HR XPERIENCE Poland

27.10.2023 02:18
28.10.2023 18:29
10.10.2023 10:10
28.10.2023 15:10

HR XPERIENCE Poland Sp. z o.o.
25.11.2021 11:14
21.10.2023 16:19
11.10.2023 19:15
20.10.2023 20:32
20.10.2023 22:46
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w HR XPERIENCE Poland?
Wywiadu udzielił/aSzopencjusz
16.09.2023 13:41
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Chciałem opowiedzieć o mojej współpracy z firmą oraz zachowaniu koordynatorów, którzy w mojej opinii nie wykazywali się odpowiednimi kompetencjami i nie dbali o dobro pracowników.
Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało? Napisz, co robiłeś/aś na co dzień w firmie, czym się zajmowałeś/aś?
Razem z partnerką pracowaliśmy na stanowisku pakowacza produktów firmy kurierskiej oraz na stanowisku pracownika magazynu, również w firmie wysyłkowej. Pracowaliśmy w Dortmundzie i w Haldensleben.
20.10.2023 20:30

20.10.2023 22:14
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą? Czy z pracy zrezygnowałeś/-aś sam, czy zwolniono Cię? Czy jakaś konkretna sytuacja wpłynęła na zakończenie Twojej współpracy z firmą?
Firma postanowiła zwolnić mnie, moją partnerkę oraz naszego kolegę, który mieszkał z nami na mieszkaniu agencyjnym. Całą naszą trójkę zwolniono z dnia na dzień. Mnie i mojej partnerce powiedziano, że jest to decyzja firmy zewnętrznej. Ciekawszą sprawą jest natomiast powód zwolnienia mojego kolegi. Koordynatorzy za powód zwolnienia podawali, to, że korzysta on cały czas z telefonu podczas pracy. Było to jednak niemożliwe, ponieważ zgubił on swój telefon w Sylwestra i dopiero po 1,5 miesiąca poszedł ze mną kupić nowy telefon. W tym samym dniu dowiedzieliśmy się, że cała nasza trójka zostaje zwolniona.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku (kwoty netto)?
Trudno mi to określić, ponieważ tak naprawdę nigdy nie otrzymaliśmy pełnego wynagrodzenia, przez różne wymyślane przez firmę powody. Firma unikała tematu potrąceń z pensji. Tłumaczyli, że pobieraliśmy zaliczki (których na dobrą sprawę nigdy nie widzieliśmy na oczy) lub nie wyrabialiśmy normy godzinowej, co oczywiście było niezgodne z prawdą.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
Pracowałem w tej firmie przez około 5-6 miesięcy.
Jakie dwa (lub więcej) pozytywne aspekty pracy w tej firmie mógłbyś/mogłabyś wskazać?
Niestety nie mam możliwości wypowiedzieć się na temat pozytywnych aspektów, ponieważ moim zdaniem takich aspektów nie ma.
Jakie dwa (lub więcej) negatywne aspekty pracy w tej firmie mógłbyś/mogłabyś wskazać?
Negatywnych aspektów jest moim zdaniem wiele. Przede wszystkim brak wypłaty wynagrodzenia w wyznaczonym terminie. Zwróciłbym uwagę także na złą organizację projektów. Mam tu na myśli sytuację, kiedy to pracując przy pierwszym projekcie, zaledwie po miesiącu wszyscy pracownicy dostali wypowiedzenia. Dostaliśmy informację, że firma, z którą HR XPERIENCE podpisało umowę, stwierdziła, że nie potrzebuje aż tylu pracowników. Z drugiej strony, bezpośrednio od firmy ARVATO, dostaliśmy informację, że są z nas, jako pracowników, zadowoleni. Wypowiedzenia są natomiast skutkiem tego, że firma nie chce współpracować z HR XPERIENCE. Zaproponowali nam pracę w innej lokalizacji, za pośrednictwem innej firmy, z którą współpracują już długo, jednak nie zdecydowaliśmy się na to, ze względu na wygórowane wymagania firmy. Negatywnie oceniam także warunki zakwaterowania oraz kontakt z koordynatorami, oraz osobami zarządzającymi. Koordynatorzy nie odbierali telefonów i nie odpisywali na SMS. Kiedy już jakoś udało się skontaktować, można było usłyszeć, że nie mają teraz czasu i oddzwonią w wolnej chwili. Oczywiście nie robili tego. Często tłumaczyli, że są aktualnie w siedzibie firmy w Berlinie i nie mają możliwości spotkania. Co dziwne, takie tłumaczenie słyszeliśmy za każdym razem, kiedy w pracy panowała nerwowa atmosfera lub działo się coś, co nam, jako pracownikom bardzo przeszkadzało. Byłem świadkiem sytuacji, kiedy w stronę pracownika kierowane były obraźliwe słowa, a nawet groźby, kiedy ktoś odważył się otwarcie mówić o tym, co jest nie tak w firmie. Z negatywnych aspektów mogę także wymienić potrącanie z wynagrodzenia za odzież firmową, której nie dostaliśmy oraz odciąganie od wypłaty zaliczek, o które nikt nie prosił i których nikt nie dostawał. Obiecywano nam zakwaterowanie w bliskiej odległości od miejsca pracy a w rzeczywistości trasa zajmowała około 1,5 godziny autem.
Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?
Firma nie oferowała realnych możliwości rozwoju, mimo tego, że na początku były takie obietnice. Obiecywano możliwość objęcia stanowiska Team Leadera, jednak kiedy ktoś zgłaszał taką chęć, to nagle okazywało się, że nie ma wolnych miejsc. Widzieliśmy, że na stronie internetowej firmy znajdowało się ogłoszenie o wolnych stanowiskach. Koordynatorzy zbywali pracowników i mówili, że nie mają czasu rozmawiać o ewentualnym awansie.
Czy firma planowała szkolenia i jak często się odbywały? Napisz jakich obszarów/ tematyki dotyczyły.
Przez cały okres zatrudnienia i pracy dla dwóch różnych zleceniodawców z innych miast, szkolenie przeszliśmy tylko raz, ponieważ naciskała na to firma zewnętrzna.
W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynikało? W jakich obszarach chciał(a)byś być szkolony/-a i dlaczego?
Wydaje mi się, że wynikało to z tego, że koordynatorzy nigdy nie mieli czasu na rozmowę twarzą w twarz z pracownikami.
Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami firmy?
Początki były dobre natomiast w późniejszym okresie, po jednym spotkaniu koordynator poprosił kilka osób o to, żeby zostały na chwile z nim porozmawiać. Po tym spotkaniu atmosfera się zmieniła. Zaczęliśmy odczuwać, że jesteśmy obserwowani, że nasze zachowanie jest bardzo mocno oceniane przez współpracowników. Czuliśmy się bardzo niekomfortowo, z tym że nasze wewnętrzne rozmowy, przeprowadzane przez pracowników "wychodzą" do koordynatorów.
Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami a pracodawcą/kadrą zarządzającą?
U większości pracowników czuć było wyraźne napięcie między nimi a koordynatorami, czy przedstawicielami firmy. Każdy, kto chciał zwrócić uwagę na jakieś nieprawidłowości, był negatywnie oceniany przez koordynatorów.
Co najbardziej wpływało, według Ciebie, na atmosferę w firmie. Wskaż przykłady sytuacji i zachowań.
W mojej opinii osoby, które przekazywały koordynatorom informacje o pracownikach i o tym, co mówiliśmy do siebie prywatnie, w największym stopniu wpływały na negatywną atmosferę w pracy. Przykładowo były też sytuacje, kiedy ktoś faktycznie był chory i nie był w stanie iść do pracy, a niektóre osoby mówiły koordynatorom, że nikt nie jest chory, tylko wieczór wcześniej brał udział w imprezie, która oczywiście nie miała miejsca.
Czy pracodawca wywiązywał się z ustalonych warunków współpracy? Jeśli nie, co nie było zgodne z ustaleniami?
Firma nie wywiązywała się z ustalonych wcześniej warunków. Przede wszystkim nie przestrzegała zadeklarowanej daty wypłaty wynagrodzenia — wypłaty miały przychodzić na konto do 15 dnia miesiąca, a w rzeczywistości przelewy przychodziły około 20 dnia miesiąca lub nawet później. Firma opóźnienia w wypłacaniu wynagrodzeń tłumaczyła tym, że jest początek roku, zachodzi wiele zmian, a pracownicy działu płac nie wyrabiają się ze swoimi obowiązkami. Firma upierała się, że mają czas na wypłacenie wynagrodzenia do 20 dnia roboczego w miesiącu. Nie było to oczywiście prawdą i udowodniliśmy to zapisami w umowie. Firma miała już na to gotową odpowiedź — twierdzili, że przedstawione dokumenty to tylko aneksy do umowy i nie obowiązują na dzień, kiedy je przedstawiliśmy. Do dzisiaj nie otrzymaliśmy zwrotu za obuwie robocze, mimo tego, że dostarczyliśmy faktury zakupu, które były podstawą do zwrotu pieniędzy. Wcześniej wspominałem już o miejscu zakwaterowania, które znajdowało się w zbyt dużej odległości od miejsca pracy. Mogę dodać do tego fakt, że w miejscu zakwaterowania mieszkało ponad 80 osób. Wszyscy korzystali z jednej kuchni. W mieszkaniu nie było pralki. Dodatkowo zdarzyła się sytuacja, kiedy zostaliśmy dosłownie wysiedleni na weekend z naszego miejsca zamieszkania. Sytuacja ta miała miejsce w czasie, kiedy miało się odbyć jakieś lokalne święto. Nikt o tym nie wiedział, więc zgodnie z planem wszyscy w czwartek wyjechaliśmy do pracy na pierwszą zmianę. Kiedy wróciliśmy do hotelu, na drzwiach każdego pokoju wisiała kartka, na której była informacja o tym, że do 10 rano następnego dnia mamy nakaz opuszczenia zajmowanych pokojów. Oczywiście, w takiej sytuacji pierwsze co chcieliśmy zrobić to wyjaśnić sprawę z koordynatorem. Telefon odebrał on dopiero po 4 godzinach i był zdziwiony zaistniałą sytuacją. Wieczorem przyjechał do zajmowanego przez nas hotelu już z gotową listą dotyczącą tego kto, dokąd ma się na ten czas przenieść. Wzbudziło to w nas jeszcze więcej nerwów, ponieważ w krótkim czasie znaleźli dla nas zakwaterowania w droższych, ale jednak "normalniejszych" miejscach (mam tu na myśli to, że hotele były w normalnych okolicach, bez przylegających do nich kasyn i innych niebezpiecznych miejsc, co oczywiście było dla nas bardzo ważne). Nie skonsultowano jednak z nami tego, czy zgadzamy się koszty weekendowego zakwaterowania. Musieliśmy się przenieść na weekend we wskazane miejsce, bez innej alternatywy.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Jedyne co mogę zasugerować to zastanowienie się nad tym, jak działa firma i jakich koordynatorów zatrudnia. Radzę także zaprzestać mówić pracownikom o potencjalnych konsekwencjach krytykowania firmy. Warto wysłuchać każdego niezadowolonego pracownika i zastanowić się na tym, jak firma swoimi zachowaniami działa na własną szkodę.
19.10.2023 09:35

10.10.2023 15:55
10.10.2023 17:22
Wywiadu udzielił/aZwyczajny pracownik
10.10.2023 17:18
Chciałam opisać potencjalnym zainteresowanym kandydatom, jak wygląda praca organizowana przez tę firmę.
Na jakim stanowisku pracujesz i na czym ono polega? Napisz, co robisz na co dzień w firmie, czym się zajmujesz?
Pracuję na stanowisku pracownika magazynowego w Haldensleben. Praca jest prosta i - w zależności od działu - polega na komisjonowaniu, czyli zbieraniu zamówień za pomocą wózka komisjonerskiego, pakowaniu, albo np. inwentaryzacjach i przygotowywaniu miejsca na nowy towar.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku (kwoty netto)?
W zależności od tego, czy pracuje się w systemie 2 czy 3-zmianowym, zarobki netto wahają się pomiędzy 1300 a 1700 EUR. Wszystko zależy od tego, jak dużo jest pracy w danym okresie, oraz czy pracujemy w nadgodzinach.
Jak długo pracujesz w tej firmie?
W firmie pracuję od roku, to mój drugi projekt. Wcześniej pracowałam przy projekcie w Lingen, a teraz jestem w Haldensleben.
Czy polecił(a)byś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź.
Z czystym sumieniem mogę polecić pracę organizowaną przez HR Xperience. Do tej pory poleciłam tę pracę dwóm koleżankom, za co jednocześnie otrzymałam od firmy bonus.
Wskaż dwa (lub więcej) pozytywne aspekty pracy w tej firmie. Uzasadnij odpowiedzi.
Plusami są: darmowe zakwaterowanie (przy projekcie w Haldensleben), opieka koordynatorów (w razie jakiejś awarii, zawsze chętnie pomagają), bardzo dobra atmosfera w pracy (wokół pracuje dużo Polaków), oraz szansa, aby zostać "przejętym" przez konkretną firmę - pracownik może zostać zatrudniony bezpośrednio przez zleceniodawcę, a nie agencję.
Wskaż dwa (lub więcej) negatywne aspekty pracy w tej firmie. Uzasadnij odpowiedzi.
Minusem jest wynagrodzenia wypłacane do 15. dnia roboczego - to stosunkowo późno.
Jakie są możliwości rozwoju na aktualnym stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynika?
Mam możliwości rozwoju. Firma prowadzi kursy języka niemieckiego, na które można się zapisać. Jeżeli zna się już komunikatywnie język niemiecki, to ma się szansę awansować na stanowisko Team Leadera.
W jakich szkoleniach, organizowanych przez tę firmę, brałeś/aś udział?
Jestem obecnie zapisana na kurs języka niemieckiego.
Czy szkolenia są zaplanowane i jak często się odbywają? Napisz jakich obszarów/ tematyki dotyczą.
Zajęcia z niemieckiego odbywają się raz w tygodniu. Można wybrać odpowiedni dla siebie poziom zaawansowania kursu.
Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami firmy?
Atmosferę oceniam bardzo pozytywnie. Większość pracowników jest życzliwa względem siebie, nawiązałam kilka naprawdę fajnych znajomości w tej pracy. Zdarzają się też jednak ludzie, z którymi raczej kontaktu nie chce się utrzymywać.
Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami a pracodawcą/kadrą zarządzającą?
Kadra kierownicza projektu jest pomocna i otwarta na potrzeby pracowników. Wystarczy się komunikować i zgłaszać swoje problemy oraz dać przełożonym czas na reakcję. Nie wszystko da się załatwić "na wczoraj" - to nie superbohaterowie, ale zawsze starają się pomóc najlepiej, jak tylko mogą.
Czy pracodawca wywiązuje się z ustalonych warunków współpracy? Jeśli nie, co nie jest zgodne z ustaleniami?
Nie mam zastrzeżeń co do wywiązywania się z ustaleń umowy. Wynagrodzenie zawsze jest na czas. Nawet jeżeli pojawi się jakiś problem z rozliczeniem, to w przeciągu dwóch dni roboczych (maksymalnie) zawsze zostaje wyjaśniony.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Warto byłoby zorganizować więcej fajnych projektów bliżej polskiej granicy!
10.10.2023 16:33

02.10.2023 09:55
03.10.2023 08:16
Wywiadu udzielił/aByła pracownica
02.10.2023 16:56
Chcę podzielić się moją historią współpracy z agencją przy projekcie dla firmy Hermes w Niemczech. Agencja załatwiła mi pracę na różnych stanowiskach typu pakowacz na taśmie, pakowacz ręczny, komisjoner. Jednak ostatecznie nie jestem zadowolona ze współpracy z tą agencją, o czym opowiem poniżej.
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą?
Powodem zakończenia współpracy było znalezienie innej pracy w dogodniejszej dla mnie lokalizacji, bliżej mojego partnera.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?
Widełki wynagrodzeń wynoszą 1300-1500 euro netto. Finanse były dla mnie dość zadowalające.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
Współpracowałam z agencją pracy HR XPERIENCE przez trzy miesiące.
Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź
Nie poleciłabym współpracy z tą agencją. Zdecydowanie menadżer i jego bezpośredni podwładny mają trudności z komunikacją, niechętnie odbierają telefony, nie potrafią sprawnie załatwić danej sprawy pracowniczej. Przykładowo w załatwionym przez agencję mieszkaniu miałam odsłonięte okna i wpadające przez nie światło słoneczne znacznie utrudniało sen. Poprosiłam menadżera o żaluzje oraz klucze do pokoju, ponieważ w mieszkaniu było sporo osób i niestety ginęły rzeczy. Menadżer zadzwonił do mnie i powiedział, że już zapakował do auta żaluzje i załatwił dla mnie klucze. Następnie nie otrzymałam kluczy, a właścicielka lokum przyniosła mi zasłony, zamiast żaluzji. Tego typu sytuacje powtarzały się. Bezpośredni podwładny menadżera również bywał często nieuchwytny, ponadto w moim odczuciu nie okazywał mi należnego szacunku, wywyższał się z powodu swojego stanowiska. Ten człowiek wiecznie był niezadowolony, że coś od niego oczekuje i zgłaszam swoje potrzeby.
Nie było żadnych możliwości rozwoju.
Jak wyglądały szkolenia w Twojej firmie? Czy były zaplanowane i jak często się odbywały? Jakich obszarów/ tematyki dotyczyły? W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynikało? W jakich obszarach chciałbyś być szkolony i dlaczego?
Odbyłam szkolenie BHP.
Jak oceniasz atmosferę panującą w firmie? Jak myślisz, z czego to wynikało?
Nie podobały mi się zachowania menadżera i jego podwładnego, słyszałam obietnice bez pokrycia, czułam się ignorowana przez nich, nie mogłam liczyć na ich wsparcie. Podwładny menadżera nie okazywał mi również należnego szacunku i traktował z nonszalancją. Jedynie kobieta pracująca w biurze była komunikatywna i sprawnie reagowała na zgłaszane potrzeby.
Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzegał warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodziło i co nie było przestrzegane.
Po pierwsze na umowie miałam zapewnione 140 godzin pracy. W rzeczywistości często dochodziło do sytuacji, że pracowałam tylko dwa dni, może trzy, a pozostałe dni miałam wolne. Wówczas oczywiście zarabiałam też mniej. Ponadto wspomniany wcześniej podwładny menadżera w trakcie trwania projektu, powiadomił mnie, że przenoszą mnie na inną kwaterę. Nikt ze mną wcześniej nie ustalał tej zmiany i nie pytał mnie o zdanie. Dla mnie to oznaka braku profesjonalizmu,
Sugeruję szkolenia z umiejętności miękkich dla niektórych pracowników i propagowanie w agencji postawy ukierunkowanej na wspieranie osób, które korzystają z Waszych usług.
27.09.2023 12:55
29.09.2023 15:00