*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.
Aga
30.06.2026 11:43
Cześć, czy ktoś tu się orientuje jaka atmosfera panuje w kadrach? Widzę, że kogoś szukają, więc ciekawe 🤔 Doświadczenie z tego co widzę nie jest wymagane - można więc liczyć na porządne wdrożenie i przeszkolenie na start?
Pasażer1
29.06.2026 14:36
Taka cena za bilet a w najgorętsze dni w roku brak klimatyzacji, tragedia, masakra i to jest całkowicie niedopuszczalne a i niebezpieczne dla zdrowia
Hiszpan
28.06.2026 17:26
Lokomotywa się przegrzewa wymuszone postoje. Brak klimatyzacji jak mają dalej tak działać niech zamkną tą firmę w (usunięte przez administratora) Zamiast ludzi torturować.
W najgorętszy dzień w roku pociąg Intercity 8312 z Ustki bez klimatyzacji. Sauna za darmo jako dodatek do podróż. Podróż mało komfortowa. Personel ok ale nie wiele mogą. Woda dostępna dopiero od Strzelce Opolskich. Ocena dwa z minusem
Piotr
27.06.2026 08:26
Beznadzieja jadę pociągiem od xxx lat i jest dramat gorąco brak możliwości zapalenia papierosa toalety w opłakanym stanie
Hania
26.06.2026 23:32
Pan konduktor super! Przez duże opóźnienie groziło nie zdążenie na następny pociąg lecz szanowny Pan sprostał zadaniu i zrobił wszystko co w jego mocy aby zapewnić nam możliwość powrotu drugim pociągiem. Pozdrawiam serdecznie!
Chujwamwdupe
26.06.2026 18:09
Żałosny standard. Co chwilę jakieś postoje i opóźnienia, nie działa klimatyzacja, zasłonki nie ma gdzie zaczepić i faluje jak głupia. (usunięte przez administratora) konduktor dopiero po kilku godzinach po opóźnieniu pociągu i traktowaniu ludzi jak bydło, powiedział że ma wodę u siebie w kabinie, oczywiście trzeba było się po nią samemu przejść i przeciskać przez tłum. W łazience oczywiście brak papierowych ręczników do rąk Żałosny PRL.
Nigdy więcej nie skorzystam z tego syfu zwanym ic.
Możesz doprecyzować o jakie konkretnie braki w bezpieczeństwie chodzi żeby wiadomo było co tam jest największym problemem😕
Wojtek
22.06.2026 08:54
30 lat temu jeździłem na linii Warszawa-Gorzów Wlkp. W ciągu ostatnich 2 miesięcy przyszło mi znów odbyć 4 podróże (nie chciałem samochodem jechać). Owszem jest Internet, prąd, klimatyzacja .Nawet do WC na stacji możesz pójść. Jest reklama, tzw FAME. Tylko nie ma komunikacji z ludźmi, i nie ma profesjonalnej postawy konduktorów. To PKP IC prezentuje to jest nieposzanowanie pasażera, brak wiedzy o swoim taborze i swojej infrastrukturze i totalne olewanie pasażerów.
Przykład z 1 podróży. Plan PKP INTERCITY wiezie mnie na trasie w-wa Poznań i mam przesiadkę w PKP IC poznać - Gorzów (taki lokalny HIT z gorzowa). Jesteśmy z 40 km od Poznania i konduktor ogłasza, że w związku z opóźnieniem pasażerowie podróżujący do Gorzowa proszeni są o kontynuowanie jazdy tym pociągiem do KRZYŻA i tam nas skomunikują. Wjeżdżamy do Poznania na peron a tam stoi ten IC do Gorzowa na tym samym peronie co my wjechaliśmy. Gdyby nie komunikat już bym w nim siedział ale nie zdążyłem się przygotować na przesiadkę bo konduktor wybił nam to z Głowy. Dojechałem z opóźnieniem około 2 godzin. Pozostałe 3 podróże na tej trasie przebiegły podobnie. Żadne połączenie nie przyjechało na czas. Organizacyjnie PKP cofneła się względem tego co było 30 lat temu. Komunikacja z pasażerami jest na poziomie PRZEDSZKOLA. Pasażerowie wiedzą więcej niż konduktorzy o infrastrukturze kolejowej!!!!
Norbert
22.06.2026 20:06
A co konduktor ma do tego? Bo ogólnie nie fajna sytuacja, ale tego nie rozumiem.
Alan
22.06.2026 19:06
Firma potrzebuje specjalista ds. rekrutacji. Nie napisali czemu. Może wy wiecie, czy oferowane pieniądze zgadzają się z rynkowymi stawkami?
Adela
15.06.2026 18:28
Sporo rekrutacji pojawia się ostatnimi czasy w tej spółce. Powie ktoś jaki jest tego powód, rozwój?
?
14.06.2026 17:34
Okropny pociągów nie da się sprawdzić w którą stronę jedzie. Są częste opóźnienia BARDZO NIE POLECAM
Adela
12.06.2026 20:24
Niedawno pojawiała się rekrutacja na stanowisko Rekrutera, praca stacjonarna w Warszawie. Wymagają kilku lat doświadczenia w branży i oferują umowę o pracę. Powie ktoś jak z zarobkami, czy 6000 netto na tym stanowisku to realna kwota?
Arci
12.06.2026 10:22
Witam, na jakie zarobki mogę liczyć w Intercity na stanowisku rewident taboru?
Kuba
01.02.2024 15:12
Witam będę aplikował na świadectwo do Intercity. Moglibyscie mi podpowiedziec jakie oczekiwane wynagrodzenie brutto wpisac? Myślalem o średniej krajowej 7500 zł. I wtedy nasunelo mi sie na mysl czy to przypadkiem nie chodzi o wynagrodzenie podczas szkolenia jednak chyba dziwne by to bylo bo przeciez wiemy ze na szkoleniu jestesmy kosztem dla spolki i przewaznie jest to najnizsza krajowa.
Pozdrawiam i licze na pomoc
Kobieta
07.06.2026 09:48
Młodym ludziom nie chce się uczyć, pracować. Skoro tak ci źle to idź wykładać może na uniwerek. Myślisz, że praca maszynisty jest taka łatwa. Do pierwszego wypadku. Przejedziesz kogoś, prokurator, stres. Ty się synku do tego nie nadajesz.
07.06.2026 23:56
No ale takie sytuacje to chyba rzadkość, co? A ty piszesz jakby takie coś się co drugi dzień zdarzalo. Wszędzie są jakieś wypadki.
lena korniszewska
01.06.2026 11:37
Pani w okularach i z zenem , pan kierownik pociągu , obydwie byli bardzo ale bardzo nie mili krzywo się patrzy jak nie powiem w co ten pan się śmiał w twarz oskarżył moją koleżankę że nie ma biretu a miała tylko nie miała dokumentu straszyli ją a ona się popłakała i nie umiała się uspokoić przez ich dwójkę po czym poszli sobie zadowoleni
no ogólnie bardzo są bezczelni myślą że nie wiadomo kim są a są ludźmi po prostu tak jak każdy więc nich się ktoś za nich weźmie bo tak nie było tylko z nami w pociągu
02.06.2026 13:27
Czy obsługa pociągów jest w jakikolwiek sposób oceniana - mam na myśli jakieś ankiety satysfakcji itp. - pytanie do Załogi. Bo nie powinno mieć miejsca takie zachowanie, jak zostało opisane...
paulinastalma
01.06.2026 11:35
jechalam pociagiem 01.01.26 o godzine 5:54 z katowic na warszawa centralna pani w okularach i z zezem oraz kierownik pociagu wysmieli mnie za to ze mnie zaszantażowali i straszyli policja bo nie pokazalam dokumentu na zywo tylko na 4 zdjeciach 0 poszanowania czlowieka a jedynym argumentem na to tej pani bylo „w mojej pracy moge robic co chcesz i nikt nie bedzie mi mowil co mam robic a co nie” oraz zero pomocy do osoby niepelnosprawnej z starsza kobieta (usunięte przez administratora) cie (usunięte przez administratora) do spodu,zezowato (usunięte przez administratora)
paulinastalma
01.06.2026 11:27
Jechałam z katowic do warszawy i w przeciagu 40minut drogi podeszla do mnie konduktorka w okularach i z zezem spytala sieo bilet pokazalam jej i zeskanowala spytala sieo dowod tozsamosci i jej pokazalam 4 zdjecia co ewedentnie widac ze nie jest to podrobione poniewaz dowod byl plastikowy na zdjeciu pani z zezem powiedziala mi ze mam jej pokazac dowod ale nie na zdjeciu powiedzialam jej uprzejmie ze niestety nie posiadam dokumentu przy sobie ani mobywatela konduktorka zaczela mnie nastraszac policja i zaplata 170zl za bilet normalny mowiac jej ze niestety nie mam pieniedzy przy sobie zaczela mnie straszyc policja po raz kolejny gdy juz zaplacilam za bilet z pozyczonych pieniedzy ona ucieszona jakby nigdy nic sie nie stalo odeszla rozmawiajac z kims przez telefon w tej sytuacji gdy ona odchodzila powiedzialam do rozmowcy przez telefon (usunięte przez administratora) po czym konduktorka rykla na caly glos ze ona to slyszala mowiac jej ze to nie bylo do niej ona zachowywala sie jakby byla pepkiem swiata wracajac do niej cala zaplakana po calym zajściu chcac dac jej telefon przy ktorym byla moja mama zauwazylam ze sie kloci z jakas babcia o to ze starsza pani poprosila ja o pomoc dla swojego niepelnosprawnego meza konduktora odmowila jakiejkolwiek pomocy i zaczela sie z nia klocic poznjej podeszlam do niej mowiac ze moja mama chce. z nia porozmawiac i zaczela na mnie krzyczec i sie wymadrzac ze ona w swojej pracy moze wszystko kierownik pociagu byl tuz obok i jeszcze patrzac na mnie wysmial mnie ze chce ta sytuacje wyjasnic moim zdaniem takie osoby nie powinny miec jakiegokolwiek kontaktu z ludzmi w pracy jest to nieprofesjonalne i juz nigdy nie pojade ta linia pociagu
Zainteresowany pracą
31.05.2026 07:56
Cześć,
Mam pytanie do osób, które w ciągu ostatnich dwóch lat rekrutowały się do tej firmy na świadectwo maszynisty.
Wiem, że obecnie podczas rekrutacji przeprowadzany jest test wiedzy z zakresu licencji maszynisty. Czy test ma formę pytań zamkniętych (czytamy pytanie i wybieramy jedną z odpowiedzi), czy raczej podczas rozmowy odpowiada się ustnie na zadawane pytania?
Czy sam test jest trudny? Czy obowiązuje jakiś próg zaliczenia, czy trzeba uzyskać 100% poprawnych odpowiedzi?
Z góry dziękuję za informacje.
Jadę po raz kolejny pociągiem Chopin 406 z monachium do Warszawy i o dziwo w przedziałach z przekąskami karta i terminal działa ale gdy zbliżamy sie do polskiej granicy i jest zmiana załogi to wsiada taki siwy pan co biedakowi nigdy nie dziala terminal, coz za biedak i leser
Niech zmieni robotę
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w PKP Intercity?
29.05.2026 17:14
teraz wracam intercity i klimatyzacja nie działa 6h w gorącu 1 klasa? to jest (usunięte przez administratora) żart nigdy więcej nie wejdę do tego pociągu
30.05.2026 12:10
A obsługa jest w takich wypadkach informowana? Bo wiecie, pisanie o tym, ok, ale wydaje się, że pasażerowie powinni faktycznie sygnalizować ten brak klimy itp....
28.04.2026 19:44
Czy odzywali się już do kogoś z rekrutacji na konduktora do Krakowa?
Emm
25.05.2026 06:35
Tak. Jeszcze Ci mieszkanie na start kupi💁♀️
30.05.2026 01:56
I jak, odzywali się do Ciebie?
26.05.2026 11:21
W ic 1312 warszawa-zakopane brak jedzenia oraz cafe, ciągły brak papieru w toaletach. Nie widziałam ani jednej osoby z obsługi ale trzech konduktorów którzy sprawdzają bilety już tak. DRAMAT.
27.05.2026 08:39
Może nie we wszystkich pociągach jest wars i obsługa zaopatrująca w jedzenie, napoje 🤔myślicie, że w każdym pociągu powinno być to standardem i też w kwestii papieru... może warto te kwestie nadmienić konduktorom?
29.05.2026 17:16
jasno napisałam że konduktor tylko sprawdzał bilety nie reagował, a w pociągu nie było nawet maszyny z chipsami. dziś znów jadę icc i nie ma klimy, czyli co klima też nie jest w standardzie? (usunięte przez administratora)
Pasażer
22.05.2026 19:14
Kupno biletu z portalu pasażera to dramat. Niby można ale stacji pośredniej na której chcemy wysiąść wybrać się nie da.
Niby można kupić bilet chwilę przed odjazdem ale blokada zakładana jest niezgodnie z informacją dotyczącą zakupu.
Już niemal na 10 minut przed odjazdem była blokada.
To wygodne w końcu u konduktora dopłata to 20 złodziejskich złotych.
Nowoczesne składy nieklimatyzowane, parówa i smród spoconych pasażerów.
Czyli bez zmian..
Asystent AI: Podsumowanie22.05.2026
👍 Silne strony
Firma zbiera pozytywne opinie za pojedyncze przypadki bardzo pomocnej, kompetentnej i miłej obsługi – szczególnie wyróżniani są niektórzy konduktorzy czy kasjerzy.
1. Miła obsługa konduktorska: Wyróżnieni pracownicy są chwaleni za profesjonalizm, zaangażowanie i życzliwość wobec pasażerów, także tych w trudnej sytuacji.
2. Stabilność zatrudnienia i terminowość wypłat: Pojawia się informacja, że wynagrodzenie jest regularnie wypłacane, a praca daje poczucie stabilizacji.
3. Dofinansowanie do kursów i szkoleń: W niektórych działach możliwy jest rozwój przez szkolenia lub dopłaty do nauki, choć wymaga to lojalności wobec firmy.
📋 Podsumowanie
Pracownicy doceniają pojedyncze pozytywne przykłady zaangażowania obsługi i stabilność zatrudnienia. Najwięcej zastrzeżeń wywołuje niski poziom komfortu podróży – powtarzają się narzekania na brud, niesprawne toalety, stare wagony oraz opóźnienia, a także na sprzedaż większej liczby biletów niż miejsc siedzących. Uwagę zwraca też bardzo słaba komunikacja ze strony firmy – pasażerowie i kandydaci na pracowników skarżą się na brak informacji i jasnych zasad reklamacji lub rekrutacji. Atmosfera pracy i organizacja zależą mocno od działu lub zespołu, a opinie są podzielone.
💬 Główne pytania
1. Rekrutacja: Jak długo czeka się na odpowiedź po złożeniu aplikacji i jakie kryteria realnie decydują o zatrudnieniu?
2. Warunki podróży: Jakie są powody ciągłych opóźnień i niedopasowania ilości wagonów/miejsc do liczby sprzedanych biletów?
3. Zarobki i premie: Ile realnie można zarobić na poszczególnych stanowiskach i na jakie dodatki można liczyć?
Podrozny
12.05.2026 14:44
To poprostu kolejna porażka ,masakra jadę z Warszawy centralnej do Rzeszowa,wykupiłem bilet w wagonie bezprzedziałowy u co się okazuje nie dosyć że pociąg opóźniony ponad 45 min to jeszcze brak dwóch wagonów no i oczywiście poraz kolejny zostałem zamknięty w przedziałowej brudnej śmierdzącej klatce bez prądu bez klimatyzacji jak za króla Ćwieczka,to jest poprostu szok jak można tak z ludzi robić idiotów może pora zmienić zarząd żeby zrobił z tym porządek ,może w końcu ludzie nie będą upychani jak bydło i będą mieć takie miejsca jakie zamówią to już poprostu schodzi na psy a nawet gorzej
No a nie prosiłeś żeby ci oddali chociaż część tych pieniędzy skoro to nie był ten Wagon który zamawiałeś? Bo z tego co kojarzę to jak ktoś pomyli pociągi czy wagony to z kolei płaci karę to w odwrotna stronę też to działa nie?
05.05.2026 12:22
Czy odzywali się do kogoś już z rekrutacji na konduktora do Katowic? (Zbierali do 26.04.2026r)
Emm
08.05.2026 05:12
Chyba nie aż tyle tego czasu potrzebują... Do mnie zadzwonili po dwóch dniach od złożenia aplikacji i wiem, że z reguły odbywa się to bardzo sprawnie.
08.05.2026 13:29
A gdzie składałeś? Do Katowic, czy do Krakowa?
04.05.2026 14:53
Od naczelnika wydziału ds. socjalno-administracyjnych wymaga się nadzoru nad kilkuosobowym zespołem. Ile osób taki naczelnik ma pod swoimi skrzydłami i czy atmosfera między pracownikami jest na plus, i wspieracie się wzajemnie?
Kasi
30.04.2026 13:04
Pociąg relacji Przemyśl- Kołobrzeg IC 3810 Kossak 30.04.2026. Fantastyczni konduktorzy (od Krakowa do Opola) pełen profesjonalizm, humor i kultura. Doceniajcie takich ludzi.
PKP IC to jak na te czasy to badziewie!! W 1 klasie brudno, cale wibrace wagonu przenoszone sa na przedzial,glosno. Toalety to jeden wielki syf 👎 Maszynista zatrzymuje sie na stacji na ktorej nie ma przystanku i pasazerowie wysiadaja (W-wa Okecie) Przykro pisac bo to jest w moim kraju,a duzo podrozuje za granica.
29.04.2026 19:16
Co tam się dzieje , zgłosiłeś to w ogóle? Powinni dac nowe miejsce albo jakoś to ogarnąć przecież płacisz dodatkowo i to pewnie nie mało?
19.04.2026 09:21
Spora lista benefitów jest oferowana w aktualnym ogłoszeniu dla głównego specjalisty ds. umów związanych z organizacją przewozów. Dofinansowanie wypoczynku, karta sportowa, dofinansowanie nauki języków. Ile tego rabatu Wam przysługuje? 😊
ktoś
26.04.2026 10:42
Ciekawe ile za tym idzie obowiązków i wymagań ?
26.04.2026 21:14
Wszystkie wymogi i obowiązki są wypisane w ogłoszeniu,wiec o co chodzi - no chyba że według kogoś się to nie zgadza z tym jak jest w rzeczywistości 😉
Marcin
18.04.2026 14:44
Dzień dobry jak wygląda dokładnie rozmowa kwalifikacja na stanowisko konduktora ?
Jak wygląda test z angielskiego ? Z góry dziękuję za odpowiedź
pasazerski
05.03.2026 21:14
Pomimo tego, że oferta pracy dotyczy Łodzi, drugi etap rekrutacji odbywa się w Warszawie. Kandydat poświęca swój czas i środki na wymysły rekruterów a w zamian nie dostaje nawet porządnego feedbacku w stosunku do swojej kandydatury. Na pytanie o powód niezatrudnienia usłyszałem wyłącznie, że widocznie byli lepsi i że w zasadzie to ktoś inny wybierał kandydatów, więc nie mogę otrzymać informacji zwrotnej. Moje rozgoryczenie jest tym większe, że mając już doświadczenie kolejowe, rozwiązując test z wiedzy stanowiskowej na 94% oraz będąc w pełni dyspozycyjnym do terminu zatrudnienia, rekruter nie jest w stanie wskazać konkretnego powodu niezatrudnienia. Sama organizacja procesu rekrutacji również zawiera wiele do życzenia jeśli chodzi o termin zatrudnienia, bo przy drugim etapie rozmów wyznaczonym na początku marca, rozpoczęcie zatrudnienia miało by nastąpić po zaledwie 2 tygodniach od decyzji InterCity, czyli w zasadzie jest to oferta wyłącznie dla bezrobotnych, których nie wiąże umowa z dotychczasowym pracodawcą. Szczerze, całość śmierdzi z daleka ustawką, szkoda tylko mojego czasu i pieniędzy zmarnowanych na potrzeby takiej rekrutacji.
To jak traktujecie ludzi to totalne (usunięte przez administratora) zwłaszcza ostatni pociąg do Kołobrzegu gdzie mieliście w tyłku ludzi chociaż wina była po waszej stronie. Ludzie powinni wam założyć sprawę w sądzie. Potraficie tylko brak kasę ale myśleć już nie potraficie
Patryk1
19.02.2026 11:04
Dzień dobry panie Piotrze112 , informuje że nasza spółka kolejowa PKP Intercity jest bardzo odpowiedzialna za to co robi na swojej służbie , grupa konduktorska jest do pana dyspozycji , a że mieli dożo pracy na tym odcinku do Kołobrzegu i proszę im to wybaczyć , drużyna konduktorska bierze pieniądze ale też myślą co robią aby podróżni czuli się komfortowo w danym pociągu.
DOMINIKA Z
18.02.2026 21:34
Pociag intercity z Zakopanego do Bydgoszczy to jakieś nieporozumienie na tak dluga trasę nie posiada wagonu r
Wars przecież to jest nie do pomyślenia to jadąc do Gdańska owy wagon jest Bardzo duży minus za To
Natan_2137
17.02.2026 15:53
Masakra😡Najpierw opóźnienie o 45minut potem zmiana peronu i niepowiadomienie pasażerów! 😒😡ocenka 2 gwiazdki że chociaż przyjechał!!!
XYZ01
16.02.2026 13:56
Dnia 16.02.2026 r. pociąg IC 3534/5 Kazimierz relacji Zakopane-Bydgoszcz Gł. w zestawieniu wagon nr 16 bezprzedziałowy powinien być B⁷nopuvz 111 arow (nowszy typ), natomiast podstawiony jest wagon B⁸nopuv 111 arow (starszy typ), co obniża komfort podróży. W dodatku moje miejsca miały być podwójne a okazały się poczwórne przy stoliku. Jeśli Państwo w dalszym ciągu będą zatrudniać niekompetentne osoby z poleceń pracowniczych to takie sytuacje będą na porządku dziennym.
PKP Intercity S.A.
16.02.2026 12:21
Maszynista, miłośnik górskich wspinaczek
Bartosz od 10 lat jest maszynistą w Sekcji Poznań PKP Intercity. Wolny czas spędza na wspinaczce. Katarzynie Matusz opowiada o początkach swojej kariery zawodowej i o sportowej pasji. Jak się zaczęła Twoja przygoda ze wspinaczką?
Najpierw poszedłem na kurs skałkowy organizowany przez Polski Związek Alpinizmu. Instruktor stwierdził, że bardzo dobrze mi idzie, i zaproponował, żebym zrobił kurs taternicki. Co w tym lubię? To, że wspinaczka rozwija ciało i charakter, uczy cierpliwości i zaufania do własnych możliwości. Co Ci to daje?
Za sprawą pasji wciąż nawiązuję nowe znajomości, odkrywam wiele rejonów wspinaczkowych w całej Europie i poznaję Tatry z zupełnie innej strony. Podczas wspinaczki odpoczywam. Niektórzy muszą jechać nad morze, na wakacje all inclusive, a dla mnie wypoczynek to aktywność, w ten sposób się resetuję. Poza tym większość sezonowych wypadów w skały to namiot, przygoda, coś, czego nie mam na co dzień. Wspinaczka to…
…wolność, poznawanie samego siebie. We wspinaniu nie ma dwóch identycznych dróg – tak samo jak na kolei nie ma dwóch identycznych przejazdów tą samą trasą. Każdego dnia coś może się zmienić, nawet jeśli cel pozostaje ten sam. Zarówno we wspinaczce, jak i na kolei często wychodzimy ze strefy komfortu – to wtedy stajemy się lepsi. W pracy maszynisty muszę być w stu procentach skupiony na tym, co tu i teraz. Podczas wspinaczki również wymagana jest pełna koncentracja, ale paradoksalnie właśnie wtedy pojawia się moment wyciszenia i refleksji – kiedy liczy się tylko ruch, oddech i kolejny chwyt. Dlaczego wybrałeś kolej?
Mój tata pracuje w PKP Intercity, jest kierownikiem pociągu. Co prawda zawsze mówiłem, że nie będę pracował na kolei, bo w moim rodzinnym domu ciągle się ten temat przewijał, kiedy jednak w 2010 r. Koleje Wielkopolskie otwierały swoją działalność, a rozwijał ją mój znajomy, to wraz z kolegą postanowiłem się tam zahaczyć. To był czas, w którym umowa o pracę była czymś fantastycznym, a oferowane przez spółkę warunki nie były złe. Rozpocząłem więc pracę jako konduktor. Po trzech miesiącach zwolniło się stanowisko dyspozytora drużyn trakcyjnych i konduktorskich i objąłem je na kolejny kwartał. Z kolei gdy się dowiedziałem o wakacie w zakładowej dyspozyturze głównej, postanowiłem tam przejść. W końcu w 2015 r. stwierdziłem, że chcę zostać maszynistą, i poprosiłem o zgodę na odbycie kursu weekendowego, za który sam chciałem zapłacić. Usłyszałem wtedy, że nie ma takiej możliwości, więc zdecydowałem się odejść z pracy. Chwilę wcześniej były rekrutacje do PKP Intercity, gdzie się załapałem. Zostałem przyjęty na trzymiesięczny kurs, po którym mnie zatrudniono. I tak zostałem maszynistą stażystą w PKP Intercity. Mija dekada od tego momentu. Co jest wyzwaniem w pracy na tym stanowisku?
To, że trzeba być cały czas skupionym. I fakt, że nie jest to praca od siódmej do piętnastej. Często nie ma mnie w domu przez cały dzień, a zdarzają się tygodnie, w których co drugie popołudnie mnie nie ma, nie wspominając o weekendach, wakacjach czy o świętach. Co lubisz w byciu maszynistą?
W Sekcji Poznań mam uprawnienia na praktycznie wszystkie pojazdy i na większość szlaków, którymi można tutaj podróżować. Uwielbiam w tej pracy to, że dziś jadę do Gdyni, jutro do Warszawy, Frankfurtu, poznaję nowych ludzi, mam okazję porozmawiać z niemieckimi maszynistami. Żeby wykonywać ten zawód, trzeba go polubić, ponieważ – tak jak już wspomniałem – wymaga on wielu wyrzeczeń. I nie zrekompensują tego żadne pieniądze. Jeżeli ktoś nie ma rodziny, to może sobie ciekawie zaplanować czas, pozwiedzać wiele miejsc. W innym wypadku trzeba być elastycznym, a druga strona też musi to akceptować. Czego pasażerowie nie wiedzą o Twojej pracy?
Większość ludzi nie wie nawet, jak wygląda kabina i że ja w niej jestem. [śmiech] Podróżni nie mają świadomości, jak się steruje tego typu pojazdem, że to nie jest samochód, tylko maszyna o znacznie większej masie, że wszelkie manewry wymagają czasu, a ewentualne opóźnienie nie jest czyimś widzimisię. Na trasie zawsze może się coś stać, a to nie jest droga, na której możemy po prostu wybrać inny wariant. Na kolei wszystko ma swój czas i swoje miejsce, a dużo zależy od pogody, która przy dłuższych trasach często się zmienia. Zimą może padać śnieg, deszcz, a może też świecić słońce i my jako pracownicy musimy to, co robimy, dostosować do konkretnych warunków atmosferycznych. Sami również chcemy wrócić do domu albo mieć dłuższą przerwę, staramy się więc jak możemy, żeby nie było opóźnienia, ale nie na wszystko mamy wpływ. Warunki interesują mnie, maszynistę, ale pasażera już nie.
Na co powinien być przygotowany młody człowiek, który chce zostać maszynistą?
Myślę, że młodzi miłośnicy kolei patrzą na pociąg jak na dużą zabawkę. I coś w tym jest, bo sterowanie taką maszyną naprawdę przynosi frajdę. Trzeba jednak pamiętać, że są zasady, których musimy się trzymać. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę. Na kolei jedna zła decyzja może być katastrofalna w skutkach. Jeśli więc ktoś chciałby się podjąć tej pracy, musi być gotowy na przyjęcie dużej odpowiedzialności. Ważna jest też kwestia grafiku, bo nie wszystko dopasujemy do stylu życia młodych osób. Na pewno nieraz się zdarzy, że gdy nasi znajomi będą w piątek wychodzić na imprezę, my będziemy wtedy odbywać służbę. Uważam, że praca na kolei daje bardzo dobry start i uczy życia, dyscypliny. Ja np. kiedy mam wyjść do pracy na drugą w nocy, dzień wcześniej wstaję o czwartej, idę biegać, robię trening na ściance i koło trzynastej jestem na tyle zmęczony, że – o ile moja córka mi na to pozwala – kładę się spać i przesypiam większość popołudnia. Dzięki temu w nocy jestem w pełni gotowy do pracy.
XYZ01
12.02.2026 12:15
Dnia 12.02.2026 r. IC 5334/5 Kazimierz relacji Bydgoszcz Główna-Zakopane miał chaotyczne zestawienie wagonów. W wagonie którym kupiłem miejsca, miały być bezprzedziałowe a okazały się przedziałowe, dodatkowo wagon bezprzedziałowy w zestawieniu miał być nowszego typu a okazał się przedziałowy starszego typu co obniża komfort podróży. Niech Państwo zatrudniają więcej niekompetentnych osób zatrudnianych z poleceń pracowniczych.
Ludek71
11.02.2026 08:47
Duże podziękowania dla sympatycznej pani konduktor z pociągu Intercity godz 06.46 relacji Rzeszów -Rawa Ruska zabardzo miłą obsługę i rzetelną informację.Dziekuje bardzo.
Zostaw merytoryczną opinię o PKP Intercity S.A.