Będzie obszernie, ale na faktach.
Zdecydowanie nie rekomenduję tej szkoły rodzicom. Jeśli ktoś by chciał dowody poniższej opinii w tym korespondencję ze szkołą, zdjęcia i filmy zaniedbań, proszę o kontakt - etap wyboru szkoły jest bardzo ważny, my nie chcieliśmy wybierać szkoły żeby zaraz ją zmieniać, więc warto przed tym przestrzec innych.
Do szkoły córka chodziła półtora roku, pierwszego roku byliśmy bardzo zadowoleni, dopóki dopóty szkoła podstawowa była samodzielną placówką w budynku przy ulicy Gładkiej. Wówczas prowadzona przez(usunięte przez administratora), która dbała o bardzo dobrą, rodzinną atmosferę. Panie z sekretariatu miały swoje miejsce pracy w głównym holu, zawsze dostępne dla rodziców i dzieci (naprawdę wspierające dzieciaki w każdego rodzaju rozterkach), a przede wszystkim trzymające pieczę nad osobami wchodzącymi do budynku. Pani (usunięte przez administratora) miała szklany gabinet również blisko wejścia, zawsze widoczna i z uśmiechem goszczącą rodziców ze swoimi zapytaniami i blisko uczniów szkoły. Mimo że budynek był dzielony ze szkołą Thames, odrębna infrastruktura i wypracowane metody dzielenia boiska i stołówki były skuteczne i bezpieczne.
Wszystko się zmieniło, gdy podjęto decyzję zmiany budynku i przeniesienia placówki na 1 Sierpnia 8A:
1. Zarząd spółki TE Vizja zakomunikowal zmianę budynku rodzicom ale i całemu personelowi dn. 14. czerwca 2024r. tydzień przed zakończeniem roku szkolnego z informacją że już nowy rok szkolny rozpocznie się w nowej lokalizacji. Budynek zakupiono w grudniu 2023r, prace architektoniczne rozpoczęto w lutym 2024r. Dla przykładu inne szkoły prywatne w podobnej sytuacji wysłały informacje do rodziców 6 miesięcy przed planowaną zmianą, oferując spotkanie informacyjne oraz otwartość na rozmowy z rodzicami odnośnie przeniesienia do innych lokalizacji jeśli było to dla rodziców korzystniejsze. My jako rodzice poprosiliśmy o spotkanie informacyjne, które wstępnie zarząd zadeklarował, ale które finalnie się nie odbyło.
2. Nauczyciele nie wiedzieli po komunikacji na czym stoją, czy będą mieli miejsce pracy i jak się zmieni organizacja szkoły przy zmianie lokalizacji. Spotkanie wyjaśniające dla całej kadry i personelu dopiero się odbyło kilka dni po komunikacji, narażając personel na ogromny dyskomfort z uwagi na ogromną ilość zapytań spływających od rodziców.
3. Nie otrzymaliśmy planów i etapów realizacji remontu, mimo że prosiliśmy o to kilkakrotnie. Zarząd informował że o nic się nie powinniśmy martwić, wszystko sie uda zrealizować w czasie. Więc dla zobrazowania, jeszcze w dzień rozpoczęcia roku szkolnego o 7 rano jak jechałam z córką na rehabilitację tuż obok szkoły wymieniane były okna w budynku. Oczywiście, otwarto szkołę, jednak brakowało wielu rzeczy: internetu, sprzętu dla nauczycieli, tablic multimedialnych (kable wystawały ze ściany), systemu kart i wejść do budynku, ławek w szatniach, stołówki dla dzieci i boiska/obszaru rekreacyjnego dla dzieci którego nie ma po dziś dzień, więcej szczegółów na ten temat poniżej. Przy rozpoczęciu roku szkolnego oddano dolne piętra a w górnych się odbywał remont.
4. W dzień rozpoczęcia roku szkolnego pojawiła się Pani (usunięte przez administratora) Nie traktujmy tego jako spotkania informacyjnego, przyszliśmy z dziećmi naszymi na rozpoczęcie roku do nowej placówki i chcieliśmy wesprzeć nasze dzieci i celebrować z nimi ten ważny dzień. Nie był to moment na pytania. Natomiast Pani (usunięte przez administratora) wykorzystała ten ceremonialny moment dla dzieci aby powiedzieć „wszystkim niedowiarkom udowodniliśmy że się udało”, jednak już bez informacji jaki jest dalszy plan i jaki czas realizacji poszczególnych etapów. O to kilkakrotnie prosiliśmy jako rodzice, również bez odpowiedzi.5. Większość z powyższych braków nie została zrealizowana we wrześniu. Dn. 4.10 otrzymaliśmy komunikację od sekretariatu szkoły iż od 7.10 otwiera się w tym samym budynku uczelnia do której będą chodzić studenci. Informacja jaką uzyskaliśmy w piśmie informacyjnym oraz na rozpoczęciu roku szkolnego to że budynek będzie na potrzeby szkoły podstawowej oraz liceum, celowo omijając kwestie uczelni, a szczególnie to, że będą lepsze warunki dla uczniów. No cóż warunki się znacząco pogorszyły. Rodzice 75. uczniów zbiorczo wysłali pismo sprzeciwiając się decyzji otwierania studiów w tym samym budynku co uczniowie, bez odrębnej infrastruktury - mimo że Zarząd miał czas odpowiednio zaplanować i zagospodarować przestrzeń, a przede wszystkim odpowiednio zakomunikować rodzicom. Poproszono o spotkanie z Zarządem, na które Zarząd się nie odniosł i nie zorganizował.
CD w komentrzu