chłopcy i dziewczęta z fabrycznego zboru.
Black Red White to kilkadziesiąt salonów firmowych i kilka firm siostrzanych, które w wyniku dobrej koniunktury lat 90 i dużemu zaangażowania wszystkich pracowników, z firmy, która powstała w stodole a później została przeniesiona do POM-u i osiągnęła taką wysoką pozycję na rynku meblarskim, zaś właściciel został wywindowany na jednego z najbogatszych ludzi w Polsce.
Co się dzieje w tych fabrykach: zwolnienia, ciągłe przestoje, klienci narzekają na fatalną, jakość mebli, a pracownicy na arogancje i niekompetencje większości przełożonych?
Problem można tłumaczyć obecnym kryzys, co pewnie w części jest prawdą, lecz przyczyny takiego stanu są głębsze. Kluczowa sprawa to sterowanie firmą. Dzisiaj Firma zatraciła pierwotny entuzjazm i zaangażowanie zwykłych pracowników, stając się firmą religijną, sterowaną przez zbór świadków Jehowy.
Jak to wygląda w rzeczywistości od strony pracownika, który nie jest św. Jehowy.
Pierwszy problemów to polityka Inwestycyjna, budowa salonów, zakup nowych maszyn itp., która jak widać realizowana jest na kilogramy a nie rzeczywiste potrzeby zakładu – zgodnie z zasadą: droższa inwestycja, większa prowizja.
Druga rzecz, której chcę poświecić więcej uwagi to działalność kontroli wewnętrznej w firmę. Pracodawca stworzył standardową strukturę firmy, z których kluczowe stanowiska zajęła rodzina i bracia ze zboru św. Jehowy. Najważniejszym działem w tych strukturach został dział kontroli wewnętrznej.
Kim są i co mogą pracownicy tej komórki?
Na początku działalności grupy na stanowisku kierownika kontroli wewnętrznej powołano małżeństwo [usunięte przez moderatora] Posiadających „namaszczenie „ rodziny, samego właściciela i praktycznie nie podlegają żądnej kontroli. Prywatnie pan [usunięte przez moderatora]. to artysta i „człowiek dusza” jak każdy Jehowa, porównywany jest do francuskich impresjonistów. Który wystawia na razie w Biłgoraju. Ocenę prac pozostawiam oglądającym. Pracownicy kontroli zajmowali się inwentaryzacją, spisami okresowymi materiałów, przepustkami i innymi podobnymi sprawami, jeździli starym samochodem i stawiali pasjanse na służbowym komputerze. Dobór pracowników do działu kontroli wewnętrznej odbywał się z klucza religijnego - każdy pracownik działu to św. Jehowy. W tym okresie praca tego działu, był kontrolowana przez były już zarząd holdingu. Wówczas zajmowali się tym, czym powinni. W roku 2009 lub 10 wszystko uległo zmianie. Kontrola wewnętrzna w Biłgoraju zwolniła wielu pracowników z kierownictwa naczelnego firmy, po czym były prezes w wyniku braku wpływu na te decyzje podał się do dymisji ( nie oceniam zasadności zwolnień).
Jak działają kontrolerzy wewnętrzni i marionetkowi prezesi?
Holding w okresie kryzysu w różny sposób obniża pobory pracowników, zabierając kolejne dodatki. To oczywiście ma służyć poprawie kondycji finansowej firmy BRW, która oczywiście wymaga reżimu finansowego, ale wcale nie jest taka jak się ją przedstawia - Przykład, który widzą zwykli pracownicy to: samochody służbowe, które stoją przed biurowcami, wszystkie z górnej półki, palą nie mało, służbowy śmigłowiec, którego nie widać, bo stoi na lotnisku no i 10-te miejsce tadeusza na liście najbogatszych. W tle takiej złej sytuacji upowszechniany jest wątek bałaganu, nieporządków, kradzieży a nawet seksu i pijaństwa w pracy. W ten sposób tworzone jest wrażenie, że wszyscy dokonują nadużyć i gdyby nie kontrola wewnętrzna św. Jehowy to pracownicy by wszystko ukradli właścicielowi. Części pracowników nawet udziela się taka opinia, co potwierdzają na forach. Takie działanie jest bardzo podobne do działań byłej organizacji z sąsiedniego kraju, której kierownikiem i założycielem był nasz rodak , oczywiście nazwy proszę się domyślić a nazwisko to [usunięte przez moderatora]. albo [usunięte przez moderatora] - chyba nie był Jehową.
Ludzie ci zwolnili wielu pracowników i jeszcze zwolnią, przy okazji starają się unikać wypłaty odpraw, stosując znów motywację: mała wydajność, kradzieży czy braku dbałości o majątek właściciela itd. – Walczcie z takim praktykami. Kolejny przykład. Kontrola wewnętrzna zaczęła się interesować takimi rzeczami jak, wewnętrzne skoligacenia rodzinne np. brat, mąż, żona. Może w ramach riposty zwykli pracownicy powinni przyglądnąć się, kto jest, kim w firmowym zborze – to bardzo przydatna i ciekawa wiedza. Niech światkowi czulią Wasze spojrzenie na swoich plecach. Kontrolerom też można się przyglądać np. publikować na forach, co to za persona z tatuażami jak [usunięte przez moderatora]. i inni.
Kolejny przykład opiszę w skrócie. Próba wprowadzenia nowego nazewnictwa stanowisk według standardów UE, taka zmiana to brak możliwości awansu finansowego, to był koniec drabiny finansowej na tym stanowisku, co spowodował sprzeciw pracowników. Sprzeciw ten był przysłowiowym „kopem” dla głównego kontrolera i autora tego dzieła [usunięte przez moderatora]. w b