KGHM S.A.

Adres: Marii Skłodowskiej-curie 48, 59-301 Głogów

NIP: 6920000013 KRS: 0000023302

KGHM S.A.
3 112 6 1

Opinie o KGHM S.A.

Filtruj opinie po kryteriach:

Jack
Nazwa działu: Dział Administracji
 Opinia

Jakie dochodzą dodatki do wypłaty miesięczne oprócz podstawy??

Pomocna?
TakNie
OLEK
 Opinia
@Jack 19.03.2019 23:30

witam wszystkich, podpowiedzcie mi jedną rzecz: Ja z kolei jestem inżynierem z kilkunastoletnim stażem zawodowym w swoim fachu i jestem też osobą bez jakichkolwiek nałogów - ZAZNACZAM TO NA KAŻDYM SWOIM CV - ale mimo wysłania już ok. 150 CV na różne stanowiska związane z moim wykształceniem, nadal nie zostałem zaproszony na ani jedną rozmowę rekrutacyjną!!! - gdzie robię błąd?... NA PRAWDĘ JESTEM OSOBĄ BEZ NAŁOGÓW, A FIRMA KGHM BARDZO MI SIĘ PODOBA... kurcze - czego nikt nie dzwoni?... pozdrawiam

Pomocna?
Empl
 Opinia
@Jack 19.03.2019 23:30

Czy ktoś wie jakich pytań można się spodziewać podczas autoprezentacji?

Pomocna?
TakNie
kandydat
 Opinia

Dzień Dobry, A ja mam taki problem: Od dłuższego czasu składam dokumenty na rekrutuje na stanowiska biurowe na różne oddziały firmy KGHM... w 90% tego typu zgłoszeń priorytetowym wymaganiem jest wykształcenie wyższe inżynierskie, magisterskie, itp oraz kilkuletnie doświadczenie zawodowe... I teraz pytanie: Jeżeli udowodnię, że na te stanowiska przyjmowani są - tu podaję chipotetyczne przykłady zawodów - np. piekarze, cukiernicy, itp - to podpowiedźcie do kogo się udać, żeby pomógł mi w końcu w znalezieniu zatrudnienia?...

Pomocna?
Pracownik Kghm
 Opinia
@kandydat 21.02.2019 16:58

Jeżeli słowo hipotecznie piszesz przez Ch to znaczy że rekrutacja zdaje egzamin w 100 % i nie zatrudnia takich osób.

Pomocna?
Ryś
 Opinia
@kandydat 21.02.2019 16:58

Myślę że skoro masz zamiar tak walczyć i donosić na swojego pracodawcę,to pracy tu nie dostaniesz bo oni będą o tym wiedzieć i nikt tu takich nie potrzebuje. Szukaj na menadżera w piekarni.

Pomocna?
franek
 Opinia
@Pracownik Kghm 21.02.2019 17:36

a ty lepiej naucz rozróżniać się słowo hipoteka od hipotetyka... widać że zostałeś przyjęty po znajomości, hahahah

Pomocna?
franek
 Opinia
@Ryś 21.02.2019 17:36

bardzo dobrze kandydat!!! - nie bądź cichą (usunięte przez administratora) tylko działaj, bo członkowie rodzin dalej sobie będą zatrudniać swoich krewnych - takiego wała!!!

Pomocna?
TakNie
Omen
 Opinia
@kandydat 21.02.2019 16:58

Widocznie za mądry jesteś do pracy w KGHM i dla tego nie chcą cie zatrudnić ze względu żebyś się nie zmarnował tam

Pomocna?
TakNie
Gościu do przyjęcia
 Opinia

Witam Proszę o informacje na jakie zarobki można liczyć na 8 grupie zaszeregowania i 40% karty gornika p/z. Z gory dzieki

Pomocna?
TakNie
Xxx
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Gościu do przyjęcia 27.02.2019 18:25

Ok 2500

Pomocna?
Omen
 Opinia
@Gościu do przyjęcia 27.02.2019 18:25

A umiesz coś robić ? Najpierw pokaz co potrafisz dac od siebie później pytaj ile i kiedy placa? Przychodzą teraz malolaci i do niczego się nie garną zjedzie na dół i patrzy jak wół na malowane wrota nie nawet czy zyje łeb jeden z drugim ale pierwsze co to pyta ile placa

Pomocna?
TakNie
Tomek
 Opinia

Na stanowisku ślusarz-mechanik jakich można się spodziewać pytań?

Pomocna?
TakNie
Taśmol z przypadku
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Tomek 02.03.2019 19:19

Zamiany jednostek, miary , objętości, ciśnienia, siły. Zależność siły od długości ramienia. Typy i rodzaje przekładni, obliczenia przełożenia np. Ile obrotów musi być na wejściu żeby na wyjściu było xxx. Rysunek techniczny , oznaczenia, wymiarowanie , zrobienie 3 rzutów konkretnego przedmiotu. Odczyt z suwmiarki, rozmiary śrub oraz rodzaje, rodzaje połączeń(rozłączne, nierozłączne) itd. Sposoby konserwacji stali, rodzaje ksztaltownikow, pytania dotyczące działu na jaki aplikujesz tj. Czym się zajmuje dany dział, czyli czy masz pojęcie gdzie chcesz iść. To większość pytań jakie były na oddzial transportu poziomego oraz dział szybowy. W ciągu pół roku bylem na 4 rozmowach na (Lubin , sierpol, rudna) i tylko na sierpolu przed rozmowa był test wiedzy rudna i Lubin tylko rozmowa.

Pomocna?
PEP
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Taśmol z przypadku 02.03.2019 22:09

Na Rudnej z Działu transportu poziomego, jest test wiedzy, a później autoprezentacja(rozmowa)

Pomocna?
TakNie
Mateo
Nazwa działu: Dział Administracji
 Opinia

Z 4 letnim Stażem na dole w firmie jaką dostanę kartę górnika??

Pomocna?
TakNie
pedro
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@Mateo 16.03.2019 16:30

30% a p o 5 latach stażu pracy 40%

Pomocna?
TakNie
Nowy
Nazwa działu: Dział Administracji
 Opinia

Witam Pytanie o umowę, czy kwota z 10 Grupy 2259 zł to jest kwota netto czy brutto??

Pomocna?
TakNie
sztygar
 Opinia
@Nowy 16.03.2019 02:41

brutto

Pomocna?
Kryst
Nazwa działu: Dział Administracji
 Opinia

Cześć, może ktoś powiedzieć coś więcej o stanowisku specjalisty ds. Administracyjnych i ochrony mienia? Jak wyglada taka praca, jakie zarobki netto, czy jest to oblegane stanowisko? Pchać się czy raczej odpuścić? Dziękuję za odpowiedzi i milego! :)

Pomocna?
kandydat
 Opinia
@Kryst 28.02.2019 02:52

a to nie jest rekrutacja na stanowisko zwykłego ochroniarza wypisującego przepustki w jakiejś małej budce?... jak tak, to jak masz większe ambicje, to raczej odpuść... pzdr

Pomocna?
TakNie
edo
 Opinia

witam ja z kolei złożyłem już ok 120 cv i nadal nie mogę do stać pracy w firmie kghm... Ponieważ żyjemy w Polsce sprawiedliwej - mam takie samo prawo pracować w firmie kghm jak wszyscy pracownicy zatrudniani po znajomości i po mocnym wsparciu krewnych!!!

Pomocna?
Rudy
 Opinia
@edo 22.02.2019 17:18

Składaj dalej.....

Pomocna?
edo
 Opinia
@Rudy 22.02.2019 17:52

ok

Pomocna?
TakNie
Elektryk
 Opinia

Witam, Wie ktoś czy potrzebują ludzi na dział techniczny w HMG ??

Pomocna?
pedro
 Opinia
@Elektryk 18.02.2019 18:33

tu wszystko znajdziesz https://rekrutacja.kghm.com/?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Pomocna?
TakNie
Elektryk
 Opinia
@pedro 19.02.2019 15:58

Na stronie rekrutacji nie ma ofert. Chodzi mi czy ludzie wewnątrz wiedza coś o brakach.

Pomocna?
TakNie
aldona
 Opinia

Może mi ktoś powiedzieć, czy rzeczywista liczba przyjęć pracowników na różne Oddziały Firmy KGHM odpowiada dokładnie liczbie ogłoszeń rekrutacyjnych, które pojawiają się na oficjalnej stronie internetowej tej Firmy?... Chcę wiedzieć, czy są realizowane przyjmowania po znajomości z pominięciem oficjalnych ogłoszeń rekrutacyjnych...

Pomocna?
TakNie
DXC
 Opinia
@aldona 15.02.2019 16:40

Nie, bo czesto jest jedno ogłoszenie a na to ogłoszenie przyjmują kilku pracowników

Pomocna?
aldona
 Opinia
@DXC 15.02.2019 17:41

Coraz więcej w pokojach młodych pracowników i pracowniczek na stanowiskach umysłowych, na które nie przypominam sobie aby były wystawiane ogłoszenia rekrutacyjne - a właśnie na tego typu stanowisko w firmie KGHM od lat się ubiegam... Jak mi to wytłumaczysz?...

Pomocna?
TakNie
Były pracownik kghm
Nazwa działu: Produkcja
 Opinia
@aldona 16.02.2019 07:29

Duża część pracowników nawet kobiety, bywa początkowo zatrudniona jako pracownicy fizyczni i po roku czy dwóch "awansują" na pracowników umysłowych. Oczywiście od samego początku siedzą w biurach itp. Wszystko kosztem pracowników produkcji, gdyż fizycznie ich jest mniej ale na listy są wciągane osoby nie mające nic wspólnego z pracą. Wystarczy spojrzeć na LinkedIn ile kobiet ma w cv technolog w kghm itp, przecież to ściema .

Pomocna?
TakNie
edek
 Opinia
@Były pracownik kghm 16.02.2019 09:50

ja również nigdy biurowych nowych pracowników nie widziałem na żadnej produkcji! - dziedziczne przyjęcia po znajomości!

Pomocna?
TakNie
DXC
 Opinia
@edek 16.02.2019 11:02

Ale też duzo osób zostaje przyjętych przez współpracę Urzedu Pracy z KGHM a wtedy też nie ma ogłoszeń

Pomocna?
TakNie
edo
 Opinia
@DXC 17.02.2019 11:02

ale te osoby nigdy nie były zarejestrowane w żadnym urzędzie pracy, co ty chłopie piszesz... żeby inżynier z wykształceniem wyższym składał po 150 cv do firmy kghm i nie było ani jednej konkretnej oferty pracy z tej firmy, bo nie ma żadnych znajomości...

Pomocna?
DXC
 Opinia
@edo 17.02.2019 16:41

Pisałem o pracownikach fizycznych a jak jest z pracownikami biurowymi i wyżej wykształconymi to niewiem

Pomocna?
TakNie
Nadoperator
 Opinia
@edo 17.02.2019 16:41

Z drugiej strony to fakt bycia inżynierem z wykształceniem wyższym to żaden wyczyn a dodatkowo należy mieć doświadczenie i coś do zaoferowania bo papier to tylko papier..

Pomocna?
Jarek
 Opinia

Czy jezeli mam podwyższone cisnienie 150/95 to lekarz na badaniach wstepnych zezeoli mi na prace w kghm pod ziemia czy raczej nie podbije zdolnosci ?

Pomocna?
TakNie
Roman
 Opinia
@Jarek 16.02.2019 16:59

Weź sobie tabletek godz przed badaniem i będzie git

Pomocna?
TakNie
Mlody
 Opinia

Orientuje się ktoś jak wyglądają aktualnie badania wstepne do pracy na stanowisku ślusarz mechanik ? Czy jest sauna i rowerek obowiazkowo ? Jak wygladaja psychoesty ?

Pomocna?
TakNie
Kasi
 Opinia
@Mlody 10.02.2019 18:11

Jest sauna i rowerek.

Pomocna?
Mlody
 Opinia

Orientuje się ktoś jak wyglądają aktualnie badania wstepne do pracy na stanowisku ślusarz mechanik ? Czy jest sauna i rowerek obowiazkowo ? Jak wygladaja psychoesty ?

Pomocna?
TakNie
Mlody
 Opinia

Witam we wtorek byla rozmowa rekrutacyjna na stanowisko ślusarz mechanik na Gorniczy był ktoś? Kiedy coś powiedza ?

Pomocna?
TakNie
pedro
 Opinia
@Mlody 09.02.2019 15:49

zazwyczaj do 2 tygodni dają znać

Pomocna?
Daniel
 Opinia

Witam . Pracuje obecnie na sierpolu na dziale MM szybowym . Niedawno pojawiło się ogłoszenie na dział klimatyzacyjny . Warto się przenosić z szybowego? Zarobię coś więcej czy nieznacznie ? Może ktoś z was tam pracuje wypowie się na ten temat jaki procent dniowki jest pisany?

Pomocna?
TakNie
Górnik
 Opinia
@Daniel 06.02.2019 19:07

Zapomnij o przeniesieniu teraz bo na szynowego nikt nie będzie chciał iść za te darmowe nadgodziny bardziej restrykcyjne kontrole i zwiększone rozliczanie czasu pracy. Dobre się kończy i patrzysz żeby uciec ale niestety już jes za późno Panie kolego

Pomocna?
TakNie
Kodziarz
 Opinia

Ile może zarobić Elektromechanik pod ziemia ?

Pomocna?
Kghm
 Opinia
@Kodziarz 03.02.2019 11:50

Lepiej w Pebeka zarobisz jako elektryk, bezpieczniej bo przygotówki i nie ma takiego ciśnienia na robotę jak w zg

Pomocna?
Tomek
 Opinia

Witam, mam rozmowę w Orsk cedynia na ślusarza co może mnie spotkać jakie pytania?

Pomocna?
TakNie
Grzesiek
 Opinia

Czy stawki w tabeli zaszeregowania to stawki brutto czy netto? Tzw. Płaca zasadnicza. Bo znalazłem te tabele i tak się zastanawiam, czy jest sens się starać o pracę w ogóle bo jak dla mnie teoche kiepskie te pieniądze. Zastanawiam się skąd ten mit że w kghm się tyle zarabia.

Pomocna?
TakNie
DXC
 Opinia
@Grzesiek 01.02.2019 12:27

W tabeli zaszeregowania to podstawa a dużo nadrabiają dodatkidlateho jest więcej

Pomocna?
TakNie
Mietek
 Opinia
@Grzesiek 01.02.2019 12:27

Takie tam bajeczka Grzesiu,:-)

Pomocna?
TakNie
Darek
 Opinia

Witam . Czy jeśli pracuje na hucie i idę do kopalni również kghm to czy będę miał wypłacone zyski za zeszły rok ?

Pomocna?
gurnik
 Opinia
@Darek 31.01.2019 10:36

nie interesuj się

Pomocna?
DGL
 Opinia

Dostał ktoś odpowiedź z huty miedzi Głogów odnośnie zatrudnienia na stanowisko ślusarz- tokarz?

Pomocna?
TakNie
Remik
 Opinia

Dostał się ktoś na hutę wydział produkcji?

Pomocna?
Remik
 Opinia
@Remik 10.01.2019 21:55

Dostałem się:)

Pomocna?
Ksia
 Opinia
@Remik 25.01.2019 00:54

Gratulacje :)

Pomocna?
PATRYK
 Opinia

słuchajcie - nie mogę się dostać na stanowisko biurowe w żadnym Dziale Logistyki Oddziałów Firmy KGHM - złożyłem już ok. 100 cv i nic - POMÓŻCIE CO ZROBIĆ...

Pomocna?
TakNie
pedro
 Opinia
@PATRYK 24.01.2019 16:01

a byłeś na jakiejś rozmowie ??

Pomocna?
arni
 Opinia

sluchajcie a ja wyslalem swoje cv na ok 100 ofert pracy, ale nadal nic - wie ktos moze ile to trzeba wysylac razy, zeby zostac zatrudnionym w firmie kghm

Pomocna?
TakNie
Jaś
 Opinia
@arni 16.11.2018 13:29

Jak masz uprawnienia na smg na. Wiercaco kotwiace i staż na dole to wystarczy kilka A jak nie masz nic i pleców to zapomnij

Pomocna?
arni
 Opinia
@Jaś 16.11.2018 16:13

to do kogo się zgłosić żeby mnie w końcu przyjęli - mimo, że jestem inżynierem, to wcale nie zamierzam się wywyższać mogę być nawet zwykłym magazynierem

Pomocna?
Jaś
 Opinia
@arni 16.11.2018 16:28

O na magazyniera to musisz mieć plecy żeby się dostać oni potrzebują doświadczonych górników operatorw smg mechaników zwykłych tzw fizoli ludzi ktorzy ciezka pracuja pod ziemia na te wszystkie biura birowce i zbedne etaty za kilka tyś miesiecznie. Taķże kolego prubój rób uprawnienia i staż p/z żeby miec jakie kolwiek szanse.

Pomocna?
George
 Opinia
@arni 16.11.2018 13:29

Ja aplikowałem 5 może 6 razy i udało się. Bez pleców i doświadczenia pod ziemia ale trzeba mieć szczęście.

Pomocna?
TakNie
Praca
 Opinia
@George 21.11.2018 22:33

Szczęście i zajeb...te plecy :)

Pomocna?
alojzy
 Opinia
@arni 16.11.2018 13:29

Najlepiej tam wyslac małą bombe,aby tą klike rozwalić.

Pomocna?
robson
 Opinia
@George 21.11.2018 22:33

na jaki czas dostałes umowe o prace?

Pomocna?
TakNie
Ksia
 Opinia
@robson 21.01.2019 20:04

pierwsza podobno jest na rok czasu. Nie wiem jak dalej.

Pomocna?
TakNie
gość
 Opinia

Witam, Byłem na rozmowie o pracę i po tygodniu otrzymałem informację, że rekrutacja zostaje przerwana i nie będzie kontynuowana. Czy ktoś wie co to znaczy?

Pomocna?
TakNie
pedro

Zweryfikowany użytkownik

 Opinia
@gość 17.01.2019 18:06

to znaczy ze już nie potrzebują pracowników musisz dalej składać aplikacje i chodzić na kolejne rozmowy-egzaminy by dostać sie do kg-hemu powodzenia

Pomocna?
TakNie
Brajan
 Opinia
@gość 17.01.2019 18:06

Na jakie stanowisko i gdzie byłeś

Pomocna?
Zdziwiony
 Opinia

Czy to prawda ze w 2018 roku 40 pracowników zwolnilo się po 1 wypłacie bo ponoć zarabia się grube pieniądze na poziomie 2 tysięcy złotych....KGHM

Pomocna?
Hawajczyk
 Opinia
@Zdziwiony 18.11.2018 09:17

A ja mimo przyjęcia sam odmówiłem pracy. Nie było nikogo kto by mi powiedział ile mogę zarobić. Tylko tyle że 10 grupa i 20% premi i jakieś dodatki. Tragedia

Pomocna?
Krzychu
 Opinia
@Zdziwiony 18.11.2018 09:17

Nie no 2300 2400 najgorszy pierwszy rok poźniej wypłata wzrasta dochodzą ci wszystkie dodatki itp także roczny dochód nie jest taki zły. No jest ten plus że masz dojazd zapewniony za grosze i nie musisz się tłuc swoim samochodem

Pomocna?
piotr
 Opinia
@Zdziwiony 18.11.2018 09:17

kasa nie jest taka duża. szału nie ma tak naprawdę są firmy w których można zarobić dużo więcej. Ale masz przynajmniej porządne warunki. Bez jakichś bardzo wysokich temperatur. Wszystko co potrzebujesz to dostajesz. Chcesz narzędzia / rękawice / stopery? nie ma problemu. Niestety w firmach dalej murzynownia. Jedna para rękawic na 2 tygodnie. Walka o stopery o ile wogóle są. Ciuchy niekompletne i długie terminy wydania nowych..

Pomocna?
TakNie
Baca
 Opinia
@Hawajczyk 18.11.2018 10:30

Na tych samych zasadach pracuje od pol roku. Moje zarobki to od 4-5 tys zl na ręke. Zalezy ile zrobie swiatecznych.

Pomocna?
TakNie
Arturo
 Opinia
@Baca 20.11.2018 08:19

To chyba trafiłeś na oddział górniczy odrazu bo tam się teraz Tylko zarabia...oddziały pomocnicze są zapomniane A dla młodych bez grup to już wogole szału nie ma...

Pomocna?
TakNie
xxxxx
 Opinia
@Zdziwiony 18.11.2018 09:17

Prawdopodobnie jestem jednym z nich.Na powierzchni tak jest .

Pomocna?
TakNie
Andrzej
 Opinia

A czy można dowiedzieć się w kadrach czy zostałem przyjęty tydzień po rozmowie rekrutacyjnej?

Pomocna?
pedro

Zweryfikowany użytkownik

 Opinia
@Andrzej 16.01.2019 15:41

czekaj aż sami się odezwą tak około 2 tygodni otrzymasz wiadomość

Pomocna?
Emeryt
 Opinia

Firma jak najbardziej godna polecenia! Czy są tu osoby znające Pana Dawida Duczmala? Posiadam bardzo fajne informacje dla jego zmiany bedziecie Ludzie zadowoleni . Moje sugestie dla KGHM S.A.: Pomoc Lubię atmosferę w KGHM S.A. za: Zarobki

Pomocna?
TakNie
MAREK
 Opinia

Witam czy ktoś dostał zaproszenie na rozmowę na O/ZG "Polkowice-Sieroszowice ślusarz na powierzchni " Dział Szybów i Urządzeń Głównych - MM ? Wiadomo coś o zarobkach i co tam się robi ?

Pomocna?
Praca
 Opinia
@MAREK 05.12.2018 14:22

Dziś był casting... W teście 12 pytań niektóre pytania to chyba były na stanowisko inżyniera, a nie na ślusarza na koniec sprawdzali czy umiesz mierzyć suwmiarka z dokładnością do 0,000. Ogólnie co godzinę ok. 50 osób brali.... Typowa masówka na pokaz

Pomocna?
Aspirujący
 Opinia
@Praca 11.12.2018 12:24

Potwierdzam, test był na wysokim poziomie, myślę że przeciętny ślusarz nie ma tu szans, sądząc po liczbie ludzi startujących w tym castingu (ja widziałem ok 80 osób, a kto wie ile ich było jeszcze ), to szukają jakiejś naprawdę wybitnej jednostki.

Pomocna?
Pawel
 Opinia
@MAREK 05.12.2018 14:22

Potwierdzam. Tragedia

Pomocna?
Pawel
 Opinia
@MAREK 05.12.2018 14:22

Po takim czymś powinni kasę oddawać za dojazd.

Pomocna?
pedro

Zweryfikowany użytkownik

 Rekomendacja
@Aspirujący 11.12.2018 21:02

potwierdzam byłem na kilku egzaminach to ten z 11.12.2018 był bardzo trudny!! ale dostałem rekomendacje sam jestem w szoku bo zdawało mi się że słabo napisałem test

Pomocna?
pedro

Zweryfikowany użytkownik

 Rekomendacja

witam. czy zarobki w KGHM na sw1, zg rudna czy zg Lubin sa wszędzie takie same ??

Pomocna?
TakNie
Iga
 Opinia

Słyszałam, że w ZWR pracują kobiety.Co należy do ich obowiązków i jak się tam dostać?

Pomocna?
TakNie
On 12
 Opinia
@Iga 07.01.2019 20:01

Wie ktoś może ile trzeba czekać na telefon od działu kadr?? Od meila że zostałem przyjęty minęło ok 2 tygodni

Pomocna?
tobiasz
 Opinia
@Iga 07.01.2019 20:01

@on12 Lada chwila powinna zadzwonić i powiedzieć,ze jesteś pozytywnie zarekomendowany i zapyta ile masz wypowiedzenia i powie,ze masz czekac na jej telefon. Czeka sie srednio pól roku i wtedy idziesz na badania (ja czekalem 2miesiace).

Pomocna?
TakNie

Zostaw opinię o KGHM S.A. - Głogów

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie KGHM S.A.

Nie bądź obojętny na problemy w firmie!

Jeśli potrzebujesz wsparcia i chcesz ostrzec innych użytkowników o sytuacji dotyczącej mobbingu w firmie, skontaktuj się z nami pod adresem zgloszenie@gowork.pl

*Zgłoszenie wiążę się z dostarczeniem dowodów oraz kontaktem z mediami.