PKP Cargo
1 257 274 5 1

Opinie o PKP Cargo

Filtruj opinie po kryteriach:

Niedoszły pracownik
 Opinia

PKP cargo upada. Bez znajomosci nie przyjmą, ba może i lepiej bo kto chciałby pracować na gruncie za 2000 netto. Albo odpowiadać za pociag za 3300 netto. Ludzie wola iść na wakacje za 60% wynagrodzenia niż uciekać tam gdzie lepiej. No ale jak się stoi cały dzień pod semaforem to robota cud miód. Kasa za darmo.

Pomocna?
Tak5Nie2
Faja
 Opinia
@Niedoszły pracownik 22.06.2019 08:19

Czyli co? Stwierdzili że się nie nadajesz?

Pomocna?
TakNie
Up up
 Opinia
@Faja 26.06.2019 06:56

Odezwali się po ok. 5 miesiącach z propozycja na manewrowego. Z chęci nabycia informacji co oferuje PKP cargo udałem się na ową rozmowę. Zaproponowali podczas 3 miesięcznego okresu szkolenia najniższa krajowa, po okresie szkolenia kwotę na rękę 2000-2100 zł za normę godzin. Podziękowałem u prywaciarza mam więcej i duzo nadgodzin. Nawet dla znizki kolejowej nie chciałem robić . Zarobisz tyle co w king burgerze a badania masz lżejsze i bez psychotestow. Średnia wiekowa w cargo to w większości ludzie po 50... Wszystko mówi samo za siebie. Oczywiście to moja ocena, nie brać do serca proszę aby afery nie robić : ) Pozdrawiam

Pomocna?
Tak1Nie
LsD
 Opinia

Ludzie czego wy chcecie w Cargo jak w każdej państwowej społce kolejowej, żądza związki zawodowe i układy. Braki ludzi a Ci co pracują to, mówię o maszynistach, raczej patrzą jak zarobić a się nie narobić... obstawiaja boki na każdej stacji, czekając na podmiane.. firma pasożyt.. Malaszewicze-Rzepin 750km na 9 podmian... My jedziemy z jedną podmiana... w 14h... oni 4 dni... więc o czym rozmowa.. A zarobki jaka praca taka płaca...

Pomocna?
Tak3Nie
Kuksztańc
 Opinia
@LsD 15.05.2019 18:42

Kolego, zgadza się, tyle stoją i tyle za to zarabiają ale to nie oznacza, że tego chcą, wierz mi że jak wszedzie to i tam w Cargo jest powolna ale zmiana pokoleń, młodzi chcą jeździć a nie stać i nie mają na to wpływu.. więc odchodzą

Pomocna?
TakNie
Lolol
 Opinia
@Kuksztańc 17.05.2019 10:08

Prywatna firma przyjmie ludzi wyszkolonych z otwartymi rękoma. Chcą zawsze mogą iść ale większość to lenie ????

Pomocna?
Tak2Nie
Faja
 Opinia
@LsD 15.05.2019 18:42

Każdy człowiek inny. Każdy ma inne priorytety. Zarabiasz 3 koła więcej a nie ma cię ponad 300h w miesiącu w domu. Jak tak lubisz to się baw. Ja zaczynam i kończę pracę w miejscu zamieszkania. U ciebie w domu pewnie codziennie żona z sąsiadem zastanawiają się kiedy wrócisz

Pomocna?
TakNie
Kargul
 Opinia
@Faja 26.06.2019 06:54

Tutaj się nie zgodzę. Wszystko zależy od firmy. Jedne specjalizują się w manewrach inne w przewozach krajowych. Na przewozach nie ma Cię pare dni bo w trasie, na manewrach robisz swoje na nabrzeżach czy bocznicach i do domu.

Pomocna?
Tak1Nie
Adam
 Opinia

Ta firma to tragedia na każdej płaszczyźnie zarabiają tylko Ci na górze i cała masa naczelników

Pomocna?
Tak3Nie
Śmieszna firma
 Opinia

W wymaganiach na manewrowego jest między innymi wyższe wykształcenie. Ta firma śmieszna jest hahaha

Pomocna?
Tak4Nie1
Zachodniwiatr
 Opinia

Wschodni Zakład Spółki - wielka rodzina. 80% przyjec to rodzina pracowników. Mozilowsc jakiekolwiek awansu znikoma (jeżeli nie ma się taty, wujka, brata). Zarobki : na tych samych stanowiskach i z tym samym stażem pracy roznica w podstawie nawet 200zl (oczywiscie "rodzina" na +) Grafiki: jak jesteś młody to pracujesz wszystkie soboty. Ludzie z "góry" którzy przychodzą bez jakiegokolwiek pojęcia o organizacji pracy. Jedynym plusem tej firmy jest socjal.

Pomocna?
TakNie
Robert
 Opinia

Do Dominika szczerze Ci odradzam Cargo poszukaj innego przewoźnika

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik Cargo
 Opinia
@Robert 15.11.2018 22:28

@Robert Twoja opinia i masz do niej prawo. Moim zdaniem w Cargo nie ma źle. Firma się rozwija i daje stabilne zatrudnienie, nie zostaniesz zwolniony z byle powodu. Racja pensja maszynisty powinna być wyższa i może to się zmieni w najbliższych latach, ale firma też oczekuje coś w zamian. Masz licencję i uprawnienia ok, ale też liczy się jak podchodzisz do wykonywanej pracy. Same uprawnienia nie robią z Ciebie świętej krowy. Co oferujesz swoją osobą? Dam Ci przykład, jesteś z zawodu kucharzem, czy od razu zostaniesz przyjęty do 5 gwiazdkowego hotelu i wyhaczysz pensję za 10tyś? czy raczej musisz coś sobą reprezentować i posiadać umiejętności? No więc jeśli chodzi o maszynistę to napisz mi ilu w branży ma autoryzację na większość lokomotyw? ilu maszynistów umie jeździć po całym śląsku? jakie znasz szlaki? jesteś dyspozycyjny? jak wykonujesz swoją pracę? siedzisz i patrzysz 5 godz. na semafor ?, czy jednak interweniujesz po 30min u dyżurnego czy dyspozytora? Wszyscy piszą tylko o wymaganiach i pensji. Powiem tak jakby każdy pracownik firmy pochodził rzetelnie do swoich obowiązków i miał chęci do podnoszenia kwalifikacji to firma stałaby o wiele lepiej co wiąże się z lepszymi kontraktami i większym zyskiem netto. Muszą być odpowiedni ludzie na odpowiednich stanowiskach. I zrozumcie my wszyscy pracujemy na zarobek firmy, która nam płaci. Będzie większy, będą większe zarobki. Reasumując na chwilę obecną zarobki są na średnim poziomie, ale: praca jest stabilna, przestrzegane jest prawo pracy, urlop dostaniesz kiedy chcesz,bardzo dobry system socjalny, wypłata na czas, systematyczne podnoszenie stałego wynagrodzenia, nadgodziny płacone z obowiązującym prawem (nie pod stołem, czy od widzi mi się przełożonego), możliwość rozwoju, dodatki świąteczne, premie, nikt Cię nie zmusza do wykonywania czegoś niezgodnego z prawem, czy ponad Twoje możliwości. Dodam również, że jeśli od mnie to by zależało to na pewno premiowałbym pracowników, którzy przychodzą do pracy żeby pracować a nie, żeby odbębnić i ponarzekać jak to źle płacą. My ludzie tworzymy firmę, od nas zależy jak ona będzie prosperować. Nie narzekam na atmosferę i jeśli zbiorę wszystko ogólnie do jednego worka to jest całkiem dobrze, ale może być jeszcze lepiej i tylko od nas to zależy w jakim kierunku pójdzie firma. Pozdrawiam Cię i życzę Ci wszystkiego najlepszego oraz większego obiektywizmu.

Pomocna?
Tak9Nie
Były cargo
 Opinia
@Pracownik Cargo 21.11.2018 14:33

Czy ty uważasz że około 2300 brutto podstawy jako maszynista dwu trakcyjny to jest poważna firma? Co dla ciebie jest dobrym systemem socjalnym? Systematyczne podnoszenie wynagrodzenia?! Tak bo najniższą krajową podnoszą to wszyscy muszą podnieść. Jeszcze szum w okól tego bo związki walczą o podniesienie pensji. Poczekaj bo wyprodukują lokomotywe autonomiczną to się dowiesz prawdy. Ogólnie to jak czytam te twoje wypociny to mi się odechciewa pisać.

Pomocna?
Tak8Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Smiech
 Opinia
@Pracownik Cargo 21.11.2018 14:33

Jakbym czytał mechanika maglev w J czy TGV w F.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
pracownik cargo
 Opinia
@Były cargo 26.11.2018 10:42

Wiesz żeby coś napisać to najpierw trzeba myśleć. Uważam że wynagrodzenie jest takie jakie otrzymasz na konto. Dla twojej wiadomości w USA kelner nie ma nawet podstawy jego wypłata to tylko dipy, ale żebyś nie musiał szukać w google to napisze , że to oznacza napiwek. I co nie ma kelnerów, kelnerek w USA?? bo nie mają wysokiej podstawy? XD są ale inna kultura inne zwyczaje i liczy się ile zarobisz na koniec miesiąca. Same uprawnienia nie dają Ci gwarancji super pensji:) Napisz lepiej ile miałeś na przelew a nie ile podstawy, bo może miałeś premię 3000tyś brutto plus dodatki itp. Racja w porównaniu do konkurencji Cargo powinno podnieść wynagrodzenie maszynistą. Jesteś wolnym człowiekiem nikt nie trzymał Ci pistoletu przy głowie i krzyczał żebyś pracował za darmo. Jest wolny rynek uważałeś, że za mało zarabiałeś to zmień pracodawcę. Zmieniłeś ok - Twoje życie, Twoje wybory...masz lepiej ok tylko się cieszyć :) Pogadamy za 15lat

Pomocna?
Tak2Nie1
EP
 Opinia
@pracownik cargo 16.01.2019 06:13

A mnie sie zawsze wydawało, że dipy to do nachosów. Żebyś nie musiał szukać w google - napiwki to tipy.

Pomocna?
TakNie
Anonim
 Opinia

Dramat.. tak narzekacie na pensje, a prawda jest taka, ze lezycie do gory jajami na lokomotywie za te 4 tysiace - bo tyle sie zarabia na Slasku jako maszynista i nie mowcie, ze jest to 2500, bo macie sto tysiecy dodatkow. U prywaciarza zarobi sie 6 tysiecy, a czlowieka prawie w domu nie ma. Cos za cos. Tak samo dyspozytorzy.. w cargo moze nie zarobia 5 tysiecy, ale przynajmniej kazdy ma swoja dzialke, a u prywaciarza ogarnia sie 3 stolki za tysiac zlotych wiecej, gdzie kazdy patrzy na rece. Naprawde adekwatne wynagrodzenie :P Ja wole swiety sposob i mniejszy zarobek. Firma wyplacalna, wyplata na czas. Czego chciec wiecej.

Pomocna?
Tak5Nie1
Byly pracownik
 Opinia
@Anonim 02.02.2019 06:00

4 tysiace? Chyba jak masz wysluge lat. Prawda jest taka że mlodzi maszynisci mają wyplaty rzedu 3300-3600, mlodzi manewrowi, ustawiacze oraz rewidenci oraz warsztatowcy biora wyplaty rzedu 2000-2300 netto. W tej firmie jezeli nie masz wyslugi lat na którą trzeba pracowac 22 lata to zarobisz gorzej niz na kasie w dyskoncie lub na magazynie. To jest smiech na sali że ktos komu grozi inwalidztwo lub smierc tyle zarabia. Pracowalem jako rewident 4 lata I gdy pol roku temu roku temu się zwalnialem mialem 2450 netto wyplaty

Pomocna?
Tak5Nie1
Anonim
 Opinia
@Byly pracownik 02.02.2019 14:46

No to bardzo mi przykro jak sie nie umiales ustawic i wyprosic o wieksza pensje. Bierzecie co daja, a potem placzecie, zamiast isc i pogadac o zarobkach. Moj facet jako mlody maszynista - rok stazu - ok. 4500 na reke. Ja jak pracowalam na odprawie 2300-2500 zl.

Pomocna?
TakNie
Byly pracownik
 Opinia
@Anonim 02.02.2019 21:43

Z kim gadac o zarobkach? Ze zwiazkami zawodowymi? Oni siedzą w kieszeniach dyrektorow oraz prezesow I mają gdzies zwyklych pracownikow. 4500 jako maszynista? Na pewno nie przy normie godzin tylko z 3-4 (sluzba 12 godzin) sluzbami w bonusie ktore I tak są tylko dla pupili dyspozytorow oraz planistow. Jezeli nie masz plecow to zapomnij o nadgodzinach. Gdyby w Cargo było tak jak piszesz to ludzie by nie rzucali wypowiedzaniami zaraz po lojalkach I nie szukali szczescia u prywaciarzy czy samorzadowkach

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Anonim
 Opinia
@Byly pracownik 02.02.2019 23:42

Jak jestes leniem to fakt - zapomnij o nadgodzinach. Jesli jakis maszynista po 2 godzinach od rozpoczecia mysli o tym, zeby spierdzielic do domu, to fakt.. nie ma co liczyc na dodatkowe tury. Wystarczy byc pracownikiem uniwersalnym, ktory jest chetny do roboty i jest sie docenianym - nie mamy z chlopakiem chodow, o ktorych tak mowisz, a mimo to sobie chwalimy. A o kasie mozna zawsze pogadac z przelozonym i opowiedziec o swoich atutach.

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Tj
 Opinia
@Anonim 02.02.2019 06:00

Ale pierdo...a nie solisz. Chyba Ci sie ppjeb...z PIKO. Kumpel jest na kursie w cargo po 3 miesiącach dostal umowe co prawda na czas nie określony za ---2170 zl B R U T T O--- A wiedzy nie skonczenie dużo.i ODPOWIEDZIALNOŚĆ.. Ps jak sa takie KOKOSY dlaczego się nie zatrudnisz?Boisz sie psychotestow ze nie ogarniesz? No tak z takim "mysleniem" nie bylo by dziwne.

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Załamany.
 Opinia
@Anonim 03.02.2019 12:45

Kolejna Ameba to się szczyci że pracuje nadgodziny.;/

Pomocna?
Tak4Nie
Byly pracownik
 Opinia
@Anonim 03.02.2019 12:45

Leniem? Nawet nie wiesz jaki w tej firmie rewidenci maja mlyn, zaczynasz prace o 7, o 7.30 bierzesz auto lub idziesz w tory I wracasz o przed 19. W tym czasie robisz 10-15 prob oraz ogledzin technicznych. Ludzi jest za malo a gora ma to gdzies ze zaden mlody nie przyjdzie do tak odpowiedzialnej pracy za 2300 netto. Manewrowi oraz ustawiacze nie mają lepiej, szczegolnie że pracowalem na jednej z wiekszych stacji towarowych w Polsce gdzie na zmiane bylo dostepnych 2 rewiedentow, 4 osoby na manewry oraz 1 lokomotywa manewrowa. Anonim, przestan siac propagande....bo ta firma na kilka lat umrze smiercią naturalną

Pomocna?
Tak7Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik
 Opinia
@Anonim 02.02.2019 21:43

Co za bzdury! Nie wciskaj tu ludziom głupot.. Zarobek maszynisty w PKPC na początku to ok 3500zl chyba że liże jaja naczelnikowi i ten daje mu dodatkowe tury to wtedy się zgodzę, takze brawo dla mezusia

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mistrz z Cargo
 Opinia
@Anonim 03.02.2019 12:45

Nie wiem kim ty jesteś ale piszesz kompletne bzdury. Z naczelnikiem można porozmawiać jedynie o premii co jakiś czas,jednorazowej a nie o podwyżce na umowie...to duża spółka państwowa a nie stacja paliw No Name..nie wypowiadaj się o rzeczach o których nie masz pojęcia. A uniwersalny to może być doceniony u prywaciarza a nie w PKPC . Co za myślenie...

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Opornik
 Opinia
@Anonim 02.02.2019 06:00

Z tego co wiem cargo zaprasza wiec czemu nie idziesz.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
1234
 Opinia
@Anonim 02.02.2019 21:43

Witam .A była pani zadowolona z pracy na tym stanowisku?pytam ponieważ od pon.zaczynam prace.

Pomocna?
TakNie
Koniuszy
 Opinia

Czy ktoś wie czy w Zakładzie Płd. i Śląskim wielu młodych maszynistów odeszło do innych przewoźników?

Pomocna?
TakNie2
Max
 Opinia

Ile manewrowy zarobi na początek??Z wszystkimi dodatkami wyjdzie 2500zł na ręke?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Byly pracownik
 Opinia
@Max 02.04.2019 14:19

2000-2100 netto, po roku pracy dojdzie Ci wysługa lat oraz węgiel co da jakieś 180 zł wiecej. Na nadgodziny nie licz, zdarzają się rzadko gdyż władza twierdzi że są za drogie i lepiej aby pociągi czekały aż ustawiacz znajdzie czas. Ogólnie to zarobki rewidentów oraz manewrowych/ustawiaczy w Cargo to dramat, w markecie więcej zarobisz i co dwa lata nie musisz się stresowac na badaniach.

Pomocna?
Tak1Nie1
Max
 Opinia
@Byly pracownik 03.04.2019 03:13

Mi powiedzieli,że z dodatkami to do 2500 tysi dobije(nocki dojdą+ jakaś niedziela/święto.To po 3 miesiecznym szkoleniu.Praca w Krakowie,może nie wszędzie płacą tak samo...?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Max
 Opinia
@Max 03.04.2019 14:14

Zaskoczyło.mnie to jak byłem na rozmoeie,niema nawet sodexunaświęta.Są jakieś premie w ogóle??Cienko to wygląda,chyba dam sobie spokój.

Pomocna?
Tak1Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Byly pracownik
 Opinia
@Max 03.04.2019 14:25

Dostaniesz podstawe 2000 brutto+14.25% premii, do tego dodatek za nocki oraz świąteczne, po roku 164 zł węgiel oraz dodatki za niedzielę i święta. Moim zdaniem szkoda zdrowia, praca w mrozie, upale, deszczu i w dodatku bardzo niebezpieczna. Możesz zostać kaleką albo nawet zginąć....do tego te zarobki, w marketach czy magazynie lepiej płacą.

Pomocna?
Tak2Nie
Max
 Opinia
@Byly pracownik 03.04.2019 14:38

To podobnie daje mi prywatna firma,ale praca w ciepłym magazynie na 8 godzin 5 dni w tygodniu,wszystkie weekendy wolne,są premie i kasa na święta.do tego 2/3 minuty do domu.Co do tej pracy ns manewrowego to przecież trzeba zdać egzamin,po kursie 3 miesięcznym.Ps a jak płacą na tym kursie? Najniższą krajową???

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Byly pracownik
 Opinia
@Max 03.04.2019 15:45

Maszyniści mają trochę więcej niż najniższą na kursie więc manewrowy ma raczej podobnie. W pracy manewrowej dochodzi jeszcze odpowiedzialność, niech dojdzie do jakiegoś wykolejenia to zobaczysz jak się komisje wypadkowe będą traktować, jak udowodnią że to Twoja wina to Cię odsuną i jeszcze będą ciagac po sądach za zniszczone mienie. Gdyby kasa była na poziomie 3000 netto na start to można by myślec o tej pracy, jednak za pensje ekspedientki w markecie nie warto brać na siebie takiej odpowiedzialności

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Max
 Opinia
@Byly pracownik 03.04.2019 16:50

Tylko właśnie te godziny są fajne,bo w systemie 12 godzinnym,jest sporo wolnego.

Pomocna?
Tak2Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Max
 Opinia
@Max 03.04.2019 17:34

I jeszcze urlop,z całego roku wyjdzie ponad miesiąc jakby wybrac wszystko naraz.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ceka
 Rekomendacja
@Max 03.04.2019 18:06

Godziny pracy to 12 h w dzień i na następny nocka i potem 2 dni wolne ?

Pomocna?
TakNie
sokista
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia

W Cargo na Opolu jako maszynista masz zarobek nawet do 8/9 k zł na mc

Pomocna?
TakNie7
Pracownik
 Opinia
@sokista 30.04.2019 11:41

Chyba w 3 miesiące

Pomocna?
Tak5Nie
nikoman
 Opinia

Witam interesuje mnie zrobienie kursu na maszynite czy mógł by ktoś podrzucić info gdzie by można było zrobić taki kurs i tak to wygląda ile trwa

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
xyz
Nazwa działu: IT
 Opinia
@nikoman 04.03.2019 12:27

Zacznij od badań lekarskich w Kolejowej Medycynie pracy (koszt 750 zł) ponieważ dużo osób odpada na badaniach. rozróżniamy dwa pojęcia: - licencja maszynisty (trwa około 4 miesięcy, możesz zrobić sam koszt ok. 5000-6000 zł lub robi ci przewoźnik) - świadectwo maszynisty (wydawane tylko przez przewoźnika trwa ok. 2 lata) Listę ośrodków szkolących na licencje maszynisty znajdziesz na stronie UTK.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Opornik
 Opinia
@nikoman 04.03.2019 12:27

1.badania specjalistyczne. 2.licencjai1do36miesiecy 3.badania wstepne do zakladu 4.badania na swiadectwo maszynisty 5.kurs maszynisty.2 do3lat 6.egzamin 7.znajomosc szlaków. 8.no i zielonej. 2.

Pomocna?
TakNie
Sylwek
 Opinia

(usunięte przez administratora) !!!

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
leszek
 Opinia

dziadostwo i nic więcej młodzi nie podpisujcie lojalki bo będą mieli was w garści zarobki nie adekwatne do wykonywanej pracy

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Peekapeee
 Opinia

Witam. Ile trwa szkolenie na rewidenta? Jakie zarobki netto na poszczególnych etapach ścieżki aż do rewidenta? Z góry dzięki za odpowiedź?

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Majster
 Opinia
@Peekapeee 11.01.2019 11:37

Rok pracy na warsztacie za 1800-1900 zl, potem okolo pol roku szkolenia oraz egzaminow. Jako rewident dostaniesz na reke okolo 2300-2400 netto

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
pracownik cargo
 Opinia
@Peekapeee 11.01.2019 11:37

Jest deficyt na rewidentów, więc będzie to dobra przyszłościowa decyzja.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Również Pekapowiec
 Opinia
@pracownik cargo 16.01.2019 06:32

Przyszłościowa? Za nawet niecałe trzy koła miesięcznie i trwoge że sprzedajesz pociąg w Europę ? A potem puk puk prokurator..dobre..To że braki w etatach się zgodzę ale co się dziwić za takie stawki...

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Dodasan
 Opinia

Pracuje na stanowisku Odprawiacz pociagow i moge powiedziec tyle zejest to stabilna i wypacalna firma ale zdrowie psychiczne mi troche ucierpialo w tej pracy. Trzeba miec stalowe nerwy badz poprostu olewtorskie nastawienie Moje sugestie dla PKP Cargo: Mniej olewatorstwa i przymykania oczu na pracownikow niekompetentnych do stanowiska jak organizatorzy Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Doszkolic ludzi starszych z obslugi komputerow i programow

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
pracownik cargo
 Opinia
@Dodasan 27.11.2018 18:22

Muszę Ci przyznać rację jeśli chodzi o olewanie i brak kompetencji niektórych organizatorów i co doszkalania. Może warto zwracać naczelnikowi na to uwagę? Od tego jest żeby reagować na takie sprawy. Pozdrawiam btw. zawsze możesz sam aplikować na organizatora i może sprawdzisz się na tym stanowisku:)

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Atit
 Opinia

UAAAA jest fajnie

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Janek
 Opinia

Witam, Jak wygląda praca dyspozytora w firmie Cargo? Jakie zarobki?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Piotrek
 Opinia

Witam szanownych forumowiczów. Interesuje mnie oferta pracy na stanowisko elektromonter. Czy warto aplikować? Czego można się spodziewać? Rozumiem, że może być straszno i śmiesznie jak w każdej po prlowskiej firmie. Proszę o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik
 Opinia

A co z bokami za 4.50 co można za to kupić i co i gdzie zjeść?

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Tobruk
 Opinia
@Pracownik 28.08.2018 21:42

Bułkę i kawałek serka topionego, tak się ma żywić kolejarz..

Pomocna?
Tak16Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Były cargo
 Opinia
@Pracownik 28.08.2018 21:42

Jeszcze dodam że od tego jakże dużo wartego bona potrącają 1.25 zł bo maszyniście refundują 75% czy coś koło tego.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Sebastian
 Opinia

Głęboki PRL i tyle nie polecam

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Dominik
 Opinia

Cześć. Ile tak naprawdę trwa szkolenie w PKO cargo na licencję i świadectwo maszynisty ? Są różne opinie. Niektórzy maszyniści mieli niby nie całe półtora roku, inni nie całe dwa lata, jeszcze inni prawie 3. Nie wiem już komu wierzyć. Na rekrutacji mówili, że dwa miesiące licencja, około 2 miesiące warsztat, 500 godzin jako obserwator, po tym znów 2 miesiące teorii na świadectwo maszynisty, a po teorii 1000 godzin jazdy jako ,,maszynista" i 200 h na manewrach. Wychodzi mi około 18 miesięcy jak to wszystko zliczyć. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
CARGUL
 Opinia
@Dominik 15.10.2018 13:33

Ponad dwa lata...mi też wciskali kity ża 1,5 roku i kasa dużo większa a wyszło jak wyszło..

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Andy1984
 Opinia
@Dominik 15.10.2018 13:33

Cześć daj znać czy coś się dowiedziałeś na temat szkolenia w PKP Cargo andy_omega@onet.pl

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Dominik
 Opinia
@Andy1984 28.10.2018 20:38

Mówią że 2,5 roku godziny za sterami trzeba wyjeździć a to aż 1200 h. 800 elektryki , 200 spalinowki i 200 manewry. Czas liczy się jak lokomotywa jedzie a nie stoi .

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Dominik
 Opinia
@CARGUL 21.10.2018 15:28

2,5 roku. A ile Ci obiecali na początek już jako maszynista a ile jest w realiach ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Cargul
 Opinia
@Dominik 04.11.2018 11:12

Podczas przyjęcia obiecywali 4 tyś netto spokojnie a prawie 5 tyś z nadgodzinami.. realia są takie że świeżak po świadectwie zarabia ok 3,5 tyś

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Dominik
 Opinia
@Cargul 04.11.2018 11:51

Też tak słyszałem

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Robert
 Opinia

Do maszynisty który napisał że poprzyjmowali piekarzy nie jeden piekarz ma magistra ty zacofany kolejarzu który oprócz kolei nic nie robił w życiu wielki pan się znalazł

Pomocna?
Tak9Nie
1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Robert
 Opinia

Zastraszanie i głęboka komuna

Pomocna?
Tak2Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ja
 Opinia

Mam kilka pytań i proszę o odpowiedz kogoś zorientowanego. 1. Ile godzin miesięcznie średnio pracuje maszynista? 2. Jak wyglądają zmiany? Czy pracuje się w systemie zróżnicowanym np. jednego dnia 12 godzin następnego 5 godzin itd? 3. Jak wygląda kwestia powrotów? Czy maszynista może wracać za darmo jako pasażer (pracownik PKP)?

Pomocna?
Tak22Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Feudal
 Opinia
@ja 12.08.2018 15:45

Koleś, z takimi pytaniami to do forum kolejowego, tu się pyta o opinie a nie opis pracy

Pomocna?
Tak28Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
gruby majk
 Opinia
@Feudal 13.08.2018 09:27

Gowork to forum do pisania opinii i zdobywania wiadomości o PRACODAWCY więc pytania są jak najbardziej na miejscu w przeciwieństwie do płaczu, że ktoś kupił bilet za 10zł i zatrzymano pociąg z powodu złych torów.

Pomocna?
Tak9Nie
Ale gowmo
 Opinia

Zapłaciłem za bilet 10zl bo konduktor stwierdzil ze nalezy mi sie poniewaz nie kupilem w kasie, po 15 minutach jszdy pociag sie zatrzymał na godzine z powodu rzekomej awarii torow. Nie polecam.

Pomocna?
Tak3Nie1
27 latek
 Opinia
@Ale gowmo 29.08.2018 17:33

Smartfonem to pewnie bawisz się w każdej wolnej chwili. Fejsbunie, instagramy, a kupić bilet bez kolejki przez aplikację to już się nie da?

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Kiedyś Mechanik z CS.
 Opinia

Szanowni Panowie maktywiści! !!! . Czytam i nie wierzę że ciągle narzekacie. Pracowałem w tej firmie i znam place, pracę i warunki. Odszedłem do innego pracodawcy i wiecie co? . Obecnie na moje konto wpływają pensje pieciocyfrowe. Nie balem się zmian, badań i egzaminów zatrudniając u nowego pracodawcy. Teraz czytając wasze zale uswiadamiam sobie że warto było. Nie miejcie do nikogo pretensji bo tak jest wam wygodniej.Podpowiem wam ze 3 lata u jednego pracodawcy bez podwyżek powinno wam uświadomić ze najwyższy czas zmienić pracodawcę. Teraz maszynista to deficyt i zawsze to wy negocjujecie warunki pracy i płacy. Nie bójcie się zmian bo naprawdę warto. Pozdrawiam Maszynistów i odwagi bo zmiany są potrzebne w życiu.

Pomocna?
Tak26Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik
 Opinia
@Kiedyś Mechanik z CS. 09.08.2018 10:32

Dobrze napisane. Ludzie ciągle narzekają, ale nawet nie próbują żadnych zmian. Zasiedzieli się i najwyraźniej liczą, że coś się zmieni na lepsze. Niestety jest to złudne. CS Co chwilę coś obcina, tłumacząc się złą sytuacją finansową, coś obiecuje że będzie, byle tylko ludzie nie odeszli. A kolejni pracownicy dają się nabrać i siedzą z nadzieją na lepsze, a w międzyczasie narzekają. I to się raczej nie zmieni. I to dotyczy się zarówno maszynistów jak i innych stanowisk (ustawiacze, rewidenci, dyżurni) A co do hasła: "Firma ma złą sytuację finansową, więc musimy ciąć wydatki..." To hasło jest stare jak świat (w innych firmach też), pierwsze co człowiek się dowiaduje na rozmowie o pracę, że firma jest w złej sytuacji finansowej i nie mogą dać wysokich zarobków. I tak przez wszystkie lata. I na to ludzie też się nabierają i kolejni nabierać będą. Żenada

Pomocna?
Tak27Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Joanna
 Opinia

PKP Cargo prowadzi obecnie rekrutację na kilka stanowisk. Dla osób zainteresowanych dodaję link: https://www.pkpcargo.com/pl/kim-jestesmy/kariera Czy ktoś z Was brał już w niej udział? Czy otrzymaliście zaproszenie na rozmowę o pracę?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Obiektywny
 Opinia
@Joanna 17.07.2018 23:58

Biorą każdego kto przejdzie badania i szkolą od podstaw na określone stanowiska, niestety nie idzie to w parze w kasą. Rewident po około 1.5 rocznych szkoleniu po tych śmiesznych podwyżkach dostanie jakies 2400 na rękę bez nadgodzin. Manewrowy ma jakieś 2100, tylko że szkolenie krótsze.

Pomocna?
Tak17Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Józek
 Opinia
@Joanna 17.07.2018 23:58

Tak jak kolega opisał. Po ukończeniu szkoły kolejowej 6 miesięcy szkolenie, w tym kurs we Wrocławiu, kasa 1800 przez okres szkolenia. Panowie poniżej wszystko już opisali.

Pomocna?
Tak22Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik
 Opinia
@Joanna 17.07.2018 23:58

Ta informacja o prowadzeniu naboru jest od bardzo długiego czasu. Jeden kolega z doświadczeniem składał na ustawiacza- zaproponowali mu miejsce pracy ok 90 km od domu. Drugi kolega, również z doświadczeniem, złożył drogą oficjalną i przez znajomego w związkach zawodowych. Dostał się, ale tylko przez związki. Wielu z nas się zastanawia, po co ta informacja o naborze, bo dla nas jest to fikcja. Żeby firma poszukiwała ludzi z doświadczeniem i nawet nie zapraszała na rozmowy, to daje do myślenia. Celowo nie podaję w których zakładach ta sytuacja miała miejsce.

Pomocna?
Tak41Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
slaski zaklad
 Opinia

Witam i ostrzegam mlodych ktorzy chca podjac prace w tym cargoskim wyzysku ! szkoda czasu 3 lata poniewierki , stresu , egzaminow i lekarzy . Niewarto za pensje ktora dostaniesz bedac juz dwu trakcyjnym Panem maszynista.! Niech tego pana sobie wsadza ! Ten dyrektorek to mysli ze beda mlodzi (usunięte przez administratora) za te grosze ktore daje! niech sam robi za 3200 netto po nocach i (usunięte przez administratora) godzinach.

Pomocna?
Tak40Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
mechanik
 Opinia
@slaski zaklad 10.07.2018 20:54

Przestań z tym ,, Panem Maszynistą " na pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze. Wystarczy napisać gnojowozem i wiadomo o co chodzi.

Pomocna?
Tak26Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Joanna
 Opinia

@kolejarz, mobbing oznacza działania lub zachowania skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, które ma na celu poniżenie lub jego ośmieszenie, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Czy takie sytuacje mają miejsce w PKP Cargo? Mobbing to poważny zarzut, a ważne jest to, by informacje zawarte na wątku były zgodne z prawdą z racji tego, że jest to forum publiczne.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
kolejarz
 Opinia
@Joanna 06.07.2018 18:13

Wszystko co napisałem jest zgodne z prawdą i rzeczywistością jaką przeszedłem na własnej skórze.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pytający
 Opinia

A jak wygląda sytuacja odnośnie kursu na rewidenta? Jakie pieniądze na kursie i jakie po? Czy warto się pchać?

Pomocna?
Tak27Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik
 Opinia
@Pytający 11.07.2018 17:29

Rok pracy na warsztacie za 1900 zł na rękę a później pół roczne szkolenie, po.egzaminie dostaniesz jakieś 2300-2400.na rękę

Pomocna?
Tak24Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pytający
 Opinia
@Pracownik 11.07.2018 19:52

Dziekuję za odpowiedz.To 2300-2400 to już ze wszystkimi dodatkami typu za noce w turnusie,węgiel,stażowe,uciążliwe? Czyli nie opłacalne pchanie się w to, gdzie w normalnej firmie 3000 bez problemu da sie zarobic bez żadnej odpowiedzialności i pracy światek piątek....

Pomocna?
Tak29Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Rewident
 Opinia
@Pytający 11.07.2018 20:05

Bez stazowego i nadgodzin. Oczywiście są to kwoty netto

Pomocna?
Tak19Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik
 Opinia
@Pracownik 11.07.2018 19:52

Z czasem pracy na warsztacie to zależy od kierunku szkoły jaką się ukończyło. Wg rozporządzenia są dwa warianty, skrócony do 6 miesięcy i dłuższy rok. Do tego dochodzi około 2 miesiące kursu teoretycznego i potem zajęcia pod nadzorem. Ale mimo wszystko, za pieniądze, które później będzie się zarabiać to nie warto. Do tego trzeba odpracować lojalkę. Nie warto w to pchać.

Pomocna?
Tak26Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pytający
 Opinia
@Pytający 11.07.2018 17:29

Bardzo dziękuje za te wszystkie odpowiedzi, utwierdziliście mnie w przekonaniu, że nie warto przyjmować tej oferty i fatygować się nawet na rozmowę, mimo ukończenia szkoły kolejowej, wolę zostać w dotychczasowym zawodzie i spać spokojnie wiedząc że na konto co miesiąc wpływa ponad 3 tys , ma się własne życie, przespane noce i zero stresu. Pozdrawiam

Pomocna?
Tak38Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Zostaw opinię o PKP Cargo - Katowice

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej