Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Zakład mięsny Tonnies-Fleisch Gutersloher

Pracowałeś w firmie Zakład mięsny Tonnies-Fleisch Gutersloher i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
bolek - 2014-11-07 20:01:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
szkam jakies wesolej pani mnie sie nudzi, tobie? prosze sms (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
michas - 2014-11-08 11:21:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
kto jedzie na 17 listopada autem do rheda wiedenbruck. chetnie bym sie zabral. prosze o kontakt. (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
dawid - 2014-11-08 16:55:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam jedzie ktos moze do tej rhedy na 17,11 14? z okolic konina zabiore sie chetnie 783-821-118
zdjecie uzytkownika
gosc - 2014-11-10 17:18:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ciekawe jak tam mezatki sie zachowuja
zdjecie uzytkownika
Jolka - 2014-11-10 19:04:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A co robia mezowie biora wszystko co sie wypina
zdjecie uzytkownika
michas - 2014-11-11 10:54:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jedzie ktos do rhedy-wiedenbruck w niedziele 17,11,20114 z wielkopolski lub kujawsko-pomorskiego. chetnie sie zabiore. (usunięte przez administratora) dziekuje
zdjecie uzytkownika
Bolek - 2014-11-11 19:08:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
gdzie mieszka ta Kinga?slyszalem ze dobrze daje
zdjecie uzytkownika
robert - 2014-11-13 22:32:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
MAJA JESZCZE PRACOWNIKOW PONIEWAZ KAZDY NOWY NIE WIE JAK TAM JEST KAZDY CHCE ZAROBIC......DOPIERO SZYDLO Z WORKA WYCHODZI JAK JESTESMY NA MIEJSCU,NIE POLECAM SAM TAM BYLEM LEPIEJ SZUKAC COS INNEGO NIE PRZEZ AGENCJE?LEPIEJ SZUKAC NA WLASNA REKE..... ALBO DOSTOSOWAC SIE W POLSCE ,WIEM ZE JEST CIEZKO W PL Z PRACA ALE LICZY SIE PSYCHIKA,ZANIM POJEDZIESZ TAM DOBRZE SIE ZASTANOW.....
zdjecie uzytkownika
RAFAL - 2014-11-13 23:38:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Sytuacja Polaków harującym w wielkiej rzeźni Tönnies w Rhedzie Wiedenbrück w Niemczech wciąż jest zła. Ostatnio polskim robotnikom zakazano rozmów z obcymi i wpuszczania ich do swoich mieszkań
Artykuł otwarty
Nie zmieniło się nic. Odpuścili na chwilę kilka dni po waszych tekstach. Teraz pracujemy w takich samych warunkach, płacą nam tyle samo - mówi nam jeden polskich robotników pracujących w Tönnies.

O wyzysku rzeźników i pakowaczy "Gazeta" pisała kilka tygodni temu. W jednej z największych rzeźni w Europie kilkuset Polaków pracuje przy taśmach przez 12 godzin na dobę, przez siedem dni w tygodniu. Polaków zatrudniają polscy pośrednicy, m.in. firmy Agro Visbek z Bydgoszczy i Marko-bis z Wielunia. Pakowaczom obiecuje się po 4 euro za godzinę i w sumie powinni dostawać dobrze ponad 1000 euro miesięcznie. Dostają 200-300 euro mniej.

Polacy mieszkają po kilkanaście osób w małych, brudnych mieszkaniach albo domkach jednorodzinnych. W pracy polscy nadzorcy traktują ich niezwykle ostro.

Po artykułach "Gazety" i materiałach w mediach niemieckich Clemens Tönnies, szef koncernu, oświadczył, że nic nie wiedział o wyzysku w rzeźni Tönnies. Miał osobiście sprawdzić, w jakich warunkach mieszkają pracownicy i czy otrzymują godziwe wynagrodzenie za pracę. - Przykręcimy polskim pośrednikom śrubę - obiecał jego doradca Dietrich von Gumppenberg.

Są okropnie zastraszeni

No i są już pierwsze efekty tych działań. Jak się dowiadujemy, Polakom zabroniono rozmawiać z obcymi Niemcami i wpuszczać ich do swoich mieszkań. Gdy w zeszłym tygodniu ekipa telewizji WDR usiłowała porozmawiać z mieszkańcami jednego z domów w Rietbergu pod Rhedą, ci zamknęli im drzwi przed nosem, mówiąc, że u nich wszystko jest w porządku. Dwa tygodnie wcześniej z dziennikarzem "Gazety" rozmawiali bez oporów.

- Ludzie są okropnie zastraszeni. Boją się z nami rozmawiać, jeśli już, to spotykają się ze mną pojedynczo, tak by nie widzieli ich koledzy. Raz udało mi się porozmawiać z większą grupą ludzi z rzeźni. Wówczas skarżący się na warunki pracy zostali przez resztę zakrzyczeni - mówi Czesław Marzec z Europejskiego Stowarzyszenia Pracowników Migracyjnych.

Aleksandrze Jareckiej-Atamańczyk z bońskiej redakcji radia Deutsche Welle udało się spotkać z trójką rzeźników pracujących w Tönnies. - Rozmawialiśmy na uboczu. Potwierdzili, że nie wolno im rozmawiać z obcymi. Wyzysk trwa nadal. Na godzinę mają przerabiać 850 półtuszy, gdy norma dla niemieckich pracowników Tönnies to 500 na godzinę. A Niemców przy jednej taśmie pracuje 32, Polaków zaś najwyżej 25 - opowiada dziennikarka. Polacy skarżyli się na wycieńczenie, bóle stawów i krwotoki z nosa.

- Ludzie dalej przepracowują prawie 300 godzin w miesiącu, a Tönnies płaci im po 600-700 euro. Słyszałem, że niektórzy nie dostają nawet tego - mówi Czech.

Niewiele zmieniło się w mieszkaniach. Po osobistej kontroli Clemensa Tönnies wynajęto sprzątaczy (Polakom nie wolno z nimi rozmawiać). W niektórych mieszkaniach zaczęto zamalowywać zacieki na ścianach.

Wszystko jest w porządku?

Zadzwoniliśmy do pośredników. I w Marko-bisie i w Agro Visbeku zaprzeczono informacjom "Gazety". Natomiast doradca Tönnies Dietrich von Gumppenberg jest całą sprawą zdumiony. W zastraszanie pracowników nie chce mu się wierzyć. - Jeszcze bardziej dołożymy starań, by poprawić sytuację Polaków pracujących w naszej firmie - mówi i zaprasza "Gazetę" do odwiedzenia rzeźni i naocznego przekonania się, że wszystko w niej jest w porządku.

Z takiego zaproszenia skorzystał w zeszłym tygodniu konsul generalny RP z Kolonii Andrzej Kaczorowski. Zwiedził hale produkcyjne, a potem rozmawiał z pracownikami. Nie stwierdził żadnych uchybień.

Podobnie jak Sebastian Filipek-Kazimierczak, wiceminister rolnictwa z ramienia Samoobrony, który był w rzeźni w marcu. - Moi rozmówcy opowiadali, że gdy konsul odwiedzał zakład, to przykręcono taśmę (posuwała się wolniej). Kazali założyć im maski na twarz, a wszystko wyglądało idealnie. Przez godzinę - mówi Jarecka-Atamańczyk.

Według naszych informacji podobnie działo się podczas innych kontroli. Firma Tönnies zaprzecza, a sprawę wyjaśnia urząd celny w Bielefeld.

- Pytam się ludzi, czy boją się ze mną rozmawiać, czy boją się skarżyć. Odpowiedzią jest wiele mówiący kwaśny uśmiech - opowiada Czesław Marzec.

Ze strony internetowej Marko-bis można ściągnąć formularz do pracy w Niemczech. Pracodawca oferuje nawet 90 tys. złotych dochodu rocznie. Na stronie pisze, że zainteresowanych jest już 191 osób.
zdjecie uzytkownika
661312030 - 2014-11-14 18:49:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Prosić anie,dojadę w pół godziny,tylko tonnies Rheda
zdjecie uzytkownika
dominik - 2014-11-15 00:42:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
odradzam wyjazdu
zdjecie uzytkownika
Klaus - 2014-11-15 11:09:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hallo spotkalem ciebie drugi raz Kolo lidla bylas z taka blondynka ktora mnie interesuje
zdjecie uzytkownika
angela - 2014-11-16 15:49:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zero organizacji przez firmę mariusz machura. Chłopak stoi pod toonies em i nikt go nie odbiera. Nie wiem co to będzie . Nocka pod chmurką? Jak oni sobie to wyobrażają. Gdzie jest jaki kolwiek opiekun??? Jak mozna tak potraktować pracownika.
zdjecie uzytkownika
Robert - 2014-11-16 20:25:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
to jest normalka to jest często ,masz racje nikogo to nie interesuje napisz czy sie warunki płacowe zmieniły i wogóle pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
pracuje MM1 - 2014-11-17 10:38:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [praca - 2014-10-14 13:21:24]:
pomyliłeś PLN z euro 1100-1500 euro
zdjecie uzytkownika
Robert - 2014-11-17 16:17:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
dzięki
zdjecie uzytkownika
Robert - 2014-11-18 19:34:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)

Zero organizacji przez firmę mariusz machura. Chłopak stoi pod toonies em i nikt go nie odbiera. Nie wiem co to będzie . Nocka pod chmurką? Jak oni sobie to wyobrażają. Gdzie jest jaki kolwiek opiekun??? Jak mozna tak potraktować pracownika.....................ps....i jak wyszlo był ktoś po niego?????????
zdjecie uzytkownika
gggg - 2014-11-18 20:05:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ile da się zarobić w tej firmie na taśmie pakowacza??
zdjecie uzytkownika
RAFAL - 2014-11-18 21:50:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nic sie nie da zarobic nie zawracaj sobie glowy bylem tam to wiem kanciarstwo i oszustwo POCZYTAJ SOBIE WSZYSTKIE OPINIE JA SIE PRZEKONALEM SAM NA SOBIE....
zdjecie uzytkownika
RAFAL - 2014-11-18 21:55:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [gggg - 2014-11-18 20:05:07]:
nic sie nie da zarobic nie zawracaj sobie glowy bylem tam to wiem kanciarstwo i oszustwo POCZYTAJ SOBIE WSZYSTKIE OPINIE JA SIE PRZEKONALEM SAM NA SOBIE...
zdjecie uzytkownika
ostry - 2014-11-21 15:01:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jeśli rzeczywiście podstawy jest 1100 euro jak piszecie to przecież luksus, no nie mam pojęcia na co tak narzekacie. napiszcie tylko proszę ile mniej więcej wynoszą koszty życia, mieszkania i ewentualnego dojazdu do pracy. do tej pory dla mnie robiącego za polskie stawki ta kwota wydaje się astronomiczna, trzeba to doceniać jak tyle dają
zdjecie uzytkownika
młody - 2014-11-22 16:19:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [ostry - 2014-11-21 15:01:34]:
no tak taka kwota niby luksus tylko musisz sobie odpowiedziec czy chcesz pracowac w obozie mieszkac z karaluchami i spac na zaszczanym przez poprzedniego lokatora łóżku....majstrowie jakby mieli bat to bez wachania by go uzyli, traktuja nas gorzej jak psy...praca jest ponad wytrzymałość w zimnej "piwnicy"po 10-11 godzin dziennie z dwoma przerwami na której połkniesz kanapke i juz musisz wracac do tasmy która jest na najwyzszych obrotach...nawet najwiekszego wroga nie wysłałbym do tej pracy ...wytrzymujesz tam 3 tygodnie i przyjezdzają nastepne "zwierzeta"a ciebie gnebią żebys tylko odszedł lub daja ci taką prace której nikt nie da rady zrobic i cie wyrzucają i tak w kółko jak w ulu co 3 tygodnie nowe mieso do pracy.... pozdrawiam szczegolnie majstra zbycha żeby cie tak k***o półtusza przgniotła ! pozdrowienia do aushwitz trzymajcie sie ..
zdjecie uzytkownika
max - 2014-11-22 22:27:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i tak wlasnie jest w twj firmie masakraaaaaaaaa a polscy brygadziści i kierownicy mysla ze sa kims wyjątkowym i traktoja swoich jak bydlo.jeden z gorszych to jarek mac....
straszny cwaniaczek.ale i na takich przyjdzie czas.
zdjecie uzytkownika
kazik - 2014-11-22 22:41:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jakas kobita co ja cipka swedzi01799814439 polize ipo cipce polaskocze
zdjecie uzytkownika
ela - 2014-11-23 15:29:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej,pracowalam tam 8miesiecy dawno temu, myslam ze cos zmienilo sie na lepszsze..ale czytajac, widze, ze nie.ogolnie nie bylo zle, miszkalismy na kwaterach po kilka osob w pokoju....pracowalam po 10 godz.zarabiala
700 euro, malo...ciezko bylo, alhe z czasem mozna sie przyzwyczaic.mysle, ze teraz tam napewno bym nie pojechala....
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Zakład mięsny Tonnies-Fleisch Gutersloher
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x