PKP Intercity
2 20 6 1

Opinie o PKP Intercity

Biedna

ILE DOSTALIŚCIE NA ŚWIĘTO KOLEJARZA??? BO JA PRACUJE JUŻ KILKA MIESIĘCY NA PODSTAWIE UMOWY O PRACĘ I NIE DOSTAŁAM ANI ZŁOTÓWKI.

Kolo
@Biedna 07.12.2018 21:52

Musisz przepracować 3 lata.

zyga
@Kolo 09.01.2019 03:42

nie trzy lata tylko rok ja tak miałem 370 brutto

Tomasz

Dzień dobry, kilka pytań. - Czy wiek jest istotnym elementem przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu? - Jak często pracuje się w weekendy i czy są dodatkowo płatne (niekiedy soboty nie są płatne dodatkowo) - Na jakie zarobki można liczyć? Mam na myśli podstawę. O atmosferę nie pytam, bo pewnie jak wszędzie są różni ludzie. O pasażerów tym bardziej :) Przy okazji może ktoś wspomnieć o plusach i minusach ogólnie. Dziękuję.

KolejLove
@Tomasz 21.01.2019 13:20

Weekend cały wolny to święto, raczej się nie zdarza. Zaplanować nic nie można, bo nie wiadomo jaki humorek będzie miała babeczka układająca grafik. O wolnym na święta zapomnij. Każde święto jest dodatkowo płatne, niedziela, nadgodziny. Jak nie masz życia poza pracą to zarabiasz fajne pieniądze, jeżeli nie pojedziesz nadgodzin to wypłata może rozczarować. Podobnie jak podstawa. Ogólnie wymagania duże, nie proporcjonalne do tego co oferują, na każdym kroku szukają gdzie zabrać pieniądze.

Potencjalny kandydat

Ile zarabia netto konduktor w IC? Na stronie wisi ogloszenie I zastanawiam się czy nie aplikowac

Kolejowy.
@Potencjalny kandydat 09.12.2018 14:14

UCIEKAJ!

Agnes
@Potencjalny kandydat 09.12.2018 14:14

Na start 3000-3500 brutto.

pabllo

Cześć Jak wyglada rekrutacja od A do Z na konduktora do ICC?

Arti
@pabllo 16.12.2018 21:41

Jak nie masz kogoś znajomego kto by cię klepna na rozmowie bądź po to daruj sobie 4 h wyjęte z zycia, jak pójdziesz na rozmowę to zrozumiesz że same plecaki przechodzą

Konduktor
@Arti 30.12.2018 19:15

Mylisz się. Nie mam NIKOGO w IC. Przyszedłem z rozmowy i dostałem się dosłownie z ulicy.

Mateusz
@Arti 30.12.2018 19:15

Ja również dostałem się totalnie z ulicy, odpadłem tylko na medycynie kolejowej ;)

ALEX

Czesc ,moze ktos mi powiedziec czy w czasie rekrutacji pytaja wql z angielskiego?

Justyna
@ALEX 19.12.2018 13:10

A czy możesz zdradzić, jakie konkretnie stanowisko w PKP Intercity Cię interesuje? Jeżeli nas o tym poinformujesz, być może osoby zorientowane w realiach będą mogły udzielić Ci odpowiedzi na temat wymogów dotyczących tej konkretnej posady, na którą planujesz aplikować.

Arti

Bylem na rozmowie na stanowisko konduktora ,oczywiscie kulturka mydlenie oczu a jak przychodzi co do czego to zadne umiejetnosci czy doswiadczenie zwiazane z praca na kolei sie nie licza . Liczy sie jedno tylko uklady , i znajomosci tylko ci kandydaci przechodza dalej .

jjjj
@Arti 07.12.2018 09:16

No a jak Ty myślałeś?

Arti
@jjjj 07.12.2018 11:01

Wiesz domyslalem sie ze moze tak byc , ale nie myslalem ze w takim stopniu .Powiem szczerze ze strasznie oszukuja na tych rozmowach i tak naprawde szkoda czasu bo to tylko 3 godziny wyjete z życia.

RUDA

To wszystko prawda pracuję tu 32 lata jestem pracownikiem o dużej wiedzy mimo to jestem nikim. Specjalistą jest sie od pierwszego dnia pracy jak ma sie znajomości bez odrobiny jakiejkolwiek wiedzy i doświadczenia .Wierzcie mi żadnej ścieżki kariery i awansu

Rozczarowany

Powiem krótko, polecam nagrywać rozmowy rekrutacyjne. Obiecują złote góry a jak przychodzi co do czego to nic się nie należy.

Justyna
@Rozczarowany 21.11.2018 13:14

Twój komentarz jest dość ogólny. Czy możesz napisać bardziej szczegółowo, jakie realia zastałeś po podjęciu pracy w PKP Intercity? Jeżeli uargumentujesz swoją wypowiedź, użytkownicy forum rozważający udział w rekrutacji, będą mieli większe rozeznanie odnośnie realiów. Każda informacja od osoby, która ma osobiste doświadczenie jest nieoceniona.

Rozczarowany
@Justyna 22.11.2018 10:13

Ja na szczęście w porę się z tego, że tak powiem "wymiksowalem", ale moja kuzynka zdecydowała się podjąć tę pracę to i słyszę co tam się dzieje. Pensja to połowa z tego co im obiecywali na rekrutacji, oczywiście mówimy o podstawie, dodatki to inna bajka. Chociaż nie, bo jak się okazuje wszystkie dodatki są dopiero po jakimś tam czasie, co na rekrutacji też pominięto.

PracaIntercity

Praca konduktora albo kasjera biletowego jest bardzo trudna i wyczerpująca. Ludzie są coraz bardziej roszczeniowi i ponadto coraz więcej obcokrajowców jest klientami PKP Intercity. Dlatego firma potrzebuje ludzi młodych, wykształconych, znających języki i sztuki walki, bo w pociągach bywa też niebezpiecznie. Moja siostra pracuje w PKP IC i twierdzi, że takiego kolesiostwa tam nie ma. Moje sugestie dla PKP Intercity: Lepsza organizacja. Lubię atmosferę w PKP Intercity za: Brak korporacyjności.

Justyna

W październiku pojawiło się wiele nowych ofert pracy w warszawskich oddziale PKP Intercity. Poszukiwane są osoby na następujące posady: Stanowisko ds. Wsparcia Biura Sprzedaży i Obsługi Klienta Stanowisko ds. sprawozdawczości projektów UE mazowieckie Stanowisko ds. elektroenergetyki Stanowisko ds. dokumentacji budowlanej Specjalista ds. kosztorysowania i rozliczeń inwestycji Informatyk Stanowisko ds. Posprzedażowej Obsługi Klienta Specjalista ds. Kontrolingu Personalnego Specjalisty ds. Zarządzania Projektami Stanowisko ds. Planowania i Rozliczania Budżetu Napraw Taboru Stanowisko ds. Podatków Stanowisko ds. rozliczeń podatku VAT oraz CIT Specjalista ds. Rekrutacji i Szkoleń Główny Specjalista ds. Zamówień Publicznych Wszystkie potrzebne informacje znajdziecie na stronie internetowej firmy: https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/praca/aktualne-oferty-pracy/ Czy ktoś planuje spróbować swoich sił? Jeżeli odbędziecie rozmowę kwalifikacyjną, opiszcie swoje wrażenia na forum.

Marek
@Justyna 28.10.2018 13:04

No ciekawe czemu tyle tych wakatow jest ;)

Tessio

Bez znajomości nie ma szans na dostanie pracy w charakterze konduktora. Długo pracowałem w PWSiR Wars na stanowisku konduktora krajowego i zagranicznego. Bilety i sygnały kolejowe te same. Pięć razy aplikowałem CV jak były przyjęcia i zero odzewu bo chcą młodych. Ale młodzi w weekendy nie chcą jeździć bo wolą piwko, imprezki czy panienki. I często zdarza się, że jak młokos musi jechać w weekend w trasę to idzie na L4 choć ledwo został przyjęty. No, ale nie zostanie zwolniony bo przecież ktoś z rodziny czy dobry znajomek pracuje w IC na wysokim stołku. Od starych konduktorów IC mam te informacje.

Anka

A jak zarobki kształtują się w działach specjalistycznych. Zostałam zaproszona na rozmowę do Działu HR na stanowisko specjalista ds. kadr. Pewnie padnie pytanie o wynagrodzenie dlatego jeśli ktoś mógłby się podzielić informacją, będę niezmiernie wdzięczna.

ar
@Anka 17.09.2018 00:10

około 3.500 brutto

pracownik
@Anka 17.09.2018 00:10

sorry proszę nie decyduj się na prace w PKP IC TAM PRACOWNIK JEST NIKIM

Marek
@pracownik 07.10.2018 10:45

Tak.

Roman

@pracownik czy możesz rozwinąć swój komentarz i napisać dlaczego masz właśnie taką opinię o pracy w PKP Intercity? Wielu użytkowników forum jest zainteresowanych udziałem w procesach rekrutacyjnych do tego przedsiębiorstwa i Twoje konkretne uwagi byłyby dla nich bardzo cenne. Wszystkie merytoryczne i prawdziwe wpisy od osób zorientowanych w realiach, są nie do przecenienia.

Zapytanie

Witam. Czy może ktoś z was powiedzieć ile można zarobić w ic w biurze w warszawie czyli jakie miej więcej wynagrodzenie czy są jakieś premie dodatki , paczki świąteczne, czy są bony węglowe itp

ar
@Zapytanie 03.10.2018 17:28

Zależy w jakim biurze i na jakim stanowisku. Po roku dochodzi dodatek stażowy 1.5 procenta plus deputat węglowy 168. O reszcie zapomnij. W Internecie można znaleźć ZUSP. Tam są podane widelki na każdym stanowisku

Zapytanie
@ar 04.10.2018 11:41

Zostałem zaproszony na rozmowę do działu zajmującego się sprawami pracowników np sprawdzania mi urlopów jakiś tam benefitow czy wiesz może jaka stafki są ile można mówić że chce się zarabiać?

ar
@Zapytanie 08.10.2018 10:29

A stanowisko?

Zapytanie
@ar 09.10.2018 11:37

Do działu kadr personalnych

karolina

ŻENADA OBSŁUGI POC TLK MAMRY W DNIU 01.10 NA ODCINKU POZNAŃ - WROCŁAW POCIĄG OPÓŹNIONY OK. 60 MINUT PANIE STEWARDESY CAŁKOWITY BRAK ZAINTERESOWANIA PODRÓŻNYMI BRAK JAKICH KOL WIEK KOMUNIKATÓW . SUPER PKP IC !!!!

Kasia

Wraz z moim partnerem poruszamy sie na wozkach inwalidzkich. Chcielismy sie dostac na pociag IC relacji Szklarska Poreba - Bialystok i pojechac dzisiaj tj. 16/09/2018 o godz. 14.33 ze stacji Walbrzych Miasto do stacji Olesnica Rataje. Odmowiono nam wejscia do pociagu, tlumaczac sie, ze min. za dlugo bedzie to trwalo i beda spoznieni! Poplakalam sie bo podobna sytuacje mialam dwa lata temu, wtedy obsluga konduktorska tlumaczyla sie, ze nie maja rampy. Teraz byla rampa ale nie bylo checi... Zawiedziona pasazerka Katarzyna B. Walbrzych

Paweł
@Kasia 17.09.2018 00:25

Masakra ;( Co za wstyd dla kolei. Proszę zgłosić to do tvn24 i rzecznika prasowego kolei, wszędzie. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Sam nie jestem niepełnosprawny, ale pociąg bez Pani w mojej obecności by nie odjechał. odłączyłbym im wagony! Wszyscy jesteśmy ludźmi do jasnej cholery!!!!

Zapytanie

Część(usunięte przez administratora) czy rozmowa się już odbyła twoja? Na ile można liczyć na początek w ic warszawie

Roman

@Anka, czy rozmowa już się odbyła? Jeśli tak, to proszę Cię o podzielenie się z nami jej przebiegiem. Jakie odniosłaś wrażenia? Jak według Ciebie powinno się przygotować do takiego spotkania w PKP Intercity? @magda, a czy często zdarzają się nadgodziny? Może to być istotne z punktu widzenia osoby, która zastanawia się czy pracować w tej firmie. @Kasia @Adrian, być może dobrym pomysłem byłoby wysłanie maila do działu obsługi klienta PKP Intercity z opisem zaistniałej sytuacji.

Klara

Do kitu te koleje pociągi jeździ jak chcom więcej nie przyjeżdża bilety drogie i tłumy że człowiek stoi i się gniecie i płaci tyle samo co osoba siedzonca (usunięte przez administratora) i oszusci

Adrian

Nie warto płacić za bilet na 1 klase skoro byle gamoń w dresie popijający wódke może tam sobie usiaść i zlewać na prośby konduktorów, aby przeszedł do swojego wagonu(2 kl.) Ani konduktor ani ochrona nie robią nic, żeby egzekwować od pasażerów przebywania w odpowiedniej klasie. To się dzieje regularnie. Dzisiaj 23.08.18,na trasie Krk Gł.- Szcz. Gł, pociąg godz. 6.37 Wady Konduktorzy tchórze i lenie. Nie potrafią zapanować nad pasażerami (dresami/lumpami). Normalny człowiek kupuje bilet na 1 kl. i musi jechać z takimi burakami,ktorzy zawsze maja bilet na 2kl lub w ogole nie mają, a konduktorzy olewają prace.

Geniusss

Pociąg przepełniony ludzmi. Ludzie siedzą na podłodze bo nie ma miejsc.Porażka. Nie da się przejść korytarzami!!! Zamiast pkp podpiąć więcej wagonów dla ludzi to mają ich gdzieś. Jeśli macie możliwość jechania czymś innym- zróbcie to!

Pracownik

Zarobki są tragiczne. Każdy bardziej ogarnięty się zwalnia. Niedługo pociągi chyba staną. Konduktor ma 1900 zł brutto podstawy a kierownik pociągu 2095zł brutto podstawy plus dochodzi do tego jakieś tam stare postkomunistyczne dodatki ala deputat węglowy, warunki uciążliwe, warunki niebezpieczne itp.. W sumie jak już pracujesz to wyciągniesz max 2700 na ręke i to czasami masz więcej niż kierownik pociągu bo masz większą prowizje z biletów. Ogólnie wspólczesny wyzysk czlowieka. Święta niedziele wigilia sylwester w robocie i użeranie się w pociągu z żulami menelami, rozszczeniowymi podróżnymi... No i do tego tajemniczy klienci jeszcze dochodza. stres stres i (usunięte przez administratora) to codziennosc.

Add

Witam, zostałem w pn zaproszony na rozmowę na konduktora...Jak taka rozmowa wygląda?

Gar
@Add 10.09.2018 15:16

Pierwsze zadanie to matematyka - poziom 4 klasy podstawowki - dodawanie, odejmowanie, wyliczanie procentów. Jesli sie to zaliczy to przechodzi sie dalej i wtedy jest zadanie grupowe z innymi uczestnikami, scenka, gdzie grasz rolę konduktora oraz rozmowa indywidualna z osoba rekrutującą.

Nowy

Cześć jak wyglądają zarobki konduktora i czy a najbliższym czasie będą jakieś szkolenia

IT Warszawa

Rekrutacja to amatorszczyzna, po rozmowie zero odzewu czy jakiekolwiek informacji, brak szacunku. Zaproszą na rozmowę by wybadać jakie obecnie panują trendy w branży IT bo sami mało są zorientowani. Widać, że była zmiana kadry zarządzającej na mniej kompetentnych. Praca w IT dla mniej ambitnych.

magda

jeśli nie znacie nikogo w firmie lub nie macie politycznych pleców - zapomnijcie o pracy tutaj. no chyba, że chcecie być specjalistą, który będzie robił wszystko za wszystkich w dziale za pensję o 1/3 mniejszą od ludzi zatrudnionych po znajomości. stres i dogadywanie to codzienność. niepłatne nadgodziny. nie liczcie na jakiekolwiek szkolenia czy dofinansowywanie studiów.

Roman

@damian95 nie mam takiej informacji, ponieważ nie jestem pracownikiem PKP Intercity. Spróbuj skontaktować się z siedzibą firmy, numery telefonów znajdziesz pod linkiem: https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/o-firmie/dane-spolki.html @Wiem cojem proszę Cię o nieużywanie na forum publicznym słów uważanych powszechnie za niekulturalne.

Roman

PKP Intercity aktualnie prowadzi rekrutację w Warszawie. Na stronie internetowej tego przedsiębiorstwa pojawiło się wiele nowych ofert pracy, a najświeższe są z dnia dzisiejszego. Firma poszukuje pracowników na następujące stanowiska: Stanowisko ds. Analiz Kadrowych mazowieckie Specjalista ds. Rekrutacji i Szkoleń Specjalista ds. płac Administrator Systemu Analityk Systemowo - Biznesowy Stanowisko ds. wsparcia przy realizacji projektów współfinansowanych z UE Specjalista ds. Windykacji Kontrahentów Stanowisko ds. Infrastruktury Wsparcie Wydziału Reklamacji i Roszczeń Są też trzy propozycje dla stażystów: Staż Studencki w Wydziale Zarządzania Cenami Staż Studencki w Wydziale Taryf Międzynarodowych Staż Studencki w Wydziale Taryf Krajowych Więcej informacji: https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/praca/aktualne-oferty-pracy/ Czy ktoś planuje wysłać swoją aplikację?

damian95
@Roman 19.07.2018 14:46

A czy wiadomo kiedy będą wyniki naboru na kurs na świadectwo maszynisty, który zakończył się 15 lipca ?

Wiem cojem

Tez slyszaem ze obiecali mlodym po 3000zl hehe. Nawet ja tu nie mam tyle. Pracujac kilka lat. Praca mi sie podoba nie siedze w przedziale. Towarzystwo kolejarzy bardzo delikatnie mowiac nie szanuje sie. Wolemz ludzmi pogadac na skladzie niz miec obgadana du...pe. A i tak obgadaja. Codziennie inny kierownik. Malo ktory pomoze u nas na sekcji moze z 5pojdzie za mna reszta za podroznym. Idac to jak na dloni film jak sebiks chyba w modlinie wyzywa laske mloda konduktorke dziadek wyszedl z pasem i do niego a kierownik z sokiem przyszedl bo sam sie bal.

Katarzyna

W zeszlym roku aplikowalam do Centrali. Idealnie spelnialam wszystkie wymagane kompetencje. Pierwszy etap rozmowy przeszlam pozytywnie niestety przy drugim mialam wrazenie ze karty zostaly rozdane wczesniej. Glowna Rekruterka ciagle zadawala te same pytania, probowala udowodnic mi ze jestem do niczego. Ostatnio dowiedzialam sie ze zatrudniona zostala bliska znajoma tejze Pani. Coz na uklady nie ma rady. Nie dziwi mnie zatem duza rotacja. Tylko znajomi krolika sie dostaja!

Zostaw opinię o PKP Intercity - Warszawa

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Intercity