STEKOP SA

Białystok

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 198 ocen.

Opinie o STEKOP SA

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie STEKOP SA

Agnieszka

@RUDY no ale pytanie, dlaczego Wy sprzedajecie te urlopy? @Zandarm ja się firmą nie interesuje, ale zadaje pytania, by pewne kwestie na forum zostały wyjaśnione do końca i nie pozostawały bez odpowiedzi lub w wieloznaczne. Takie jest zadanie moderatora forum GoWork.pl, kim jestem. A jakie obiekty wymagają umowy o pracę? Czemu dostajecie wypłaty od firmy STEKOP SA na inne konto? Nie rozumiem tego mechanizmu.

Zandarm
@Agnieszka 16.01.2018 15:54

Jest wiele powodów wskazujących na to,że pracownik SUFO na jednostce wojskowej musi być zatrudniony na umowę o pracę i tak jest od 2017 roku...ale nie do końca gdyż pracownik może zrezygnować z takiej umowy na piśmie i pytanie czy to jest zgodne z prawem?Po pierwsze firma nakłada kary finansowe,po drugie jest określony w czas pracy,po trzecie są przełożeni którzy nadzorują prace...Firma wpłaca pieniądze na konta innych pracowników ponieważ na jednostkach pracuje wielu emerytów mundurowych którzy nie mogą zarobić więcej niż....Dlatego wypłacają tym którzy mogą a nawet chcą ponieważ i wyższe wpłaty na koncie tym można wziąć większy kredyt a to już jest oszustwo i to na wielu płaszczyznach.Poza tym czasem cierpią pracownicy którzy nie chcą cudzych pieniędzy...a nie mają nic do gadania.

Prawnik
@Agnieszka 16.01.2018 15:54

Na wszystkich obiektach wojskowych ochranianych przez Stekop zgodnie z założeniami i umowami podpisanymi przez obydwie strony wymagane są jedynie umowy o pracę. Ale rzeczywistość jest inna. A służby są przerzucane na innych pracowników gdyż niektórzy nie mogą zarobić mając niepełne świadczenia emerytalne. Nie chcąc zawieszać świadczeń kombinują. Firma przymyka na to oko gdyż mają braki w ludziach i dlatego ten proceder kwitnie. Lecz to wcześniej czy później się zakończy. A w tym wypadku to już zajmie się tym prokurator.

Agnieszka

@Żandarm nie jestem pracownikiem firmy STEKOP SA, dlatego musisz mnie z kimś mylić. @STEKOP SA co znaczy, że sprzedajecie urlopy? Nie jest to przez kadry rozliczane? Jak to wygląda? @chłop z mazur masz rację. Dlaczego pracownicy pozwalają na takie warunki pracy?

Zandarm
@Agnieszka 03.01.2018 13:33

@Agnieszka jeśli nie jesteś pracownikiem tej firmy to dlaczego się nią interesujesz?Ta firma to dno a ludzie w niej pracują dlatego,że wszystkie a na pewno większość firm ochraniaczach prowadzi podobna politykę:umowa zlecenie na obiektach gdzie wymagana jest umowa o pracę a wymagania wobec pracownika takie jak na umowę o pracę.wyplaty w 2016 co drugi miesiąc.stary zniszczony sprzet-odpinaja się pasy z bronią,przelewy na cudze konta a później oddawanie z ręki do ręki...albo i nie!Mógłbym wymieniać jeszcze długo...

chłop z mazur
@Zandarm 12.01.2018 10:33

Prawda wszystko , pytanie dlaczego tak jest, bo dajecie się dymać , ale pomału dymanie się kończy , wymogi są lub lada chwila będą respektowane , jak nie to będzie won i następna firma wchodzi . ŻW , PIP i inne instytucje zaczną wchodzić na kontrole , lecz bez zapowiedzi , pasy się odpinają , magazynki odpadają , mundury zniszczone i brudne , pokazujcie się oficerom niech widzą to dziadostwo . A menadżerowie to co święte krowy , gonić ich nie dają sprzęt i umundurowanie , w umowie o pracę to wygląda trochę inaczej , wszystko zapewnia pracodawca , jak w specyfikacjach , czytajcie specyfikacje , walczcie o swoje , innego wyjścia nie ma , zdrowia czy życia nikt wam nie wróci .

Warszawa

Firma w 2017 wprowadziła rozliczenia co drugi miesiąc. Przez co za rok pracy, liczy się tylko pół roku do emerytury itd. przy każdej wypłacie z 5zł brakuje.

chłop z mazur
@Warszawa 02.01.2018 15:00

A dobrze wam tak , siedzicie na kapitalistów robicie , a oni rżną was na kasę i w du....ę . Wreszcie zróbmy STOP wyzyskiwaczom , niech dają miesięczne rozliczenia do ręki , od lat nikt nigdy nie dostał rozliczenia tylko pit na koniec roku . Robią co chcą , a ile pracowników nie ma opłaconych zus-ów . Kontrolujcie to się przekonacie . Menadżerowie robią co im każą , lecz dużo robi to nie udolnie . Prędzej czy później powinny zawitać kontrole , dokumentacji finansowej , umów o pracę , gdyż innych już nie powinno być , a dalej jak słychać są umowy cywilno-prawne , lecz mikt tego nie kontroluje , wszystko na pastwę losu , gdzie są ŻW , PIP, zmiany w kodeksie pracy są dla pracowników a nie dla pracodawców .Robią co chcą i nie widzę tutaj , prognoz na poprawę . Jeden drugiego klepie po plecach da jakąś gratyfikację , premię , a nawet wynagrodzenie miesięczne , wtedy decydenci zamykają oczy i nic nie widzą . Liczcie godziny , liczcie wynagrodzenia , żądajcie co miesięcznych rozliczeń , gdyż się pogubicie , wtedy mogą was oszukiwać , poniżej były już takie opinie , nie raz trzeba było się upominać o swoje .

andy0508@interia.pl

W ochronie pracuję 13 lat, w Stekopie SA od grudnia 2016 r. W każdym miesiącu wartownikom brakuje uposażenia po kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych. Menedzerowie ze słabą wiedzą zawodową , prawniczą i finansową. Nigdy wcześniej nie pracowałem w tak żle zorganizowane spółce z branży ochrony. Spółka nie przestrzega warunków określonych w specyfikacjach tj. tam gdzie powinna być tylko umowa o pracę, zawiera dodatkowo umowę zlecenie w Stekop Ochrona. Już niedługo tym tematem zajmą sie odpowiednie organy.

młody pies
@andy0508@interia.pl 06.12.2017 19:12

andy0508 , powyższe cała prawda , popieram aby zrobić z nimi wreszcie porządek , cały czas myślę , gdzie jest Żandarmeria Wojskowa , Dowódcy i Komendanci Ochrony ze strony wojska , czy czytają specyfikacje , w/g z którymi ma Stekop wykonywać zadania , każdy patrzy aby się wyspać w pracy , odpocząć , brak kontroli jakości pracy ze strony przełożonych , którzy za coś pieniądze biorą . POPIERAM !!!! Do Roboty nygusy-menedżerowie ze Stekopu .

Szczęśliwy
@andy0508@interia.pl 06.12.2017 19:12

na kasę STEKOP rznie pracowników już od dawna , dlaczego nie mylą się w stronę pracowników tylko w swoją , ale wina to jest menadżera , który wystawia listy płać , jak źle wyliczy to i źle wypłacą , sprawa jest też taka , że da jakieś ochłapy jako premii a później chce sobie odbić , cwaniaki , wyzyskiwacze , później mają więcej do podziału . Nie dajcie się . W Świdwinie od 01 stycznia stawka netto 14.80 zł , umowa o pracę , są miejsca jeszcze , przychodźcie , nowa wartownia itd itp .

Zandarm

Podobno właścicielem tej firmy jest emerytowany generał...!

PRAWNIK
@Zandarm 18.12.2017 16:56

Chodzi fama, że ktoś ze Stekopu ma w rodzinie generała, więc szykuje się afera większa niż w JW Malbork. W dziwny sposób wygrywają przetargi za niemałe pieniądze płacąc pracownikom ochłapy. Każdy szwindel ma swój niechlubny koniec.

Żandarm II
@PRAWNIK 21.12.2017 07:19

Wszystko możliwe , cała ta banda - wierchuszka , to są SB-ole lub podobne im ciała jak nawet WSI , kto mógł się dobrać do takich formacji SUFO tylko mundurowa wierchuszka , szkoda gadać , wykorzystują tych biednych wartowników co gniją przy szlabanach bramach itp itd

Agnieszka

@nowak jeżeli przed dodaniem wpisu czytałeś regulamin forum to wiesz, że administrator może usuwać opinie łamiące prawo, regulamin lub będące nieprawdą. Tak też zapewne stało się z tamtymi wpisami. @andy0508@interia.pl a po co firma STEKOP SA daje pracownikom 2 umowy? Żeby więcej godzin mogli pracować?

anonymous
@młody pies 08.12.2017 20:38

Dostalam dyscyplinarne za złamanie przepisów BHP...

Żandarm
@Agnieszka 08.12.2017 10:26

ty nie jesteś ta Agnieszka z Oleszna co dała po łbie Ewie , słynna jesteś z tego i że masz zgrabne nogi .

polii

Firma dla desperatów i osób mających nóż na gardle najpierw STEP a potem KOP. Ludzi mają za idi.tów . Z jednostek biorą grubą kasę a pracownikom dają ochłapy.Wartownicy pracują na broni która ma 50 lub 60 lat . Jak najdalej od tej firmy POZDRAWIAM.

daidek
@stek bzdur i kop w dupe 22.11.2017 13:45

menagery to tam cpaja i jeszcze sie obnosza wsrod pracownikow kremy z thc tez nosza a gruchy to z konsalnetu tez lecom - te same pieniadze

kolo
@polii 07.03.2017 02:40

stary pies musiał dobrze donosić na swoich ludzi żeby zostać oficerem . I mając 3500 zł emerytury za złotówkę zrobi wszystko ?

Lolo

Jaka firma ochrania JE 1460 w Orzyszu

anonymous
@Lolo 30.11.2017 19:54

Tez mnie to ciekawi - wcale mnie to nie dziwi, niejeden chodzi z przeładowania bronią po patrolu na jednostce...

lolo

Mam pytanie czy u was stekop wprowadził rozliczenia dwumiesięczne i czy podpisaliście zgodę.

kapitan
@lolo 20.04.2016 12:31

w Poznaniu też wprowadzono rozliczenie dwumiesięczne bez podpisywania zgody . W J.W.Biedrusko kierownictwo ochrony jest tak nieudaczne że nie można z nimi się dogadać.

anonymous
@kapitan 01.11.2016 09:42

to juz wiemu i to oczywiste

nowak

Ooo, usuneli opinie

wkurwiony
@nowak 18.11.2017 23:24

prawda boli a najgorzej "rudego" z Oleszna-Budowa , mistrz świata w zakłamywaniu prawdy , szm.........arz , nie dajcie się tym oszustom niech płacą jak się należy a nie ochłapy , niestety trzeba się złapać za "jaja" i przeciwstawić tym wyzyskiwaczom .

anonymous
@wkurwiony 24.11.2017 21:25

jak sie przeciwstawisz wszedzie nie tylko tu - to cie i tak wyrzuca earto w imie idealow i zasad tracic zrodlo utrzymania?

Emeryt

Mam pytanie: czy firma ma jakiś socjal? . Pracuję już trochę w Pile i o niczym takim nie słyszę.

stary pies , który może dużo ?
@Glina 03.11.2017 07:11

menadżer , inaczej piesek na sznurku u gruchy z piły , co powie święte , lecz też ma za uszami , kombinacje na kombinacjach ,poganiane kombinacjami , lecz lada dzień to się zmieni , jak nie to będą wysiudani z MON-u .

w niedziele rano
@stary pies , który może dużo ? 24.11.2017 21:37

to widac granatowo na bialym - lufa jak sie patrzy nawet pracownicy wiedza efekt domino

Bstok

W Stekopie już od dawna nie ma socjalu ale dyrektorsto na wojaże jeźdzą.

Agnieszka

Firma STEKOP SA była niedawno obecna na Międzynarodowym Salonie Przemysłu Obronnego w Kielcach http://www.defence24.pl/658647,roboty-ladowe-na-mspo#.WbPiJOWXbpM Zapoznał się ktoś tam z ich działalnością? @joker Ty pracujesz jako ochroniarz w tej firmie? Chcesz powiedzieć, że są niskie wypłaty? I nie ma szansy na podwyżki? Może warto poruszyć ten temat z pracodawcą. Może wtedy też będzie więcej osób chętnych do pracy.

Agnieszka

@Glina przypominam, że na forum nie obrażamy siebie wzajemnie. Jest to wspomniane w regulaminie: http://www.gowork.pl/regulamin. Także poproszę o merytoryczną opinię o STEKOP SA.

Leopard

gdzie podział się ten buc Jarosław C ze Stekopu myślę że minister ON przyjrzy się jego przeszłości

kuternoga

kiedy popędzą gliniarzy z ochrony i tych z grupami inwalidzkimi myślę że policja w końcu zajmie się tym iż kwalifikowany nie może być inwalidą

cieć

wszyscy gliniarze psują nam reputację, jeszcze jak im zabiorą emerytury to będą pracować za 9,50

Emeryt

Żeby u nas na jednostce zapewnić ludzi do ochrony to zatrudnia się ich z miast odległych o 120 km w jedna stronę.Potem im się dopłaca za dojazdy - w sumie i tak się traci ,.Rotacja pracowników jest tak duza że nie wiadomo czy firma wytrzyma na jednostkach w Zachodniopomorskim.

Cityman

To ile płacą w tym Brzegu?

c4

gdzie moja druga opinia?? już usunięta??

c4

Ludzie z dala od tej firmy. Banda szubrawców i krętaczy. Pod koniec marca managerowie : koń i mar.z. poinformowali, że w Brzegu w JW i przyległych stawki ulegają obniżeniu. Część poszła na L4, ale większość "czopków" poszła do roboty. Dziewczyna rzuciła wypowiedzenie, ale przekonali ją do powrotu. CIEKAWE CZYM ??? Krety ryją !!! Następny kordupel przyszedł ze szpitala wspomóc firmę. Mamy nadzieję , że wypad zrobią przed końcem roku.

c4

Ludzie z dala od tej firmy. Banda szubrawców i krętaczy. Pod koniec marca managerowie : koń i mar.z. poinformowali, że w Brzegu w JW i przyległych stawki ulegają obniżeniu. Część poszła na L4, ale większość "czopków" poszła do roboty. Dziewczyna rzuciła wypowiedzenie, ale przekonali ją do powrotu. CIEKAWE CZYM ??? Krety ryją !!! Następny kordupel przyszedł ze szpitala wspomóc firmę. Mamy nadzieję , że wypad zrobią przed końcem roku.

Agnieszka

@polii, a znalazłeś jakieś pozytywy pracy w STEKOP SA?

Pozytyw
@Agnieszka 17.03.2017 11:13

Agnieszko pozytywna jest Chałwa z Brzegu tj.nasza chluba zakładu i wizytówka

Agnieszka

Dla zainteresowanych pojawiły się nowe oferty. Znajdziecie je na stronie głównej firmy - http://www.stekopsa.pl/praca.html ;)

Magnat

Nigdy nowa przyjaźń nie wyrówna starej. Dla przyjaciela nowego nie opuszczaj starego. Gdy nie masz dobrych przyjaciół, staraj się ich dobrymi uczynić. Gdy się źle masz, wtenczas przyjaciela poznasz. Gdzie złe przypadki, tam przyjaciel rzadki. Gdzie interes dmucha,dobra praca, przyjaźń jest krucha. Gdzie przyjaźń panuje, tam wesołość z ochotą przebywa. Gdzie się myśli nie zgodzą, tam przyjaźń dziurawa. Jeden prawdziwy przyjaciel lepszy niż wielu krewnych Kto przyjaciół,kolegów z pracy nie szanuje, ten siebie rujnuje.

Wołek
@Magnat 01.03.2017 07:48

Magnat to jest dla dobre przysłowie dla wartowników

alf

wielki łeb na granicznej we Wrocku pseudo wazelina dalej oszukuje

zdzich

joker ma rację , za 12 zł/h to kpina ale co zrobić jak każdy menago chce się wykazać zyskiem a zysk jest zawsze , tylko jaki?. Mróz, deszcz, słońce a my na posterunku. W okolicach Ponania masakra. Piszcie

Walet

Czy ktoś pracował w Komprachcicach i gdzie to jest ?Jakie są warunki,poszukują chętnych do pracy

joker

Nad morzem zaproponowali 2.4 na umowe o pracę + 12 zeta na UZ ..... i ludzie ich wyśmiali I prawidłowo! Nie schodzcie poniżej 15 zeta jak w innych miejscach.

Wroclawianin

Podobno ze slaska pogonili ich sami pracownicy,ktorzy obstawiali tam obiety.firma zaproponowala jakies smieszne warunki a ci z tych obiektow ich wysmiali.W koncu ktos cos robi zeby nie dac sie dyma....

Jura

Dostańcie nawet po 13 złotych ale jeśli pracodawca teoretycznie ustali, że płaci zatrudnionemu 13 zł za godzinę, ale potrąci z tego wynagrodzenia np. karę umowną za spóźnienie lub przewidzianą w umowie opłatę za wypożyczenie sprzętu do pracy (należącego do zleceniodawcy) lub odzieży do pracy (np. munduru dla pracownika ochrony), to czy zapewni on wypłatę minimalnej stawki godzinowej? Przepisy ustawy nie wyłączają możliwości dokonania potrącenia wierzytelności przysługujących zleceniodawcy lub usługodawcy z wierzytelnością przysługującą zleceniobiorcy lub usługobiorcy z tytułu wynagrodzenia, zatem należy przyjąć, że - w świetle ustawy - jest ono dopuszczalne. Czytaj więcej na http://praca.interia.pl/news-trzynascie-zlotych-jednak-nie-przy-wszystkich-zleceniach-bed,nId,2330533#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

sty

Jak to kiedy 10 stycznia 2017 z premią za dodatkową prace zgodnie z tym co Jaro obiecał

mar

Może ktoś wie kiedy zapłacą za grudzień.

!

CO TO ZA PODMIOT,pelen profesjonalizm :-)Nauczcie sie szanowac pracownikow,praca za grosze sie skonczyla.Szanujcie ludzi,a i oni szanowac Was beda.Jak przyszli tak i znikneli powyzej kolega Was podsumowal...

CienkiBolek

Pierwsze podejście do JW na Śląsku i totalna kopromitacja.Wygrali obiekty Bytom, Toszek i uciekli z podkulonym ogonem.

Hary

Lubimy stawkę 13 zeta netto za godzinę i pracujemy a wy?

dupek
@Hary 04.12.2016 18:56

Tak jak u nas w Kłodzku

marian

Najnowsze plany Ministerstwa Obrony Narodowej to powrót do przeszłości, czyli czasów, gdy obiekty wojskowe były chronione przez żołnierzy a nie Specjalistyczną Uzbrojoną Formację Ochronną (SUFO). Taki wariant oznacza spore oszczędności, bo w skali całego kraju na tego rodzaju ochronę MON tylko w tym roku wyda 422 mln zł. Ile SUFO kosztuje opolską brygadę? Od momentu, gdy w polskiej armii skończyła się zasadnicza służba zawodowa, za ochronę wojskowych obiektów odpowiada SUFO, czyli prywatne firmy ochroniarskie..

marian

Najnowsze plany Ministerstwa Obrony Narodowej to powrót do przeszłości, czyli czasów, gdy obiekty wojskowe były chronione przez żołnierzy a nie Specjalistyczną Uzbrojoną Formację Ochronną (SUFO). Taki wariant oznacza spore oszczędności, bo w skali całego kraju na tego rodzaju ochronę MON tylko w tym roku wyda 422 mln zł. Ile SUFO kosztuje opolską brygadę? Od momentu, gdy w polskiej armii skończyła się zasadnicza służba zawodowa, za ochronę wojskowych obiektów odpowiada SUFO, czyli prywatne firmy ochroniarskie..

donat

jakie jednostki wygrali!!! i kiedy.........

anonim

(usunięte przez administratora)

Ali

Ty jesteś porostu zjebany gość

!

Dajcie sie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za te 12 zlociszy...

Fizjonom

A skąd te 12 zł. Teraz parkingowy ma mieć 9,50 na rękę to taki stojący na JW to chyba 14 zł będzie miał. Nie sądzicie.

Hildegrda

Nie narzekajmy 12 zeta nie jest źle za godzinę pracy pod stresem

!

Na slasku pracy w brud,tak ze smieszne pieniadze nie wchodza w gre.

Francuz

Wygrali parę JW na Śląsku w 4 WOG Gliwice.. Ciekawe jakie stawki zaproponują. A jak się nie dogadają z ludźmi to co przywiozą ludzi ze wschodniej Polski.

Erowiec
@Francuz 13.11.2016 19:17

Gdzie wygrali?chyba na opolszczyznie(zad nr 5)?

bayer

Na pewno nie. Pewnie pójdą po stawce minimalne do tego wprowadzą rożnego rodzaju kary opłaty za wypożyczenie umundurowania i pewnie inne bzdety . Wszystko po to żeby zjechać na maksa ze stawki i okantować ludzi. Skoro cieć ma dostać 13 brutto to ile dostanie kwalifikowany, z pozwoleniem na broń? Myślicie że nam nadają . Ta firma nikomu nic nie dała i nie da. Nie liczcie na nic.

GUSTAW
@bayer 02.11.2016 08:48

Jak nie ,nieudacznik dostał umowę o pracę plus premię,zwrot za dojazdy i wolną rękę nad psiarnią.Chwali się,że niedługo kupi nowy samochód gdyż Japończyk się psuje. Pracuje po 72 godziny dla dobra nas wszystkich z bronią.Po godzinach służy w katedrze. Każdemu załatwi pracę w Wrocławiu lub Łodzi lub pomoże przejściu do innej pracy.Jest uczymy i pożyteczny ,wykonuje polecania byłego małego menadżera ps.Karnister. Jak tu nie chwalić tej firmy koledzy z brzegu mają się dobrze gdyż pracowali razem w SO....ZIE Nawet były dyrektor S....U pracuje jako cieć w wekendy. Jednak firma daje i pomaga

Gość100
@bayer 02.11.2016 08:48

Będziesz cwaniaku zarabiał yle sama co tak zwany przez ciebie cieć. Więc ta swoja broń możesz teraz sobie wsadzić. Głupota totalna jest teraz robienie uprawnień itd. Skoro stawki się zrownaly lub kwalifikowany ma deko więcej. Poco? Chyba że chcesz babie przyszpanowac jaki to z ciebie wielki ochroniarz.

Jokoer

Czy to prawda,że od stycznia 2016 stawka będzie 12 zeta na godzinę netto

xxx

No dobra, ale wiadomo jakich średnich zarobków można się teraz spodziewać? Chętnie bym się załapał, zwłaszca, że zatrudnienie jest stabilne. A socjale?

ANTEK

Mam pytanie czy w waszych jednostkach we Wrocławiu czekacie na grafik służb do 30 każdego miesiąca? Bo nasza Chałwa-nieudacznik życiowy od kiedy nastał nie wyrabia się z grafikiem dla paru osób ciągłe są z nim problemy nie posiada takich cech jak mundurowi tj. -Umiejętność prognozowania tego, co może nastąpić w firmie itp -Umiejętność zachęcenia ludzi do działania, przekonanie ich o słuszności i ważności tego, co robią -Odwaga i sprawne podejmowanie decyzji, nawet nieco ryzykownych -Poczucie odpowiedzialności za własne działania oraz za działania podwładnych -Inteligencja emocjonalna, czyli umiejętność budowania zdrowych relacji międzyludzkich -Inicjatywa i kreatywność w podejmowaniu się realizacji nowych zadań -Obiektywna, uczciwa i sprawiedliwa ocena pracy pracowników -Zdolność wyrażania własnych myśli, przekonań i pomysłów -Wiedza z dziedziny negocjacji i komunikacji interpersonalnej ON NIE POSIADA ŻADNEJ CECHY JAK ON SIĘ TAM U WAS UCHOWAŁ

Maco Polo

Generalnie panuje nastrój zniechęcenia, marazmu i jednocześnie pewnego oczekiwania na ozusowanie umów cywilno-prawnych. Natomiast w jakąkolwiek walkę specjalnie nie wierzę. Są przypadki strajków ochroniarzy, ale branża to nie jest monolit i ścierają się rożne interesy pracownicze. Zawsze znajdzie się pewien znaczący procent bardziej tchórzliwych lub emerytów – łamistrajków i cała energia osób odważniejszych i zdeterminowanych zostanie spacyfikowana od środka. Branża nie mówiła i nie będzie mówić jednym głosem, ponieważ jest ona zwykłym, przypadkowym śmietnikiem zawodowym, zbierającym pod swe skrzydła, poza wspomnianymi już niepełnosprawnymi, emerytów wszystkich profesji, ze szczególnym uwzględnieniem mundurowych, a nadto studentów, chłoporobotników z wykształceniem podstawowym, ludzi po studiach kierunkowych z szeroką formułą słowa „bezpieczeństwo” i osoby przypadkowe, podejmujące pracę z braku innych ofert zawodowych, albo marnych kwalifikacji. Oceniam, że najwyżej 15 -20 procent obecnych w branży to osoby, które chcą z nią wiązać swoją przyszłość zawodową i do tej pracy się nadają. Reszta traktuje ją jako tymczasową, więc po co się mają w niej aktywnie udzielać? Co ma wspólnego z branżą np. emeryt mundurowy? On już się zawodowo najczęściej wykazywał (wypalił) wcześniej. Teraz chce tylko w spokoju i bez wstrząsów dorobić do emerytury, bo inflacja go ściga, albo ucieka z domu ponieważ żona mu się zestarzała i gdera. Nie widzę w tym środowisku żadnego punktu wspólnego, który by je integrował, poza wszechobecną biedą dotyczącą oczywiście tych, którzy nie mają emerytur mundurowych czy górniczych. A to trochę za mało, jak na czynnik integrujący. Skuteczne związki branżowe widzę dziś jedynie w dużych firmach, jako organizacje zrzeszające pracowników jednego konkretnego podmiotu. Odmowa wyjścia na obiekty kontrahentów przynajmniej 2 tysięcy ochroniarzy danej firmy, zmusi momentalnie każdy zarząd do negocjacji. Tylu łamistrajków na raz nie przyjmą, przynajmniej tam, gdzie wymagane są jakieś kwalifikacje. Obecnie ruch związkowy dotyczy także zbyt rozdrobionego rynku branżowego, co również nie sprzyja integracji związkowej, a nadto nie stoją za nim żadne konkretne fundusze, tylko promocja internetowa, a to trochę za mało.

Ela
@Maco Polo 14.09.2016 13:08

Dlaczego czekanie na ozusowanie? Czy ozusowanie nie powinno czasem już nastąpić od 1 stycznia 2016? Mamy teraz wrzesień!

Zostaw opinię o STEKOP SA - Białystok

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie STEKOP SA