marysia - 2012-01-30 09:21:00
dzien dobry
chcialabym od pań sie dowiedziec kilka informacjii,
chcialabym wyjechac pierwszy raz za granice do pracy jako pflegediensthelferin,
ale nie wiem jak za bardzo mialabym
sie do tego zabrac,
chodzi mi o zorganizowanie na wyjazd i wiadomosci na podstawie waszego doswiaczenia,-np.
1. - dostajecie pieniadze w zł, w jakim banku na terenie niemiec otwieracie konto, jesli ktos chcialby dysponowac swoja wyplata w czasie pracy za granica
2. - dojazdy jakie sa najlepsze rozwiazania, sprawdzeni czy jakos prywatnie, kto oplata i kiedy
3. - jaka minimalna suma pieniazkow wlasnych jest potrzebna na pierszwy miesiac pracy w neimczech jako opiekunka
4. - czy to prawda ze pobyt - pokoj lub bez pokoju (czy tak sie tez zdarza?) i jedzenie jest za darmo czy po wyjezdzie okazuje sie ze trzeba samemu fonansowac sobie te sprawy,
5. - czy mozna braz jakies kieszonkowe od rodziny, dla siebi lub jedzenie
6. - co sie dzieje gdy sa problemy z dnia na dziez rodzinanp. zle traktuja, oskarzaja o wymyslone rzycze - kradziez, pobicie opiekuna,itp. , czy i jak uciekac z ''zlego miejsca'', mowie o biciu, itp. ponizanie czy wykorzystywan ie seksualne opiekunki,
7.- jak wyglda dzien takiej opiekunki, czy praca po 8 godzin od rana do np. 16.oo i dalej mam juz dla siebie czas zeby odpoczac , wyjsc na spoacer ochłonac zrelaksowac się, czu harowka od rana do polnocy az pojde spac,
8. - czy mam jakies prawa, ile czasu wolnego mam dla siebie w tygodniu,
9. i troszke nie na miejscu pytanie, - jesli ktos nie ma pieniazkow nawet zeby kupic bilet w dwie strony, jak mozna pomoc aby w ogole wyjechac i pracowac, bez grosza przy duszy..... czy aterima med finansuje na poczatku sama a potem ja zwracam jako zaliczke od wyplaty za przejazd? cyz pomoga finansowo wyjechac?
jesli ktos jest bez wkladu finansowego..... ciezkie czasy sa......
pilnie prosze o informacje o osob ktore chcialyby mi pomoc...
pozdrawiam
zainteresowanaNie jestem opiekunką Aterimy, ale mam znajomą, która przez nich pracuje i jest u nas wiele rzeczy podobnie. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania po kolei.
1. To chyba zależy jak się dogadasz z firmą.
2. Wyszukaj sobie najlepsze połączenie sama, zachowaj bilety, poproś o zwrot kosztów podróży. W Aterimie z tego co wiem zwracają je.
3. Nie ma reguły co do minimalnej sumy pieniędzy. Jak żyjesz oszczędnie, to sobie poradzisz.
4. Zakwaterowanie i wyżywienie najczęściej opłaca rodzina, czyli masz je za darmo. Przed wyjazdem poproś o numer telefonu opiekunki, którą jedziesz zmienić albo sprawdź czy masz to zapisane w umowie, ale raczej nie powinnaś się martwić o zakwaterowanie i wyżywienie. Ja się jeszcze nie spotkalam żeby musieć płacić za którąś z tych rzeczy.
5. Można, a jak masz możliwość to nawet trzeba, ale oni dają raczej pieniądze tylko na bieżące zakupy dla ciebie i podopiecznej. Na jedzenie i środki czystości.
6. Jak to co się dzieje? Policja, prokurator, sąd. Ale te lepsze agencje - takie jak Aterima sprawdzają do kogo jedziesz, więc nie masz się czego bać. Na rodzinę patologiczną raczej nie trafisz, a sutenerstwo nie wchodzi w grę wogóle. Takie rzeczy, jak te o których piszesz, to tylko praca na czarno albo jacyś nielegalni pośrednicy - kombinatorzy.
7. Czas pracy i wolne godziny ustalasz z podopiecznym. Nie jest tak że po 16:00 masz wolne, bo przecież nie zostawisz samego starego człowieka wymagającego opieki, żeby sobie siedział sam. Wiele zależy od tego na jakiego podopiecznego trafisz. Czasami jak jest babcia albo dziadek w dobrej kondycji, to masz kilka godzin wolnych., Czasem masz sporo czasu, jak się zawieszą oglądając tv albo utną popołudniową drzemkę. Ale wyjść wtedy nie możesz, bo nie wiadomo co by się stało podczas Twojej nieobecności w domu.
8. zależy jak trafisz - od stanu podopiecznego i jego rodziny. Ja kiedyś miałam całe weekendy wolne praktycznie. Bo w sobotę przyjeżdżała córka babci, a w niedzielę druga córka albo syn i siedzieli z nią. Ale to był wyjątek.
9. Zadzowń tam i się zapytaj. Numer telefonu znajdziesz na ich stronie internetowej, tutaj jest zakładka, gdzie możesz zadawać pytania: http://www.opiekunki.aterima.pl/kontakt