Szczerze powiem, że 90% ludzi piszących opinie o JC chyba nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda obóz pracy. Krew mnie zalewa, jak widzę te wszystkie opinie. Porozmawiajcie z NORMALNYMI, UCZCIWYMI ludźmi z produkcji. Sami mówią, że problem jest z nowymi pracownikami przychodzącymi do firmy, gdyż są nieodpowiedzialni! Przychodzą pijani już dnia pierwszego, potem od razu idą na L4, pracować nie chcą ale wypłata musi być! Takie mamy społeczeństwo, umiecie tylko narzekać! Palący mają swój ,,kącik" na zewnątrz, nie macie potrącane za te przerwy. Znam fabryki, w których nie ma możliwości w ogóle wyjścia na papierosa, a czasem nawet trzeba za taką przyjemność zapłacić, lub jest to potrącane z pensji. Owszem, jest ,,pszczółka", ale chyba lepsze to niż powyżej opisane metody? Jak Wam nie pasuje, to się zwolnijcie, zamiast ciągle narzekać i robić niesłusznie złą opinie fabryce, ubliżając w tym wszystkim osobom które tam pracują. Nigdzie nie jest idealnie, ale chyba nie zdajecie sobie sprawy z faktu, jak to wygląda w innych zakładach. Wstydźcie się. Macie problem z liderem, koordynatorem? Zgłoście to wyżej! Idźcie do HR, do szefa działu, napiszcie anonimowy list do biura. Jeśli dajecie się tak traktować, a ,,góra" o tym nie wie, to jak mają coś z tym zrobić? Rozumiem, że się wstydzicie, że czasem jest strach o to, że mnie wyrzucą itp. Ale patrząc na to z drugiej strony - co zrobiliście żeby to zmienić? Pracowałem już w wielu miejscach i uważam, że traktowanie pracowników jest na dobrym poziomie. Mamy stosowne ubrania robocze, rękawice, okulary, buty itp. Każdy przypadek zranienia, uszkodzenia jest analizowany. Owszem, praca czasem jest dość monotonna, ale jakoś mi pot po plecach z wycieńczenia nie leci! Prawda jest taka, że narzekacie, a sami pomiędzy 'operatorami' nie umiemy się dogadać! Owszem, zarobki nie są powalające, rozumiem niezadowolenie, ale ja sam, po studiach zarabiałem poniżej 2 tysięcy złotych, w biurze i nie w JC!!! Dzisiejsze czasy są ciężkie, tak niestety jest. Zanim zaczniecie znowu narzekać i pisać, jak tu jest źle - spróbujcie coś z tym zrobić, tak, żeby ludzie z biura też o tym wiedzieli. Mój koordynator jest osobą odpowiedzialną i dobrze mnie traktuje. Nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. Jeśli nie podoba się od dnia 1 to się po prostu zwolnijcie, bo mam dość uczenia nowych przez miesiąc czasu, którzy potem w ogóle przestają się pojawiać!! to jest strata i mojego i Waszego czasu. Poznałem osoby, które robią już w tej firmie nawet po 6-7 lat, zaczynając od operatora i o dziwo nadal tu pracują - nadal na produkcji, ale są już np. team liderami. Co więcej, w tej firmie są również osoby, które pracują na warunkach JC - ale nie dostanie się tego po 3 miesiącach roboty... Współczuje tym, którzy mają złych liderów i czują się zastraszani, ale nic się nie zmieni jeśli nie będziecie nagłaśniać tego problemu, bo wtedy będzie można coś z tym zrobić. Owszem, praca zmianowa też jest ciężka, ale taki urok fabryki. Nigdzie nie jest idealnie.
Pozdrawiam.
M.