Pracowałem w tej restauracji półtorej roku, byłem wyszkolony na każdym stanowisku łącznie z dostawą i nockami i odradzam każdemu kto myśli o pracy w tym maku, chyba że desperacko potrzebujecie elastycznego grafiku z powodu prywatnych obowiązków. Już na samym początku spotkałem się z mobbingiem, menadżerka która potrafiła wprost krzyczeć na pracownika, obrażać czy obgadywać i oczerniać przy innych pracownikach, i chociaż kiedy zgłosiłem problem a kierowniczka restauracji podjeła ,,interwencje,, (zaprosiła mnie na dyskretna rozmowę po czym oznajmiła że porozmawia z menadżerka) to fakt że taka osoba posiadała pozycję menadżerki oraz pracowała w tym maku kilka lat jest niedorzeczny. Później kierownik restauracji się zmienił i był spokój przez jakiś czas ale niestety innej menadżerce musiało odwalać coraz bardziej, zaczęło się od pasywno agresywnych pytań a skończyło na krzyczenie, poniżaniu i wylewaniu frustracji, menadżerka ta była w stanie przyczepić się o pasek do spodni którego w większości czasu nie widać ponieważ koszulka nie jest włożona w spodnie, w dodatku inna menadżerka nosiła pasek z ogromną świecąca klamra i koszula włożona w spodnie ale z tym nie było problemu, ale to jeszcze nic w porównaniu do liderki gościnności (która to o ironio, była obok podczas krzyczenia na mnie) która może bez problemu nosić podczas pracy perukę. Jak to możliwe że jedni nie mogą nosić warkoczyków bo będą przeszkadzać kierownictwu natomiast inna może nosić perukę w gastro? Otóż liderka dogadała się z koordynatorem personalnym dlatego że są sąsiadkami. Nepotyzm jest tam ogromnym problemem, większość menadżerek i kierowniczek są z Sobą spokrewnione przez co na tych miejscach są osoby niekompetentne. Pod koniec kiedy pracowałem było 7 menadżerek łącznie z kierownikiem restauracji i 6 z nich to były albo siostry albo matka i córka. Na awanse tam nie ma raczej co liczyć, rzadko są dawane dlatego że ktoś rzeczywiście zasługuje, dawane są jeśli ktoś chce się zwolnić lub jeśli jest zapotrzebowanie i ktoś kogo kierownictwo lubi. (Mi również oferowali instruktora kiedy za pierwszym razem składałem wypowiedzenie, za pierwszym bo ostatecznie zostałem ale po tym już nic więcej nie słyszałem że chcą że mnie uczynić instruktora). Jeśli chodzi o wypłaty to też trzeba powiedzieć wprost że (usunięte przez administratora) Pracowałem tam z 2 innymi znajomymi i każdy zauważył że wynagrodzenie nie jest zgodne z rzeczywistymi przepracowanymi godzinami, raz ja pracowałem mniej i dostałem więcej a raz na odwrót, a o żadnych premiach uznaniowych czy coś w tym stylu nie było mowy. Sama praca choć do ciężkich fizycznie nie należy to potrafi z człowieka wyssać ogromne zasoby energii emocjonalnej i psychicznej. Ruch zazwyczaj jest dosyć duży jak na takie miasto (chociaż po wybudowaniu maka w Rydułtowach może się to zmienić), dużo agresywnych klientów których musieliśmy przyjmować na klatę i nie ważne że grozili czy obrażali, czujesz się w tej pracy wręcz jak (usunięte przez administratora) czy sługa którym można pomiatać i możesz tylko pomarzyć że ktoś wyższej pozycji będzie obok i będzie mógł zagrozić statusem persony non grata jeśli agresywny delikwent się pojawia.
Bardzo nieprofesjonalna obsługa, nowa osoba Oliwia Cz., Bardzo nie mila dla klientowz, jest chamska.
Obsługa nieprofesjonalna z powodu 1 osoby? Pozatym ciekawe skąd znasz nazwisko tej osoby jak na plakietkach są tylko imiona
Co jaki czas w McDonald`s można ubiegać się o podwyżkę?
wcale niezależnie od nabytego doświadczenia stawka będzie ta sama. Chyba ze awans na instruktora czy menadżera
1 zł dodatkowo na rękę za każdą godzine pracy. Razem z tym dodatkiem można zarobić na miesiąc ok 2400 zł na rękę(oczywiście na pełen etat). Z tym że ten dodatek przysługuje pracownikom na zwykłą umowę o pracę czyli po 3 miesiącach okresu próbnego. Jest to swego rodzaju premia uznaniowa która dostaniemy jeśli nie będziemy przez dany miesiąc brać urlopu na żądanie,chorobowego a także nie możemy się spóźnić żeby dostać ta premie. Jeśli w jednym miesiącu go nie dostaniemy to zawsze jest szansa żeby w następnym już normalnie chodzić i żeby go dostać.
Jeśli jesteśmy zapisani w grafiku na jakiś dzień i nie przyjdziemy tego dnia to przepada ale nie cała tylko na dany miesiąc, następnego miesiąca znowu możemy walczyć o tą premie. Chyba że np jakoś się dogadamy że zmienimy się czasem pracy z współpracownikiem albo innego dnia gdzie normalnie mamy wolne to przyjdziemy. Oczywiście jeśli przed stworzeniem grafiku poprosimy o wolne jakiegoś dnia to nie ma z tym problemu i normalnie premia zostaje
Dzisiaj odwiedzilem Mc w Raciborzu żeby spokojnie zjeść niestety gdy juz zjadłem zostałem uziemniony przez dostawe do Reatauracji. Musialem godzine czekać!!! Zero wyrozumiałości ani ostrzezen że bedzie dostawa.
Ale jak to możliwe? Był pan w środku, czy autem? Wie pan, ze mógł pan poprosić by się przesunęli, albo spróbować ominąć? Plus nie zawsze wiadomo kiedy jest dostawa, może się opóźnić przez korki, lub być wcześniej.
Byłem rano klientem restauracji McDonald i zamówiłem się cheeseburger i frytki do tego . Widziałem jak oni to robią ochyda powinien robić jedzenie w rękawiczkach a to robią gołymi rękami bóg wie co oni mają za zarazki może salmonela i w WC męskiej jest taki (usunięte przez administratora) Uwaga zamiast burger ów i nagetsów będą wrapy klasyczny albo bekon a normalnie frytki i napoje
Ale wie pan, że przed dotknięciem jedzenia oni myją ręce, prawda? Przecież w kuchni na pewno pan nie bierze rękawiczek, nawet jeżeli ma pan gości. Dopuki nie widzi pan, że pracownicy maja jakieś rany na rękach (usunięte przez administratora), lub kichają w ręce, to proszę nie oskarżać ludzi o „zarazki”.
Często zadawane pytania
-
Jak się pracuje w McDonald`s?
Zobacz opinie na temat firmy McDonald`s tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 1.