Konica Minolta Business Solutions Polska

Poznajmy się

Nasze wartości i zasady

Proces rekrutacji

• Ciechanów

5. Opinie o Konica Minolta Business Solutions Polska Sp. z o.o.

Opinie o Konica Minolta Business Solutions Polska Warszawa

Nie przegap nowości o Konica Minolta Business Solutions Polska Sp. z o.o.!

Tedi

21.08.2014 18:58

Nie padła odpowiedź ile zarabia technik w KM. Napisze ktoś jak kształtują się zarobki serwisanta.
    technik-magik

02.07.2014 17:28

Hej, mam pytanie do serwisu. Czy wynagrodzenie kształtuje się tak, że 30% to podstawa, a 70% to prowizja od zapłaconych w określonym terminie faktur i czy odejmują wam koszt materiałów od prowizji? Pytam, bo nie wiem czy takie warunki to standard, czy nie?
    Anna 2000

01.07.2014 13:23

Hej może mi ktoś z was opowiedzieć jak się pracuje i za ile w dziale obsługi klienta w KM. (usunięte przez administratora) podobno mają przyjąć bezpośrednio, a nie tak jak teraz przez firmę outsourcingową. Proszę o podpowiedź będę wdzięczna.
    Eryw

30.06.2014 20:10

Żałosna firma, zapraszają na rozmowę kilkunastu kandydatów po czym ponawiają ogłoszenie, jak zawsze (czyt. już od około 6 miesięcy) Nie polecam bez względu na to czy zadzwonią czy nie, podziękuje za takiego pracodawcę
    blueberry

01.07.2015 11:35

rekrutacje prowadzi agencja zewnętrzna, która na rozmowę rekrutacyjną zaprasza wszystkich jak leci. na miejscu okazuje się, że poszukują konkretnego kandydata: mężczyznę z wykształceniem technicznym, który zna się na sprzęcie Konica-Minolta itp. tylko w takim razie po co zapraszali mnie, kobietę po szkole humanistycznej? kompletnie bez sensu. to jest niepotrzebne zawracanie głowy i robienie nadziei. na tą rozmowę poświęciłam swój czas żeby dojechać na drugi koniec Warszawy. (usunięte przez administratora)
    technik

25.06.2014 12:55

Myślę, że chcieli by kogoś z technicznym wykształceniem, a najlepiej żeby pracował przy urządzeniach Konica-Minolta, był serwisantem (pewnie super) i chciał teraz pracować w sprzedaży. Niestety żadem technik, inżynier czy automatyk nie zechce pracować na takim stanowisku (handelek) Szczególnie za prowizję, w realiach gdzie sprzedaje się cokolwiek byle prowizja była. To nie do pogodzenia. Po prostu, jedno wklucza drugie. Albo fachowe doradztwo i sprzedaż tego na czym Firma może zyskać w przyszłości i budować renomę oraz kontakt z klientem (małe kroczki ale duże i dobre pieniądze w przyszłości) albo opychanie wszystkiego co można sprzedać z naciskiem na sprzedaż. Do puki będzie taka presja nic dobrego nie powstanie. Żaden prawdziwy Technik nie będzie chciał w tym uczestniczyć, to nudne, do tego obrzydliwe i bez normalnej przyszłości, bez szacunku, także dla siebie. Pozdrawiam
    Maciek

16.04.2014 22:39

A jak szefowie? Da sie żyć czy korporacyjne świry? Okopani na stołkach czy co chwile nowi?
    oloolo

09.03.2014 10:55

hej czy ktoś coś wie nt rekrutacji na account manager do KMBS???? Rekrutacje rozpczęły się już w listopadzie a do tej pory brak oddzewu, a najśmieszniejsze oferty na to stanowisko od tyg znowu wiszą na portalu?????
    anko

05.05.2014 18:51

Nie sądzę że to jest poważny proces rekrutacji, jadą z ogłoszeniami co 2 tygodnie od 6 m-cy. Bądźmy szczerzy wymagania dla Account Managera nie są wygórowane,jak ktoś ma doświadczenie w b2b na podobnym rynku powinien dać radę. Myślę, że oni mobilizują swoich handlowców....
    Cycu

28.08.2013 15:21

anonim - 2013-07-31 16:49:03 Witajcie a czy przedstawiciel handlowy w Konica Minolta musi mieć własną działalność gospodarczą czy niekoniecznie?Żadna działalność. W KM wszystko jest zatrudniane na umowę o pracę. Na początku na czas określony ( ale przez pierwsze 3 miesiące nikt nikogo nie wygania) potem rok, a jak uda ci się jednemu z drugim sprzedać cokolwiek przez ten czas i wykonać choć minimalne plany sprzedaży, to kolejna "doczekana" umowa to umowa na czas nieokreślony. Oni też tam wiedzą, że na rynku pracy ciężko o "asa" więc trzeba mieć jak agent WSI kontakty, znajomości, i kontakty by sprzedawać. Ale za to jak się wkręcisz sprzedaż to zarobki w wysokości 5 cyfrowych przelewów na konto to żadne halo. A jak nie sprzedajesz ani nie potrafisz tego robić, tylko chcesz spróbować czy się uda przebujać to nie masz tam czego szukać.

10.04.2014 21:13

"zarobki w wysokości 5 cyfrowych przelewów" - to trochę poleciałeś. Napisz w takim razie jaki obrót trzeba zrobić, żeby tak zarobić.
    Piotr

12.08.2015 12:06

Czemu "poleciał"? Wykonanie 10-15000 zł w prowizji faktycznie nie jest przy takich produktach wielkim wyzwaniem. A to jest właśnie 5 cyfr.
    Czolgista

06.08.2013 13:06

Czy ma ktoś wiedzę ile zarabia technik -inżynier w serwisie Konica Minolta Warszawa ? Rząd wielkości netto od jakich stawek się zaczynają tam zarobki serwisanta ? Mam kilkuletnie doświadczenie.
    ???

04.08.2013 18:48

Account Manager śląskie, proszę o info o tym stanowisku warunki, cele, zadania, narzędzia, wynagrodzenie dziękuję
    Bom

23.07.2013 11:04

Szkoda, że nikt w korporacji nie chce dać szansy osobom bez doświadczenia. Zaangażowanie osoby, która przez ponad rok czasu szuka pracy może bardzo często zrekompensować brak wiedzy i doświadczenia, który można nadrobić. Często ten który nie ma doświadczenia, ale ma chęć i zapał do pracy może więcej niż ten który doświadczenia ma ale mu się nie chce pracować. Szkoda, może innym razem się uda. Pozdrawiam cały zespół rejonu Katowice :)
    obserwator

18.05.2016 19:36

Jestem dokładnie takiego samego zdania. jednak nale zy pami eta c jako pracodawca, ze taka osoba potrzebuje sie "chwile" przyzwyczaic do bycia na wysokich obrotach bo odwykł. Miło by było gdyby kiedyś pracodawca ufał bardziej intuicji niż przerwom w pracy.. co Wy na to?
    kserokopiarkowyfan

12.05.2013 10:14

Robota jak to w sprzedaży, perfidna, wymagająca, ale jak się ją wykona to jest co liczyć na koncie.Sprzedaż kopiarek, drukarek, systemów zarządzania. Generalnie jak się nie pracowało w branży, nie ma się własnych klientów, to start jest bardzo ciężki, zaczyna się czysty telemarketing czy jak kto woli, telesprzedaż. Jeśli ktoś spodziewa się szybkich efektów albo myśli, że konkurencja wiecznie śpi, to jest w błędzie i nie powinien wchodzić w ten temat. Skończyły się czasy, że się podjechało i sprzedało, bo faktycznie to dobre rozwiązanie - dziś większość firm ma urządzenia od wielu lat i wie jakie są zagrywki, jakie stawki, ceny, warunki i możliwości konkurencji. Trzeba zwrócić uwagę, że stanowiska, na które aplikujecie dotyczą głównie sprzedaży bezpośredniej, a wiadomo, że na każdym kroku będzie czyhać konkurent - od dystrybucji, przez dealera, po mini-firmę (np. jednoosobową), a nawet kolegę z działu, który może was uprzedzić, także nie jest łatwo. A ogółem jak to w firmie, są plany, są targety, jest presja, słupki, formularze i raporty, spowiedź, wywiady itp. Zatem, to że macie dobry produkt, nie oznacza że w ogóle coś sprzedacie :)
    xyz

23.05.2012 11:01

mnie zaproponowali 3 tys brutto samochody jakie daja na poczatek opel corsa/honda jazz pozniej astra pozniej octavia w zaleznosci od osiągów calosc rekrutacji okolo miesiac - 2 spotkania z dyr. regionalnym, wymagaja referencji od pracodawcow badz klientow - tu trzeba dobrze podac \\\" finalnie zostałem odrzucony ale może się ta wiedza komuś przyda pozdr
    andrew

13.04.2012 20:16

Dostałem zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko konsultanta ds. sprzedaży. Mam pytanie, jakie narzędzia pracy dostaje się na tym stanowisku? Czy dają samochód służbowy (jeżeli tak to jaki, 3d czy 5d, ma chociaż klimę)? Czy oferują jakieś pakiety sportowe? Jak wyglądają początki jako konsultant ds sprzedaży w Konica Minolta? Proszę o info na ww. forum bądź na [usunięte przez moderatora] Za wszystkie wyczerpujące informacje z góry dziękuję.
    ???

28.03.2012 16:29

A w KM pracownicy są związani tzw. \"lojalką\"?
    kylo

20.09.2011 21:36

Witam, Jutro mam spotkanie w firmie KM , czy ktoś może mi powiedzieć jakie są warunki pracy?Czy fajni ludzie pracują w tej firmie oraz czy jest wyścig szczurów jak w większość u PH w Wawie ;):):):)

18.08.2011 23:34

Tu możesz zarobić znacznie więcej. Podstawa jest Ok, a na prowizjach jeśli sprzedajesz, da się wyciągnąć znacznie więcej.

08.08.2011 17:56

a moze ktos jeszcze napisac jaki jest system premiowy dla konsultantow jak to wyglada ile sie zarabia czy plany do wyrobienia itd?? po podstawa to podstawa, znam firmy ktore daja podstawy 1500 ale premie miesieczne sa po 2000
    q

04.08.2011 08:48

ok. 2400 - 2600

31.07.2011 17:38

a mozesz napisac jaki jest przedzial podstawy o jakich kwotach mowisz??

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Konica Minolta Business Solutions Polska?

Kontakt - Konica Minolta Business Solutions Polska Sp. z o.o.

Krakowiaków 44 02-255 Warszawa

NIP:5260204908

Branża główna: Elektronika, hardware i akcesoria

29.07.2011 08:17

Witam. Pracowałem przez kilka miesięcy na stanowisku konsultanta ds. sprzedaży. Osobiście odradzam pracę w KMBS. Produkty są dobre ale w baaardzo wysokich cenach, a na dodatek firma sprzedaje kopiarki dealerom w bardzo niskich cenach i ciężko jest przeskoczyć cenę dealera - trochę chora polityka firmy. Śmieszna sprawa jest też z autami, firma chwali się, że jest leaderem w branży, prestiżowa i tak dalej, a dla handlowców kupują ople corsy :) ale prestiż, w małych firmach jeździ się lepszymi furami. Jeśli chodzi o kasę, to jest nieżle, podstawa całkiem niezła (chociaż zależy jaką sobie wynegocjujesz, bo wiem, że niektórzy mieli niższą ode mnie), premie też wysokie - pod warunkiem, że sprzedajesz urządzenia na wysokich marżach. Jest też chory CRM, w którym musisz wypisywać wszystko co robiłes i co planujesz i baza, którą musisz obdzwaniać - jak telemarketer.

27.06.2011 18:17

witam poszukuje info na temat pracy na stanowisku konsultanta ds sprzedazy, jakie pieniadze jakie auto, jaki zakres obowiazków, czy wynagrodzenie jest negocjowalne, jaka podstawa jakie premie
    Aplikant

28.03.2011 15:00

Chodzi o kujawsko-pomorskie - Bydgoszcz

28.03.2011 12:57

wszystko zalezy jakie miasto.... ale wydaje mi sie ze siedz tam gdzie jestes ;)
    BARNI

25.03.2011 17:11

Technik serwisu-Olsztyn
    yogibabu

22.03.2011 08:51

czy mogę prosić opinie/informacje n/t pracy w KM na stanowisku koordynatora serwisu w Gdańsku?
    Olek

03.03.2011 10:32

Barni gdzie skladales o prace?

22.02.2011 15:37

gościu - 2011-02-17 00:59:46 anonim - 2011-02-15 13:53:24 Widzę Yoda, że coś takiego jak minimalny komfort pracy pracownika jest Ci pojęciem zupełnie obcym ... takimi tekstami jak tu na go work potwierdzasz tylko negatywne opinie o tej firmie... chciałem aplikować, ale chyba się powstrzymam parę lat w podobnej korporacji wyleczyło mnie z myślenia twoimi kategoriami! Ech, pracuję u konkurencji na Zachodzie i chyba odechciało mi się na zawsze powrotu do Polszy. A myślałem o KM. Mamy auta klasy Mondeo, Vectry, Insignii rocznik 2009 w górę, nie ma szczurów a jak co, to deratyzacja, bo kultura pracy inna i [usunięte przez moderatora] tu nie tolerują. Pracujemy wydajnie, ale bez paniki, bo jak to mówią albo ilość albo jakość, pracujemy wydajnie także dlatego, że jesteśmy motywowani fajną atmosferą w pracy, a nie guanem, mamy total pełen support, no i lubimy to, co robimy. Ech chyba odwykłem od standardów pracy w KonzentrationsLagern, czyli u polskich szefów. Szkoda prądu. A co ten wpis wnosi do opinii o KMBS ? Wpis zupełnie bezsensowny. Dziękujemy za takie!
    aaa

17.02.2011 15:04

ktoś był ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej? gadka szmatka o motywacji do pracy na danym stanowisku, czy jeszcze są jakieś dodatkowe testy wiedzy?
    zonk

16.02.2011 20:46

witam, mógłby ktoś napisać czym dokładnie zajmuje się Technik/Inz. serwisu? czy jest to sam serwis czy również sprzedaż? czy jako osoba bez doświadczenia przy serwisowaniu tych urządzeń mam jakiekolwiek szanse czy po prostu odpuścić sobie wyjazd do wawy na rozmowe?

16.02.2011 20:25

anonim - 2011-02-15 23:31:45 yoda... kiepskie porównanie, bo w kmbs samochody służbowe, to także peugeoty 307 i 407. Trochę ci nie wyszło - przyjmując twój dziwny tok myślenia. Niby co miało mi wyjść ? Wyraziłem tylko swoją opinię o Focusie - dla mnie ważniejsze jest bezpieczeństwo, a nie poziom hałasu. I tyle. Jeśl mój tok rozumowania jest dla Ciebie dziwny, to trudno. Jakoś sobie z tym poradzę....

15.02.2011 23:31

15.02.2011 23:28

Yoda - 2011-02-15 17:49:47 anonim - 2011-02-15 13:53:24 Widzę Yoda, że coś takiego jak minimalny komfort pracy pracownika jest Ci pojęciem zupełnie obcym ... takimi tekstami jak tu na go work potwierdzasz tylko negatywne opinie o tej firmie... chciałem aplikować, ale chyba się powstrzymam parę lat w podobnej korporacji wyleczyło mnie z myślenia twoimi kategoriami! Aż się nasuwa takie powiedzonko o baletnicy, ale poważnie... Uważam, że Focus jest przyzwoitym samochodem, zapewniającym niezły komfort pracy. na pewno wyższy niż np. Peugeot 307, o bezpieczeństwie (zawieszenie, układ kierowniczy) nie wspomnę. Poczytaj opinie o Focusach na forach motoryzacyjnych. Zawsze możesz, jak to proponował któryś z anonimów yoda... kiepskie porównanie, bo w kmbs samochody służbowe, to także peugeoty 307 i 407. Trochę ci nie wyszło - przyjmując twój dziwny tok myślenia.
    strong

15.02.2011 23:23

Nie każdy - jak np. yoda - musi się znać na samochodach...

15.02.2011 17:49

anonim - 2011-02-15 13:53:24 Widzę Yoda, że coś takiego jak minimalny komfort pracy pracownika jest Ci pojęciem zupełnie obcym ... takimi tekstami jak tu na go work potwierdzasz tylko negatywne opinie o tej firmie... chciałem aplikować, ale chyba się powstrzymam parę lat w podobnej korporacji wyleczyło mnie z myślenia twoimi kategoriami! Aż się nasuwa takie powiedzonko o baletnicy, ale poważnie... Uważam, że Focus jest przyzwoitym samochodem, zapewniającym niezły komfort pracy. na pewno wyższy niż np. Peugeot 307, o bezpieczeństwie (zawieszenie, układ kierowniczy) nie wspomnę. Poczytaj opinie o Focusach na forach motoryzacyjnych. Zawsze możesz, jak to proponował któryś z anonimów "powalczyć" o inny samochód
    kopiarki

14.02.2011 23:59

Mam pytanie oki ale jak np. handlowcowi dużej zejdzie w terenie to liczą się nadgodziny? Czy w ogóle istnieje coś takiego jak nadgodziny?
    kandydat

14.02.2011 17:26

Czy moze mi ktoś odpowiedzieć co głównie robi technik/inżynier serwisu?
    doda

13.02.2011 22:01

Yoda - 2011-02-13 20:17:20 jk - 2011-02-11 02:39:13 dodam, że samochody to fordy focusy w koszmarnej wersji (lepiej nie przekraczać 70 km/h bo ogłuchniesz), dostajesz też małe urządzonko, w którym rejestrujesz każdą minutę swojego życia serwisowego (jak obowiązkowy pamiętnik), no i non stop w samochodzie - że już patrzeć na niego nie możesz. No tak, pamiętaj, że podstawoweym kryterium przy wyborze pracodawcy jest poziom decybeli w samochodzie służbowym. Dla kogoś kto 70% czasu spędza w samochodzie jakość samochodu służbowego jest dość istotnym czynnikiem. Nie ma to znaczenia tylko dla tych, którzy z tego samochodu korzystają sporadycznie, tylko żeby dojechać z/do domu.
    kierowca

13.02.2011 21:21

ale to i tak najlepsze auto :) bo tylko służbowe da radę podjechać na półmetrowy krawężnik :)

13.02.2011 20:17

Zostaw merytoryczną opinię o Konica Minolta Business Solutions Polska Sp. z o.o.