Dzisiaj dowiedziałem się o istnieniu GoWorka, a już wzbudziłem takie emocje :)
Z całym szacunkiem dla kolegi który ma odpowiedział na mój poprzedni post.
"Zobaczymy co powiesz za parę lat, kiedy pomimo zdobywania doświadczenia, twoje zarobki będą stały w miejscu."
Fakt "zarobków stojących w miejscu" jest mi znany lecz nie mogę go skomentować, bo nie znam długofalowej polityki firmy.
Jeżeli tworzy się site który ma wyróżniać się w korpo przez jakość R&D to nie buduje się go studentami, tylko ludźmi z doświadczeniem, w których z biegiem czasu się inwestuje. Doskonałym przykładem jest Google.
Jeżeli tworzy się site który ma wyróżniać się w korpo przez cenę R&D w stosunku do jakości produktu, to zostawia się core i pozwala się na rotację ludzi.
Jeżeli tworzy się site który ma wyróżniać się w korpo przez cenę R&D to pozwala się na rotację ludzi.
Sam odpowiedz sobie jaka polityka najbardziej pasowała do ALU.
Zrozum, że to jest biznes, a nie fundacja dobroczynna.
Jeżeli uznam, że wkładam w firmę innowacyjne pomysły które przekuwam w pieniądze będę renegocjacjował swoją pensję, lub szukał nowego odbiorcy swoich umiejętności - proste. Nikt mnie siłą nie zatrzyma ;)
"To jest standard, każda firma z każdej branży to oferuje pracownikom biurowym"
Standard? Jak myślisz, Ty jesteś w stanie w rejonie podać więcej firm, które oferują te świadczenia swoim pracownikom, czy ja wymienić firm, które nie mają tych świadczeń?
Człowiek ma mechanizm szybkiego "przyzwyczajania się do dobrego".
Gdy pojawia się np. darmowy dystrybutor z kawą, to jest wypas tylko 2-3 miesiące. Tyle właśnie trwa ta chwila w której pracownik myśli "ooo - pracodawca się postarał".
Po tym czasie wydaje Ci się, że darmowa kawa ci się należy. Że "jest to standard"
A trzeba pamiętać o każdym takim geście jak np. to 800+800 mając gdzieś z tyłu głowy, że jest to pieniądz który jest kosztem, a nie przychodem dla pracodawcy.
Zrozum, że to jest biznes, a nie fundacja dobroczynna.
"Wow!! Aż tyle?? Nie posikasz się ze szczęścia? Powinieneś mieć ambicję,
aby zarabiać co najmniej 2 razy tyle, ponieważ ALU płacić poniżej realiów rynkowych. Może jeszcze tego nie wiesz, ale to jest Twoja pensja docelowa.
Co sobie kupisz za te swoje 3800? Używany samochód na kredyt ? Co powiesz
za parę lat jak będziesz miał rodzinę i 3800 na rękę ? Powiesz córce, że w tym miesiącu nie kupisz jej bucików, bo skończyły się pieniążki ???
Dobrze, że nie napisałeś, ma być 500zł na dziecko od PISu..."
W ramach prośby proszę o listę pracodawców w rejonie którzy płacą opisywane przez Ciebie 7200 netto testerowi. Jutro wyślę CV ;)
4164 zł brutto – tyle oficjalnie wyniosła średnia krajowa pensja w listopadzie 2015 roku.
70% społeczeństwa zarabia dużo poniżej tej kwoty.
Dominanta to 2469zł brutto.
To nie zarobki w branży są niskie, tylko zarobki w kraju są niskie.
Dla Twojej informacji są agencje które przeprowadzają badania rynku pracy pod względem zarobków dla poszczególnych stanowisk.
Gwarantuję Ci, że na jej raportach kształtowane są pensje maksymalne ALU.
PS. Gardzę tak samo PISem jak i PO/PSL/SLD/.N/KOD
Aczkolwiek jedyną rzeczą którą trzeba oddać PISowi, że dostrzegli problem demografii...
Tylko źle zabierają się za jego rozwiązanie. I zdecydowanie nie w czas...
"To ja Ci powiem: nie ma ani awansu ani podwyżki. Poczytaj sobie wcześniejsze posty innych osób które pracują nie 2,5 roku lecz 15, 20 lat."
Dla mnie perspektywa pracy gdzieś przez 15 lat jest abstrakcyjna. Bo to równo połowa mojego życia.
Jeżeli przestaje się rozwijać na danym stanowisku to je zmieniam.
Jeżeli pracujesz gdzieś 15 lat i robisz różne rzeczy - rozwijasz się i jesteś coraz więcej wart dla pracodawcy.
Otwiera Ci to drogę do renegocjacji pensji.
Ale jeżeli 15 lat robisz cały czas to samo. To Twoja wartość nie wzrasta. Dlaczego pracodawca miał by więcej za Ciebie płacić?
Renegocjacja nie poszła po Twojej myśli - zmień pracodawcę.
To jest piękne - jesteś wolnym człowiekiem i masz prawo pracować gdzie chcesz i za ile chcesz.
Musisz zrozumieć, że NIC W ŻYCIU CI SIĘ NIE NALEŻY.
"Nie spodziewaj się, że co roku tak będzie."
Czas pokaże.
"Premia: Właściwie tylko w zeszłym roku się zdarzyło, że NIEKTORE działy wypracowały jakąś premię, wcześniej przez wiele lat było totalne dno: 2k brutto jako roczna premia lub wcale. W tej branży prawdziwa premia to 15k-20k..."
Jak wyżej - proszę o listę firm, w których dostanę 10k premii. Dostrzegam w Tobie drogi rozmówco mentalność gó