BPSC S.A.

Chorzów

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 126 ocen.

Opinie o BPSC S.A.

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BPSC S.A.

Rozbawiony

Barwo. Na prawdę barwo. Czytam te Wasze wypowiedzi i po prostu nie dowierzam w to co czytam. Jeśli na prawdę nie rozumiecie tego co dzieje się aktualnie w BPSC to najwyższy czas opuścić pokład. BPSC bez radykalnych zmian zatrzymało by się w miejscu, w czasach w których branża pędzi do przodu jak oszalała. Korpo piszecie? Bzdura, chyba żeście korporacji na oczy nie widzieli. Chcecie budować spółkę branży IT na pracownikach ze średnią wieku 50 lat? Gratuluje zmysłu przedsiębiorcy. Klepmy archaiczny kod wg. standardów zeszłego tysiąclecia i wmawiajmy klientom, że dorównujemy zachodnim konkurentom. Wielkie brawa!

50-latek
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

Najpierw naucz się ortografii, potem pomyśl o nigdy nie zabieraj zdania w internetach po pijaku

50+
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

Oby Tobie kiedyś jak będziesz miał te 50, ktoś równie serdecznie znienacka podziękował. Ciesz się chwilą, bo pycha zawsze przychodzi tuż przed upadkiem ...

Paweł

Niektórym pomyliły się kolejności. Najpierw pokaż , że cos umiesz a później targuj się o wyższe wynagrodzenie!!!

Gaweł
@Paweł 11.01.2018 09:37

w bpsc niektorzy siedza po kilka lat bez podwyzki a skoro ich nie zwolnili tzn ze cos umieja

Inny
@Gaweł 11.01.2018 14:37

Są warci tyle ile mają i wszystko jest w porządku.

Pracuj->Gowork-> wyslac cv?

Witam. Pojawiło się trochę ofert pracy na portalu pracuj. Poda ktoś widełki na stanowiskach inżynierskich IT? Bo szkoda mi czasu chodzić na rozmowy jak zaproponują połowe mniej.

Dawid
@Zainteresowany 09.01.2018 19:55

Ja w zasadzie chętnie bym się zatrudnił w BPSC za tą kasę. Z tego co widziałem w innych postach to rekrutacją zajmuje się pan Bałek. Jak można się z nim skontaktować i umowić na rozmowę kwalifikacyjną?

Dawid
@Dawid 09.01.2018 20:56

Przepraszam najmocniej - pan Arek Bała miało być. Czy może mi ktoś podać bezpośredni kontakt?

FS

Słyszałem że BPSC wypowiedziało umowy serwisowe klientom. Czy to prawda ? Czyżby chcieli popełnić rytualne samobójstwo ?

Klient
@FS 03.01.2018 18:18

Niestety....

Arkadiusz

Nazywam się Arkadiusz Bała i w BPSC pracuję od stycznia 2010 roku. Obecnie zajmuję stanowisko Services Sales Managera. Ponieważ to portal głównie do zamieszczania opinii o pracodawcach, to na początek chcę przedstawić kilka faktów na temat tego, jakim pracodawcą jest BPSC. Siedziba firmy znajduje się w nowoczesnym, nowo wybudowanym biurowcu. Do dyspozycji pracowników są dwa ostatnie piętra budynku wraz z dużym tarasem na dachu. Dostępny jest parking podziemny z kilkudziesięcioma miejscami oraz parking zewnętrzny. Mamy dobrze wyposażone kuchnie na każdym piętrze. Lodówki, zmywarki, kuchenki mikrofalowe itd. Oczywiście dostępne są ekspresy do kawy w których kawa uzupełniana jest na bieżąco. Codziennie również czekają na pracowników świeże jabłka. Ostatnio pojawiły się również automaty do wody gazowanej. Dostępne są dystrybutory do wody i automaty z przekąskami. W firmie jest duża strefa chilloutowa z wygodnymi kanapami i stołami do piłkarzów. Biuro jest nowoczesne choć oczywiście malkontenci zawsze znajdą jakieś minusy. Pracownicy, którzy w zakresie obowiązków mają wyjazdy służbowe oraz kadra menadżerska mają do dyspozycji samochody służbowe – VW lub Ople. Samochody można wykorzystywać również do celów prywatnych praktycznie bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Korzystamy z kart flotowych. W firmie funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych z którego są dofinansowywane m.in. „wczasy pod gruszą”. Co roku organizowana jest dla Pracowników impreza jubileuszowa, na której są wręczane nagrody za staż pracy w BPSC – za 5, 10, 15, 20, 25 lat pracy. Są to nagrody finansowe i nie są symboliczne. Dodatkowo nagradzani (również finansowo) są pracownicy, którzy w ciągu roku się czymś wyróżnili. Co roku organizowana jest wyjazdowa impreza integracyjna z dodatkowymi atrakcjami. Również raz do roku dla dzieci pracowników organizowana jest impreza mikołajkowa z wieloma atrakcjami dla dzieci. Zarząd firmy w praktyce zawsze jest do dyspozycji pracowników. Każdy (jeśli tylko Zarząd jest w firmie) może „z marszu” wejść i na każdy temat porozmawiać. Pracowałem w wielu firmach przed BPSC – i to naprawdę nie jest standard. Jeśli chodzi o narzędzia pracy to naprawdę nie ma co narzekać. Może komputery czy telefony nie są najbardziej wypasione i nie są wymieniane co rok, ale w większości pracuje się na nich komfortowo. Zresztą – umówmy się – do codziennej pracy nie jest niezbędny najlepszy sprzęt. O polskich pilotach mówiło się, że polecą nawet na drzwiach od stodoły… dobry programista napisze dobry kod nawet jeśli nie będzie miał najlepszego komputera. Kiepskiemu najbardziej wypasiony nie pomoże. Co do wynagrodzenia – zawsze mogłoby być wyższe. Zarobki tutaj nie są najwyższe w Polsce – ale nie należą też do najniższych. Wynagrodzenie wraz z należną premią zawsze jest wypłacane w terminie. Atmosfera w firmie nadal jest dobra – choć oczywiście przekształcenia i zmiany, w trakcie których BPSC obecnie się znajduje nie pozostają na nią bez negatywnego wpływu – czemu również bardzo mocno przysługują się ludzie piszący na tym portalu. I teraz kilka słów właśnie na ten temat. Strasznie mnie wkurza wypowiadanie tutaj wielu opinii, przez anonimowe osoby. Czyżby ludzie piszący to co piszą bali się wziąć odpowiedzialność za własne słowa? Skoro – Waszym zdaniem – piszecie prawdę, to dlaczego nie podpiszecie się imieniem i nazwiskiem? Czego się boicie? Na ile wiarygodne są słowa osoby, której nie stać na to, aby się pod nimi podpisać? Boicie się, że zostaniecie zwolnieni? No przecież to – Waszym zdaniem – beznadziejna i źle zarządzana firma. To czego się boicie? To co tu jeszcze robicie? Masochizm? Dziwne, że złe opinie piszą ludzie, którzy (jeśli wierzyć ich słowom) pracują nadal w BPSC albo wiele lat pracowały i w trakcie przekształceń zostały zwolnione. To jak to jest? Pracowaliście w tak okropnych warunkach i nie zmieniliście wcześniej sami pracy? Oczywiście nie ma pracodawców idealnych. I zapewne nie wszystko w BPSC jest tak jak byśmy chcieli, aby było. Ale BPSC to firma, która przetrwała na rynku bez mała 30 lat. To pionier informatyzacji przedsiębiorstw w tym kraju. W swojej historii miała lepsze i gorsze momenty i zawsze sobie z nimi radziła. Teraz znów wprowadzamy pionierskie zmiany – to nigdy nie jest łatwe. Ale też BPSC nigdy nie szła na łatwiznę i na zbędne kompromisy. W tym właśnie i w ludziach, którzy – nawet jeśli mają chwile zwątpienia – to nadal chcą wspólnie zmieniać BPSC tkwi jej siła. Ciągle tych ludzi jest więcej. I to nie są nieudacznicy i tchórze, którzy kryją się za pseudonimami, aby wylać publicznie swoje frustracje i narobić we własne gniazdo. Jeśli znajdzie się na tym portalu, ktoś, kto byłby zainteresowany pracą w BPSC i chciałby zweryfikować moje słowa – serdecznie zapraszam na Roździeńskiego do Katowic. Proszę jedynie wcześniej o mail, aby ustalić dogodny termin.

Podpis nieczytelny
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Jeśli znajdzie się na tym portalu, ktoś, kto byłby zainteresowany pracą w BPSC i chciałby zweryfikować moje słowa – serdecznie zapraszam na Roździeńskiego do Katowic. Proszę jedynie wcześniej o mail, aby ustalić dogodny termin. Arek. Od kiedy zajmujesz się rekrutacją?

Uderzony w potylicę
@Podpis nieczytelny 07.12.2017 19:56

nie to jak zapraszanie na rekrutację w imieniu firmy która przeprowadziła zwolnienia grupowe...

Obecny

Kto pod kim dołki kopie, sam w nie wpada. Taka prawda znana jest nie od dziś. Ciekawe który kopacz przejmie obowiązki po zwolnionym/zdegradowanym "zasobie", choć w tym wypadku "zasób" bardziej pasuje do kopacza. I teraz uwaga, ciekawe pod kim teraz kopacz będzie kopał nowe dołki - "trójka" chyba powinna się zacząć obawiać, gdyż być może rośnie większa korposzuja niż chłopaki z "trójki". A może dołki będą większe, na miarę prezesów. Co by nie pisać kopacz zawsze będzie kopacze.

Noname
@Obecny 01.12.2017 20:46

Jak to w bajce. Za Góra kami, za lasa kami żył sobie kopacz jeden. Już wiadomo kto kopie dołki. A taki fajny człowiek był, a to zwykły kopacz jest.

Waldemar

Nazywam się Waldemar Gruszka i planuję pracować w BPSC S.A. do grudnia 2027 roku. Pan Arkadiusz bardzo mnie zachęcił tak pozytywnym opracowaniem. Mam tylko jedno pytanie - czy w kuchni znajdują się czajniczki elektryczne czy może na gaz?

NieArkadiusz
@Arkadiusz 08.12.2017 12:58

Arkadiuszu - to skąd mamy wiedzieć, że teraz to Ty piszesz a nie kto inny?

kto
@NieArkadiusz 08.12.2017 14:21

Bo nikt inny nie może używać nicku Arkadiusz. Witamy w internecie :)

anonim

(usunięte przez administratora)

Robin
@Gienia 01.12.2017 21:55

Jak Was koledzy czytam, to normalnie nie wiem w co można się ubrać do pracy. Marynarkę nie, bo zaraz "poleci" tekst o "leśnych dziadkach". Modnej koszuli też nie założę, bo posądzicie mnie o chęci awansu lub sprzyjanie obecnym zarządzającym. Chyba będę chodził w koszulkach lub starym sweterku... Co do meritum - z osądami trzeba poczekać. Nic tak nie weryfikuje jak życie. A jeżeli ktoś już nie daje "rady" to proponuję najzwyczajniej w świecie poszukać innej pracy. Życzę wszystkim odrobiny życzliwości i powodzenia.

Gienia
@Robin 07.12.2017 19:56

Nie mam nic przeciwko modnym koszulom. Problem pojawia się wtedy gdy poza tą koszulą niewiele więcej masz. A w niektórych przypadkach - mówiąc wprost - jesteś zwykłym krętaczem/manipulantem/szują i na tym Twoje kompetencje się kończą. I tego mój post dotyczył. Zgadzam się z Tobą, że czas wszystko zweryfikuje :) Powodzenia :)

anonim

(usunięte przez administratora)

Komu?
@Dramat! 17.11.2017 14:55

Dodałabym jeszcze jedno pytanie - komu? Komu lizał (usunięte przez administratora)?

ojtamojtam
@Nikt 04.11.2017 20:57

8-9 tyś na fakturze to faktycznie majątek w IT :)

AKogoToObchodzi

Szereg obietnic bez pokrycia, nieustanne mydlenie oczu, decyzyjne stanowiska ludzi bez krzty charyzmy, niewiele większą wiedzą oraz przerośniętym własnym ego, no i wreszcie (a może przede wszystkim) wszechobecna "bida z nędzą" - to wszystko sprawia, że niegłupi head-hunter jest w stanie bez większego wysiłku wyciągnąć z BPSC jakieś 90% pracowników. Przestarzały sprzęt (zużytą mysz należy wymienić we własnym zakresie), przestarzałe oprogramowanie (nowe mamy właściwie tylko aplikacje OpenSource'owe), pisanie w przestarzałych językach (oj! zwracam honor: oficjalnie możemy pisać sobie w czym chcemy, ale mniej oficjalnie trzeba pisać w średniowiecznym Delphi, bo wszelkie zadania, jakie dostajemy są powiązane z tym gniotem zapomnianym przez profesjonalny świat), brak możliwości rozwoju, zwodzenie klientów, którym obiecano gruszki na wierzbie, brak jakichkolwiek procedur postępowania w określonych sytuacjach - długo można by wymieniać. Szczerze? Wszystko powyższe statystycznemu pracownikowi BPSC nie będzie przeszkadzać, tutaj wystarczy cała litania obietnic serwowanych przez przełożonych. Dlaczego? Bo ludzie z Excela (zarząd, kowboje i może jeszcze "trójca") dobrze wiedzą, że bez zmian w technologiach, procedurach i podejściu do szkoleń pracowników żadne słupki im nie urosną! Pewnie wyjdę teraz na pierwszorzędnego materialistę, ale trudno - może zarządzający firmą odlecieli już tak bardzo, że nie zdają sobie sprawy, co jest głównym powodem podejmowania pracy i (jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności) trafi do nich mój komentarz ;) Otóż wbrew hasłu przewodniemu niedawnego OST ("nie miejcie żadnych oczekiwań" - jakieś sto razy powtórzone przez specjalistę opłaconego przez zarząd) pracując w BPSC mam oczekiwania. Pracując w innych firmach też bym je miał. I nie mam zamiaru ukrywać, że chodzi głównie o oczekiwania finansowe. Wybrałem taki a nie inny zawód, w takiej a nie innej branży, staram się wykonywać swoją pracę rzetelnie, ale... delikatnie rzecz ujmując: obietnicami podwyżek się nie najem! Tuż po przeprowadzeniu restrukturyzacji prezes osobiście rozmawiał z każdym z zespołów zarzekając się, że wynagrodzenia w BPSC będą ulegać poprawie, bo (jak sam stwierdził) zdaje sobie sprawę, że inne firmy z IT już mocno uciekły BPSC w tej kwestii. Niebawem minie rok od tamtejszych obietnic. W dalszym ciągu mydlą nam oczy ustalaniem jakichś widełek płacowych, które kiedyś będą próbowali wysłać do amerykańskich właścicieli - żenada. Kadra zarządzająca zarabia dobrze, swoich też poustawiali, więc mają głęboko gdzieś jakieś negocjacje zmian płac. Wytypować 100 osób do zwolnienia potrafili szybko i z uśmiechem na ustach, niestety w sprawie utrzymania pozostałych nie potrafią zrobić nic! Podobno średnie wynagrodzenie w tym kraju wzrasło RDR o niemal 10% - w BPSC nie wzrosło nawet o złotówkę (ba! gdyby uwzględnić premie wyliczane na podstawie wróżenia z fusów, to wynagrodzenia nawet spadły). Wszelkie raporty dotyczące płac w IT wskazują, że wynagrodzenie za pracę, którą wykonujemy powinno być o kilkadziesiąt procent wyższe. To dosyć przykre uczucie, gdy spotykasz kumpla po zawodówce, który na wieść o Twoim zawodzie i wykształceniu stwierdza, że musisz dobrze zarabiać, tymczasem sam zarabia lepiej od Ciebie, a Ty zastanawiasz się, czy nie kliknąć na goworku w link pt "Opieka nad panią Eriką z jakiejś tam niemieckiej miejscowości", bo oferują znacznie wyższy zarobek niż w BPSC... Jestem zwykłym programistą w BPSC. To wszystko, co piszę być może jest jedynie moją subiektywną oceną. Bardzo możliwe, że jestem mało reprezentatywny - w moim otoczeniu są też osoby optymistycznie nastawione do obietnic krążących po firmie - być może mają rację, a to ja jestem w gorącej wodzie kąpany, a może to kwestia tego, że za czasów starej (albo już nowej) władzy dostali takie stawki, że poczuwają się do obowiązku tłumienia wszelkich narzekań. Podsumowując cały wywód: w mojej ocenie BPSC jest firmą, która co raz mniej skutecznie łączy nieustanne obietnice i naiwność swoich pracowników. Pracowników, którzy w dużej mierze są wykorzystywani za marne grosze, ale dzięki profesjonalnym zabiegom kadry zarządzającej mają na tyle zaniżone poczucie wartości rynkowej, że wręcz obawiają się zmiany pracy. Zarządzający BPSC! Podnieście głowy z nad excelowych słupków i rozejrzyjcie się! Rozeznajcie nastroje wśród pracowników (ale nie tych, którym daliście najlepsze stanowiska i nie tych, z którymi spędzacie wakacje), rozejrzyjcie się po aktualnym rynku pracy, a potem pomyślcie, jak mogą wyglądać wasze wykresy w excelu za kilka miesięcy, bo najwyraźniej tylko z tego Was rozliczają...

zwol.
@AKogoToObchodzi 02.12.2017 20:51

Nie zaglądałem tu od kilku miesięcy, jestem z tych zwolnionych w marcu. Nie poznaję BPSC czytając te wszystkie posty, chociaż kierunek zmian można już było wyczuć w trakcie zwalniania, gdzie prawie wyszedłem na szkodnika i nieudacznika ale koniec końców rozstaliśmy się polubownie :) Czytając Twój post mogę stwierdzić, z perspektywy tych kilkunastu miesięcy, nie bójcie się rynku, nie bójcie się sprawdzić jak to jest w innej firmie. Ja po pierwszym szoku rozesłałem swoje CV rozesłałem i zdziwienie, mogę wybierać :))). Pracuję ciężko ale i dostaję kasę. Trzeba spróbować, zobaczyć jak to jest gdzie indziej, programiści i konsultanci są poszukiwani. Z tych zwolnionych to nie kojarzę by ktoś był bez pracy, ba nikt nie narzeka, na hasło BPSC reagujemy co najwyżej wzruszeniem ramion. BPSC TO NIE JEST PĘPEK ŚWIATA Best Regards jak karzą mi teraz pisac na końcu maila :))))

Do prezesów

Panowie prezesi trochę godności. Czas odejść z BPSC bo wasze rządy to pasmo "sukcesów". Fajnie będzie patrzeć jak rozwalanie kolejna firmę.

Nick
@Karol Maj 02.12.2017 18:44

Argumenty jak cała reszta tej dyskusji - z (usunięte przez administratora) Budynek nie jest własnością BPSC tylko Bremy, mieliśmy wynajęte 3 piętra, po zwolnieniach grupowych zrezygnowaliśmy z 3ciego. Nie wylatują, tylko odeszła po obustronnych rozmowach jedna osoba z kadry zarządzającej. W całym tym bełkocie brakuje jeszcze tylko illuminatich pociągających za sznurki.

Karol Maj
@Nick 02.12.2017 19:16

Po obustronnych rozmowach i za porozumieniem stron. To byl uklon ze strony pociagajacych za sznurki :)

Gru

Program może jest dobry tylko za każde udoskonalenie lub dodanie nowych opcji trzeba słono zapłacić. Jeżeli kupuje pogram kadrowo płacowy z księgowaniem to wiadomo że powinnam mieć w pakiecie kadry , place, i księgowość okazuje się że jest tylko w uproszczonym sposobie , ale gdy chce rozbudować muszę od razu zapłacić dodatkowo za każde ulepszenie. Mówić szczerze to jakby sprzedali samochód karoserie ale za silnik i różne rzeczy trzeba dodatkowo zapłacić .Aż szkoda gadać

był z sentymentem
@Gru 08.11.2017 10:46

No tak jak piszesz, kupujesz malucha a potem do sprzedawcy z wyrzutem że pola się tym orać nie da, nie jeździ jak porsche, na pakę nic nie wsadzę a bagażnik ma z przodu. (I nie sugeruje że impuls jest jak maluch )

Ostatni Jedi
@Gru 08.11.2017 10:46

A będzie jeszcze lepiej. Amerykanie pokażą nam jak się robi prawdziwy biznes i doi klientów...

Filozof

Ładna siedziba to tylko wypacykowane zewnętrze chorego organizmu - i pomyśleć, że zmiany dotknęły głównie starszych i doświadczonych projektantów, pracowników z mniejszą czy większą, ale jednak charyzmą. A teraz czas dla młodych, przebojowych, ale czy potrafiących pociągnąć odpowiedzialnie taką organizację? IM był motorem i destruktorem, despotą, ale i wizjonerem. Był jakiś. Kto się potrafi znaleźć w tej roli pod presją księgowych z Austin? Czy pozostanie tylko polityczna poprawność i krótkowzroczny konformizm?

chyba filozof
@Filozof 03.10.2017 21:03

Mi pracuje się "nijako" , mam kilkunastoletni staż w BPSC, nie ma teraz w tej firmie "feelingu". Coś odeszło i nie wróci. Jeszcze pół roku temu większość pracowników, klęła, narzekała ale "coś" wisiało w powietrzu. Nie było przepaści pomiędzy menadżerami a szeregowymi pracownikami. Żadne pogadanki, wspólne meetingi nie pomogą, kierownicy muszą mieć to "coś" Wielu kolegów/przyjaciół zostało zwolnionych inni odeszli i dalej odchodzą. Kasa kasą ale praca musi również dawać coś jeszcze. Może to ja jestem filozofem ? Piszesz, że przyszli nowi, nie wiem o kim mówisz. Zarząd to chyba minimum ma z 10 lat stażu jak nie więcej. Hmm jak ich nazwać "3" też dwóch pamiętam od zawsze. Zmienili garnitury i buty. Czasami pojawiają się byli zarządzający i gdy na nich patrzę to tak myślę czy te zmiany coś przyniosą dobrego BPSC.

Wojtek

Czytam Wasze posty i włos jeży się na głowie. 9 lat mija, jak kupiliśmy to informatyczne "dzieło" pn. IMPULS. Program jak program, ale współpraca z BPSC - masakra ! Po lekturze wpisów na tej stronie czas pójść do prezesa, by zaczął się rozglądać za nowym oprogramowaniem

Dominika

@Też ciekawy jak Ty nie jestem pracownikiem firmy BPSC S.A. Jestem moderatorem forum GoWork.pl i jestem tu po to, aby pomóc w odnalezieniu informacji na temat pracy w firmie. @Filozofproszę o pozostawianie merytorycznych opinii o pracy w firmie BPSC S.A.

obecny pracownik

Ad 2016 2017-08-31 23:20 @Zwykły programista - 2017-08-31 22:49 Jest o czym dyskutować bo jesteś jedyną osobą która ma pozytywną opinię o BPSC 2017 //Nie jest jedyną osobą - jest nas jeszcze wielu. Marudy zawsze będą marudzić, i do póki same nie odważą się odejść to po kątach będą stękać jak im źle. Ale jak przychodzi do działania to siedzą cicho. Życzę tylko tym co sami odeszli, że będzie im lepiej, bo nie zawsze to co na rozmowie kwalifikacyjnej jest obiecane urzeczywistnia się.//

Nieobecny pracownik
@obecny pracownik 03.10.2017 11:48

Nie masz racji, ale szanuje Twoja opinie. Firma nie ma przyszlosci i marne szanse ze pracownika spotka tu jeszcze cos dobrego. U konkurencji sa lepsze perspektywy i dlatego odchodzimy zamiast siedziec cicho.

Dominika

@spec na z a czy pracujesz w firmie BPSC S.A.? Czy mógłbyś powiedzieć coś o swoich doświadczeniach związanych z pracą w firmie? Na jakim stanowisku pracujesz? Takie informacje będą ważne dla osób aplikujących na taką ofertę jeśli pojawi się w przyszłości.

Też ciekawy jak Ty
@Dominika 28.09.2017 17:02

Dominika, a czy pracujesz w Bpsc, czy pracowałaś ? A na którym piętrze? Jesteś szatynką, blondynką czy brunetką? Na jakim stanowisku? Takie informacje będą ważne dla osób udzielających odpowiedzi. A może jesteś facetem?

omce

jest tam jeszcze ktoś? taka tu cisza zapadła ... jest już ten nowy plan i wszyscy pracują po godzinach czy też juz sie pozwalniali?

Dominika

@Ad 2016 czy pracowałeś w BPSC S.A.? Co najbardziej nie podobało Ci się w pracy? Co byś konkretnie zmienił w firmie? Jak długo tutaj pracowałeś lub pracujesz? @Normalny dlaczego masz takie złe zdanie na temat pracy w firmie?

Zwykły programista

Wyraziłem tylko swoją opinię, Wasza jest odmienna, szanuję to. Nie ma nad czym dyskutować.

Ad 2016
@Zwykły programista 31.08.2017 22:49

Jest o czym dyskutować bo jesteś jedyną osobą która ma pozytywną opinię o BPSC 2017

qwerty

To co piszesz to standard w slaskich firmach IT. Nikt nie przyjdzie pracowac do firmy ktora nie ma zaufania do pracownika itd. Natomiast czy warto ufac zarzadzajacym? Kilkadziesiat zwolnionych w tym roku osob powie ze nie! Nie mozna regularnie chwalic swojego pracownika a potem dac mu wypowiedzenie w ktorym pisze ze pracownik do niczego sie nie nadawal przez kilkanascie lat pracy. Jesli w firmie tak sie podchodzi z wielkim szacunkiem do wieloletniego pracownika to ok. Moze jest to dla ciebie bardzo dobry pracodawca bo jestes wyjatkiem ale zastanow sie czy warto dalej ufac takiemu pracodawcy i polecac go innym?

Zwykły programista

Zaglądam tu rzadko, bo dziwi mnie co tu sie wyprawia... Wg mnie to bardzo dobry pracodawca. Do pracownika podchodzi sie zawsze z wielkim szacunkiem, nie ma problemu praktycznie z niczym, urlop na zawołanie, praca zdalna... Może jedynie lekko leciwy sprzęt jest problemem ale chodzą słuchy po firmie że i w tym kierunku coś sie ma zmienić. Poza tym otwartość na nowe technologie, duża swoboda, zaufanie do pracownika... Zarobki może bez szału, ale jest ok. Ogólnie polecam.

Zawiedziony
@Zwykły programista 27.08.2017 12:13

To był bardzo dobry pracodawca do momentu przejęcia przez Amerykanów - teraz Zarząd słabo daje radę - urlop na zawołanie, praca zdalna - o co kaman, co to za wyróżniki w branży? - o szacunku, zaufaniu i lojalności najlepiej może opowiedzieć kilkudziesięciu zwolnionych z niemałym stażem, często kluczowych pracowników. A kwestia technologii - bez żartów - Delphi sprzed dziesięciu lat, na nic nowego nie ma i nie będzie kasy.

Morze
@Zwykły programista 27.08.2017 12:13

Pan trochę popłynął z tymi nowymi technologiami i wielkim szacunkiem!

Co

Co z podwyżkami???

jużPrawieByły
@Co 26.08.2017 11:13

No przecież są: prądu, gazu, czynszu... Na inne w BPSC już chyba nawet nikt nie liczy.

leftover

Nie jest to dobry pracodawca. Poczytaj opinie. Z aktualnymi pracownikami mozesz skontaktowac sie przez linkedin.

Dominika

@Antek możesz powiedzieć coś więcej? O jakich kłamstwach mówisz? Czy ktoś aktualnie pracuje i wypowie się na temat pracodawcy? Są to ważne informacje dla osób, które myślą nad przyjęciem się do pracy w BPSC S.A.

leftover

Ale w BPSC kilku programistów a raczej projektantów, zarabia już takie pieniążki od dawna. Reszta jest dalej kiepsko opłacana, ale po prostu Delphi/C# to nie jest liga płacowa Javy.

HH

Taka tam oferta pracy dla programisty Javy w Katowicach - dla waszej informacji, gdybyście chcieli na nowo negocjować swoje stawki B2B: 11- 16.000 PLN netto - exceptional skills using Java (JDK 1.6/1.7/1., JEE, Sprint, Toplink or Hibernate, SQL, XML, Struts, JavaScript, JQuery, HTML5, CSS3, - knowledge of Oracle RDBMS, - knowledge of SOAP and REST Webservices, and integration approaches, - knowledge of NodeJS, AngularJS or Angular2, NoSQL DBs will be an asset, - knowledge of lightweight end-to-end systems development life cycle, - knowledge of Git, Continuous Integration and AWS.

tajemnica statuetki

Wiek to tajemnica statuetki. Napisalam pozytywnie staruszkowie zamiast "leśne dziadki" z Mad Menow. Moze okreslenie seniorzy bylo by odpowiednie? Jako zwolnionych zaraz przed emerytura mialam na mysli dyrektora programistow, dyrektora wdrozen, zastepce dyrektora serwisu, zastepce dyrektora ckpp, zastepce dyrektora administracji i wielu innych zwyklych szarych pracownikow 50-60 letnich ktorzy prawie cale zycie przepracowali w Bpsc.

tajemnica statuetki

Akurat ci pracownicy byli z firma na dobre i złe. Bo po kilku takich krzywych akcjach z firmy zwykle sie odchodzi i ci ktorzy tak zrobili twiedza ze sa zadowoleni i nie zaluja odejscia. "BPSC SA jako firma odpowiedzialna społecznie dzieli się swoimi sukcesami" :-)

Antek

Wiele to mowi o traktowaniu pracownikow przez firme w ogole. Obietnice i klamstwa za ktore nikt nie bierze odpowiedzialnosci, pracownik jako element biura...

tajemnica statuetki

Wiekszosci staruszkow w graniturach firma pozbyla sie przy ostatnich zwolnieniach grupowych. Ci ktorzy zgodzili sie na dobrowolne odejscie dostali olbrzymie odprawy. Na drugim biegunie znalezli sie staruszkowie ktorzy przepracowali w Bpsc po 20-25 lat i brakowalo im juz naprawde niewiele do emerytury wiec nie chcieli nigdzie odchodzic. Kazdy myslal ze w spokoju osiagna w firmie wiek emerytalny, zwlaszcza ze to oni zbudowali Bpsc dzieki swojemu ogromnemu zaangazowaniu i doswiadczeniu. Przez lata lojalni i wierni firmie, byli wzorem dla mlodych pracownikow. Niestety zlikwidowano ich stanowiska pracy, przygotowano liste zarzutow ktore byly nie do pomyslenia i zamiast podziekowania dostali wypowiedzenia. Smutne ale prawdziwe.

nick
@tajemnica statuetki 18.08.2017 21:20

Te statuetka, ile Ty masz lat ? . Kogo masz na myśli "staruszek w garniturze" ? Mnie zwolniono po latach pracy w BPSC, przyszedłem niedługo po studiach, chodziłem czasami w garniturze bo tak trzeba było do klienta, ale żeby faceta 40-50 nazywać staruszkiem. Napisz sobie select xx +yy from dual. Jeśli masz na myśli byłych członków zarządu i założycieli firmy, to i ile wiem sami odeszli na ładnych parę miesięcy przed zwolnieniami i pracowali troszkę dłużej. O kim więc piszesz statuetko ? Pisząc, że niewiele im brakowało do emerytury, to ten select pomoże. Zostało im do emerytury tyle ile przepracowali w BPSC, więc odpal toad'a i działaj.

Stu

Dwa lata temu zainteresowałem się ich ogłoszeniem odnośnie stażu. Parsknąłem śmiechem jak usłyszałem, ze jest darmowy. :D Kumacie to? Darmowy staż w IT :D :D Poszedłem do Comarchu na płatny, i jeszcze się złapałem na certyfikacje z AGILE. Zresztą już wtedy opinia była, ze BPSC jest gruuuuby beton ale mi to wisiało. Wtopilbym kosmicznie jakbym się zdecydował na murzynowanie w Chorzowie xD Teraz zmieniłem prace z Comarcha na gliwickie FP i jest super. Comarch też był spoko, ale za daleko musiałem dojeżdżać. Gadałem jeszcze w Comarchu z byłym pracownikiem BPSC to co on mówił była petarda :D Laptopy po 8 lat, 3000 złoty po 7 latach pracy i leśne dziadki których widziałem w Mad Menach :D Noo bieda.ru

EX

Ahahahahaahaah, uczyć się czego? Jestescie mentalnym skansenem. W ciągu kwartału w nowej pracy nauczyłem się wiecej niz przez 9 lat w BPSC.

amazonka

fakt niektore stanowiska w bpsc maja stawki ponizej amazonu lub na podobnym poziomie wez pod uwage ze w bpsc mozesz sie rozwijac uczyc sie nowych rzeczy przydatnych w nowej pracy a w amazonie mozesz tylko pojezdzic sluzbowym wozkiem po magazynie

azi

widze ze jestes jednym z tych ktorzy sobie juz zkalepali wysoka pensje parking podziemny tez i sluzbowke pewnie. idz sobie klepac po plecach swoich panow

leftover

Ale firma dba o obecnych i gwarantuje im minimum jakie dostaje sie na takich stanowiskach. Jesli chcesz cos wiecej to bez problemu znajdziesz w konkurencyjnych firmach gdzie juz zadomowili sie pozwalniani koledzy i milo wspominaja jak na poczatku dostawali dwie pensje, jedna z bpsc a druga juz z nowej firmy ;-P

azi

zamiast nowych zadbaliby o obecnych

leftover

Amazon potrzebuje natychmiast kilku tysiecy pracownikow, wiec musza dobrze zaplacic. Natomiast te ogloszenia Bpsc to tylko akcja motywujaca pracownikow. Pracujcie dalej za dwoch, pomoc jest juz w drodze, mamy zgode zarzadu na zwiekszenie zatrudnienia! Ciezko znalezc pracownika z odpowiednimi kwalifikacjami do tego chcacego pracowac za grosze, ale jak sie sprawdzi to dostanie podwyzke dwie stowki :P

Jeszcze obecny

Tylko jak firma chce pozyskać nowych pracowników? 4 ogłoszenia o prace, każde z nich za psie pieniądze. Nie jestem w stanie zrozumieć, jak duża firma IT chce w ogóle konkurować na rynku mając takie płace?! Amazon - tuż obok BPSC, w Sosnowcu - daje stawkę 2500PLN na rękę pracownikowi magazynu. MAGAZYNU! Bez wykształcenia, języków i inicjatywy. A tutaj? Wykształcenie wyższe, prawo jazdy, doświadczenie...

Ex
@Jeszcze obecny 16.08.2017 14:34

Przez miesiace/lata beda wakaty, pozniej pozyskaja tych, ktorych nikt juz na rynku nie chce. Nie musze ci chyba pisac co to oznacza dla jakosci obslug i ogolnego wizerunku firmy. W mniemaniu twojego pracodawcy masz byc wdzieczny, ze w ogole masz prace - oni wszyscy dalej tkwia w mrokach lat kryzysu. To, ze pracownik daje teraz szanse pracodawcy, a nie pracodawca pracownikowi jest po za ich mozliwosciami rozumowania. Najwidoczniej sa tez slepi na to, ze wokol otwieraja sie giganci nie tylko IT ale rowniez innych bogatych galezi gospodarki. Wspomniany wczesniej Amazon to tylko jeden z obecnie widocznych pracodawcow, ktory swoja droga nie oferuje takiego swiatowego highlife na rynku pracy, to w koncu firma bazujaca na zwyklych pracownikach fizycznych. Jasne wzgledem firmy w ktorej pracujecie jest to roznica kolosalna, i podejsciowa do pracownika i do rozumienia zatrudnienia w ogole. Polecam wam sie zaglebic w rekrutacje do swiata IT i branz ogolno rozumianych jako przeznaczone dla pracownikow intelektualnych - przezyjecie szok placowy, kulturowy i mentalny. Ja przezylem, i to mocny.

Brat Pit

Podpitym czyli gotowym do rozliczania pitòw w Impulsku

Dawny pracownik

Taka uwaga do panów PM-ów proszę nie przychodzić podpitym na rozmowy kwalifikacyjne.

EX
@Dawny pracownik 11.08.2017 10:30

To do obecnych pracownikow bepscy idacych na rozmowy czy jakis nowy nabytek przyszedl?

leftover

Niektorzy dostaja zaplate za nadgodziny albo mozna odebrac sobie te godziny w wybranym przez siebie dniu. Skoro firma w ramach drastycznych oszczednosci pozbyla sie twoich kolegow i kolezanki to nie po to zeby ich wynagrodzenia przeznaczyc dla ciebie w ramach rekompensaty za zwiekszone obowiazki. Przelozony usmiecha sie bo wydajesz sie osoba ambitna ktora na czas wykonuje obowiazki i jeszcze ma ochote zostac po godzinach zeby sie rozwijac. Wkrotce dostaniesz podwyzke albo oferte pracy od konkurencji. Zapisz sie na linkedin/goldenline i pochwal sie przelozonemu ilu jest tam bylych pracownikow Bpsc :P

Jeszcze jestem
@leftover 10.08.2017 23:55

Ofertę od IFS już dostalam tylko licze caly czas, ze cos sie zmieni w firmie z ktora spedzilam 10 lat zycia...

Humanis
@Jeszcze jestem 11.08.2017 00:48

Nie zmieni się. Polityka firmy jest jasna - utrzymanie z serwisu. Żadnego rozwoju, nowych klientów, lepszego produktu. I przez najbliższe lata firma będzie tak egzystować. Spłaci Forterro i zostanie zamknięta. Kwestia około 10 lat, więc prawie wieczność. Dlatego nie dostaniesz podwyżki, dlatego firma nie walczy o odchodzących pracowników (gdzie każda inna firma biła by się o nich do ostatniego tchu), dlatego nikt nie będzie dbał o jakikolwiek rozwój wewnątrz firmy. BPSC miało ogromny potencjał, ale został zabity prawię dekadę temu przez patologiczne traktowanie młodych pracowników i zwykłą głupotę i anachronizm władających. Szkoda - głównie Was, jeszcze wierzących...

leftover

brał nadgodziny, bo po zwolnieniach pracuja za dwoch :P

Jeszcze jestem
@leftover 10.08.2017 23:07

W BPSC nie ma nadgodzin i to mnie boli. Siedziałam po kilkanaście godzin i jedyne co dostawałam to ironiczne uśmieszki od przełozonego... Cholera, to nie jest tak, ze wszystko jest zle i do do wyrzucenia, firma nie przetrwalaby tych ile to juz jest 25 lat? Tylko dla czego jestem traktowana jak artykul biurowy? Dekada w firmie i caly czas tylko falszywe obietnice i zlamane slowa... I nawet zadnego przepraszam.

jużPrawieByły

Zdaje się, że lepiej dla klientów jak i samych pracowników (oczywiście nie tych, którzy mają wysokie stawki jeszcze z starych, dobrych czasów) byłoby, gdyby ta firma jak najszybciej się zwinęła. Piszemy aplikację, która spełnia każdą zachciankę klienta, przez co ani jej implementacja ani wdrażanie nie należą do łatwych i przyjemnych, a zyski mamy jakbyśmy sprzedawali program do obliczania pola trójkąta. Cały rynek IT prosperuje bardzo dobrze, ale jest tam co raz większa konkurencja, więc chyba naturalnym jest, że takie średniowieczne firmy jak BPSC muszą zniknąć z rynku. Nie oferując nic ani klientom ani pracownikom firma chyba nie ma racji bytu.

Wizjoner
@leftover 09.08.2017 22:54

Firma spełniała każdą zachciankę...teraz wg wizji "świętej trójcy" za rok produkt będzie w miarę hermetycznie zamknięty a za każdą zachciankę klient bedzie słono płacił. Za to standard bedzie miał taaaaaaaaaką funkcjonalność i elastyczność że wszyscy będą zadowoleni. To takie SAPowskie podejście do klienta

2%
@Wizjoner 10.08.2017 12:00

Jeśli tak będzie - to BPSC ma szansę wrócić na rynek jako konkurencja. Obecnie jest świetnym miejscem do rekrutowania specjalistów.

leftover

Dwa? 2% pracownikow to co miesiac znika z Bpsc. W ostatnim czasie ze zwolnieniami grupowymi i dobrowolnymi odejsciami z firmy wyparowala setka osob, ale sa tez nowe twarze. Ciesze sie ze ludzie przychodza do Bpsc, bo dzieki temu zostanie dla nas wiecej wolnych miejsc pracy w lepszych firmach :-P

Były

Odchodzą bo w końcu przejrzeli na oczy - stawki rynkowe to jedno. Programista z +5 lat doświadczenia pełnoetatowej pracy nie zarabia u innych 4200 zł, tylko 10 tysięcy więcej. Wspomniany wdrożeniowiec spokojnie dostaje 7 tysięcy na rękę, Project Manager to zarobki od 12 tysięcy wzwyż. A niestety stanowisko w firmie nie idzie z obowiązkami, tych drugich stale przybywa a wizytówka i konto mówią to samo co na początku... Więc klimat to jedno - on poleciał na łeb, na szyję. Ale praca za głodowe stawki - tak jak w BPSC - to pierwszy, najważniejszy powód. 3 lata temu odszedłem z firmy mówiąc to - ludzie szanujcie się! Macie potężne doświadczenie, wykształcenie a firma płaci wam jak byle komu. Nie chcę tutaj pluć jadem - mimo wszystko sentyment został i pewne bliskie znajomości również. Ale praca to nie hobby i nie wolno do niej dopłacać.

też były
@Były 08.08.2017 18:06

Jak zawsze pitu pitu z wysokością zarobków. Jest o wiele lepiej ale kwoty podawane tutaj to są górne stawki w bardzo dobrych firmach. Naprawdę dla specjalistów wysokiej klasy. Ni mniej ni więcej tak dla ok 10% specjalistów IT w Polsce.

spec na z
@też były 26.09.2017 11:10

mylisz sie, .takie firmy ktore maja gorne stawki na poziomie sredniej w IT nie maja zadnych szans na zatrudnienie wysokiej klasy specjalistow, a jesli juz maja kogos dobrego to nie cenia go az tak wysoko!

Pony

Na jakie zmiany liczyliście? Podwyżki? O ile? 300-500 PLN? Ludzie odchodzą, bo zwykły wdrożeniowiec dostaje propozycje pracy na tym samym stanowisku w lepiej zorganizowanej firmie za 7500PLN netto.

Zarobiony

Wiec o tym gadali na czerwcowym spotkaniu architektow Impulsa i Jeevesa w Krakowie. Impuls moze przetrwa ale pod nazwa Impuls Jeeves albo Impuls Enterprise :)

Zarobiony

W najgorszym wypadku pracownicy BPSC bezplatnie naucza sie Jeeves ERP i ze znajomoscia nowego systemu znajda lepiej platna prace w polskich oddzialach szwedzkich firm na przyklad HL Display w Gliwicach

zzx
@zwolniona 27.07.2017 13:44

nie bedzie tak, bo nawet studenci posiadaja zdolnosc do czytania i wnioskowania - 2 minuty szukania i spytania 1-2 pracownikow i nikt normalny nie pojawi sie w firmie jak panuje toksyczna atmosfera marazmu i apatii. z gownianymi zarobkami

Myślący
@nudzacysie 26.07.2017 15:02

LOL. Człowieku, coś ty brał?

ico

Nie pierwszy nie ostatni. Niestety jest coraz gorzej :(

Zostaw opinię o BPSC S.A. - Chorzów

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BPSC S.A.