brak logo

Firma Księgarska J. Olesiejuk

Ożarów Mazowiecki

Opinie o Firma Księgarska J. Olesiejuk

nowy 2016-01-19 10:12
Dodatek za godziny nadliczbowe

Zasadą jest, iż za pracę w godzinach nadliczbowych pracownikowi przysługuje oprócz normalnego wynagrodzenia dodatek w wysokości:

100 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w nocy, w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, a także w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy;
50 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w każdym innym dniu.
Czas wolny

Jeżeli pracownik nie chce otrzymać wynagrodzenia, to może złożyć pisemny wniosek o udzielenie czasu wolnego za czas pracy w godzinach nadliczbowych. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim jednak przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego i nie może to spowodować obniżenia temu pracownikowi wynagrodzenia.
123 2016-01-19 10:15
no właśnie nowy ,masz rację, biorąc pod uwagę pracę w tej firmie 10H dziennie razy 5 dni to już jest 50 godzin ( a norma jest 48 h tygodniowo) plus do tego sobota 6 h to wychodzi 56 h. Więc już jest to łamanie praw pracownika!!!
1
nowy 2016-01-19 10:30
I jeszcze bardzo wazne ;
Praca nadliczbowa nie może przekraczać:

w roku kalendarzowym - 150 godzin,
przeciętnie w tygodniu – 8 godzin,
na dobę – 5 godzin.
Zakaz pracy w godzinach nadliczbowych

Bezwzględny zakaz pracy w godzinach nadliczbowych dotyczy:

pracownicy w ciąży,
pracownika młodocianego.
Pracodawca, nawet za zgodą takich pracowników nie może zatrudniać ich w godzinach nadliczbowych.

Względny zakaz pracy w godzinach nadliczbowych dotyczy pracownika (pracownicy) opiekującego się dzieckiem do ukończenia przez nie 4 roku życia. Pracodawca może polecić takiemu pracownikowi wykonywanie pracy w godzinach nadliczbowych jedynie za zgodą pracownika.
123 2016-01-19 10:43
akurat w tej firmie pracują też ludzie, którzy mają dzieci do 4 rż i nikogo to nie interesuje, jak każdy muszą zostawać po godzinach
2
nowy 2016-01-19 10:50
Widzisz ze nie musza , jesli sie godza wbrew sobie nie podpisujac papierka , to dziwne. Jak sie ma prawa to trzeba z nich skorzystac dla dobra dziecka, a jak szare myszy siedza cicho i daja sie wykorzystywac, to do kogo pretensja???
123 2016-01-19 10:52
dają się wykorzystywać bo się boją ,że stracą pracę, jak większość osób które tam pracują
1
nowy 2016-01-19 11:13
Nie przesadzajmy , macie przyklad zwolnili kogos za to ze zna swoje prawa i kodeks pracy? Ma dziecko do 4 roku zycia i bez jej zgody nie ma pracy w godzi. nadliczbowych badz nocnych. To jest jasne.
Wow 2016-01-19 11:43
Tak zwalniają się.Bo z nimi nie można się dogadać wszystko robią pod górkę i po złości. A ludzie tego nie wytrzymują i odchodzą.
1
Be 2016-01-19 11:52
Prawda.Praca masakra.( usunięte przez administratora )Wyścig szczurów.
Wydajność i tylko wydajność.
Kierownicy bez pojęcia o robocie.
Brak ludzi.Kto może to ucieka.
Nie warto tu robić.
1
qqq 2016-01-20 11:14
W jaki sposob wykorzystuja pracownka ? to nas interesuje czytajacych i co tam sie dzieje ?
123 2016-01-20 12:39
wszystko masz przecież napisane w wypowiedziach, przeczytaj wszystkie strony to się dowiesz jak wykorzystują, co się tam dzieje i jaka jest atmosfera
2
jak jest 123 2016-01-21 10:24
WIĘC JEST TAK;Firma nastawiona na totalny wyzysk pracownika!Kierowana przez sługusów właścicieli gotowych na wszystko żeby zadowolić swoich chlebodawców no i oczywiście swoje konta bankowe.Mobing na prządku dziennym.Przez zawyżanie norm o BHP MOŻNA TYLKO POMARZYĆ, ludziom w pogoni za normą wysiadają kręgosłupy.Załoga złożona głównie z donosicieli przeplatanych dupolizami i to oni są faworyzowani dostą premie i podwyżki.Co do zwykłego szarego pracownika nie ma szans na cokolwiek poza tyraniem przez 8-10h,oczywiście sikanie i jedzenie na gwizdek i z zegarkiem w ręku!!!Absolutnie nie polecam tej firmy!!!
1
Nie lubię FK!!!! 2016-01-21 11:33
ha ha ha najbardziej uśmiałam się z wypowiedzi,że nikt tam z nikim nie jest rodziną, ale dobre!!!!! Przestań się ośmieszać i kompromitować takimi wypowiedziami bo jesteś po prostu żałosny/a
1
Haha 2016-01-22 12:37
Wystarczy że teraz przyszły 2 osoby -chlopak i dziewczyna na drugi dzień po 2h wyszli z tej pracy bo powiedzieli że jest to najgorsza praca w jakiej pracowali. Tu już NIK nie chce przychodzic. Naprawdę nie warto tracić czasu.
3
ja też nie lubię FK 2016-01-24 14:35
za to pracodawca może podziękować pracownikowi już po jednym czy dwóch dniach pracy wiedząc już ,że się nie nadaje? Przecież trochę czasu musi upłynąć zanim nowa osoba wdroży się w pracę, ogarnie wszystko itp. a zdarza się ,że oni dziękują nowym już po jednym czy dwóch dniach. Oczywiście,ze jako pracownik mogę zrezygnować z pracy już po kilku godzinach, jeśli stwierdzę że warunki są skandaliczne i praca jest pod ciągłą presją,a także jeśli jest brak szacunku do drugiego człowieka
xyz 2016-01-24 14:54
a pracuje tam jeszcze Badurska?
były pracownik 2016-02-05 12:29
co tu tak ucichło ostatnio? wszyscy się już pozwalniali?
EL 2016-02-05 17:07
dużo osób na L4.poza tym usuwają posty.Aleksandra zakazała dziewczynom chodzić w spódnicach i krótkich spodenkach w największy lipcowy skwar, a SS i reszta słoiczego kierownictwa przytakiwała.pamiętacie?
3
nie lubię Fk 2016-02-08 08:47
Zakazała bo sama zazdrości im wyglądu i zgrabnych nóg, hehe.
8
Nowy 2016-03-17 17:57
Jestem nowym pracownikem od niemal miesiąca i napiszę co zaobserwowałem po tak krótkim czasie. Gadacie glupoty, chodzenie w miniówach po magazynie jest trochę nienornalnością. Sufit prześwituje,ciekawe czy taka jedna z drugą tak by chciała pokazywać swoje tu i ówdzie. Jeśli tak to po co tu przychodzicie i pracujecie, skoro możecie spełniać się i zarabiać "w swoich fachu". A praca w magazynie jak to w magazynie - było trzeba poszukać sobie pracy w biurze gdzie byście przerzucały papierki i też podobne pieniądze zarabiali. Ale nie - trzeba było przyjść tu i mieć tematy na gadanie między regałami. Szok!!! Ludzie ja mam niespełna 19 lat a chyba lepiej jestem wychowany niż co po niektórzy.
1
agencja 2016-04-08 00:03
Brawo Ty. Pracujesz przez agencję pracy za 9zł na godzinę, jak niewolnik i jeszcze sobie chwalisz.Szok!!!
2
Obserwatorka 2016-04-16 16:56
Czytając Państwa opinie dochodzę do wniosku, że tam jest niczym w obozie( albo jeszcze gorzej).Wszystko na gwizdek. Zastanawiam się czy właściciel tej firmy też załatwia swoje "potrzeby"
w wyznaczonym czasie :D mając 20 minut na cały dzień pracy och w tym czasie musi się zmieścić z jedzeniem,sikanie, a jak pali to i czas na papierosa musi wygospodarować. A może nawet nie wie jak są tam traktowani ludzie. Czy tam trzeba mieć pampersy? A jeśli chodzi o Panią Aleksandrę...to słyszałam o niej same niepochlebne opinie, może powinna zweryfikować swój stosunek do ludzi :)
3
x 2016-05-10 09:30
Pracownicy sami sobie to zrobili. Na początku nie byli tak kontrolowani. Była niemal pełna swoboda.
Zaczęli jednak przesadzać. 10 x wychodzili na papierosa. Godzinę w łazience. Pogaduch między regałami.
Litości przychodzicie do pracy?
To jest firma która żyje z handlu, nie stać jej na utrzymywanie darmozjadów.
1
yoko 2016-05-12 13:34
pracowałam w tej firmie i mogę powiedzieć,że nigdzie ale to nigdzie nie spotkałam się z takim wyzyskiem i chamstwem ze strony przełożonych,ta praca to ciągły wyścig szczurów, tam nie jesteś człowiekiem tylko podmiotem który ma wyrobić normę, jeśli jeszcze nie ma się życia prywatnego,rodziny i innych obowiązków po za pracą w tej firmie to jeszcze jako tako cię traktują bo możesz być na każde zawołanie,ale jeśli możesz zostawać po godzinach albo przychodzić wcześniej to jesteś tam zbędny
10
545454 2016-06-30 15:14
@yoko a powiedz mi czy chociaz zarobki sa dobre tutaj w firmie? no bo wiadomo czesto jak tak ze cos kosztem czegos po prostu jest niestety..a sa nadgodziny?
2
Daniel 2016-11-14 20:45
Oni żyją z wyzysku pracowników
2
Kosiek 2016-12-27 16:32
Tak potwierdzam Rafał jest kolesiem SS dlatego za nic nie robienie dostaje max premii na nadgodzinach pościemnia w regale lub pieskiem pojeżdzi a czas pracy ma taki kiedy chce to przyjdzie i o której chce wyjdzie
2
rudy 2016-12-27 16:51
SAME POZYTYWNE OPINIE PISZE ALEKSANDRA PEWNIE MA 100ZŁ PREMII ZA TO WIĘCEJ
3
Niunia 2017-01-06 00:22
Witam wszystkich zgromadzonych hehe w ostatnim czasie mało się tu dzieję no ale cóż... chciałam powiedziedz że praca na magazynie jest nawet spoko nieważne gdzie czy wybieranie czy dlesler czy nawet zwroty wiadomo trzeba pracować najgorsi w tym wszystkim są pracownicy których tak naprawdę jest mało jak na taką firmę obiboki nie z tej ziemi oczywiście nie każdy bo są osoby które są zetelne i wykonują swoją pracę na poziomie ale są nie doceniani

...Bo na pierwszym miejscu są pupili wiadomo o kogo chodzi a dopiero na kancu reszta hehehe
OGÓLNIE POLECAM I ZAPRASZAM DO WSPÓŁPRACY
1
Niunia 2017-01-06 00:35
Aaa a i co najważniejsze uważaj z kim trzymasz bo na stowke premi to kazdego sprzeda buziaki pozdrawiam
2
jego agent 2017-01-13 23:27
pracuje za dwóch a po pracy zaczął zajmować się modelingiem
2
R............. 2017-01-14 12:21
Tacy odwazni jestescie ikognito , na forum zazdrosnicy ???? )))))
Aneta 2017-03-13 15:28
Wiedzieliście, że firma Firma Księgarska J. Olesiejuk uzyskała tytuł Solidna Firma 2016? Więcej na ten temat znajdziecie na stronie internetowej firmy http://www.olesiejuk.pl/news/1871-fk-olesiejuk-solidna-firma-2016
Co według Was sprawia, że firma została wyróżniona takim tytułem?
Pik 2017-04-18 20:05
Smutne sa te wypowiedzi Ale prawdziwe jeżeli nie jesteś w jakiejś grupie to jesteś poza marginesem.Jeżeli chcecie zobaczyć całe oblicze FK to przeniescie się na zwroty .Tam jest Państwo w państwie bez kontroli.Brygadzista klnie na każdego a jak ktoś słyszy to udaje milutkiego .Klika lize sobie tyłki Jak sa razem a jak osobno to wyzwiska.nie mozna smiac sie ani rozmawiać terror .Wytykanie bledow ludziom ktorzy nie chca uczestniczyć w tych manipulacjach a ukrywanie błędów swoich pupili i klakierów.Niektore z tych osob calymi dniami sie tylko obijaja i jest super A jezeli ktos na chwilę stanie to jest afera . Za złotówkę jedno drugiego utopiloby w kropli wody.
1
Pik 2017-04-18 21:06
Opinie sa różne na temat pracy .A wystarczy spojrzec na ludzi ktorzy krzycze ze maja te prace gdzies i sie zwalniaja a wystarczy ze jeden na aktywacji klei kartony drugi na zwrotach jest na przyjęciach i już zapadła cisza .Jak można być tak sliskim .ha ha ha .
1
Aneta 2017-04-19 10:30
@Pik a co według Ciebie warto w firmie zmienić, tak by pracowało się wszystkim lepiej?
Pik 2017-04-19 11:54
Najważniejsza jest komunikacja między przełożonymi a nami pracownikami.Tak praktycznie nie ma .Nie przekazywane mam sa istotne kwestie niektórzy pracownicy dowiadują się czegokolwiek ze strzepków rozmów na szatni .zachowanie tajemnicy firmy czyli kto na jakim stanowisku pracuje często takie wiadomości przekazują ludzie kt orzy mają dostęp do takich danych w komputerze.rozmowa z podwładnym kierownika polega na zbyciu go lub powiedzeniu ze nic fo to nie obchodzi.Więcej szacunku ze strony przełożonych i reakcji na chamstwo.
1
Pik 2017-04-19 15:07
Cieszę się ze jednak czytacie wpisy na forum ja pracowałem tam krótko ale mam kontakt z niektórymi ludźmi .możecie się zgadzać lub nie z moimi opiniami to wasz wybór ale mam nadzieje ze chociaz w głębi ducha przyznaliscie mi rację .pozdrawiam J.
2
Megi 2017-04-19 18:56
Zwroty nawet spoko dział tylko damy podkreślam dwie siedzące cały czas na pracach zleconych i udając jak to ciężko pracują (a podwyzki dwie w ciagu roku)a tak naprawdę pierdziela farmazony o ciuszkach itp ale soboty dodatkowe i nadgodziny robią non stop a ludzia robia laske zeby wypić z kartonu albo co kolwiek pomoc to tego Brygadzisci ani Logistycy nie widzą albo niechcąc widziedz ....
4
Job 2017-04-20 12:20
Hej ja wiem czemu oni chodzą w parze NO on za nią pracuje a ona mu z komputera drukuje poniewaz on sie Nie zna .parka nierozlaczek.
1
Mareczek 2017-04-20 13:28
A Maciuś krewetka zrobił już karierę lizuz tak to gadał na nich że buraki i debile a jak dali mu podwyżkę to już super kumple gamoń jak można trzymać takiego Judasza
2
Job 2017-04-20 13:37
Krewetka na aktywacji przewala kartony .już się nie zwalnia.
2
Job 2017-04-20 13:37
Krewetka na aktywacji przewala kartony .już się nie zwalnia.
Aneta 2017-04-20 13:48
Bardzo proszę o zostawianie wpisów, które dotyczą pracy w firmie. Przypominam, że komentarze muszą spełniać wymogi Regulaminu forum. Nie mogą dotyczyć konkretnych osób, ani zawierać pomówień.
3
Nick 2017-04-20 13:59
Oni po zwrotach chodzą razem papużki nierozlaczki bo jak będą osobno to jedno na drugie będzie nafadywac tak jak zawsze .ha he ha
Ja 2017-04-20 19:01
Czytam i słucham o tym wszystkim i tak naprawdę każdy ma prawo do swoich opinii nie ważne jakie sa.Każdy z Was pracuje :widzicie i slyszycie to jak kto sie zachowuje .Dlaczego nikt z Was nie powiedział nigdy Stop takim odzywkom ,traktowaniu .Dlaczego ?Przecież kiwaliscie głowami ze to wszystko prawda .Czemu Nie umiecie iść i porozmawiać z przełożonym o awansie tylko chodzicie po kątach i przeklinacie.A jak przyjdzie co do czego to udajecie głupków ze to nie wy nie wasze słowa.Robicie sobie po złości i tylko czekacie aby komuś podwinela się noga a potem tylko się śmiejecie .Ile razy zwalaliscie na drugą osobę coś co było źle zrobione bo tak jest najprościej.Bo w pochwalach to umieją znaleźć się wszyscy a do zbierania ochrzanu to trzeba jednego. Dlatego ja unikam toksycznych ludzi i udaje ze nie słyszę docinek. szkoda mi na nich energii .Ludzie mądrzy sa ponad to wszystko.
4
NIK 2017-04-20 22:06
Przykro,czytać takie opinie.Zastanawiające jest to ,że wy wszyscy tam jeszcze pracujecie,biadolicie jakieś farmazony . Komuna skończyła się w '89 roku nie ma przymusu pracy, każdy z was może nie pracować.Bijecie sami w siebie , zacznijcie MYŚLEĆ POZDRAWIAM WSZYSTKICH
1
Aneta 2017-04-21 09:56
@Ja rzeczywiście, bardzo ważne jest reagowanie na zachowania, o których mówisz. Tobie zdarzało się interweniować? Rozumiem, że kierownicy są otwarci na pomoc w takich sytuacjach.
@ja @NIK Chętnie też dowiemy się więcej na temat tego jakie są plusy pracy w firmie. Możecie powiedzieć coś więcej na ten temat?
Ja 2017-04-23 13:03
Rozmowa jest chyba zawsze najwlasciwsza forma komunikacji tego brakuje.
NIK 2017-05-01 00:54
co to nic w fk się nie dzieje,co wy ludzie sporządnieliście,nikt nikomu nie podpadł,tacy z was prawi chrześcijanie. Odpoczywajcie po długim weekendowym balowani weźmiecie się w końcu do roboty .PA
Zostaw swoją opinię o Firma Księgarska J. Olesiejuk - Ożarów Mazowiecki
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Firma Księgarska J. Olesiejuk