Miałem "przyjemność" brać udział w rekrutacji na stanowisko DevOps (https://betacom.softgarden.io/job/34798184?l=pl) w firmie Betacom poprzez agencję, pierwsza rozmowa (z osobą z agencji) w której zostały mi przedstawione szczegóły oferty i zatrudnienia przebiegła doskonale, dostałem do zrobienia test (20 zadan teoretycznych, 1 praktyczne) z dockera i kubernetesa co moim zdaniem jest świetnym pomysłem na wstępne sprawdzenie wiedzy potencjalnego kandydata, do tej części absolutnie nie mam zarzutów, natomiast rozmowa z działem HR firmy Betacom to nieudany kwietniowy żart. Oprócz mnie w rozmowie uczestniczy Pani zarządzająca działem HR i nowozatrudniona pracownica, zostałem wprowadzony ogólnikowo do działania firmy, projektów, zespołu etc., z mojej strony opowiedziałem o obecnym doświadczeniu, tym czego szukam, w czym chciałbym się rozwijać, z pozoru normalna rozmowa z HR, ale jednak nie - następnego dnia Pani z agencji dzwoni do mnie z feedbackiem od firmy Betacom - nie chcą kontynuować procesu rekrutacji bo jestem "niekomunikatywny", co samo w sobie jest zdziwieniem dla Pani z agencji xD Kilka godzin później dostaję maila z noreply, aby ocenić proces rekrutacji, no cóż, w przeszłości nie spotkałem się z firmą, która po 30 minutach rozmowy z HR odrzuca kogoś bo jest niekomunikatywny cokolwiek to znaczy. Może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia albo trafi na lepszy dzień działu HR i cała rekrutacja nie będzie marnowaniem jego czasu, może praca w samej firmie jest przyjemnym doświadczeniem, ale jeśli komuś zdarzy się odbyć z powodu swojej „niekomunikatywności” to tylko uprzedzam, że najwyraźniej typowe.
Dzięki za informacje, bo sama zastanawiam się nad aplikowaniem do nich. Mówisz, że zostały ci przedstawione szczegóły oferty, czy zdradzili jaką stawkę wynagrodzenia są w stanie zapłacić? Trochę zawiodło mnie, że na stronie nie napisali tego wprost. Co do zadań to było w nich coś co cię zaskoczyło albo sprawiło trudność? Ciekawi mnie po prostu na jakim poziomie są te pytania. Wiesz ile ostatecznie etapów miało być?
Mimo negatywnej odpowiedzi proces rekrutacji oceniam pozytywnie. Feedback zgodnie z terminem podanym w trakcie rekrutacji. Szkoda może następnym razem się uda.
Dużo tu info o rekrutacji, a może wypowiecie się o samej pracy? Bo chcę aplikować na service delivery managera, nie do końca wiem czego się spodziewać i czy nie stracę czasu jeśli moje oczekiwania są zbyt wysokie. Zarobki na poziomie rynkowym bez problemu się osiągnie? Na stronce jest info, że formę współpracy można sobie wybrać. Czy przy wyborze B2B otrzymam benefity umowy o pracę? Mam na myśli płatny urlop przede wszystkim. Jeśli tak to w jakim wymiarze?
Betacom, jako jedna z nielicznych firm daję jasną komunikację o procesie rekrutacji. Dotrzymali terminów odpowiedzi, powiedzieli czemu nie zatrudnili.
Betacom chce zatrudnić na stanowisko DevOps kogoś z doświadczeniem. Czy zarobki takie jak 14400 będą osiągalne?
Notorycznie przekładane rozmowy, brak odpowiedzi, dopiero po przypominaniu się wysłany został link ze spotkaniem, które oczywiście zostało przekładane kilka razy. NIE POLECAM
No ale jak było na rozmowie, o czy była mowa i czy wystawiają karty na stół, jasno opisując, co jest do roboty i za jakie pieniądze? Tuż przed Twoim wpisem zamieszczono komentarz, typu, że rozmowa kwalifikacyjna oparta na doświadczeniu i uprzejma. Więc ciekawy jestem, czy to potwierdzisz?
Pracuję w firmie od niedawna mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach. Rozmowa kwalifikacyjna - oparta na doświadczeniu, uprzejma. Firma dba o dobre samopoczucie pracowników, work life balance jak najbardziej na plus.
Super, super, a kto prowadzi rozmowę kwalifikacyjną?? Ile czasu ona trwała?? I czy był feedback potem nawet jak odpowiedź jest negatywna??
Firma nie wie czego chce, wystawia ogłoszenie jako junior a wymagania jak mid/senior i ciągle im mało umiejętności. Nie warto aplikować do tej firmy.
Na jakie stanowisko aplikowałes ? Ponieważ na stanowisko service Desk nie ma wymagań z kosmosu
Czy ktoś tu wie, ile taki Desk zarabia? Co do wymagań od kandydata się nie wypowiem, ale mnie też interesuje ta konkretna posada. Znacie stawkę lub widełki płacowe?
Opinię wystawiam na temat procesu rekrutacyjnego w firmie Betacom. Jego kilkuetapowa struktura, poparta regularnymi informacjami na temat postępów rekrutacji, stanowiła bardzo dobrze zorganizowany proces. W trakcie każdego etapu otrzymywałem odpowiedzi na moje pytania, co pozwoliło mi na utrzymanie pełnej przejrzystości w trakcie rekrutacji. Zadanie do wykonania wydawało się być proste, jednak okazało się dość podchwytliwe ;-) Pani Monika zajmująca się rekrutacją w firmie Betacom była bardzo kompetentna i przyjazna. Niestety tym razem nie udało mi się dostać do pracy, więc nie jestem w stanie napisać nic więcej na temat samego zatrudnienia w firmie.
Czy po wykonaniu tego zadania rekrutacyjnego był jakiś feedback, nie tylko z odpowiedzią finalną, ale generalnie z omówieniem, co poszło nie tak z wykonaniem i jak trzeba było to zrobić?
Proces rekrutacji przebiegł bardzo sprawnie i profesjonalnie. Cały czas wiedziałem na jakim etapie jestem i czego się ode mnie wymaga. Niestety nie dostałem swojej pierwszej pracy, mimo to oceniam pozytywnie. :)
Dzień dobry, proces rekrutacji przechodziłam w listopadzie. Sam proces oceniam bardzo pozytywnie: - dostosowanie godzin i formy spotkań online do kandydata - u mnie 3 rozmowy: pierwsza z HR, druga z kierownikiem i dyrektorem działu (omówienie zadania, które dostałam do przygotowania po pierwszej rozmowie), trzecia to spotkanie i z HR i z szefami - złożenie oferty. - pani Monika z HR na bieżąco informowała mnie o postępach rekrutacji, dalszych działaniach, planowanej agendzie spotkań, słowem - wiedziałam czego się spodziewać i jak mogę się przygotować - rozmowy były w formie dialogu (a nie klasycznej odpytki) i daje się odczuć, że zależy im na poznaniu kandydata - zarówno pod kątem kompetencji na dane stanowisko, jak i po prostu - jako człowieka. Przyjęłam ofertę i już po jej przyjęciu miałam okazję spotkać się osobiście z osobami prowadzącymi rekrutację, która w całości odbyła się online. Niedługo zaczynam... ;)
Bardzo ciekawe są te opinie kopiuj - wklej, niektóre dodane z kilkuminutowym odstępem czasu, wszystkie zachwalają rekrutację, jaka to jest wspaniała, a fakt jest taki, że nie do końca jest to prawdą. Pierwszy etap rekrutacji, rozmowa z HR, tutaj nie mam zastrzeżeń. Pozytywny feedback, otrzymany przeze mnie mail z zadaniem i prośbą o podanie terminu kiedy będzie gotowe i możemy odbyć drugą rozmowę. Mail z terminem wysłany, jednak brak odzewu. Ah, przepraszam! Pojawił się automatyczny mail z oceną procesu rekrutacji, nic więcej. Szkoda czasu, wystarczy prześledzić pozytywne opinie o rekrutacji, przeanalizować je, żeby dostrzec, że wszystkie parafrazują siebie nawzajem ;) Nie ma to jak autentyczność.
Dzień dobry, Bardzo nam zależy, żeby nasz proces rekrutacyjny był na najwyższym poziomie. Bardzo się staramy, ale jesteśmy ludźmi i mogło nam się zdarzyć przeoczenie. Jeśli pojawiła się sytuacja, że powinniśmy coś wyjaśnić, chętnie to zrobimy. Prosimy o przesłanie maila, przeanalizujemy sytuację i wyciągniemy wnioski. Monika Pardej Specjalistka ds. HR hr@betacom.com.pl mpardej@betacom.com.pl
Bardzo profesjonalny, czytelny i miły proces rekrutacji. Ostatecznie inna firma była o 1 dzień szybsza, ale chyba tak już bywa w IT. ???? Kontakt z Panią Moniką z HR bardzo dobry, kierownik IT również kompetentny, rzeczowy. Spotkania online, telefoniczne i wymiana mejli na wysokim poziomie. Chyba jedna z najbardziej profesjonalnych rekrutacji z jaką miałem styczność w ostatnim czasie. Jasne warunki zatrudnienia, pracy i płacy. Pozdrawiam, Łukasz.
Dzień dobry, Czy rekrutacja jest prowadzona w formie zdalnej zarówno dla I jak i II etapu? Czy II etap rekrutacji odbywa się już w siedzibie Firmy? Pozdrawiam,
To dlaczego na stronie firmy, w dziale "Jak rekrutujemy?" nie ma o tym ani słowa?
ciekawe że dopiero teraz, jak już niby jest po pandemi i mozna by 2 etap rozmów robic stacjonarnie, chyba ze o tym znowu nie ma info ze wrocono do starych zasad?
Piszecie o zadaniu rekrutacyjnym, ktoś może zdradzić szczegóły? :)
I do not work for Betacom, however, I went through several stages of the recruitment process and concluded that It is an excellent company where professionals work. Thank you Monika Pardej and Sławek Krawczyk for a great job interview!
Proces rekrutacyjny w firmie Betacom wspominam bardzo dobrze. Podczas każdego etapu dostawałam konkretną informację o tym, jak wyglądają kolejne kroki i podsumowanie tego, w jakim momencie jestem. Zadanie rekrutacyjne było bardzo konkretne i dostałam satysfakcjonujący feedback. Benefity w umowie, którą dostałam przewyższyły moje oczekiwania. Co więcej, pierwszy miesiąc pracy mogłam poświęcić na samodzielną naukę według rekomendowanej ścieżki rozwoju i na bieżąco otrzymywałam wsparcie od bardziej doświadczonych osób w zespole. Na ten moment jestem bardzo zadowolona :)
Rekrutacja przebiegła w następujących etapach: pierwsza rozmowa, zadanie rekrutacyjne, omówienie zadania rekrutacyjnego i na końcu oferta :) Sama rekrutacja była przeprowadzona w miłej atmosferze. Zadawane mi pytania nie były bardzo sprecyzowane, był to raczej dialog pomiędzy mną i Panią prowadząca rekrutacje, aniżeli lista pytań do odhaczenia. Została mi zaoferowana umowa i na ten moment jestem bardzo zadowolona ze współpracy, która opiera się na rozwijaniu umiejętności wzdłuż wspólnie ustalonej ścieżki rozwoju, a do tego powoli jestem wprowadzana do pracy przy komercyjnych projektach. Polecam, do tego atmosfera w pracy jest znacznie luźniejsza niż w typowym korpo, elastyczne godziny pracy, możliwość pracy zdalnej (aktualnie 100% zdalnie) i brak spotkań, które mogłyby być jednym mailem to zdecydowane +
Rekrutację do Betacom wspominam bardzo dobrze. Przebiegała profesjonalnie, w miłej atmosferze i wyjątkowo sprawnie. Cały proces rekrutacyjny został mi przedstawiony na samym początku, a po każdym etapie dostawałam informację zwrotną w obiecanym terminie. W razie pytań miałam możliwość kontaktu i również w tym wypadku szybko dostawałam odpowiedź. W pracy trafiłam na bardzo życzliwy i pomocny zespół, panuje tu fajna atmosfera :) Prowadzone projekty są ciekawe i dają szansę na rozwój i naukę, a na tym bardzo mi zależało. Polecam aplikowanie do Betacom :)
Nie polecam. Trzeba podlizywać się przełożonym zeby jako tako mozna bylo funkcjonować. Jesli nie, to z dnia na dzien jestes zwalniany. Podsumowując: firma-rodzina-d*po lizy wszędzie.
Serio? W jakim dziale pracowałeś? Zastanawiam się nad aplikowaniem do tej firmy na stanowisko sales. Czy rzeczywiście tak jest?
Oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii, ale moim zdaniem zdecydowanie warto aplikować. Pracuję w dziale handlowym Betacom dobrych kilka lat i trudno jest mi się odnieść do zarzutów, o których pisze "Były Pracownik", bo nigdy nie doświadczyłem, nie zaobserwowałem ani nie słyszałem o podobnych sytuacjach w dziale handlowym. Myślę, że warto spróbować swoich sił w aplikowaniu do działu handlowego, ze względu na: -Dużą samodzielność działania, -Szeroką ofertę produktów, które oferuje spółka, -Możliwość rozwoju, szkoleń sprzedażowych i technicznych. Jestem przekonany, że jeśli masz pytania lub potrzebę bezpośredniej rozmowy z osobami z działu handlowego to z całą pewnością HR udostępni Ci taką możliwość po wcześniejszym umówieniu mailowym na priv. Adres mailowy to: rekrutacja@betacom.com.pl
Tak dla pewności. Te szkolenia sprzedażowe oraz techniczne to rozumiem, że opłaca pracodawca?
Jak się pracuje w Betacom?
Zobacz opinie na temat firmy Betacom tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 34.
Jakie są opinie pracowników o pracy w Betacom?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 19, z czego 14 to opinie pozytywne, 2 to opinie negatywne, a 3 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
Jak wygląda rekrutacja do firmy Betacom?
Kandydaci do pracy w Betacom napisali 4 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.