Columbus Energy S.A.
4 136 6 1

Opinie o Columbus Energy S.A.

RKS CE

Pracuje w firmie od 2016 roku , zaczynałem jako doradca energetyczny obecnie jestem jednym z kierowników dość dużego zespołu.Zdaję sobie sprawę że pisanie na tym forum zwłaszcza przez osobę taką jak ja .Czyli pracującą w CE przez wielu może być odebrane jako mało wiarygodne .Trudno .Postaram się opisać krótko jak od wewnątrz wygląda praca z perspektywy doradcy energetycznego. Robię to tylko i wyłącznie z irytacji która towarzyszy mi czytając opinie na tym forum od : spełnionych i pełnych sukcesów dawnych współpracowników : Jak jest na prawdę ? Praca jest wymagająca , to na pewno . Czy trudna? Zależy czego oczekujesz . Jeżeli szukasz pracy w której można się ślizgać i trochę na tym zarabiać To od razu sobie odpuść. Jest to praca dla osób chcących dwóch rzeczy .Pierwszej - to ponadprzeciętnych zarobków .Drugiej - które zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. W moim zespole przez dwa lata odeszło czterech pracowników .Dwóch samemu ,bo zadanie ich przerosło .Dwóch zwolnionych przez firmę z tego samego powodu. Cała reszta pracuje ze mną długo , a najstarsi stażem zaczynali ze mną . Dlaczego tak kurczowo trzymają się tej pracy i firmy ? Bo zarabiają . Za ciężką pracę którą wykonujemy otrzymujemy wynagrodzenie dla którego warto tak pracować . Zaspokoję ciekawość tych wszystkich którzy są ciekawi najważniejszego.Ile? Średnia w mojej grupie parunastu osób za kwiecień wyniosła dokładnie 6800 zł netto , części prowizyjnej .Oczywiście plus wynagrodzenie podstawowe.Które nie jest najniższą krajową. Oczywiście że na umowę o pracę . Najmniejsza część prowizyjna to było 1800 zł ,najwyższa ponad 10000 zł . Czy dlatego warto się starać ? Myślę że bardzo warto .ale to tylko moja perspektywa. Jak jest zorganizowana praca? Przemyślanie. Po pierwsze musisz przejść rekrutację .Jak ona wygląda? Właśnie dzisiaj miałem przyjemność uczestniczyć jako członek komisji w drugim ostatecznym etapie . Do drugiego etapu zakwalifikowało się 7 osób .Ilu zatrudnimy ? Cztery osoby . To mówi tylko jedno .Nie tak łatwo się do nas dostać . Naprawdę musisz być dobry , żeby przejść przez sito . Choć jak czytam komentarze ewidentnie napisane przez osoby które tu pracowały i nie dały rady . To dochodzę do wniosku ,że miały szczęście .Widocznie nie byłem na ich assecie :) Jak się dostaniesz to co Cię czeka ? Szkolenie .Cztery dni w firmie .Potem w terenie z kierownikiem . Otrzymujesz wszystkie narzędzia które są Ci potrzebne .Komputer , telefon ,materiały oraz oczywiście samochód . Tu są jak czytam komentarze największe emocje .Jaki ten samochód? Na początek, mówiąc delikatnie dość eksploatowany. Oczywiście w pełni sprawny , ale młodością nie grzeszy. Jak jesteś dobry to po miesiącu max dwóch Twój kierownik przydziela Ci nówkę seata ibizę .Co prawda nie jest to król autostrad .ale nowy pachnący fabryką i przede wszystkim bezpieczny. DWS /Dział Wsparcia Sprzedaży / umawia Ci spotkania . Ile ?Około 5 dziennie .Z tego odbywa się realnie jakieś trzy. Spotkania są trzy krotnie obdzwaniane , potwierdzane .robiona jest ankieta oraz wstępny projekt instalacji . Dużo ? Bardzo dużo . Czy wszystkie umówione terminy są rokujące .Oczywiście że nie .Było by śmiesznie i głupio oczekiwać że DWS za nas sprzeda instalację . Ale ponad 20% terminów jest super. Właśnie z tych terminów podpisujemy umowy.To na początek .Dlaczego na początek? Dlatego że z tych terminów mamy polecenia za które CE płaci klientowi , który polecił .Dzięki temu po jakimś czasie zaczyna się robić samograj. Przykład . Ja właściwie nie powinienem podpisywać swoich umów bo odpowiadam za mój zespól. Ale co mam zrobić jak sami klienci do mnie dzwonią .Jadę . Z 6 spotkań z poleceń spisałem 6 umów ,trzech kolejnych czeka aż znajdę czas i pięć kolejnych poleceń mi wpłynęło . czysty samograj . Właśnie dzięki temu wszystkiemu co zapewnia firma . Wiele działów pracuje na nas sukces. My doradcy /sprzedawcy/ mamy to szczęście że spijamy cały czysty nektar z pracy wszystkich w firmie. Jedni potrafią to wykorzystać i docenić inni niestety nie . Tak to bywa . Trudno zadowolić każdego , a zwłaszcza takich którzy nie potrafili mimo całego wsparcia zrobić NIC. Tacy też muszą być na tym świecie .ja osobiście się cieszę że są już w nie moim . Na koniec chciałbym się odnieść do produktu który sprzedajemy . Zacznę od tego czy jest najtańszy .Szczerze? Nie .Mimo to tylko moja grupa podpisuje ....oj bardzo dużo umów .Dlaczego? Bo jest to produkt oparty na wysokiej jakości podzespołach .To musi kosztować . Bo jako CE jedyni na rynku dajemy 15 letnią gwarancję . Czy to ważne ? Bardzo .Szczególnie jeżeli jakąkolwiek gwarancję daje spółka sp.zo.o z kapitałem 5000 zł .Na sprzęt warty 30000 zł i gwarantuje że za 5 lat jak coś się zepsuje to oni jeszcze będą istnieć i chętnie wymienią element przekraczający ceną ich wartość kapitału zakładowego . Oczywiście podobnie jak firma Kowalskiego &Szwagier na allegro. Reasumują .Jeżeli jesteś dobrym sprzedawcą i chcesz wykorzystać dla siebie potencjał lidera rynku .Zapraszamy .

startup
@RKS CE 30.05.2018 00:10

Piękna ta bajka na dobranoc.;)

KrisuOlsztyn
@RKS CE 30.05.2018 00:10

Wielkie dzięki za wyczerpującą wypowiedź :) Szukałem czegoś na temat Firmy - od kiedy istnieje itd. gdyż jutro mam Assessment center. Nie ukrywam,że bardzo zależy mi na tej pracy,gdyż prawie od 10 lat "latam" w segmencie Klienta D2D oraz B2B. Ostatnio sprzedając "ENERGIĘ" W segmencie Klienta Biznesowaego coraz częściej padały pytania odnośnie Fotowoltaiki itd. Stwierdziłem - trzeba dalej się rozwijać,bo przecież stojąc w miejscu się cofam... . No i zacząłem działania. O firmie CE słyszałem kilka pozytywnych opinii. Stwierdziłem albo Foton Technik,albo Columbus Energy.... Wybrałem - Columbus. Wysłałem jedno CV przez strone,zdobyłem kontakt do Kierownika Regionu ( Warmia i Mazury) i napisałem maila... Chcę teraz oferować Klientom produkt,który sam za jakiś czas będzie się sprzedawał " pocztą pantoflowa" gdyż zadowolony Klient "powróci" a tutaj - profesjonalna obsługa,wysokiej jakości sprzęt... Więc mam nadzieję,że jutro pójdzie pozytywnie :)

Bobi
@KrisuOlsztyn 04.09.2018 12:31

Daj znać jak poszło i jak przebiegał Assessment ;)

Były RKS
@RKS CE 30.05.2018 00:10

Jak duży jest ten zespół? Bo z tego co pamiętam wszystkich doradców w firmie było poniżej 40 osób.

tomek

pracowałem przez pól roku jako monter. zdazrzały się czasem niefortunne sytuacje, ale ogólnie byłem zadowolony. zrezygnowałem z pracy, bo wyjechałem do rodziny zagranice

log

jak wygląda praca w dziale logistyki? ile osób pracuje? jaka atmosfera i godziny pracy? Czy zarobki w tym dziale są w granicach średniej krajowej/niższe/wyższe? Chciałbym aplikowac na stanowisko specjalisty ds. logistyki.

Columbus Energy S.A.
@log 31.07.2018 20:37

Szanowny/a Panie/i, stanowisko Specjalisty ds. logistyki w naszej firmie jest nowe. Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu z naszym działem HR - nr tel. 533 308 185, e-mail: rekrutacja@columbusenergy.pl Pozdrawiamy, Columbus Energy S.A. www.columbusenergy.pl

Grzegorz

W firmie CE pracuję od 4 miesięcy - w zasadzie pozytywną opinię chciałam wystawić już na etapie rekrutacji - która była bardzo konkretna i bez głupich pytań. Postanowiłam poczekać... i dobrze zrobiłam, bo teraz będzie ona bardziej wiarygodna. W firmie panuje przyjazna atmosfera, szefowie są kompetentni - a to ważne. Jak się czegoś nie wie, wszyscy życzliwie pomogą. Polecam!

Jozef

W columbus eneegy jestem instalatorem. Instalację kładę od dwóch lat. Jestdm zadowolony z warunkow i dobrze mi sie pracuje. Polecam firmę

Jan37
@Jozef 21.05.2018 09:05

Jozef, dzięki za opinię, przeszedłem rekrutację, pierwsze wrażenia również mam pozytywne, oby tak dalej.

Agnieszka

Bardzo profesjonalnie przeprowadzony proces rekrutacyjny. Atmosfera miła pomimo stresujacych przecież okoliczności. Dwa etapy rozmow. Rozwijająca się, solidna firma. Polecam mimo że pracy nie dostałam.

Słoneczko

Jestem wieloletnim pracownikiem Columbusa. Polecam firme Columbus Energy S.A. kazdemu, kto chce uczciwie zarabiac dobre pieniadze! Płacą terminowo. Sprawiedliwy i bardzo uczciwy system rozliczen, motywuje do pracy i zacheca do zaangazowania sie w 200% ! Dają narzędzia pracy! Doceniaja kazdego pracownika! Pracownik wie, ze ma na kogo liczyc. Ma wsparcie Szefa na kazdym kroku, jak rowniez wsparcie i pomoc wszystkich działów w firmie. Pracownik ma mozliwosci rozwoju zawodowego i awansu. Firma rozpoznawalna w calej Polsce. Klienci bardzo dobrze wypowiadaja sie o firmie, sa zadowoleni z instalacji i mozliwosci finansowania, jakie oferuje obecnie Columbus! Elastyczny abonament Columbusa podbija całą Polskę! Mają produkt dostepny na każdą kieszeń! Szczerze polecam i zachecam do pracy w tej firmie! Spróbujcie, a napewno nie będziecie żałować ☺

Rico

Pracowałem niestety dla tej firmy i winni są mi pieniądze. Nie polecam potencjalnych ,współpracowników traktują jako dostawców leadów i kontaktów, później zwalniają i nie płacą. Kultura organizacyjna na poziomie piaskownicy a kompetencje ludzi z HR no cóż szkoda słów. Tzw dział wsparcia nie potrafi rozmawiać z klientami egzekwować od nich dokumentów za co później obwiniają przedstawicieli. Dodatkowo zatrudnili osobę na stanowisku szefa sprzedaży, która rozwaliła nie jeden dział sprzedaży patrz Caldoris ( restrukturyzacja zadłużenia). Ceny instalacji zmieniają częściej niż rękawiczki a ostatnio zaczynają montować na podzespołach, które w Chinach nawet słabo słodzą. Odradzam.

Columbus Energy S.A.
@Rico 28.05.2018 22:17

Szanowny Panie Rico, ustosunkowując się do Pana opinii informujemy iż nie posiadamy żadnego zadłużenia w stosunku do jakiegokolwiek Pracownika. Bardzo nam przykro z powodu tak negatywnej Pana opinii, tym bardziej, że nasza firma zatrudnia wielu zadowolonych ze współpracy Przedstawicieli handlowych którzy chwalą sobie współpracę z każdym naszym działem, cenią wsparcie jakie oferuje firma pod kątem obsługi Klienta, spotkań z Klientami, narzędzi pracy a także szkoleń oraz wiedzy merytorycznej. Dodatkowo zapraszamy do zapoznania się z RZETELNYMI ogólnymi informacjami dostępnymi w Internecie które można przeczytać, na temat restrukturyzacji firmy Caldoris. Nie prawdą jest iż jest to spowodowane działaniami Szefa sprzedaży o którym Pan wspomina. Chcielibyśmy skonfrontować Pana treść nie tylko tutaj na polu portalu, ale również w bezpośredniej rozmowie, dlatego zapraszamy do kontaktu z naszą firmą. Z poważaniem, Columbus Energy S.A.

Niedoszły klient

Oferują tzw. abonament a w rzeczywistości to zakup na raty przez bank o to za cenę wyższą o 30% niż w innych firmach. Nie ma to nic wspólnego z abonamentem. To się kwalifikuje do zgłoszenia do UOKiK jako wprowadzanie w błąd. Cena blisko 9000 Zł za kWp tp rozbój w biały dzień. Chcą sprzeać daewoo za cenę mercedesa.

Columbus Energy S.A.
@Niedoszły klient 28.05.2018 22:38

Szanowny/a, nasza firma jako jedyna posiada ofertę dostosowaną do indywidulanego zapotrzebowania Klienta na energię elektryczną pozyskiwaną ze Słońca. Nie jest to sztywna oferta. Dobieramy dla Klienta najlepszą cenowo ofertę, konkurencyjną w stosunku do pozostałych firm na rynku. Dodatkowo zachęcamy do kontaktu z naszym działem Obsługi klienta, który przekaże informacje o cenie za kWp, gdyż podana przez Panią/a cena jest bardzo mocno zawyżona. Jest to pomówienie, i bardzo nam przykro z tego powodu. Z poważaniem, Columbus Energy S.A.

Wojtek

A ja tu pracuje i nie uważam, żeby opinia Pana PRiko była prawda. Konkurencja działa ... polecam prace wszystkim.

Żarty

Śmieszne pieniądze proponują,raczej praca dla początkujących.

były
@Żarty 14.04.2018 22:53

Zawsze tak było i zawsze tak będzie..... Oferować takie .... pieniądze w branży która tak rośnie to jest śmiech.

przyjaciel Tomasz :)
@były 19.04.2018 07:03

a w ilu firmach na tacy dostajesz umówione spotkania? i z tego co wiem płacą od pierwszej umowy , nie tak jak w innych firmach ,(dają etat) a nie śmieciówkę i na podstawie nie ma najniższej krajowej. Podsumowując - nie znam drugiej firmy która daje takie rzeczy:) jak się mylę proszę o konkrety . P.S. a i nowe samochody i kasę na paliwo no limit .

Riko Gonzales
@przyjaciel Tomasz :) 21.04.2018 17:00

Gościu pracowałem tu troche czasu , i wygląda to wogle inaczej niż piszesz , chyba nie masz o niczym zielonego pojęcia jak (usunięte przez administratora), który nie daje nawet telefonu komórkowego służbowego,ale to dobrze bo teraz dzwonią do mnie nie do niego .Omijać tą firmę szerokim łukiem , a samochód to sobie idz wez na kredyt a nie na drapane liczysz

Kandydatka Maria

Gdzie mam sie zglosic do pracy w call center/asystent sprzedazy? Chce pracowac w fotowoltaicie. d czego moge zaczac?

Columbus Energy S.A.
pracodawca
@Kandydatka Maria 09.05.2018 07:29

Szanowna Pani, prosimy się skontaktować z naszym działem HR, pod nr tel. 533 308 185. Pozdrawiamy, Columbus Energy S.A.

anonim

(usunięte przez administratora)

energa

pracujesz tam jeszcze? :)

PH

Wężyk od wycieraczek sie popsuł hahaha a to dobre :-) MOże jeszcze tobie miali dać jako " handlowcowi " asystenke żeby naprawiła jak cos sie spierniczy po drodze - i oto dzisiejsi handlowy hahahahaha ale sie usmialem :-)))

micm

Firma nie daje feedbacku po rozmowie mimo ze mowią ze dadzą znać.

Rick

Witam, Mimo, że zrezygnowałem z pracy bardzo dobrze wspominam kontakt z działem HR. Pełny profesjonalizm, zaangażowanie i wiedza w tym temacie. Pod tym względem jest to zdecydowany lider Fotowoltaiki ( i nie tylko) w Polsce. Pozdrawiam

niewiemnieznam sie

oferuja słabe warunki finansowe. produkt do sprzedazy jest bardzo fajny ale oferowana przez nich cena nie juz nie.

Aneta

@riko opisujesz pozytywnie firmę Columbus Energy S.A. Jesteś zadowolony ze swojej pracy, prawda? Rozumiem, że chcesz przekazać, że osoby, które nie chcą pracować nie powinny nawet się zgłaszać, tak?

riko

firma jest przyjazna dla pracownika dyrekcja nastawiona pro spolecznie rozumie porzeby pracownika umowa o prace jest dla nie robotnych czyli handlowcy 0 nie maja tu czego czukac

Administrator

Czy ktoś wie, jak aktualnie prezentuje się pracodawca na tle innych firm? Może okazać się to cenną informacją dla osób mieszkających w Kraków i okolicach.

Smerfetka

Przed rozmowa naczytalam sie opinii na tym forum i poszlam troche zrezygnowana. Po rozmowie musze powiedziec,ze podobalo mi sie tam. Bardzo mili ludzie w HR i manager, ktory prowadzil rozmowe .Przerobilam tu wiele firm i wiem ,kiedy ludzie sa obludni i wrecz wredni, udaja milych a za placami wbijaja szpile.W Columbus ludzie sa zupelnie inni, odnosza sie do aplikantow z szacunkiem.Na razie tylko tyle moge powiedziec porownujac ich z innymi firmami.Co do warunkow pracy - zobaczymy. Pracowac trzeba- nikt nie bedzie placil za pogaduchy i bujanie sie na krzesle.Umowy? Wszedzie sa teraz umowy zlecenia, 42 % Polakow na takich pracuje. Tym,ktorzy maja UoP - pracują na panstwowych posadach czy w duzych korpo- gratulowac:)

zniesmaczony
@Smerfetka 20.05.2017 13:37

Moze i na rozmowie jest milo ale pomimo zapewnien ze odpowiedz, nawet negatywna, bedzie przekazana w danym terminie - nie odezwali sie w ogole... No poprosu pelna profeska.. ja podziekuje...

Aneta

@Zadowolony jak pojawiają się w firmie zmiany na lepsze to zawsze warto to chwalić. Osoby zainteresowane stanowiskiem Przedstawiciela Handlowego w Columbus Energy S.A. odsyłam tutaj: http://columbusenergy.pl/kariera/zostan-doradca-energetycznym/ Znajdziecie tam wszystkie informacje potrzebne do aplikacji.

mot

powiedzcie mi zatem, jaki sens ma montaz instalacji fotowoltaicznej w regionie gdzie dni slonacznych w roku jest ok 30 %. Przeciez taka inwestycja , moze poza ekologia, to nie ma zadnego ekonomicznego uzasadnienia.

abonamentowiec
@mot 08.10.2016 11:20

w niemczech jakos montuja instalacje na całym terenie. U nas sa takie same warunki. :)

mot
@abonamentowiec 08.10.2016 17:30

w Nienczech sa bardzo duze doplaty do budowy instalacji , a u nas ?

kaja
@mot 08.10.2016 11:20

sens ma ale nie w naszym kraju i nie za takie pieniądze

Facet z konkurencji
@mot 08.10.2016 11:20

Poczytaj jak działa instalacja fotowoltaiczna, a będziesz wiedział czemu warto zainwestować w te urządzenia.

Jorgis
@mot 08.10.2016 11:20

Bilansowanie jest roczne co w skrócie oznacza że nadwyżkę energii wyprodukowaną latem wykorzystasz zimą. Resztę sobie doczytaj, bo szkoda mi czasu na pisanie.

Zadowolony

Firma zmieniła system wynagrodzeń dla Handlowców na jeszcze wyższy + wszystkie narzędzia pracy, łącznie z samochodem + duże wsparcie merytoryczne ze strony przełożonego, coachingi w terenie z trenerem. Dobrze skonstruowana Umowa abonamentowa dla Klienta na panele. Ja tam polecam pracę w Columbusie dla przyszłego sprzedawcy. A atmosferą w pracy biją na głowę wszystkie firmy w których dotąd pracowałem - jest świetna!

Aneta

Skoro nikt się nie wypowiada na temat Columbus Energy S.A. zapytam jak obecnie wyglądają warunki zatrudnienia w firmie Columbus Energy S.A.? Czy w ostatnim czasie zaszły w tej kwestii jakieś zmiany? Takie dodatkowe informacje będą bardzo pomocne. Co jeszcze warto wiedzieć przed przesłaniem swojego CV?

Aneta

@peter ciężka sprawa jeżeli chodzi o zarobki, bo to zależy od wielu czynników. Najlepiej zapytać na rozmowie rekrutacyjnej. A może już zdecydowałeś się na aplikację do firmy Columbus Energy S.A.? Jeśli tak, to co możesz powiedzieć o procesie rekrutacji? Na co należy się przygotować przed rozmową kwalifikacyjną? Takie dodatkowe informacje będą bardzo pomocne. @Adam dzięki za odpowiedź.

peter

Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć przybliżoną kwotę, jaką asystenci doradców zarabiają ?

Ja.

I znowu wszystkiemu winien DWS,

janek z czterech pancernych
@Ja. 07.09.2017 22:36

bo na każdym stanowisku trzeba myśleć o tym co się robi ,jak się robi i ,że Twoja praca to kontynuowanie pracy handlowca. (usunięte przez administratora)

Aneta

@mglisty jeżeli chodzi o umawianie spotkań to z tego, co mi się wydaje to jest standard tej pracy. Piszesz, ze będziesz wspominał pozytywnie firmę Columbus Energy, to czemu w ogóle z niej odszedłeś? Czy poleciłbyś kolegom z wątku pracę tam? Co byś uznał za mocną stronę pracy w Columbus Energy?

Adam
@Aneta 06.09.2017 12:10

droga Anetko , na moje oko wygląda to tak ,że koledze podziękował Columbus a nie kolega Columbusowi . mocne strony to: -umawiane spotkania -fajna atmosfera -można na prawdę dużo zarobić minusy -praca wieczorami -często jakość umawianych spotkań

mglisty

No cóż, byłem, pracowałem i napiszę zupełnie obiektywnie o tym. Produkt na czasie, dobrze się rozmawia z ludźmi, atmosfera całkiem w porządku, chociaż widać presje prezesa, który ma aspiracje mieć dużą, prężną firmę, (usunięte przez administratora) W związku z tym kręci się to wokół 20 handlowców i ciągłego poszukiwania nowych, bo rotacja jest duża. Bida jeżeli chodzi o samochody, bo tu jest dramat. Auta stare i ciągne się psują. Firma też sprawia wrażenie firmy na dorobku, jak się popatrzy na warunki w jakich ludzie pracują, to jeszcze trochę brakuje do normalnych standardów. Mimo to dobry handlowiec może wyciągać dobre pieniądze miesiąc w miesiąc dwu, a nawet trzykrotną średnią krajową. Ogromnym minusem jest czas pracy handlowca, bo to najczęściej popołudnia, wtedy da się umówić spotkanie z klientem. Bywa jednak tak, że klient umawia się o 20.00 i masz do niego dojechać 100 km. Jednym słowem życia rodzinnego brak. Ogólnie będę bardzo pozytywnie wspominał firmę.

mysza

Na rozmowie standardowo-pytania o doświadczenie i kilka psychologicznych trudniejszych. Wszystko do przejścia tylko nie ma się co stresować bo ludzie mili i kulturalni. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.

Zostaw opinię o Columbus Energy S.A. - Kraków

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Columbus Energy S.A.