MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Kierowca

04.11.2025 05:36

MZA oraz portal GOWORK są niewiarygodnie ponieważ jedni i drudzy usuwają niewygodne dla nich komentarze. Rzetelna firma nie stosuje takich praktyk. MZA na Facebooku wyłączyła możliwość komentowania niektórych postów ze względu na falę hejtu. Hejt wynika z oszukańczych praktyk jakie stosuje firma. Jednak drogą poczty pantoflowej informacje są przekazywane pomiędzy kandydatami. Pozdrawiam

05.11.2025 06:16

Caly budzet MZA wyda na kasowanie niewygodnych postów zamiast na podwyzki dla pracowników? To ja juz coraz mniej sie dziwie ze od tylu lat juz szukaja kierowców i ciagle brakuje.

05.11.2025 07:17

Masz jakieś informacje co do finansowania negatywnych postów z budżetu spólki. Jesli tak sie dzieje to jakie kwoty firma na to przeznacza? To moze miec kluczowe znaczenie podczas podejmowania decyzji o pracy dla tej spólki?

16.10.2025 06:40

MZA Warszawa dziwi się że nie ma kierowców rozbierzmy to na czynniki pierwsze kurs prawa jazdy w ośrodku MZA Warszawa dla osób z kat Bo 8500 + kwalifikacja wstępna stary przewóz osób 3000 najtaniej przyspieszona z możliwością jazdy na kursie+ 350 badania lekarskie+ 150 psychotechnika+ 250 zł egzamin kwalifikacyjny być może 1 oni finansują poprawka 250 ale jedziemy dalej+ 55 teoria Word + 278 praktyczny Word i teraz liczymy że uda się za pierwszym razem + wymiana prawa jazdy 100 liczymy daje nam 12683 zł całość kto da tyle dla prawa jazdy? Nie wiem ale idziemy dalej sfinansujemy twój kurs płacisz 115 zł i zaczynamy super dostaniesz umowę do podpisania że przez dwa lata stajesz się ich (usunięte przez administratora) nie masz prawa zachorować nie masz prawa nic zrobić i masz być na każde wezwanie bo my ci zapłaciliśmy za kurs i moje ulubione możesz zachorować raz na rok na 10 dni bo na dwa lata masz ich aż 20 uwielbiam ten zapis generalnie dzisiaj się że nie m chętnych ale to nie koniec grawitacja ci 6600 brutto nie liczę premii bo to tylko możliwe że dostaniesz i jedziemy dalej za wstawanie o 2 rano zmiany od 3:30 pracę na możliwe 3 zmiany dajemy na rękę gwarantowane 4830 mówię bez zakładanej uznaniowej premi+ linie bez dostępu do wody i toalety system kar pracowniczych i ciągły mobbing że masz być wdzięczny bo my sfinansowaliśmy kurs za który jeżeli będziesz grzeczny oddajesz chyba 50 proc kwoty ale to nie jestem pewny i teraz kto normalny przystąpi do takiej oferty?

02.11.2025 13:55

Od kiedy MZA to budżetówka? Z tego co wiem to sp.z.o.o Po drugie jest prawny obowiązek zapewnienia warunków sanitarnych więc na każdej linii na jednym z krańców powinien być budynek socjalny Po trzecie rozumiem że nie masz potomstwa i jesteś podporządkowany firmie?

02.11.2025 20:25

Tak samo zresztą jak obowiazek zapewnienia szatni. Prawo w tej kwestii nie przewiduje wyłączeń.
    Zlecenie

28.10.2025 20:01

W związku z bramkami kadrowymi i ratowaniem sytuacji przez kierowców zatrudnionych na umowę zlecenie czekamy na kolejną podwyżkę myślę że 58 w tygodniu 72 w weekend było by super na nas firma może polegać a nie na tych płaczkach z umowy o pracę I kierowcy na zlecenie pamiętajcie w listopadzie trzeba iść na 5 dni l 4 żeby wpadło na święta z 2300 na rękę z ZUS a nie 1400 z MZA xdd rurki z umowy o pracę będą teraz wyć

01.11.2025 11:10

Ja to ile zarabia taki co jednak tej premii nie dostaje?

01.11.2025 21:31

Taki brak szacunku do innych określa Ciebie. Nie zmaieszczaj tu postów i nie warto z Tobą dyskutować.

21.10.2025 14:42

[email protected] uciekł z zakładu psychiatrycznego nie odpowiadacie na jego wpisy

26.10.2025 11:54

Wymyśl sobie jakiś własny nik, nik Aaaa wymyśliłem bo nie chciało mi się wymyślać nika, zabawne w tym było to że zarząd, dyrekcja, ZTM, uwierzyły w moją historię która nigdy się nie zdarzyła i wykonała środki zaradcze do wymyślonego zdarzenia. To tak działa tą spółką wystarczy coś wymyśleć a będą łykać jak rybę łyka Pelikan, miłej zabawy z władzami spółki i ZTM już jestem na zasłużonej emeryturze

26.10.2025 20:32

Aż wreszcie zrozumiesz że jestem na emeryturze i może nawet walnąć atom, a mi to lotto co że spółką będzie, tu się nic nie zmieni jak długo ludzie do pracy będą się zatrudniać
    Usuwanie komentarzy

26.10.2025 13:02

Dlaczego usuwacie komentarze, które nikogo nie obrażają a jedynie mówią prawdę o firmie
    Autobusiarz

18.10.2025 22:52

pytanie do kierowców z zajezdni na Kleszczowej. Aktualnie robię kurs który fineansuje mza i jestem ciekawy jak to jest z zmianami i liniami. Czy od razu rzucają na najgorsze linie które idą przez pół Warszawy czy najpierw jakaś krótsza spokojniejsza? I jak jest z dogadaniem się z dospozytorem co do zmiany linii? Niby mza obiecuję że kierowca jest przypisany do autobusu ale jak to jest w praktyce?

21.10.2025 14:21

Kolego gubisz sie w zeznaniach. Jeden tu pisze że najlepsze linie dostają kierowcy pracujacy na umowę zlecenie. Zapominając troche o tym z czym sie wiąze ta praca na umowe zlecenie. Z jak ogromną odpowiedzialnością. Wiec cos chyba krecisz?

21.10.2025 14:40

Te 10 tys to z iloma nadgodzinami i na jakiej stawce?
    Ktoś

21.10.2025 03:45

Jest jak jest i lepiej nie będzie. Dopóki Zarząd Spółki nie zmieni składu nie ma co liczyć na poprawę sytuacji w MZA. Po prostu albo się godzisz z warunkami regulaminu i pracujesz (siedzisz cicho) albo odchodzisz i szukasz innej pracy. Jak będziesz się rzucał od razu zostaniesz wyautowany. Mówią, że jest wolność słowa, a w rzeczywistości jak mówisz albo piszesz prawdę niewygodną dla Spółki, to już jest hejt. No cóż, historia lubi zataczać koło i cenzura staje się rzeczywistością. Pozdrawiam
    Autobusiarz

19.10.2025 09:06

Szofer R-13

18.09.2025 11:50

MZA super płaci ale tylko na zleceniu, etatowcy są (usunięte przez administratora) jak (usunięte przez administratora) Dla przykładu za nominał 184h dla października etatowiec dostanie 7900butto (6600 podstawa, 1000 motywacyjna, 300 regulaminowa) = to daje ledwie 5715zł netto! Zleceniowiec za zrobienie 184h, z czego załóżmy pojedzie 2 weekendy zmiany po 9h dostanie 10000 brutto czyli aż 7223zł do ręki, po potrąceniu podatku, emerytalnego, rentowego, zdrowotnego! Pomijam już studentów którzy biorą do łapy kwote brutto. Nie warto tu przychodzić na etat, chyba że ktoś lubi być (usunięte przez administratora) Do tego zleceniowcy wybierają sobie najlepsze linie i wozy.

14.10.2025 14:35

Czy w umowie o której piszesz jest wyraznie napisane że wyłaczona jest odpowiedzialność z tytulu Kodeksu Cywilnego. Jeśli nie to odpowiadasz w 100 procentach. Niech sie oracodawca wypowie. Sam widzisz że milczy.

15.10.2025 16:27

Idź na Woronicza uzyskasz odpowiedź i od razu do psychologa transportu po skierowanie do Choroszczy

13.10.2025 21:11

Proszę wszystkich kierowców aby zostawiali porządek po sobie w kabinach autobusu . Pamiętajcie kabina autobusu to nie wasze mieszkanie . Pozdrawiam wasz Bus Dziennik.

14.10.2025 09:41

I mówi to bus śmietnik który zostawia na siedzeniu brud resztki po fast foodach i cała kierownicę w sosach przecież wszyscy na kleszczowej wiedzą że to ty jechałeś danym wozem chłopie zacznij od siebie i potem ucz innych

15.10.2025 11:36

Nie mogę tego zrozumieć KP zakazuje spożywanie posiłku na miejscu stanowiska pracy, dlaczego pracodawca nic z tym nie zrobi nie zacznie wymagać od pracowników żeby przestrzegali KP

11.10.2025 09:03

Uciekające z tej firmy nie pracujcie na etat majcie w nosie co mówi Aaaa oraz mazowiecki wybitni specjaliści Tylko zlecenie tylko niezależność+ staż pracy od 01.01.2026 i śmieje się z tych na etacie
    Znawca tematu

14.10.2025 16:38

Nie masz pojęcia o czym piszesz namawiając do pracy na zlecenie i śmiejąc się z etatowców. Wyobraź sobie sytuację gdy wszyscy kierowcy pracują na zlecenie. Skończy się wybieranie linii i przychodzenie do pracy gdy masz ochotę. Dlaczego? Bo komunikacja miejska musi działać codziennie a nie tylko gdy masz chęć do pracy. Jak kiedyś zauważył pewien mądry człowiek, nie da się jutro przewieźć dzisiejszych pasażerów. Bo te gorsze linie, których Ty nie wybierasz też ktoś obsługiwać musi. Chyba, że proponujesz je zlikwidować. Szanuj tych na etacie, bo to dzięki nim możesz na zlecenie pracować i mieć tę zachwalaną niezależność. To etatowcy stanowią trzon i podstawę działania firmy.

15.10.2025 09:46

Ja ich nie wyśmiewam tylko współczuję bo są (usunięte przez administratora) MZA i ZTM Warszawa mającymi się podporządkować chorym regulaminem wynagrodzenia grafikiem i zgody narzuconymi godzinami pracy i systemem zmianowym

10.10.2025 16:18

Do Panów Kierowców: czy czujecie się nękani czy przemoc psychiczna jest wg Was stosowana w takich miejscach jak: kabina autobusu (podstawione osoby), zajeznia np: okno dyspozytorkie, rozmowy telefoniczne itp. Proszę śmiało pisać mailowo.

11.10.2025 17:30

Oczywiście ja ostatnio widziałam jak batem dyspozytor lał kierowcę że nie zna lini xdd
    Wafelek

09.10.2025 14:24

Kiedy będzie wiadomo coś o podwyżkach wszystko drożeje woda gaz prąd ZZ siedzą cicho

09.10.2025 09:29

Mam proste pytanie fo pracodawcy. Jeśli kierowca jest zatrudniony na umowę zlecenie to w przypadku sxkody jakiej doznał pasażer w wyniku nagłego hamowania. Kto wtedy wypłaca odszkodowanie. Kodeks Cywilny jasno określa ża szkodę pokrywa zleceniobiorca , niezależnie od tego czy szkoda byla umyślnie lub nie umyślnie. Jak te sprawy są załatwiane w tej firmie?
    jeremi

03.10.2025 18:10

dzisiaj 3.10.2025 autobusiaz autobusu 180 pod numerem 5945 lub 7945 spoznil sie o 5 minut o godzinie 17:00 na wilanowie ( przystanku końcowym )

04.10.2025 07:20

Autobus się spóźnił o 5 minut i co teraz będzie koniec świata planeta płonie, pamiętam czasy kiedy autobus tej linii jeździł co 6 minut więc kiedy się spóźnił też był o czasie, swoje zale to do ZTM
    Gargamel

04.10.2025 14:19

Przecież w tym mieście się nie jeździ tylko kiśnie w korkach z każdej niemal strony a rozkład jazdy nie uwzględnia tego kiśnięcia więc o co Ci człowieku chodzi gdy wszystko jest w normie 😊
    R-3 driver

03.10.2025 10:38

I co z tymi podwyżkami? Miało być od września nie ma nic. Czemu związki wyrażają zgodę na podwyższenie premii która uwłacza pracownikowi a nie do stawki z której nie można nic zabrać

03.10.2025 19:14

Będzie podwyżka 200 zł brutto do premii regulaminowej z wyrównaniem od września przy listopadowej pensji . Pozdrawiam . Wasz Bus Dziennik

04.10.2025 09:21

Busśmietnik dostanie wyrównanie ale mleczka od prezesa do swojego termosu co najwyżej hahaha Pawełku twojego nędznego pisma nie ma więc przestań gadać głupoty bo zaraz pójdziesz do relobus nawet w mobilis cię nie chcą pierwszy kierowca który cofając uderzył w stacje paliw 😂😂😂

23.09.2025 08:57

200 zł podwyżki brutto do premii motywacyjnej czyli 140 zł do kieszeni i podwyższony limit godxin nadliczbowych do 376 w tym roku . Chwalcie pana swojego . Będę musiał ograniczyć śmieciowe jedzenie niestety...

30.09.2025 05:13

Bus śmietnik to kolega który kiedyś był celebryta w MZA nawet miał swoje nic nie znaczące pisemko ale zaczął atakować swojego pana prezesa został wywalony poszedł do mobilisu tam ludzie szybko się na nim poznali jaka to sprzedajna wieprzowina dostał parę razy od kolegów po buzi pobiegł na włościańska błagał o przebaczenie bardzo ubrudził kolana i usta i dostał zgodę wrócić na Kleszczowa ale pod warunkiem że będzie tam strzelać z ucha Pawcio się w tym idealnie realizuje dostaje dobre linie prezes go przygarnął jak syna marnotrawnego i głosi w internecie jaka to cudowna firma jak super płacą i że dostaje kebaby za darmo i ledwo się mieści do swojego Mercedesa a teraz Pawcio się oburzy bo ktoś powiedział prawdę na forum kto to jest busśmiernik

04.10.2025 05:39

Jak to podwyżka do premii. Podwyżka to chyba do pensji, do uposażenia ktore jest okreslone w umowie jako podstawa. Inaczej to nie jest zadna podwyzka. Kurde co to jest za firma.

01.10.2025 09:07

Seba

02.10.2025 15:45

Miało być do 7890

03.10.2025 19:19

Też bardzo mi sie podoba . Już najwyższy czas poznać kogoś ,a ta pani uważam, że warta poznania . Ja jako doświadczony kierowca w nie jednej rzeczy mógłbym jej doradzić i pomóc.
    Zainteresowany

31.08.2025 21:18

Czy na umowie zlecenie moge przyjsc np tylko 1-2 razy w miesiącu a będę miał pełne ubezpieczenie i moge korzystać ze służby zdrowia itp? Czy musze przyjsc jakąś okresloną liczbe razy w miesiącu?

30.09.2025 18:44

Tak, umowa zlecenie w komunikacji miejskiej jest dopuszczalna, pod warunkiem, że nie jest stosowana do przewozów na potrzeby własne w rozumieniu ustawy o transporcie drogowym. W pozostałych przypadkach, gdy wykonywana praca nie spełnia kryteriów stosunku pracy (jak stałe podporządkowanie, dyspozycyjność, stałe miejsce pracy), można legalnie zatrudniać kierowców na umowę zlecenie. Należy jednak pamiętać o obowiązkowej ewidencji czasu pracy i konieczności zapewnienia bezpiecznych warunków pracy, co może zbliżać ją do umowy o pracę.

01.10.2025 16:49

pod warunkiem, że nie jest stosowana do przewozów na potrzeby własne w rozumieniu ustawy o transporcie drogowym. .... Czy umiesz czytać ze zrozumieniem i wiesz jaki tekst wklejony został?, potwierdzasz że umowa cywilno prawna nie może być stosowana w Komunikacji Miejskiej
    Elektromonter

30.09.2025 05:07

Jaką stawkę firma proponuje elektromonterowi co wchodzi w zakres jego pracy w ogłoszeniu nie ma wszystkich informacji proszę MZA Warszawa o odpowiedź

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon

23.09.2025 11:26

Nowość MZA wzywa do wyjaśnienia w sprawie zwolnień lekarskich pismo jest u głównego dyspozytora i masz się wyjaśnić ze zwolnienia lekarskiego nie jest to żart zainstalowanych zapraszam do grupy na Messenger Facebook pracownicy R-3 kupa przykładów firma ma już w nosie kodeks pracy zastrasza osoby biorące zwolnienia lekarskie na chore dzieci
    RR$

26.09.2025 18:20

Być może lorneta chce wziąć społecznie etat inspektora ZUS, może czuje powołanie?

28.09.2025 00:38

To jest desperacja, zamiast stworzyć warunki pracy żeby kierowcy chcieli pracować, to stwarza im się kolejne ograniczenia, kiedy wreszcie władza spółki zrozumie dyrektora zawsze zastąpić można , kierowcę NIE

20.09.2025 20:41

Cześć, zastanawiam się nad przenosinami do Warszawy lub okolic (Pruszków). Chciałbym pracować jako kierowca, jednak zastanawia mnie kwestia znajomości linii. Jako osoba z poza Warszawy mało wiem o mieście. Czytałem gdzieś opinię, że na początku nowy kierowca dostaje normalny grafik z kilkoma liniami. Czy to prawda? Zdaję sobie sprawę z tego, że to praca pod presją, ale nie chciałbym być rzucony na aż tak głęboką wodę, zwłaszcza że nie znając od razu wielu tras mógłbym się pomylić, co byłoby problematyczne również dla pracodawcy, w końcu pracodawcy też zależy na tym, aby nie było pomyłek. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Eryczek

26.09.2025 12:24

Przecież dobrze napisał z czym masz problem? oczywiste jest, że nikt normalny niebędący miłosnikiem na coś takiego nie poświęci prywatnego czasu, prądu czy powietrza i to jeszcze za darmo ale niestety tu znajdziesz pełno takich zakręconych co nawet ponad godzinę przed czasem przyjeżdżają bo jak mówią - nie mają nic do roboty w domu o 03 w nocy czy o 14 a w stresie nie chcą ganiać po placu w 15 minut a ja się pytam co to za problem przygotować auto w 15 minut i kolejne 15-20 minut wyjechać po czasie na luzie? nikt Cię za to nie ma prawa ukarać przecież. Aczkolwiek instytucji na rękę tacy chętni do pracy za darmo.

26.09.2025 16:36

Na kleszczowej ze wszystkim idą na rękę. Ze zmianami.liniami. zamianami dni wolnych. Oczywiście ty też możesz być troszkę elastyczny.
    Danonek91

25.09.2025 16:30

Cześć wszystkim! :) Chciałbym zapytać o plusy i minusy pracy w MZA i jak realnie wyglądają zarobki przy x godzinach? I czy są gruszki itp rzeczy? Ponieważ planuje przeprowadzić się do Warszawy, a z racji posiadania uprawnień, to byłbym zainteresowany pracą w MZA. Liczę na szczere odpowiedzi. Ps. Ewentualnie mogę maila podać, to prv pogadać będzie można 😊 Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i życzę jak najwięcej spokoju i cierpliwości w pracy 😊
    R-1

23.08.2025 05:59

Od września 2025 podwyżka. Po 200 zł więcej miesięcznie do premii motywacyjnej . Czyli teraz premia motywacyjna bedzie wynosić 1200zł .Dobre i to .Trzeba brać wszystko .
    Waszka bez oka

24.09.2025 12:19

Aaaa poza firmą oraz poza premią 200 zł .

24.09.2025 19:05

A kim jest ten prezes?, to chyba jakiś sadysta który pozwala żeby jego pracownicy pracowali przez 10 godzin bez dostępu do wody i toalety, niech spada na szczaw.

11.09.2025 13:50

Wysłałem zapytanie do aplikacji 19115 czekam na odpowiedź Witam serdecznie proszę o informację na jakiej podstawie organizator zarząd transportu miejskiego zezwala na przewożenie rowerów w autobusie skoro homologacja załączona na zdjęciu zezwala na wózek inwalidzki oraz wózek dziecięc. Kto bierze odpowiedzialność za przewóz roweru podczas kolizji wypadku drogowego oraz kto odpowie za uszkodzenia mienia i ciała które wynikły z przewozu roweru w autobusie. Jednocześnie poproszę o opinie jaka organizator miasto dostało od inspekcji transportu drogowego w tym zakresie.

23.09.2025 16:14

Przecież wiadomo kierowca autobusu bierze odpowiedzialność za pasażerów. Uchwała Rady Miasta dobra jest jako papier toaletowy, zawsze to kierowca odpowiada za to co zrobi.

23.09.2025 16:16

Wiec wytłumacz to zarządowi i radzie dyrektorów skoro odpowiadają przed radą miasta i muszą się jej poleceń słuchać
    Gość

20.09.2025 00:32

Witam. Czy w MZA jest problem z urlopem 14 dniowym w okresie wakacyjnym ? Myślę nad podjęciem pracy a mam trójkę dzieci. Pozdrawiam.

20.09.2025 16:49

Urlopy są z góry narzucone przez pracodawcę i praktycznie nie masz możliwości zarządzania nim szczególnie w kwestii 10 dni pod rząd

22.09.2025 12:10

Ok tylko wtedy zabiorą ci premie 1000 zł i zmniejszą premię 300 zł za każdy dzień L4 oraz zegnasz się z premia prezesowka i przeszeregowaniem. W tej firmie jesteś traktowany jako podmiot i numer służbowy nie zapominaj o tym czekają aby ci zabrać
    Długoletni kierownik

22.09.2025 00:53

Pamiętajcie, w tej pracy najlepiej jest jeździć od samego początku z korkiem analnym i wybierać trasy z najgorsza nawierzchnią

11.09.2025 20:30

Mza, super firma. Moje wynagrodzenie za sierpień, wyniosło 9 tyś netto przy 200 h . Wiem że są firmy gdzie kierowcą płacą więcej, tyle że nicht nie wie gdzie się znajdują.
    Daniel

17.09.2025 22:36

Przy 153h jazdy i 8h obsługi na UZ wyszlo 6450. Było sporo godzin weekendowych.
    ppp

21.09.2025 14:08

10 nadgodzinach tygodniowo chyba xd
    Wafelek

16.09.2025 08:20

Czy coś wiadomo odnośnie podwyżek Kiedy to spotkanie związków z zarządem

19.09.2025 17:44

To nie jest zadna podwyżka . Czy kazdy dostanie premie motywacyjną? To tak samo jak bys sie cieszyl z podwyzki Twojego sąsiada.

19.09.2025 19:41

I teraz zgodzę się już jestem poza firmą i poza 150 zl
    Tomasz Gajewski

15.09.2025 23:21

SERDECZNE PODZIĘKOWANIA!!! Serdeczne podziękowania dla Pana Kierowcy z I zmiany autobusu linii 180 numer boczny 5929, który odzyskał zagubiona przeze mnie w dn. 15.09.2025 r. teczkę z zawartością!!! Dziękuję zwłaszcza Pani, która ową teczkę dostarczyła Kierowcy!!! Równie dziękuję zespołowi MZA Zajezdnia Ostrobramska za rzetelne informowanie mnie o zgubie i sposobie odbioru teczki!!! Jednak Polska to jest fajny kraj!!! A ludzie życzliwi!!! W tym Zespol MZA! POWODZENIA I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!! Tomasz Gajewski

23.08.2025 07:19

Czyli z tego co tu piszą forumowicze Spólka łamie prawa pracownicze w kwestii dostępu kierowów do wody pitnej. Dziwi mnie to bardzo że kierowca wykonując tak odpowiedzialne i wyczerpujace zajęcie ma ograniczony dostęp do wody. Pracodawca oczywiście milczy. Mimo wszystko proszę o informacje jeśli sytuacja sie w tej kwestii poprawi. Teraz proszę o informacje jak wygląda sprawa rozpoczynania i kończenia zmian roboczyxh. Czy to prawda że praca zaczyna i kończy się w różnych miejscach co może stanowić duży problem z dojazdem i powrotem do domu. Poza tym jesli tak jest to prawfopodobnie jest to następny przykład łamania praw pracowniczych przez spółkę. Proszę o informacje jak wygląda ta kwestia. Oczywiscie nadal zapraszam pracodawcę do zajęcia stanowiska w tej sprawie.

12.09.2025 01:57

Dziwię się że temat ToiToi jest na tapecie, przecież pisałem nie wolno zastępować toaletami tymczasowymi Toalet wymagalnych ustawowo, może wreszcie jasno się określi Mazowiecki poczta i tak dalej czyich praw chcę przestrzegać ?, to co widzę to wkręca że dużo może a na człowieka z dyrekcji wygląda

12.09.2025 13:19

Pisze do czego przepisy zobowiazuja pracodawcę. Jeśli pracodawca sie nie wywiazuje to łamie prawa pracownicze. A to już jest temat na iterwencje poselską.
    Zainteresowany pracą

08.09.2025 13:39

A czy ktoś szczerze napisze, ile wynosi wypłata netto, za podstawowy czas pracy? Ewentualnie poda kwotę i godziny które wyjeździł, żeby zainteresowane osoby wiedziały na co mogą realnie liczyć.

10.09.2025 13:43

Z umowy 6600 brutto otrzymasz mniej więcej 4800 netto + 1300 brutto premii czyli ok 1021 netto to jest to co możesz zarobić do tego w zależności od godzin nocnych dodatek nocny tak samo dodatek świąteczny od pracy w niedzielę i święta oraz dodatek paliwowy czyli ok 6000 netto może 6200 w zależności od wyżej wymienionych kwestii oczywiście premia jest uznaniowa możesz ją dostać możesz jej nie zobaczyć i zalecam nie mieć dzieci i rodziny gdyż każda choroba dziecka = 1000 brutto mniej i obcięcie premii 300 zł za każdy dzień L4 i podstawy o 20% generalnie to praca dla starych dziadków a nie młodych ojców którzy tak samo muszą brać odpowiedzialność za rodzinę
    R-3

11.09.2025 15:20

Myślę że pełnej odpowiedzi udzieli Ci Rzecznik MZA, tylko poproś o info dotycząc minimum, a nie tego co możesz.

10.09.2025 10:47

Kierowcy autobusów miejskich w Krakowie rezygnują z pracy. Powodem są nie tylko niskie płace, lecz także trudne warunki pracy i surowe wymagania. A u nas gitara gra, brak wody do picia, brak toalet, nierealne rozkłady jazdy żyć nie umierać sielanka
    Kierowca

08.09.2025 08:00

Czasy przejazdu są coraz bardziej odrealnione. Zdarza się że na obsługę dwóch przystanków mamy minute. Raz spotkałem się na 145 że na 3 przystanki wyszła minuta. Podobnie jest na każdej linie. To sprawia że gdy dojeżdżamy na kraniec nie mamy odpoczynku ustalonego w karcie tylko krótszy. W obecnych czasach gdzie na mieście jest mnóstwo samochodów, reklam, neonów, rowerzystów, hulajnog, pełno ludzi do okola, odpoczynki poza ustawowymi przerwami powinny być znacznie dłuższe niż np na 148 gdzie polkors trwa godzine po czym jest 5 minut przerwy u znowu godzina jazdy. Oczywiście te 5 minut tracimy po drodze że względu na błędnie rozplanowany czas przejazdu i w wiecie jeździmy w większości na minusie mając poskracane odpoczynki. Odpoczynek jest nardzo ważny ponieważ zaczynamy i kończymy w porach NOCNYCH ( mowie o kierowcach dziennych ) Mając dwójkę dzieci często zdarza mi się iść spać o np 23 bub 22 a wstać muszę 2.30 lub 3.30 i mam przed sobą zazwyczaj 10h jazdy z setkami osób na pokładzie a przypominam że kierowca odpowiada za ich bezpieczeństwo. Od jazdy s nocy są kierowcy NOCNI. Nikogo to nie interesuje że firma ma problem z wakatami. Dzień pracy powinien trwać max 8h że względu na ww. Warunki. O całej masie rzeczy mozna by pisać i pisać ale właśnie kończą mi się 3 minuty z zaplanowanych w karcie 20 więc jadę dalej
    Waszka bez oka

09.09.2025 09:39

Aaaa poza firmą oraz poza 122 które się okazało 132

10.09.2025 06:30

Jak myślisz, które z ty h warunków pracy jakie opisałeś mogą powodować że są takie braki wśród kierowców. A może przyczyna znajduje sie gdzie indziej?

08.09.2025 10:20

Skoro po raz kolejny został poruszony temat zatrudniania pracowników na umowę zlecenie mam pytanie. Czy pracę muszę wykonywać samodzielne?, jestem właścicielem firmy przewozowej i chcę delegować swoich pracowników i nie wykonywać pracy.

08.09.2025 19:32

To się nazywa podejście do tematu, obowiązek samodzielnego wykonywania pracy następuje tylko wtedy kiedy jest STOSUNEK PRACY , czy są jeszcze jakieś pytania?

08.09.2025 10:02

Cechy stosunku pracy kierowcy komunikacji miejskiej Podleganie przepisom prawa pracy - kierowca podlega regulacją wynikającym z Kodeksu pracy oraz szczegółowych przepisów dotyczących czasu pracy kierowców. Rozkład czasu pracy - Praca kierowcy odbywa się w systemie równoważnego czasu pracy, a harmonogram pracy ustalany jest przez pracodawcę. Obowiązki kierowcy - Oprócz prowadzenia pojazdu, kierowca ma obowiązek dbania o bezpieczeństwo pasażerów, obsługi pojazdu i inne czynności związane z realizacją zadania służbowego. Wymiar pracy - Praca jest pracą zmianową, obejmuje również weekendy i święta. Jeżeli choć jeden z wymienionych warunków jest stosowany przy zatrudnieniu kierowców jest to STOSUNEK PRACY i nie zasłaniać się PIP że jest inaczej , PIP to tylko pracownik który może napisać wszystko co kolega sobię życzy.

07.09.2025 10:24

[email protected] nie jest pracownikiem spółki tylko wyrzuconym byłym kierowca
    Kierowca deskorolki

08.09.2025 08:14

Z niczego nie wnosi. Po prostu piany dostaje że wyciagasz na forum publicznym nieprawidlowosci jakie tu panują.

07.09.2025 06:17

Szanowni forumowicze. Z wpisów na forum wynika ze dostęp do wody pitnej dla kuerowców jest ograniczony i nie jest zgodny z przepisami. Czy dobrze rozumiem. Prosze jeszcze o informacje jak wyglada u kierowców sprawa załatwiania potrzeb fizjologicznych. Czy pracodawca zapewnia dostęp do toalet w sposób zgodny z przepisami. I czy same toalety spelniaja normy zawarte w przepisach?
    Margaret Z

04.09.2025 12:55

Jest 04/09/25 przystanek autobusowy Wał Gocławski godzina 12:36…próbuje podbiec do nadjeżdżającego autobusu numer 507 z trudem bo mam kolana do wymiany udaje mi się naciskam przycisk do otwierania drzwi będąc przekonana. Że kierowca otworzy…po czym z totalnym zdziwieniem widzę jak autobus odjeżdża…zostałam na przystanku jak wryta…przyjeżdżam do Polski, do Warszawy głównie do chorej Mamy od lat bo mieszkam od 40 lat za granicą i przyznam że jestem zszokowana zachowaniem tego kierowcy….jeszcze do niedawna byłam skłonna wydawać bardzo pozytywne opinie o serwisie i zachowaniach Polaków w Polsce, ale po t incydencie jestem totalnie zbulwersowana i wnioski powinny być wyciągnięte w związku z tak chamskim zachowaniem pracownika MZA. Wstyd naprawdę wstyd
    MZA

05.09.2025 13:40

Dlatego trzeba być 5 min przed planowanym przyjazdem a tak to cóż potencjalny klient do następnej brygady wery mi kurde przykro
    Papcio_Chmiel

05.09.2025 18:06

Szanowna osobo, do autobusu się nie podbiega na autobus się oczekuje w wyznaczonym miejscu i czasie. Kierowca widząc, że nikogo aktualnie nie ma (a ma ograniczone pole widoku) ruszając patrzył już lewą stronę a nie prawą gdzie owa Pani się być może znajdowała. To nie jest powód by kogoś obrażać ale rozumiem, że po tylu latach za granicą mogło to jakoś wpłynąć na układ psychiczny danego człowieka. Miłego wieczoru!
    R1R1

04.09.2025 08:25

Witam wszystkich. Co z wysługą-była jakaś odpowiedź na wysłane pismo do zarządu? Podobno od stycznia będzie podwyżka konkretną bo za dużo ludzi etatowych im ucieka.
    73iop

04.09.2025 15:18

Nie będzie podwyżki nie oplaca im się dawać do stawki bo koszty utrzymania pracownika rosną także cieszyć się z tego co jest i jeździć

Zostaw merytoryczną opinię o MZA