MZA

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Złoty 1

17.01.2017 05:20

Ja tam nie wiem czemu tyle złych opini o naszej firmie . Praca bardzo dobra i zarobki dobre . Pozdrawiam Stalowa gurą !!!!!
    asia

28.09.2016 09:34

A ja mam pytanie do świerzych kierowców z MZA Warszawa, czego się spodziewać na egzaminie sprawdzającym? Złożyłam dokumenty o pracę, rozpatrzone pozytywnie, czeka mnie tylko ten egzamin, wiem że 20 pytań z ruchu drogowego - to nie będzie trudne, ale na czym polega sprawdzenie jazdy, jakie manewry trzeba wykonać i jakim pojjazdem, czy wszystkie manewry autobusem przgubowym, czy krótszym?
    asia

29.09.2016 09:38

sara, tak mi powiedziano, kiedy składałam dokumenty, podobno nie dawno wprowadzili testy z ruchu drogowego oprócz manewrów. Pozdrawiam
    woli885

08.12.2016 13:26

Jak wygląda ten test sprawdzający? testy (tak jak na egzaminie?) i łuk przegubem czy coś jeszcze?
    huba buba

25.11.2016 11:34

Mógłby ktoś opisać jak mniej więcej. Wyglądają zmiana w jakiej. Zajezdni? Ile noc. Ile pierwszych, drugich zmian w jakich godzinach si. To odbywa itd. Jak z weekendami itd?
    sara

23.11.2016 21:29

Teraz w prowadzają odbijanie się karta w kasowniku co raz lepiej się dzieje.
    Nielat

16.11.2016 20:05

czy ktoś może z obecnych wie jak mnie więcej wygląda zamiana zajezdni ?
    Karać

02.11.2016 08:15

Obowiązkowa ewidencja godzin pracy przy umowie zleceniu od 1 stycznia 2017 r. SKONCZY się dorabianie PO Mobilisach i inntych
    maro

21.10.2016 15:15

ile czasu czekaliście na odpowiedz od złożenia dokumentów ?

15.10.2016 11:17

Na dzień dobry dostaniesz około 3 tysięcy na reke ,oczywiście z premią,jak przez miesiąc będziesz czysty przy nominale godzin
    Dieter1985

22.09.2016 00:54

Irka dużo u nas dziewczyn jeździ i radzą sobie bardzo dobrze:)pozdrawiam
    Krrrr

08.09.2016 11:27

Regulamin przewozów stanowi jasno, nie wolno zabierać pasażerów poza przystankami,czy to ciężko plebsowi tak pojąć, ten kierowca po prostu nie wiedział co ma zrobić, bo gdyby zabrał tego pseudopasazera również mógłby zostać ukarany,sam jeżdżę więc wiem z jaką cholota przychodzi nam pracować, wielokrotnie miałem chore sytuację z pasażerami którzy mają w głębokim powazaniu regulamin i podstawowe zasady bezpieczeństwa i co z takim ścierwem zrobić, zatrzymasz linie i wewiesz policję nadzór to ci powiedzą że z tak blachego powodu linie zatrzymujesz, kierowcy po prostu są zastraszeni boją się reagować, przymykaja oko na wiele rzeczy żeby tylko ten kurs zrealizować i iść spokojnie do domu, współczuję temu kierowcy, nie obwiniam go, powinien iść do sądu.
    Precel

07.09.2016 13:14

A miejscami nawet lepsza, przykład mieliście ostatnio, pasażer zablokował autobus na wschodnim i co wywalili kierowcę ha ha, uważam że sprawa powinna znaleźć finał w sądzie, a kierowca najwyżej nagane, nie może być tak że przez jakiegoś niezrownowazonego pasażera, który defakto pasażerem nie jest, wywalaja kierowcę, firma całkowicie ponosi za to odpowiedzialność, nie szkoli wystarczająco pracowników co mają robić w konfliktowych sytuacjach tylko dają jakieś durne papierki do podpisu, potem taki nieprzeszkolony kierowca wyjeżdża na miasto i takie sytuacje a kierownictwo umywa ręce, absolutnie ten człowiek kierowca powinien się odwołać do sądu i związki powinny stanąć za nim murem.
    Kaczorek

24.05.2016 12:26

Zarobki sa fatalne za taka odpowiedzialnosc i korki w Warszawie dlatego nowi kierowcy po chwili szukaja mniej stesowej pracy, zdrowie najwazniejsze.

01.06.2016 10:31

Zgadzam się z tobą w 100% !!Praca stresująca,wieczne korki,upierdliwi pasażerowie,za tak odpowiedzialną robotę wynagrodzenie słabe,dla porównania motorniczy który rozwozi tych samych ludzi co my i wykonuje podobną prace zarabia średnio na rękę 4200 NETTO.Różnica kolosalna
    lotnik 129

15.05.2016 09:51

Nie kontroluja pracy kierowcy więc ludzie pracuja na 2 etaty Mza i Mobilis
    iON

27.04.2016 17:27

Czytam te wypociny i po części nie mogę uwierzyć w to co tu ludzie piszą. Osoba, która chce zacząć pracę dla MZA z miejsca dostaje strzał w mordę. A rzeczywistość wygląda tak: Nie wiem jak wyglądało kiedyś, zarobki i inne dodatkowe korzyści, ale teraz wygląda to moim zdaniem nie najgorzej. Na wstępie powiem, że pracuję ledwie od lutego br. więc i pewnie moje zdanie dla wielu jest niewiele znaczące. A jednak...dla osób które są spoza Warszawy (jak i ja) i marzy im się się praca w komunikacji miejskiej polecam uzbroić się w cierpliwość. Miasta praktycznie nie znałem (i nie znam), ale na razie tras nie mylę. Wymagało to co prawda trochę poświęcenia czasu wolnego i stresu, jest to jednak sprawa do ogarnięcia, jeśli ktoś ma to "coś" do jeżdżenia zawodowo. Atmosfera między szoferami jest dosyć luźna. Jako młody szczaw nie spotkałem się z tym, żeby ktoś olał moje pytanie o różne tematy związane z jazdą, pętlami etc. No i najlepsze na koniec sobie zostawiłem: KASA za tę żmudną, męczącą i odpowiedzialną robotę. Podstawa jaka jest każdy może zobaczyć: 3500 zł brutto. Do tego dochodzi 600 zł brutto premii o ile nie zostaniesz wezwany na dywanik. Moja pierwsza wypłata to niecałe 3 tys. NETTO. Przy czym nie odebrałem paska z wypłaty więc nie wiem dokładnie jak to wyglądało, ale na ŻADNE dodatkowe dni do pracy nie przychodziłem. Kolejna wypłata (po wprowadzeniu premii za paliwo) 3247 zł NETTO (w tym miałem jazdę w święta i np. 134 zł brutto za oszczędność paliwa). Także jak ktoś obecnie pisze, że 3 na rękę nie dostanie, nie mówiąc o starych wyjadaczach, to chyba na 3/4 etatu pracuje albo co miesiąc dostaje naganę...sorry.
    Zloty 1

28.01.2016 16:22

Ja tam nie wiem czemu taki pesymizm w ludziach. Nie podoba się to wypad ! Praca bardzo dobra i godna polecenia każdemu. Rozwojowa ,pełny socjal i wspaniałe wczasy w Mrzeżynie. Co do pensji jest dobra na 4+ zawsze śmiało te 500 można miesięcznie odłozyć. Polecam ,a nie roby wypad !

03.01.2016 14:09

Zapewne premie przyznawane są po prostu, po znajomości, po uważaniu...nie ma innego wytłumaczenia.Jeżeli kierowca to sumienny pracownik,żadnej kolizji, żadnej skargi,duże oszczędności paliwa,dbający o siebie i czystość wokół siebie(co jest jednak rzadkością)nie dostaje ani grosza premii choć bardzo na nią liczył, bo zachorował raz jedyny na trzy lata, cóż siła wyższa.Czy taki pracownik ma motywację żeby dobrze pracować? Jak widać w M Z A jest tylko kij, a marchewka to jw po znajomości nawet wtedy kiedy ma się na koncie cztery kolizje.Żenada!!!

15.12.2015 18:01

przez cały rok nie możesz mieć żadnej kolizji ze swojej winy,żadnego zwolnienia lekarskiego,uzasadnionej skargi,żadnego spóżnienia do pracy,4 dni żadanie możesz wykorzystać kiedy chcesz,ale musisz to zgłosić najpózniej 24 godziny przed planowym rozpączęciem pracy,w innym wypadku nagrody nie otrzymasz!!ogólnie ciężko jest ją dostać,pozdrawiam

13.12.2015 21:43

Jakie są kryteria przyznawania nagrody dla wyróżniających się kierowców ? Może ktoś odpowie mi na to pytanie?

04.12.2015 17:54

na dziesięciu przyjętych,ośmiu zwalnia się maksymalnie po trzech miesiącach,powodem takim są przede wszystkim zarobki,niskie za tak odpowiedzialna i stresującą pracę,godziny pracy(co drugi weekend masz pracujący ,każde święta pracujące.jak masz na rano to musisz 2-3 rano wstawać,natomiast gdy masz 2 zmianę jesteś grubo po północy w domu,a nie raz zdarza się,że nawet koło drugiej.To wszystko męczy i wyczerpuje .Większość kierowców nowych co przychodzi do pracy nie ma pojęcia jak ciężka jest to praca.Inaczej wygląda to z zewnątrz jak patrzysz na to wszystko jako pasażer,a zupełnie inaczej jak trafiasz tu do pracy
    Złoty 1

25.11.2015 12:57

Nie wim co wy chcecie. Praca jest bardzo dobra i jak na te czasy dobrze platna. Napewno każdy jest w stanie 500zl odłożyc. Polecam wszystkim.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    franc

18.11.2015 11:14

odwalaja duzo ludzi na manewrach egzamin jak word
    marro

12.11.2015 21:21

jak najszybciej poznac trasy autobusow w warszawie sa jakies nawigacje moze jakies inne urzadzenia chodzi mi o to zeby kierowca nie bladzil
    Pedator

05.11.2015 11:49

Ja mam podstawowe i jestem zadowolony z życia z pracy,nie wydaje mi się żeby wykształcenie było w tej robocie potrzebne,kierowca ma dobrze prowadzić autobus a nie wykazywać się wiedzą z zakresu prawa, co do mobbingu w zakładzie zdarza się ale.należy zgłaszać do związków, do kierownika to nie jestem pewien bo sam potrafi być mało przyjemny,sporo chłopaków przez to uciekło.
    kubus puchatek

02.11.2015 02:08

swego czasu pracowalem jako kierman w mza na stalowej,ogolnie robota malo rozwojowa,monotonna,korki straszne,upierdliwi pasazerowie,zarobki slabe,jak sobie przypomne to az mnie trzesie brrrrrrrrrr,dla prawdziwych hardkorow,ale to wszystko mozna bylo jeszcze jakos znosic,przyzwyczaic sie,do jednej rzeczy nie moglem sie przyzwyczaic,to w jaki sposob odnoszono sie do kierowcow i jak ich traktowano,cos nieprawdopodobnego,bylem swiadkiem sytucji w ktorej mlody chlopak kierowca zglosil jakas usterke na warsztacie,zostal strasznie zwymyslany od najgorszych,opuscil tylko glowe i odszedl,zal mi sie czlowieka zrobilo,ale mnostwo podobnych sytucji mialo miejsce codziennie,takie zachowanie jest niedopuszczalne,problem polega na tym ze jest to norma w tej firmie,pracownika w szczegolnosci kierowce mozna zdeptac,zrownac z ziemia a on ma grzecznie siedziec i wysluchiwac,to taka mala perelka w mza o ktorej malo kto pisze,to tyle ode mnie,pozdrawiam i zycze owocnej pracy

18.10.2014 23:58

Tomek

29.10.2015 11:51

Jestem kierowcą po STUDIACH WYDZIAŁ PRAWA i co robię to co lubię i nie narzekam jak ty. A taka informacja dla innych osób aktualnie około 10/15% kierowców to osoby z wyższym wykształceniem.
    bolo

22.10.2015 02:07

Trzeba mieć meldunek warszawski inaczej odeślą Cię z kwitkiem,także nie spiesz się z przeprowadzką.
    regis

26.08.2015 10:04

Święte słowa konislawus :) Panowie kierowcy żyją minioną epoką,kiedy zarabiali jak królowie,zasuwali po 300 godzin w miesiącu bo było można ile się chciało i kręcili sobie wspaniałe lody na boku-chociażby na paliwie.Ten ból pośladków to szczególnie u starych kierowców,których rozpuściła komuna.Sam od dobrych kilku lat jeżdżę autobusem (Mobilis,potem MZA) i nie lamentuję,że mało zarabiam.Czy chciałbym więcej? Oczywiście,że tak-zwłaszcza,że to wbrew pozorom niełatwy kawałek chleba.Ale nie obiwiniam o to systemu,PO i pana Boga.Każdy ma swój los we własnych rękach-można było się uczyć,wykazać przedsiębiorczością etc.,a nie pół życia kręcić fajerą.
    konislawus

23.08.2015 14:35

jak wam tak źle w mza to idźcie do mobilisu. tam 200 h = 2 tys. Ja robiłem i tu i tu. Teraz całkiem zmieniłem branże ale powiem wam jedno. W MZA nie macie prawa narzekać, w porównaniu do innych firm tam macie bajkę. Przywileje rodem z (usunięte przez administratora). Jak nie wiecie jak zarabiać więcej to przestańcie płacić te związki zawodowe, które jedyne co robią to balują za waszą kasę. Zarząd sypnie im grosza żeby siedzieli cicho i mają was w (usunięte przez administratora). I to gadanie.. kierowca to powinien zarabiać tyle i tyle.. a co budowlańec, policjat, czy tam pielegniarka to nie powinna ?(usunięte przez administratora) pracodawcy płacą wam tyle ile dyktuje to rynek pracy. Jakby była większa konkurencja o pracownika (czytaj kierowcę autobusu) to by wam płacili więcej bo inaczej uciekli byście do innego, a tak że nie macie gdzie uciec to oni dyktują warunki. Jedyce co może podnieść pensje w każdej branży to większa ilość firm w tej że branży, co stworzy większa konkurencję o pracownika. Ale co ja wam będe gadał jak wy i tak macie zaszczepioną tą postawę roszczeniową i tą (usunięte przez administratora)

19.08.2015 12:31

co za kraj...podwyżki od lipca 2015 w MZA, a na pasku do wypłaty ta sama kwota co w czerwcu. Okazuje się, że MZA zabrało kasę za oszczędności za paliwo, a podwyżek jak nie było, tak nie ma.Wszędzie (usunięte przez administratora)pracowników, to są pozory podwyżek.Zabrane trzynaski, bilety dla najblizszej rodziny(sto lat mogli korzystać bliscy z tego przywileju,a teraz co się stało?).Moim skromnym zdaniem(i napewno wielu) kierowca MZA powinien zarabiać od 4-5 tys netto.
    kierowca Mza

01.05.2015 08:48

Gościu co ty gadasz dorobić zawsze można tylko trzeba chcieć a nie pisać że tylko pupile. 3 z przodu zawsze jest tylko jak się bumeluje i chodzi na zwolnienia to się ma 2 z przodu. Powiem tak w zakładzie są kierowcy którzy tylko potrafią narzekać i są tacy którzy normalnie pracują i mają wszystko

16.10.2014 21:35

Michał

17.12.2014 00:41

Jestem kierowcą w mza i choć nie jestem tym z tych narzekających, ale śmieszy mnie trochę Twoje podejście. Piszesz o tym jakby to "kręcenie kółkiem" było czymś banalnym i rutynowym. W Warszawie niemal codziennie ci "mądrzejsi" kierowcy zajeżdżają nam drogę po czym zwalniają lub nawet co gorsza urządzają sobie postój, co kończy się gwałtownym hamowaniem, potem ktoś podchodzi na przystanku do kabiny i wygłasza litanie, że nie umiem jeździć, albo, że zachowuję się jakbym woził bydło. Ja osobiście w tej sytuacji się uśmiecham i mówię "przepraszam", bo niby po co miałbym się stresować dodatkową dyskusją, jak przed sekundą ktoś mnie już wystarczająco zdenerwował faktem zajechania drogi. O tym, że skargi wpływają non-stop nie wspomnę nawet, ale jeżdżę, bo lubię to robić i na razie nie myślę nawet o zmianie. Ogólnie nie jest to praca dla wszystkich, ale idzie za to przeżyć, kawiorów to może nie jadam, ale głodny też nie chodzę. Pozdrawiam.
    Złoty 3357

16.12.2014 20:10

zapraszam do MZA tu mozna zarobić nie ma kokosów ale te 500-700 można śmiało odłożyć.
    Henryk

20.09.2014 19:15

Pytanie do związków zawodowych.Kiedy wrócicie do obiecanego tematu-przywrócenia biletów dla małżonki/a? A może działacie już w tej kwestii, może negocjacje trwają?...zapewne, przecież się staracie - żeby żyło się lepiej.

04.09.2014 18:06

młodzian

07.09.2014 18:08

Praca bardzo odpowiedzialna, za marne pieniądze,nawet bardzo marne w stosunku do kosztów utrzymania. Wśród Kierowców potrzebna jest jedność, aby cokolwiek próbować zmienić...może zapowiedzieć strajk, wystosować postulaty do związków zawodowych...no i przede wszystkim nie bać się ...gdyby żaden autobus któregoś dnia nie wyjechał...co ? przecież nie zwolnią wszystkich?
    maximus

18.08.2014 13:17

Witam, Jak wyglada obecnie sytuacja z zatrudnianiem kierowców ? chętnie przyszedłbym jako szofer na 1/4 etatu ale nie wiem czy jeszcze zatrudniaja na zasilanie czy min. 0,5 etatu
    dudek

17.08.2014 10:49

Podzielam powyższą opinię.Chcę dodać,ze w innych krajach na takim samym stanowisku o wiele więcej płacą.Nie są to odpowiednie pieniądze za tak ciężką i odpowiedzialną pracę i wiele innych niedogodności.A co do podwyżek, to wiadomo, trzeba oszczędzać na kierowcach aby móc sobie na stanowiskach kierowniczych dać premię za pierdzenie w stołki.

12.08.2014 19:28

Nie mogę czytać Tych zadowolonych.Bilety dla rodziny zabrane,podwyżek nie ma od wielu lat.Zmiany wynagrodzenia, to dołożenie paru groszy za godzinę z trzynastki,której już nie będzie.Co jeszcze zabiorą ? Po cholerę są te związki zawodowe? na pewno nie dla ludzi pracy? Troszczą się o pracodawcę bo z tego tytułu mają profity.Niesprawiedliwość i obłuda.
    złoty 3357

13.07.2014 20:51

Ja tez nie narzekam bo nie ma na co. Jak sie pójdzie w wolny dzień to 3tyś się bez problemu zarobi. Myślę że są to odpowiednie pieniądzę za wykonywaną pracę. Mnie starcza i jestem wstanie odłożyć na to i owo. Pozdrawiam wszystkich z R-13

08.07.2014 21:01

Super praca i płaca. Pracuje 12 lat i nie narzekam oczywiście jestem jeszcze na starych warunkach. Zarobki okey zawsze można przyjść z dnia wolnego i dorobić żaden problem. Na koncie zawsze powyżej 3 tyś. zł. jest ,więc nie jest zle.
    nic

10.07.2014 08:41

Witam to teraz będziesz mniej zarabiać a mianowicie startujesz ze stawki brutto 3500 to więc zapomnij o trójce z przodu .Powodzenia
    xxxxxxxxxxx

20.06.2014 13:51

A jak się pracuje na zajezdni Stalowa?jak tam szanują pracownika i jaka tam jest atmosfera?Jak pracują pracownicy warsztatu i ile zarabiają?Napiszcie będę b wdzięczny.

Zostaw merytoryczną opinię o MZA