IKEA Retail

3. Opinie o pracodawcach Katowice
  5. Opinie o IKEA Retail

Opinie o IKEA Retail Katowice Al. W. Roździeńskiego 95

WebsiteIconIKEA Retail

Nie przegap nowości o IKEA Retail!

18.10.2018 15:19

A

18.10.2018 15:31

Przecież ten syn się tylko wzmógł odkąd pojawił się obecny dyrektor. Apel źle skierowany.
    Hahaha

19.10.2018 10:35

Dokładnie! zostawili kupę na wrocławskiej podłodze i polecieli narobić do Katowic XD
    KAMIENIE NA SZANEC

19.10.2018 10:17

Pracowałem w kilku firmach zanim wstąpiłem do IKEA. Najbardziej zdziwiły mnie 2 rzeczy: 1. Wszyscy na okrągło mówią Ci o wartościach (po trzech dniach chce ci się rzygać na dzwięk tego słowa), których sami nie mają. Gdy podsłuchasz rozmowy kierowników usłyszysz ,że oni tak samo jak ty mają już dość tego (usunięte przez administratora) 2. Tutaj kierownicy nie pracują na działach , którymi dowodzą. Siedzą sobie wygodnie w biurze, gdzie od dawna zrobiło się kółko wzajemnej adoracji, palą papieroska albo gaworzą na kantynie z menadżerem ds. bezpieczeństwa bo on zawsze tam jest i zawsze ma dużo czasu do zabicia. Podsumowując: Jak to dobrze ktoś ujął wcześniej - koreański model wpajania miłości do firmy (boję się, że kiedyś nakażą nam tatuować sobie ich logo na piersi) i kierownicy, którzy już od dawna przyzwyczajeni są nie pracować ze swoim zespołem. Boli tylko fakt, że na koniec roku taki kierownik daje ci ocenę i czasem podwyżkę a bazuję on tylko na swoim wyobrażeniu bo tak naprawdę cię nie zna.
    Grzbiecik

18.10.2018 23:01

Skoro odpowiedzia na Wasze zarzuty sa tzw "trudnosci transportowe", ilosc zwolnien we wrzesniu, podyktowana jest faktem, ze to byli glownie studenci wracajacy na studia, a rozwiazanie problemu braku ludzi do pracy to wydluzenie czasu pracy obecnych pracownikow na zmianie - sami sobie odpowiedzcie z kim macie do czynienia ???? . Zatrudnieni poniewaz najlepiej ulepili iglo z kartonu na assesmencie, wiec nie oczekujcie ze rozwiazania ktore powinny byc strukturalne, sa faktycznie niczym domek z kart, ktory zaraz runie. Ale robmy cokolwiek,niekoniecznie z sensem, wazne ze inni pomysla ze cokolwiek robimy :) takie jest podejscie. Tu sobie dopowiedzcie sami...jaki jest sens rozmawiac z ludzmi na poziomie katowic, oczywiscie nie wszystkimi, nie krzywdzac tych, ktorym na prawde krzywda ludzka nie jest obojetna. Pozdro dla IKEA KATOrga.
    Magazynier

18.10.2018 22:12

Szczerze nie polecam - firma kreuje sie na korporacje, a praca jak u prywaciarza. Kolesiostwo, nie jasne zasady premi i podwyżek - dla lizusów... Przy obecnym rynku pracownika są lepsze firmy (durzo lepsze). Ich dział "hr" to jakaś kpina.... Naprawdę jeśli nie macie noża na gardle poszukajcie innego pracodawcy.... I mówie to jako mam nadzieję odchdzący pracownika ikea Warszawa.... Moje sugestie dla Ikea praca: Wymienić dyrektorów i wyższą kadrę kierownczą na ludzi z zagranicy..... Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Wymienić kadrę na ludzi z poza układu... " zagranica"
    Rece opadaja

18.10.2018 15:09

Czy Wy na prawde sadzicie, ze narzekajac tutaj cos uzyskacie? Moze jedyne co uda sie wywalczyc, to dziesiatki fikcyjnych spotkan, falszywych usmiechow i planow naprawczych robionych tylko po to zeby cokolwiek robic i wykazac sie umiejetnie zamiecionym problemem pod dywan. Uwazam ze jesli problem jest wewnatrz sklepu, rozwiazac mozego tylko ktos z zewnatrz. Nie myslcie ze ktos z zespolu kierowniczego przyzna sie do bledu. Oni zawsze powoluja sie na "wyzsze" sily. Wiec jesli chcecie rozwiazac ten impas, tym razem Wy powolajcie i odwolajcie sie do wyzszych sil, patrz centrala na poziomie kraju. Ucza Was patrzenia szerzej, wiec teraz mozecie wykazac sie ta wartoscia..
    Była pracownica

18.10.2018 15:51

My może tutaj nie, ale ktoś z zewnątrz się tym zainteresuje. I nie mam tutaj na myśli SO, bo to by nic nie dało. Wiele portali działa, a ten jest po to, żeby wypowiedzieć się na temat pracy. To też się ludzie wypowiadają i dają sygnał przyszłym potencjalnym pracownikom, że jest jest tak kolorowo jak się wydaje.
    Janusz

18.10.2018 12:17

Może jakies związki zawodowe?!?!
    Marian

18.10.2018 13:59

W Ikea są już założone od dawna związki zawodowe NSZZ Solidarność. Pozdrawiam
    MÓWMY JAK JEST

18.10.2018 10:15

STOP FALSZOWI W IKEA KATOWICE! MÓWMY JAK JEST, CO DZIEJE SIĘ W FIRMIE. NIECH TA BAŃKA MYDLANA POD TYTULEM "IKEA JAKO IDEALNE MIEJSCE PRACY" W KONCU PEKNIE.

17.10.2018 08:39

Sprzedawca

17.10.2018 10:12

Masz bardzo dużo racji tylko jedna rzecz mnie dziwi bo obecni kierownicy w sprzedaży to decyzje byłego szefa sprzedaży. Pozbył się wszystkich doświadczonych kierowników a zastapił ich ludźmi którzy przyznawali mu racje a jak ktoś miał inne zdanie to wypad. Znam kilka takich osób które musiały odejść a nikt w sklepie nic z tym nie zrobił bo przecież koledzy
    Sprzedaż

18.10.2018 06:58

Tak akceptuję to, że to decyzje byłego kierownika sprzedaży i wcześniejszych ale i pewne decyzje to niestety decyzje obecnego co właśnie boli najbardziej choć muszę przyznać, że może i on został postawiony przed faktem dokonanym ale jednak warianty są inne, a jest kierownikiem sprzedaży więc ma prawo postawić na innych ludzi lecz tego nie zrobił i brnie dalej w ten absurd jakim są kierownicy liniowi w sprzedaży jak Ci halowi tak i Ci showroomowi.

17.10.2018 21:07

Johnny

17.10.2018 22:46

Lepiej bym tego nie ujął ....cała prawda
    NIEUDACZNIK

17.10.2018 20:18

...już nie pracuję w firmie IKEA, ale kiedy pracowałem miałem wrażenie, że jestem nieudacznikiem...a to dzięki prawie Wszystkim KIEROWNIKOM (powinni być z małej litery)...dawali do zrozumienia, że są najlepsi, nie było żadnego poszanowania do pracowników, którzynp pracowali szósty dzień z rzędu dziewiątą godzinę i np usiedli przed chwilą przy komputerze na dziale.....i działa się afera, że cały czas siedzą i nie sprzedają, natomiast jeśli chciałoby się od nich pomocy to oni nie są od tego, mają ważniejsze rzeczy do zrobienia (pewnie większość to pogaduchy z tymi co innych utopiliby w łyżce wody). Kierownicy wprost nie mówią do pracownika, opowiadają między sobą a potem pracownik dowiaduje się, że jest najgorszy, ale np za rok na rozmowie oceniającej, gdzie czasami nawet pewnych faktów się już nie kojarzy. "Starzy pracownicy mili ludzie" natomiast jest już tak duża rotacja, że teraz jako czasami Klient nie czuję już tej fajnej atmosfery wśród Młodych pracowników. Dla uzdrowienia atmosfery proponuję zmiany (tym razem Kierownictwa) w kilku wydaje mi się znaczących działach: Logistyka, Commin ...i oczywiście Kadry, nastawione na wejściu źle do pracownika .....
    Była pracownica

17.10.2018 20:13

@cotuduzomowic Ciekawa jestem kto przyjdzie na Twój apel?! Poniżej cytat z „wykop”. Myślisz, że ktoś będzie miał odwagę? Nie sądzę... „Cotuduzomowic 6 godz. temu 0 Pracując w sklepie Ikea w Katowicach niestety muszę potwierdzić wszelkie zastrzeżenia co do pracy w tym sklepie. W ostatnim czasie odeszła spora ilość osób pracujących w tym sklepie długo i naprawdę byli to dobrzy pracownicy, z doświadczeniem, chęcią pracy. Teraz większość przychodzi do pracy, odbebnic swoje i tyle. Problemy kadrowe na każdym z działów wzbudzają już tylko śmiech, do tego opowieści że nie ma kandydatów spełniających ich wymagania, Ci idealni kandydaci nie przychodzą nawet na rozmowy, potrafią czytać. Kolejnym problemem są braki. Takich braków nie pamiętają najstarsi pracownicy. Czas pracy - nigdy nie będzie pracownika zadowolal w 100% ale tu zmiany wyglądają komicznie w tygodniu można pracować na rano, południe i między zmianę. Oczywiście jest to zgodne z prawem, ale jako firma szanujaca pracownika nie rozumie tego, że ciężko jest ułożyć życie rodzinne w ten sposób. Przywództwo przez przykład...w tym miejscu można na palcach jednej ręki wymienić kierowników z których warto brać przykład, reszta spędza czas na fajce, kantynie, wysyłaniu tryliona nie potrzebnych nikomu maili. Rozmowa roczna, podwyżki to temat rzeka, ale wrócę do niego. Sposób na to wszystko jest jeden i jest strasznie prosty. Czwartek godzina 9:00 dział Recovery. 10 minut ciszy Nie dlatego, że nie chcemy pracować, tylko dlatego że chcemy poprawy." Trzymam tylko kciuki, żeby się poprawiło. Zeby ta „burza” przyniosła pozytywne skutki.
    były pracownik

17.10.2018 20:03

Szkoda że ,,Dyrektor,,sklepu nie dostrzega że jego zespół kierowników w większości jest nieudolny i nie potrafi w sposób odpowiedzialny kierować zespołem ludzi którzy mają większe doświadczenie od obecnej kadry kierowniczej zarządzającą kilkoma działami w sklepie.
    Marysia

17.10.2018 19:39

Gdyby ktoś 5 lat temu powiedział mi, że poza IKEA znajdę lepszą pracę - nie uwierzyłabym. Pracując w tej firmie, myślałam że nie ma lepszej firmy na rynku .... z takimi benefitami i wartościami. Ale powiem Wam że to WIELKA BZDURA. Zmiana pracy wyszła mi tylko na dobre. Otwarły mi się oczy jak można być traktowanym i docenianym, a przede wszystkim jak wysokie są moje kompetencje. Oceny, które daje kierownik , nie są kompletnie kompatybilne z tym co robisz i jak wykonujesz swoje obowiązki. Jak Cie nie lubi (bo np. potrafisz mieć swoje zdanie) to możesz liczyć na co najmniej "nie spełnia oczekiwań". W Katowicach wyróżnia się ludzi, którzy potrafią się dobrze sprzedać i dobrze podlizać kierownikom funkcyjnym i kierownikowi sklepu. Szkoda - bo przecież Ingwar Kamprad, otwierając tą firmę, bazującą na wartościach, wierzył, że się da. Że są ludzie, którzy myślą tak jak on - może i są ale na pewno nie w sklepie w Katowicach ....
    Cotuduzomowic

17.10.2018 16:43

Dlaczego w tym roku nie było ocen kierowników? Przypadek? Myślę że atmosfera w firmie od dawna jest przerysowana na różowo.
    Taki tam były pracownik

17.10.2018 15:37

O pracy w katowickiej Ikea (nie odmieniamy!) można pisać książki. Brak jakiejkolwiek organizacji. Każdy robi, co chce. Macie dużo zaległości? Jedna lub dwie osoby się tym zajmą, podczas gdy pozostali będą siedzieć i gadać o duperelach. Nowi pracownicy uciekają, bo nie ma czasu na szkolenia wprowadzające. Cięcia. Za to czeka Cię dwutygodniowe "intro", na którym ok. 5 razy dziennie będziesz opowiadał innym ciekawostki o sobie. Śmiech. Później trafisz na dział, posadzą Cię przed komputerem, gdzie będziesz sprzedawał rzeczy, o których nie masz pojęcia, używając programu sprzedażowego, którego nie potrafisz obsługiwać. Działy zarządzane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o biznesie, którym kierują. Rozmowa z kierownikiem, o ile znajdziecie na nią "space", przypomina zabawę z dzieckiem w piaskownicy. Spokojnie - na zebraniu dzialowym, trwającym 6-8 h usłyszysz frazesy, które podniosą Twoją motywację. Wniosków ani planów na przyszłość nie oczekuj, one zostaną wysłane mailami, których - z powodu tłoku klientów - i tak nie zdążysz przeczytać. Twój kierownik, od czasu do czasu, pojawi się na dziale, aby podnieść morale zespołu i z entuzjazmem odpowie na pytania klientów, wprowadzając ich w błąd i powodując zamęt. Problemy zaczynają się od team leaderów, którymi są najczęściej osoby zatrudniane z zewnątrz. Bladego pojęcia o strukturze, pracy, asortymencie. Jeśli masz kłopot z grafikiem, zmianą, rzeczą na dziale - miej pewność, że team leader Ci nie pomoże. Jeśli zostałeś w pracy godzinę dłużej, TL skasuje niewygodną godzinę, zamiast puścić Cię wcześniej innego dnia. Manipulacje grafikowe to ich specjalność. Jeśli dasz radę wyrwać się na przerwę, możesz poczęstować się jedzeniem z torebki w kantynie. Zresztą, na "intro" zobaczysz magazyny zupek w proszku. Spodziewaj się natomiast, że w kantynie ujrzysz stałych bywalców z górnej półki, którzy - mimo promowanej równości - nie raczą spojrzeć, gdy mówisz im "cześć". Mowa o kierownikach funkcyjnych, którzy pełnią również rolę kierowników zmiany. Poznasz ich po tym, że w dni szczytu po sklepie chodzą szybko, omijając punkty informacyjne. Nie patrzą na boki, by - broń Boże! - nie zauważyć awantury. Aktywują się za to w luźne dni, żeby wytknąć Ci krzywo wiszący streamer lub źle zapiętą koszulę. Nałogowe mydlenie oczu trzynastką. Wszelkie pieniądze, które dostaniesz ekstra, będą na karcie podarunkowej do wykorzystania w Ikea. Wartości Ikea przestrzegane są wyłącznie przez pracowników niższej rangi. Nikt nie szanuje pracy, którą wykonujesz. Zawsze można coś zrobić lepiej, a wypracowane metody zmienić na nieefektywne i niezrozumiałe. Grafik jest porażką. Niezależnie od etatu, w sklepie będziesz spędzać większość czasu. Zapomnij o życiu prywatnym. Robisz maratony po 5, 6 dni, dzień wolny i znowu. Rano, wieczór. Dziś do 22, jutro na 9. Masz stałe niedostępności? Powinieneś z nich zrezygnować, bo przez Ciebie nie potrafimy spiąć grafiku. Chcesz wolne? Mam za dużo wniosków na ten dzień, nie dostaniesz. Chcesz inny dzień? Przykro mi, termin składania wniosków minął. Pokręcony system awansowania. Musisz być entuzjastą wartości, przyjacielem kierowników, wyrabiaczem goali, człowiekiem dostępnym na każde zawołanie. Trudno stwierdzić. Może musisz ładnie wyglądać w żółtym? Legendy krążą o atmosferze w sklepie. Atmosfery nie ma, został zaduch i ciężkie powietrze przemielone przez klimatyzatory po 13 godzinach otwarcia sklepu. Wszyscy kiszą się w sosie niezgody i pretensji. Wsparcie znajdziesz prywatnie, u dobrego psychologa. Brak reakcji kierowników na mobbing wobec nowo zatrudnionych. Jeśli jesteś z natury złośliwy, to miejsce dla Ciebie. Wyobraź sobie, że mozesz wszystko - przyczepić się do krzywo postawionego towaru, rozpiętego guzika u koszuli, stosować pokrętne techniki socjotechniczne wobec podwładnych. Gdy sprawa wychodzi na jaw, idziesz na płatny urlop, a potem - bez żalu i wstydu, wracasz na kierownicze stanowisko. Brzmi jak marzenie? Zatrudnij się w katowickiej Ikea.
    KOWBOJ

17.10.2018 15:57

Tam ręka -rękę myje .... funkcyjny kryje kierownika niższego szczebla, włącznie z kierownikiem sklepu, ... oczywiście rozmawiają z pracownikiem, ale tylko po to żebyś dowiedział się że to Ty przesadzasz ... wyolbrzymiasz ... kierownik jest czysty ... Co do awansowania - to musisz dobrze się sprzedawać - jeśli robisz wokół dużo szumu a przy tym mało pracujesz - jesteś WIELKI - na pewno będzie AWANS
    Ciocia K

17.10.2018 12:43

Nie pracowałam w Katowicach, tylko w SSC i szczerze nie polecam. Myślałam, że w sklepach jest trochę normalniej, ale widzę, że to tylko pobożne życzenia. Ucieczka z ikeły była najlepszą decyzją, co wszystkim serdecznie polecam!
    Palion

17.10.2018 12:38

Też jestem pracownicą IKEA. Ale już nie długo. To, co się tam dzieje, przechodzi ludzkie pojęcie. Podpiszę się obiema rękami pod wszystkimi opiniami poniżej. To, jak firma się kreuje to jedno, a to jakimi wartościami naprawdę kieruje drugie. Chyba nie ma działu, który by nie leżał i nie kwiczał. Począwszy od HR, który nie reaguje na skargi pracowników. Jeśli jest coś już na rzeczy, to potem sam pracownik musi się bać o swoją pracę, bo w porównaniu do kierownika jest zawsze nikim. Kwestia zatrudniania pracowników. Assesmenty są dobre w przedszkolach. Prowadzą półroczne rekrutacje, a potem dobrzy kandydaci im uciekają, bo nikt nie będzie tyle czekał na decyzję. Potem mogłaby się ona w ogóle pojawić. Wiem, że często jej nie ma. Awanse w firmie to kpina. Pracują tam ludzie, którzy mają bogate doświadczenie i sklep i specyfikę jego pracy znają od podszewki. Ale tej wiedzy jest za dużo, więc zatrudnia się osoby z zewnątrz na stanowiska teamleaderów czy menedżerów. Oni muszą się uczyć wszystkiego od szeregowego pracownika. Ilu już takich ludzi się zwolniło? Najlepszym przykładem jest chyba dział Recovery, gdzie prezentacja stanowiska na rozmowie kwalifikacyjnej odbiegała od rzeczywistej pracy na dziale.(usunięte przez administratora) Problemy ze współpracownikami są wszędzie. Innym przykładem jest biuro kas, gdzie są równi i równiejsi. Osoba zatrudniona na stanowisko team leadera deleguje wszystkie obowiązki na innych, bo nie wie jak to załatwić. To krzywdzące dla osób z bogatym stażem, które takiej osobie i jej decyzjom muszą się podporządkować. Śmieszne są oferowane etaty. 1/2 albo 3/4, z czego trzeba być na każde zawołanie i nie można utawiać grafiku tak, jak się potrzebuje. Niech mi ktoś wskaże palcem osobę, która zgadza się na pracę na 1/2 etatu i nic więcej nie robi i tylko czeka na telefon, by a nuż dorobić nadgodziny. Widać to świetnie na foodzie, gdzie ludzie teraz częściej odchodzą niż przychodzą. A jak przychodzą, to tylko na dzień szkolenia i uciekają. Kiedyś dział uważany za najtrudniejszy i mający dzięki temu benefity, nie różni się niczym od pozostałych. Akurat to też specyficzna grupa ludzi - bardzo zamkniętych. Mało komu udaje się wkupić w łaski połowy pań po 50. Wszyscy tylko czekają aż poprzechodzą na emeryturę, bo ich zachowanie jest praktycznie tylko krzywdzące. Można byłoby pisać i pisać na temat dziwów jakie można spotkać w ikei. Ale po co. Po prostu nie polecam. Za taką kasę można popracować gdzie indziej. Moje sugestie dla Ikea praca: Wymienić kadrę kierowniczą, która kisi się już we własnym sosie. Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Przestać wydawać pieniądze na mało znaczące szkolenia i docenić finansowo pracowników.

16.10.2018 21:44

Co do zarobków to jest, czy normalne jest, że kierownik działu musiał dorabiać w innej firmie, że się utrzymać? Słabo. Fakt nowe osoby na wejściu maja się całkiem nieźle, bo 20 zł brutto nigdzie w sprzedaży nie dostaną. A nowi kierownicy po prostu podają odpowiednia sumę na starcie i ją dostają. A jak stary się upomniał to „dostal nagrodę, a później karę” - tutaj cytuje słowa jednego z kierowników wyższego szczebla.
    fbhdfhb

17.10.2018 09:00

20zł brutto na godzine to ~~ 2400zł netto 14 zł /h Szału nie ma A podawanie brutto to robienie z ludzi baranów
    Abc

17.10.2018 12:08

Juz dawno nie jest to wabik moze te 2 lata temu tak ale teraz te 20zl brutto/h szału nie robi..
    wkrotce byly pracownik

17.10.2018 09:36

Jak wy nic nie rozumiecie.. toż to nowa strategia ikea wdrażana od lat.. zero szacunku dla "starych" doswiadczonych pracownikow ktorzy umieja wiecej niz ich kierownicy, zadnej finansowej roznicy wynikajacej ze stazu i wiedzy.. zachety by zostac i szkolic nowych. Nowy ma 20 zl a ktos po 10 latach prawie tyle samo bo zaczynal lata temu od np 9 zl i dopiero wyrownanie sprzed lat dalo mu 20zl czyli dokladnie tyle ile ma dzis nowy pracownik. A kobieta? jak w tym czasie urodzila dziecko albo dwa to ma mniej niz ktos kto sie zatrudnil rok czy dwa lata temu bo ominely ja olbrzymie 40groszowe podwyzki coroczne.. Jak taki stary pracownik wkoncu sie sfrustruje na maxa to sam sie zwolni i wtedy zatrudnia kogos za 20zl i machina zacznie sie na nowo..a jakie oszczednosci.. ktos za to dostanie premie hehe :-P Tylko problem polega na tym ze widza to wszystko juz nawet klienci ktorzy sa dla ikea rzekomo najwazniejsi..widza niekompetencje i brak wiedzy oraz same nowe twarze. Rosna koszta, a nowych nie ma kto uczyc.. no bo kto? kierownicy ktorzy sami nic nie wiedza( nie wszyscy)? Wielu kierownikow jest na swoich stanowiskach bo ciagna ich pracownicy z doswiadczeniem..jak sie zwolnia to prace straca tez kierownicy.. bo kto ich nauczy jak beda miec same nowe osoby? kto za nich wykona prace jak zwolnia sie Ci co ja wykonywali.. ehh Zadowolony klient to efekt koncowy wiedzy i checi ktorych pracownikom brakuje.. nie ma sie co dziwic
    TEŻ JUŻ BYŁY - NA SZCZĘŚCIE

17.10.2018 11:38

Też nie mam czasu pisać o tej firmie, dla której poświęciłem prawie dekadę, ale widzę, że jakaś burza się w końcu zaczyna... Ja na szczęście już tam nie pracuję i żałuję, że tyle czasu tam spędziłem. Dla chcących tam pracować napiszę tyle: Ja jako bardzo doświadczony i kompetentny na wielu działach pracownik odszedłem z tej korporacji po prawie 9 latach ze stawką 20 pln 58 groszy, czyli NOWY NIC NIE POTRAFIĄCY SZCZYL zarabiał praktycznie tyle samo, co Ja i wielu innych wieloletnich DOBRYCH pracowników, których to coraz częściej również widzę "poza strukturami IKEA" - tylko pogratulować decyzji, jakże zgodnej z "WARTOŚCIAMI" tejże firmy - tzn ODWAGĄ BYCIA INNYM i PRZEKRACZANIA STREF KOMFORTU - na samo wspomnienie tych sloganów już się może źle robić człowiekowi
    Info

16.10.2018 19:46

Czytam te opinie i z kilkoma muszę się zgodzić. Atmosfera jest bardzo napięta i to widza wszyscy. Niestety wcześniejsze wypowiedzi są tez mocno przesadzone bo jest cześć kierowników która się stara i pracuje co widać wiec nie wszyscy tacy źli. Szkoda ze pewne rzeczy się dzieją tak a nie inaczej bo wcześniej pracowało się lepiej. Boje się ze teraz będzie tylko gorzej bo na kimś się to odbije co tu jest wypisywane i mam nadzieje ze nie na nas. Polecam tez zobaczyć na nasza prace bo w naszym zespole jest kilka osób które przychodzę i udają ze pracują a faktem jest ze Ci z duzym doświadczeniem ciągną ten dział. Ja potrafię załatwić dużo z moim kierownikiem chociaż czasem muszę się przypomnieć kilka razy... ktoś mówi ze oni nas tak złe traktują, ja jak mam problem albo coś ki się bie podoba to to mówię i nie spotkało mnie nic za to. Szkoda ze nie wszyscy mamy odwagę żebyś załatwiać sprawy między sobą i porozmawiać chociaż czasem są to trudne rozmowy. Łatwiej napisać na necie i obsmarować wszystkich choć jak napisałem wcześniej nie każdy jest zły. Co do zarobków to tez uważam ze mogą być lepsze bo w logistyce jest zwyczajnie ciężka praca. Może według kolegów to ja należę do tych pupili kierownictwa i dlatego patrzę obiektywnie a nie pisze komentarza byle by coś napisać.... a cześć komentarzy mnie rozbawiła np ze jest praca na zmiany i to jest złe... wiem ze na 0:15 ciężko się pracuje ale cóż trzeba. Może coś się zmieni i oby na lepsze
    Info

16.10.2018 21:28

Dziękuje za odpowiedz i pouczenie. I tez odpowiem. Mam rodzine i dzieci i wiem jakie to jest trudne żeby wszystko pogodzić i tez nie jest łatwo ale jak masz problem z jednym drugim lub trzecim kierownikiem to napisz to a tak Ci co się starają tez musza się tłumaczyć wiec jeśli tak jak było napisane ze jest nieludzkie traktowanie to działa to w dwie strony. Nie pracuje tu rak czy dwa wiec widzę jak się załatwia dużo rzeczy i uważam ze to źle ze tak się dzieje. Odnośnie zarobków to napisałem ze nie są adekwatne do pracy i tu przyznam Ci racje ze pracownicy z duzym stażem powinni zarabiać więcej zwłaszcza Ci co ciężko pracują i biorą na siebie odpowiedzialność. Ja tez chce żeby było lepiej i normalnie bo to nasz wspólny interes
    Oreo

17.10.2018 10:49

Fajnie, że w końcu ktoś pisze prawdę, a nie jakieś farmazony ... idźcie gdzie indziej to dopiero zobaczycie jak jest w innej pracy. Chyba nigdy nigdzie nie pracowaliscie skoro tak piszecie. Oczywiście prawdą jest że źle się dzieje w firmie, ale o tym należy rozmawiać bo zawsze warto rozmawiać...

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w IKEA Retail?

Kontakt - IKEA Retail

Al. W. Roździeńskiego 95 40-203 Katowice

IKEA Retail
    były

16.10.2018 22:24

Mam wrażenie, że odkąd przyszedł obecny (usunięte przez administratora)to już tylko równia pochyła. Zgodnie z powiedzeniem, że ryba psuje się od głowy.
    Pracownik2

17.10.2018 08:53

Biora takiego, bo juz ma wpisane w CV ze byl dyrektorem. I bardzo dobrze, niech ikea idzie na dno, jesli lubia takich ludzi. Moze to da radzie nadzorczej do myslenia.
    Abc

17.10.2018 08:32

W Gdańsku nie jest lepiej..odchodzą długoletni pracownicy..poniżani obrazani wyzywani..
    PracownikNocki

16.10.2018 20:40

O czym Ty piszesz? Pracownicy mają odwagę bo zgłaszali niejednokrotnie różne postulaty w dziale, również w dziale hr i na każdym zebraniu działowym, gdzie zamiata się wszystkie problemy pod dywan, zrzucając całą winę na pracownika. Więc jaka rozmowa ? Ludziom zabrania się pójść oddac krew, chociaż ludzkie życie jest najcenniejsze, menagerzy wypowiadają się w ponizajacy sposób w stosunku do pracowników, zabraniają pójścia pracownikom na urlop tacierzyński, łamią przepisy bhp więc jaka rozmowa? Jest łamane prawo pracy i powinny być wyciągnięte surowe konsekwencje wobec tych osób. Dlaczego tyle ludzi się zwolnilo z logistyki w ostatnim Czasie?
    byly juz pracownik yupii

16.10.2018 17:43

Sklep w Katowicach pare lat temu byl mimo swojej specyfiki(jaka jest handel) przyjaznym miejscem pracy. Bywalo ciezko, praca z klientami ma swoje plusy i minusy ale kompetencje ludzi i stala kadra rekompensowaly prawie wszystko. Od kilku lat systematycznie wszystko zmienia sie w (usunięte przez administratora) w ktorym juz niewiele pozostalo z przyjaznej atmosfery. Ludzie ktorzy maja doswiadczenie poprostu sie zwalniaja, poniewaz sa niedoceniani, zle oplacani(takie same wyplaty po wielu latach pracy co swiezo zwerbowane osoby),panuje kiepska atmosfera i trzeba pracowac pod ludzmi ktorzy znalezli sie w duzej czesci na swoim stolku przez znajomosci ale o swojej pracy nie wiedza nic.. Zarzadzaja zle, wiedze maja marna a to co sie pisze o logistyce to najczystsza prawda. Jak mozna wydzwaniac do pracownika na urlopie ojcowskim zeby go przerwal i wracal do pracy? Takie rzeczy tylko w ikea. Praca za dwoch a jak zobacza ze dasz rade i za trzech pracownikow? Tez tylko w ikea katowice. W lecie upal 40 stopni na magazynie a w zimie zeby z zimna graja glosniej niz radio? smialo wstap do ikea katowice. Kiedys kadra byla stala, z malymi wyjatkami jak w kazdej firmie. W tej chwili zwalnia sie masa ludzi a to nie koniec. Dla tych co sie zasiedzieli i mysla ze gdzie indziej jest tak samo - wszedzie jest lepiej. Pozdrawiam i kto madry niech omija szerokim lukiem to miejsce(nie pracy bo tego praca nie mozna nazwac).
    Były Pracownik

16.10.2018 17:11

Witajcie. Widzę, że w końcu pracownicy mają odwagę opisać sytuację, które faktycznie mają miejsce w tym sklepie. Niezaprzeczalnie faktem jest, że w sytuacji kiedy jesteś pracownikiem ze swoim zdaniem, który nie boi się tym zdaniem podzielić z przełożonym (a jemu akurat to niekoniecznie pasuje) to wspomniany szef szuka powodu, żeby się Ciebie pozbyć. I tutaj nie mają znaczenia zasługi i osiągnięcia jakie się miało do tej pory. Jesteś niewygodny. Jesteś do zwolnienia. Wiele takich przykładów i osób, które już tutaj nie pracują. Ale może i lepiej na tym wyszli? Kolejnym niezaprzeczalnym faktem jest to, że na tych, którzy są na wysokich stanowiskach decyzyjnych- czytaj kierowników funkcyjnych też jakby dobrze poszukać i z odpowiednimi osobami porozmawiać to są dowody na ich zwolnienie. Ale czy ktoś się zdecyduje na takie ruchy? Zarobki. Temat drazliwy. Upominając się o swoje można też szybko znaleźć drogę do drzwi. Trzymam kciuki, aby się poprawiło. Ale niestety czytając te komentarze widzę, że jest coraz gorzej. Szkoda, bo kiedyś przychodziło się tutaj z przyjemnością i uśmiechem, pomimo tego, że praca nie jest lekka. Momentami doprowadzając do frustracji. Ale ekipa, która tam była trzymała przy nadziei.
    grzbiet wartości

16.10.2018 12:05

Szanowny kandydacie! Jeśli tylko chcesz usłyszeć że do IKEA przychodzi się po rozwój a nie po pieniądze, to jest to miejsce dla Ciebie. Wszystkie poniższe opinie nie są wyssane z palca a z codziennej pracy. Każdy pracownik który ma swoje zdanie, jest wg szefostwa roszczeniowym pracownikiem, i szuka problemów tam gdzie ich nie ma. Owszem nie ma, ponieważ zespół kierowniczy ( nie wrzucam tutaj do jednego worka wszystkich, bo byłoby to krzywdzące dla niektórych ) unosi się nad ziemią i nie dostrzega problemów. Bo gdyby dostrzegł to może uświadomiłby sobie że problemem są oni sami. Dzieje się co raz gorzej, widać to otwartymi oczami. Doświadczeni pracownicy uciekają z firmy z prostej przyczyny: Rozmowa roczna, która ocenia Twoją pracę, na której podstawie powinieneś dostać podwyżkę lub nie. Ironią i kpiną jest to, że szefowa bądź szef, oceniając Twoją pracę dobrze, przyznaje Ci np 40 groszy podwyżki do godziny. Brutto. I co z tym zrobić? kupić 3 kostki masła więcej w miesiącu? Po roku ciężkiej pracy słyszysz, że jesteś fajny, ale dostajesz CZTERDZIEŚCI groszy podwyżki. W konsekwencji tego, pracownik z doświadczeniem, wiedzą, stażem, który wprowadza nowych pracowników w meandry pracy w IKEA, zarabia np 100 zł więcej od młodego szczawia, któremu wmówiono na rozmowie rekrutacyjnej że może zostać kim tylko chce. Gdzie tu motywacja? Ba, wspomnieć należy o pytaniu na rozmowie, jakiego działu chciałby być kierownikiem i dlaczego. A zatrudnia się jako wykładacz towaru na półki :) Kabaret. Tak jak tzw asesment na podstawie którego są zatrudniani ludzie. W skrócie: Spotykasz się z grupą obcych ludzi i budujecie iglo z kartonu. Albo kolaż z katalogu. Wyklejanki były kiedyś w przedszkolu z tego co pamiętam, no ale skoro oczekujemy od kandydatów umiejętność przedszkolnych, oczekując że pokażą się z jak najlepszej strony - oceniając ich "indywidualność" na poziomie tabelki z kryteriami to mamy to co mamy. Nowi pracownicy, otwierając oczy po okresie próbnym, kiedy Wartości ikea nie wejdą za mocno, a głowy nie są wyprane, zwalniają się bo w cyrku ogląda się zwierzęta a nie ludzi. Brak dostrzegania absurdów dnia codziennego, korponowomowy oraz oderwania od rzeczywistości podejmowanych decyzji spowoduje exodus pracowników poza struktury firmy. Opamiętajcie się, benefity i korzyści jakie daje IKEA, oferuje większość większych firm na rynku. Zawiesiliście się egzystencjalnie kilka lat temu - kiedy firma ta rzeczywiście była konkurencyjna na rynku pracy. Wpajanie ludziom, którzy dźwigają tony w ciągu dnia, sprzedają kuchnie za set tysięcy, robiącym przebudowy działów i realnie zmieniających zysk in plus, że awans to skutek uboczny ich rozwoju może spowodować tylko jedno. Takich skutków ubocznych jest wiele na stanowiskach kierowniczych. Bez wiedzy, bez doświadczenia, ale za to z pięknymi peanami np: Musisz patrzeć szerzej. Wyjdź z pudełka. Myśl nieszablonowo. To są korpobzdety, i dopóki ludzie nie zobaczą na koncie że zostają wynagrodzeni za ciężką pracę ( nie piszę tutaj o leserach i ludziach którzy się opierniczają bo i są tacy ) nie będziecie mieli dobrej opinii. Dlaczego w katowicach nie ma juz rocznej ankiety zadowolenia z pracy? Dlaczego nie zostały opublikowane wyniki prowadzonej lokalnie? Dlaczego nie możemy mówić o zarobkach ( a nie, tutaj wiem, bo wstyd ) Są też pozytywy pracy w Tej firmie. Garstka ludzi, którzy pozostają sobą, nie siedzą na papierosku z kierownictwem, spędzają przerwy ze sobą żeby porozmawiać co u kogo słychać, a nie jakie są KIPIJAJE. I właśnie dlatego, że pozostają sobą, pozostają tam gdzie są, a jakakolwiek więź, która łączy ich z ikea, to mieć za co kupić chleb, albo spłacić wieloletni kredyt. Szanowni Kierownicy IKEA Katowice ( nie wszyscy ) Jedyne wartości IKEA które w niektórych z Was pozostały, to wartości przelewów na konto ( a premia podwójna wypracowana przez pracowników ). Czytając to skwitujecie że jestem roszczeniowy. Może i tak? Chęć pójścia z dzieckiem do kina częściej niż raz w miesiącu, zabranie rodziny do restauracji jest roszczeniowe. Niestety rozwojem ( jeszcze ) za te dobra się nie płaci. Kandydacie! Aplikuj! Jak aplikacja tooo... logistyka logistyka... Jedyne co rozwiniesz, to lędźwie, korzonki. Czy warto dla podwyżki za którą kupisz skrzynkę piwa więcej? we wrześniu zwoliniło się ponad 30 osób. Sam oceń.
    paleciak_master

16.10.2018 00:06

Niestety ale jeden kumaty pracowity i ludzki brygadzista to za mało. Pzdr zwrot. Kolesie statyści pieski owoce warzywa spedytorzy powerade...
    Magazynier

15.10.2018 23:30

Niestety muszę potwierdzić pozostałe opinie na tym forum. Ikea jako miejsce pracy wyróżnia się z pozostałych i ma fajne idee i założenia. Jest masa pozytywnych ludzi z pasją, niestety cząstka pracowników to psuje. Szczególnie na stanowiskach kierowniczych. Jako przykład można podać logistykę gdzie ocenia się ludzi nie za ciężką pracę, (usunięte przez administratora)Główne hasło pasowało by „po trupach do celu”. Jest tam nawet taki dorosły chłopaczek , który pracuje mniej efektywnie niż nawet pracownicy agencyjni, a dostaje podwyżkę i jest na świeczniku. (usunięte przez administratora)Ogólnie jeśli nic się nie zmieni i młody kierownik nie nabierze szacunku do pracowników to nie wróżę nic dobrego.
    P.rot

15.10.2018 19:10

Witam serdecznie jako wieloletni natomiast były pracownik sklepu Ikea Katowice uważam że Katowicki oddział tej znanej na całym świecie firmy odbiega w każdym aspekcie od jakich kolejek zasad zdrowego i dojrzałego biznesu. Domorośli managerowie mający problem z własnymi chorymi ambicjami wypierając się empatii i zdrowego rozsądku sprowadzają podlegających sobie pracowników do poziomu bezrozumnych istot . BRAK KOMPETENCJI na stanowiskach kierowniczych owocuje utratą przez firmę bardzo doświadczonych pracowników poświęcających się przez wiele lat swojej pracy ponieważ z dnia na dzień okazuje się że nie pasują do filozofii firmy? ,nie oni nie pasują do filozofii którą wyznaje młoda i ambitna dobrze wykształcona i wspaniale rokująca grupa menagerów nie znająca się na tym co i jak ma robić ale potrafiący po godzinach siedzenia za biurkiem ,wizytach w palarni i na kantynowych zebraniach towarzystwa wzajemnej adoracji przekazać pracownikowi tylko tyle że wszystko co zrobił i tak jest kupą. Najwspanialszym przykładem jest dział logistyki który wygląda jak okręt sterowany przez nieudolnych kapitanów a załodze od kołysanka chce się żygać.
    Wiśnia

15.10.2018 17:45

Logistyka w Katowicach nie ma nic wspólnego z logistyka. Motywowanie na zasadzie kija i marchewki. Łamanie wszelkich zasad od prawa pracy po BHP przez szacunek do godności człowieka. Wszystko co napisali pracownik logistyki i pracownik nocki to prawda. Trzymajcie się od tego miejsca z daleka jeśli chcecie być szczęśliwymi ludźmi.
    Stary stażem pracownik

07.06.2018 10:04

Pracuje w tej firmie prawie od początku istnienia sklepu w K-cach. Generalnie w ostatnich latach atmosfera pracy bardzo się pogorszyła. Nie szanuje się starszych stażem pracowników. Firma stawia na młode wilki. Co do zarobków to najniższy ranga pracownik na dzień dobry dostaje 20 zł brutto/h. Po 3 mcach dostaje się umowę o pracę i podwyżkę. Niestety często zdarza się iż pracownik z wieloletnim stażem zarabia tyle samo co nowy pracownik ( zaczynał ze stawką niższa) Co roku we wrześniu odbywają się rozmowy oceniające i w jej wyniku pracownik dostaje podwyżkę lub nie. W poprzednim roku podwyżka wynosiła kilkanaście groszy za godzinę Także szału nie ma. Atmosfera bardzo zależy od działu w jakim się pracuje, a konkretnie od kierownika działu. W jednych działach atmosfera jest super a w innych niestety nie. Jeżeli nie spodobasz się obecnemu kierownikowi to znajdzie sposób by się Ciebie pozbyć - i nie ważne że pod innym kierownikiem pracowałeś kilka lat z dobrymi wynikami.(usunięte przez administratora)Tzn możemy zaznaczać niedostępność tylko na 4 dni w miesiącu, ale tylko na dni od poniedziałku do piątku. Na weekendy nie ma takiej możliwości. Jeżeli chcemy wolny konkretny weekend to musimy płaszczyć się przed kierownikiem. I to ma być poważny powód, np komunia dziecka itp (usunięte przez administratora) Ważne co jest najlepsze dla firmy a nie dla pracownika.
    MrSpock

08.10.2018 18:33

Witam. Zgadzam się z powyższym wpisem.Nie pracuję w Polsce tylko za granicą na magazynie , ale opis jest adekwatny do sytuacji jakie się dzieją i tutaj. Tak bardzo szczycą się wartościami Ikea , a wcale ich sami nie przestrzegają ,a Przywództwo poprzez przykład to śmiech na sali ,siedzą w czterech lub pięciu Team Leaderów przy biurku wgapieni w komputery i nic nie ogarniają co się dzieje dookoła.I głupie a czemu się nie dało a dlaczego tak długo. Kilka lat temu wszystko to inaczej wyglądało może i liczyli się z pracownikiem ale teraz tylko kasa kasa kasa ( da nich nie dla pracowników)Miejsce i praca tam nie była by taka zła gdyby nie cały pion zarządzający.
    techniczny

21.09.2018 17:49

Radzę ostrożnie z zatrudnianiem się w IKEA Kat. IKEA ma ogólnie dobre podejście do pracowników, ALE nie w Katowicach. Zauważają to nawet pracownicy którzy są wysyłani w ramach wsparcia z innych sklepów. Atmosferę w Katowicach psują niestety od dłuższego czasu kierownicy. Szczególnie odradzam pracę w "dziale technicznym" gdzie zatrudniono kierownika bez jakichkolwiek kompetencji, który nie wypełnia swoich obowiązków tylko deleguje na pracowników. Od robienie grafików do prowadzenie książki obiektu budowlanego. I ciągle infantylne maile do pracowników, dotyczące spraw sprzed kilku miesięcy, którymi powinien sam się zająć. Zdecydowanie unikać działu dopóki kierownikiem jest tam(usunięte przez administratora)
    anonymous

29.09.2018 12:44

Zespół się zmienia jak w kalejdoskopie, z powodu źle zrekrutowanego kierownika. To co napisano powyżej jest faktem. Zarobki między 2.6k a 3.1k netto ale to trochę sprawa indywidualna (doświadczenie zawodowe+umiejętność negocjacji). Za te same pieniądze można znaleźć spokojniejsze miejsce do pracy w tym zawodzie.
    Dimitri

30.09.2018 22:54

Szkoda, że nikt z logistyki się nie wypowie co się tam dzieje
    Malinowa

27.07.2018 18:59

Witam, czy ktos posiada informacje na temat jasno określonej pensji w Ikea? Ile miesięcznie standardowo wynosi wynagrodzenie ?
    Do.Malinowa

29.07.2018 14:39

Stawka początkowa to 20 zł brutto., po roku dostaniesz może kilka groszy podwyżki. Dostępne wymiaru etatu: 1/2 (80h) lub 3/4 (120h)
    Olga

07.06.2018 22:24

@Stary stażem pracownik, przedstawiłeś głównie warunki pracy w Ikea. Napisałeś kilka słów również o stawce godzinowej proponowanej Ci przez tego pracodawcę. Czy mógłbyś również wspomnieć na tym forum jak prezentują się pozostałe warunki zatrudnienia w tej firmie? W oparciu o jaką formę zatrudnienia z nią współpracujesz?
    Starszy stażem pracownik

26.07.2018 20:14

Firma zatrudnia na podstawie umowy o pracę. Po trzech miesiącach jest to umowa o pracę na czas nieokreślony. Co do innych benefitow to są bony na święta Bożego Narodzenia, prywatna opieka medyczna Medicover, paczki dla dzieci na Mikołaja, zniżka pracownicza na zakupy (-15%), 13 pensja (po wypracowaniu określonych celów przez firmę) system kafeteryjny (75 zł na miesiąc), dodatkowa nagroda za przepracowanie kolejno 5, 10, 15 itd lat w firmie(bon na zakupy w IKEA)
    anna

14.07.2018 11:42

ja nie pracowałam w tej firmie ale dwa razy startowałam . rozmowa kwalifikacyjna po przez internet to porażka po pierwsze nie każdy nadaje się przy kamerze gadać a po drugie kamera mnie nie lubi i zawsze wydalam niekorzystnie. w lublinie tak robią nie ma rozmowy indywidualnej tylko rozmowa po przez filmik. I jak tu zaleście pracę jak takie wymagania maja .
    Olga

19.06.2018 12:47

@Patryk, czy z Twojego CV wynikało, że masz doświadczenie na stanowiskach kierowniczych? To jaką osobowość posiadamy nie powinno jasno określać do jakich rodzajów prac pasujemy. Odbywając prywatną rozmowę już po tej kwalifikacyjnej oznacza, że Ikea praca nie skontaktowała się z Tobą oficjalnie i nie przekazała Ci wyniku rekrutacji?
    Patryk

21.06.2018 21:53

No nie powinno a jednak :)
    Patryk

19.06.2018 10:06

Niestety nie przebrnąłem 3ciej rozmowy, przyszły kierownik [wg siebie coach] już na prywatnej rozmowie stwierdził, że zrobię krzywdę zespołowi bo mam zbyt przywódcze cechy [materiał na managera, kierownika działu itp.] !! Z opisów wyżej, widzę, że zrobiłbym krzywdę kierownikowi zastępując go, niebawem, okazało się, że czytamy te same książki itp. ... aha, czy wspomniałem, że startowałem na sprzedawcę ?? :)
    Mariola

21.05.2018 16:12

Nie polecam
    Prac

06.05.2018 18:49

Jeśli nie chcesz zniszczyć sobie życia omijaj to miejsce pracy! Grafiki dostosowane do potrzeb firmy, praca praktycznie cały dzień, najczęściej od 10/11 do 19/20, więc jeśli masz dzieci to licz się z tym, że do opiekunki będą mówić „mama”. Ponadto wyrzucają z początkiem roku na przymusowe urlopy, ponieważ „za dużo go posiadasz”. W czasie akcji nie możesz wybrać urlopu, ponieważ „klient jest najważniejszy”. Po prostu liczy się tylko firma.
    Poirytowana

02.02.2016 09:58

Witam, jestem nieco zniesmaczona procesem rekrutacji. Renomowana firma o wybujałych etapach rekrutacji. Specjalnie brałam urlop na spotkanie, które trwało 2 godziny. Po czym czasie umówiono mnie na AC i kolejno zrezygnowana, nie podając nawet powodów. Później czekałam długi okres na jakikolwiek znak z działu HR. Dostałam zdawkowego maila, ze dziękują i życzą powodzenia. Trochę brak kompetencji i czysto ludzkiego podejścia ze strony działu HR. Wyznawane wartości IKEA? Tylko na papierze. Odradzam
    Ala

25.01.2018 20:06

W 2018 nic się nie zmieniło. Dział HR w Katowicach = bajzel i porażka. Również jestem zniesmaczona.
    poq

13.03.2018 11:53

Odrzucają konkurentów, którzy mogliby im zagrozić szczególnie na stołkach managerskich - trzeba także pamiętać że IKEA to franczyza.

Zostaw merytoryczną opinię o IKEA Retail