ATERIMA MED

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o ATERIMA MED

Opinie o ATERIMA MED Kraków Puszkarska 7M

WebsiteIconATERIMA Europe Sp. z .o.o. Sp. k.

Nie przegap nowości o ATERIMA MED!

15.03.2015 19:19

He he. Nie jestem Betka, tylko Beata :-) Jakbyś czytała moje poprzednie wpisy, to być wiedziała, że ja z Aterimą nie wyjeżdżałam (teraz jestem w Monachium z inną firmą). Próbowałam koleżance uświadomić, że zawsze może wypowiedzieć umowę. Chyba prawdę napisałam, oder? Żadnych peanów na cześć Aterimy nie wypisuję, więc odpuść sobie "podejrzenia". Nie trafiłaś :-)
    aniutka45

14.03.2015 13:11

witam ,mam pytanie dopiero rozpoczelam wspolprace z firma at ,czy jak jestem tu 8 tyg to w polsce tez tyle
    Mary

15.03.2015 12:06

Ty przecież decydujesz, jak długo chcesz być w Niemczech i jak długo w Polsce.Informujesz o tym agencję.Możesz być u jednej osoby i się zmieniać,możesz jeździć w różne miejsca na zastępstwa.Poza tym,jak Tobie nie odpowiada miejsce i warunki, to również możesz wrócić do Polski.Nikt do niczego Ciebie nie zmusza.Ty ustalasz warunki.To dzięki Tobie agencja ma zysk,a nie odwrotnie.Pozdrawiam i życzę tylko dobrych miejsc pracy.

15.03.2015 14:39

Potwierdzam słowa Dołka i Mary. Pamiętaj, że nawet mając ten konkretny termin z umowy, możesz go wypowiedzieć. Najczęściej okres wypowiedzenia to dwa tygodnie. Zatem jeśli coś dzieje się w Twoim domu (choroba, wypadek, nawet jeśli tylko wymyślone :-) ), albo w miejscu Twojej pracy (męcząca rodzina itp.), to masz prawo do wypowiedzenia umowy. Jeśli chodzi o miejsce pracy, to o wszelkich nieprawidłowościach powinnaś informować firmę. Druga sprawa, że nie zawsze monity opiekunek przynoszą efekty :-)
    Anastacia

08.03.2015 11:52

Do sssss ten tekst chyba pochodzi z Deutche Welle, bo już go gdzieś widziałam. Mnie aterima po nowym roku trochę wystraszyła nowymi umowami, których teraz są dwie. Wyjaśniono mi to na infolinii dlaczego tak jest i to rzeczywiście przez tę ustawę o płacy minimalnej.Upewniłam się jeszcze u prawnika co do nowej umowy i wedłgu niego wszystko jest ok. Do Majka:Trochę lipa z tym ZUSem jaki teraz płacą, ale w innych firmach jest tak samo i stawki netto są niższe. W Aterimie podnieśli wszystkim o około 100 euro netto po nowym roku, więc nie jest źle,bo to co by mi zabrał ZUS, pozostaje mi w ręce. :) Podobno do końca roku 2015 ma tak być, bo spodziewają się unormowania tych przepisow niemieckich do norm polskich i unijnych, bo sprawa mindestlohn wylądowała w europjskim trybunale jako niezgodna z prawem unijnym. Aha i co do nowych umów – wiem że jedna opiekunka z at miała już kontrolę w Niemczech i wszystko było w porządku, więc przynajmniej można spać spokojnie. Kolezanka mi wysłała ostatnio w mailu, że jedna agencja z chyba Olsztyna albo Bydgoszczy wysłała opiekunkę i tam na kontroli były kwadratowe jaja, bo mieli jakąś lipną umowe z tamtego roku, bo myśleli że skoro są polską firmą, to Mindestlohn ich nie dotyczy. Dziewczyna wróciła do Polski,ale nerwów się najadła niemało. W każdym razie jej płacenie kary na pewno nie grozi. Siedzę tu do końca marca w Falkenstein.
    Reszka

14.03.2015 09:04

Ten tekst pochodzi z serwisu, który ma zaznaczone na swojej stronie notę: „Umieszczone na stronie treści przedstawiają jedynie ogólnie stan prawny i nie mogą zastąpić porady prawnej w konkretnym przypadku. Właściciel serwisu i autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za prawidłowość i kompletność. „ Więc jest to raczej manipulacja faktem, a nie nota prawna. Gdzieś już o tym czytałam, że ta strona lobbuje niemieckie pośrednictwo. Gowork widocznie skopiował czyjś tekst nie zastanawiając się nad nim.
    sssss

07.03.2015 18:46

ja tez wypowiedziałam umowę...a to dziś nimiecki rząd.. Polskie i niemieckie agencje pośrednictwa pracy, które "żyją" z opiekunek, mają teraz twardy orzech do zgryzienia. Według niemieckiego prawa do czasu pracy należy też zaliczać okres gotowości do podjęcia pracy. Wynika z tego, że polskie opiekunki, które są dyspozycyjne przez 24 godziny na dobę, powinny za tyle godzin otrzymać stosowną zapłatę. Przy założeniu, że obowiązuje stawka 8,50 euro/h, "całodobowa" opiekunka powinna zarobić 6000 euro miesięcznie. 1000 do 2000 euro Obecnie większość opiekunek pracuje na czarno. Tak było, jest i prawdopodobnie zostanie. Zarabiają różnie, zazwyczaj nie mniej niż 1000 euro, a w najlepszym wypadku około 1500 euro. Tyle dostają na rękę, bo utrzymanie (łóżko i wyżywienie) zawsze pokrywa rodzina podopiecznego. Gdy w zatrudnieniu pośredniczy agencja, polska lub niemiecka, stawka rośnie, do 1800 lub nawet 2000 euro. Tyle płaci strona niemiecka - zleceniodawca. Opiekunka dostaje jednak wyraźnie mniej, bo kosztuje pośrednictwo, a do tego dochodzą składki ubezpieczeniowe. Wiele opiekunek decyduje się na rejestrację działalności i świadczenie usług opiekuńczych pod szyldem własnej firmy. W tym przypadku koszty dla niemieckiej rodziny są podobne do tych, jakie ponoszą, gdy korzystają z usług agencji. Zdaniem agencji... W "Rzeczpospolitej" niedawno ukazał się artykuł, w którym przedstawiciele znanych agencji pośrednictwa pracy dla opiekunek podzielili się swoimi obawami w związku z wprowadzeniem w Niemczech stawki minimalnej 8,50 euro/h. Krzysztof Jakubowski z Interkadry twierdzi, że nowe regulacje sprawiły iż firmie ubyło kilkanaście procent biznesu za Odrą. To samo stwierdził Łukasz Puciłowski, prezes Promedica24. Z kolei Simon Wenz z niemieckiej agencji Hausengel, w wypowiedzi dla polskiego dziennika uznał, że dobrym rozwiązaniem problemu byłoby rozpowszechnienie franczyzy, czyli otwieranie indywidualnej działalności, ale pod marką uznanej firmy, która zagwarantuje rzetelność usługi, a dodatkowo zajmie się prowadzeniem księgowości i opieką prawną. Problemy z delegowaniem Obecnie większość polskich agencji zatrudnia opiekunki podpisując z nimi polskie umowy o pracę i tu je ubezpieczają. Za granicę są wysyłane w oparciu o unijne prawo regulujące zatrudnienie pracowników delegowanych (w oparciu o te same zasady za Odrą pracują polscy budowlańcy). Niemcy, w obawie o własny rynek pracy, domagają się, aby tacy pracownicy zarabiali przynajmniej tyle ile wynosi niemieckie minimum w danej branży. Polskie agencje i firmy do tej pory sprytnie radziły sobie z tym problemem przy pomocy tzw. dodatku za rozłąkę, który choć zwolniony ze składek ZUS-owskich, formalnie mógł być wliczany do podstawy wynagrodzenia. Niestety, niedawno niemiecki Zoolamt uznał (wbrew stanowisku Unii Europejskiej), że ów dodatek za rozłąkę, jeśli nie jest obciążany składkami ubezpieczeniowymi, nie może zostać uznany za część wynagrodzenia. No i zrobił się problem... Problemy także z Gewerbe Można się spodziewać, że w obecnej sytuacji wiele polskich opiekunek, którym zależy na legalnej pracy zdecyduje się na rejestrację własnej działalności. Bowiem w tej sytuacji ustawa o płacy minimalnej nie działa, strony mogą dowolnie umówić się w kwestii wynagrodzenia. Lecz mogą pojawić się inne problemy. - Podstawowy warunek to co najmniej dwóch zleceniodawców - ostrzega dr Margret Steffen z centrali związku zawodowego Verdi w Berlinie. W przeciwnym razie niemieckie służby kontrolne mogą uznać, że jest to tylko pozorowana działalność indywidualna, co oznacza konieczność opłacenia wysokich składek i spełnienia wielu innych wymogów, które z urzędu musi wypełnić każdy pracodawca. Nie 8,50 lecz 9,40 euro/h Gwoli wyjaśnienia. W Niemczech opieką osób starszych nie może zajmować się ktokolwiek. Przepisy wymagają, aby była to osoba uprawniona, po właściwej szkole lub z odpowiednim doświadczeniem. Tacy pracownicy od 1 stycznia br. powinni zarabiać nie mniej niż 9,40 euro/h. Jednak Polki, nawet jeśli pracują legalnie, to formalnie nie jako opiekunki, lecz zazwyczaj jako Haushaltshile (pomoc domowa), a ta grupa zawodowa nie ma żadnych przywilejów płacowych. Na koniec ostrzeżenie. Pracodawcy, którzy naruszą przepisy nowej ustawy dotyczącej płacy minimalnej muszą liczyć się z surowymi karami, które mogą wynieść nawet 500 tys. euro.
    xyz

06.03.2015 12:22

Czy miał ktoś sytuację wypowiedzenia umowy przed pierwszym wyjazdem?

27.02.2015 19:40

!Witam opiekunki! Jestem w domu , zmieniła mnie pani która wg mnie w ogóle się n7e powinna zajmować ludźmi starszymi, żadnej empatii obserwalam ja przez caly dzień, zawsze musi mieć rację a babcia jest staruszka, i ma swoje wady i zalety. A to ze potrzebuje rozmowy , poglaskania to jest to najnormalniejsze w świecie, kiedy babcia wieczorem ze jest jej nie wygodne to popraw jej poduszkę 7 kołdrę a nie zloscic się i zamknąć drzwi , bardzo sie z moja babcią zzylysmy. Musze tam szybko wrócić , Aterima -to ze ktoś skończył kurs dla opiekunek to nie świadczy o przychylność do drugiegocczłowieka, jestem pielęgniarką z dużym doświadczeniem i stazem, nie jestem ! Matka Teresą ale nigdy nie zdarzyło mi się podnieść głos a tym bardziej zamknąć drzwi pisze do mnie esm ze wstyd je przytoczyć. Wiem ze jest wiele dobrych opiekunek, często jeżdżę busem q z rozmów można wywnioskować Kto jeździ tylko !!!! Dla pieniędzy a kto dla pieniędzy i coś z siebie dając
    tak jest

20.02.2015 10:54

Janeczka?nie napisałam ze to atrimaa med.chodzi o inna agencje pracy na litere P..Tak aterima wywiazuje się to fakt.nie zawsze na czas ale starają się.co do podrozy to zwracają.
    tak jest

19.02.2015 09:46

dokładnie opiekunka.ale to norma.wszedzie.mi raz powiedzieli ze agencja zwroci mi kase za bilet.po 3 dniach grzecznie pytam o kaske a rodzina robi wielkie oczy,mowią ze placą w skali roku 600e ekstra za bilety dla opiekunek.ps.rodzina majętna wiec dali 120e ale glową kecili.dodam iż była to agencja z Bydgoszczy..
    Janeczka

20.02.2015 09:56

Przecież aterima nie jest z bydgoszaczy. Dlaczego nie napiszesz tego w temacie o firmie która cie oszukała tylko tutaj? aterima akurat sie wywiazuje z płacenia za podróż bez zarzutu.

20.02.2015 11:24

Proszę czytać uważnie. Jest napisane, że to firma z Bydgoszczy. Piszemy tu gł. o Aterimie, ale często – dla przykładu – opisujemy doświadczenia z innymi firmami, niejako temat dopełniając. Nie jest to wszak zabronione. Jeśli np. porównujemy zarobki, to nie da się nie wspomnieć o innych firmach z branży opiekuńczej :-)
    opiekunka

16.02.2015 16:45

Znam wiele kobie,które wyjeżdzają z ATERIMĄ.Pierwsza sprawa opiekunki dostają zbieżne informacje na temat podopiecznych.Sytuacja robi się klarowna po porzyjeździe do Niemiec
    fggd

13.02.2015 10:03

do Ingrid.sluchaj.ja w biurze nie pytałam o karte.a sami mi tez nie dali a wiec?schwarzarbeit.jak do biura pani sylwii w Berlinie zadzwonię ciekawe co powie,hm.ps.a ta pani to wiecie kim jest hihi.wujek google wam podpowie jak wpiszecie.dostalam jakies ubez tylko w generali.i orzneli mnie na kursie euro.

12.02.2015 20:18

Przeczytaj dobrze moj post, tam nie ma mowy o pieniadzach w o tym ze dobrze jest mieć kogos zyczliwego i pomocnego, sa sytuacje ze nie mozemy same sobie poradzić z niemiecką rodziną. A na opiekunów z Aterimy mozna liczyć. Wlasnie wrocilam ze szpitala moja babcia czuje sie lepiej, duzo pije i zaczyna jeść co jest dobrym znakiem, za tydzień będę w Polsce ale jestem hepi ze tak się skończyło, nie wszystko mozna przeliczy na pieniądze , sa one ważne bo dla nich jeździmy tyle kilometrów ale jeżeli juz kims się opiekuje to robię to z cala odpowiedzialnością za ludzkie życie. A Ingrid dzieki za wsparcie
    Ingrid

12.02.2015 12:28

Frdrf lepiej spytaj w firmie co z Twoją kartą. Ja zawsze otrzymywałam, podobnie jak EKUZ. Nie słyszałam żeby komuś nie wydawali, babki w biurze mnie kiedyś nie chciały puścić za granice, bo nie miałam miesiąc podlegania w ubezpieczeniu i musiałam z tego powodu czekać na wyjazd. Myślałam że jestem ubezpieczona przez męża, ale on jest krusowcem. Coś tam było popieprzone w papierach albo przepisach i okazało się, że przez brak ciągłości nie wyjechałam. Straciłam fajną stelle, na której miałam zmienić moją kolezanke. W zamian musiałam jechac gdzie indziej, ale za trochę większą kasę. Wylądowałam w Großalmerode. Też miałam scysje z rodzinką gdzie nie mogłam się dorposić o wysłanie dziadka do lekarza, bo jego parkinson się pogłębiał i do tego miewał zaniki pamięci. Rodzina nie chciała slyszeć o lekarzu, bo stwierdzili że w jego wieku to normalne. Mi też wtedy pomogła kobietka z biura jak w przypadku gagi2. Po iterwencji dostałam maila z biura, że postawili rodzinie ultimatum, że nie na to się umawiali i jeśli dziadek nie pójdzie do klekarza, to bedą musieli rozwiązać umowę. Podziałało! :) Dwa miesiące tam posiedziałam i dostałam w końcu przydział na miejsce gdzie pracuje kolezanka. Tam pracowalam przez siedem miesięcy ciurkiem, bo koleżanka musiała w Polsce zostać dłużej z powodu sprawy rozwodowej. Niestety babcia trafiła do domu opieki, bo jej stan robił się naprawdę ciężki i wymagała opieki całodobowej. Wiem że już zmarła. Rodzina wysłała mi nawet zaproszenie na pogrzeb, co mnie zdziwilo. Niestety nie mogłam się pojawić, bo miałam chrzest w rodzinie męza i musiałam pojechać.
    Luca

12.02.2015 10:59

Niech nikt nie pisze ze atemira taka dobra,dala podwyzke,jaka 100e?to primo tak dużo żeby się podniecać?secundo to łaski nie robili bo placa minimalna w Nimcach.jak by chcieli być tacy dobrzy to by dali w 2012 np.sa inne firmy ale to jeszcze gorsze zło.
    frgrgf

12.02.2015 10:23

pracowałem z atemira.kilka miesięcy.bez karty,druku a 1.czy to zgodne z prawem?odpowie ktoś?ps.ciekawe czy ukaze się mój post.czy mam do prawnika leciec.

11.02.2015 14:55

Drogie Opiekunki chcialam Was zachęcić do podjęcia współpracy z Aterima , wyjeżdżam z Aterima od zeszłego roku ,umowa jak umowa w każdej firmie podobna, ale nie wiem czy w kazdej firmie mozna liczyć na opiekunów tak jak w Aterimie, miałam ekstremalną sytuacje syn mojej podopiecznej nie bardzo rozumiał ze biegunka u starszych ludzi jest zagrożeniem życia, moja babcia nie chciala pić ani jeść., co w konsekwencji doprowadziło do odwodnienia, babcia slabla z dnia na dzień w konc6 poprosilam o pomoc opiekuna w Niemczech, z pośrednika Aterimy, pania Joannę o rozmowę z synem mojej podopiecznej odzew byl natychmiast, moja babcia znalazła sie w szpitalu gdzie udzielono natychmiast pomocy włączając płyny dozylnie, samopoczucie lepsze zaczęła sama p7c 8 jeść. BARDZO DUZE DZIEKUJE PANI JOANNO!!!♡♡♡KOBIETY WSPOLPRACUJCIE Z ATERIMA BO TU MOZNA LICZYC NA POMOC .POZDRAWIAM.
    Gniecha

08.02.2015 17:35

AANNAA -ja kiedyś byłam kuszona przez inną firmę, ale jak wszystko przeliczyłam, to jednak wyszło na to, że z Aterimą lepiej wychodzę. Z tym ZUSem dobrze rozwiązali i to chyba jako jedyni z polskich firm. To było wymuszone przez ustawę o Mindestlohn. Ale aterima dała podwyżkę o około 100 euro na rękę po nowym roku, a tego żadna firma nie zrobiła. Większość się na samych umowach wyłożyła, a te które zaczęły kombinować obcięły pensje nawet o 300 euro netto - co o tym wiem, bo kilka koleżanek z innych firm też chce się rozstać ze swoimi firmami z powodów finansowych. Ogólnie mamy na rynku strasznie zamotane teraz to wszystko. Wiadomo że nie ma firmy, która każdemu dogodzi, trzeba samemu próbować. Jakbyś się zdecydowała na odejście z aterimy, to przejrzyj dokładnie umowe nowej firmy, bo z tego co wiem, to już niektóre opiekunki pracujące przez polskie firmy nie przeszły kontroli policji finansowej w niemczech - to jest to o czym mówiłam - wiele firm nie podołało dostosowaniu się do nowej ustawy o płacy minimalnej w Niemczech. Czytam w necie, czy coś się w związku z tym zmieni, bo sytuacja jest chora. Podobno Kosiniak-Kamysz coś ostatnio załatwił w rozmowach z Niemcami, ale to na razie chwilowo i tylko dla tirowców. My - biedne kobiety jak zawsze będziemy na końcu.
    majka

07.03.2015 22:30

a od jakiej kwoty Aterima odprowadza składki emerytalne?
    Mary

08.03.2015 10:17

składki emerytalne od kwoty 213 zł brutto
    ggg

03.02.2015 09:57

do 15 dnia kalendarzowego!!!kobieto.umiesz czytac?ps.wiecej własnej inicjatywy kobity za nim się o cos zapytacie.macie tyle wolnego czasu.brac umowę do reki i studiować ja ze zrozumieniem!!!!

02.02.2015 18:12

HURA!!!!! Za 18 dni jadę do domu , to super sprawa. Dzisiaj rozmawiałam z koordynatorka , te 6 tygodni niby zlecialy ale tesknota za domem i Polska to nie wspolmierne do pracy tak daleko .dlatego cieszę się ogromnie. Jestem z Aterima od zeszłego roku. Moja poprzednia prace skończyłam 30 tego, a wypłatę dostalam po 10 dniach roboczych czyli w połowie nastepnego miesiąca to jest w porządku, ale te4az zjezdzam 21, mam pytanie czy liczą dopiero od 1 wszego nastepnego miesiaca czyli od marca czy od momentu powrotu, przepraszam ale zapomniałam się zapytać koordynatorki, może ktos byl w podobnej sytuacji??
    AANNAA

08.02.2015 13:24

A ja rozważam przejście z Aterimy do innej firmy.... Bo inne proponują większe pięniądze...Aterima sie wycwaniła i ten rok nie odprowadza składek od najnizszej krajowej. Dba o swoje interesy a nie opiekunek. A w natsępnym roku też coś wykombinują, żeby nie płacic tych składek... Firma się psuje i traci swą renomę a szkoda...
    gohna

13.03.2015 19:43

też sie zastanawiam, te lekcje co nam oferują niby specjalnie dla opiekunek, więc powinny być zajebiste to wielka lipa za ktora zabieraja nam mnóstwo euro!!!, w innych firmach były podwyżki, a tu? jakieś 20 euro rzucili a my mamy pod sufit skakac... Żenada Może obudzą się, jak im opiekunki uciekać zaczną
    fdff

31.01.2015 14:14

hej.ja dostałam pre mie już 26.stycznia.100 e.pozdrawiam.

30.01.2015 16:54

jaka premie???:))))pierwsze slysze

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w ATERIMA MED?

Kontakt - ATERIMA MED

Puszkarska 7M 30-644 Kraków

ATERIMA Europe Sp. z .o.o. Sp. k.

iza

29.01.2015 15:12

Pytam z ciekawości bo jeszcze nie dostałam a czekam z utęsknieniem ;-)
    iza

29.01.2015 15:10

Witam serdecznie.Mam pytanie,czy dostał ktoś już premię za święta Bożego Narodzenia?Jestem nowa,pracuję w Aterimie drugi miesiąc.Z góry dziękuje=ę za odpowiedz :-)

27.01.2015 20:20

Dzięki za odpowiedź , ale nie chodzilo mi ze bede sama szukac jakis sąsiadów .to nie wchodzi w ogóle w rachubę, napisalam ten post bo często się zdarza ze ten czas wolny to jest ale na papierze jestem sama z babcią przez caly tydzien i zaczyna mi psycha wysiadac zwlaszcza wieczorem kiedy moja babcię poloze spać, ta rodzina u ktorej jestem to bardzo dobrzy ludzie a moja Stella niedlugo się skończy, bo juz zaczynam tesknic za Polską za rodzina co jest normalne .!jeszcze okolo 3 tygodni. Rozmawiam z dziećmi i wnukami ale to nie jest to samo jak osobiście sie zobaczyc.Dzieki Ci jeszcze raz za odezwanie się do mnie .RS
    opiekunka 2

01.02.2015 14:06

Odpowiadając Ci na pytanie radzę poczytać dokładnie umowę i zestaw informacyjny dla opiekunów, jaki zapewne otrzymałaś od firmy!!! Masz prawo do 2-3 godzin dziennie czasu wolnego( zestaw inf. strona 4 temat 2 na dole) oraz do 1 dnia wolnego w miesiącu (chyba, że o tym nie zostałaś poinformowana). A jeśli nie możesz dojść do porozumienia z rodziną ,zgłoś fakt do koordynatorki w firmie, która powinna to załatwić. Rozwiązań jest bardzo wiele. Twój wolny czas jest potrzebny na zregenerowanie sił fizycznych i psychicznych do dalszej pracy w ciągu dnia i nocy. To Ty odpowiadasz za podopiecznego i musisz być w dobrej kondycji, by móc prawidłowo reagować na różne sytuacje związane z opieką !

22.01.2015 21:39

Witam opiekunki Aterimy , wyjechalam z Aterima po raz drugi i sobie chwale fakt ze czasami jest to praca fizyczna polegajaca na dzwiganiu starszych i niepełnosprawnych ludzi ale jak dotąd trafiłam na dobrych ludzi .zarówno opiekuna jak i ich rodziny , obecnie jestem w malej miejscowości dal3ko do sklepu i najbardziej doskwiera mi swmotnosc bo babcia jest z demencja syn pracuje przez caly tydzien, a nie mogę wyjsc chociaż na krotki spacer bo nie moge zostawić babci samej w tu n7e ma zadnej polskiej opiekunki .Moze ktos podpowie w jaki sposob miec 2 godziny pauzy , tu nie ma zadnych sąsiadów ktorzy by mogli przez ten czas się babcią zająć .pozdrawiam
    Promyk

27.01.2015 15:06

Czas wolny powinien być uzgodniony z rodzina przez firmę. Różnie z tym bywa: może to być 2 godziny dziennie, może być też mniej dziennie, ale za to jeden raz w tygodniu np. 5 godzin. Wszystko zależy od wcześniejszych ustaleń. Przypilnuj tego na przyszłość. Jeżeli Twoje godziny wolne nie były ustalone z rodziną wcześniej, pozostaje ci jedynie prosić rodzinę o czas wolny. Możesz próbować rozmawiać z firmą. Może coś załatwią. Absolutnie natomiast nie szukaj żadnego zastępstwa na własną rękę! Po pierwsze - To nie Twój problem, że nie ma sąsiadów. Po drugie - nie możesz powierzyć odpowiedzialności za powierzoną Ci osobę jakiejś sąsiadce. To nie Polska, że sąsiadka "zajrzy". Niemcy to kraj ścisłego podziału obowiązków i kompetencji. Robisz od kreski do kreski tylko to, co do Ciebie należy. Za "nadgorliwość" też można ponieść karę - w przypadku, gdyby się coś stało. A gdy nic się nie stanie to nie dostaniesz za to żadnych ekstra pieniędzy, ani żadnego "dziękuję". Czytaj dokładnie umowę. Wracając do Twojego problemu z czasem wolnym. To rodziny albo opiekun z urzędu (Betreuer) powinni zapewnić zastępstwo na czas Twojej nieobecności. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Mogą nie chcieć dodatkowo płacić. Ale Ty jesteś człowiekiem i masz prawo do odpoczynku. Także psychicznego. Rozmawiaj z firmą i bądź uparta. Powodzenia
    paboja

13.01.2015 22:15

Aterime oceniam na BDB.Jest to agencja, za posrednictwem ktorej w ogole pierwszy raz wyjechalam jako opiekunka do DE. Inne agencje, a jakze, znajdywaly mi zlecenia, ale to wlasnie Aterima zaproponowala najwiecej, i z nia wyjechalam. Jestem teraz u drugiej rodziny-malzenstwo i pani z demencja. Mimo to, to sprawdzona stella. Przed wyjazdem juz zostalam poinformowana o tym czego sie moge spodziewac, naprawde.I dodam, ze jest mi dobrze z tymi ludzmi- zzylam sie z nimi, jak z rodzina,i chce z nimi zostac juz do konca...(mimo, ze babcia czasem daje nam obydwojgu popalic. Zawsze, gdy potrzebowalam pomocy, wystarczylo tylko zadzwonic, by te pomoc otrzymac. Dziekuje moim koordynatorkom. Teraz nowa umowa, podwyzka, a ZUS? Musimy przetrwac ten rok, bo w 2016 r. znow ZUS po staremu, od najnizszej krajowej. Pozdrawiam opiekunki, a nowicjuszom Polecam ATERIME
    aterimadupalina

21.04.2015 14:16

porażka i tyle
    jxx.

25.04.2015 11:39

Twój Nick aterimadupalina świadczy o kulturze i obyciu reszta bez kom.
    opiekunka2

06.01.2015 20:30

Jacinto, nie wiem czy wiesz ale za podróż nie płaci Aterima tylko klient czyli rodzina!!!!

05.01.2015 15:01

sucharek

07.01.2015 22:09

Jestem zainteresowana pracą w Aterimie, powiedzcie mi dziewczyny, jak to jest z tym że macie 100 euro więcej? 100 euro więcej bo większe składki, czy na rękę ? Bo na rekę wtedy i tak jest mniej?
    Omega

08.01.2015 07:30

Do cucharek: większe składki zusowskie to mniej na rękę - zgadza się. Co do podwyżki po nowym roku - tak, to prawda, dają około 100 euro więcej w porównaniu do zarobków z poprzedniego roku.

05.01.2015 14:08

Amazone

05.01.2015 15:09

Chciałaś jechac do Niemiec bez znajomości języka?
    Moniqa

05.01.2015 11:22

Witam! Jeżdżę z Aterimą od pół roku, wcześniej jeździłam do Niemiec od sześciu lat. Przez niecały rok byłam na gewerbie. Oprócz tego epizodu z własną działalnością, korzystałam z usług polskich firm pośredniczących. W zależności od tego jak szybko potrzebowałam wyjechać, zgłaszałam się do kilku firm i która wcześniej znalazła mi zlecenie, to tam jechałam. Różnic pomiędzy firmami nie widzę wielkich różnic w ich jakości. Umowy są w zasadzie bliźniacze. O zakazie konkurencji ma każda firma wpis, ale to nie jest nic dziwnego, bo i tak każdy wie jak to ominąć i ten zapis jest pustym zapisem. W 2011 pojechałam do Kanzem na południowym zachodzie Niemiec. Okolica wydawał się przyjazna. Mieszkałam w sporym domu, który choć duży nie opływał bynajmniej w luksusy. Podopiecznym był pan Heinrich, który miał 93 lata, a mimo tego był sprawny zarówno umysłowo, jak i fizycznie. Jego żona zmarła kilka lat wcześniej i po prostu brakowało mu towarzystwa oraz "damskiej reki w kuchni". Miał dwójkę dzieci, ale syn pracował w Szwajcarii, a córka co prawda w Niemczech jakieś 400 km od niego. Żadnego z jego dzieci nigdy nie widziałam na oczy na żywo, a jedynie na zdjęciach. Stella była bardzo lekka, by nie powiedzieć że była jak wczasy. Ogólnie przepracowałam tam niecały rok z miesięcznymi przerwami, gdy zastępowała mnie zmienniczka. Pewnie nadal bym tam pracowała, ale stan zdrowia dziadka się pogorszył, na skutek wypadku w zimie, gdy się poślizgnął na podjeździe do garażu podczas odśnieżania i upadł. Miał pęknietą miednicę i połamane żebra oraz nadgarstek. Jednak ta pracę wspominam bardzo miło. Zwiedziłam z nim trochę Niemiec i raz byliśmy w Belgii. Jeździliśmy jego samochodem, ja prowadziłam. on czasami też siadał za kółko, ale jeździł bardzo powoli i tylko w moim towarzystwie nie dalej niż do sklepu po zakupy. Sprawiało mu to przyjemność i czuł się dumny że jeszcze może to robić. Ja go pilnowałam, ale powiem Wam że radził sobie całkiem dobrze. Uwielbiał bigos mojej roboty, jak i moje zupy. Jedyne co przez kilka miesięcy mu nie posmakowało, to moja karkówka, którą peklowałam przez 8 dni. Stwierdził że jest za słona, chociaż mi się wydawało że jest idealna - robiłam według swojego starego przepisu. Lubił też spacerować i zbierać kasztany na jesieni. Z początku wydawało mi się, że to taki humanitarysta, romantyk trochę o nieco filozoficznym podejściu do życia. O swojej pracy zawodowej nigdy nie chciał mówić. W końcu się zdradził, że pracował w banku - uwierzcie mi dziewczyny -w życiu bym nie przypuszczała, bo to nie był typowy "cyferkowiec". Naprawdę potrafił doceniać piękno świata - tego przyziemnego: zapach kwiatów, śpiew ptaków. Godzinami potrafił przesiadywać w ciepłe dni na werandzie i rozkoszować się widokiem drzew. Potrafił godzinami opowiadać o tym, kiedy dane drzewo zaczęło zrzucać liście, kiedy ptaki wylatywały do ciepłych krajów, kiedy rozpoczęła się rójka jakiegoś tam chrabąszcza na wiosnę i na tej podstawie teoretyzował za ile rozkwitnie storczyk. Chociaż nigdy nie byłam pasjonatką przyrody, to opowiadał tak ciekawie, ze potrafiłam go słuchać godzinami, tak mnie to zafascynowało. Jak wybrałam się zn im do lasu, to znajdywał grzyby, kiedy ja - baba w sile wieku, bez okularów nie potrafiłam dostrzec maślaka, kiedy na nim stałam. Teraz nawet w Polsce stałam się ekspertką od lasu, grzybów i tym podobnych. Raz do roku staram się wyjechać w świętokrzyskie na grzyby wraz ze szwagrem, siostrą i ich dzieciakami. Moje dzieci mój chłop prędzej do Częstochowy na kolanach pójdą, niż ich do lasu wyciągnę. Od naszych podopiecznych możemy się sporo nauczyć, o ile nie trawi się osoba dementywna, czy schorowana na inny sposób. Myślę że naszą pracę postrzegamy częściej przez pryzmat tego w jakim domu byłyśmy i jacy podopieczni nam się trafili. Chciałabym mieć choć raz w życiu podopiecznego takiego jak pan Heinrich. Niestety nim nie będzie mi już dane się opiekować :-(
    Janka 71

05.01.2015 12:00

Moniqa dobrze wiem co czujesz . Ja kiedys była u podopiecznej , która co prawda była innym typem osoby niż twój Heinrich , ale postać także barwna . Dama miała lat 76 i wiecznie zabiegala o zachowanie młodosci . Była na bieżąco z moda i nie było dnia żeby nie poddawała się jakiemuś zabiegowi . A to fryzjer , a to manicure , pedicure , masaż , spa i tak dalej . Dieta – tylko zdrowa – bazująca na diecie śródziemnomorskiej . Niestety była tez osobą bardzo chorowita , pomimo tego dbania o siebie. Dietetyk ustalał jej dietę ,a ja gotowałam . Na całe szczęście też dzięki temu skorzystałam , bo na 3 miesięcznej stelli zgubiłam 4 kg sadełka :) Raz moja pani wylądowała na ostrym dyżurze z wysoką gorączką . Jak się okazało – zapalenie płuc . Wyszła z tego i wydawało się że wszystko wraca do normy . Po poworocie ze szpitala do domuzaczęła cierpieć na doelgliwości żoładkowe . Lekarz myślał, że to skutki uboczne stosowania antybiotyków , ale jak się później okazało – zrobił jej się kamień w pęcherzyku żółciowym . Musiała poddać się zabiegowi usunięca całego pęcherzyka . Po tym znów musiała zmienić dietę . Nie mogla jeśc tłustych ryb morskich i pić oliwy z oliwek , a robiła to codziennie rano i wieczór . Przygotowywałam jej mielone , gotowane mięso z kurczaka z lekko rozgotowanym ryżem – takie lekko strawne papki . W szpitalu wdała się spesa i tego moja opka już nie wytrzymała . Odeszła miesiąc później... Żal i smutek pozostał do dziś , bo w przecieieństwie do większości niemieckich kobiet była osobą bardzo otwarta i cieszącą się pełnia życia do późnej starości . Pamiętam jak po wyjściu ze szpitala nie mogła się doczekać kiedy znów pójdziemy na spacer z kijkami nordic walking . Niestety była tak słaba że nie było jej to dane . Jako człowiek wiele się także od niej nauczyłam , bo żyła jakby każdy dzień był jej ostatnim . Zawsze powtarzała że nie lubi odpoczywać , zebym i ja nie odkładała życia na potem .
    irena

05.01.2015 01:19

najlepiej moje panie nie wyjeżdżajcie, u nas jest przecież dosyć pracy za obecnie 1.750 zł brutto, a umowy naturalnie śmieciowe dalej obowiązują.
    Siódma

04.01.2015 20:10

Do Miodowa - ja też dostałam 100 eurasków więcej, więc nie jest źle na nowej umowie. :-))))

04.01.2015 15:08

Siódma

04.01.2015 21:52

To jeszcze raz ja - do zawiedzionej opiekunki - przecież składki im niższe tym więcej masz na rękę. A to że ktoś w innej firmie więcej zarabia to nic dziwnego. Niektóre opiekunki zarabiają w niektórych firmach po 750 netto, a inne w tych samych firmach nawet 1300 netto - to zależy od opiekunki. Nie wiem co zrobili z premedytacją w nowej umowie, ale ja teraz więcej zarabiam i się z tego cieszę. :-)
    oneczka

04.01.2015 14:47

nie kumam tej drugiej umowy krajowej/ponoc obowiazkowa/ a mnie zalezy tylko na Niemczech
    Agucha

03.01.2015 23:31

Czasami jak czytam forum dla opiekunek, to się zastanawiam czy one sobie zdają sprawę co w ogóle podpisują? Na innym forum przeczytałam, że firma ma zapis odnośnie kar (za picie alkoholu, itp.) - każda firma ma takie zapisy, bo przecież nie wiadomo co opiekunce odwali na miejscu pracy. Teraz czytam swoją umowę, tłukąc głową o ścianę, czy ja czegoś nie doczytałam (a zawsze czytam dwa razy), bo Ewa zacytowała wyjętą z kontekstu całej umowy treść. Ewo - mylisz się! Jacinto wytłumaczył Ci o co chodzi. Rozwiązać umowę z Aterimą możesz w każdej chwili, a nawet bez rozwiązywania jej, możesz wyjechać w międzyczasie z inną firmą, jeśli np. nie będzie zlecenia dla Ciebie. Pozdrawiam i życzę wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku!

04.01.2015 11:43

Tak w Niemczech od 01.01.2015 obowiazuje nowa najnizsza placa za godzine i jest to 8,5 € ale brutto. Przy nowych pensjach u wielu osob powinny byc wyzsze zarobki. Ale ja powtarzam to co mnie powiedziano , kiedy informowalem sie telefonicznie.Wiec co do wysokosci kazdego wynagrodzenia, to juz trzeba indywidualnie sie dowiadywac. Mozna rowniez negocjowac kwestie kursow j. niemieckiego. Ja np. nie potrzebuje zadnegych kursow, gdyz mam wysoki poziom jezyka niem. W ogole to radzilbym rozmawiac szczerze z Aterima, kazdy indywidualnie. Z tego co ja rozumiem, nie ma jednej pensji takiej samej dla kazdego. Jest sporo niescislosci w tej nowej umowie, ale jak sie poczyta powoli i ze zrozumieniem, to da sie pojac. Moglaby byc ta umowa w nieco bardziej prostszy sposob zredagowana. A tak w ogole powinnismy miec mozliwosc otrzymania rozpisanych konceptow wynagrodzenia, tak aby kazdy wiedzial na co sa wydawane jego pieniadze brutto. Chodzi mi o wyszczegolnienie, ile na Zus, ile na podatek w Polsce, a ile netto na konto.Trzeba brac rowniez pod uwage, ze Aterima placi za nas podroz do i z powrotem.
    opiekunka2

06.01.2015 19:55

Witam, chyba nie wiesz, że za bilety płaci rodzina!!!!!!! nie Aterima.

03.01.2015 17:54

Mnie też nie zależy na emeryturze z ZUS-u, bo jej (zanim dojdę do wieku emerytalnego) nie będzie już zapewne. Pracuję całe życie (fakt, że na różnych umowach, ale nie zawsze mogłam wyegzekwować na pracodawcy tę o pracę) i prognoza mojej przyszłej emerytury, jaką przysłał mi niedawno ZUS, jest już dziś żenująca. ZUS to taki moloch na glinianych nogach... Nie ma co na tę "instytucję" liczyć. A propos umów z Aterimą, to i mój mąż w swojej nie ma tych ponoć zgubnych zapisów...
    doris

02.01.2015 17:06

mam pytanie-od jakiej sumy sa odprowadzane skladki zus?
    Ewa

02.01.2015 21:27

Składki ZUS bedą odprowadzane TYLKO od tej drugiej umowy za pracę w Polsce. Nie wiem jaka kwotę masz w tej umowie, ale zapewne gdzies około 200 zł. Oczywiście tylko za czas pobytu w Polce to jest liczone.
    fdegdgr

30.12.2014 13:48

Chore.sa rowni i równiejsi widze.Moja premia swiateczna to 100 e.widze ze inni maja 150e.dlaczegoo?chcialabym wiedzieć.wynagrodzenie do 20tego każdego miesiąca?to jakas kpina?!aha.premia ze swieta do 26tego stycznia.smiech na sali.obracaja pieniędzmi tak długo jak tylko mogą.ps.uwowa do bani.przestrzegam dziewczyny.za nim podpiszecie dobrze przeczytajcie!!!!

03.01.2015 18:35

Nie, nie jest tak_! Nie mozna tej dzialalnosci podejmowac na okres 5 lat po rozwiazaniu ale tylko w odniesieniu do klientow Aterimy!!! Nastepnie, nie mozna swiadczyc tych uslug pielegniarskich w okresie przynaleznosci do Aterimy, a wiec w okresie trwania tej umowy. Tak wiec sa to klauzyle najnormalniejsze w swiecie.

03.01.2015 18:42

Totalnie nie umiesz czytac ze zrozumieniem, Ewo!!!
    ko

30.12.2014 08:57

czy podpisanie umowy jest możliwe w domu najbliższe biuro Kraków - moje Zamość czy mogą przesłać umowę pocztą
    jadzia135790

30.12.2014 08:47

Mam pytanie w związku z formularzem aplikacyjnym :1- jeżeli zaznaczę że nie znam niemieckiego to czy mimo wszystko odbędzie się ''rozmowa po niemiecku''a jeśli tak ile będzie trwała (czy jest uzależniona od tego że jak zacznę ''się zacinać'' to potrwać może nawet 1 godz i czy z''góry ''pytania są ustalone i każdy kandydat musi na nie odpowiedzieć a jak nie będzie wiedział usłyszy-dziękuje to wszystko;2-czym są czynności podstawowe a czym wszystkie czynności opiekuńcze dla podopiecznego ;3- doświadczenie zawodowe obejmuje tylko doświadczenie w opiece czy np. w moim przypadku zawód wyuczony ,zawód wykonywany i wyjazdy za granicę w sektorze zielonym; 4-oczekiwane wynagrodzenie -jaką kwotę wpisać aby się nie ośmieszyć;ponieważ jak pisałam wcześniej znajomość języka (skromniutka) a opieka jedynie nad własną babcią leżącą i mamą z połamanymi żebrami( mam 30 lat) to nie jest znowu coś za co można się uznawać za eksperta w dziedzinie opiekuna(napisane mają na swojej stronie że powyżej 1000 e ale nie jestem przekonana że aż tyle powinnam wpisać) proszę pomóżcie- z góry serdeczne dziękuję
    Rzecznik prasowy

02.01.2015 10:39

do: jadzia135790 Szanowna Pani, odpowiadając na Pani pytania: 1.znajomość języka niemieckiego jest niezwykle istotna przy pracy w charakterze Opiekuna osoby starszej. Dzięki niemu może się Pani czuć bardziej komfortowo podczas codziennej pracy, podczas rozmowy z Podopiecznym i jego bliskimi, wzywając lekarza czy podczas wizyty w sklepie albo na poczcie. M.in od poziomu znajomości języka uzależnione jest Pani wynagrodzenie. Zrozumiałym jest, że Podopieczni i ich rodziny chciałyby móc swobodnie rozmawiać z Opiekunem, dlatego też podczas rekrutacji część rozmowy jest po niemiecku. Jeśli chciałaby Pani posłuchać jak taka rozmowa brzmi, zachęcam do odwiedzenia naszej strony i zapoznać się z artykułem pt. "Poradnik: Jak dobrze przygotować się do rozmowy z konsultantem?" Jeśli chciałaby Pani rozpocząć naukę lub rozwinąć dotychczasową znajomość języka, zachęcam do skorzystania z naszego bezpłatnego kursu, który jest dostępny na www.aterima-med.pl/niemiecki. Znajdzie tam Pani dialogi wraz z tłumaczeniami, ćwiczenia, słownictwo i wyrażenia oraz nagrania audio. 2. Zakres czynności jest określony zgodnie z wymogami prawa i może się nieco różnić w zależności od oferty. Jeśli jest Pani zainteresowana którąś z naszych ofert - zapraszamy do kontaktu. 3. Nie musi mieć Pani ukończonych szkół i posiadać certyfikatów, ale warto wykazać się doświadczeniem w opiece, np. bliskiej osoby. O szczegółach z pewnością opowie Pani nasz Koordynator podczas rozmowy. 4. Na wynagrodzenie składa się kilka czynników i jest uzależnione m.in. od znajomości języka, posiadanego doświadczenia oraz danej oferty. Zachęcam do bezpośredniego kontaktu z naszym Działem Rekrutacji: (usunięte przez administratora)
    opiekunka*

29.12.2014 16:50

"Ponadto nasi pracownicy są przez nas dodatkowo ubezpieczani na wypadek choroby, wypadku oraz posiadają ubezpieczenie OC." Prosze byc przynajmniej uczciwym i powiedziec że za to ubezpieczenie opiekunki same płacą z własnej pensji!!!! Jesteście beznadziejną fimną, juz to wiem!!!!

Zostaw merytoryczną opinię o ATERIMA MED