Informatyk firmy Drewpol - 2010-02-06 14:25 odpowiedz | cytuj
Nie dokońca prawdą jet to co pisze Ciekawy - w internecie nie ma anonimowości. Każdy wpis na dowolnej stronie to tak jakbyś zostawił swój odcisk palca. Możesz podpisac się np anonim a na serwerze www.gowork.pl pojawi się Twój adres IP, który z wymogów prawa jest przez długie lata przechowywany. Ktoś mógłby powiedzieć, że korzystam z neostrady lub blueconnecta a te mają zmienne adresy IP. tak to prawda ale wszystko co jest w internecie synchronizuje się za pomocą tzw serwerów NTP (czasu rzeczywistego) a to sprawia, że adres IP w danej chwili jest przypisany tylko jednemu uzytkownikowi i jest zawsze rejestrowane. Znam sie trochę na tym bo przez kilka lat byłem odpowiedzialny za bezpieczeństwo serwerów i łączy internetowych wielkich instytucji krajowych także Policji. Dla przykładu powiem, że nie tak dawno została zaatakowana strona www.drewpol.pl. Przez parę godzin była niedostepna. Parę godzin to czas jaki wystarczył mi żeby namierzyć kto i jak dokonał włamania a także naprawę szkód. Co do obelg, gróźb i oskarżeń jakie sie pojawiają informuje, że każda pokrzywdzona osoba ma prawo domagać sie ukarania winnych. Procedura jest prosta: krok1-zwócic sie do administratora strony www.gowork.pl o przekazanie pliku logów zarejestrowanego przy wpisach osób przeciwko którym występujemy, krok2-zwrócić sie do Policji z wnioskiem o ustalenie lokalizacji i właściciela danego adresu IP (tu Policja skałda wniosek do wlaściwego operatora internetu i otrzymuje: Imię i nazwisko na kogo został zarejestrowany internet, dokładny adres i tzw MACadres karty sieciowej komputera jako jednoznaczny dowód przestępstwa). Mając takie dane spokojnie możemy skierować sprawę do sądu o znieslawienie czy groźby i żądać wysokiego odszkodowania za straty moralne. Podany przeze mnie sposób jest tą oficjalna drogą sprawdzania anonimowych wpisów. Istnieje tez wiele sposobów do znacznie szybszego sprawdzenia kto jest kim ale to wymaga wiedzy, oprogramowania i odpowiednich kontaktów. Nie napisałem tego wszystkiego po to by zatkać komuś usta szczególnie tym, którzy merytorycznie i obiektywnie się wypowiadają. Uważam, że rozmowa podstawa do rozwiązywania problemów. Ale rozmowa prowadzona przez niektórych w takim tonie nigdy nie będzie traktowana poważnie i nie przyniesie żadnego skutku. I na koniec dla niezwiązanych z firma czytelników, krótko powiem: najbliższy plan rozwoju firmy Drewpol zakłada bardzo dynamiczny wzrost obrotów i pozyskanie nowych rynków głównie w Europejskich. Wzrost zatrudnienia na stanowiskach kierowniczych i dyrektorskich to pozyskanie ekspertów w kilku dziedzinach na barkach których dźwigany będzie cały nasz rozwój.
myślę że jednak merytoryczna dyskusja przerasta
dawaj mnie na policje