FORCOM

Poznań

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 237 ocen.

Opinie o FORCOM

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FORCOM

Nadziewany rodzynek.

Jeśli chodzi o szkolenia, to ja chętnie pomogę. Prowadzę takie u siebie nieodpłatnie. Wystarczy chcieć.

charlie

Witam, a czy jako Java lub Android Developer wyciągnę 5k do reki już w góre czy nie mam co składać papierów?

5k
@charlie 23.09.2016 07:29
Witam, a czy jako Java lub Android Developer wyciągnę 5k do reki już w góre czy nie mam co składać papierów?...

5k ? :) :):)

charlie
@5k 24.10.2016 18:05
5k ? :) :):)

Czyli rozumiem ironicznie ze nie :)

ex SL

Więc dlatego dałem sobie spokój po kilku latach. Firma kiedyś wyglądała inaczej, nie było takiej struktury jaka jest teraz, ludzie byli inni (nawet ci ,którzy dalej tam pracują), pamiętam też, że szeregowy pracownik miał trochę więcej do powiedzenia niż teraz. Forcom zmierza do osiągnięcia tkzw "ładu korporacyjnego" po wieloletniej samowolce w wielu aspektach. Jest to zrozumiałe z ilości klientów, nakładów pracy i organizacji firmy. Niestety niesie to za sobą pewne zmiany, niekoniecznie dobre dla szeregowych pracowników. Oni w głównej mierze są pierwszym kontaktem dla klienta, niestety są coraz bardziej niedoceniani i jak celnie stwierdził przedmówca są niczym "komórką w excelu" dla wyższych. Smutna to niestety prawda dla tych ,którzy pracują w firmie notującej dość przyzwoite wyniki finansowe. W przyrodzie są równi i równiejsi ,w Forcomie też. Ciekaw jestem co jest lepsze : pracować w firmie ,która ma i nie chce dać lepiej zarobić, czy w firmie która nie da ,bo nie ma ,ale może coś mieć w przyszłości. Po krótkim przemyśleniu wybieram drugie rozwiązanie.

mam dość

Dokładnie wszyscy się zwalniają bo ile można pracować w takiej atmosferze gdzie wiecznie się czegoś wymaga a nic nie daje. Firma robić ma co bo klientów przybywa. W tym roku premia okrojona , brak szkoleń (chyba że szkoleniem jest pogadanka z starszym kolegą z kilkoma slajdami w czasie 30min...)śmiech że w firmie która liczy ponad 300 pracowników nie działa multisport, sorry działał jakiś czas ale 180zł to jakaś kpina ,opieka medyczna jak sobie wykupicie. Na rozmowach usłyszycie że są imprezy integracyjne,wyjścia na piwo - Tak integracja jest raz w roku i z roku na rok coraz gorsza.Wyjście na piwko jak zgadasz się z kumplami po robocie to pewnie ale nie firmowo.....Przewija się tekst o szkoleniach jakie to nie są, że będziesz uczestniczyć w ciekawych wdrożeniach.... to wszystko mydlenie oczu. W tej firmie jest się komórką w excelu. Jak już ktoś wcześniej pisał fajna przygoda na początek ale nie dłużej szkoda czasu.

Gość

Co mądrzejsi są już na wypowiedzeniu. Nie bez powodu od roku wzmorzony jest ruch w kadrach, po okrojonych premiach niezdecydowani złożyli papiery. Firmę można polecić tylko na czas szukania innej pracy. Brak szkoleń zewnętrznych, brak rozwoju finansowego i coraz gorsza atmosfera. Jeśli szukasz pracodawcy na wiele lat nie polecam.

PO

Jak dla mnie to firma powoli się zawija, ciecia , podwyżek brak , premia mocno spóźniona i okrojona .

belzebub

odp charlie 2500 hrywien

charlie

Panowie i Panie, powie mi ktoś na jakie zarobki możle liczyć programista Androida lub Java? Ale takie realne zarobki :) Z gory dziekuje

Forcomik

Firma się generalnie s( usunięte przez administratora ) OK system, opieka medyczna poszły na jabłka, na premię roczną czekałem pół roku i dałem radę ją przepić w jeden weekend ze szczęścia. Z tego co wiem od innych i z maili niektórzy mają szczęście i zaplanowany urlop w sierpniu mogą sobie ( usunięte przez administratora )wsadzić bo firma ma plany. Premia co roku coraz mniejsza, prezes nie pokazał się na imprezie integracyjnej bo bał się pytań co z tu się ( usunięte przez administratora )

praca

Witam proponuje łatwą dodatkową prace przez internet zarabiamy poprzez klikanie w reklamy sprawdzona stronka wystarczy poczytać opinie na internecie zarobki zależą od tego jak się w to zaangażujemy i ile czasu temu poświęcimy zarobki początkowe to jakies 6-15$ z miesiąca na miesiąc rosną tak jak mówiłem zależy też od naszego zaangażowania ja już na tej stronce jestem 3 lata aktualne moje zarobki na miesiąc to 150-350$ jako praca dorywcza poświęcając w moim przypadku 1-3h na dzien to całkiem nieźle http://wad.ojooo.com/register.php?ref=damiankusal polecam i pozdrawiam praca dla cierpliwych ludzi:)

Yoda
@praca 13.03.2016 17:32
Witam proponuje łatwą dodatkową prace przez internet zarabiamy poprzez klikanie w reklamy sprawdzona stronka wystarczy poczytać...

Damianek kase chces zarabiac an 'frajerach'? bys sie wstydzil...

ktoso

@zfkm przeciez nie ma stawek podanych wiec co bzdury piszes

anonim

(usunięte przez administratora)

realia serwianta

Po co znajomość Linux. Jak przedmówca słusznie zauważył będziesz "młotkowym" albo "operatorem wkrętaka" dłubiąc w drukarkach fiskalnych lub rozwalających się wagach, rzadziej w komputerach. Jak będzie potrzeba ,to będziesz odkurzał te komputery albo układał kabelki robiąc tym samym zdjęcia. Będziesz pod telefonem od rana do wieczora mając 24h na wszystko wraz z dojazdem i wykonaniem zadania u klienta lub 4h w przypadku wysokiego priorytetu, których nie brakuje. Raz w tygodniu będziesz tkzw "paczkowym" lub "dźwigaczem złomu" ,wysyłając zgromadzone graty i papiery do Forcomu za pośrednictwem DHL. Na koniec dnia czeka cie zabawa po powrocie do domu w rozliczanie zleceń w nieudolnym systemie Gardens. Tak więc w pracy jesteś prawie cały czas......... Specjalistyczna wiedza IT nie jest tu potrzebna. Bardziej podstawy typowo techniczne nie wgłębiając się za bardzo w szczegóły. Trudno nazwać to wdrożeniami, to jest typowy prosty serwis. Wymagania nie mogą być wygórowane bo i kasa jest niewielka a rozwój praktycznie zerowy. Więc jeśli ktoś chce zdobyć konkretne doświadczenie w IT to chyba nie na takim stanowisku. Ale ktoś to robić musi, wiec jest to dobra propozycja dla młodych po technikum tak na max 2 lata nie dłużej.

programista

Witam, jakie wymagania dla programisty Javy/Android? Jakie minimum płacowe ?

żeńska drużyna piłki podwodnej

@profit Pokaż mi gdzie takie firmy jak Google, Facebook czy Microsoft publikują oficjalnie listę płac.... Nie publikują... Pewnie te firmy to dno. Jesteś programistą? Chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o firmie? Wyślij CV. Zadzwoń. To takie trudne? Za trudne... nie aplikuj. Trudno. Ludzie przychodzą, ludzie odchodzą... Nie przypominam sobie jednak, kiedy ostatni raz odszedł programista z powodu za małej pensji. Niech to będzie wyznacznikiem tego, ile można tutaj zarobić. Na koniec: 99% opinii z tego forum nie ma nic wspólnego z pracą programisty.

gwiazdor
@profit 23.12.2015 21:05
Wiesz w Poznaniu masz wiele firm które otwarcie maja podane jakie sa zarobki. Np. Netguru, STXNEXT, Cognifide itp. Prawda je...

Nie podają zarobków. Podają widełki. Najczęściej też bez informacji o tym, jaka jest to forma zatrudnienia. Czemu to robią? Na pewno nie po to, by zaoszczędzić czyjś czas. Ten czas i tak w 90% przypadków (albo i więcej) będzie zmarnowany, bo niestety większość kandydatów do pracy nie posiada odpowiednich kwalifikacji. Może taka zagadka: masz kandydata A, który w ciągu ostatnich 4 lat zmienił 4 razy pracę (za każdym razem z powodu tego, iż dostał 5% większą pensję) i kandydata B, który ostatnie 6 lat przepracował w jednym miejscu i chce zmienić pracę, bo szuka czegoś nowego... B chce więcej kasy niż A... Umiejętności mają podobne. Zapewne część firm (głównie robiących konsulting i krótkie projekty) wybierze kandydata A. Forcom zatrudni kandydata B. Nie ma sensu inwestować w człowieka, którego jedyną motywacją są pieniądze. Taki delikwent może odejść w każdym momencie. Załóżmy, że firma X podaje, że płaci developerom do 40 tys. złotych miesięcznie. Wow! Nagle 40 tys. staje się najważniejszą informacją w całym ogłoszeniu. Tyle kasy! Może warto oderwać się od pisania w JavaScrip-cie i zgłosić się na programistę C#. Przecież to prawie to samo! To nic, że szukają kogoś, kto umie projektować obiektowo i zna się na algorytmice, a ja robię firmware na mikrokontrolery. 40 koła! Zgłaszam się. Nie jest prawdą, że w IT nie istnieje tajność zarobków. Im wyżej siedzisz, tym mniej się chwalisz. Moje osobiste zdanie: jak podpisałeś papiery i dałeś komuś słowo, że zarobki są tajne, to dotrzymaj obietnicy. No ale dane słowo ostatnio w Polsce znaczy coraz mniej... Nie słyszałem też o UCIECZCE programistów... Nikt nikogo chyba nie gonił.. Ludzie przychodzą i odchodzą. Normalne życie. Każdemu może się znudzić temat... Mógłbym podawać przykłady odwrotne (gdzie ktoś z w/w firm przeszedł do Forcomu)... ale po co. Wesołych Świąt! Podawanie zarobków celem zaoszczędzenia sobie (czyli firmie?) zbędnej rekrutacji? Wiesz w Poznaniu masz wiele firm które otwarcie maja podane jakie sa zarobki. Np. Netguru, STXNEXT, Cognifide itp. Prawda jest taka ze w IT nie ma ukrytych zarobków. Prosze wejsc na strony tych firm i sprawdz, zarobi sa podawane po to aby zaoszczedzic sobie niepotrzebnej rekrutacji. Chodzi o to ze jak firmy nie stac na pracownika to tam nawet nie aplikuje, nie zabiera czasu rekruterowi ani firma nie zabiera potencjalnemu pracownikowi. PS. Co do programistow to slyszalem ze paru ucieklo do Angli a niektorzy do firm ktore wymienilem.

S
@żeńska drużyna piłki podwodnej 22.12.2015 20:35
@profit Pokaż mi gdzie takie firmy jak Google, Facebook czy Microsoft publikują oficjalnie listę płac.... Nie publikują... Pe...

Dziwne jest to określenie pracy "Wdrożeniowiec - Serwisant IT". To się pojawia tylko na pracuj.pl jak szukają nowego. Potem dostaje się awans na "technika" i naprawia się młotkiem i śrubokrętem drukarki fiskalne. Jest to fajna, ciekawa i bardzo rozwojowa praca dająca wiele satysfakcji, budująca poczucie swojej wartości i pozwalająca na realizację projektów jak odkurzanie starych komputerów

profit

Witam, dołączam się do pytania, ile zarabia programista jako junior, intermediate i senior? Jeżeli zarobki są dobre nie będzie nikt tego ukrywal. Inaczej firma to dno. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam

widelec
@profit 19.12.2015 15:25
Witam, dołączam się do pytania, ile zarabia programista jako junior, intermediate i senior? Jeżeli zarobki są dobre nie będzi...

zarobki to sprawa osobista, w dobrych firmach pytają się ile chcesz zarabiać i podajesz swoją kwotę. Widełki w Polsce dla programistów są znane, ale trzeba brać pod uwagę wielkość firmy i z kim współpracują, w jakiej technologii i gdzie mieści się firma. Inaczej różnice między miastami mogą sięgać nawet kilku tyś złotych!

Maniek

Witam. Orientujesz się może ile zarabia w tej firmie wdrożeniowiec /serwisant?

emesen
@Maniek 07.12.2015 09:48
Witam. Orientujesz się może ile zarabia w tej firmie wdrożeniowiec /serwisant?

Wszystko zależy od doświadczenia. Ale oczywiście nie odpowiem Ci na pytanie :-) Złóż CV. Odpowiadamy tylko wybranym. Po wybraniu, wypełniasz ankietę, po ankiecie odpadasz albo dostajesz zaproszenie do rozmowy. Standardowa rozmowa sprawdzająca zakres wiedzy IT z tego co jest nam potrzebne w ramach SP (SLA, incydenty, itd) . Po kilku dniach ZAWSZE odpowiedź na TAK lub NIE. To wszystko.

byływdroż/ser
@Maniek 07.12.2015 09:48
Witam. Orientujesz się może ile zarabia w tej firmie wdrożeniowiec /serwisant?

Średniej krajowej na dzień dobry to ty nie dostaniesz, możesz się cieszyć, jak będzie 2500 (netto) i raczej nie licz na więcej. Dodatkowo zapomnij o nadgodzinach czy dodatkach za zapierniczanie w weekendy nie tylko po swoim terenie. No i zapomnij, że kierownik doceni twoje zaangażowanie i rycie po nocach chyba, że zostaniesz przydupasem.

Nowest

Ja rozumiem ze na początku to kokosów pracodawca nie daje ale pytanie rodzi się tutaj takie czy w tej firmie jako programista można się rozwijać czy tylko rutyna klepania kodu? No i czy zarobki wzrastają jak w normalnej firmie czyli nie 100zł na rok?

Nowest

Witam, jakie zarobki dla programisty Androida? Chce aplikować ale wolałbym wiedzieć jakie mają widełki. Zaoszczędzi to zbędnych rekrutacji jeżeli nie będzie odpowiadało.

Janek

Interesuje mnie praca serwisanta na terenie Poznania i okolic. Czy jest prowadzona rekrutacja na te stanowisko?

Kartofel

Kolega @MSN pracuje tu 14 lat i ma najwyraźniej już dość. Jak sam pisał musiał ciężko [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Biedny MSN. Może już najwyższy czas na zmiany.

emesen
@Kartofel 09.10.2015 17:55
Kolega @MSN pracuje tu 14 lat i ma najwyraźniej już dość. Jak sam pisał musiał ciężko [usunięte przez admina słowo niecenzuraln...

A nie mam dość i nie wyciągaj pochopnych wniosków. Musiałem ciężko pracować i wcale tego nie żałuję. Niby czego mam żałować? Poznałem wielu ludzi, z którymi trzymam do tej pory kontakt, zdobyłem doświadczenie. A tego mi nikt nie zabierze.

hehe

"bez strachu o swoją przyszłość." hehe

programista

Widzę że FORCOM szuka programistów. Ile można się spodziewać na start z 3-4 letnim doświadczeniem? Korzystacie tylko z Javy/C++/C#? Działacie tylko na linuxie/android?

woj

Forcom - firma, w której są lizusy. Jestes lizusem i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] kolege? Będziesz miał podwyżkę jak po nią pójdziesz. Najgorsze [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] pracują tam juz ponad 10 lat i lepiej nie opowiadać nic nikomu jak tam się zatrudnisz. A jeszcze lepiej będziesz mieć jak pracuje tam twój tata, mama, wujek, ciotka, szwagier, szwagierka itd. Po znajomości zamiast dostać X zł na rękę dostaniesz 1,5 - 2 X zł na rękę. Uważajcie na kierowników bo są to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Jedyny porządny w tej firmie to J.S. Reszta kierowników to przydupasy które patrzą tylko na swoje korzyści. Kiedyś zamiatali podłogę a po dłuższym stażu zostali kierownikami od 7 boleści.

MSN
@woj 16.08.2015 23:18
Forcom - firma, w której są lizusy. Jestes lizusem i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] kolege? Będziesz miał podwyżkę...

Kolego "woj". Pracuję tutaj 14 lat i nie uważam się za lizusa. Na moje stanowisko zapracowałem zapier...em i ciężką pracą, o której ty nawet pewnie nie masz pojęcia. Co do ludzi lizusów o których piszesz - nie spotkałem takich w ponad 100 osobowym gronie jakim kieruję. Są to ludzie rzeczowi i konkretni. Jak im coś nie leży, to o tym rozmawiają, bez strachu o swoją przyszłość. Jak mają pomysły, to nie są gaszeni. Toja ocena kompletnie odbiega od rzeczywistości. Tyle na temat lizusostwa.

Esmeralda

Monaco ,jaki towar brałeś? 4,5tyś ::)

Jacek

WNTB

Marek

orientuje się ktoś jakie są widełki płacowe dla programistów w tej firmie?

AN

Prawo pracy nigdy nie było i nie jest przestrzegane, a jak ktoś chce żeby było to się go zwalnia.

mlody

Witam, jak wygląda praca programisty w FORCOM? Jakie zarobki dla programistow JAVY?

mike19

zadzwoń do nich na hot-line, pomogą

mojrzesz

1700 hrywien

anonimm

Jest ogłoszenie o pracę Instalator sieci elektrycznych i komputerowych; na jakie pieniądze można liczyć?

gt

Z opisu L1 zrozumiałem, że jest prawie idealnie tzn. ze w innych firmach też nie przestrzegają prawa pracy nie tylko w Forcomie

cd L1

Przyjdzie moment, że od tych natłoków spraw poprostu się wypalisz a ten Twój dobry kolega uprzejmie doniesie, że naprawdę "jesteś cienki lub nie potrafisz się dostosować do zasad i warunków pracy". A takich osób w tej firme nie brakuje.... Pozdrawiam i życzę przewietrzenia umysłu.

L1

Po pierwsze jeżeli uważasz, że w pracy masz kolegów..... Po drugie jeżeli uważasz, że ludzie nie odchodzą bo jest im tutaj fajnie..... Po trzecie jeżeli myślisz, że prawo pracy jest przestrzegane..... To myśl tak dalej, bo po za Forcom-em pewnie nie miałeś innej pracy lub firma stała się Twoim życiem! Teraz włącz myślenie!!! Firma użycza Tobie dobry samochód, jak masz zaliczkę nagle obracasz większymi pieniędzmi, daje Tobie jedzenie, telefon bo wreszcie możesz biadolić za darmo - taki lans :))) Chodzisz na piłkę basen itd... Na początku Ci się podoba, lecz po czasie stajesz się niewolnikiem tej firmy, a wiesz dlaczego? Spełnia Tobie i każdego innego podstawowe potrzeby życiowe. I to wszystko za +/- 2000 zł msc. Tylko szkoda, że jak jedziesz na stację zatankować auto a karierka pyta Ci sie czy chcesz hot doga z colą czy bez to sie zastanawiasz czy nie przekroczysz budżetu kieszeniowego. Bo jebiesz od rana do późna w nocy i nie stać Ciebie na tą colę. ( nie dotyczy kawalerów:))) Jeżeli myślisz, że masz kolegów w pracy to pochwal im się, że dostałeś 200 zł. podwyżki.... Ludzie nie odchodzą bo w większości mają zobowiązania rodzinne i są nie dlatego że chcą, lecz muszą. Tyrają po godzinach bo po opłaceniu czynszu spraw rodzinnych "sieciówki" zostaje im niewiele z gołej wypłaty. I myślisz, że im fajne? Jeśli myślisz, że coś osiągnąłeś w życiu bo w firmie jesteś na jakimś stanowisku to zmień pracę uświadomisz sobie kim jesteś. Jak jesteś na wysokim stanowisku wyjdź do ludu, który tyra za +/- 2000 msc. Wiesz taka ref lekcja, jakie ja mam cudowne życie po za firmą i cieszę się, że w tym wszystkim praktycznie nie uczestniczę co Ty opisujesz......

mysle_ze _obiektywny

Widzę kolejną ofertę pracy. Można by pomyśleć, co za super firma, cały czas się rozwija, potrzebują nowych pracowników. Prawda jest taka, że nie nowych, a kolejnych na to samo stanowisko. Część odeszła sama a reszta nie sprawdziła się jako robot. Jeżeli chodzi o działy serwisant lokalny i help desk, to tu nie ma pracownika a jest statystyka. Serwisanci lokalni praktycznie pozbawieni życia prywatnego, od 8 do 22 jeżdżą a mało tego pod tel do nocy przez cały rok, wyjątkiem są oficjalne święta, pensja nie adekwatna do pracy, napisali to wcześniej. Help desk :) jeżeli myślisz że tu się czegoś nauczysz lub cię docenią za coś to się bardzo mylisz. Pensja troszkę lepsza od serwisanta lokalnego ale bez szalu. Kochasz odbierać telefony w większości od bardzo zdenerwowanych klientów ? To będzie twój raj. Jak napisałem wcześniej na te stanowiska szukają robotów. Co do atmosfery w pracy, pozornie super, po paru tygodniach widać bardzo dobrze hierarchię i podział.

Ktos
@mysle_ze _obiektywny 05.12.2014 17:05
Widzę kolejną ofertę pracy. Można by pomyśleć, co za super firma, cały czas się rozwija, potrzebują nowych pracowników. Prawda...

Oj kolego. Trochę masz bujną wyobraźnię tak dla nie wtajemniczonego, a dla mnie jesteś kłamcą. Kolejne oferty pracy, to zapotrzebowanie na pracowników bo firma się ciągle rozrasta. Mało kto odchodzi z firmy. Ludzie przechodzą z helpdesku do innych działów, tak żeby mogli się bardziej/dalej rozwijać. Serwisanci i ludzie w hepdesk pracują już dosyć długo i nie ma tam zbytniej rotacji. Zwolnień prawie brak, chyba że ktoś naprawdę jest cienki lub nie potrafi się dostosować do zasad i warunków pracy. Reszta tak jak napisałem pracuje już długi czas. Serwisanci lokalni potrafią jakoś pogodzić czas pracy i rodzinę. Piszesz głupoty, twierdząc, że nie mają życia prywatnego. Wielu z tych ludzi jest moimi bardzo dobrymi kumplami z długoletnim stażem w FORCOM. Gdyby tak nie było, to by odchodzili. Helpdesk. A czego się spodziewasz po pracy w helpdesku? Kwiatków na powitanie od klienta, którego sprzęt uległ awarii a on właśnie ma gazetkę reklamową i klientów? Nie znasz specyfiki to się nie wypowiadaj. Poza tym nie traktuj wszystkich swoją miarą. Klienci to normalni ludzie na poziomie, którzy potrzebują pomocy. Zdarzają się spięcia, ale rzadko. Co do jeżdżenia 8 do 22. Kolejne GŁUPOTY piszesz! Prawo pracy jest przestrzegane. Co do robotów to tych właśnie tam nie potrzeba. Cenni są ludzie myślący z chęcią do pracy. Ci najlepsi przechodzą do innych działów. Hierarchia i podział. Hmmm. A czego się spodziewasz? Widocznie jesteś mniej bystry, skoro dopiero zauważasz podział i hierarchię po paru tygodniach. Z tego co wiem, to jest ona przedstawiana na rozmowie rekrutacyjnej, i powtarzana podczas prezentacji firmy i działów dla nowych pracowników. Dla zainteresowanych. Nie ma idealnych firm, ale myślę, że FORCOM nie jest złym pracodawcą. Błędy w zarządzaniu zdarzają się wszędzie, ale za porażki obrywa ten co na nie zasłużył, a nie ten co siedzi na najniższej gałęzi. Pracownicy FORCOM mają co roku imprezę integracyjną (i tu kolego kłamco) w dwóch terminach, właśnie w pierwszej kolejności są brani pod uwagę ludzie z helpesk i serwis, ponieważ ze względu na obsługę klienta nie mogą wszyscy pojechać w jednym terminie. Paczki na Święta Bożego Narodzenia dla serwisantów, wigilia w centrali, spotkania po pracy, wypady do knajpy całym działem, opłacane sale do siatki, kosza, piłki nożnej, siłowni, rozgrywki w nogę z klientami... Cóż. Jeśli dalej uważasz, że to jest firma wyzyskująca pracownika i nie dbająca o niego, to życzę ci, żebyś odnalazł tę swoją jedyną i pisał o niej w samych superlatywach.

Aligator

Przyciągnie za to młodocianych bez ambicji i doświadczenia. Przepracuje rok lub dwa o ile wytrzyma i następny. Bo liczy się kolejna sztuka. Wiadomo,że za taką kasę nikt poważny z doświadczeniem nie przyjdzie. Gratuluje pomysłu na drodze wielkich zmian.

PL

Do wypowiedzi: "Dodam jeszcze do tego co powyżej,jezeli firma jest dobra to nie czeka dlugo na pracownika a FORcom ogloszenie widze co chwile na pracuj:)" Zapewniam że w bardziej zorganizowanych przedsiębiorstwach sprawa wygląda podobnie.

jdb

Interesuje mnie praca serwisanta wdrożeniowca IT. Przeczytałem wątki na forum. Krótko: jesteś pod telefonem 24h/365dni i jedziesz usunąć awarię na każde zawołanie; masz służbowy samochód średniej klasy a wahę płaci pracodawca; musisz mieć w domu/mieszkaniu/wynajętym garażu magazyn części zamiennych. To rozumiem. Moje pytania: 1. Jak firma FORCOM patrzy na to, że pracownik doszkalałby się za własną kasę (np. kursy CISCO, Microsoft) w trybie wieczorowym/zaocznym i byłby niedostępny w tym czasie? 2. Pensja minimalna serwisanta to naprawdę ok. 2 tyś. z hakiem na rękę za pracę jak na "ostrym dyżurze"? 3. To prawda, że początkowo jedzie się na kilka tygodni/miechów na szkolenie do centrali w Poznaniu (z zapewnieniem zakwaterowania i wyżywienia)? Dzięki za szerą odpowiedź, proszę, bez hejtowania. Będę wdzięczny

jdb
@Paracetamol 03.10.2014 19:08
Odpowiadam szczerze na pytania 1. Nie wiem czy będziesz miał na to czas (w weekendy są dyżury) Ta wiedza ci się nie przy...

Dzięki za szczerą odpowiedź!

Powodzenia
@jdb 30.09.2014 21:18
Interesuje mnie praca serwisanta wdrożeniowca IT. Przeczytałem wątki na forum. Krótko: jesteś pod telefonem 24h/365dni i jedzie...

1. Jeżeli jesteś na jakimś szkoleniu to informujesz o tym kierownika i z nim uzgadniasz czy możesz i czy w razie co będzie miał Ciebie kto zastąpić. 2. Możesz próbować negocjować 3. Tak musisz się wyszkolić aby poznać to co będziesz robił, w kazdej firmie przechodzisz szkolenie. Jeżeli zamierzasz się szkolić to raczej będziesz postrzegany jako osoba która nie szuka pracodawcy a ,chlebodawcy, i po uzyskaniu wiedzy opuści go dla pracodawcy docelowego.

next

Opinia gościa L1 - bardzo trafnie oddaje stan rzeczy. To już nie jest ta sama firma, którą była jeszcze jakieś 2-3 lata temu. Człowiek przestał się liczyć. Raczej już nie warto marnować życia dla tej firmy.

sprawiedliwy

"Dodam jeszcze do tego co powyżej,jezeli firma jest dobra to nie czeka dlugo na pracownika a FORcom ogloszenie widze co chwile na pracuj:)" (usunięte przez administratora)

szukajacy

Dzięki za opinie, jak czytam to wnioskuje, że to małe (usunięte przez administratora)dla desperatów szukających jakiejkolwiek pracy. Nawet wpis, pewnie kolegi, który mówi, że jak wytrzymałeś 6 lat musiało być nieźle zaciąga IRONIĄ. No nic pozdrawiam i szukam dalej.

orlando

szkolenia jakie przejdziesz to tylko z tych rzeczy i systemów które będziesz obsługiwał ale to takie szkolenie typu "zobacz jak to robię" Fakt pozytywny, pieniądze są na czas.

orlando

Dodam jeszcze ze pracowałem 6 lat i pisząc nowe CV poza stażem w tej firmie niestety nie mogę wpisać żadnego szkolenia popartego jakimś certyfikatem, liczy się tylko praca, a na szkolenie Cie nie wyślą bo kto miałby za Ciebie pracować. ogólnie wola wyszkolonych niż osoby do szkolenia.

anonim

(usunięte przez administratora)

orlando

Po prostu masz do wykonania zadania jak jesteś Serwisantem Lokalnym to wiadomo, że serwisujesz tzn. jedziesz do klienta i usuwasz usterkę w określonym czasie, nie większym niż czas ustalony dla tego klienta, potem do następnego i do kolejnego, tak układasz trasę aby zachować nieprzekraczalność ustalonych czasów zakończenia zadania. Potem wracasz do domu i wracając szczęśliwy, że już w końcu zjesz kolację dostajesz następne zadanie. Zadania maja różne czasy od długich do bardzo krótkich. Wiec jeżeli jest krótki to zawracasz z pod domu i do pracy.

ktos

Dział HR , dooooooobre pewnie obok działu PR ;)))))))

Marcin

Czytając opinie widzę masę mało pochlebnych co lekko mnie dziwi. Jestem świeżo po okresie rekrutacyjnym na stanowisko wdrożeniowca IT - pracy nie przyjąłem ze względu na tryb zadaniowy (brakowało tej informacji w ogłoszeniu)a ponieważ posiadam 4 letnie dziecko ciężko byłoby mi załatwiać do niego opiekę z doskoku. Gdyby charakter pracy był określony jakimiś dyżurami lub praca byłaby w systemie zmianowym moja decyzja byłaby inna. Sam proces rekrutacji wzorowy, testy rekrutacyjne związane z pracą w pełni odzwierciedlały moje wyobrażenia o stanowisku na które aplikowałem. Rozmowa z kierownikiem bardzo rzeczowa i co najważniejsze szczera. W pełni opisująca charakter i tryb pracy bez żadnej ściemy, jasno i konkretnie opisana ścieżka rozwoju w firmie oraz system wynagradzania oraz dokładne szczere odpowiedzi na wszelkie pytania. Także osoba, która przejdzie proces rekrutacji w moim odczuciu w 100% wie co będzie robiła i jak będzie wyglądała jej praca jeżeli ją dostanie - dla mnie to duży plus dla działu HR tej firmy.

HR
@Marcin 13.11.2013 08:52
Czytając opinie widzę masę mało pochlebnych co lekko mnie dziwi. Jestem świeżo po okresie rekrutacyjnym na stanowisko wdrożenio...

Dziękuje Panie Marcinie i życzę powodzenia w trakcie poszukiwań :)

orlando
@Marcin 13.11.2013 08:52
Czytając opinie widzę masę mało pochlebnych co lekko mnie dziwi. Jestem świeżo po okresie rekrutacyjnym na stanowisko wdrożenio...

Jeżeli piszesz o ścieżce rozwoju to takowej nie ma , Jedyne narzędzie do podnoszenia kwalifikacji i przechodzenia szkoleń to google i osiedlowa biblioteka . (usunięte przez administratora)

Remek

Z perspektywy SL-a Praca ok, zarobki ok ,ale [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie urywa. Czasem bardzo dużo pracy, czasem tylko dużo pracy :) Jak jesteś ogarnięty, to pracujesz krócej, jak nie jesteś twój problem. Z mobbingiem się nie spotkałem. Z wszystkimi w firmie da się dogadać. Ogólnie polecam dla ludzi którzy nie lubią siedzieć w pracy od-do.

L1

MarcinW - 2013-04-12 10:11:09 Pracowałem tu jako programista od 2006. Współpracę postanowiłem zakończyć, aby móc poszukać nowych, ciekawych wyzwań i możliwości. Pracowało się przyjemnie, atmosfera całkiem sympatyczna, za wypłatę i premię wyżyć się dało, nauczyć się też można było paru rzeczy. Oczywiście jakieś zastrzeżenia by się znalazły, niemniej plusy przeważają i jak najbardziej mogę polecić firmę 'na start' :) Pozdrawiam kolegów i koleżanki, z którymi mieliśmy przyjemność współpracować :)Ciesz się, ze pracowałeś w tym okresie. Z tej firmy zostało bardzo mało. [usunięte przez administratora] jest na porządku dziennym. Dla niektórych stał się normą. Szefostwu, nie zależy na pracowniku lecz na sztuce. Aktualne w kierownictwie firmy znalazły się osoby, które za donoszenie lub zgłaszanie problemów swoim przełożonym otrzymali lub otrzymuja nagrody w różnych postaciach. Dane, które przekazujecie kierownictwu o koledze są zapisywane i w odpowiednim momencie wyciagane jak AS z rękawa. Kiedyś tego nie było. Gdyby było tak dobrze to ludzie by nie odchodzili. Prawie, każdy z pracowników jest eksploatowany lub wyeksploatowany do granic mozliwości. Czas wolny nie istnieje dla większości. Ludzie są psychicznie zniewoleni ja rownież. Kiedyś lubiłem pracować w tej firmie, dzisiaj myślę o tym co zrobili poprzednicy. Plus wypłay na czas.

MarcinW

Pracowałem tu jako programista od 2006. Współpracę postanowiłem zakończyć, aby móc poszukać nowych, ciekawych wyzwań i możliwości. Pracowało się przyjemnie, atmosfera całkiem sympatyczna, za wypłatę i premię wyżyć się dało, nauczyć się też można było paru rzeczy. Oczywiście jakieś zastrzeżenia by się znalazły, niemniej plusy przeważają i jak najbardziej mogę polecić firmę 'na start' :) Pozdrawiam kolegów i koleżanki, z którymi mieliśmy przyjemność współpracować :)

Armin van Buuren

Fakt, Forcom nie jest doskonałą firmą. Zapewne znajdą się korporacje, które oferują ciekawszą pracę i płacę. Forcom jak każda firma, ma swoje plusy i minusy. W dużej mierze firmy usługowe takie jak Forcom itp, uzależnione są od swoich klientów i ich widzimisia. A z tym bywa bardzo różnie. Proponuje marudzącym tu na forum założenie własnej działalności i szukanie klientów. A jeśli takowych znajdą ,co nie jest łatwe na dzisiejszym rynku ,współprace z nimi. Niech zatrudnią sobie pracowników i księgowość itp. Chciałbym usłyszeć co mają do powiedzenia po dwóch latach działalności :) :) Zakładając,że jeszcze nie splajtują. Pozdrawiam Armin

Zostaw opinię o FORCOM - Poznań

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FORCOM