziesz pracował w tym (usunięte przez administratora) to się dowiesz trzeba na swojej skórze odczuć

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Mariusz
 Opinia
@rewident 11.06.2018 19:06

Wszędzie dobrze, tam gdzie nas nie ma :) Pracuje już 7 lat i chyba już wydoroślałem z takiego narzekania. Nie podoba Ci się, to sobie zmień pracę.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Piotrek
 Opinia
@Mariusz 11.06.2018 19:56

Dokładnie. Ja pracuje na 3 zmiany od poniedziałku do piątku. Czasami jeszcze w soboty. Czasami też muszę zostać na 12 godzin i tak dwa tygodnie pod rząd. Nie wierzy ktoś ? Wpisać proszę correct ociaz gowork. Proszę zobaczyć jakie tam są opinie. Od stycznia mam już 250 nadgodzin. Pracuje dopiero 3,5 roku. I niestety męczę się na produkcji. Zawsze chciałem zostać maszynista. Co cargo jak rekrutowali się spóźniłem z CV. Technikum kolejowe w mojej miejscowości zostało zamknięte i nie miałem możliwości zostania maszynista.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
anonymous
 Opinia
@PR 28.04.2018 20:51

Netto, brutto wychodzi więcej niż w śmiesznym Ecco????

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Piotrek
 Opinia
@Mariusz 11.06.2018 19:56

Hej Mariusz. Dostałem się do PKP cargo na szkolenie ;)

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@Maszynista 17.03.2018 05:59

Ile dostałeś nagrody za ten wpis?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Mistrz
 Opinia
@Maszynista 19.03.2018 08:18

Tak d-pny pan maszynista

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia

Jajko niespodzianka. Po otwarciu rozczarowanie.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Granice absurdu.
 Opinia

Dyspozytornia w Czechowicach Dziedzicach nie potrafiłaby nawet zarządzać kosiarką w swoim ogrodzie a co dopiero pociągami.Brawo Wy Malowane pustaki.

Pomocna?
Tak10Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia
@Granice absurdu. 03.11.2018 05:48

@Granice absurdu., nie bardzo wiem, jak odnieść Twoją wypowiedź do tematu dyskusji - zwróć proszę uwagę na to, że wątek dotyczy pracy w Lotos Kolej w Gdańsku. Pracujesz w tym miejscu? Proszę o nieużywanie w swoich wypowiedziach słów potocznie uznawanych za obraźliwe.

Pomocna?
Tak4Nie
Strażnik_Lotosu
 Opinia
@Granice absurdu. 03.11.2018 05:48

Dobrze piszesz Artur.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@Granice absurdu. 03.11.2018 05:48

No wreszcie ruszyły prawdziwe opinie. Dlaczego tak późno?

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Jorg
 Opinia
@Patrycja 03.11.2018 13:37

A czy jest dyskusja o pracy w LOTOS Kolej w Czechowicach Dziedzicach? Przecież to jest tylko wydział LOTOS Kolej z Gdańska.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Waldemar
 Opinia

Lotos kolej to dziwna spółka, w kółko wypuszczają te same ogłoszenia. teraz Specjalista w Dziale Obsługi Handlowej. Kogo oni szukają to nie wiadomo. Rynek pracy chyba nie jest tak słaby, jest sporo studentów, których da się przyuczyć, innych ludzi poszukujących pracy, hmm.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Potencjalny pracownik
 Opinia

Czy ktoś się orientuje ile zarabia Specjalista w Dziale Obsługi Handlowej w Lotos Kolej? idę na rozmowę i nie chciałbym popełnić gafy :-)

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Pracownik
 Opinia
@Potencjalny pracownik 04.07.2018 17:37

3500 brutto na początek.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Potencjalny pracownik
 Opinia
@Pracownik 06.07.2018 10:09

nie wiem skąd masz te dane, ale rzeczywistość okazała się zupełnie inna, na plus.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
asdf
 Opinia
@Potencjalny pracownik 09.07.2018 11:50

Jaka się okazała rzeczywistość? Mówiąc konkretnie

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Potencjalny pracownik
 Opinia
@asdf 27.07.2018 00:18

konkretnie to raczej na forum nie można napisać, ale budżet przewidywał ponadprzeciętną jak na rynek pensję.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
asdf
 Opinia
@Potencjalny pracownik 29.07.2018 17:22

Racja, nie na forum, można prosić o maila? Rozważam powrót z emigracji i ciekawi mnie czy warto się Lotosem interesować. Na inne stanowisko niż Twoje. Miałbym parę pytań co do pracy w Lotosie. Z góry dzięki.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
asdf
 Opinia
@asdf 29.07.2018 20:30

Mail : ma7y@wp.pl

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
ooooo
 Opinia
@Potencjalny pracownik 04.07.2018 17:37

Witam, zwracam się z zapytaniem, ponieważ w Lotos Kolej pojawiło się ogłoszenie, ze poszukają pracownika na to stanowisko. I jak się okazało mam rozmowę, denerwuję się trochę co może mnie spotkać na takiej rozmowie? Bardzo bym prosiła o jakąś wskazówkę ;)

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
janosik
 Opinia
@ooooo 10.10.2018 15:21

i jak Ci poszło, jakie pytania na rozmowie?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
anonim
 Opinia

Witam, zwracam się pytaniem mam rozmowę na stanowisko: Specjalista w Dziale Obsługi Handlowej, czy ktoś wie czego mogę się spodziewać?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Pracownik
 Opinia
@anonim 17.10.2018 13:20

Byłem na takiej rozmowie. Przygotuj się porządnie z informacji ze swojego CV w kontekście zadań z ogłoszenia. Jest to stanowisko analityczne czyli znajomość Excela to podstawa. Poza tym różne pytania dotyczące modeli analitycznych, statystyk etc. Kierowniczka tego działu to bardzo sympatyczna osoba, także atmosfera spotkania będzie łagodna.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
anonim
 Opinia
@Pracownik 17.10.2018 14:12

@Pracownik Dziękuje serdecznie za informację. Mogłabym jeszcze zapytać jak wygląda sprawa zarobkowa?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Pracownik
 Opinia
@anonim 19.10.2018 14:38

3700 pln netto z tego co pamietam

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia
@Pracownik 17.10.2018 14:12

@Pracownik, rozumiem, że udało Ci się podjąć pracę w Lotos Kolej, tak? Tak wnioskuję patrząc na Twój nick. Wygląda na to, że rozmowa, w której brałeś udział była dość szczegółowa i mocno były na niej sprawdzane kompetencje uczestnika. Czy później brałeś udział w jeszcze jakimś innym etapie czy od razu zostałeś przyjęty do pracy?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Zainteresowany praca
 Opinia

Witam. Mam pytanie dotyczące stanowiska dyspozytor, bo szukają. Ma ktoś wiedzę na temat pracy i stawek?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Ok
 Opinia
@Zainteresowany praca 15.10.2018 23:26

Też ciekawu jestem

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia

@ooooo, ten użytkownik, czyli @Potencjalny pracownik, wypowiadał się już kilka miesięcy temu na forum, ale miejmy nadzieję, że jeszcze do nas zagląda i udzieli Ci odpowiedzi na zadane pytania. Jesteś już po rozmowie kwalifikacyjnej, o której wspominałaś? Jeśli tak to daj nam koniecznie znać, jak Ci poszło i czy podejmujesz pracę w Lotos Kolej.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia

@Enriko, rozumiem, jeśli faktycznie jest tak, jak piszesz, to szkoda, że tak to wygląda. Myślę, że wiele osób miałoby szansę wykazać się w Lotos Kolej! Mogą zapytać, na jakim stanowisku pracujesz w tej firmie? @Borys, szczegółowa i cenna wypowiedź. Piszesz o hotelach, rozumiem więc, że praca często ma charakter wyjazdowy, tak?

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Rambo
 Opinia

Czy ktoś ma jakieś informacje odnośnie rekrutacji na stanowisko S. Specjalisty ds zakupów i magazynów w LK? jest już wybrany pracownik, trwają rozmowy etc.?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia

@Rewident, proszę o komentarze zgodne z tematem przewodnim wątku, czyli opinii na temat pracy w firmie Lotos Kolej. Twój komentarz nic nie wnosi do tematu i jest mało merytoryczny dla osób szukających informacji o pracy w tej firmie. Obecnie Lotos Kolej, poszukuje pracowników na kilka stanowisk do swojej firmy http://kariera.lotos.pl/304/oferty_pracy Czy ktoś z Was aplikował już może na któreś ze stanowisk? Może jesteście już po rozmowie kwalifikacyjnej? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
obserwator
 Opinia
@Patrycja 27.05.2018 11:17

Wbrew opiniom że w LOTOSIE to jest super praca i kasa płynie strumieniami, to ludzie wciąż odchodzą. Pytanie czemu skoro tu takie luksusy? Stażysta maszynista ( oferta pracy.) - spójrzmy na tę ofertę pracy. Szkolenie na maszynistę to czas około 2 - 2,5 lat. Jak informują w ogłoszeniu to na ten czas zatrudniony kandydat bedzie przez agencję pracy. Co to am już mówi? Przez ten czas nie zapłacą ci za wczasy pod gruszą, 13 pensji , premii kwartalnej i premii przewozowej. Nie wiem jaką stawke dadzą podczas szkolenia, ale premia przewozowa to około 600 zł, premia kwartalna 600 zł , wczasy pod grusza 1750 i 1300 na każde dziecko. premia roczna czyli 13 pensja to 10 % z rocznych poborów ( od 3000 w górę). Jak by nie liczyć tracimy dużą kasę. A i na 4 lata daja lojalkę albo jak się zwolnisz około 100000 do zwrotu. Co do atmosfery, to starzy pracownicy idą na przeczekanie tej władzy. Ale i są tacy co sie ciesza z nowej władzy i tej roszady stanowisk. Ogólnie to jak bym był mlodym pracownikiem to zrobił bym sobie te uprawnienia. 2 lata szkolenia i następnie 4 lata pracy i można szukać innego przewoźnika lub poczekać a może po zmianie władzy znów Lotos będzie rósł w siłę.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
zibo
 Opinia
@Patrycja 27.05.2018 11:17

Patrycja w ofercie pracy są przekłamania i tak jak wcześniej pisano tu w opiniach a więc 1.Nie dowoża do i z pracy trzeba się wstawić na wyznaczony punkt zborny a potem przewożą od do miejsca pracy czas przejazdu wynosi od 1 do nawet 3 godzin w jedną stronę za co nie płacą (miesięcznie wychodzi po 40-60 godzin w taksówkach). 2.Ludzie odchodzą bo mają dość ciągłego okłamywania i nerwowej atmosfery jaka się wytworzyła , nierówne traktowanie pracowników zmuszanie do spania na hotelach wymyślanie co kilka miesięcy nowych pseudo reguł które obowiązują nie wszystkich pracowników są tacy co zabierani są z domów. 3.Praca na telefon do godzin popołudniowych nie wiesz czy wyjdziesz jutro do pracy na 7 (wstawienie się na punkt zborny o kilka godzin szybciej w zależności od miejsca podmiany). Tak że zanim się podejmie pracę w LK trzeba liczyć się z tymi faktami jeżeli nie ma się alternatywy.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były maszynista
 Opinia
@obserwator 28.05.2018 16:56

Sam od kilku miesięcy już tam nie pracuję. Nie za te pieniądze za tyle godzin poza domem. Ogromne różnice w zarobkach pomiędzy maszynistą a maszynistą, wynikające z ? Nowoczesne lokomotywy, 80% pracy w miesiącu to SM42 albo 181 a raz lub dwa razy w miesiącu trafi się na Dragona, lub Traxxxa których już praktycznie nie ma. Odszedłem z żalem, bo bardzo lubiłem swoją pracę, ale to musi iść razem z adekwatnym wynagrodzeniem. Poza tym kupa niekopetentnych osób na wyższych stanowiskach typu dyspozytura, kierownictwo itd...

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
szczery
 Opinia
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

W pełni popieram.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Eugeniusz
 Opinia
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

Zwalniacie się, bo skończyło się głaskanie maszynistów, oraz rewidentów. Czas wziąć się do pracy.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Były pracownik
 Opinia
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

Zgadzam się. Brak współpracy między pracownikami. Dużo tu takich co po układach (związki, rodzina, kolega) zajmują wysokie stanowiska, a nie znaja obsługi komputera. I nikt od nich nie wymaga znajomości programowania, ale znajomosci excela, worda itd. Nie znają oprogramowania używanego przez LK. Wysługują się innymi. Ale premie, awanse to im się najbardziej należą.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Enriko
 Opinia
@Patrycja 27.05.2018 11:17

Poszukują. ale rekrutacje są poustawiane albo wybierają najsłabszych, żeby nikomu nie zagrozili. Fajna firma, ale rekrutacje są prowadzone w ten sam sposób od lat.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Lokfirer
 Opinia
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

Różnice w zarobkach między maszynistami wynikają min.z tego czy jesteś z Gdańska czy nie,czy jesteś wtyczką kierownictwa czy nie,czy jesteś przepisowy czy nie np.nie stwarzasz kłopotów typu jazda bez szlaku,co do tzw.pociotków na dyspozyturze i w kierownictwie to pełna zgoda,nieważne co potrafisz ale ważne czyim jesteś dzieckiem,ale najgorsze jest to,że doświadczeni maszyniści odchodzą do konkurencji a władze mają to w (usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Nick Rhodes
 Opinia
@Lokfirer 05.10.2018 11:19

Święte słowa lokfirer,dobrze w firmie to już było...wykończono ludzi którzy firmę zakładali,wprowadzono ignorantów,którzy o kolei mają mgliste pojęcie,najlepszym przykładem jest utrata 5 nowych griffinów a w zamian wyciągnięte z krzaków 40-letnie ET-22,jeszcze trochę i nie tylko nie będzie czym ale też kim pracować,Anatol szykuj się na grad pytań!

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Borys
 Opinia

Witam. Rewident-ustawiacz-odprawiacz . Stawka 4600 brutto/miesiąc. Netto około 4800-5100 z wszystkimi dodatkami. Za 200 godzin pracy. (oględziny techniczne, próby hamulca ,zdawanie i odbieranie wagonów na i z bocznicy jak również na przejściach granicznych, sporządzanie i drukowanie dokumentacji pociągowej,wypełnianie listów przewozowych , ich skanowanie i wpinanie do systemu, taszczenie plecaka z pełnym wyposarzeniem ok 40 kg, ustalanie z dyżurnymi pracy manewrowej, z bocznicami obsługi, na granicach z obcymi przewożnikami( w ojbcych językach)jak znasz. I co najważniejsze , dopilnowanie podmiany, albo zostajesz po kozie. Od 40- 70 godzin w taksówkach. Około120 godzin w hotelu. Jak wypoczywasz w hotelu to nigdy nie masz pełnego 11-to godzinnego wypoczynku( po służbie przyjedziesz około 20 do hotelu . Budzą Cię o godzinie 4:30 lub wcześniej bo trzeba dojechać na pociąg.) Jak idziesz dyspozytorom i kierownictwu na rękę: ( wychodzisz kiedy sobie umyślą, pracujesz beż autoryzacji na wszystkich stacjach , nie zadajesz trudnych pytań, odbierasz telefony, wychodzisz bez wypoczynku do pracy, uśmiechasz się jak się spóżni podmiana) to jesteś dobry pracownik, może kieeeedyś dostaniesz podwyżkę . Na koniec ,pierwszy jesteś winny ,narażasz firmę na straty, a dopiero póżniej wysyłają komisję do wagonu.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
jAJa
 Opinia

Witam, na jakie zarobki można liczyć na stanowisku :Specjalista w Dziale Compliance? Chodzi mi o jakieś widełki, ponieważ wybieram się na rozmowę i nie mam kompletnie pojęcia. No i może ktoś jest zorientowany jakie są bonusy na takim stanowisku? Każda odpowiedz mile widziana ;-) A może ktoś coś szerzej powiedzieć o tym stanowisku? pozdrawiam

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
anonymous
 Opinia
@jAJa 02.10.2018 07:49

i jak poszło? jak wrażenia i pytania na rozmowie?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Marek 1212
 Opinia

Podłączam się do pytania , czy ktoś ostatnio podjął pracę w Lotos Kolej ? Na jaki okres zawierane są umowy - jeśli możecie to napiszcie ? Zastanawiam się - ponieważ jest ciągły nabór - do biura na różne stanowiska - czy nie jest to tylko na chwilę do czasu połączenia ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Pracownik
 Opinia
@Marek 1212 01.10.2018 11:29

Nikt Ci nie da gwarancji co będzie po fuzji. Każdą umowę można w dowolnym momencie rozwiązać.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Patrycja
 Opinia

@szarpany, a może osobom młodym, bez większego doświadczenia zawodowego także należy dać szansę, przyuczyć ich do tego zawodu? Przecież trzeba komuś przekazywać tę całą wiedzę. Podjął ostatnio ktoś z Was pracę w Lotos Kolej w Gdańsku?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Józef_już_niedługo_w _lotosie
 Opinia

Kiedyś żeby zatrudnić się w Lotos Kolej trzeba było mieć dużą wiedzę fachową,doświadczenie,chęć do pracy.Dziś przyjmuje się jak leci,byle kogo, nierobów ludzi którzy mają wątpliwą wiedzę kolejową i przeszłość zawodową.Fachowcy się zwalniają odchodzą, zostają nowo przyjęte miernoty.Firma jeśli chodzi o profesjonalizm dobija dna.Szkoda,dobra zmiana.Pozdrawiam.

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Pracownik
 Opinia
@Józef_już_niedługo_w _lotosie 08.09.2018 19:13

Wiesz Józef wiedza to nie wszystko, ja bym też taka nie wrzucał wszystkich do jednego worka. W lotosie pracuje dużo ludzi z dużym stażem bez żadnych kwalifikacji. Liczy się chęć do pracy i zdobywania nowej wiedzy i doświadczeń. To dobrze, że spółka wpuszcza do siebie nowe osoby, te które chcą pracować. Świat sie zmienia i firma też musi się zmieniać, bez świeżej krwi tego sienie zrobi.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
anonymous
 Opinia
@Pracownik 09.09.2018 10:31

@Pracownik Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem.Jeśli twierdzisz że wiedza i doświadczenie to nie wszystko w tym fachu to nie mamy o czym dyskutować.Pozdrawiam.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
Pracownik
 Opinia
@anonymous 09.09.2018 15:56

uważam, że wiedza i doświadczenie jest ważne ale liczą się też inne rzeczy (otwarty umysł, chęć do pracy, umiejętność pracy w zespole). Czasy kiedy najlepszy fachowiec zostawał np. Kierownikiem działu dawno minęły.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
szarpany
 Opinia
@Józef_już_niedługo_w _lotosie 08.09.2018 19:13

Bardzo trafny komentarz.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna
szarpany
 Opinia
@Pracownik 09.09.2018 10:31

Świeża krew może spowodować zakażenie.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

pozytywnaneutralnanegatywna

Zostaw opinię o Lotos Kolej Sp. z o.o. - Gdańsk

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej