MZA

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 485 ocen.

Opinie o MZA

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MZA

Przemęczony

Podwyżki,podwyżkami ale teraz niech sie związki wezmą i zaczną walczyć o czas pracy na stanowisku kierowcy do max 8 godzin dziennie! Jazda autobusem po Warszawie nie jest łatwa i bardzo odpowiedzialna. ZTM ciągle powtarza że robi wszystko by zapewnić pasażerom bezpieczeństwo podczas przewozu. No ale 9-10 godzinne zmiany niestety tego bezpieczeństwa nie zapewniają i kierowcy są NIEWYSPANI i PRZEMĘCZENI. Może ktoś się by tym zajął?

Aaaa
@anonymous 23.04.2018 08:50

Problem tkwi w tym ze to My sami nie przestrzegamy przepisów KP, a później lament. Zgodnie z KP wszelkie sprawy służbowe załatwia się w godzinach pracy, kiedy zostanę zajęty z linii to się zgłoszę. Zgodnie z naszymi przepisami nikt nam nie zabroni wykonać 5 minut przerwy na pętli jak byś nawet miał 60 minut w plecak i jeszcze nie miałem kłopotów z tego powodu ze przerwę wykonałem co poswiadczylem wpisem w karcie.

ślepy

Cześć. czy ktoś się orientuje czy w mza jest dofinansowanie na zakup okularów, wiem że w niektórych firmach czy instytucjach tak jest że np 200 zł na zakup okularów?

Nnn
@ślepy 18.04.2018 16:34

Kiedyś a dokładnie że dwa lata temu była zniżka w Vision express

Qwerty

Witam. Chcialbym podjac prace jako kierowca. Jakie sa wymagania odnosnie wyksztalcenia wieku i czy jest mozliwosc zeby mza zrobilo mi prawo jazdy i reszte potrzebnych papierow. Wiem ze nie jest to za darmo i pozniej to odliczaja. Jesli sie myle prosze o info. Z gory dziekuje

mlody
@Qwerty 18.04.2018 21:21

Teraz przyjmuja chyba wnioski na kursy zawodowe dla bezrobotnych do 30 roku zycia, ale u mnie na przyklad w PUPie nie finansuja prawa jazdy jedynie kwalifikacje ale co PUP to inaczej trzeba zapytac u siebie.

oko

biorac pod uwage galopujaca inflacje to wasze zarobki stoja w miejscu od wielu lat. Ja sie zawinalem po roku pracy kilka lat temu z tego przybytku WSIowych platformersow marnych przydupasow zydowy HGW i jak czytam co piszecie to nic a nic sie nie zmienilo

Piotr R-4

Mam pytanie odnośnie pensji za m-c marzec.Czy tylko u mnie i moich znajomych z mza pensja jest zaniżona o około 200zl.Wydaje mi się że obniżono limity za paliwo i mamy zaledwie po 30 zł za oszczędności. Śmierdzi mi to kolejnym przekrętem naszego zarządu w stylu dali i zabrali

heheszek
@Piotr R-4 10.04.2018 18:44

ja miałem w marcu140 zł, w lutym 200. mniej bo miałem cały miesiąc wczesne zjazdy, 21-22 więc ja w tym upatruję obniżkę.

anonymous

Kto wie jak płacą na turystyce albo na międzynarodowych linijach?

Olo
@anonymous 18.04.2018 05:01

Turystyka trwa obecnie przez cały rok. Przynajmniej ta międzynarodowa. Zarobki 4-5 razy więcej niż w MZA ale zus od najniższej krajowej. Znajomość angielskiego potrzebna (ale nie niezbędna). Topografia też przydatna. Realnie w pierwszym roku turystyki nie zarobisz więcej niż dwa razy więcej niż w MZA mieszkając w domu 7-10 dni miesięcznie. Zapotrzebowanie bardzo duże bo sezon się zaczyna. Podzwoń po dużych firmach - będziesz miał robotę. Małe i dobrze płacące firmy nie wezmą kierowcy bez minimum 3 letniego doświadczenia. O liniach zapomnij. Nie warto nawet się zastanawiać. Praca dla wyrobników.

Aaa

Panowie chodza sluchy ze od czerwca nie bedzie oszczednosci za paliwo wie ktos cos na ten temat

kierman
@Aaa 17.04.2018 09:04

jadąc przepisowo wolno się rozpędzaj nie przekraczaj 50 to będziesz miał oszczędnośći

Marian

Taka drobna informacja dla nowych kierowców lub przyszłych co do "swojego wozu". Jak nie jesteś dupowłazem z wazelinką to zapomnij, ze dostaniesz na linie swój wóz. Jak jest w systemie to i tak otrzyma go ktoś inny do jazdy, złota rąsia - wąsacz cwaniaczek ugadany z dyspozytorem. Kolega ma zmiennika, wóz jest do nich przypisany i widzieli go tylko raz w przeciągu dwóch miesięcy na r3. Byli u kierownika, wóz sprawny, wszystko załatwiane na "gębe" i dalej walają się bez wozu bo jakieś cwaniaki im go podbierają. Takie są realia w tym pindolniku.

obywatel
@Marian 25.03.2018 18:01

co wy z tymi wozami jesli dają wam obcy to patrzcie co jest lepiej niż w waszym i to odpisujcie a na pewno w obcym dużo rzeczy dziala lepiej niż w waszym wozie

RRRRR

A teraz pytanie z natury tych prostych lecz podchwytliwych. Powiedzcie mi moi drodzy jak przechytrzyć cerbera co to sama nie zje i drugiemu nie da. Dopłata do wczasów? Wiadomo/jak na razie/ potrzebna będzie faktura za pobyt powyżej 10 dni z wyżywieniem, kiedy jej to dać pro forma przed wyjazdem , czy po fakcie? Zawsze mnie zbywa i zawsze coś jej nie pasuje,najchętniej by zjadła beczkę soli niż by była z dopłaty zadowolona. każdy już wie o którą mądralę chodzi? i Jak to wszystko załatwić by nie wtrąciła swego nosa?

R2
@Aaaa 13.04.2018 21:28

Reasumujac,z biura podrozy trzeba wziac faktre imienna,zawierajaca osobno koszt zakwaterowania,koszt posilkow,koszty transferu?oddac ta skomplikowana fakture po wakacjach,w jakim terminie?

Bbbb

Panowie moze mqcie wiedze bo podobno na woronicza full ludzi a jak na innych zqjezdniach?

franc
@Bbbb 12.04.2018 20:35

kierowcy dostali krocie jest ful ludzi.

ALEX

Ja mialem szczescie i po 2.5 roku pracy w MZA wskoczylem na stawke 4000 plus premia teraz mam 4600 plus 300 premii i jeszcze nie pracuje calych 3 lat.

Aaaa
@Kamil 12.04.2018 07:32

Mam pecha po 12 latach pracy tylko 4400 zł ... czasem urlop na zadanie, czasem choroba ..... czym dluzej pracuje mniej zarabiam od nowo przyjętego pracownika

4700 od dnia 1

KIEROWCA AUTOBUSU  Dołącz do naszego zespołu jako kierowca autobusu komunikacji miejskiej w Warszawie (nr ref.: Kierowca/MZA/2018) Oferujemy: stabilne zatrudnienie w renomowanej firmie z tradycjami na podstawie umowy o pracę, pracę na najnowocześniejszym taborze autobusowym, wynagrodzenie miesięczne w wysokości 4 700,00 zł. brutto*, zatrudnienie w systemie równoważnego czasu pracy i w pełnym wymiarze czasu pracy (cały etat), świadczenia socjalne (bilet wolnej jazdy, opieka medyczna, Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych itp.), odzież służbową (praca w umundurowaniu).

Aaaa
@anonymous 11.04.2018 21:53

Słuchaj mie za co płacić więcej tylko nie odbierać tego co należy się. Były przepisy ze 350zl należało mi się i tego zakład nie mógł odebrać wiec dołączył to jako składnik stałego wynagrodzenia teraz kiedy jednakowa stawkę mam ja gdzie 350 zł jest jej składnikiem którego zakład pracy nie mógł mi zabrać wychodzi ze o 350 zł zarabiam mniej niż nowo zatrudniona osoba która ma taka sama stawkę jak ja. Wiec nie mow ze chce by mi więcej płacono tylko chce żeby oddano mi moje 350 zł które zakład pracy włączył mi do wynagrodzenia.

Ciekawski John

Dzięki za odpowiedź R-33. Po jakim czasie dostaje się umowę na czas nieokreślony? Po roku czy 2 latach? Jak liczyłem to mi wyszło,że młody dostanie około 4900 brutto.4700 z premią i zawsze wpadnie te 200 zł za godziny nocne,paliwo czy niedziele.

Ciekawski John

Witam. Mam pytanie odnośnie pracy w MZA.Wiadomo,że w ruchu miejskim nietrudno o jakąś obcierkę czy drobną kolizję.Czy nie mając umowy na czas nieokreślony jest jakiś limit kolizji po którym kierowcy się dziękuje? Np.Po 3 drobnym zarysowaniu zwalniają? Ile wy mieliście kolizji w swojej karierze?

R-33
@Ciekawski John 12.04.2018 01:48

najpierw upomnienie, plus 300 z premii.Wtedy i tak jesteś trzykrotnie ukarany 1.Premia, 2 Upomnienie,3 Premia roczna idzie się je... . Jeżeli strzelasz w inny samochód kilka razy w miesiącu i Likwidatorzy stwierdzają że robisz to celowo lub nie potrafisz jeździć wtedy mogą z Tobą nie przedłużyć umowy rocznej-tymczasowej. I tak jesteś przez zwykły przypadek walony w rogi równo a przy takim braku narybka co chwila dostajesz ,,drugą szansę,, Nie przejmuj się zamykasz oczy i jedziesz chłopaku.

Złoty 1

I znowu narzekacie i to i tamto a jak sie nie podoba to nikt na sile tu nie trzyma. Powinniście cieszyć sie z tej pracy już nie nażekajcie na czas pracy i pensje bo nie jest zła tylko rozrzutni jesteście . Nie wierze że 500 zł miesięcznie nie jesteście w stanie odłożyć .

SAJMON
@Piotr r-4 11.04.2018 06:59

Max dwa dni takiej akcji i jest wysługa przywrocona i są pensje wyższe i to na piśmie wszystko.

Przykra sprawa....

Otworzmy Oczy!!! Prezes tzw. Nikodem Dyzma . Slup HGW. (Marne wykształcenie - niech pokaże publicznie jaka uczelnie skończył. ..Napewno usiadziecie ze śmiechu ). Ostatnio pokazał inteligencje oraz co o Was myśli wielki Szef/Wstyd/... Dialekt też ma niezły Od razu do radia.... Na koniec w tej firmie przydałby się Audyt.... P. Ministrze Jaki do roboty....

R2

Popieram. .... Brawo Franc

FRANC

Dlaczego nadal stosujecie chwyt bezczelności Najnowocześniejsza flota ..... Dechy 18 lat Solary..-18U 13-10 lat a w tych nowszych strach jeździć np. Solbus (jazda na bombie).... przykre!!! Gdzie Ci Ukraińcy ze nas zaleją .... wola na budowie pracować i mają dużo więcej. ..... ZUS mają gdzieś. I zero stresu..... firma kiedyś może i miała tradycje ale nie teraz gdzie rządzi Nepotyzm i brak szacunku do ludzi pracy. Dziękuję Pozdr.

O R-3

Zgadzam się wpisem o R3..... Duży Mobbing. ...kiedyś nie do pomyślenia. A co lepsze p. Inspektor (ta starsza ) z kadr jest osobą tak bezczelna ze brak słów. P. Kuźmiński czas wkoncu na zmiany. Ludzi cały czas ubywa...

Szczęśliwy Były Pracownik. ..

Co za wpisy (jak się nie podoba nie trzeba pracować ). Oczywiście ale nie tedy droga. ... Do rzecznika prasowego. Zarządu oraz Kierownictwa oddziałów; jak nas kierowców zabraknie Was zredukuja! !! Za ok. 5 lat będzie wam się trudniej zarządzało- powód młoda krew co przychodzi nie da sobą pomiatac ..... Jak obecne WĄSY. ... pozdrawiam, ,,,,

DziadTrans

Witam powie ktoś realnie ile co miesiąc wpada na konto i ile godzin sie pracuje w tym (usunięte przez administratora)?

Aaaa
@kierowca 07.04.2018 17:10

Uwierzył bym w to gdybym nie sprawdził jak to faktycznie jest z tym dofinansowani pierwsza ścisna to pani która wnioski przyjmuje jeżeli ,kropka’ jest złe postawiona na fakturze to już jest problem ..... odpadłem w przebiegach zanim zaczolem starać się o dofinansowania. Tak wiec proszę pisz jasno to jest tylko dla wybranych

Danielek

MZA to patologia. ... Ludzie są wkrecani przez przełożonych. .. Nic nie podpisujcie co wam chcą podłożyć. .. Uwaga na oddział R3 ... jest tam duży Mobing. Gł Dyspoz.manipuluje ludźmi.

Dan
@kierR-3 10.04.2018 12:28

Właśnie zmieniłem. .... A Ty zdychaj za marną pensje ... pracuj w wbrudzie i (usunięte przez administratora) i spłacają kredycik do końca życia. Stoj na baczność i się dobrze kłaniaj bo premię zabiorą. ... Piesku ze zdj. W dowodzie osobistym KONIA. ....pzdr. frajerów.

Kurier

Przepraszam, a jak wygląda początek i koniec pracy? Przykładowo zaczynasz na zajezdni, a kończysz gdzieś w trasie jak oddajesz autobus zmienniku, a jak te którzy samochodami jeżdżą do pracy?

Kurier
@Profesor 09.04.2018 04:18

Lepiej z niemieckiego!

anonymous

Miałem wczoraj nieco czasu i policzyłem. Zatem do tej pory najniższa pensja to było 3700 brutto plus 600 brutto premii, zatem suma 4300brutto plus paliwo dodatek nocny itd itp. Obecnie jest 4400 brutto plus 300 premii suma 4700 brutto. Zatem podwyżka to różnica czyli 400 brutto, zatem netto to jakieś 270 więcej. Ale nie wiem jak będzie z dodatkiem za paliwo i za całą resztę.Może się okazać że podwyżka na pasku to jakieś 200 netto. (usunięte przez administratora) dużo. No ale lepsze to niż nic. Związki do nauki, szczególnie matematyki zapraszam. Bo 270 to tyle o ile wyniosła inflacja przez rok. Zatem ZZ nie spoczywajcie na laurach i do roboty. Bo to na razie jest Pyrrusowe zwycięstwo.Obetną paliwo i dodatki okaże się że będzie wielkie, no pensja wzrośnie o 150 lub 200 a focha strzelacie na całą Polskę.

ROBOCOP
@anonymous 08.04.2018 09:25

Jaki dodatek za paliwo? Mam 12 zl I podobnie kazdego miesiaca a jak konczysz wczesniej to nie masz dodatku nocnego.

Iza

@3 cytryny, czy możesz napisać jaka panuje atmosfera w pracy? Jak przebiega proces rekrutacji w MZA? Odpowiadając na pytania użytkowników na forum powinniście mieć świadomość, że pomagacie komuś w znalezieniu nowego miejsca zatrudnienia. Czy są jakieś szkolenia wewnętrzne i jak często?

3 cytryny
@Iza 06.04.2018 16:53

Iza ☺ Proces rekrutacji przebiega następująco. Składasz dokumenty CV i czekasz. Teraz jest taki okres że kierowców potrzeba więc długo nie będziesz czekać. Tak mi się wydaje. Jak się do Ciebie odezwą to jedziesz na Woronicza na testy na komputerze rozwiązać podobne jak na egzaminie na prawko i jeśli przejdziesz to na placu manewry łuk, cofanie i takie tam a później parę minut na mieście jazdy by zobaczyć jak sobie radzisz łącznie z wjazdem na przystanek. Jeśli przejdziesz a nie jest to mega trudne ponieważ jeśli zdałaś egzamin na prawko to i to przejdziesz tylko testy sie zapomina więc radzę przypomnieć sobie testy by być na bieżąco. A później to tylko psychotechnika i badania lekarskie. Na psychotechnikę radzę iść wypoczętym i wyspanym i dzień wcześniej sobie zrobić wolne bo każde zmęczenie wyjdzie a to może mieć wpływ czy przejdziesz czy nie. Mza potrzebuje kierowców ale nie przyjmuje też każdego i można odpaść zarówno na testach czy psychotechnice. Jeśli to wszystko przejdziesz to od razu na zajezdnię jeśli będzie miejsce a powinno być bo są braki kierowców. Radzę wybrać sobie zajezdnie najblizej miejsca zamieszkania a jeśli nie będzie miejsca w danej chwili to warto poczekać bo jeśli przyjmniesz się to później może być problem z przeniesieniem na dodatek przyzwyczaisz się i tak zostaniesz a najlepiej jak sie ma najkrótszy dojazd do pracy. Szkolenia to są okresowe lekarskie psychotechnika a to masz na prawku datę ważności prawka. Atmosfera jest w miarę ok tylko trzeba uważać co się komu mówi i mieć swoje zdanie znać przepisy i ich starać się nie łamać. Jazda w miarę przepisowo ponieważ nie warto gonić bo jeśli cis się stanie to Ty odpowiadasz w sadzie czy przed policją, to co mówią na dyspozytorni to jednym uchem wpuszczasz drugim wypuszczasz bo każdy kiero jest najmadrzejszy. Pasażerowie są w miarę ok. Choć czasami są problemowi I strasznie roszczeniowi dlatego warto nie gonić czasem przymkać oko na niektóre rzeczy I sprawy. Godziny pracy są ciężkie ponieważ dwa tygodnie pracujesz na rano i wstajesz o 2 w nocy czy 3 a za dwa tygodnie o tej godzinie możesz wrócić do domu bo kończysz na drugiej zmianie między godziną 20.00 a 1.00 w nocy więc najlepiej pracować na jedną zmianę dla własnego zdrowia. Nadgodzin nie radzę brać tylko spędzić czas z rodziną ponieważ nie tylko praca żyjemy a żeby zapomiec o pracy to sport jest najlepszy lub reset komputera ???? a praca w tak to ok masz stałą umowę po 2 latach i w miarę stabilna sytuacje finansowa. Tylko strasznie stresująca i odpowiedzialna praca więc radzę w miarę przestrzegać przepisy które nas obowiązują i jeździć jednym wozem i znaleźć zmiennika chyba ze sami przydżeli firma.

Cycu45

W środę podpisano porozumienie pomiędzy Miejskimi Zakładami Autobusowymi a związkowcami, którzy od kilku miesięcy domagali się podwyżek wynagrodzenia kierowców. Kierowcy autobusów zatrudnieni w miejskiej spółce dostaną nawet 700 złotych więcej. Podwyżki przyznano jednak kosztem premii, która będzie mniejsza. Od 1 kwietnia 2018 podstawowe wynagrodzenie kierowców w MZA wynosić będzie od 4400 do 5100 złotych brutto. Wcześniej kwota ta wahała się pomiędzy 3700 a 4500 zł. Oznacza to, że najmniej zarabiający dostaną nawet 700 złotych podwyżki, a reszta 600 złotych.

Belmondo
@Cycu45 05.04.2018 13:07

Nie 700 tylko 200 zł podwyżki.

Belmondo

300 zł z premi w stawkę wliczą i zginie po paru latach tak jak wysługa starych kierowców którzy sfinansowali podwyżkę młodym kierowcą ale mamy związkowców głupich a może nie głupich tylko było i jest to celowe działanie prymitywów ze związków.

INFO

Regulamin wynagradzania bez zmian. Czy ktos z szanownych kolegow slyszal o sytuacji sprawy sadowej z mza o pominieciu kierowcy przy przeszeregowaniu do wyzszej grupy z powodu zwolnienia lekarskiego lub zna kancelarie adwokacka ktora prowadzila taka sprawe.

anonymous

A jak wygląda praca na międzynarodowych trasach, ile dni oni w trasie ile w domu, i czy prawda ze tam bardzo większy zarobki, i czy realnie tam trafić przykładowo po kilku latach jazdy po Warszawie i oczywiście z angielskim!!!!

Sobopotym
@anonymous 31.03.2018 14:11

Przewoźnicy kombinują żebyś jak najkrócej był z dala od miejsca zamieszkania żeby zaoszczęśdzić na dietach. W trasę jedzie dwóch szoferów, pierwszemu wypada pauza i wsiada drugi, po trasie np w Rzeszowie wsiada i zmienia jednego szofer który tam mieszka, a ten co wysiadł z Wawy idzie na obiad na pauzie i łapie autobus powrotny, zmienia szofera też z Rzeszowa który skończył pracę i idzie do domu. I tak wraca do domu w Wawie po 10-u godz. pracy. Są też wypady z noclegiem np w Budapeszcie, zdarzają się awarie po trasie, rezerwa zabiera ludzi a ty stoisz i czekasz na serwis 20h. Zarobki (usunięte przez administratora) nie urywają, u Polaka, Szkota czy Czecha są podobne jak w MZA, tyle że praca dużo ciekawsza i inny szacunek u pasażerów, większa odpowiedzialność chwila nieuwagi i katastrofa a nie kolizja. Jak się wahasz, lubisz jeździć i chcesz zarobić to tylko ciężarowe a nie autobusy

Kurier

A jak wygląda grafik! Na którą pierwsza, na którą druga, ile dni na pierwszą ile na drugą, jak często wolne weekendy?

kerowca
@yoyo 04.04.2018 12:22

Są też wyjazdy ok. 6- 7 godziny i kończysz ok. 16-tej, albo później. Doliczyć korki, to jeszcze paręnaście minut później. Generalnie wyjazdy na zm. A masz już od 3:24 i wtedy kończysz wcześniej, ale wracasz i chcesz spać. Są też wyjazdy ok. 7 godziny też. A w weekend możesz dostać tzw. maraton, wtedy Ty wyjeżdżasz z zajezdni np. ok. 8 godziny albo i później i zjeżdżasz ok.18 godziny (lub później). Wtedy masz weekend do bani. Pozdrawiam

Zostaw opinię o MZA - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MZA