Lotos Kolej Sp. z o.o.
3 82 6 1

Opinie o Lotos Kolej Sp. z o.o.

MANTA

Witam,skoro jest tak dobrze w LK to dlaczego część maszynistów odchodzi do konkurencji?Jeżeli propaganda głosi,że mamy nowoczesny tabor,to czy należą do niego lokomotywy E-181,182 wyprodukowane w latach 60-tych?

Jorg
@MANTA 02.08.2018 14:44

Nadal odchodzą i będą odchodzić. Vice Prezes spółki jest nawet z tego zadowolony? Rozbieżność w zarobkach robi swoje.

Były pracownik
@MANTA 02.08.2018 14:44

Zapomniałeś dodać SM42 , ET 22, ET40, EU07. Na 100 lok. 20 jest nowych typu Dragon, Traxx , BR285 i Newag 6dg. Prawdopodobieństwo trafienia na lokomotywy z lat `60 to 85%.

Patrycja
@Były pracownik 04.12.2018 10:40

Rozumiem, że masz na myśli niezbyt nowy tabor dostępny w Lotos Kolej. Jak wygląda komfort jazdy tymi maszynami? Czy są one awaryjne, czy całkiem nieźle się sprawują? Dla osób, które "siedzą w temacie" stan techniczny pojazdów może być ważny przy podejmowaniu pracy. Natomiast dla osób nowych zrozumienie tego może stanowić problem. Zachęcam więc do wyjaśnienia tych kwestii.

sj

Lubię atmosferę w Lotos Kolej Sp. z o.o. za: Hdjs

mechanik

Ja z zapytaniem do maszynistów jeżdżących w barwach lotos kolej . Jestem maszynistą któremu się kończy lojalka w pkp cargo i chciałbym się przenieś do lotosu.na jakie można liczyć wynagrodzenie przy normie godzin w miesiącu ,jak są płacone nadgodziny powiedzmy 2 3 razy dodatkowo szychty w miesiącu i jak macie Panowie liczony czas pracy tak samo jak to bywa u prywaciaża 2-3 h dojazdu do składu 12h na lokomotywie i 2-3 h dojazdu do domu czy tak jak w pkp 8-9 h na lokomotywie a reszta pisane jako pasażer?

Jorg
@mechanik 13.11.2018 20:10

Piszesz o szychtach czyli mogę przypuszczać, że jesteś z Górnego Śląska. Kończąca się lojalka czyli jesteś młodym maszynistą. Ciesz się, że nie jesteś w LOTOS Kolej chyba, że jesteś śliski i bez wazeliny potrafisz wleźć od końca drogi pokarmowej przyszłemu pracodawcy, a dokładniej Twojemu pasterzowi, który będzie Twoim bezpośrednim zwierzchnikiem, wtedy możesz liczyć na przychylność i względnie dobre traktowanie przez Twojego "pasterza" do czasu jak zrozumiesz w jaki perfidny sposób zostaniesz wykorzystany. Jeśli się sprzedasz, jesteś stracony jeśli pokażesz, że jesteś mądry będziesz miał trudny żywot bez awansu ale szacunek i spokój ze strony Twojego "pasterza". Nie wszystko jest złotem co się świeci, więc przemyśl co chcesz w tej spółce robić, pracować albo zarabiać.

Patrycja
@mechanik 13.11.2018 20:10

Widzę, że chciałbyś podjąć pracę w firmie Lotos Kolej. Jakie warunki byłyby dla Ciebie satysfakcjonujące? Na forum przeczytać można wiele opinii o pracy w tym miejscu, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych, ale może warto złożyć swoje CV, pójść na rozmowę i zobaczyć, jak to wszystko wygląda.

NIckNick
@Jorg 14.11.2018 17:51

Nie odpowiedziałeś na jego pytanie

Jorg
@mechanik 13.11.2018 20:10

Za normę zarobisz: 1. uposażenie brutto-tyle ile dadzą Tobie w umowie. 2. premia przewozowa zależna od uzyskanych tzw. punktów, powiedzmy około 500, 00 zł. minimum 3. dodatek za nocne godziny identyczne jakie masz w Cargo. 4. co kwartał premia. 5% Nadgodziny to sobie umiesz sam obliczyć dzieląc uposażenie przez normę godzin. Wszystkie 100%. Pasażera nie ma. Na maszynie pracujesz 8 lub 12 godzin, dojazd tam i z powrotem nie jest czasem pracy chociaż uzyskujesz płatne punkty do premii przewozowej to tak jakbyś dojeżdżał własnym środkiem transportu. Zakładając, że na dzień dobry dostaniesz 5200,00 zł. brutto łatwo się doliczysz ile zostanie Tobie na rękę. Myślę, że około 4000,00 zł. powinieneś wyciągnąć. Pamiętaj , że prawidłowym obliczeniem własnego wynagrodzenia jest dochód roczny w którym są umieszczone wszystkie składniki wynagrodzenia. Dzieląc go przez 12 masz Twój zarobek miesięczny.

NickNick
@Jorg 15.11.2018 21:23

4 tysie to w Cargo mają..coś chłopie zaniżasz tu

jan
@Jorg 15.11.2018 21:23

Na dzien dobry za dwie trakcje daja 4800 brutto, 4600 brutto za jedna. Tak proponowali na rozmowie kwalifikacyjnej w Czechowicach.

Majster
@jan 20.11.2018 09:44

Rozumiem że to 4800 brutto to tylko podstawa?

Xyz
@jan 20.11.2018 09:44

Do podstawy masz nadgodziny, premie przewozowa, grusze, premie roczna, premie kwartalna, jakieś dodatki za hotele. Po zsumowaniu samej pensji spokojnie wyjdzie ponad 6000 na rękę

Patrycja
@Jorg 15.11.2018 21:23

Dziękujemy za tak szczegółową wypowiedź! Tak dokładne dane z pewnością będą przydatne dla osób chcących podjąć pracę w Lotos Kolej. Skoro kwestia wynagrodzenia jest już jasna, to może warto poruszyć też jakieś inne? Czy bez problemu można liczyć w Lotos Kolej na umowę o pracę na czas nieokreślony?

BR 56
@jan 20.11.2018 09:44

Nie chcę Cię straszyć ale wybrałeś najgorszy wariant. Czechowice to wydział LOTOS Kolej, jeśli centrala nie wymieni w nim kadry kierowniczej to bym zaczekał na podjęcie pracy w obecnym składzie. Może nastąpią jeszcze lepsze czasy, a nowe kierownictwo będzie miało szacunek dla pracownika , którego na dzień dzisiejszy brakuje.

Jorg
@NickNick 16.11.2018 12:07

Skoro wliczasz nadgodziny, 500+, itp, to wyjdzie zdecydowanie więcej.

Starażnik_Lotos_Kolej
@BR 56 27.11.2018 13:34

@BR56 Najpierw to trzeba wymienić zarząd Lotos Kolej który robi za statystów a potem należy pomyśleć o kierownictwie wydziałów.

Jorg
@Starażnik_Lotos_Kolej 29.11.2018 19:07

I tu masz rację jeśli doświadczyłeś tej patologicznej kadry.

Borys
@mechanik 13.11.2018 20:10

W Lotos Kolej zarobisz o 1500-2000 zł więcej ale będziesz do dyspozycji pracodawcy nie 170 godzin ale 300-400 godzin w miesiącu (taxi, hotele) +godziny w pracy na nowoczesnym sprzęcie :-)

Patrycja
@Borys 01.12.2018 17:07

Rozumiem, że piszesz o dojazdach do pracy oraz o czekaniu w miejscu, do którego się przyjechało, na powrót, tak? Czy ten czas również wlicza się do wynagrodzenia w Lotos Kolej? To może być istotna kwestia dla osób chcących aplikować do pracy w tym miejscu.

Jorg

Jajko niespodzianka. Po otwarciu rozczarowanie.

Granice absurdu.

Dyspozytornia w Czechowicach Dziedzicach nie potrafiłaby nawet zarządzać kosiarką w swoim ogrodzie a co dopiero pociągami.Brawo Wy Malowane pustaki.

Patrycja
@Granice absurdu. 03.11.2018 05:48

@Granice absurdu., nie bardzo wiem, jak odnieść Twoją wypowiedź do tematu dyskusji - zwróć proszę uwagę na to, że wątek dotyczy pracy w Lotos Kolej w Gdańsku. Pracujesz w tym miejscu? Proszę o nieużywanie w swoich wypowiedziach słów potocznie uznawanych za obraźliwe.

Strażnik_Lotosu
@Granice absurdu. 03.11.2018 05:48

Dobrze piszesz Artur.

Jorg
@Granice absurdu. 03.11.2018 05:48

No wreszcie ruszyły prawdziwe opinie. Dlaczego tak późno?

Jorg
@Patrycja 03.11.2018 13:37

A czy jest dyskusja o pracy w LOTOS Kolej w Czechowicach Dziedzicach? Przecież to jest tylko wydział LOTOS Kolej z Gdańska.

Świerzak

Cześć..piszecie tu o wszystkim i o niczym..Konkretne pytanie: ile zarabiają MASZYNIŚCI ??? Ciekawe czy znajdzie się uczciwiec co napisze jak jest a nie zaniży ani zawyży albo w ogóle będzie znów marudził jak to tam jest źle...pytanie padło konkretne...

Maszynista
@Świerzak 18.11.2017 10:46

Szczerze!!! Staż w Lotosie 4 lata, wypłata za luty 2018 , norma plus 28 ndg 5920 zł, można? - można , a że inni marudzą to tak jest wszędzie, zawsze znajdą się Ci co płaczą.

Były pracownik
@Maszynista 17.03.2018 05:59

Napisz ile godzin w taxi i na hotelach jak już piszesz to cała prawdę.

Maszynista
@Były pracownik 18.03.2018 17:03

Dlatego nie pracujesz!!! Powiem tak jak miesiąc ma 30 dni to uwierz mi pół miesiąca w pracy , pół w domu.

Maszynista
@Były pracownik 18.03.2018 17:03

A i najważniejsze . W LK jestem Panem Maszynistą , od innych rzeczy są inne stanowiska.

Popolupo
@Maszynista 19.03.2018 08:17

Zobacz nową ofertę Ecco rail

ww
@Popolupo 25.03.2018 17:20

oferta godna uwagi ale nie powala i trochę cuchnie.

ww
@Maszynista 17.03.2018 05:59

5920 Zł z 28-toma nadgodzinami Ty uważasz za dobrą zapłatę? A życzę Tobie abyś harował do emerytury za taką wypłatę bo zapomniałeś dodać, że w lutym miałeś premię kwartalną, którą powinieneś podzielić przez trzy i wtedy wyszłoby to szczere Twoje wyznanie. ECCO daje ponad 9.000,00 zł. brutto. A spytaj kolegów co po Niemcach jeżdżą jakie mają pensje. Maszynistą trzeba się urodzić, teraz byle chłystek z ulicy jest szkolony i będzie robić to jak wytresowana małpa podległa kierownictwu, który będzie Cię szantażował abyś łamał przepisy dla dobra firmy. Stanowisko maszynisty zostało już zeszmacone i jego nowa nazwa to furman, a nie maszynista.

PracownikLK
@Maszynista 19.03.2018 08:17

Bzdury Bzdury Bzdury !!! Ile dostałeś za takie wpisy? 100zł brutto od szefuncia? Czy obietnice lepszych służb? Pół miesiąca w domu.. Skoro takiś zadowolony i piszesz prawdę to przedstaw się , przecież nic nie masz do ukrycia ponoć !!!

alek
@ww 28.03.2018 14:59

Duza roznica w zarobkach tych co do Niemiec wjezdzaja? Jezdza po calym kraju czy blisko granicy? Firma nie boi sie ze uciekna do jakies firmy kolejowej w Niemczech?

MechanikLK
@ww 28.03.2018 14:59

A Ty zapomniales dodac ze 9000 to nieja jest podstawowa pensja. Naogladales sie liczb na obrazkach i robisz wode z mozgu. Podstawowa pensja to 6600 dopiero jak wykonasz miesieczny harmonogram i nie odmowisz pracy to moze dostaniesz premie 1980 zł. Do tego nagroda roczna w wysokosci 1500 brutto smiech na sali i jeszcze zeby ja otrzymac pelno uwarunkowań. Jak tam zachwalasz to idz torba na plecy i ruszaj w Polske jak beduin. W lotosie jestes mieszkancem domu i czlonkiem rodziny a nie gosciem ktory przyjezdza raz na dwa tygodnie.

PR
@Maszynista 17.03.2018 05:59

To na rękę tyle czy brutto?

Rewident
@Maszynista 19.03.2018 08:18

Jesteście leniami a nie panami

rewident
@Świerzak 18.11.2017 10:46

Będziesz pracował w tym (usunięte przez administratora) to się dowiesz trzeba na swojej skórze odczuć

Mariusz
@rewident 11.06.2018 19:06

Wszędzie dobrze, tam gdzie nas nie ma :) Pracuje już 7 lat i chyba już wydoroślałem z takiego narzekania. Nie podoba Ci się, to sobie zmień pracę.

Piotrek
@Mariusz 11.06.2018 19:56

Dokładnie. Ja pracuje na 3 zmiany od poniedziałku do piątku. Czasami jeszcze w soboty. Czasami też muszę zostać na 12 godzin i tak dwa tygodnie pod rząd. Nie wierzy ktoś ? Wpisać proszę correct ociaz gowork. Proszę zobaczyć jakie tam są opinie. Od stycznia mam już 250 nadgodzin. Pracuje dopiero 3,5 roku. I niestety męczę się na produkcji. Zawsze chciałem zostać maszynista. Co cargo jak rekrutowali się spóźniłem z CV. Technikum kolejowe w mojej miejscowości zostało zamknięte i nie miałem możliwości zostania maszynista.

anonymous
@PR 28.04.2018 20:51

Netto, brutto wychodzi więcej niż w śmiesznym Ecco????

Piotrek
@Mariusz 11.06.2018 19:56

Hej Mariusz. Dostałem się do PKP cargo na szkolenie ;)

Jorg
@Maszynista 17.03.2018 05:59

Ile dostałeś nagrody za ten wpis?

Waldemar

Lotos kolej to dziwna spółka, w kółko wypuszczają te same ogłoszenia. teraz Specjalista w Dziale Obsługi Handlowej. Kogo oni szukają to nie wiadomo. Rynek pracy chyba nie jest tak słaby, jest sporo studentów, których da się przyuczyć, innych ludzi poszukujących pracy, hmm.

Potencjalny pracownik

Czy ktoś się orientuje ile zarabia Specjalista w Dziale Obsługi Handlowej w Lotos Kolej? idę na rozmowę i nie chciałbym popełnić gafy :-)

Pracownik
@Potencjalny pracownik 04.07.2018 17:37

3500 brutto na początek.

Potencjalny pracownik
@Pracownik 06.07.2018 10:09

nie wiem skąd masz te dane, ale rzeczywistość okazała się zupełnie inna, na plus.

asdf
@Potencjalny pracownik 09.07.2018 11:50

Jaka się okazała rzeczywistość? Mówiąc konkretnie

Potencjalny pracownik
@asdf 27.07.2018 00:18

konkretnie to raczej na forum nie można napisać, ale budżet przewidywał ponadprzeciętną jak na rynek pensję.

asdf
@Potencjalny pracownik 29.07.2018 17:22

Racja, nie na forum, można prosić o maila? Rozważam powrót z emigracji i ciekawi mnie czy warto się Lotosem interesować. Na inne stanowisko niż Twoje. Miałbym parę pytań co do pracy w Lotosie. Z góry dzięki.

asdf
@asdf 29.07.2018 20:30

Mail : ma7y@wp.pl

ooooo
@Potencjalny pracownik 04.07.2018 17:37

Witam, zwracam się z zapytaniem, ponieważ w Lotos Kolej pojawiło się ogłoszenie, ze poszukają pracownika na to stanowisko. I jak się okazało mam rozmowę, denerwuję się trochę co może mnie spotkać na takiej rozmowie? Bardzo bym prosiła o jakąś wskazówkę ;)

janosik
@ooooo 10.10.2018 15:21

i jak Ci poszło, jakie pytania na rozmowie?

anonim

Witam, zwracam się pytaniem mam rozmowę na stanowisko: Specjalista w Dziale Obsługi Handlowej, czy ktoś wie czego mogę się spodziewać?

Pracownik
@anonim 17.10.2018 13:20

Byłem na takiej rozmowie. Przygotuj się porządnie z informacji ze swojego CV w kontekście zadań z ogłoszenia. Jest to stanowisko analityczne czyli znajomość Excela to podstawa. Poza tym różne pytania dotyczące modeli analitycznych, statystyk etc. Kierowniczka tego działu to bardzo sympatyczna osoba, także atmosfera spotkania będzie łagodna.

anonim
@Pracownik 17.10.2018 14:12

@Pracownik Dziękuje serdecznie za informację. Mogłabym jeszcze zapytać jak wygląda sprawa zarobkowa?

Pracownik
@anonim 19.10.2018 14:38

3700 pln netto z tego co pamietam

Patrycja
@Pracownik 17.10.2018 14:12

@Pracownik, rozumiem, że udało Ci się podjąć pracę w Lotos Kolej, tak? Tak wnioskuję patrząc na Twój nick. Wygląda na to, że rozmowa, w której brałeś udział była dość szczegółowa i mocno były na niej sprawdzane kompetencje uczestnika. Czy później brałeś udział w jeszcze jakimś innym etapie czy od razu zostałeś przyjęty do pracy?

Zainteresowany praca

Witam. Mam pytanie dotyczące stanowiska dyspozytor, bo szukają. Ma ktoś wiedzę na temat pracy i stawek?

Ok
@Zainteresowany praca 15.10.2018 23:26

Też ciekawu jestem

Patrycja

@ooooo, ten użytkownik, czyli @Potencjalny pracownik, wypowiadał się już kilka miesięcy temu na forum, ale miejmy nadzieję, że jeszcze do nas zagląda i udzieli Ci odpowiedzi na zadane pytania. Jesteś już po rozmowie kwalifikacyjnej, o której wspominałaś? Jeśli tak to daj nam koniecznie znać, jak Ci poszło i czy podejmujesz pracę w Lotos Kolej.

Patrycja

@Enriko, rozumiem, jeśli faktycznie jest tak, jak piszesz, to szkoda, że tak to wygląda. Myślę, że wiele osób miałoby szansę wykazać się w Lotos Kolej! Mogą zapytać, na jakim stanowisku pracujesz w tej firmie? @Borys, szczegółowa i cenna wypowiedź. Piszesz o hotelach, rozumiem więc, że praca często ma charakter wyjazdowy, tak?

Rambo

Czy ktoś ma jakieś informacje odnośnie rekrutacji na stanowisko S. Specjalisty ds zakupów i magazynów w LK? jest już wybrany pracownik, trwają rozmowy etc.?

Patrycja

@Rewident, proszę o komentarze zgodne z tematem przewodnim wątku, czyli opinii na temat pracy w firmie Lotos Kolej. Twój komentarz nic nie wnosi do tematu i jest mało merytoryczny dla osób szukających informacji o pracy w tej firmie. Obecnie Lotos Kolej, poszukuje pracowników na kilka stanowisk do swojej firmy http://kariera.lotos.pl/304/oferty_pracy Czy ktoś z Was aplikował już może na któreś ze stanowisk? Może jesteście już po rozmowie kwalifikacyjnej? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

obserwator
@Patrycja 27.05.2018 11:17

Wbrew opiniom że w LOTOSIE to jest super praca i kasa płynie strumieniami, to ludzie wciąż odchodzą. Pytanie czemu skoro tu takie luksusy? Stażysta maszynista ( oferta pracy.) - spójrzmy na tę ofertę pracy. Szkolenie na maszynistę to czas około 2 - 2,5 lat. Jak informują w ogłoszeniu to na ten czas zatrudniony kandydat bedzie przez agencję pracy. Co to am już mówi? Przez ten czas nie zapłacą ci za wczasy pod gruszą, 13 pensji , premii kwartalnej i premii przewozowej. Nie wiem jaką stawke dadzą podczas szkolenia, ale premia przewozowa to około 600 zł, premia kwartalna 600 zł , wczasy pod grusza 1750 i 1300 na każde dziecko. premia roczna czyli 13 pensja to 10 % z rocznych poborów ( od 3000 w górę). Jak by nie liczyć tracimy dużą kasę. A i na 4 lata daja lojalkę albo jak się zwolnisz około 100000 do zwrotu. Co do atmosfery, to starzy pracownicy idą na przeczekanie tej władzy. Ale i są tacy co sie ciesza z nowej władzy i tej roszady stanowisk. Ogólnie to jak bym był mlodym pracownikiem to zrobił bym sobie te uprawnienia. 2 lata szkolenia i następnie 4 lata pracy i można szukać innego przewoźnika lub poczekać a może po zmianie władzy znów Lotos będzie rósł w siłę.

zibo
@Patrycja 27.05.2018 11:17

Patrycja w ofercie pracy są przekłamania i tak jak wcześniej pisano tu w opiniach a więc 1.Nie dowoża do i z pracy trzeba się wstawić na wyznaczony punkt zborny a potem przewożą od do miejsca pracy czas przejazdu wynosi od 1 do nawet 3 godzin w jedną stronę za co nie płacą (miesięcznie wychodzi po 40-60 godzin w taksówkach). 2.Ludzie odchodzą bo mają dość ciągłego okłamywania i nerwowej atmosfery jaka się wytworzyła , nierówne traktowanie pracowników zmuszanie do spania na hotelach wymyślanie co kilka miesięcy nowych pseudo reguł które obowiązują nie wszystkich pracowników są tacy co zabierani są z domów. 3.Praca na telefon do godzin popołudniowych nie wiesz czy wyjdziesz jutro do pracy na 7 (wstawienie się na punkt zborny o kilka godzin szybciej w zależności od miejsca podmiany). Tak że zanim się podejmie pracę w LK trzeba liczyć się z tymi faktami jeżeli nie ma się alternatywy.

Były maszynista
@obserwator 28.05.2018 16:56

Sam od kilku miesięcy już tam nie pracuję. Nie za te pieniądze za tyle godzin poza domem. Ogromne różnice w zarobkach pomiędzy maszynistą a maszynistą, wynikające z ? Nowoczesne lokomotywy, 80% pracy w miesiącu to SM42 albo 181 a raz lub dwa razy w miesiącu trafi się na Dragona, lub Traxxxa których już praktycznie nie ma. Odszedłem z żalem, bo bardzo lubiłem swoją pracę, ale to musi iść razem z adekwatnym wynagrodzeniem. Poza tym kupa niekopetentnych osób na wyższych stanowiskach typu dyspozytura, kierownictwo itd...

szczery
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

W pełni popieram.

Eugeniusz
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

Zwalniacie się, bo skończyło się głaskanie maszynistów, oraz rewidentów. Czas wziąć się do pracy.

Były pracownik
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

Zgadzam się. Brak współpracy między pracownikami. Dużo tu takich co po układach (związki, rodzina, kolega) zajmują wysokie stanowiska, a nie znaja obsługi komputera. I nikt od nich nie wymaga znajomości programowania, ale znajomosci excela, worda itd. Nie znają oprogramowania używanego przez LK. Wysługują się innymi. Ale premie, awanse to im się najbardziej należą.

Enriko
@Patrycja 27.05.2018 11:17

Poszukują. ale rekrutacje są poustawiane albo wybierają najsłabszych, żeby nikomu nie zagrozili. Fajna firma, ale rekrutacje są prowadzone w ten sam sposób od lat.

Lokfirer
@Były maszynista 29.05.2018 21:09

Różnice w zarobkach między maszynistami wynikają min.z tego czy jesteś z Gdańska czy nie,czy jesteś wtyczką kierownictwa czy nie,czy jesteś przepisowy czy nie np.nie stwarzasz kłopotów typu jazda bez szlaku,co do tzw.pociotków na dyspozyturze i w kierownictwie to pełna zgoda,nieważne co potrafisz ale ważne czyim jesteś dzieckiem,ale najgorsze jest to,że doświadczeni maszyniści odchodzą do konkurencji a władze mają to w (usunięte przez administratora)

Nick Rhodes
@Lokfirer 05.10.2018 11:19

Święte słowa lokfirer,dobrze w firmie to już było...wykończono ludzi którzy firmę zakładali,wprowadzono ignorantów,którzy o kolei mają mgliste pojęcie,najlepszym przykładem jest utrata 5 nowych griffinów a w zamian wyciągnięte z krzaków 40-letnie ET-22,jeszcze trochę i nie tylko nie będzie czym ale też kim pracować,Anatol szykuj się na grad pytań!

Borys

Witam. Rewident-ustawiacz-odprawiacz . Stawka 4600 brutto/miesiąc. Netto około 4800-5100 z wszystkimi dodatkami. Za 200 godzin pracy. (oględziny techniczne, próby hamulca ,zdawanie i odbieranie wagonów na i z bocznicy jak również na przejściach granicznych, sporządzanie i drukowanie dokumentacji pociągowej,wypełnianie listów przewozowych , ich skanowanie i wpinanie do systemu, taszczenie plecaka z pełnym wyposarzeniem ok 40 kg, ustalanie z dyżurnymi pracy manewrowej, z bocznicami obsługi, na granicach z obcymi przewożnikami( w ojbcych językach)jak znasz. I co najważniejsze , dopilnowanie podmiany, albo zostajesz po kozie. Od 40- 70 godzin w taksówkach. Około120 godzin w hotelu. Jak wypoczywasz w hotelu to nigdy nie masz pełnego 11-to godzinnego wypoczynku( po służbie przyjedziesz około 20 do hotelu . Budzą Cię o godzinie 4:30 lub wcześniej bo trzeba dojechać na pociąg.) Jak idziesz dyspozytorom i kierownictwu na rękę: ( wychodzisz kiedy sobie umyślą, pracujesz beż autoryzacji na wszystkich stacjach , nie zadajesz trudnych pytań, odbierasz telefony, wychodzisz bez wypoczynku do pracy, uśmiechasz się jak się spóżni podmiana) to jesteś dobry pracownik, może kieeeedyś dostaniesz podwyżkę . Na koniec ,pierwszy jesteś winny ,narażasz firmę na straty, a dopiero póżniej wysyłają komisję do wagonu.

jAJa

Witam, na jakie zarobki można liczyć na stanowisku :Specjalista w Dziale Compliance? Chodzi mi o jakieś widełki, ponieważ wybieram się na rozmowę i nie mam kompletnie pojęcia. No i może ktoś jest zorientowany jakie są bonusy na takim stanowisku? Każda odpowiedz mile widziana ;-) A może ktoś coś szerzej powiedzieć o tym stanowisku? pozdrawiam

anonymous
@jAJa 02.10.2018 07:49

i jak poszło? jak wrażenia i pytania na rozmowie?

Marek 1212

Podłączam się do pytania , czy ktoś ostatnio podjął pracę w Lotos Kolej ? Na jaki okres zawierane są umowy - jeśli możecie to napiszcie ? Zastanawiam się - ponieważ jest ciągły nabór - do biura na różne stanowiska - czy nie jest to tylko na chwilę do czasu połączenia ?

Pracownik
@Marek 1212 01.10.2018 11:29

Nikt Ci nie da gwarancji co będzie po fuzji. Każdą umowę można w dowolnym momencie rozwiązać.

Patrycja

@szarpany, a może osobom młodym, bez większego doświadczenia zawodowego także należy dać szansę, przyuczyć ich do tego zawodu? Przecież trzeba komuś przekazywać tę całą wiedzę. Podjął ostatnio ktoś z Was pracę w Lotos Kolej w Gdańsku?

Józef_już_niedługo_w _lotosie

Kiedyś żeby zatrudnić się w Lotos Kolej trzeba było mieć dużą wiedzę fachową,doświadczenie,chęć do pracy.Dziś przyjmuje się jak leci,byle kogo, nierobów ludzi którzy mają wątpliwą wiedzę kolejową i przeszłość zawodową.Fachowcy się zwalniają odchodzą, zostają nowo przyjęte miernoty.Firma jeśli chodzi o profesjonalizm dobija dna.Szkoda,dobra zmiana.Pozdrawiam.

Pracownik
@Józef_już_niedługo_w _lotosie 08.09.2018 19:13

Wiesz Józef wiedza to nie wszystko, ja bym też taka nie wrzucał wszystkich do jednego worka. W lotosie pracuje dużo ludzi z dużym stażem bez żadnych kwalifikacji. Liczy się chęć do pracy i zdobywania nowej wiedzy i doświadczeń. To dobrze, że spółka wpuszcza do siebie nowe osoby, te które chcą pracować. Świat sie zmienia i firma też musi się zmieniać, bez świeżej krwi tego sienie zrobi.

anonymous
@Pracownik 09.09.2018 10:31

@Pracownik Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem.Jeśli twierdzisz że wiedza i doświadczenie to nie wszystko w tym fachu to nie mamy o czym dyskutować.Pozdrawiam.

Pracownik
@anonymous 09.09.2018 15:56

uważam, że wiedza i doświadczenie jest ważne ale liczą się też inne rzeczy (otwarty umysł, chęć do pracy, umiejętność pracy w zespole). Czasy kiedy najlepszy fachowiec zostawał np. Kierownikiem działu dawno minęły.

szarpany
@Józef_już_niedługo_w _lotosie 08.09.2018 19:13

Bardzo trafny komentarz.

szarpany
@Pracownik 09.09.2018 10:31

Świeża krew może spowodować zakażenie.

Patrycja

@szarpany, ale rozumiem, że aktualnie pracujesz jeszcze w Lotos Kolej, tak? Co możesz jeszcze dodać na temat pracy w tej firmie? Jestem ciekawa, jaka na przykład panuje atmosfera między współpracownikami. @szczery, nie oczekuję przecież od Ciebie niczego takiego. Jestem moderatorem forum, a dopytywanie o wszelkiego rodzaju szczegóły to między innymi moja rola tutaj. Nie oczekujemy tylko pozytywnych opinii - na negatywne wypowiedzi również jest miejsce na forum, prosimy tylko o zachowanie kultury.

Patrycja

@szczery, bardzo proszę o nie obrażanie nikogo na forum. Rozumiem, że pracowałeś w Lotos Kolej, ale nie jesteś już związany z tą firmą, tak? @Eugeniusz, rozumiem, że piszesz z perspektywy pracownika Lotos Kolej. O jakich zmianach dokładnie mówisz? Możesz przybliżyć nam temat?

szczery
@Patrycja 29.08.2018 16:06

Zamiast "Patrycja" nick powinien brzmieć "Ciekawska" lub "Detektyw". Jako Szczery nadal w tym gronie pracuję i co, chcesz moje dane osobowe? Nie podoba się szczera opinia o firmie? Czyżby ACTA 2 już działały w LOTOS Kolej? Tak więc nowi kandydaci do pracy w kieracie LOTOS Kolej poczytajcie na tym forum co sądzą o opiniach kontrolerzy opinii o nicku "Patrycja" Tylko pozytywne opinie, broń Boże negatywne. Ot cała Kolej LOTOS.

Maszynista z Cargo

Ile zarabia maszynista z 3 letnim doświadczeniem? Kończy mi się lojalka i myślę czy nie aplikować

szarpany
@Maszynista z Cargo 02.09.2018 18:10

Tutaj nie płacą za hotele więc sobie policz ile tracisz kasy i czasu.

Maszynista z Cargo
@szarpany 03.09.2018 16:13

W jakim sensie nie placae za hotele?

anonymous
@Maszynista z Cargo 02.09.2018 18:10

Za poprzedniego zarządu żaden pracownik Cargo nie zostałby przyjęty do firmy.Mentalność tych pracowników jeśli chodzi o pracę sięga wczesnego Gierka.Pzdr.

ErAst Fandorin
@anonymous 08.09.2018 19:21

Eeee...coś nie tak, mój kolega przyszedł do lotos kolej właśnie z PKP Cargo jeszcze za czasów p. (usunięte przez administratora), więc to jakaś bujda. Nie wiem czy jeszcze tam pracuje bo wielu ktorzy jeździli po Niemczech odeszło za dobrej zmiany.

szarpany
@Maszynista z Cargo 04.09.2018 00:19

Śpisz, przepraszam odpoczywasz do 16 godzin za friko. Decydenci nie mają zielonego pojęcia czym jest przerwa między zmianami. Samowolka, do 16 godzin za friko w celi i potem zwózka do domu albo przesył po pociąg w inne miejsce Polski. Ta firma toczy się po równi pochyłej na samo dno dzięki "wybitnym i uzdolnionym specjalistom", którzy kolej znają z telewizji. Doświadczony pracownik z PKP od razu wyczuje stek absurdów, gdy podejmie tam pracę. Ci starzy za swoje wysokie uposażenie zrobią wszystko, pojadą kołami do góry bo Ty do nich nigdy nie dorównasz z zarobkiem. Kolejni to typowi wazeliniarze, którzy również wszystko zrobią aby się przypodobać kierownictwu bo może uzyskają względy, istna żenada. W tej firmie zawód maszynisty został zeszmacony do poziomu furmana. Chcesz pracować, Twój wybór. Ja już rozglądam się za inną firmą bo nie przywykłem do takiej patologii.

Patrycja

@ErAst Fandorin, a jakie kolega ma zdanie na temat pracy w Lotos Kolej? Jeśli mógłbyś podpytać go lub zaprosić do wypowiedzenia swojej opinii na forum - byłoby super! Co jeszcze moglibyście dodać na temat pracy w tej firmie? Polecacie aplikować osobom młodym, bez większego doświadczenia zawodowego? To będzie na pewno istotna odpowiedź dla osób nie mających wcześniej zawodowej styczności z koleją.

Patrycja

@Janosik, miałeś już pierwsze dni pracy w Lotos Kolej? Jakie jest Twoje pierwsze wrażenie na temat tego pracodawcy? Podziel się nim proszę na forum. @anonymous, a jak to wygląda obecnie? Coś się zmieniło w tej kwestii? Myślę, że to istotne. @Pracownik, istotne spostrzeżenia! Nie można skreślać od razu ludzi, którzy chcą się uczyć i zamykać się tylko w pewnej grupce osób. Rozumiem, że pracujesz aktualnie w tej firmie, tak? Co możesz powiedzieć o stosunku pracodawcy do pracowników? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Janosik

Dostałem pracę w Lotos kolej bez żadnych znajomości. Sama rekrutacja była dość rzeczowa i merytoryczna. Także "da się" :-)

Patrycja

@anonymous, a Ty też jesteś zainteresowany pracą w Lotos Kolej? Jeśli brałeś udział w rozmowie kwalifikacyjnej napisz coś o jej przebiegu. @Maszynista z Cargo, jakie warunki byłyby dla Ciebie satysfakcjonujące? Zdecydujesz się na wysłanie CV do Lotos Kolej? Daj znać, jaka jest Twoja decyzja! Warto dzielić się swoimi doświadczeniami na forum - to bardzo pomaga innym osobom!

Nowy

Byłem dwa razy na rekrutacji w Lotos Kolej i dziwnie to wszystko wyglądało. Za pierwszym razem pod koniec spotkania były już ustalane warunki zatrudnienia a następnego dnia dostałem informację, że firma nie jest zainteresowana. Druga rekrutacja to szukanie haków w życiorysie bez żadnych pytań merytorycznych. Czy ktoś wie o co im chodzi :-)?

Przyszły pracownik
@Nowy 21.08.2018 16:02

Dziwne....ja przeszedłem pozytywnie rekrutację mimo tego że nie mam w firmie żadnych znajomości, dodam jeszcze że jak i na kolei i poza nią mam raczej niewielkie doświadczenie zawodowe ze względu na młody wiek

anonymous
@Przyszły pracownik 21.08.2018 22:18

na jakie stanowisko aplikowałeś?

szczery
@Nowy 21.08.2018 16:02

Pewnie sprawdzali czy jesteś uległy.

Patrycja

@Nowy, czy brałeś udział w tych rekrutacjach jakoś niedawno? Co masz na myśli pisząc o "szukaniu haków w życiorysie"? @Przyszły pracownik, gratuluję w takim razie! Od kiedy zaczynasz pracę w Lotos Kolej? Możesz napisać, jak dokładnie wyglądała Twoja rozmowa, czy miałeś podczas niej do wykonania jakieś zadania?

Patrycja

@jan, nie jesteśmy alfami i omegami, dlatego pytamy o różne kwestie. Nie rozumiem, dlaczego widzisz w tym coś złego. Bardzo często pracownicy firm odpowiadają na zadane przez nas pytania i dzięki temu inne osoby, często te zainteresowane pracą w danym miejscu, mają jasny obraz sytuacji. Jeśli nie chcesz odpowiadać na zadawane przez nas pytania - to przecież nie musisz. Forum jest dobrowolne.

Patrycja

@Rambo, a pytasz, bo pracowałeś w tej firmie i po prostu jesteś ciekaw, co się w niej dzieje, czy jesteś zainteresowany podjęciem pracy w niej? Które z wymienionych przez Ciebie stanowisk Cię interesuje? Czy ktoś z Was podjął niedawno pracę w Lotos Kolej? Jakie szczególne wymagania musi spełniać osoba zainteresowana pracą w tej firmie?

jan
@Patrycja 11.08.2018 20:50

Po co sie tu udzielasz jak nic nie wnosisz do dyskusji? Jakies glupie pytania tylko po to tylko aby dyskusje podtrzymac. Lepiej bylo jak sie z go worku pracownicy nie udzielali. Szczegolne wymagania do pracy w lotos kolej regulują odpowiednie przepisy ale skad pracownicy go work moga o tym wiedziec

Zostaw opinię o Lotos Kolej Sp. z o.o. - Gdańsk

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Lotos Kolej Sp. z o.o.