W Wielkiej Brytanii swoje podwoje otwiera największa fabryka mięsa wegańskiego w Europie! Rezygnacja z mięsa nie dla wszystkich jest prosta. Jednak ekolodzy niemal jednogłośnie podkreślają, że to właśnie nasza słabość do schabowych czy steków może okazać się ważnym wrogiem w walce o bezpieczeństwo naszej planety. Rozwiązaniem może być wegańskie mięso roślinne!

Plant&Bean – największa fabryka mięsa roślinnego w Europie

Chętnie wsparlibyście naszą planetę i zadbali o czystość środowiska, ale rezygnacja z ulubionego burgera to dla Was zbyt wiele? Nie jesteście sami. Wiele osób narzeka, że choć pomysł przejścia na dietę wegetariańską lub wegańską chodzi im od jakiegoś czasu po głowie, to regularnie odczuwają silną ochotę na kęs czegoś soczystego i mięsistego… Tu z pomocą przychodzi jednak białko roślinne i największa fabryka mięsa wegańskiego, która właśnie otwiera się w Wielkiej Brytanii.

SPRAWDŹ TEŻ: Dieta na pamięć: co jeść, żeby skuteczniej się uczyć?

Ale, że co?! Może jeszcze stek z selera, myślicie? Nic bardziej mylnego. Ideą mięsa roślinnego jest zaspokojenie naszego apetytu na mięso, bez okrucieństwa wobec zwierząt i emisji CO2. Mięso wegańskie nie tylko przypomina prawdziwe strukturą i wyglądem, ale nawet smakiem i zapachem! Producenci prześcigają się w sposobach na to, jak upodobnić mięso roślinne do tego pochodzenia zwierzęcego. Aby jednak wybór ekologicznego mięska w naszych koszykach w supermarkecie stał się popularnym faktem, niezbędna jest obniżka cen roślinnych odpowiedników.

Wegański burger czy kotlet nie należą bowiem do najtańszych alternatyw, a co za tym idzie, wielu nawet nie próbuje przekonać się o ich walorach. Plant&Bean chce to zmienić, otwierając w Wielkiej Brytanii największą fabrykę mięsa wegańskiego w Europie. 

Szukasz pracy w Lublinie? Sprawdź najlepsze oferty na GoWork.pl!

Po co powstaje największa fabryka mięsa wegańskiego w Europie?

Największą fabrykę mięsa roślinnego w Europie otwarto w Lincolnshire w Wielkiej Brytanii. Jej teren to aż 65 hektarów zakładów, zajmujących się produkcją różnego rodzaju mięs roślinnych. Tak tak, kiełbaska i mielone też się znajdą!

Mięso wegańskie będzie produkowane głównie na bazie soi niemodyfikowanej genetycznie. W przyszłości firma chce jednak zainwestować również w produkcję swoich smakołyków z wykorzystaniem innych białek roślinnych, takich jak groch czy bób.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ:

Plant&Bean to zresztą żaden nowicjusz na rynku. Zanim otworzyli największą fabrykę mięsa wegańskiego, już od 20 lat zajmowali się produkcją roślinnych odpowiedników produktów dla wiodących marek. Swoje bogate doświadczenie w tym zakresie firma chce wykorzystać do obniżenia kosztów produkcji swoich specjałów tak, aby ich ceny detaliczne były przyjazne dla kieszeni konsumentów.

Największa fabryka mięsa wegańskiego w Europie obniży jego ceny

Obniżki cen, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższej jakości produkcji mięsa roślinnego, mają zachęcić klientów do rezygnacji z mięsa zwierzęcego. Dieta wegańska to przyszłość, a jej zwolenników wciąż przybywa. Dlatego otwierając największą w Europie fabrykę mięsa wegetariańskiego, Plant&Bean nie musi martwić się o popyt na swoje produkty!

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Otwarcie największej fabryki mięsa roślinnego ma także znacząco usprawnić proces jego dystrybucji na terenie Europy. Czy to oznacza, że już niedługo kupno mięsa roślinnego będzie prostsze i tańsze? Zdaniem marki zdecydowanie tak – takim pomysłom możemy tylko kibicować!

A czy Wy planujecie zmianę diety na wegańską? Czy mięso roślinne może Wam to ułatwić? Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!

Oceń artykuł
0/5 (0)