MZA

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 429 ocen.

Opinie o MZA

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MZA

Mongoł

No dobry ten prezesina jest a inteligencja to bije po oczach i uszach.

MLODY

Wszyscy Kierowcy Mza chca zarabiac adekwatne pieniadza do ciezkiej I odpowiedzialnej pracy a nie jak prezio powiedzial kilku zwiazkowcow.

PREZES KUŹMIŃSKIEGO O DRIVERAH

PREZES jan kuźmiński (celowo z małych) tak się wypowiada o 4 tysiącach pracujących kierowców: TUTAJ JEST LINK: https://kiwi6.com/file/929dhuq7z7 WYPOWIEDŹ DLA RADIA WARSZAWA "Nie słyszałem nic o żadnym strajku, że jeden czy dwóch przewodniczących ZZ próbuje sobie zbudować atmosferę wokół siebie przed wyborami. Kierowcy zarabiają teraz, Średnia płaca to 5300 złotych, brutto złotych" "Może to jest trudna praca, bardzo wymagająca, tutaj po 5 miesiącach szkolenia człowiek który nie mówię że nie jest nieinteligentny ale ... Nie wymaga się od niego nadmiernej wiedzy, inteligencji dostaje takie pieniądze" mój komentarz: prezesiku (kmiocie).... skoro ta praca nie wymaga nadmiernej inteligencji, wiedzy to może zasiądziesz dziadzie za fajerą... ps. na per pan nie załugujesz bo nie SZANUJESZ LUDZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! APEL DO WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH. PRZEKAŻCIE TEN LINK JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE OSÓB (KIEROWCÓW ITD)... niech szoferzy się dowiedzą, jak ich szanuje góra

maniakprędkości
@PREZES KUŹMIŃSKIEGO O DRIVERAH 19.01.2018 18:05

A Wy,My się obrażamy? Ktoś was obraził? Codziennie mamy takich i co to nas martwi. Jeżeli mamy szacun sami dla siebie nikt nie jest w stanie nas obrazić. Jeżeli natomiast ktoś mówi o wypłacie 5300 to kłamie w żywe oczy, wtedy niech ZZ pozwą go na drodze sądowej. Wy tak od razu na udeptaną ziemię? Sprawa zazwyczaj o zniesławienie jest długa i kończy się przeprosinami. Zresztą niech wydrukuje te paski na których jest pięć trzysta i wyświetli je na tablicy multimedialnej na Woronicza wraz z tymi co jeździli z wolnego. Może to mówił o tych co tyrają kosztem swojego zdrowia i bezpieczeństwa przewozów ,,z wolnego,, . Wtedy to rozumiem, niech w takim razie związkowcy powiedzą w radiu jak to wyglada gdy Kierowca nie wychodzi prawie z autobusu po to by zarobić w świątek, piątek i niedzielę wyrabiając niebezpieczne nadgodziny. Niech poproszą o Tacha w autobusach skoro już są wizytówki, czemu nie używać czasomierza pracy w sposób do tego przeznaczony. Niech ludzie pasażerowie dowiedzą się że czasem ten co dobije do pięciu tysi za nadgodziny to tykający desperado.

Gruby
@Kolega z R1 19.01.2018 21:19

Nie kierowca sie jest tylko czlowiekiem:)no to brawo dla zwiazkow ktore kawke z prezesem popijaja

TW

Prezes mza powiedzial ze kierowcy mza inteligiencja nie grzesza to jak moga oczekiwac podwyzki, moze to malpy robiace za kawalek banana.

Darek

Mam pytanie do osób, które już pracują jako kierowcy w MZA lub u podwykonawców. Powiedzmy, że chciałbym spróbować swoich sił, niestety mieszkam poza Warszawą i nie znam dobrze topografii tego miasta. Wiem, że trzeba zdać jakiś egzamin - pytanie, jak nauczyć się tej topografii? Czy gra jest w ogóle warta świeczki? Większość opinii, które tutaj czytam jest bardzo negatywna, przez co nie wiem, czy jest sens w ogóle próbować. I jeszcze jedno pytanie - czy przyjmują kierowców bez doświadczenia? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Jeszcze pracujacy w MZA
@Darek 19.01.2018 12:36

Darek,przyjmuja wszystkich z doswiadczeniem i bez. Licza sie Twoje checi do pracy i stalowe nerwy. Reszta gdyby nie przepisy czasu pracy kierowcy,ktore sa przestrzegane to moglbys jezdzic i 31 dni w miesiacu bo takie sa braki bo kierowcy odchodza ze wzgledu na slabe zarobki w porownaniu do odpowiedzialnosci jaka masz.

srututututu
@Hipolino 19.01.2018 13:40

Ukraińcy jeżdżą na apce jak dojadę. Ale życie lubi niespodzianki KoDy i inne przemarsze wojska. Jednym słowem ,, uważaj na chmury i na Pałac kultury,, Nie przejmuj się Niektórzy z ZTM wiedzą jak się nazywa dana ulica ale nie wiedzą na jakiej dzielnicy i jak skrótami tam dojechać. Przekonasz się gdy będziesz pracował i będziesz miał objazd. Największym ich dylematem jest ,,jak dojechać na Mariensztat,,. Oraz czy rower to bagaż czy już pojazd. Sędziowie i Prokuratorzy wiedzą że rower jest pojazdem co nam czasem udowadniają w sposób namacalny. Ale Strachy na lachy, nie ty pierwszy nie ostatni uczy się topografii. Uwaga cenna-,,koniec języka za przewodnika,, Bez ludzi na trasie nawet stary Warsiawiak się zgubi, szczególnie na Ursynowie i innych tam sypialniach gdzie ciągle przybywa łóżek. Dasz se radę byle byś nie był słoikiem, czyli nie wwoził oraz nie przekonywał na siłę do swoich nawyków innych na około siebie.

Mati

CAŁA PRAWDA O MZA ( WYWIAD ZE ZWIĄZKOWCAMI "MZA NIE WYBACZA!" ) http://www.rdc.pl/podcast/popoludnie-rdc-kierowcom-mza-konczy-sie-cierpliwosc/

Wiliams
@Mati 19.01.2018 12:26

A tak naprawde ci Związkowcy nie powiedzieli nic ciekawego ,konkretnego,myślę ze już czas tych Panów minął,jak chcą dobra pracowników niech zlikwidują związki ,a pomogli stworzyć jeden Niezależny Związek Transportu Warszawskiego

anonymous

http://www.rdc.pl/podcast/popoludnie-rdc-kierowcom-mza-konczy-sie-cierpliwosc/

Mati
@anonymous 19.01.2018 12:18

CAŁA PRAWDA O MZA (WYWIAD ZE ZWIĄZKOWCAMI "MZA NIE WYBACZA!"

KONPOCIAGOWY

Firma nastawiona na rotacje kierowcow, czym dluzej pracujesz tym bardziej jestes swiadomy konsekwencji tej pracy i jestes niewygodny dla pracodawcy.Pracodawca nie ma zadnego szacunku dla ciezkiej i odpowiedzialnej pracy kierowcy traktuje ta grupe zalogi jak bydlo placac im najmniej.

Nie z wolnego

Pracuje tu 10 lat i mam stawke 3800zl,a nowi na dzien dobry maja 3700zl. Gdzie tu sprswiedliwosc w tej firmie? Wkurzylo mnie to i od nowego roku nie chodze z wolnego. Jak dzwoni dyspozytor to nie odbieram i niech sobie sami wypracowuja nominal albo niech nowi im przychodza z wolnego. Bo mlody zajarany robota pojdzie pare razy z wolnego,wezmie pensji netto ok 4000zl to zajarany. Ale zajaranie mija jak przytrafia sie wpadka typu spisanie przez ztm,kolizja,przycierka wozu i kierownik zabiera od 300 do 600zl premii. Wtedy zaczyna sie lament mlodego ze malo zarobil.

JaPancio
@Nie z wolnego 18.01.2018 13:33

Ty,ja i paru innych rozumiemy żeby nie przychodzić z wolnego ale reszta przyłazi.Nie ma reguły,stary czy młody,wszyscy latają.Gdyby tak 1-2 miesiące nie przychodzić to prezes nie poniżał nas kierowców oferując 100-200 zł podwyżki a przynajmniej 500 ale ciemna masa tego nie rozumie!

Szymek108

Kolego 234 chcę Ci powiedzieć że nikogo nie chcę zniechęcać ja wypowiadam tylko swoje zdanie a jeśli miał by być protest to oczywiście się podpisuję i przyłączam do niego.pozdrawiam. ....

ROBOCOP
@nielubiękitu 18.01.2018 08:56

To mlody po dwoch latach bedzie mial zarabiac 4300 a Ty po siedmiu 4000 jak liczysz na 3 setki podwyzki?

anonymous
@nielubiękitu 18.01.2018 08:56

Uwaga Ważne!!!!!!!!!!!!!!! Każde referendum jest anonimowe. Owszem można tylko podpisać listę obecności w referendum. Natomiast głos musi być anonimowy, bez względu co ci naopowiadają. Jeżeli podpiszesz się pod nazwiskiem na tak lub nie mają Cię. Głupota czy podpucha?????

_____UWAGA__ W A Ż N E

Uwaga. Dzisiaj (15.1.2018r) odbyło się spotkanie ZZ z Zarządem MZA. Spotkanie zakończyło się fiaskiem. Zarząd zagroził, że jak zaczniemy strajkować, to nasze "zadania przewozowe" przejmą ajenci (blef- nie mają tylu autobusów), że nas pozwalniają. Zarząd zaproponował dla wszystkich grup zaszeregowania 100zł podwyżki (oprócz tych co zarabiają 3700- mieliby dostać 200zł. podwyżki i znowu tych co mają 4500- dla nich podwyżka 0zł)!!!!!!!!!!!!! Wydaje się, że STRAJK WŁOSKI (bardzo dokładne OC autobusu, przyjście 15min przed czasem wyjazdu) i jazda po mieście respektując WSZYSTKIE przepisy RD trochę otrzeźwi kierowców... A najciekawsze..... Zarząd nie ma pieniędzy na większe podwyżki... Ale do kasy miasta przelał (podobno) 50 milionów zł !!!!!!!!!

TW
@Kolega z R1 15.01.2018 19:29

Duzo zalezy od kierowcow. Walczycie o wasze ciezko wypracowane pieniadze. Nie pracujcie z wolnego w tym kwartale i tylko w wymaganym czasie pracy. To przyniesie efekty natychmiastowe i pomoze w walce o godne podwyzki taka szansa szybko sie nie powtorzy.

Obserwator
@TW 15.01.2018 22:19

Nikogo nie zwolnia, za co? Za prawo wypowiadania sie.... przestancie sie bav, to nie komuna

Szymek108

A dla mnie to wszystko to wielki pic na wodę.Śmierdzi wielką ustawka.

Kierowca234
@Szymek108 17.01.2018 14:22

A ja myslenie ze kolega probuje zniechecic do strajku .. ciekawe tylko.na czyje zlecenie. Zastanówcie sue kto tu pisze negatywne komentarze, zniechecajace do strajku....

TW

Duzo zalezy od kierowcow. Walczycie o wasze ciezko wypracowane pieniadze. Nie pracujcie z wolnego w tym kwartale i tylko w wymaganym czasie pracy. To przyniesie efekty natychmiastowe i pomoze w walce o godne podwyzki taka szansa szybko sie nie powtorzy.

ratatata
@visitor1 17.01.2018 11:41

A nie można by tak wprowadzić jednej pensji w wysokości 4500 brutto plus premia . Następnie wprowadzić dodatki za wysługę lat 100 na pięć lat stażu? Nie byłoby niesnasek, niedomówień każdy znałby przebieg swojej kariery zawodowej. A tak ? nie znasz dnia ani godziny gdy ktoś ci da lub zabierze. pracę każdy wykonuje podobną, zatem podstawa ta sama regulacje zaś dodatkami za wysługę i premią. To takie trudne,a może w mętnej wodzie lepiej się ryby łapie?

Wiliams
@ratatata 17.01.2018 12:09

Masz racje w mętnej wodzie się lepiej rąbie pracowników,wysługa dodana do stawki to majstersztyk głownego ksiegowego,zaoszczędzono duzo pieniązków tylko ,ten księgowy i Zarząd nie wiedzieli ze młodzi pracownicy się zbuntuja i będą nekac" kmiotów" z Zarządu MZA

szary pasażer

Szanowni: Panie i Panowie Kierowcy MZA. Poczytałem co tu piszecie i przyznam, że obraz zawodu kierowcy MZA jest raczej smutny, gdyż narzekań jest bardzo dużo, i wiele wydaje się być uzasadnionych. Praca jest obciążająca, nierozwojowa, może nie najlepiej płatna. Ale w dniu przyjęcia do niej byliście raczej zadowoleni, że ją dostaliście: praca pewna, stała pensja płacona na czas, możliwość dorobienia "z wolnych". Coś się zmieniło, czy tylko Wy dorośliście po prostu i potrzebujecie docenienia, uznania, szacunku? Jedyne co mogę zrobić, to zapewnić Was, że jako pasażer jestem pełen WIELKIEGO UZNANIA dla Waszej pracy, w niesprzyjającym i stresogennym środowisku, niefizjologicznych godzinach, z ogromną odpowiedzialnością. I wiem, że całe rzesze osób korzystających z komunikacji mają takie samo zdanie jak moje. Czapki z głów przed Wami! Ale zapewniam Was, że jest wiele osób pracuje w jeszcze trudniejszych warunkach i za niższe wynagrodzenie, ale nie żalą się na forach, bo rozumieją, że nikt ich do tego nie zmusił. Każdy powinien pracować w zawodzie, który ceni najbardziej i w miarę swoich możliwości i kwalifikacji. Jeśli ktoś czuje się niespełniony lub sfrustrowany w pracy, to niech bierze swoje życie we własne ręce. Tylko racjonalnie i odpowiedzialnie, tak, by później miał powody do osobistej satysfakcji z własnego wyboru. Jak mówił kiedyś klasyk: "życie to nie je bajka, to je bitwa". Kto lubi jeździć autobusem po mieście i wozić pasażerów płacących za przejazdy, niech jeździ - to właśnie dla niego praca. Tylko bardzo proszę, nie traktujcie pasażerów jak "bydło na pace", jak to napisał jeden z Was poniżej. Jesteście ludźmi i służycie ludziom, tak jak pewnie większość z nas w swej pracy służy innym.

Kolega z R1
@szybki 08.01.2018 19:15

Nic dodać, tylko przyklasnąć. sama prawda i tylko prawda!

Kolega z R1
@szybki 08.01.2018 19:15

oczywiście do słów "Szybkiego" :)

Stefan

Witam kolegów i koleżanki z MZA pracuję u ajenta, ale popieram Wasze dążenia do poprawy sytuacji zawodowej, w tym do normalnej podwyżki za trudną i wyczerpującą psychicznie oraz fizycznie pracę chciałbym jedynie napomknąć, że wszelkie zło związane z warszawską komunikacją czai się głównie w budynku przy ul. Żelaznej i w kolejnym etapie powinniśmy wspólnie walczyć o to, by nasza praca była bardziej doceniana, aby ludki z Żelaznej zaczęli bardziej szanować nasze prawa (w tym wynikające z przepisów o czasie pracy) Być może warto podziękować dotychczasowym związkowym liderom i stworzyć jedną organizację związkową dla kierowców z MZA i od ajentów?

anonymous
@Stefan 12.01.2018 11:15

Stać ich też na to by w momencie gdy większość związkowców będzie strajkować wysłać łamistrajków którzy zrobią wszystkie linie. Miasto zrobi blokadę informacyjną bagatelizując protest w mediach lokalnych i ugramy na tym co najwyżej hemoroidy, Ty lepiej idź się trochę poucz bo swoją ignorancją i niewiedzą możesz tylko zaszkodzić sprawie. Jest termin jest czas są przedstawiciele Załogi. Jeżeli uznamy że zostaliśmy rozegrani wtedy możemy myśleć o większym proteście. Teraz nie pier...el. nie jątrz i nie przeszkadzaj.

Stefan
@anonymous 13.01.2018 09:41

Jesteście rozgrywani od kilku lat i tego nie widzicie, ile związków zawodowych macie? Czy któryś z nich zmienił coś w Warszawie, w MZA? a swoje rady wrzucaj domownikom, przez takich jak ty nigdy w tym mieście się nie zbierzemy i nie pokażemy jedności

on

A ten zapowiadany karp to przypłynął łaskawie?

Old driver

Pasożyt ZTM powstał po to jak kiedyś dawno temu mówili jego twórcy czyli nadwyżki administracji i biurokracji pracujące w dawnym MZK aby kontrolować firmę przewozową która sama sobie płaciła za wozokilometry, w całym tym bałaganie teraz to ZTM sam sobie płaci i to dobrze bo zarobki średnie tej firmie to 7500 brutto a najwyższe 9600 brutto, dane zaczerpnięte z planów wzrostu wynagrodzeń budżetu miasta Warszawa na rok 2018. Tak więc może by należało tego pasożyta skontrolować co takiego w tej instytucji robią ważnego że tak sobie dobrze płacą.Proszę zauważyć częste działanie tego tworu np: zmienianie nazw przystanków po co??? ano po to bo generuje to całą pracę z tym związaną tzn. druk naklejek , rozkładów kampania informacyjna itd. czyli sami sobie znajdują robotę dalej ,zmienianie ciągłe tras linii tłumaczone tym że to na wnioski pasażerów, to też generuje dla nich zajęcie i nikt im nie udowodni że jest inaczej, przykłady ich absurdalnej pracy można mnożyć. Dodam że pracuje tam ponad 720 osób, wiem że piszę nie w temacie ale dyskutujemy tu także o sytuacji w firmach przewozowych w Warszawie i myślę że trzeba nagłaśniać ten fakt gdzie to tylko możliwe bo absurd istnienia ZTM w obecnej formie trzeba zakończyć.

anonymous
@Old driver 14.01.2018 10:09

Nie, nie i jeszcze raz nie. Obłe T należy rozczłonkować, ponieważ ma wszelkie oznaki monopolisty na rynku. Pamiętacie jak było z firmami IT. USA nałożyły kary za działania monopolistyczne i one musiały się dostosować. U nas jeszcze Urząd Antymonopolowy nie widzi problemu, byc może nikt tego jeszcze nie zgłosił. Jako monopolista dyktuje wszystko natomiast podwykonawcy muszą się dostosować. Maja inne wyjście? Zatem należy zmienić monopol rozbic go na nadzór nad kolejami, tramwajami oraz autobusami. Głowa powinna być w Ratuszu i być nią powinien jeden odpowiedzialny człowiek. Tak to nikt nie podskoczy gdyż brak konkurencji która obecnie ma podany górny pułap/wozokilometr-cena/ natomiast dolny to wiadomo skraj opłacalności. Jest działanie monopolu na rynku? jest. Ktoś się temu przeciwstawia? NIE Zatem uważajcie Koledzy i Koleżanki by nas zdyscyplinować patrole wyjechały na miasto drukują każde uchybienie bez litości. Bez litości zatem ci co mieli wziąć do ręki trzy dwieście mogą zejść do dwóch siedmiuset. A tak ładnie w reklamie napisani na bilbordach zarobki od czterech trzystu brutto? Prawda to? czy kolejny mit? Zdemonopolizować monopolistę. Powiadomić Urząd Antymonopolowy o działaniach obłego T na rynku.

Wiliam

Pytam się po co tyle zwiazków zawodowych ?? odpowiem ,żeby się między sobą kłócili a Zarząd tylko się im przygladał i śmiał ze są w kieszeni Zarządu.Potrzebny jest jeden związek który jest nie na garnuszku zakładu,żeby coś poprawić to szanowni panowie kierowcy zróbmy jeden Zwiazek Zawodowy kierowców Transportu Warszawskiegoooo,jeżeli ta drobnica związkowa bedzie przeciw to wiadomo ze tym zwiazkom nie chodzi o dobro pracowników,tylko o swoje kieszenie

Stefan
@Wiliam 11.01.2018 12:28

Pisałem o tym 07 stycznia. Pisałem również o tym, że trzeba się zjednoczyć w walce z głupotą ZTM-u (czy jak się teraz ta hydra nazywa) Koledzy, nie twórzcie nowych postów w tej sprawie tylko podbijajcie konkretną propozycję, tak aby była widoczna dla wszystkich to forum odwiedzających.

Driver MZA
@Wiliam 11.01.2018 12:28

Zwiazki zawodowe w ilosci organizacji sztuk 8. Są po to aby dzielic załogę by nie bylo kjednego zdania więc działają w interesie zarządu.

KARPIOWKI BRAK

Lecą z nami w balona ,czysta pensja bez obiecanej KARPIOWKI ,na dodatek żadnej informacji dla kierowców ????????????

ratatata
@TW 11.01.2018 11:00

Ta, związki powinny uczyć się od mądrzejszych.Bez obrazy za związkami prócz pracowników nic nie stoi. Za zarządem stoją prerogatywy władzy, czyli pieniądze,stadko prawników,możliwość wytrzepania pracownika na bruk. Czyli Zarząd ma pełnie władzy , nam związkom zostaje prawo pracy, głowa oraz liczba członków. Zatem związki mają się zjednoczyć wybrać trzech przedstawicieli na roczna kadencję, wysupłać qżwa z naszych składek kasę na prawników i pilnować by ich nikt nie owinął na około palca-grzebalca. Trzeba więcej kasy na dobrego radcę proszę bardzo przy 2tysiącach członków na moment sporu powiedzieć ile kto ma wysupłać i idziemy wspólnie krok po kroku by docelowo podnieść pensje w ciągu roku o 6stówek. Jeżeli nie należy zastanowić się nad formami wywarcia nacisku na Zarząd lub kto woli tego co w realu rządzi czyli ZTM. To nie musi być forma strajku. Można zrobić pikietę pod ZTM lub Ratuszem-są różne formy. Pasażerowie gdy nie dojadą będą wkur..., zatem będziemy mieli jeszcze jedną pokaźną grupę przeciw sobie. Myślcie związkowcy jeżeli nie potraficie wynajmijcie agencje od Public relation lub Radców Prawnych. Macie naszą kasę ze składek i poparcie.

heheszek
@KARPIOWKI BRAK 10.01.2018 14:33

jest na koncie

Bolo

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje pracowników?

jaksięwyśpisztakmasz
@Bolo 09.01.2018 20:56

Przy takich pensjach i rotacji pracownika to niebawem zacznie sama szkolić za free. Potrzebuje jak gąbka wody. Jeżeli podniesie pensje będzie miała pracowników jeżeli dalej będzie tak cykała to będzie nadal rywalizowała o kierowców z ajenturą. Z karpiowym proszę mnie już więcej nie wk....ć, Więcej z wolnego nie przyjdę nawet gdyby mnie Marlenka prosiła i robiła drugie śniadanie.

Wiliam
@jaksięwyśpisztakmasz 10.01.2018 10:38

Z Panią Marlenką to nie chciałbym nie tylko śniadanie zjeść,ale nawet siedzieć w kinie koło niej

ROBOCOP

To co mamy zacisnac posladki i przyjmowac kopniaki od kazdego bo kierowca jest osoba do bicia przez wszystkich. Jezeli wiekszosc z nas to osoby bez wyksztalcenia to mozna z nami zrobic wszystko i wykorzystywac nas bez umiaru. Wszystko ma swoje granice i firma na to liczy ze czesc z nas odejdzie bo nastepni beda na najnizszej stawce i nieswiadomi do czasu jak ta praca wyglada od srodka.

ROBOCOP

Patrzymy na zwiazki, musza sie razem dogadac nie dac sie sklucic miedzy soba.

szofer mza

Ja uważam że strajk NIC NIE DA i podobnie jak część kolegów NIE POPRĘ GO. Mam na utrzymaniu rodzinę, kredyty i nie będę tego ryzykował, dlatego że jakiś (usunięte przez administratora) związkowiec ma wizję. Należałoby zasiąść z zarządem do negocjacji... 100zł podwyżki od lutego/marca. Po 2-3 miesiącach znowu zasiąść do rozmów i znowu spróbować 100-200zł. Związki Zawodowe (a szczególnie F A J F U S Z S O L I D A R N O Ś Ć - 80 Z K L E S Z C Z O W E J który jest konfidentem i podpiepsszył zarząd do PIP-u) dały popis z KARPIOWYM... W kwietniu bylo porozumienie z zarządem że będzie karpiowe i od maja do grudnia nie potrafili się dogadać co jak i dlaczego... PODZIĘKUJCIE PIER.DZISTOŁKOM, które oprócz spotkań z zarządem, wigiliami dla kierowników nie potrafią o nas ZAWALCZYĆ. GDZIE BYŁY ZWIĄZKI, JAK ODBIERALI BILETY WSPÓŁMAŁŻONKOM (oprócz tupania i buczenia na sali) jeżeli coś źle napisałem proszę o wskazanie gdzie napisałem nieprawdę

Driver20188888
@Obserwator 1 05.01.2018 16:19

Większość ludzi w naszym kraju ma kredyt.... czy przez to pracodawca to Pan I Wladca.... prawa ma kazdy pracownik, rowniez i, obowiązki.... obowiązki ma tez pracodawca... jest wolny rynek wiec strajk Ci w niczym nie zaszkodzi, albo nawet mowienie o tym ze kierowcy powinni dostać podwyżki. W innych sferach tez pensje rosną... a to czy ktos byl jeden dzien czyale miesiąc na zwolnieniu nie powinno miec wplywu na podwyżkę. Bo prawo do choroby ma kazdy, nawet jak masz kredyt :-) pozdrawiam i zyczy zeby kazdy z dystansem spojrzał na ta prace.

TW
@heheszek 05.01.2018 16:11

Mozna isc na L4. Czy jest sprawiedliwe zarabiac 3800 podstawy przez 8 lat, teraz kadra zarzadzajaca pokazala jaki ma szacunek dla kierowcow dajac 4000 tys. mlodym po 2 latach pracy.Zwiazki musza cos zrobic chociaz od dawna zarzad sie z nimi nie liczy. Wystarczy jak zwiazkowcy zablokuja wyjazdy z zajezdni.

taxi driver

Pracowałem w MZA jako kierowca. -Praca bardzo ciężka pod względem psychicznym. -Często pracuje się 10 godzin a po tych 10-ciu godzinach nie jesteś w stanie nic zrobić w domu kładziesz się spać bo na drugi dzień znowu trzeba znowu wstać o 2 rano. -jak masz na pierwszą zmianę to nie jesteś w stanie wyrobić się w planowanych 15 minut na przygotowanie wozu( tym bardziej jak masz dolewkę czy wymianę żarówki)czytaj: chcesz wyjechać punktualnie to przyjdź przynajmniej 40 minut przed pracą. - dwa weekendy masz pracujące - stres NIE POLECAM

Driver201888

Dokładnie, trzeba poprzec strajk. Jeżeli jednego ranka nie wyjada autobusy na miasto, czeka wszystkich paraliż komunikacyjny.... bardzo madre posunięcie, tym bardziej ze moze to wzricic uwage na sytuację kierowców. Zaczną sie pytania, dlaczego jest strajk, czy zarzad byl uprzedzony o takim ruchu, czy zrobili wszystko aby temu zapobiec. Mysle ze media tez tym sie zainteresuja.... nie robiac nic, na pewno sutuacja kierowców sie nie zmieni. Kazde działanie jest wskazane.

Gruby
@Driver201888 04.01.2018 19:04

Nie wierze w to zwiazki zawodowe to sie martwia tylko o siebie .

Kierowca stal
@Driver201888 04.01.2018 19:04

Strajk?do tego dluga droga,bez porozumienia z kierowcami od ajentow,beda lamistraji i wiekszosc linii wyjedzie do tego trzeba sie przygotowac,referendum i ostrzezenie jak najbardziej

MLODY

Nalezy poprzec w referendum PODWYZKE WYNAGRODZEN a nastepnie STRAJK.

Old driver

Panowie kierowcy na stronie Solidarnosć MZA iTW na fejsie jest informacja że wszystkie organizacje związkowe zapowiadają referendum wśród pracowników na temat przystąpienia do akcji strajkowej owe referendum miało by się odbyć w dniach 15 - 17 stycznia 2018. Zarząd dalej uchyla się od odpowiedzi o znaczący wzrost wynagrodzeń w naszej grupie. Może nie posiadają oni takich kompetencji w takim razie kto tu decyduje???

Driver MZA
@Old 02.01.2018 16:03

Tak ZTM to dobry płatnik gdyż sobie płaci najlepiej, wystarczy spojrzeć na wzrost wynagrodzeń w ostatnich latach i pozycja ZTM jako lidera w tej kategorii jest niezagrożona i stanowi niedościgniony wzór

Prowokator

Potrzebny jest nam JEDEN ZWIĄZEK ZAWODOWY który skupi wszystkich pracowników chcących być w związku aby coś osiągnąć, wtedy będzie to realna siła. Wzór to lata świetności SOLIDARNOŚCI. Panowie kierowcy związkowcy czy wy tego nie widzicie czy tylko udajecie? Po co tyle związków? odpowiedż nasuwa sie sama a no po to aby był podział, podejrzewam że niektóre zwiazki powstały dla zarządu a nie dla kierowców. Perfidny plan ale łatwo go przejrzeć. Ludzie ludziom gotują taki los a kierowcy członkowie związków płacą składki. ŚMIERDZI ZMOWĄ NA KILOMETR

L4
@Prowokator 30.12.2017 12:09

Chlopie wyluzuj, jedyne co mozna zrobic to znalesc inna prace a jak masz tu zostac to czasem idz na L4 bo trzeba odreagowac ten cyrk. Ja pracuje 5 lat mam podstawy 3800 brutto a teraz chlopaki po 2 latach pracy maja 4000 brutto.

kierowca ostrobramska
@L4 30.12.2017 12:24

Ja też mam 3800 brutto ,ale już 8 lat pracy w styczniu minie,niesprawiedliwosc bo jak to inaczej ująć ????????????

Anonim

Wszystkim Kierowcom duzo zdrowia,cierpliwosci i gumowych slupow w 2018 roku z kranca zyczy Kierowca

new year
@Anonim 31.12.2017 19:16

chwała bohaterom

MLODY

Podwyzek nie bedzie Zarzad nie ma pieniedzy dla kierowcow, taka odpowiedz do przeczytania na mza facebook solidarnosc.

Tomek
@MLODY 29.12.2017 12:40

Dla siebie i dla ratusza pieniążki mają ale nie dla nas. Normalka.

anonymous
@MLODY 29.12.2017 12:40

Dlatego wszystkie związki by zachować twarz powinny zrobić akcję protestacyjną. Czyli zarekomendować na piśmie wszystkim swoim członkom ,,W miesiącu styczniu i lutym członkowie związków nie przychodzą z wolnego,, Jak na razie rok wyborczy, HGW potrzebuje kasy do ratusza jak gąbka wody by robić przedwyborcze igrzyska. ZTM trzyma kasę za wozokilometry. Jednym słowem (usunięte przez administratora) z tyłu.

Prowokator

Dalej przychodzcie do pracy z wolnego na kazda prosbe i dziwcie się ze nie bedzie podwyzek

ROBOCOP
@Prowokator 29.12.2017 13:32

Jest za duzo kierowcow.

anonim

(usunięte przez administratora)

rózga

Mikołaju spraw by nasza ciężka praca i poświęcenie zdrowia jak i prywatnego czasu były odpowiednio finansowo nagradzane by godnie żyć a na stare lata mieć chociaż resztki zdrowia by wypocząć po tych miliardach przejechanych kilometrów z bydłem na pace :)

ROBOCOP

Wyobcowanie spoleczne na maxa, jestes zamkniety w klatce jak w wiezieniu, depresja gwarantowana. Zadnych kontaktow towarzyskich nikt nikogo nie zna i nie chce znac bo nie ma czasu normalnie porozmawiac jedynie o tym kto kogo przytrzasna drzwiami. Nadzor goni kierowcow jak na jakichs wyscigach i obserwuje ile jeszcze moga podkrecic tepo.

masz chłopie problem
@ROBOCOP 23.12.2017 10:02

Poważnie? dałeś się wyobcować społecznie? Ja bynajmniej nie mam takich problemów i pomimo ogłupiającej lektury w której zabroniono rozmawiać z pasażerami czasem do nich przemówię. W pracy również mam kolegów, w domu kilku przyjaciół. Może problem jest w tym że urodziłem się i mieszkam na Grochowie, nie muszę asymilować się jak ty po przybyciu do Warszawy.

anonymous
@ROBOCOP 23.12.2017 10:02

same wyobcowane słoje. Chłopa z wioski można przeflancować ale wsi z niego ani rusz))))))))) Zresztą chłop nie ma powodu jechać za chlebem do stolicy, tylko pracownicy z małych podmiejskich folwarków. Widać na Rechniewskiego jak im się pie...li w główkach po przyjeździe do dużego miasta

Szofer mza

Do ,, wyssanego jak cytryna" A ty kim jesteś /byłeś przed MZA? Wylewasz pomyje na wszystkich, uważasz się za lepszego A jak dla mnie jesteś SKWASZONYM BURAKIEM, CEBULAKIEM .. Zasada jest prosta. Jak Ci nie pasuje to się zwolnij. Część ludzi się spełnia w pracy... Nawet jak ktoś jest,, sloikiem lub wekiem ".

Wyssany jak cytryna

Przekrój społeczny kierowców MZA - sloiki z poza warszawy po kursach z pośredniaka nie spełnieni kucharze, piekarze, cukiernicy, administratorzy, lecz nikomu to nie przeszkadza bo zarzad całe kierownictwo i zwiazki to takie same nie spelnione ludziska buahahahaha Prezes Zarządu były kierowca MZA!!! czerstwiak i wypłoch. Państwowa Inspekcja Pracy i Centralne Biuro antykorupcyjne bedzie częstym bywalcem tego Kołchozu.

Wyssany jak cytryna

Jestem kierowcą już 9 lat w tym Kołchozie! Dostajesz nr. służbowy i nim pozostajesz, nikt nie zna Cię po imieniu. Jedyna zmiana fotela to z autobusu do autobusu, zero przyszłości w tej firmie, mało rozwojowa i raczej nie dla młodych, tylko takich co im ok. 10 lat do emerytury zostało. Wszystkie te twarze dyspozytorów, mechaników, kierowników i związkowców przesiąknięte są PRL-em, takie same nawyki i zachowania. Zajezdnia Stalowa jest remontowana, niedawno wymienili okna elektrykom, tylko po co? jak na terenie zajezdni na powierzchnie wychodzi stacja metra i niedługo będzie trzeba się przenieść!!. Wydawane są pieniądze na które ciężko tyramy bo 3200 netto za wstawanie o 1.30 w nocy lub o 2.30, żeby dojechać i później jeździć w tą i na zad, użerać się z ludźmi, wszystko im tłumaczyć, za wszystko odpowiadać i mieć prokuratora na karku to jest psi pieniądz. Tylko słoiki są zadowolone i przyklaskują, poprostu mam 9 lat zmarnowane z życia!!! Naszczęscie niedługo odchodzę i mam ich w głębokim poważaniu!!!Fuck MZA

kierowca

Ludzie zarząd MZA działa na niekorzyść spółki chcąc doprowadzić do upadku!!!! Dali podwyżkę najmłodszym kierowcom ze stawki 3700 na 4000!!!! a ten co pracuje bez zarzutu i ma 3800 zostaje z pustymi rękoma!!! Pani Myszkowska to oszustka razem z Ciborowską!!! Przestańcie jeździć z wolnego !!! W styczniu znowu oddadzą pieniądze do miasta a Wam kierowcom powiedzą ze nie mają.

driver
@ABC 19.12.2017 12:38

Tak za oddane pieniądze miastu zarząd otrzyma od hanki premię roczną i to nie będzie 1340 zł brutto. skąd się biorą takie kosmiczne różnice a może to działa według powiedzenia pani hgw że ludzi dobrej roboty trzeba nagradzać, no niestety to nie są kierowcy

anonymous
@driver 22.12.2017 10:45

No przecież król liberalizmu polskiego walcerek, nie widzi w tym nic zdrożnego. Kapitalizm po polskiemu jaki jest każdy widzi, jak z koniem. Są równi i równiejsi, każdemu według potrzeb, że maja większe jaki to pokazał. Co ja gadam przecież zawsze potrzeba odrobiny sumienia, nawet niejaki Weber w zarządzaniu o tym napisał. Sumienie? też coś)))))) tam gdzie są pieniędze tam sumienia brak. Pozaty klient w krawacie jest mniej awanturny, jak nie ma trzeba go ukarać by był spolegliwy. Ciekaw jestem ile autor dostał za tego księgarskiego gniota który musi zostać przeczytany i rozszyfrowany))) książka z hybrydą w tle, jaki to nakład? kto ma prawa autorskie do premii?

Szymek108

Dali pocichu i bez rozgłosu wszystkim będącym na stawce 3700- noi warunek konieczny 24 miesiące bez skargi i kolizji.Ale wczesniej jak ktoś przejezdzil 24 miesiące będąc czystym dostał tylko 200zł podwyżki.

MLODY
@Szymek108 19.12.2017 08:49

Jeszcze gdzies czytalem ze nie mozesz byc na zwolnieniu L4 nawet jeden dzien. Chyba trzeba ryzykowac jak sie jest chorym moze wypadku nie bedzie.

anonim

(usunięte przez administratora)

Bbbb

Ma ktoś link do wniosku o zapomogę świąteczną?

Rafał

"PO ROZPATRZENIU WNIOSKÓW PRZEZ KOMISJĘ" jak wyjęte psu z gardła, dramat ale takie są fakty w tej firmie. PRL.

TW

Z uwagi na warunki pogodowe i nasilone spalanie paliw stałych w wielu miastach Polski znacząco przekroczone zostały normy zanieczyszczenia powietrza. Najgorzej jest na południu kraju i na Mazowszu. Fatalna jakość powietrza odczuwalna jest też w Warszawie – tam wskaźniki pokazują średnio 600 proc. normy pyłów PM2,5 i PM10.

terefere
@TW 18.12.2017 09:29

dlatego wsiadajcie do tramwai, tylko uważajcie gdy jeden stanie bo coś się stanie z trakcją, nikt dalej nie pojedzie ani się nie wyminie. Czyli wcale nie czyściej ale przed świętami zdrowiej-bo na piechotkę.

on

Dopóki niema oficjalnego pisma od zażądu Mza to te wnioski wydrukowane przez jeden ze związków można wsadzić sobie w tylną część ciała.

smakosz
@heheszek 14.12.2017 22:29

Słuchaj heheszek czy jakoś tam to nie ważne, czytam twoje opinie i stwierdzam iz jestes prymityw co pozjadal wszystkie rozumy,idz do mamy na obiad ,a po obiadku niech zapakuje Ci słoiki i nie udzielam się więcej jak masz być tak przestarzały i głupi,pozdrawiam srodkowym palcem

heheszek
@smakosz 17.12.2017 16:00

czytasz, to dobrze że umiesz czytać, i że moje opinie też czytasz zauważyłem. nawet mnie cytujesz, no fajnie.

ABC

ZZ piszą że wtym roku jak nigdy działają wspólnie. Ja pracuje 10 lat i jeszcze nigdy miewidziałem takiego zamentu jak w tym roku. Prawda jest taka że dwa związki najstarsze; które są bardzo specyficzne bo zżeszają kierowców z dużym starzem pracy na braku kierowców i na tym że młodzi odchodzą chcą ugrać coś dla siebie. Bo oni w większości mają już4500 i blokują podwyżki z stawek 3700 3800 bez podniesienia im stawki. Zażąd musi zadbać o zrównanie stawek dla kierowców i skończyć z tą patologia. Ponad 2000 kierowców marzy o stawce 4500.

Drech
@Old driver 14.12.2017 11:51

A jaka jest roznica miedzy Twoim wykonywaniem pracy a tego z mniejszym stazem? Robote robicie ta samom. To ze sie zatrudniles wczesniej nie jest argumentem bys zarobil wiecej. Po okersie probnym kazdy powinien miec jednakowe pieniadze. Daliscie sobie wyjac z kieszeni wysluge to wasz problem. ZA TA SAMOM PRACE NALEZY SIE JEDNAKOWE WYNAGRODZENIE Nie powinienes miec wiecej Amigo

Old driver
@Drech 14.12.2017 20:27

Kolego podpisałes umowę inną niż moja to TWÓJ PROBLEM za tą samą pracę należy sie taka sama zapłata masz rację a co do wysługi za lojalność do firmy to co widzisz w tym złego? mniemam że masz krótki czas pracy w FIRMIE a chciałbys poprostu dużo więcej zarabiac. Każdy by chciał.

Kierowca

Są wnioski o karpiowe I wisi komunikat od zarzadu więc to nie lipa

darek

Drodzy kierowcy zrozumcie, żadne związki wam nic wywalczą dopóki wy nie zastrajkujecie. Tyle

ROBOCOP

TRZEBA BYC SLEPYM ZEBY TEGO NIE WIDZIEC. PRZECIEZ KAZDEGO ROKU JEST CORAZ GORZEJ.

kierowca

kary za brak krawatu i spodnie. 30 osób niech przyjdzie rano i powie , że nie umie zawiązać a spodnie ma jedne i nie wyschły po praniu i chyba nie może jechać i czy jak coś dostanie karę jak pojedzie to tylko przykład

Zniesmaczony
@Zniesmaczony 13.12.2017 23:45

Mógłbyś zastosować inny nick a nie pisać na czyjeś konto. Chcesz się wypowiadać to się nie wstydź i się podpisz KOLEGO. Ja pisałem kilka pięter niżej.

Zniesmaczony (2)
@Zniesmaczony 14.12.2017 10:03

Sorry! byłem drugim Zniesmaczonym,a nie czytałem Twojego postu. Raz jeszcze przepraszam

szofer_mza

_________________________UWAGA______________________________________ W TYM MIEJSCU JESZCZE RAZ PRAGNĘ "PODZIĘKOWAĆ" ZWIĄZKOM ZAWODOWYM ZA DANIE D.U.P.Y W NEGOCJACJACH Z ZARZĄDEM. SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA DLA C.I.O.T.Y, K.A.P.U.S.I.A. ZE ZWIĄZKU: S O L I D A R N O Ś Ć 80 Z Z A J E Z D N I K L E S Z C Z O W A ZA P.O.D.P.I.E.P.S.Z.E.N.I.E MZA DO PIP DZIĘKI TOBIE F.R.A.J.E.R.Z.E.... TEN CAŁY ZAMĘT Z KARPIEM

kierowcaR1
@szofer_mza 14.12.2017 11:52

Dzisiaj jest 14 grudnia. Niby związki coś ustaliły? że niby jak nie dojdą do porozumienia do 13.12 to wchodzą w spór zbiorowy? A wchodzą? Być może, ale nie w spór.

szofer_mza

_______________UWAGA___________________________________ Na str. Związku pojawiło się pismo, które można złożyć u dyspozytora na zajezdni... Podopno to akcja spontaniczna ZZ w związku z fiaskiem rozmów w sprawie Karpiowego... Nie wiem czy to coś przyniesie ale może warto wydrukwoać/ napisać i dać...Tylko do dyspozytora..Ewentualnie można do kacelarii w 2 kopiach bo tak to panie będą musaiły podstemplować i będzie musiało dotrzeć do prezesa i będzie musiał odpowiedzieć.....Może jak prezes zobaczy jak do niego spływają pisma w liczbie xxx lub xxxx to może zrozumie że to nie są pojedyncze głosy... Adres strony. https://www.facebook.com/wzzkrp/

TW

Panowie zrozumcie ze Mza jest nastawione na rotacje kierowcow. Nowi kierowcy sa najtansi i najbardziej wydajni i posluszni. Oni staraja sie bardzo o utrzymanie zatrudnienia i beda przychodzic z wolnego. Dopiero gdzies w drugim roku pracy nowy kierowca interesuje sie perspektywa zarobkow w tej firmie do tego czasu chce tylko jezdzic i udowodnic sobie ze da rade.

heheszek
@MLODY 12.12.2017 22:38

ja te dokumenty zrozumiałem tak że 4000 dla tych co mają 37 i 3800 A po 100 w 2018. jest tam takie zdanie że prezes zaproponował by podwyzkami objąć tych właśnie do 4000 ale może źle to zrozumiałem.

heheszek
@TW 12.12.2017 11:28

nastawione na rotację? no raczej nie, to co robią tu ludzie pracujący po 20 i więcej lat?

TW

Dzwonia zeby przyjsc z wolnego a juz kilka razy odmawialem, czy tak rozbudowany system informatyczny nie podpowiada kto jest chetny. Przez chorobe dziecka musialem zostac w domu L4. Nie mam kar i nagan. Czy teraz mam miec motywacje i probowac przez nastepne dwa lata, 24 miesiace i 700 kilka dni probowac walczyc o przeszeregowanie. ps.juz tylko 23 miesiace :)

Zostaw opinię o MZA - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MZA