MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Romek

12.05.2014 11:58

Niby tak... Mieli zmieniac okres kredytowania o zostawic okres spłaty na ro, co mnie nieburządza a dowiedzieć sie czegoś jest ciężko
    romek

28.04.2014 21:24

Czy wiecie może jak wygląda teraz sytuacja z pożyczkami z kasy zapomogowo-pożyczkowej? Skądś słyszałem, że środki są zamrożone, macie może jakieś info? Różne głosy słyszałem... Z góry dzięki, Romek
    TheCitaroDriver

20.03.2014 11:36

Współczuję czytając Wasze doświadczenia w pracy jako kierowcy w PL. Pracuje od kilku lat w UK jako kierowca autobusu. Jedno jest podobne, praca jest czasami ciężka jednak rekompensata finansowa jest w miarę adekwatna. Zarobki w PL są dla mnie nie do przyjęcia, kwoty 2500,- zl to jest zart. Moje dochody za 2013 rok zamknęły sie sumą 40500,-GBP brutto czyli ok 30000,- GBP netto. Zapraszam do pracy osoby z DOBRYM językiem angielskim, niepalace, nie pijace, odpowiedzialne, kulturalne i z prawem jazdy kat.D . Pozdrawiam
    zdruzgotany

21.12.2013 11:42

witam,pracowników(szczęśliwców) pracujących w MZA.Od dnia 21.12.2013 od godziny 4 rano pracownikom wręczane,są wypowiedzenia warunków umów wynagradzania.Dotyczy to odebrania BILETÓW wolnej jazdy DLA PRACOWNIKÓW I ICH RODZIN.O mijanie podpisania nic nie zmienia,zawarte w nim postulaty mówią.W SKRÓCIE jak nie podpiszesz do 14 lutego to i tak się zgadzasz(tak będzie odebrane)jeśli się nie zgadzasz pismo do Kierownika zakładu co równa z wypowiedzeniem z pracy.Teraz koszty 100 pracownik 1 strefa 200 pracownik strefa 1i 2 . Rodzina 1 strefa 200 strefa 1i 2 400 dzieci ulga 50% 1 strefa 100 strefa 1i 2 200.(usunięte przez administratora) PODZIĘKUJMY KOLEGA ZWIĄZKOWCĄ. Następną dobra wiadomość.Z połowa roku wejdzie w życie nowy układ zbiorowy.7 GRUP ZASZEREGOWANIA PRACOWNIKÓW(ZAPLECZE UMYSŁOWI KIEROWCY)prawdopodobnie znika 13 więc się nie cieszyć.Każdy pracownik będzie oddzielnie brany pod uwagę,może się zdarzyć,że 2 pracowników o podobnym stażu pracy i stanowisku zarobią inaczej jeden mniej inny więcej(wiemy kto więcej)(usunięte przez administratora).z podziękowaniem pracownik,który nie dostał podwyżki od paru lat i cieszy się,że jeszcze jest ich członkiem.(STOMIL OLSZTYN)
    kptBomba

09.10.2013 23:14

Pracowałem w MZA rok...2008-2009. W emzetkowie jest umowa, kasa na czas(2200 do łapy podstawy), tak jak powinno być. Za moich czasów za oszczędności płacili 1zł za litr, w miesiącu spokojnie 150zł extra, były wyrównania coroczne, karpiowe itp. A teraz minusy...po pierwsze pasażerowie(za głośno, za cicho, bo trzęsie, bo szarpie, a dlaczego "trasa zmieniona" itp.)-ale to w każdej miejskiej firmie. po drugie dyspozytorzy też nie ułatwiają życia nowemu. Jeździ się złomkiem...a jak zgłosisz, że coś nie działa, coś nie tak....to po złości dostajesz gorszego...do tego bilety...trzeba było po nie stać na bazie w kolejce jak za (usunięte przez administratora)(stanie za darmo). Ja miałem wymaganą ilość biletów przy sobie, ale nie sprzedawałem(przykro mi, skończyły się), w razie kontroli ZTM pokazywałem bilety i z głowy. Ogólnie z nerwów codziennie rano miałem krwotoki z nosa, podwyższone ciśnienie itp. Po roku poszedłem na turystykę. Praca zupełnie w innych warunkach, auta dobre, z klimatyzacją, pasażerowie zupełnie inni....tutaj jesteś Pan Kierowca (z dużej litery), większe zarobki...mniej-więcej 2x tyle co w mza. Do tego za twoje starania dochodzą napiwki. Minusem jest mniejsza frekwencja w domu, ale jak już to śpi się w dobrych hotelach i żarcie za free(chyba, że trafiłeś do firmy krzak). Można pracować w turystyce krajowej, ale za mniejsze pieniądze. Coś za coś.
    autobusiarz

23.09.2013 14:34

Pod opinią [usunięte przez moderatora]. podpiszę się obiema rękami. Ja miałem na szczęście odwrotną kolejność więc potrafię docenić co oferuje mi MZA. Zacząłem przygodę z komunikacją jak i w ogóle z autobusami zawodowo w Mobilisie żeby zobaczyć jak ta praca wygląda a że mi się spodobało to zostałem aby zdobyć doświadczenie i jak najszybciej spadać do MZA. Pomimo warunków jakie oferuje Mobilis przemęczyłem się kilka miesięcy i doczekałem się telefonu z Włościańskiej no i efekt taki że śmigam w MZA od wakacji i jak tak słucham starych pracowników to nie mają świadomości że w MZA naprawdę jest spoko. Co najważniejsze jest umowa o pracę a nie śmieciówki, stawka może nie jest ogromna ale i tak pierwsza wypłata zaskoczyła mnie na plus. Do tego tabor... Wreszcie nic nie świeci się na desce na żółto, czerwono i nie zapełnia wyświetlacza komunikatami "awaria..." , no i koniec męczarni w solinie, jelczu libero i w "koziołkach"-praktycznie codziennie śmigam sobie przegubami, mam ciszę, spokój, komfort... Jak coś krótszego to solbusik a te zapierdzielają jak osobówki więc tragedii nie ma. Do tego o wiele lepsze linie (w końcu spółka miejska). Generalnie robię niby to samo co w Mobilisie a wracam do domu nie zmęczony (jakbym na pół etatu pracował), mam o wiele lepsze warunki i nie szukam innej pracy bo robię to co lubię:) Zawsze może być lepiej, szczególnie płacowo ale nie ma co narzekać na wszystko i wszystkich. Fakt że trzeba mieć czasami mocne nerwy bo zachowania pasażerów są nieprzewidywalne ale jak napisał kolega Krzysztof w swojej opinii-czy to MZA, Mobilis, Grodzisk czy ITS ludzie są identyczni więc wszędzie można spotkać ułomnego ale taka praca, głośniej radyjko i do przodu:) Pozdrowienia dla wszystkich Kierowców:)
    Krzysztof Z.

06.08.2013 12:05

Na pewno było coś takiego w PZU, za jakieś grosze. Można było też ubezpieczyć ze zniżką żonę

04.08.2013 13:05

młody

27.06.2014 20:52

hej, zgadzam się z Tobą. Też przeżyłem to i pracowałem u prywaciaży a potem w Grodzisku. Wszystko się zgadza. Z tym, że teraz poracuję w MZA i jestem zadowolony. Mam życie swoje i mniej na głoiwie
    zbyszek4791

18.08.2014 19:08

dzien dobry. mam prosbe chcialbym zapytac czy mozliwe jest zobaczyc grafik pracy w mza w wawie chcialbym isc tam do pracy a nie wiem czy pogodze prace z dziecmi, z ich szkola.jesli ktos moglby mi podeslac przykladowy grafik z jakiegos miesiaca.aby sie zorientowac. dziekuje (usunięte przez administratora)
    azm

20.07.2013 04:13

Anonim - 2013-07-19 01:15:04 Można w MZA Warszawa związać koniec z końcem?Powiem Ci tak KAŻDA PENSJA JEST DOBRA TYLE ŻE STARCZA DO 20 związać końce się da, ale weź pod uwagę, twoje godziny pracy: pobudka o 2 jak idziesz na rano albo wracasz do domu o 2 jak wracasz z popołudnia WG. MNIE SZAŁU NIEMA
    franek

20.06.2013 08:47

[usunięte przez moderatora]Najgorsze jest to być tu w realu przepracować cały miesiąc za 2200 z nadgodzimami nie ukrywam licząc na więcej.Jak za miesiąc maj dziewczyna młoda nawet jej nie znam na zajezdni ostrobramska zobaczyła ile zarobiła to się biedna rozpłakała mówiąc jak ona ma żyć opłaty czynsz dziecko do szkoły a na życie już jej nie wystarcz,,łzy jak groch'' aż mi się głupio i wstyd zrobiło że i a tu też tkwie.Za samo ranne wstawanie ok 2.30 aby dojechać nocnym i przygotować/sprawdzić autobus powinni zapłacić ok 4000 a zjazdy bywają po północy ok 01.00 plus tankowanie kanał OC MYCIE NA MYJNI I JUŻ jest 01.30 a w domu jak swoim autem o 02.00 pięknie co?
    kierowca MZA

28.05.2013 16:16

1/4 etatu ale bez żadnych dodatków świątecznych goła stawka za tak marną kase ale za to jaka odpowiedzialna praca i ile obowiązków na siebie kierowca bierze .gratulacje.
    zszokowany

28.05.2013 14:03

Coż, oglaszaja sie w busach ze szukaja na 1/4 etatu..mialem sie dowiadywac ale jak czytam komentarze to wlos sie jeży..1700 na caly etat to bardziej oplaca sie roznosic ulotki. Choc ostatnio widze troche mlodycj Kobiet, w sumie to tlumaczy niskie zarobki.
    gfvdgfvds

26.05.2013 16:22

zabrali bilety kierofcom i ich rodzinom , teraz jeszcze socjal (usunięte przez administratora)
    kierowca tira w UK

15.05.2013 02:55

WITAM moja pasja jest praca kierowcy sprawia mi to przyjemnosc i wielka radosc. Moim marzeniem jest praca w Warszawie na autobusach pochodze z Gdanaska a od 7 lat pracuje jako kierowca tira w anglii codziennie spie w domu moje srednie zarobki to 800 do 1000 funtow TYGODNIOWO minus ZUS 10 funtow miesiecznie i podatek to ok 2500 miesiecznie na czysto ale jak czytam te komentaze to jest jakas masakra dlaczego w naszym pieknym kraju tak sie traktuje kierowce 1700 zl za 40 godzin w tygodniu co to jest ????? chcialem wrocic do polski marzyla mi sie przeprowdzka do Warszawy ale jak czytam te forum to [usunięte przez moderatora] MI SIE chce i niestety musze tu zostac .PEWNIE MOJ dziadek przewraca sie w grobie ale chce godnego zycia dla mojego syna .....
    aga

05.05.2013 22:13

to jest chory kraj,chore zarobki ,nieproporcjonalne do kosztów utrzymania .Kierowca autobusu powinien zarabiać minimum 4000 zł ,to praca ciężka ,odpowiedzialna i bardzo stresująca .Niestety żyjemy w kraju,które nie jest krajem obywatelskim ,nikt na "górze"nie troszczy się o zwykłych zjadaczy chleba i nikogo nie obchodzi ,ze 80 procent społeczństawa to ludzie biedni ,a coraz więcej żyje w nędzy. Pozostali,żyją ponad stan ,nie wiedzą co z kasą robić.No coż zachowują się jak mieliby żyć wiecznie,więc zyją tylko dla siebie...
    Łukasz

01.04.2013 19:29

kolego złoty a mozesz napisac dlaczego odradzasz prace w mza?
    piotrek

24.02.2013 12:16

a czy może ktoś może napisać coś o pracy mechanika, elektromechanika? jakie są warunki pracy? jakie zarobki? gdzie i jakie dokumenty można złożyć żeby się zatrudnić?
    kierowca

12.01.2013 12:18

Są tacy co znają i języki,a ogólnie rzecz biorąc to poziom kultury kierowców jest identyczny z poziomem kultury pasażerów
    wawski szofer

30.12.2012 19:46

Jeżeli zarobki są takie dobre, to zapraszam do roboty w MZA w Wawie. W ciągu roku2012 czynsz wzrósł o ok 40% z zarobki stoją w miejscu. To samo dotyczy cen w sklepach i usługach. Nie jest ważne czy zarabiasz dużo czy mało. Praca kierowcy autobusu w MZA jest ciężka i coraz słabiej płatna. Wszystko drożeje tylko nasza praca jest coraz mniej doceniana i coraz marniej płatna. Stosunek cen do płac jest coraz mniej kożystny dla kierowców i pracowników zaplecza technicznego. Związki zawodowe to figuranci i nic nie robią w obronie kierowców. (usunięte przez administratora)
    xyz

05.11.2012 23:51

potwierdzam praca w mza to porazka.nowi tzw \"enkowicze\" maja gola stawke bez dodatkow za niedziele i swieta,za noce jest nizsza stawka niż u starego.tzw nowe zasady zatrudnienia.praca w nienormalnych godzinach od ok3.30 do 1 w nocy.straty w korkach rekompensuja twoim czasem odpoczynku,wiec mozna jezdzic kilka godzin bez przerwy jak trafisz slaba linie,a takie jak nie masz dojscia i znajomosci to masz same przez caly miesiac.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    pewna pani ,która pracowała w mza

14.10.2012 11:14

powiem tak praca w mza hmm to praca dla ludzi o silnych nerwach i najlepiej spokojnych. bo ta praca i tak zrobi z Ciebie nerwowego człowieka, która często ma też wpływ na życie prywatne. a to sytuacja na ulicy a to objazdy a to zmiana trasy do tego pasażerowie którzy w dość specyficzny sposób traktują kierowców.Nowoprzyjęci znaczy Ci przyjęci po 2006r pracuja po prawie 10 godzin często bez swoich przerw przy dużym opóźnieniu z racji sytuacji na drodze... a przyjęcia jeśli są to wszytsko załatwia się na Włościańskiej 52 ale jeśli ktoś ma możliwość innej pracy to niech sie nie pcha do mza. Strata czasu i nerwów.niby zarobki na obecną sytuacje na rynku nie są złe ale czy te 10 zł do ręki za godzine są warte tych wszystkich nerwów i myślenia o tym kiedy tylko zepsuje sie autobus( za co winny będzie oczywiście kierowca, co ma swoje przyszłe konsekwencje w postaci ucięcia lub odebrania premii)
    Grzegorz

02.10.2012 20:43

Czy ktoś mógłby napisać gdzie należy się udać i z kim zacząć rozmowy w sprawie pracy na stanowisku kierowcy w MZA ?
    Basior51

23.09.2012 16:57

Panowie kierowcy.Jestem jednym z tych śmiesznych dziadków za kierownicą autobusu mza.Niedługo pracuje 5 lat, bo całe życie przejeździłem tirami w międzynarodówce.Zarobki owszem mogły by być wyższe ale weźcie pod uwagę fakt że te 2400 netto to zarobek przy 160 godzinach,w prywatnych firmach za te godziny byście dostali na dropsy. A o ciężkiej pracy nie macie pojęcia.Jeśli przesiedzenie 8 godzin w ogrzewanej lub przeważnie klimatyzowanej kabinie to taka ciężka praca to każdemu kto narzeka życzę jednej drogi nad Bajkał.Podsumowując (usunięte przez administratora)
    kierozly

31.03.2012 10:52

(usunięte przez administratora)przerwa jest po to by kierowca odpoczal,jezeli jest w tym czasie kontrolowany odbiera mu sie przyslugujaca przerwe,nie musicie sie zgadzac zeby was kontrolowano w czasie waszej przerwy ktora czesto i tak przepada ze wzgledu na opoznienia,ja odmowilem kontroli tlumaczac to tym ze dwie poprzednie juz stracilem,kiedy udalo mi sie zdazyc na trzecia i miec pare minut spokoju,przylazl kontroler,odmowilem mu poddania sie kontroli tlumaczac ze nie mialem jeszcze przerwy,(usunięte przez administratora)napisal na mnie raport,jezeli bede mial jakiekolwiek problemy z tego powodu skieruje sprawe do sadu,(usunięte przez administratora)
    bcvxbcxv

12.03.2012 10:25

ciekawe jak teraz ci co biegaia po zajezdniach pomiedzy mobilisem a mza Taryfikatory kar Taryfikatory kar znalazły się w załącznikach do ustawy. Zgodnie z pierwszym załącznikiem, kierowca może zostać ukarany za (przykładowo) : nieokazanie dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia - 800 zł; nieokazanie wypisu z licencji lub innego dokumentu związanego z przewozem - 500 zł; podłączenie urządzenia dodatkowego wpływającego na niewłaściwe funkcjonowanie tachografu - 2000 zł; samowolną ingerencję w pracę tachografu, wskutek której nastąpiła zmiana wskazań - 2000 zł; używanie tej samej wykresówki lub karty kierowcy przez kilku kierowców - 2000 zł. Kierowca zapłaci też 150 zł za każde rozpoczęte 30 minut przekroczenia maksymalnego okresu prowadzenia pojazdu bez przerwy; 100 zł za każdą rozpoczętą godzinę prowadzenia pojazdu ponad normę dzienną; 100 zł za za każdą rozpoczętą godzinę skrócenia dziennego odpoczynku
    stary driver

08.03.2012 19:06

Ja pracuje juz 30 lat w tej firmie,niedawno bylem mlody pelen zapalu cieszylem sie ze zostalem kierowca komunikacji miejskiej,kiedys to byl bardzo szanowany zawod,nie wiadomo kiedy zycie mi zlecialo,dzieci dorosly,pozenily sie,a ja dalej jezdze, po tylu latach pracy mam niecale 3 tys na reke,nie warto byc kierowca,ztm nauczyl ludzi pluc na kierowcow,pisac skargi za glupoty,a ludzie to robia,stary juz jestem do emerytury niewiele zostalo,gdybym byl mlodszy rzucilbym to w diably i zajal sie czyms innym. pozdowienia dla mlodziezy
    nowy_driver

03.03.2012 19:40

A ja już pracuję miesiąc. Wszystko jest w porządku. Grafik masz pewny, umowę masz pewną. Jak masz wolne to nikt ci nie dzwoni żebyś przyszedł... za paliwo nic nie ucinają.
    cvbcxbcx

23.02.2012 20:42

Jako były wieloletni kierowca w MZA powiem ci tylko, ze "stare" Ikarusy są o wiele pewniejsze i mniej awaryjne od Solarisów, delikatnych oraz nadmiernie naszpikowanych elektroniką. Że ceny rosną? Byłeś kiedys na jakiejś zajezdni ZTM? Połowa powierzchni administracyjnej to siedziby rożnych związków... rozwiń całośćzawodowych, także w częsci technicznej zatrudnienie co najmniej 2-krotnie przebija konkurentów z Mobilisu. Zbiorników paliwa nikt nie zamyka ani nie plombuje - w koncu miasto (pasażer) i tak zapłaci
    tskie

17.02.2012 08:05

napiszcie czy warto isc do mza pokierowac
    byly niewolnik

13.02.2012 14:46

szukanie jeleni obcinki za paliwo, zrobisz dzwona beda ci potracac z wyplaciny przez rok ,teraz za wszystko obciorzaja przychodzi dzennie 20 i 20 odchodzi dzennie
    vip

10.02.2012 10:04

Pitu, pitu! Jak wytrzymałeś 4 lata, to nie może być tak najgorzej! Typowo polskie narzekanie na tym forum. Gdyby wypowiadali się tacy, co odeszli po miesiącu, bo było c (usunięte przez administratora) owo, i byłoby takich postów powiedzmy 100, to faktycznie jakąś opinię można by sobie wyrobić.
    jknmkjb

01.02.2012 11:16

Obecnie jest prowadzony nabor,jak zadzwonilem dowiedzialem sie ze mozna dostac max 3/4 etatu!!!!!!!! Ludzie mozecie mi wytlumaczyc jakie sa kozysci z pracy na 3/4 etatu i jak z tego utrzymac rodzine??? Pisza o elastycznych godzinach pracy a faktycznie jest tak ze bedziesz pracowal tak jak ci grafik ustawia. Gdyby to jeszcze byla 1/4 etatu to byc moze dalo by sie to pogodzic z inna praca,ale przyjmuja wylacznie na 3/4.
    gcgfcfhf

15.01.2012 11:23

zarobki w mza sa dobre Zarobki brutto/netto na stanowisku kierowca autobusu W Polsce kierowca autobusu zarabia 2403 PLN brutto. Po odliczeniu składek na ZUS, NFZ i podatku daje to pensję netto w wysokości 1740.93 PLN. zarobki netto 1740.93 PLN zarobki brutto 2403.00 PLN wynagrodzenie brutto 2403.00 składka ub. emerytalnego 234.53 składka ub. rentowego 36.05 składka ub. chorobowego 58.87 składka ubezpieczenia zdrowotnego 186.62 zaliczka na podatek dochodowy 146.00 suma potrąceń 662.07 wynagrodzenie netto: 1740.93
    archeopteryks

11.01.2012 11:35

z takimi zwiazkami zawodowymi jak w mza to se mozesz postrajkowac,juz dawno powinien byc strajk i to pozadny,czemu zwiazki spia,czemu jest taka rotacja w mza,nikt nie broni kierowcow,gdyby tak bylo bysmy mieli normalne zarobki
    gvgcvg

05.01.2012 11:59

TYLKO STRAJK . kierowcy mza zostali ladnie zalatwieni , zabrali dodatek efektywny , 0,40 groszy dolorzyli w stawke teraz bedzie 10 zl netto smiech
    patriota

21.12.2011 08:30

nie polecam,dwie kategorie ludzi: 1-do pracy za grosze(kierowcy,mechanicy i inny najniższy szczebel) 2-do premii,bardzo wyskokich zarobków-protegowani przez PO(np[usunięte przez moderatora]to kolega komorowskiego).Grupa pierwsza tyra, nie wie w co ręce włożyć,druga nie wie co ze sobą zrobić przez 8 godzin bo o niczym nie mają pojęcia.Blokady awansu,obawy przed ludźmi młodymi z umiejętnościami.
    Bartek 24

11.11.2011 12:53

A teraz jak jest jeżeli chodzi o przyjęcia??
    zly na mza

09.11.2011 10:31

Witam,3 lata temu zatrudnilem sie w mza jako kierowca na 1/4 etatu,zastrzeglem przy podpisywaniu umowy ze moge pracowac tylko w okreslone dni poniewaz pracowalem wowczas tez w innej firmie,przez 3 miesiace wszystko bylo ok,ale wszystko co piekne szybko sie konczy i dyspozytorzy zaczeli ustawiac mi grafik w tak ze kolidowal z moja druga praca,oczywiscie w pracy sie wtedy nie pojawialem,zostalem natychmiast wyrzucony dyscyplinarnie z 52 artykulem,nie interesowalo ich ze pracuje tez gdzie indziej,a nie taka przeciez byla umowa i tak wyglada wlasnie uczciwosc mza,nie bedziesz robil jak oni chca to wylecisz pod byle pretekstem z artykulem.Stawiaja ludzi w bardzo trudnej sytucji. Jezeli chodzi o zarobki to zadna rewelacja przynajmniej na tamten czas kiedy ja pracowalem,teraz to nie wiem jak jest ale chetnie bym sie zatrudnil znowu na 1/4 etatu ale sie boje ze mi znowu taki numer odstawia.
    Bartek 24

08.11.2011 17:57

Witam, drodzy forumowicze ciężko jest się teraz dostać do MZA, na stanowisko kierowcy??
    pracownik MZA

27.10.2011 14:22

Witam, w większości z tym co przeczytałem to zgadzam się z wami ale ogólnie nie jest tak źle, są 13-stki, dodatki miesięczne, nagrody uznaniowe, praca jak praca w dzisiejszych czasach niestety jest ciężko o lepszą pracę sam jestem młodym człowiekiem po studiach i pracuje w MZA i naprawdę można tu nieźle zarobić dochodzą nadgodziny, poza tym firma przestrzega prawa pracowniczego.

Zostaw merytoryczną opinię o MZA