Praca: kucharz Wrocław - opis stanowiska
Kucharz to pracownik fizyczny, po stronie którego leży przygotowanie jedzenia. Na co dzień pracuje w kuchni (np. w restauracji lub hotelu), gdzie musi współpracować z resztą zespołu, np. kelnerami i wykonywać polecenia szefa kuchni (chyba że jest nim on sam). Dobrze, jeśli ma wykształcenie gastronomiczne, choć kucharz-samouk również ma szansę na znalezienie zatrudnienia.
Praca kucharza jest zwykle zmianowa i wiąże się ze staniem na nogach przez 8, a czasami i więcej godzin. Z tego powodu, kandydat na to stanowisko musi mieć dobrą kondycję i nie może borykać się z problemami z kręgosłupem czy ze stawami. Nie powinien też mieć alergii pokarmowych, ponieważ w swojej pracy będzie musiał niejednokrotnie próbować przygotowanych przez siebie potraw.
Obowiązki kucharza
Do głównych zadań osoby zatrudnionej na stanowisku kucharza należą:
- przygotowywanie posiłków zgodnie z obowiązującymi standardami oraz z uwzględnieniem zasad racjonalnego dysponowania składnikami;
- troska o urozmaicone menu (praca zespołowa odgrywa tutaj dużą rolę);
- utrzymywanie porządku i przestrzeganie zasad BHP w miejscu pracy;
- regularne sprawdzanie świeżości produktów spożywczych;
- przygotowywanie dań (kuchni ciepłej i zimnej) zgodnie z przepisem;
- dbanie o najwyższy standard wydawanych dań i dekorowanie potraw;
- współpraca z dostawcami i kelnerami;
- przygotowywanie pozycji z menu;
- sprzątanie stanowiska pracy;
- utrzymywanie standardu firmy.
Jak znaleźć pracę we Wrocławiu jako kucharz?
Aby znaleźć pracę we Wrocławiu jako kucharz, trzeba przede wszystkim umieć gotować. Mile widziane jest również odpowiednie wykształcenie oraz doświadczenie. Wielu kucharzy jest co prawda samoukami, jednak największe szanse na rynku pracy mają osoby po szkołach gastronomicznych lub kursie branżowym. Bardzo często kucharze swoją karierę zaczynają od pracy jako pomoc kuchenna lub młodszy kucharz. Zdobywają w ten sposób cenne doświadczenie i otwierają sobie drogę do bardziej lukratywnych stanowisk, jak np. pierwszy kucharz czy z czasem szef kuchni. Oczywiście w zawodzie kucharza niezbędne jest także posiadanie książeczki sanepidowskiej.
Cechy dobrego kucharza
Kucharz powinien:
- być samodzielny, ale jednocześnie umieć pracować w zespole,
- być osobą komunikatywną,
- mieć doskonały zmysł smaku i powonienia,
- być kreatywny i mieć artystyczne zacięcie,
- umieć pracować pod presją czasu, być wielozadaniowy i odporny na stres,
- być otwarty i elastyczny.
Na stanowisku: kucharz sprawdzą się osoby energiczne i takie, które lubią być w ciągłym ruchu. Nie straszne musi im być wielogodzinne stanie, czy przysłowiowe "bieganie po kuchni".
Gdzie może pracować kucharz we Wrocławiu?
Osoba, która chce zostać kucharzem we Wrocławiu, może pracować w naprawdę wielu miejscach, na przykład:
- restauracjach (np. w restauracji Konspira) i barach mlecznych;
- restauracjach typu fast food (np. KFC lub McDonald's) i food truck;
- restauracjach i lokalach gastronomicznych w galeriach handlowych (np. w galerii Wroclavia);
- hotelach (np. Sky Tower), motelach, pensjonatach i hostelach;
- szpitalach (np. w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym) i stołówkach szkolnych/przedszkolnych;
- firmach oferujących catering dietetyczny (np. w firmie Catering Dietetyczny Fit Apetit);
- internatach i domach studenckich;
- ośrodkach wczasowych i wypoczynkowych;
- domach dziecka, hospicjach i domach opieki/spokojnej starości.
Wymagania wrocławskich pracodawców
Właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych we Wrocławiu wymagają od kandydatów na kucharzy:
- doświadczenia i umiejętności (najlepiej popartych praktykami, stażem lub pracę na podobnym stanowisku),
- wykształcenia kierunkowego, jednak nie zawsze jest to warunek konieczny,
- talentu kucharskiego, umiejętnego łączenia smaków i estetycznego podawania potraw,
- doskonałego zmysłu węchu i smaku,
- znajomości kuchni z różnych stron świata,
- aktualnych badań lekarskich oraz książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Wymagania wrocławskich pracodawców najlepiej obrazują poniższe oferty pracy zamieszczone w Internecie:
"Restauracja ABC zatrudni kucharza (samodzielnego). Miejsce pracy: Wrocław. Poszukujemy osoby z doświadczeniem. Jeśli znasz zasady HACCP w gastronomii, wyślij do nas swoje CV."
"Szukamy kucharza do naszego zespołu. Masz wykształcenie gastronomiczne? Zgłoś się do nas! Nie musisz mieć doświadczenia, wszystkiego Cię nauczymy. Twoje obowiązki na stanowisku kucharza: porządek w kuchni i gotowanie dań kuchni polskiej."
"Niemiecki pracodawca specjalizujący się w branży hotelarskiej zatrudni doświadczonego kucharza do restauracji w jednym ze swoich hoteli we Wrocławiu. Osoba na tym tym stanowisku powinna mieć cechy charakteryzujące (przeprowadzane będą w tym celu testy) profesjonalnego kucharza, takie jak: znajomość kuchni z różnych stron świata, kreatywność, doskonały zmysł smaku i powonienia, odporność na stres, umiejętność pracy pod presją czasu."
Ile zarabia kucharz we Wrocławiu?
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków kucharzy w Polsce wynosi 4 370 zł brutto miesięcznie, co w przeliczeniu na kwotę netto („na rękę) daje około 3 308 zł. Jednak 25% ankietowanych przyznaje, że zarabia poniżej 2 763 zł netto miesięcznie i tyle samo respondentów deklaruje, że ich pensja przekracza 4 046 zł netto miesięcznie.
Okazuje się jednak, że we Wrocławiu kucharze mogą liczyć na nieco wyższe niż przeciętne wynagrodzenie. Ich pensja wynosi średnio 3 400 zł netto na miesiąc. Poza tym, oprócz wynagrodzenia zasadniczego, przysługują im liczne benefity pozapłacowe, na przykład dofinansowanie posiłków, zniżki na firmowe produkty i usługi oraz ubezpieczenie na życie i/lub NNW.
Oferty pracy dla kucharza we Wrocławiu - gdzie ich szukać?
Kandydat na kucharza we Wrocławiu może poszukać pracy w Internecie, na przykład na stronie serwisu pracy GoWork.pl. Portal udostępnia 5 filtrów, które pomagają w najlepszym dopasowaniu przeglądanych ofert do preferencji użytkownika:
- lokalizację (Wrocław lub województwo dolnośląskie),
- stanowisko (w tym przypadku: kucharz),
- typ umowy (umowa o pracę, umowa zlecenie, umowa o dzieło, kontrakt B2B, inne),
- wymiar etatu (pełny etat, pół etatu),
- wynagrodzenie (można ustawić „widełki”).
Serwis GoWork działa jak centralna baza ofert pracy. Poza tym umożliwia sprawdzenie opinii o ogłaszających się na portalu pracodawcach. Opinie na forum wystawiane są przez byłych i obecnych pracowników danej firmy, a później weryfikowane przez administratorów strony. Stanowią zatem cenną wskazówkę dla osób poszukujących pracy.
Poza tym, dzięki stronie GoWork.pl nie umkną Ci żadne najnowsze oferty pracy. Bowiem jeśli zapiszesz się do newslettera, będziesz dostawał powiadomienia o każdym nowym ogłoszeniu z Wrocławia i okolic.
Powiatowy Urząd Pracy we Wrocławiu - kontakt
Szukając pracy we Wrocławiu jako kucharz, warto udać się do Powiatowego Urzędu Pracy przy ul. Glinianej 20. Placówka jest czynna codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-15:30 (interesanci są przyjmowani jednak między 7:45 a 14:45). Do urzędu można udać się osobiście lub skorzystać z dostępnego na stronie internetowej numeru telefonu (71 770 16 00/71 770 17 41) bądź adresu e-mail (wrwr@pup-wroclaw.pl). Inne istotne dane placówki to:
- fax: 71 770 16 33
- strona www: https://wroclaw.praca.gov.pl/
We Wrocławiu działa również Filia Dolnośląskiego Wojewódzkiego Urzędu Pracy. Instytucja znajduje się przy ul. Kwiatkowskiego 4 i również pracuje w godzinach 7:30-15:30.
Czy opłaca się pracować we Wrocławiu jako kucharz?
Praca kucharza ma zarówno zalety, jak i wady. Jest to niewątpliwie ciekawe i kreatywne zajęcie, a do tego opłacalne. Choć średnia pensja nie dla wszystkich może wydawać się satysfakcjonująca, trzeba podkreślić, że wielu kucharzy (np. szefowie kuchni) zarabiają naprawdę dobrze. Do tego należy dołożyć benefity pozapłacowe i elastyczny grafik. Praca kucharza to także satysfakcjonujące zajęcie, które dla wielu pracowników jest wręcz pasją. Dodatkowo, we Wrocławiu jest wiele potencjalnych miejsc pracy dla kucharzy, a lokalni pracodawcy zapewniają stabilne warunki zatrudnienia.