BPSC S.A.

Chorzów

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 147 ocen.

BPSC S.A.
3 147 6 1

Opinie o BPSC S.A.

Konsultant

Bardzo dobra firma, świetni specjaliści. Wróciłbym raz dwa. Fajny system. Impuls jest naprawdę dobry, dowolnie konfigurowalny, ma mws, dobrą produkcję.

Adam
@Konsultant 17.10.2018 19:20

Funkcjonalnie naprawdę Ok, lecz technologicznie, narzędziowo, kastomizacyjnie, webowo, interfejsowo już od kilku lat trąci myszką...i wszyscy o tym wiemy. Technologia tak idzie do przodu, że bez poważnych zmian ( czytaj inwestycji, czyli dużej kasy), a nie tylko gadania, zostaniemy dinozaurami w świecie erp. Wystarczy popatrzeć na polską konkurencję, nie wspominając o światowej :(

smutny
@Adam 19.10.2018 13:24

Prawda, bez zmian technologicznych będzie źle. Tylko kto miałby to zrobić ?, gdy najlepszych już nie ma.

Były Pracownik
@Konsultant 17.10.2018 19:20

Wszelki webowe rzeczy są zamrożone i nie rozwijane, zero aplikacji mobilnych...technologia juz traci myszką...koniec kustomizacji pod klienta, teraz tylko standard i tyle...MWS na Windows CE... piękny dinozaur ale wiecie jak skończyły...

Dominika
@Konsultant 17.10.2018 19:20

@Konsultant Po twoim wpisie wnioskuję, że byłeś kiedyś pracownikiem w BPSC, ale odszedłeś. Może w związku z tym powiesz nam, dlaczego postanowiłeś rozstać się z tą firmą skoro z chęcią byś tam wrócił? Bardzo zachęcam Cię do aktywnego uczestnictwa w dyskusji, gdyż informacje w niej zawarte pomagają innym osobom.

Dominika

@Pracowity A zatem dobrze, że firma BPSC daje swoim pracownikom poczucie stabilności, oferując im umowę o pracę od pierwszego dnia zatrudnienia. Jeśli wiesz, na jakie stanowiska będą wakaty, to nam napisz. A jak wygląda w tej firmie kwestia pakietu socjalnego - jest on dostępny dla każdego pracownika, czy niekoniecznie?

Dominika

@Adam Jak widać masz pojęcie o tym, co dzieje się w strukturach firmy BPSC. Czym się tam konkretnie zajmujesz? Może udzielisz nam jakichś informacji na temat ewentualnej rekrutacji - planują ją w najbliższym czasie? @Mike Ty zapewne też jesteś tam zatrudniony. Czy nowi pracownicy mają szansę na stabilną umowę od pierwszego dnia?

Pracowity
@Dominika 04.10.2018 10:49

Firma planuje wzrost zatrudnienia w związku z dynamicznym rozwojem. Stabilną umowę można dostać od pierwszego dnia zatrudnienia. Ogólne warunki są bardzo dobre. I przyjmują bezpośrednio po studiach.

Adam

I kolejny handlowiec na aucie, coś nie mamy szczęścia do nich ostatnimi czasy, skąd weźmiemy nową robotę (w domyśle ile można dosprzedać starym klientom)?

Mike
@Adam 03.10.2018 20:40

No chyba, że taka jest strategia firmy? Żeby wycisnąć z klientów ile się da. A tak po prawdzie to handlowiec z niego był chyba taki se.

Dominika

@Niezwykły programista Wnioskuję, że masz jakieś doświadczenia związane BPSC S.A. Myślę, że inni użytkownicy forum z chęcią dowiedzieliby się czegoś o tym pracodawcy właśnie od Ciebie. Jakbyś zatem ocenił ogólne warunki zatrudnienia które oferują zarówno tym nowym, jak i starym pracownikom? Warto aplikować?

Zwykły programista

Najlepszy pracodawca. Szkolenia, podwyżki, duże premie, komfortowe warunki, niezły sprzęt, rozwój... a przede wszystkim bardzo komunikatywni ludzie. Ewenement na śląskim rynku IT. Polecam.

nowy1122
@Zwykły programista 29.08.2018 16:26

Mogę prosić o nazwę firmy bo nie napisałeś o jaką chodzi?

Były Pracownik
@Zwykły programista 29.08.2018 16:26

Ewenementem jesteś chyba TY...Pracowałem 5 lat w tej firmie, zwolniony rok temu w wyniku wielkiej czystki. W tym czasie jak dostałem laptopa to oddałem go po 5 latach (jak sadzę kolejny młodszy konsultant go dostał po mnie bo to częstą praktyka była). Podwyżki tylko gdy zmieniało się stanowisko np z konsultanta na starszego konsultanta i było to zwykle w granicach 400 zł brutto. Komfortowe warunki to prędzej były na starym miejscu teraz ludzie pracują w gigantycznym open space...jeżeli jest to dla Ciebie komfort fakt duzo przestrzeni można krzyczeć do kolegi oddanego o 100 m :). Premie no różne systemy były zwykle zespoły musiały osiągnąć nieosiągalne granice przychodów na zespół i premie śmieszne choć sam miałem kilka ale to na wniosek indywidualny przełożonego, szkolenia i rozwój - przez 5 lat miałem 2 szkolenia o rozwoju można było zapomnieć (rozwijałem się sam poza firmą...), ludzie komunikatywni - tu się zgodzę najlepsze w tej firmie to byli ludzie i ich wzajemna pomoc. Dla kontrastu w nowej firmie IT ze ślaska o podobnej wielkości miałem 3 szkolenia w ciągu 3 miesięcy

PROgramer
@Zwykły programista 29.08.2018 16:26

Przyłącze się do kolegi i prośba o podanie nazwy firmy jeżeli to nie tajemnica. U nas w BEPSie też mamy dużo komunikatywnych ludzi ale z resztą jest już średnio. Szukam takiej firmy i jak co prośba z info na prywatnego maila. Pozdrawiam.

Zwykły programista
@Zwykły programista 29.08.2018 16:26

Jak pytacie o nazwę firmy to nie dziwie się czemu już nie pracujcie ;) Stawiamy na bystrość umysłu.

Niezwykły programista
@Zwykły programista 05.09.2018 18:35

Rozumiem, że nie podajesz nazwy firmy bo boisz się że połowa BePSy do Ciebie przyjdzie.

Dominika

@Józek W porządku. To może Ty podałbyś nam jakieś aktualne informacje dotyczące warunków pracy w BPSC S.A.? @Zwykły programista Bardzo dobrze, że Twoje wrażania związane z tym pracodawcą są pozytywne. Jak długo już tam pracujesz? Czy przyjmują ludzi tuż po studiach?

megakonsultantBPSC_v1.31.7.01.

Wreszcie nowa wiadomość - podobno mają pojawić się nowe laptopy dla konsultantów. Dział wdrożeń ma je przejąć jak przetoczy się fala zwolnień u programistów. Podobno 3 sztuki będą do wzięcia już za 3 m-ce.

Sławek
@megakonsultantBPSC_v1.31.7.01. 29.08.2018 14:10

Obecnie firma bardzo dynamicznie się rozwija i produkt również. Nie wszyscy potrafią dotrzymać tępa tej dynamice. Takie niestety są koszty rozwoju firmy.

Staszek
@Sławek 29.08.2018 15:30

Zgadza się Sławku! Dodam tylko, że obecnie firma bardzo dynamicznie się rozwija i produkt również. Nie wszyscy potrafią dotrzymać tępa tej dynamice. Takie niestety są koszty rozwoju firmy.

Jarek
@Staszek 30.08.2018 12:37

Sławek, Staszak być może to prawda co piszecie. Może i 100% prawdy. Ale należy pamiętać, że to Wy wybraliście elitę, która została, a teraz piszecie, że to zły wybór. Nie świadczy to dobrze o Was, a nawet bardzo źle, ponieważ pokazuje to że możecie mylić się w wielu innych tematach.

ubawiona
@Sławek 29.08.2018 15:30

Tępa, to może być siekiera, ewentualnie "pała", a dotrzymać, to można kroku a nie tempa, ale Sławek i Staszek dzielnie "dotrzymują tępa tej dynamice" .

Iion
@ubawiona 31.08.2018 23:08

Tylko tępa klępa stąpa stępa ????

ubawiona
@Iion 31.08.2018 23:32

... stępem

Mirek
@megakonsultantBPSC_v1.31.7.01. 29.08.2018 14:10

galopem, galopem... ja naprawdę nie rozumiem, firma w szaleństwie rozwoju, nowi ludzie kierują, z własną wizją, z mnóstwem nowych, własnych pomysłów (to nie są chyba pomysły kolegów zza oceanu ??) a co miesiąc odchodzą najbardziej doświadczeni. Z własnej nie przymuszonej woli. To chyba jednak to "tępo"-ta

Józek
@ubawiona 31.08.2018 23:08

Dotrzymać TĘPA zrobiło mi dzień :)

Lucek
@megakonsultantBPSC_v1.31.7.01. 29.08.2018 14:10

Podsumowując wontek - Staszku, Sławku - jak zwykle w 100% się z Wami zgadzam!

Dominika

@Waldi Czy związku z tym sam jesteś zainteresowany współpracą z firmą BPSC S.A.? @Andrzej DBA Z Twojej wypowiedzi wyłania się niezbyt korzystny obraz wyżej wspomnianego pracodawcy. Jak długo byłeś tam pracownikiem?

Józek
@Dominika 23.08.2018 19:02

Czytanie opinii @AndrzejDBA nie ma sensu...jak sam napisał pracował tam w latach 2004-2007. To jakby spytać kogoś, kto był w Dubaju w latach 1987- 1990 czy jest tam co oglądać? :)

Andrzej DBA
@Dominika 23.08.2018 19:02

Trzy lata pracowałem i wystarczy.

Administrator

Czy ktoś może opisać, jak aktualnie przedstawia się przedsiębiorstwo na tle innych - zarówno w tym obszarze jak i lokalizacji? To bardzo cenna pomoc dla osób mieszkających w Chorzów.

KK
@Administrator 23.06.2018 09:37

A co ma Chorzów baranie do tego pracodawcy? Zaktualizujcie dane jak chcecie podburzać hejterów.

Były
@Administrator 23.06.2018 09:37

Firma już od dawna nie mieści się w Chorzowie

Konrad

BPSC ma opinię dobrego pracodawcy i generalnie ludzie są zadowoleni. Wiadomo, że nie uda się wszystkich zadowolić.

Waldi

Słyszałem, że firma dobrą opinię jako pracodawca.

Andrzej DBA
@Waldi 15.07.2018 13:40

Doskonały pracodawca jak chcesz zajmować się przestarzałymi technologiami, dostawać marną pensję i słuchać obiecanek zarządu.

Jaaa

Może i wpadłem w złym okresie do firmy. Lecz ludzie tutaj są naprawdę ok :) Jednakże 'organizacja' wszelako rozumiana to moim skromnym zdaniem tutaj jest niezorganizowana :D Pół roku od przyjęcia mimo chęci tułałem się od pomocy, tu pomocy tam servis itp. Niedawno dostałem swoje projekty jakieś jednakże dalej stoję i średnio się rozwijam bo wszystko tu stoi. Wieczne czekanie na prace kogoś, uzyskanie informacji, dopięcie tematów. Jednym słowem brak tu kogoś kto by to chwycił pewną ręką i pokierował. Szczególnie młodych niedoświadczonych pracowników. P o ponad pół roku pracy czuję się nadal jak po 2 msc.

KAT
@Jaaa 25.06.2018 15:43

He he he skąd ja to znam. Widzę, że nic się nie zmieniło, miałem podobnie jak Ty.

Dominika

@Były Konsultant Dziękuję Ci za tę niewątpliwie merytoryczną odpowiedź, która z pewnością pomoże osobom zainteresowanym aplikowaniem do BPSC. Z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że praca tam byłaby dobrym rozwiązaniem dla osób dopiero rozpoczynających swoją drogę zawodową, chcących dopiero nabrać doświadczenia. A co z umowami - oferują umowę o pracę czy raczej zlecenie?

Były Konsultant
@Dominika 01.07.2018 10:45

Dla osób rozpoczynających pracę szczególnie po studiach kiedyś był organizowany w firmie tzw College. Przez miesiąc osoby były intensywnie szkolone z systemu Impuls ERP i po tym czasie wybierały funkcjonalność w jakich chciały się specjalizować. Potem przez kolejne 2 miesiące uczestniczyli ze starszymi konsultantami ERP we wdrożeniach (ucząc się i realizując proste prace konfiguracyjne). Po tym czasie miały chyba roczna umowę o pracy. Ale tak było do 2017 r. po przejęciu przez amerykanów zostało to rozwalone wiec nie wiem jak teraz jest. W firmie raczej preferowana jest umowa o prace, ewentualnie B2B. Dla początkujących konsultantów polecam firmę jak najbardziej. Dla doświadczonych myślę ze tez się odnajdą i spełnią zawodowo. Jedyny minus to oprogramowanie tracące myszką, niedostosowane do współczesnych realiów biznesowych (brak aplikacji mobilnych (android, IOS), webowe które przestały byc rozwijane, WMS oparty o archaiczny Windows CE. Wiec jak komuś to nie przeszkadza (szczególnie programistom) to firmę polecam na pewnym etapie rozwoju

Wpis

Witam, Długo zwlekałem z dodaniem konstruktywnej opinii na temat BPSC. Sam pracowałem jako konsultant przez ponad dekadę. Bardzo dużo się nauczyłem, bo akurat miałem od kogo. Bardzo dobra była atmosfera pracy. Zgrany zespół skoncentrowany zadaniowo. Premie w moim przypadku były. Generalnie baaaardzo mi się ta praca podobała. Był wspólny cel, grupa, projekty. Miałem bardzo dobre kierownictwo. Rzadko spotyka się lepsze. Odszedłem, bo po pięciu latach pracy nie rozwijałem się. Coraz gorsze projekty. Płace ok, ale stały. Znudziło mi się to. Jednak sentymenty są ogromne i bardzo pozytywne.

Dominika

@Jaaa dziękuję za wyczerpujący komentarz odnośnie organizacji firmy i Twoich wrażeń. Chciałabym zadać Ci jeszcze pytanie, jak oceniasz warunki zatrudnienia oferowane przez BPSC? Czy firma gwarantuje jakieś bonusy dla pracowników? Czy wypłacane są premie uznaniowe? Napisałeś, że pracujesz tam dopiero pół roku, więc masz w pamięci na świeżo rozmowę kwalifikacyjną. Jak ją wspominasz i czy masz jakieś rady jak się przygotować do takiego spotkania w BPSC? Te informacje są ważne dla osób, które będą chciały wziąć udział w przyszłych procesach rekrutacyjnych i z pewnością chętnie przeczytają Twoją wypowiedź.

Były Konsultant
@Dominika 25.06.2018 17:20

Pracowałem tam w latach 2012-2017 do czasów "wielkiej czystki" jako konsultant. Płace powiedzmy średnia na rynku w województwie śląskim dla konsultanta z doświadczeniem. Młodzi, szczególnie po studiach dostawali minimalne wynagrodzenie. potem jak sie sprawdzili podwyżki. Problem w tej firmie był taki że podwyżka podstawowego wynagrodzenia musiała wiązać sie ze zmiana stanowiska czyli odpowiednio z konsultanta na starszego konsultanta następnie specjalista i...koniec. Potem ewentualnie Project Manager. Zawsze była to podwyżka równa magicznej kwocie 400 zł brutto. Bez znaczenia sytuacja u konkurencji. Co do premii owszem były wyznaczane cele kwotowe do "wyrobienia" przez zespół (grupa konsultantów pod PM). Problem ze te limity były bardzo wyżyłowane i niemożliwe do osiągnięcia. Zdążały się premie uznaniowe za dobrze zrealizowany projekt równe połowy miesięcznego wynagrodzenia i...mniej. Acha jeszcze premia jubileuszowa raz na 5 lat. Czy po rewolucji w amerykańskim stylu (czyli zabawa Teksańska jazda na byku i jak długo sie utrzymasz :) ) zmieniło sie wynagrodzenie ? Mam kontakt z ludźmi w BPSC i programiści raczej narzekali na brak podwyżek a czy zmienił sie system wynagradzania konsultantów...nie wiem

Andrzej DBA

Pracowałem w BPSC w latach 2004-2007. Wspomnienia mam złe : stary komputer na którym nie można było zainstalować nic innego jak Win 98, laptop na wyjazdy służbowe musiałem brać prywatny, laptopy służbowy mieli tylko znajomi "miedzianego" pana, wyjazd na szkolenia to problem bo są drogie, project managerowie byli różni od takich z jajami po totalnych idiotów za których trzeba było organizować pracę u klienta. Trzeba przyznać że przez te lata zdobyłem dużo praktycznych umiejętności, także przez programistów którzy nie umieli napisać optymalnego zapytania do db. Ogólnie pozostało we mnie wrażenie że w BPSC awans jest możliwy jeżeli jesteś z rodziny "królika".

Pozytywna

Jak wiadomo, jeśli ma się dodawać opinie to zwykle się to robi, gdy jest się niezadowolonym. Dlatego też pozwolę sobie dodać coś wręcz odwrotnego. Pracuję tu od wielu lat i naprawdę jestem zadowolona. Mam wspaniałych przełożonych, wyrozumiałych, ludzkich i konkretnych. Jeśli wymagają to dokładnie wiem, czego. Atmosfera po ostatnich zwolnieniach była straszna, natomiast widzę duże światło w tunelu. Ci, którzy go nie widzieli, zwolnili się. Ale najważniejsi są LUDZIE i to właśnie to, co w BPSC jest najlepsze. Z tego powodu pracownicy zostają w tej firmie tak długo. Często jest tak, że ktoś rzuca swoją pracę i poświęca czas, aby pomóc innej osobie nawet, jeśli jest nawał pracy. Nie ma problemu z przekazywaniem wiedzy tak jak w innych firmach. A przy tym uśmiech i humor, co dnia. Szczerze POLECAM

Adam

I właśnie pożegnaliśmy kolejnego doświadczonego handlowca w BPSC. Czy to oznacza, że firma zwija się z pozyskiwania nowego rynku? Czy wystarczą pieniądze ze starych klientów?

Ja
@Adam 29.04.2018 20:52

Na to wyglada, do obslugi starych klientow wystarczy serwis. Do obsługi nowych potrzeba konsultantów, a Ci odchodza dwójkami. BPSC nie chce ich zatrzymywać bo i po co skoro nowych klientów brak. Szkoda bo to była świetna firma z super specjalistami i niesamowitą atmosferą. Oby Ci co zostali dali radę odbudować jej blask, ale bez zmiany sterów raczej marne szanse.

Adam
@Ja 07.05.2018 19:45

Zmiana sterów chyba już nic nie da, bo sznurki pociągane są zza wody - choć z drugiej strony może komuś z doświadczeniem udałoby się sprzedać jakąś sensowną wizję i nie rozpirzyć BPSC

Nick
@Adam 07.05.2018 22:31

Zza oceanu przychodzi ogólna strategia, cele biznesowe. Ich realizacja, wizja, pomysł na firmę należy do obecnie zarządzających. Ciekawe w tym wszystkim jest to, że odchodzą, z własnej inicjatywy, długoletni pracownicy, dla których nie jest to pewnie łatwa decyzja a przy obecnym rynku pracy to naprawdę dziwne

Adam
@Nick 08.05.2018 08:31

Obecny rynek pracy promuje tych doświadczonych i nietuzinkowych (długoletnich) - jakoś obserwując losy tych, co mieli odwagę odejść, nie wspominając już pierwszych - zwolnionych, którzy najlepiej na tym wyszli, to chyba wszyscy poprawili swą zawodową i finansową pozycję... Piszesz o wizji - ja ze środka jej nie widzę - stąd moje rozterki

Dominika

@Jaka płaca taka praca czy zarobki na tle konkurencyjnych firm są rzeczywiście zbyt niskie w BPSC? Może posiadasz wiedzę na temat aktualnych ofert pracy oraz warunków z jakimi można się spotkać? Napisz co o tym sądzisz, sporo osób szuka informacji na ten temat.

Stefan

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje pracowników? Sporo dobrego słyszałem.

Jaka płaca taka praca
@Stefan 20.03.2018 16:49

Potrzebuja pracownikow ale kiepsko placa

Pała
@Stefan 20.03.2018 16:49

Stefan, a znasz się na czajniczkach?

nadzieja nigdy nie umiera

chodzą słuchy, że programiści maja dostać podwyżki...

Nick
@nadzieja nigdy nie umiera 19.03.2018 16:57

od kilku lat juz sie o tym mowi, dostana ale od konkurencji :)

Byly pracownik 2

10 Lat zycia poswieciłem tej firmie. BPSC to byla fajna firma, dobrze sie w niej pracowalo, dobrze zdobywalo doswiadczenie od starszych stazem pracownikow. Praca w dziale w ktorym pracowalem byla wymagajaca ale dzieki temu uczylem sie duzo a z uwagi na ograniczenia czasowe projektow takze szybko. Ludzie w zespole rewelacyjni. Jednak bylo baaardzo wiele minusow ktore z perspektywy dzisiejszego dnia sa dla mnie nie do zaakceptowania. Przede wszystkim sprzet na ktorym pracowalem - totalna porazka najtanszy komputer - bo oszczednosci. Po drugie oprogramowanie, na ktorego licencje czekalo sie latami (tak to nie przejezyczenie). Po trzecie bardzo niskie zarobki - sam zachodze w mysl jak godzilem sie na prace za taka stawke. Kolejnym minusem sa niejasne wyplaty jezeli chodzi o nadgodziny -a bylo ich duzo. Ilosc zadan i czasochlonnosc zdecydowanie przekraczaly mozliwosci zespolu (mnozac godziny etatu przez ilosc pracownikow juz na poczatku miesiaca bylo wiadomo ze cos trzeba polozyc). Nagradzani byli tylko najlepsi, najblizsi wladzy. Nigdy nie bylo dobrego momentu na podwyzke - nawet jak wykazywales/as sie w realizacji projektow, stad zapal z czasem opadal. A jak juz jakims cudem udalo sie dostac podwyzke to czas oczekiwania na wciagniecie ja w podstawe trwal do konca biezacego roku i byl uwarunkowany realizacja planow nalozonych na dzial. Zero dodatkow socjalnych, benefitow poza wyplata co w dzisiejszych czasach jest nie do pomyslenia. Brak mozliwosci rozwoju w postaci certyfikacji, szkolen kursów polepszajacych stan wiedzy - zawsze odmowa uzasadniana finansami. Prawda jest taka ze dodatkowo platna opieka medyczna to nowosc wprowadzona tuz przed duza restrukturyzacja. Wymagania w stosunku do oferowanego wynagrodzenia byly bardzo duze ciagla dostepnosc (weekendy te dluzsze i te krotsze), gotowosc do podrozy sluzbowych z dnia na dzien itp za bardzo niskie pieniadze. Naliczanie realizacji planow mocno niejasne . To wszystko doprowadzilo do momentu, w ktorym potrzebna byla restrukturyzacja. Uwazam ze restrukturyzacja i zwolnienia byly potrzebne zdecydowanie - szkoda ze klucz wyboru nie byl jasny a wiekszosc ludzi ktora odeszla to tak naprawde lakomy kasek dla konkurencji. Pytanie czy załuje ze pracowalem? Zdecydowanie nie, dzieki ludziom z ktorymi pracowalem. Pytanie czy zaluje ze sie zwolnilem - zdecydowanie nie, konkurencja tylko czekala kiedy nastapi wysyp specjalistow z BPSC, stad o prace nie bylo trudno. Jezeli chodzi o wypowiedz jednego z pracownikow firmy mowiacego o pseudonimach - tak jest latwiej. Nie kazdy jeszcze wie ze w Internecie nie jest sie do konca anonimowym ale sila podswiadomosci dodaje odwagi i pewnosci. I nie bylbym do konca przekonany mowiac o braku odwagi, wylewaniu zali. Prosze dokladnie przesledzic wpisy przeczytac je i odpowiedzec sobie samemu ile jest zali a ile prawdy. I naprawde prosze nie pisac o telefonach czy komputerach i komfortowej pracy na nich - bo komfortowa to ona moze byla ale na sprzecie przyznawanym na szczeblu dyrektora. Po przeczytaniu tego wpisu mozna tylko stwierdzic ze albo Pan nie mial swiadomosci o zapleczu sprzetowym w firmie albo nie chcial Pan takiej swiadomosci miec. Szczerze mowiac ciekaw jestem czy Pan moja opinie tez uwaza za krzywdzaca dla firmy? W zasadzie nie mam powodow zeby zle zyczyc firmie BPSC - wrecz przeciwnie - praca w tej firmie to byl ciekawy okres w moim zyciu zawodowym, mam wielu znajomych ktorych cenie i ktorzy pracuja dalej w BPSC i nie chcialbym im zyczyc malo ciekawej przyszlosci, nie jestem zwolnionym pracownikiem, nie mam zalu za to ze mnie tam juz nie ma, badz zostalem potraktowany nieuczciwie. Moze jeszcze kiedys bedzie okazja wspolpracy, byc moze przy wspolnym projekcie..

Inny
@Byly pracownik 2 01.03.2018 20:00

Jpdl ale esej...

KNA

Najpierw miesiąc oczekiwania na realizacje zgłoszenia serwisowego, a teraz wypowiadanie umów serwisowych... Mało poważne podejście do Klienta. Rozumiem że może nie być ludzi do pracy, ale jeżeli firma świadczy outsourcing to musi zadbać o to żeby mieć "na stanie" kim realizować umowy. Czytając to forum, może faktycznie kierownictwo powinno myśleć o lepszych pensjach dla kluczowych pracowników z dużym zasobem wiedzy.

Słowo klucz
@KNA 08.02.2018 23:08

Skoro garstka najlepszych nie jest w stanie ogarnac wszystkich tematow to nawet lepsze pensje nic nie dadza. Mimo ogloszen chetnych do pracy nie ma, wiec pozostaje ograniczyc biznes pozbywajac sie klopotliwych klientow

Inny
@KNA 08.02.2018 23:08

To nie jest portal dla klientów tykjo dla pracowników. Dobranoc.

opinie klientow
@Inny 14.02.2018 21:06

a mnie ciekawi co klienci mowia o tej firmie, jak zarzad nie dba o klientow to i o pracownika tez nie zadba

Rozbawiony

Barwo. Na prawdę barwo. Czytam te Wasze wypowiedzi i po prostu nie dowierzam w to co czytam. Jeśli na prawdę nie rozumiecie tego co dzieje się aktualnie w BPSC to najwyższy czas opuścić pokład. BPSC bez radykalnych zmian zatrzymało by się w miejscu, w czasach w których branża pędzi do przodu jak oszalała. Korpo piszecie? Bzdura, chyba żeście korporacji na oczy nie widzieli. Chcecie budować spółkę branży IT na pracownikach ze średnią wieku 50 lat? Gratuluje zmysłu przedsiębiorcy. Klepmy archaiczny kod wg. standardów zeszłego tysiąclecia i wmawiajmy klientom, że dorównujemy zachodnim konkurentom. Wielkie brawa!

Były Programista
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

A mnie bawią tacy ludzie jak Ty - przekonany o swojej WIELKOŚCI zapewne programista C#. Znam wielu z tych 50 latków , z wielu z nich miałem przyjemność współpracować i wiem jak wiele się od nich nauczyłem. Widziałem wielu takich którzy mówili to trzeba wyrzucić !!!, Tamto to anachronizm !!! - tylko gdy dochodziło do pytania , A co w zamian / gdzie jest ten nowy produkt ? To słyszałem - No może za 2 lata jak będzie budżet - itp. Widziałem niejedno fiasko takich projektów - również w BPSC. Lata praca nauczyły mnie jednego - nowe technologia nie tworzą nowoczesnych produktów - tworzą je ludzie. PS też kiedyś będziesz miał 50 lat - czy wtedy twój poziom samo....ości będzie równie wysoki

anonymous
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

Ty (usunięte przez administratora)jeden. Ile masz lat? 30-40, szybko ci minie następne dziesięć i jakiś matoł napisze o tobie takie głupoty. Mam około 50 i gdybym wiedział jak się nazywasz to chętnie porównam swoją wiedzę, kreatywność, szybkość pisania kodu z tobą matole jeden. Uważasz głupku ze 20-30 latkowie tworzą przyszłość ? Jesteś złym menadżerem, oni się uczą. O tym czy można tworzyć nowoczesny kod i system decydują pieniądze. Tylko pieniądze. Wtedy masz czas i ludzi, i tych młodych i tych doświadczonych którzy mogą tworzyć i rozwijać. Jesteś (usunięte przez administratora) nie menadżer.

anonymous
@anonymous 12.01.2018 18:44

ta cześć usunięta przez administratora to śląski opis pewnego organu męskiego (admin teraz ok ?)

50-latek
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

Najpierw naucz się ortografii, potem pomyśl o nigdy nie zabieraj zdania w internetach po pijaku

50+
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

Oby Tobie kiedyś jak będziesz miał te 50, ktoś równie serdecznie znienacka podziękował. Ciesz się chwilą, bo pycha zawsze przychodzi tuż przed upadkiem ...

Nie jestem robotem
@Rozbawiony 12.01.2018 14:01

"Barwo. Na prawdę barwo." O co chodzi z tą barwą?

Paweł

Niektórym pomyliły się kolejności. Najpierw pokaż , że cos umiesz a później targuj się o wyższe wynagrodzenie!!!

Gaweł
@Paweł 11.01.2018 09:37

w bpsc niektorzy siedza po kilka lat bez podwyzki a skoro ich nie zwolnili tzn ze cos umieja

Inny
@Gaweł 11.01.2018 14:37

Są warci tyle ile mają i wszystko jest w porządku.

Pracuj->Gowork-> wyslac cv?

Witam. Pojawiło się trochę ofert pracy na portalu pracuj. Poda ktoś widełki na stanowiskach inżynierskich IT? Bo szkoda mi czasu chodzić na rozmowy jak zaproponują połowe mniej.

123
@Pracuj->Gowork-> wyslac cv? 05.01.2018 12:26

4000 brutto

Zainteresowany
@123 05.01.2018 13:13

Może się nie sprecyzowałem, nie chodzi mi o stawki dla osób po studiach.Tylko dla osób z doświadczeniem 5-10 lat.

Inny
@Zainteresowany 05.01.2018 17:10

4500 brutto

Potencjalny
@Inny 06.01.2018 14:53

Witam mam pytanie, bo szukam pracy w BPSC. Te 4500 brutto to jest już kwota z premiami i po podwyżkach?

QQ
@Potencjalny 09.01.2018 08:44

Wszystko zależy od stanowiska.

Potencjalny zainteresowany
@QQ 09.01.2018 11:04

Czyli wyższe zarobki rzędu 4-5 tyś są tylko na wyższych stanowiskach?

123
@Potencjalny zainteresowany 09.01.2018 14:50

5000 brutto ma team leader

Tobiasz
@Pracuj->Gowork-> wyslac cv? 05.01.2018 12:26

Ja na 4000 brutto liczyłem ale znajomy podpowiedział mi że jak tak dużo powiem to nie przejdzie. Na razie nie wysłałem CV.

Dobry pracownik
@Tobiasz 09.01.2018 15:43

A ja dostałem podwyżkę dopiero jak złożyłem wypowiedzenie, więc to też jest metoda żeby dużo więcej zarobić. Teraz już jest ok i mam brutto grubo ponad 4 tyś.

Zainteresowany
@Dobry pracownik 09.01.2018 17:44

To biednie, ja celuje w 7netto :) Dzięki za info, nie będę bynajmniej marnował dla nich czasu. A wam radze nie męczyć się za marną kasę, rynek jest tak duży i chłonny że jest w czym wybierać.

Dawid
@Zainteresowany 09.01.2018 19:55

Ja w zasadzie chętnie bym się zatrudnił w BPSC za tą kasę. Z tego co widziałem w innych postach to rekrutacją zajmuje się pan Bałek. Jak można się z nim skontaktować i umowić na rozmowę kwalifikacyjną?

Dawid
@Dawid 09.01.2018 20:56

Przepraszam najmocniej - pan Arek Bała miało być. Czy może mi ktoś podać bezpośredni kontakt?

FS

Słyszałem że BPSC wypowiedziało umowy serwisowe klientom. Czy to prawda ? Czyżby chcieli popełnić rytualne samobójstwo ?

Klient
@FS 03.01.2018 18:18

Niestety....

Arkadiusz

Nazywam się Arkadiusz Bała i w BPSC pracuję od stycznia 2010 roku. Obecnie zajmuję stanowisko Services Sales Managera. Ponieważ to portal głównie do zamieszczania opinii o pracodawcach, to na początek chcę przedstawić kilka faktów na temat tego, jakim pracodawcą jest BPSC. Siedziba firmy znajduje się w nowoczesnym, nowo wybudowanym biurowcu. Do dyspozycji pracowników są dwa ostatnie piętra budynku wraz z dużym tarasem na dachu. Dostępny jest parking podziemny z kilkudziesięcioma miejscami oraz parking zewnętrzny. Mamy dobrze wyposażone kuchnie na każdym piętrze. Lodówki, zmywarki, kuchenki mikrofalowe itd. Oczywiście dostępne są ekspresy do kawy w których kawa uzupełniana jest na bieżąco. Codziennie również czekają na pracowników świeże jabłka. Ostatnio pojawiły się również automaty do wody gazowanej. Dostępne są dystrybutory do wody i automaty z przekąskami. W firmie jest duża strefa chilloutowa z wygodnymi kanapami i stołami do piłkarzów. Biuro jest nowoczesne choć oczywiście malkontenci zawsze znajdą jakieś minusy. Pracownicy, którzy w zakresie obowiązków mają wyjazdy służbowe oraz kadra menadżerska mają do dyspozycji samochody służbowe – VW lub Ople. Samochody można wykorzystywać również do celów prywatnych praktycznie bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Korzystamy z kart flotowych. W firmie funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych z którego są dofinansowywane m.in. „wczasy pod gruszą”. Co roku organizowana jest dla Pracowników impreza jubileuszowa, na której są wręczane nagrody za staż pracy w BPSC – za 5, 10, 15, 20, 25 lat pracy. Są to nagrody finansowe i nie są symboliczne. Dodatkowo nagradzani (również finansowo) są pracownicy, którzy w ciągu roku się czymś wyróżnili. Co roku organizowana jest wyjazdowa impreza integracyjna z dodatkowymi atrakcjami. Również raz do roku dla dzieci pracowników organizowana jest impreza mikołajkowa z wieloma atrakcjami dla dzieci. Zarząd firmy w praktyce zawsze jest do dyspozycji pracowników. Każdy (jeśli tylko Zarząd jest w firmie) może „z marszu” wejść i na każdy temat porozmawiać. Pracowałem w wielu firmach przed BPSC – i to naprawdę nie jest standard. Jeśli chodzi o narzędzia pracy to naprawdę nie ma co narzekać. Może komputery czy telefony nie są najbardziej wypasione i nie są wymieniane co rok, ale w większości pracuje się na nich komfortowo. Zresztą – umówmy się – do codziennej pracy nie jest niezbędny najlepszy sprzęt. O polskich pilotach mówiło się, że polecą nawet na drzwiach od stodoły… dobry programista napisze dobry kod nawet jeśli nie będzie miał najlepszego komputera. Kiepskiemu najbardziej wypasiony nie pomoże. Co do wynagrodzenia – zawsze mogłoby być wyższe. Zarobki tutaj nie są najwyższe w Polsce – ale nie należą też do najniższych. Wynagrodzenie wraz z należną premią zawsze jest wypłacane w terminie. Atmosfera w firmie nadal jest dobra – choć oczywiście przekształcenia i zmiany, w trakcie których BPSC obecnie się znajduje nie pozostają na nią bez negatywnego wpływu – czemu również bardzo mocno przysługują się ludzie piszący na tym portalu. I teraz kilka słów właśnie na ten temat. Strasznie mnie wkurza wypowiadanie tutaj wielu opinii, przez anonimowe osoby. Czyżby ludzie piszący to co piszą bali się wziąć odpowiedzialność za własne słowa? Skoro – Waszym zdaniem – piszecie prawdę, to dlaczego nie podpiszecie się imieniem i nazwiskiem? Czego się boicie? Na ile wiarygodne są słowa osoby, której nie stać na to, aby się pod nimi podpisać? Boicie się, że zostaniecie zwolnieni? No przecież to – Waszym zdaniem – beznadziejna i źle zarządzana firma. To czego się boicie? To co tu jeszcze robicie? Masochizm? Dziwne, że złe opinie piszą ludzie, którzy (jeśli wierzyć ich słowom) pracują nadal w BPSC albo wiele lat pracowały i w trakcie przekształceń zostały zwolnione. To jak to jest? Pracowaliście w tak okropnych warunkach i nie zmieniliście wcześniej sami pracy? Oczywiście nie ma pracodawców idealnych. I zapewne nie wszystko w BPSC jest tak jak byśmy chcieli, aby było. Ale BPSC to firma, która przetrwała na rynku bez mała 30 lat. To pionier informatyzacji przedsiębiorstw w tym kraju. W swojej historii miała lepsze i gorsze momenty i zawsze sobie z nimi radziła. Teraz znów wprowadzamy pionierskie zmiany – to nigdy nie jest łatwe. Ale też BPSC nigdy nie szła na łatwiznę i na zbędne kompromisy. W tym właśnie i w ludziach, którzy – nawet jeśli mają chwile zwątpienia – to nadal chcą wspólnie zmieniać BPSC tkwi jej siła. Ciągle tych ludzi jest więcej. I to nie są nieudacznicy i tchórze, którzy kryją się za pseudonimami, aby wylać publicznie swoje frustracje i narobić we własne gniazdo. Jeśli znajdzie się na tym portalu, ktoś, kto byłby zainteresowany pracą w BPSC i chciałby zweryfikować moje słowa – serdecznie zapraszam na Roździeńskiego do Katowic. Proszę jedynie wcześniej o mail, aby ustalić dogodny termin.

Arkadiusz
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Uzupełniając - firma w dużym stopniu dofinansowuje pracownikom lekcje języka angielskiego, które odbywają się w siedzibie firmy dwa razy w tygodniu na różnych poziomach zaawansowania, opłaca pracownikom dodatkowe ubezpieczenie medyczne oraz w dużym stopniu dofinansowuje karty MultiSport. Taki to kiepski pracodawca...

Były
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Szanowny Panie Arkadiuszu Bała, proszę napisać jaki jest zakres obowiązków na Pana stanowisku, z tego co wiem to raczej zakresu brak, podobnie jak i kompetencji. Zarówno teraz (choć w tej kwestii będę ostrożny/a), ale na wcześniejszym stanowisku to tylko jak to się mówi człowiek był, stanowisko się zrobiło. Rozumiem, że wpis ma marketingowo podnieść Pana wartość w firmie, gdyż merytorycznie nie ma czego podnosić. Dlaczego wpis bez podpisu, ponieważ w BPSC zostało jeszcze kilku znajomych, którym nie chce zaszkodzić, a jak wiem obecna władza szybko eliminuje niewygodne jednostki.

obecny
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Arkadiusz, tak jak napisał "Były" Ci co próbowali jawnie mówić to ich już nie ma w BPSC. Ja nie jestem "Były", mogę wiele z tego co napisałeś potwierdzić. Tak, kawa, kuchnia, mikołajki, fundusz socjalny, nagrody jubileuszowe, budynek, nawet angielski. I teraz zasadnicze pytanie, co jest nowego ? no pomyśl co jest nowego w stosunku do poprzednich lat ? co się zmieniło ? No tak siedziba no ale o tym wiedzieliśmy już od 1.5 roku. Angielski tak, kolego, życie zmusiło, jeździsz po klientach ? popytaj czy nie jest to teraz standard, popytaj. Więc co na plus jeszcze ?, co od chwili dobrej zmiany się zmieniło na lepsze ? a co na gorsze ? Tak na chłodno, bez emocji, otwórz Excela i wpisuj co nowego na +/- od 2017, wypisz to w punktach i umieść na tym blogu. Bez poezji i marketingu. Oceńmy , tylko bez blagi i rozpisywania się.

Karol Maj
@obecny 03.12.2017 16:10

Arkadiuszu, przesadziłeś z tą dostępnością, więc uzupełniam Twoją wypowiedź. Jeśli już podpisujesz sie z imienia i nazwiska to wypadałoby sprawdzić jak to jest w praktyce. Porozmawiaj ze zwykłymi pracownikami to okaże sie że prawda może byc różna w zależnośći od punktu widzenia. Parking podziemny oczywiście jest dostepny, ale nie dla wszystkich. Pracownicy, którzy w zakresie obowiązków mają wyjazdy służbowe mają do dyspozycji samochody służbowe, ale nie na wyłączność tylko jest jeden samochód na kilka osób. Nagrody za staż pracy są symboliczne i to nawet z punkty widzenia zwykłego pracownika. Wynagrodzenie nie zawsze było wypłacane w terminie, a należne premie były wypłacane z dużym opoźnieniem zresztą były to tak symboliczne kwoty że szkoda gadać. Jesteś tylko menedżerem, komputera używasz do poczty, www, Worda i Excela. Nie masz pojęcia o nowoczesnych technologiach i narzędziach pracy dla programistów i konsultantów. Komfort pracy można łatwo podnieść, ale system jest napisany w starej technologii Delphi i bez rewolucji sie nie obędzie. My mamy powody żeby pozostać anonimowym, a Ty masz powody żeby zaklinać rzeczywistość i atmosfere panującą w BPSC. Skoro firma nie jest beznadziejna i dobrze zarządzana firma to dlaczego boisz sie że nikt nie będzie zainteresowany pracą w BPSC? Reasumując, firma nie jest najlepsza, ale nie jest tez najgorsza :)

AKogoToObchodzi
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Dziękuję Ci Arkadiuszu. Trudno wyobrazić sobie lepsze potwierdzenie moich słów niż wyrażona przez Ciebie opinia. Być może na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale dla zwykłego zjadacza chleba zaprezentowaliśmy dokładnie taką samą opinię nt BPSC.

kto
@AKogoToObchodzi 03.12.2017 16:26

Kto to jest Arkadiusz Bała?

Arkadiusz
@Były 03.12.2017 15:44

Były - Najlepiej chować się za znajomymi, którym nie chce się zaszkodzić... tylko, że pisząc takie rzeczy szkodzi im się jeszcze bardziej, bo rozpowszechnia się i utrwala nie prawdziwą opinię o firmie, w której pracują. Więc nie pisz że się o tych znajomych troszczysz i dlatego szkalujesz byłego pracodawcę. Co do moich kompetencji na poprzednim stanowisku... byłem odpowiedzialny za kanał partnerski i z tym kanałem partnerskim zawsze przynosiliśmy firmie zyski - a w ostatnim roku mojego kierowania tym działem zrealizowaliśmy wspólnie z partnerami ponad 100% planu. I najpierw był kanał partnerski a potem ja przyszedłem do firmy. Równocześnie przez niecały rok kierowałem zespołem handlowym Impuls Start! W tym czasie dział Start pierwszy raz zaczął popisywać kontrakty i każdy z handlowców w dziale podpisał min. dwa projekty. Więc proszę nie kłamać... Nie będę się obrażał za personalny atak - bo ktoś kto w taki sposób prowadzi dialog i jeszcze chowa się za pseudonimem nie jest po prostu tego wart. Tak jak dalszej wymiany zdań.

Złośliwy
@kto 03.12.2017 16:46

A to taki gość co lansuje się z Apple i 90% czasu siedzi na internecie. Bo co ma robić skoro nie ma zakresu obowiązków.

Arkadiusz
@Karol Maj 03.12.2017 16:18

Karol Maj - wszystko dla wszystkich już kiedyś było. Nazywało się komunizm. Jakoś ten system się w świecie nie sprawdził. Jeśli zajmujesz w firmie stanowisko handlowe, jesteś preaselsem czy konsultantem - to samochód służbowy masz na wyłączność. Skoro brakuje miejsca na podziemnym parkingu na samochody służbowe to oznacza że jest wich w firmie dużo. A że nie dla każdego? No cóż. Nie jesteśmy firmą kurierską. Co do nagród - czy są duże czy symboliczne to pojęcie względne. Osoby z mojego działu, które dostały nagrody jubileuszowe - nie narzekały. Co do nieterminowych wypłat... od 2010 roku - od kiedy ja pracuję w BPSC nie było z tym problemów. A co było osiem lat temu? Nie wiem. Ale wiem, że to nie ma dzisiaj żadnego znaczenia - bo to prehistoria i oczywiście można ją przywoływać - tylko po co? Jeśli chodzi o przestarzałe technologie... gwarantuję Ci, że dla 90% klientów nie ma najmniejszego znaczenia w jakiej technologi jest napisane rozwiązanie. Ma działać i być użyteczne. A to zależy od działów produkcyjnych. I technologia jest tutaj wtórna. Co nie znaczy że fajnie by było mieć super produkt napisany w nowoczesnej technologii. Może tak się stanie - ale nie da się tego zrobić w rok czy dwa.

Arkadiusz
@obecny 03.12.2017 16:10

obecny - nie będę wewnętrznych spraw firmy dyskutował na publicznym portalu. Ale w wielu kwestiach mam odmienne zdanie. Chętnie podyskutuję - zapraszam - napewno znajdziemy jakieś miejsce w firmie aby to wszystkim pogadać. Jasne, że wiele z napisanych rzeczy wypracowaliśmy przed wieloma laty - ale czy to źle? Dzisiaj nowe rzeczy dla firmy, to zmiana podejścia do pisana softu, jego wdrażania, tym samym jego oferowania i sprzedawania. Czy te zmiany były konieczne - uważam, że tak. Czy wszystko udaje się przeprowadzać tak jak byśmy chcieli - nie. Jest wiele do poprawy i jeszcze więcej do zrobienia. Na pewno w wielu kwestiach sporo osób ma rację - ale czy to usprawiedliwia publiczne szkalowanie firmy, która płaci i/lub płaciła tym ludziom wynagrodzenia. ALe to takie nasze, polskie... ponarzekać, problemy widzieć tylko u innych a nie u siebie, napluć a (usunięte przez administratora) ze swojego podwórka wrzucić do sąsiada...

Arkadiusz
@obecny 03.12.2017 16:10

Zrobiłem trzy wyjątki - i na tym koniec. Z anonimami nie gadam - bez względu na to jakich argumentów używają aby móc bez osobistej odpowiedzialności pisać co im ślina na język przyniesie. Kto mnie zna - wie, że nigdy nie unikam rozmów na jakiekolwiek tematy. Ale róbmy to jak dorośli odpowiedzialni ludzie biorąc odpowiedzialność za to co mówimy.

Romek
@Karol Maj 03.12.2017 16:18

Arek nie przesadził, ale Ty chyba piszesz o innej firmie .

Romek
@Złośliwy 03.12.2017 17:16

Jak nie wiesz co napisać to na kogoś lepiej wylać pomyje. Jak Gebels kłamstwo wiele razy powtarzane staje się prawda

Karol Maj
@Romek 03.12.2017 18:12

Prosze podac imie nazwisko stanowisko i staz pracy!

Romek
@Karol Maj 03.12.2017 18:21

Romek Szalony, operator wózka widłowego :)

Gienia3
@Arkadiusz 03.12.2017 17:39

Drogi Arkadiuszu - skąd taka wspaniała opinia o BPSC w środowisku, co - w jakimś zakresie - prezentowane jest również na tym portalu? Ano stąd, że po 1) świat jest mały a świat IT szczególnie po 2) jak się ludzi, do tego wykształconych i inteligentnych, traktuje jak trzodę chlewną to prędzej czy później przyjdzie za to zapłacić. I żadne multisporty ani lekcje angielskiego ani nawet luxmed (co ma teraz KAŻDA firma z branży) tutaj nie pomogą. Sad but true.

Były
@Gienia3 03.12.2017 21:06

Szanowny Panie Arkadiuszu Bała, chwali się Pan wykonaniem 100% planu. Proszę być również w tym zakresie w 100% precyzyjnym. Gdyby nie Pana przełożona/zastępca to jaki byłby wynik. Nadmienię również, że ta osoba została następnie zwolniona jako niekompetentna (no fakt dogadała się i mogła odejść bez wpisów w papierach). Ponawiam pytanie, jakie są obecnie Pana kompetencje i z czego Pan jest rozliczany? Drugi temat to "chyba mam rozdwojenie jaźni", pisze Pan, że nie będzie dyskutował na forum o sprawach firmy, a Pana kilka wpisów to co? Dziecko, kot, pies napisały? Trzeci temat. Może już nie związany z Panem, ale proszę o zrobienie w BPSC ankiety, anonimowej, papierowej z kilkoma pytaniami np. Czy lubisz pracować w BPSC? Czy myślisz o zmianie pracy? Czy podoba Ci się obecny kierunek BPSC? Czy wiesz jaka jest przyszłość produktu? Jak oceniasz pracę "trójki"? Jak oceniasz pracę prezesa? itp. To da rządzącym "trójce" i prezesowi jako taki obraz nastrojów w BPSC.

Karol Maj
@Były 03.12.2017 21:23

A. wykonała cały plan dla pana Arkadiusza a ten w podziekowaniu napisal cala kartke a4 z zarzutami wobec swojej jedynej pracownicy. Napisal oczywiscie anonimowo a przy wreczaniu wypowiedzenia bał sie spojrzec jej w oczy. Moze dlatego anonimowe "klamstwa" tak wkurzaja pana Arkadiusza!

Arkadiusz
@Karol Maj 03.12.2017 22:23

Zrobię jeszcze jeden wyjątek - odpowiadając Wam - kimkolwiek jesteście ukryci za nickami odważni krzykacze. Kłamiecie podle. Widać tylko na to Was stać. Moja podwładna - a tak naprawdę koleżanka z pracy (i poza nią również) nie została zwolniona ze względu na niekompetencje czy jakiekolwiek zarzuty co do jakości jej pracy. Żaden z Was (albo żadna) - odważniacy do pięt jej nie dorasta! Została zwolniona ze względu na likwidację stanowiska pracy. Nikt nigdy nie miał jakikolwiek zarzutów co do jakości Jej pracy, oddania firmie, zaangażowania i lojalności. Wręczałem jej wypowiedzenie osobiście i spoglądałem jej w oczy. Tak samo jak wszystkim innym, którym w tym dniu wręczałem wypowiedzenia. Ja mam odwagę to zrobić tak samo jak mam odwagę podpisywać się pod tym co piszę. W przeciwieństwie do tchórzy takich ja Wy. Jeśli rzeczywiście zostaliście zwolnieni z BPSC a nie jesteście jakimiś anonimowymi trolami to tylko dobrze dla firmy. Jak najdalej od takich pracowników.

Karol Maj
@Arkadiusz 03.12.2017 23:15

Czyli dołaczona do wypowiedzenia kartka z zarzutami była pusta? Prosze odpowiedziec panie Arkadiuszu.

Arkadiusz
@Karol Maj 03.12.2017 23:30

Nie było żadnej kartki z zarzutami. Nie rozumiesz co to znaczy zwolnienie z powodu likwidacji stanowiska pracy? Dział Współpracy z Partnerami został zlikwidowany. Do mojej koleżanki nigdy nie było jakichkolwiek zarzutów. Ja wiem, że to trudno zrozumieć a jeszcze trudniej jak udowadnia się wredne kłamstwo. Musisz teraz jakoś z tym żyć...

Karol Maj
@Arkadiusz 03.12.2017 23:51

Dziekuje za odpowiedz. Stracilem do pana resztki szacunku..

New
@Były 03.12.2017 21:23

Były jako były zapytaj jak pracowało się za twoich czasów. Teraz naprawdę jest lepiej niż za dawnej ekipy.

konsultant
@Karol Maj 04.12.2017 00:42

Bajkopisarz jak jeszcze pracujesz w BPSC to miej trochę honoru i złóż wypowiedzenie

obecny
@Arkadiusz 03.12.2017 17:39

Dziękuję za odpowiedź, problem z Twoim postem jest taki, że przypisałeś nowej ekipie wszystkie dobre rzeczy, które w firmie zdarzyły się na przestrzeni lat, które wypracowali inni ludzie niż obecnie zarządzający. Piszesz, że się ze mną nie zgadzasz ale z czym się nie zgadzasz ? Ja tylko napisałem "pomyśl Panie Arku" nim napiszesz "inną prawdę". Papier/komputer wiele przyjmie. Ktoś na tym forum napisał o ankiecie, bez sensu. Skoro jesteś przedstawicielem osób zadowolonych i nie kryjesz się z tym to zbierzcie innych kolegów podobnie myślących i sporządźcie taką listę +/- dobrej/złej zmiany w BPSC w 2017. Przygotujcie w Excelu( nie potrzeba mocnego komputera :)), podpiszcie się i przyklejcie w windzie, na drzwiach wejściowych na pietrach, dlaczego nie ?, trzeba się chwalić pozytywnymi zmianami (bo negatywów brak). Zapewne odpowiesz sam przygotuj, ok, jak tylko dogadam się co do nowej pracy to być może, bo inaczej mogę dostać pałą w łeb jak to się niektórym przydarzyło. ps. piszesz, że ludzie nadal pracują w BPSC i nie odchodzą, poproś o liczbę samodzielnych wypowiedzeń z pracy i porównaj z ubiegłymi latami. Pamiętaj, bez emocji

Arkadiusz
@obecny 04.12.2017 08:20

obecny - nigdzie nie przypisałem nowej ekipie (a tak naprawdę wcale nie nowej) czegokolwiek. Napisałem jak obecnie wyglądają warunki pracy w BPSC. I nadal uważam, ze to dobra firma, z dobrymi warunkami pracy w której się dobrze pracuje. Nie pisałem czyja to zasługa. Choć obecny Zarząd również był Zarządem przed marcem, więc to co na przestrzeni lat zostało wypracowane w BPSC jest w części również ich zasługą. Poza tym napisałem, że wiele rzeczy jeszcze należy zrobić i że dużo pracy przez nami. To nie jest tak, że jestem ze wszystkiego w 100% zadowolony. Dzisiaj w BPSC są wprowadzane duże zmiany. One mogą się podobać i mogą się nie podobać. Każdy ma wybór - i masz rację wielu z tego wyboru skorzystało i złożyło wypowiedzenia. Ale wiele osób nadal ciężko pracuje i chce zmieniać tę firmę i uważam, że draństwem jest wylewanie pomyj i publiczne pisanie kłamstw (co wykazałem tutaj i każdy myślący człowiek nie ma co do tego wątpliwości), które szkodzą tym pracującym i firmie dla której pracują. A robienie tego anonimowo jedynie potwierdza, że piszący te rzeczy nie dorośli i zachowują się po prostu nieprzyzwoicie. Anonimowi piszą, że ukrywają się pod nckami bo nie chcą zaszkodzić swoim pracującym kolegom (koleżankom) albo dlatego, że nie chcą zostać zwolnieni za swoje poglądy. No to jak to jest? Mimo tego że jest im tak źle i firma jest tak kiepsko zarządzana i kiepsko zarabiają i mają mierny sprzęt i przestarzała technologia itd. to nadal w niej tkwią i boją się zwolnienia? Ty piszesz, że jak się dogadasz z pracodawcą to coś tam zrobisz bo inaczej to możesz dostać pałą w łeb. No przecież jest tyle lepiej zarządzanych firm i z pracą nie ma problemu. Masz okres wypowiedzenia - więc czego się boisz? Nie rozumiem.

Arkadiusz
@Karol Maj 04.12.2017 00:42

Całe szczęście. Ufff... Dzięki! Szacunek od takich ludzi jak Ty to najgorsze co może człowieka spotkać. Raz jeszcze dziękuję!

Karol Maj
@Arkadiusz 04.12.2017 09:25

Mial pan juz nic nie pisac! Roznica jest taka ze my mowimy ze byly zwolnienia osob ktorych zaslugi sobie teraz przypisujecie, a pan pisze ze po prostu zlikwidowano ich stanowiska pracy. Natomiast 100 zalacznikow do wypowiedzen to nie byly zarzuty tylko wykaz braku umiejetnosci miekkich. Typowa korpogadka. Na szczescie w innych firma jest inaczej. Powodzenia w poszukiwaniu pracownikow :)

Tomasz Prymus
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Po stanowisku i opinii widać, że jest Pan beneficjentem zmian w Waszej organizacji i mam wątpliwości czy osoba na takim stanowisku powinna się tak bezkrytycznie wypowiadać na temat warunków pracy wszystkich pracowników. No chyba, że macie tam samych managerów i dyrektorów… Ciekaw jestem, jak było by z tą Pana jawnością, gdyby chciał Pan krytycznie odnieść się do zmian w Waszej firmie i przykładowo napisać, że zarząd popełnia wiele błędów, a firma zmierza w złym kierunku. Pana wpis wygląda dla mnie jak ucieczka do przodu. Skoro trwa odstrzał to lepiej być po właściwej stronie „no bo chyba nie będą zwalniać tych, którzy tak jawnie i bezkrytycznie popierają reformy w firmie????”.

kto
@Tomasz Prymus 04.12.2017 12:45

I tak go zwołania. Ilu jeszcze zostało z ekipy wyznaczonej do wręczania wypowiedzen? Znikają jeden po drugim.

kto
@Tomasz Prymus 04.12.2017 12:45

I tak go zwolnia :)

Programista
@Arkadiusz 03.12.2017 23:15

Drogi Arkadiuszu, czyżbyś zapomniał, że coraz bardziej rośnie liczba tych którzy odeszli sami, bo nie mogą znieść tego cyrku jaki serwują pseudo menadżerowie? Ile to już 20, 30%? Każdy kto choć trochę zna się na biznesie widzi, że firma jest wysysana, a banda nieudaczników, marionetek na stołkach jest tego przykrywką.

Romek
@Programista 04.12.2017 20:36

Następne kłamstwa :), ale jest zabawnie :)

Karol Maj
@Programista 04.12.2017 20:36

Nie rozumiem tej fali odejsc. Dlatego odchodza tylko ci ktorzy maja zle zdanie o firmie? A potem nie chca wystawiac firmie dobrych opinii czym wkurzaja pare osob :)

obecny
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

następny programista złożył wypowiedzenie, z końcem roku odchodzą kolejne osoby. smutne

Adama
@obecny 05.12.2017 08:06

Programista nie chce dalej pracowac za grosze. Przeciez firmowymi jablkami rodziny nie wykarmi.

Ja
@Romek 04.12.2017 21:14

Romek jakie kłamstwa. Podaj choć jeden miesiąc od wielkich czystek bez wypowiedzenia.

Karol Maj
@Ja 05.12.2017 18:56

Jezykiem Arkadiusza i Romka: nie bylo zadnych wypowiedzien, po obustronnych rozmowach strony doszly do porozumienia za porozumieniem stron :)

Mechanikt
@Adama 05.12.2017 14:11

A ja akurat jabłka systematycznie dla rodziny wynoszę. Skoro są to kto mi zabroni. U nas na serwisie może stawki nie są najwyższe ale trochę inicjatywy i można za to godnie żyć. Ja naprawie od czasu do czasu jakiś motor dla kumpla i zawsze jakaś kasa wpadnie.

Jabłkowy kumepl
@Mechanikt 05.12.2017 20:51

Od kumpli bierzesz kasę? To faktycznie jesteś super kumpel. Do tego jeszcze wynosisz jabłka z roboty.

Romek
@Karol Maj 05.12.2017 20:26

Jak w każdej firmie, która zatrudnia ponad 180 osób są pojedyncze odejścia i pojedyncze przyjścia , a Wy kłamiecie pisząc o falach, o 30 % , kłamstwa , kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa, ale czego się spodziewać od hejterów na takim portalu :)

Były
@Romek 05.12.2017 21:59

Romek, niestety jesteś w błędzie, aby nie napisać, że kłamiesz. Po wielkich czystkach zostało w BPSC około 165 osób (skąd Twoje ponad 180). Od tego czasu odeszło jakieś 25 osób. Nie mam aktualnych danych, ale to i tak około 15%. Podaj choć jeden miesiąc kiedy nikt się nie zwolnił od czasów wielkiej czystki. Możesz również porównać statystyki odejść za starego BPSC i forterro BPSC. Po komentarzach sądzę, że siedzisz przy korycie lub pretendujesz do niego, więc dostęp do takich danych masz.

Romek
@Były 05.12.2017 22:30

Skoro nie masz dostępu do danych to swoje twierdzenia opierasz na przypuszczeniach, wniosek jest tylko jeden ...... Co do koryta to słaby ten hejt wymyśl coś lepszego ;).

Romek
@Były 05.12.2017 22:30

A sprawdzilem na strukturze organizacyjnej, wiesz takie drzewko z kreseczkami ;) . 184 osoby to kto tu .....

Były z pierwszej czystki
@Romek 05.12.2017 22:59

Słuchajcie jakie to ma znaczenie teraz. Niech BPSC się wiedzie. Sam jestem ciekawe gdzie firma będzie za rok czy dwa. Maja ogrom pracy do wykonania aby rywalizować z IFS czy innymi systemami ERP. Dawniej robili to oferując prawie dowolne dostosowanie oprogramowania pod potrzeby klienta. Tym wygrywali ze sztywnymi i drogimi firmami. Teraz Yankesi przyjęli filozofię standardu ale nie widzę tych przewag Impulsa w tej sytuacji. A co do zwolnień zdecydowała polityka i wytyczne nieważne czy obecnego zarządu czy też nowego. Ja nigdy się nie dowiedziałem jakie były poważne i racjonalne powody mojego odstrzelenia (poza bełkotem wymyślonym przez HR). Nie mam żalu, życie toczy sie dalej wiec też życie skoryguje lub potwierdzi kierunek jaki przyjęło BPSC. Ja go do dzisiaj nie rozumiem a jak mówi Buffet gdy czegoś nie rozumie to w to nie inwestuje...Pozdrowienia dla aktualnej ekipy. Arkadiusz - to co napisałeś to prawda i...przeszłość. Tak było i po części tak jest w wielu sprawach. Pytanie co przyniesie przyszłość poza bełkotem politycznym i marketingowym jaki dajecie Waszym klientom...

Były
@Romek 05.12.2017 23:13

Romek, ilość osób pochodzi z listy z pdf wysłanej przez prezesa na pierwsze spotkanie po wielkiej czyste i jest tam właśnie 165 osób. Romek, niech będzie to nawet Twoje 180, choć bardzo wątpliwe bo to oznaczałoby, że w BPSC zostało ponad 200 osób po wielkiej czystce (uwzględniając osoby które odeszły z BPSC) . Wracając do tematu i nawet przy ilości osób podanej przez Ciebie to i tak ilość osób które odeszły jest ogromna 13% w 9 miesięcy. I tu znowu Romek niedopowiedzenie z Twojej strony jak już podałeś ilość osób obecnie zatrudnionych to podaj ilość osób które już odeszły i tych które są na wypowiedzeniu. Romek widzisz problem z korytem jest taki, że nie podają danych rzeczywistych, a jak już to tylko te w miarę wygodne dla nich, a i tak dodatkowo podkoloryzowane.

Romek
@Były 06.12.2017 02:33

Kłamiesz, znów bo opierasz się na przypuszczeniach a nie masz dostępi do danych.

Romek
@Były 06.12.2017 02:33

Na siłę chcesz udowodnić fale odejść, po restrukturyzacji której nie było. Nie było calowych odejść pojedyncze osoby odeszły i pojedyncze osoby przyszły Tak jak w każdej firmie .

Romek
@Były z pierwszej czystki 05.12.2017 23:20

Ty też opierasz się na plotkach , ale to chyba dobrze, że konkurencja tak myśli :) zwłaszcza ta, którą wymieniasz (i teraz moje przypuszczenie, ale jak ty możesz to też mogę) i pewnie dla której pracujesz, mam nadzieje, że nie jako troll :) (bez urazy). Po ostatnim spotkaniu z jednym z "trójki" (tak spotkają się z nami i nie w gabinetach bo ich nie mają swoich gabinetów :) ) pierwszy raz dowiedziałem się w jakim kierunku zmierza firma, produkt itd. Nie powiem nic więcej gdyż jeden z trójki prosił nas obecnych na spotkaniu o to by nie rozgłaszać tego na zewnątrz, gdyż na tym oparta będzie walka w przyszłym roku. Za to mogę powiedzieć, że (usunięte przez administratora) jakie zostawiał stara ekipa i nie mam tu na myśli Zarządu , bo oni dostawali podkoloryzowane dane (jak zresztą sam piszesz) , jeszcze długo będzie mam zwykły pracownikom odbijać czkawką. Mimo , że jestem zwykłym konsultantem to walczę dalej :))).

Były
@Romek 06.12.2017 05:48

Romek na jakich przypuszczeniach, podałem Ci źródło, mail od prezesa z załączonym pdf. Mam podać jeszcze datę i tytuł tego mail. W następnym kroku mogę podać inicjały czy też numer osoby z listy strona, kolumna prawa, kolumna kolumna lewa, pozycja. Czy wtedy będzie to miarodajne źródło, czy znowu zarzucisz mi kłamstwo. Poza tym, szacunek dla Twojej osoby, że jesteś jak to piszesz konsultantem i masz bezpośredni dostęp do struktury organizacyjnej, a jeden z "wielkiej trójki" zdradza Ci sekrety związane z kierunkiem rozwoju aplikacji. Naprawdę chylę czoło. Romek wystarczy tej propagandy - podaj ilość osób, które odeszły z BPSC + są na wypowiedzeniach od wielkiej czystki i zamknij usta wszystkim krzykaczom. Jeśli tego nie zrobisz to która osoba będzie tutaj kłamać i zaklinać rzeczywistość, że nie ma odejść z BPSC w przeciągu ostatnich 9 miesięcy.

Filozof
@Romek 06.12.2017 05:52

Kto o 5 rano ma taką motywację, by wdawać się w pyskówki i szermować w postach ciągle „kłamstwem”? Słabi nie odchodzą, bo się boją rynkowej weryfikacji, co miesiąc odchodzi bądź jest zwalniany wartościowy pracownik - czy nowozatrudniani jakością im dorównują? Tu jest problem BPSC...to nie jest dziś trendy firma, jaką była jeszcze kilka lat temu. A do zmian i nowych propozycji softwareowych potrzeba nietuzinkowych ludzi, ale też dużej kasy na R&D i narzędzia. A ile osób liczy bpscowy development? Chyba wystarczy palców jednej ręki - proszę nie włączać do tej puli programistów naprawiających bugi i ciągle reperujących system, by po każdym upgradzie nie było wtopy. Arkadziusz napisał, że dla Klienta nieważne jest narzędzie (archaiczne) tylko funkcjonalność - no to lepszej argumentacji dla konkurencji nie wymyśliłby rywal... Hello, jest 21wiek, technologia rules , maluchy też były funkcjonalne, bo jeździły i przewoziły pralki i telewizory, IOT, chmura, praca w przeglądarce - żeby do tego dostosować Impulsa, trzeba narzędzi i kasy. Czy pracownicy mają przedstawione jasną wizję rozwoju, a więc i identyfikacji z firmą? Czy znów tylko nieliczni dostępują zaszczytu dostępu do Wielkiej Tajemnicy, Dobrej Nowiny, Przełomowej Idei??? „ Jeden z trójki w skrytości uchylił rąbka tajemnicy....

obecny
@Romek 06.12.2017 07:07

Problem jest poważny, bo o planach/kierunkach rozwoju powinni wiedzieć wszyscy pracownicy, to PODSTAWY NOWOCZESNEGO ZARZĄDZANIA. Nie za bardzo rozumiem dlaczego Tobie powiedziano a innym nie i jeszcze masz to zachować w tajemnicy. To musi być naprawdę bomba, coś co wstrząśnie rynkiem ERP, bo to taka tajemnica. Nie wiem czy brałeś udział w spotkaniach dotyczących planów firmy, widziałeś te slajdy ?, słyszałeś ten potok słów ?, wierzę, że to co usłyszałeś od "trójcy| to jakiś konkret, coś nowego. Może powiedziano ci o nowej wersji impulsa, która wyszła i ma być pierwszym krokiem w rozwoju, tak ? to proszę zerknij do info o nowej wersji, dwa punkty, nikt nic nie wie, wstyd mi przed klientami gdy się o to pytają. Co zrobiliśmy przez pół roku ?,NIC nawet plany są tajemnicą. Powtarzam to co pisałem "Arkadiuszowi", Ci którzy jeszcze wierzą , napiszcie w punktach co zmieniło się na lepsze w ciągu tego półrocza, tylko nie piszcie rzeczy, które wypracowała poprzednia ekipa bo jest to nie fair. Proszę nie traktujcie tego wpisu jako troll bo nie tak jest intencja, prawda jest taka, że chyba straciliśmy zaufanie do zarządzających i stąd te wszystkie wpisy.

Były
@Romek 06.12.2017 07:07

Romek wstydu nie masz pisząc, że jesteś konsultantem, zresztą bez znaczenia czy to Sławek, Sebastian czy Andrzej. Piszesz, że "Za to mogę powiedzieć, że ... jakie zostawiał stara ekipa i nie mam tu na myśli Zarządu", który konsultant ma taka wiedzę popartą dowodami, a nie tylko propagandą. Zanim komuś coś zaczniesz zarzucać to ogarnij trochę Twoje kłamstwa. Propagandzie stanowcze NIE.

Romek
@obecny 06.12.2017 08:42

Było spotkanie dla wdrożeń, takie oficjalne i tam były przedstawiane plany. Ze mną było tak ponad 20 osób. Możesz popytać po firmie jeśli mi nie wierzysz i tam były omawiane plany. Co do trollowania to taki portal Ty trolujesz ja trolluje ale ja nie mam z tym problemu ;).

Podpis nieczytelny
@Arkadiusz 03.12.2017 14:57

Jeśli znajdzie się na tym portalu, ktoś, kto byłby zainteresowany pracą w BPSC i chciałby zweryfikować moje słowa – serdecznie zapraszam na Roździeńskiego do Katowic. Proszę jedynie wcześniej o mail, aby ustalić dogodny termin. Arek. Od kiedy zajmujesz się rekrutacją?

Uderzony w potylicę
@Podpis nieczytelny 07.12.2017 19:56

nie to jak zapraszanie na rekrutację w imieniu firmy która przeprowadziła zwolnienia grupowe...

Obecny

Kto pod kim dołki kopie, sam w nie wpada. Taka prawda znana jest nie od dziś. Ciekawe który kopacz przejmie obowiązki po zwolnionym/zdegradowanym "zasobie", choć w tym wypadku "zasób" bardziej pasuje do kopacza. I teraz uwaga, ciekawe pod kim teraz kopacz będzie kopał nowe dołki - "trójka" chyba powinna się zacząć obawiać, gdyż być może rośnie większa korposzuja niż chłopaki z "trójki". A może dołki będą większe, na miarę prezesów. Co by nie pisać kopacz zawsze będzie kopacze.

Noname
@Obecny 01.12.2017 20:46

Jak to w bajce. Za Góra kami, za lasa kami żył sobie kopacz jeden. Już wiadomo kto kopie dołki. A taki fajny człowiek był, a to zwykły kopacz jest.

Zostaw opinię o BPSC S.A. - Chorzów

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BPSC S.A.