Arvato Polska

Plewiska - Arvato Polska

3. Opinie o pracodawcach Poznań
  5. Opinie o Arvato Polska

Opinie o Arvato Polska Poznań

Nie przegap nowości o Arvato Polska!

TL

24.05.2013 16:55

Witam, Pracuje ktoś może na projekcie FIRST DATA w Arvato? Proszę o opinie. Pozdrawiam
    pactorek?

23.05.2013 13:30

No pewnie, zawsze może być gorzej... Ale co to za kryterium?
    sumienny

20.05.2013 13:33

a może ich z konkurencji wyrzucono....
    łejer

17.05.2013 21:19

Chyba nie jest tak źle skoro ludzie z konkurencyjnej windykacji przychodzą do nas. Wiadomo, że na gorsze nikt nie pójdzie, a skoro przechodzą do A. no to chyba jasne, że na lepsze...
    frutka

16.05.2013 22:36

Piszecie, ze arvato to dobry pracodawca bo placi na czas. To jest [usnięte przez moderatora] obowiazek kazdego pracodawcy. Czy jak ja jestem punktualnie w pracy to tez jestem automatycznie dobrym pracownikiem?
    frutka

16.05.2013 22:09

Obecnie pracuję w Arvato. Około roku... Praca ta to zwyczajny ściek. Na rekrutacji mowia ci, ze zarobisz tyle i tyle, jakie to dodatki... A potem okazuje sie, ze nic sie nie zgadza a ty pewnie "cos zle zrozumialas". Praca ta to straszny stres. Ludziom tam siadaja nerwy. Pomyslcie: przez 3/4 czasu pracy (jak jest dobry dzien) rozmawiasz z (usunięte przez administratora) klientami, których Vodafone zrobilo w jajo. A ty musisz to wyjasnic klientowi i to jeszcze tak, zeby byl zadowolony. Ktos na tym forum napisal, ze sa jasne zasady... To ty chyba w innym Arvato pracujesz. Owszem tam sa wszyscy mili... A potem za tymi szklanymi drzwiami przestaje byc milo. Zarobki glodowe (nie liczac szefostwa, AP itd.) Wielu chce z tamtad zwiac, ale w obecnej sytuacji nie maja dokad. Ja takze zwialabym, ale nie mam dokad. Siada mi psychika, agresywni klienci, presja ze strony firmy, nie moge spac a jak zasne, to mam koszmary, nerwica, paralizujacy stres, bole w okolicy mostka... Z mojej grupy szkoleniowej 9 osob po roku zostaly tylko dwie osoby. Zastanowcie sie dlaczego tam jest taka rotacja skoro jest tak swietnie... Trzymajcie sie ludzie z daleka, jesli chcecie zachowac zdrowie psychiczne. Poganiaja jak bydlo... Jak nie bedziesz za......ala to konsekwencje. Wszystko oczywiscie milo, z usmiechem. To jest praca dla takich ludzi, dla ktorych jest to ich pierwsza praca. Tacy sa zadowoleni bo nie maja porownania. No i oczywiscie dla tych co sobie dorabiaja po 2-3 godzinki dziennie na kosmetyki a rodzine utrzymuje mezus.
    SS

10.05.2013 00:41

Zasady pracy w dziele windykacji zaczynają przypominać te, obowiązujące w call center sprzedażowym, trzymasz się z góry określonych formuł i procedur. Praca do 22 oraz w soboty, taka forma raczej dla studentów. Umowa, jak to umowa z określonym okresem wypowiedzenia. Z kierownictwem nie ma dialogu - przyjmujesz na klatę odgórne decyzje, zaciskasz zęby i dzwonisz dalej. Co do wynagrodzenia - tu nie ma sprawiedliwości, wszystko zależy od tego na jaki projekt trafisz. Niestety, są osoby, które kombinują wbrew regułom i na niekorzyść innych.. Bez rewelacji.
    elf

28.04.2013 23:29

lulu - 2013-02-20 22:04:32 no własnie nikt nie pisze na temat działu windykacji, mnie interesuje na jakim poziomie plasuje się rzeczywista premia, bo stałe wynagrodzenie jest raczej kiepskie, kolejne pytanie to jak sformułowana jest umowa na okres próbny, chodzi o ewentualną możliwość wcześniejszego zwolnienia, jeżeli praca nie okazałaby się szczytem marzeń, czy można to zrobić bez konsekwencji czy są jakieś sankcje karne ze względu na przeprowadzone szkolenie wdrożeniowe.Proszę o info nt windykacji w Arvato? Jak się pracuje, czy z kierownictwem można się dogadać? Jak wygląda kwestia zmian (słyszałem, że trzeba pracować do 22:oo), można zarobić dobrze wykonując swoją pracę? A jaką umowę się dostaje? Mam nadzieję, że napisze ktoś z pracowników, a nie z Działu PR,,,,,
    kajakashi

25.04.2013 01:57

A ja wam napiszę jak to wygląda. Po dwóch tygodniach szkolenia, dwóch latach zaocznych stosunków międzynarodowych przychodzi hipster do arvato. Siada i co drugi dzień chce wyjść wcześniej, najlepiej żeby zapłacili mu 20 zł za godzinę picia kawy. Robota do bani, ale czego się po CC spodziewać. Ja wam powiem tak: Do roboty hipsterzy. A komu się wydaje, że dostanie w życiu coś za darmo to babkę o rentę prosić.
    Damian

12.04.2013 15:42

Nie była to praca marzeń, ale jak w każdej korpo trzeba się odnaleźć. Daję 3,5/5, czyli ok.
    pkajljhhg

09.03.2013 16:11

Teraz zostali tylko kierownicy, chyba jednak dalej wierzą że są najlepsi .Ile jeszcze musi się wydarzyć aby zaakceptowali to, że są do niczego.W pośpiechu kończone studia zaoczne na niewiele się przydały.Porażka i wstyd.

05.03.2013 22:15

pracownick* - 2013-03-04 10:00:10 "Zła kondycja Weltbildu" ano tak to jest gdy sie myśli, że z jednym nawet najlepszym klientem będzie sie współpracować przez dekady a nowych sie nie szuka. Magazyn do którego przeniosło sie Markafoni ( 500m. od arvato w Plewiskach ) budowano przez 6 mcy. dla nikogo nie bylo tajemnicą, że tam sie wyniosą, mało było czasu zeby poszukać klienta na ich miejsce? Pozdrawiam kadre zarządzającą.Najlepsze jest w tym wszystkim to, że ogłoszenia rekrutacyjne do Markafonii na magazynierów i innych pracowników ukazywały się równo z rozpoczęciem budowy magazynu. Tępa kadra w Arvato nic o tym nie wiedziała a na hali wszyscy o tym gadali :). Druga sprawa. Wycofanie się Weltbildu z polskiego rynku było trąbione 6 miesięcy przed oficjalną informacją w mediach. W tym czasie kadra Arvato siedziała i dłubała w nosie. Teraz widać jakich specjalistów, koordynatorów i innych dziwnych stanowisk natworzyli dla znajomych a nie dla utrzymania firmy. Panie kierowniku magazynu, najsłabsze ogniwa to właśnie WY. Nie jesteście w stanie zaplanować pójścia do ubikacji a co dopiero zarządzać taką firmą. Żenada.
    pracownick*

04.03.2013 10:00

bhkum

28.02.2013 06:59

Same głupoty wypisujecie.Mnie tam sie pracowało wspaniale.Przy każdym wejściu na zakład trzeba było poddać się bardzo dokładnej kontroli osobistej tzn.(nogawki spodni do kolan podnieść,szeroko rozstawić ręce do przeszukania,wyjąć wszystko z kieszeni) i tak za każdorazowym wyjściem na papierosa,do ubikacji,czy do kantyny na śniadanie ale czułam sie naprawdę bezpiecznie.Było super.

18.11.2013 00:32

Ostatnio przejeżdżałem koło tej firmy i jak by mniej tych światełek się pali w biurach a parking z rana to świeci pustkami. Czyżby tak wyczyścili Arvato na Kolejowej 150? Ciekaw jestem wigilii dla pracowników. Pierogi będą nafaszerowane zmielonymi książkami po Weltbildzie? (usunięte przez administratora)
    Nikita

27.02.2013 21:17

Pracownik - 2013-02-27 13:34:01 ja - 2013-02-27 13:02:25 odejście Weltbild nie am nic wspólnego z profesjonalizmem kadry arvato, a z kondycją Weltbild i wycofaniem się z Polski. tak tylko, żeby sprostować ten akurat przypadek. taki urok outsourcingu - nie ma klienta, nie ma pracy :( http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,13082115,Weltbild__czwarte_wydawnictwo_w_Polsce_znika_z_kraju_.html To co napisałeś/ałaś to największe bzdury jakie przeczytałem o tej firmie. Kadra zarządzająca ponosi całkowitą winę za aktualny stan. Pierdzenie w stołek i brak zainteresowania przyszłością firmy, tylko traktowanie jedynego klienta jako "dobra wiecznego" przyniosło taki efekt. Przypuśćmy, że wiedziałeś o ostatniej rolce papieru i z uporem maniaka siadasz na kibel i okazuje się, że trzeba się podcierać palcem bo nie chciało się zadbać o kolejna rolkę. Tak wygląda w praktyce rozumowanie kadry w Arvato. Żenada.Przykład z kiblem jest bardzo trafny. Szkoda tylko, że ubrudzą się zwykli ludzie.

27.02.2013 20:58

Pracownica - 2013-02-27 12:49:04 Jako Help Desk? To dlaczego nie zapytasz innego Help Deska? Przeciez na HD (AP) sa tylko wewnetrzna rekrutacje, cos Ci sie moze pomylilo? A mowiac o Arvato trzeba podac nazwe projektu, ja jestem w VF i nie narzekam. Jasne, jest to korporacja, ale przed rozpoczeciem pracy musisz wiedziec na czym taka praca polega. Wyplata nigdy nie byla nawet 1 dzien za pozno. A z kierownictwem, przynajmniej moim potrafie sie dogadac. Dla 20 latka, na start 2700 brutto. Bez doswiadczenia... wystarczy mowic po niemiecku. Chyba, ze macie inne lepsze propozycje. A praca w projekcie Play... mam znajomych, niestety nie jest to to, co u nas. ........możecie tak otwarcie rozmawiać o zarobkach?
    Aplikant

27.02.2013 20:54

Witam, Szukając pracy znalazłem ogłoszenie: W związku z dynamicznym rozwojem naszej organizacji poszukiwany jest Koordynator Zespołu Rekrutacji. Czy ktoś może powiedzieć coś na temat tej pracy...

27.02.2013 13:34

ja

27.02.2013 13:02

Pracownica

27.02.2013 12:49

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Arvato Polska?

Kontakt - Arvato Polska

Poznań

Specjalista ds. obsługi klienta

22.02.2013 14:47

Tak sobie czytam te wszystkie wpisy dot. Arvato i czasami są one zbyt drastyczne, a czasami zbyt przesłodzone :) Ludzie mylą też pracodawcę i jego obowiązki z tym, co robi się w danym projekcie (pracując dla Arvato). Ja pracowałem w Arvato nieco ponad 2 lata (tak, dla tego klienta, który uciekł tylnymi pomarańczowymi drzwiami-dla wtajemniczonych :) Ogólna ocena Arvato jako pracodawcy? Dla mnie 7/10. Wynagrodzenie mogłoby być lepsze, ALE i tak system premiowy był niezły (niestety, do pewnego momentu... potem poprzeczka była prawie nie do przeskoczenia, żeby zarobić dodatkowe pieniądze. Jak już przeskoczyłeś, to mogłeś się nabawić bólu kręgosłupa ;). No i to prawda, że za każdą dodatkową godzinę, nawet 5 dodatkowych minut, wpadały dodatkowe złotówki. Atmosfera w pracy... Ludzie byli tu różni, przeważnie masa sympatycznych osób, lecz typowy dla korporacji "system znajomości" (tj. awansujesz gdy jesteś dobrze poinformowany i ktoś cię wesprze/poleci). No ale z drugiej strony, gdzie tak nie jest? (piszę o korporacjach) ;) Co jeszcze... Szefostwo. Wydaje mi się, że ci to muszą mieć twarde nerwy, żeby trzymać to wszystko w ryzach (klienci Arvato okazują się kapryśni). Bardzo miło wspominam Kadry i cały HR - przesympatyczni ludzie oraz profesjonaliści (dla tych którzy odeszli z Arvato: porównajcie sobie HR Arvato z tym co oferują niektóre firmy w Poznaniu). Podsumowując, polecam Arvato, lecz uczulam na to, by trzymać zdrowy dystans do tego, co się tam robi. Ponadto, warto wszystkich o wszystko pytać i nie dać się połknąć rekinom korporacji, bo takie rzeczy też mogą mieć miejsce (chodzi mi o to, gdy ktoś wyżej nad tobą zaczyna cię atakować, że coś robisz źle - pamiętaj, żeby nigdy nie dać się sprowokować i zachować zimną krew). Powodzenia !:)
    lulu

20.02.2013 22:04

szukajaca

18.02.2013 13:37

czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaka jest stawka na windykacji? Często pojawia się ogłoszenie o pracy tam.
    KonradSR

13.02.2013 06:17

Arvato jest dobrym pracodawcą płacącym zawsze na czas. Jak z każdym miejscem pracy - także i to wyzwala wiele emocji - w moim przypadku pozytywnych. Praca nie jest najłatwiejsza - jednakże daje szanse na przyszły rozwój dla ambitnych i wiernych pracowników. Cieszę się, że zdecydowałem się na współpracę z tą firmą. Polecam!
    gsxr

12.02.2013 22:38

witam mam propozycje pracy na projekcie vodafone po niemiecku, jako helpdesk. prosze o jakiekolwiek informacje co i jak wam sie pracuje jaka atmosfera, nastawienie i jak wyglada to z premiami? pilne pozdrawiam dziekuje
    dno

09.02.2013 16:22

(usunięte przez administratora)Obecnie nie warto tu pracować. Coraz słabsze pieniądze. Ktoś na foum pisał o atmosferze. Jak komuś podoba się atmosfera w arvato, to znaczy, że ma mało doświadczenia. Tu trzeba mieć oczy dookoła głowy i lepiej się nie odzywać. Najlepiej świadczy o tym fakt, że zaczęli odchodzić doświadczeni pracownicy.

05.02.2013 12:37

teraz z minusów :) : - - Jak wiadomo open space :) Co kto lubi, ale jest jednak spora kontrola tego co robisz. Nie możesz mieć jedzenia, nie możesz używać telefonu komórkowego. W ogóle raczej mało co i wolno :) - - jest wiele wskaźników, których musisz przestrzegać. Średni czas rozmowy nie wyższy niż X; minimalna liczba rozmów odebranych na dzień. Każdy klient po rozmowie cię ocenia - nie zrobiłeś mu czegoś za darmo co chciał, bo było niezgodne z regułami firmy. On cię przez t nie lubi, wystawia cię negatywny komentarz, (usunięte przez administratora). [Mim to trzeba oddać, że jak stosujesz się do procedur i nie jesteś interpersonalnie upośledzony, raczej spełniasz podstawowe założenia zabawy, i dostajesz sensowną premię]. - - Rozmowy wpadają ci automatycznie, prawie że jedna po drugiej. Przy większym ruchu wśród klient czujez się czasem jak maszynka do odbierania telefonów. Jak masz katar, t nie masz się kiedy wysmarkać :P - - Przerwy jest 50 minut, i to prawda, jak pisali wyżej, że wlicza się w nią wszystko - lunch, raz to jak wychodzisz do kuchni zalać sobie herbatę, albo jak idziesz się wysikać, też :P Z drugiej strony ja to rozumiem. Tak jedni by pracowali, a inni wychodzili co godzinę na fajkę na kwadrans. Masz z góry przewidzianą pulę czasu na przerwę i dysponujesz nią wedle swojego upodobania. Przynajmniej masz jej sporo (to dużo więcej niż w innych callcenter - wierzcie mi) no i mże się walić i palić, ale tobie należy się twoja przerwa, więc na nią wychodzisz, i masz wszystkich w trombie :) - - Żeby awansować, niestety nie jest najważniejsze, żeby być naprawdę dobrym. Jest za to ważne, żeby wiedzieć z kim chodzić na fajkę. Ja nie palę, więc byłam w tej kwestii do tyłu :P - - (usunięte przez administratora)I cała reszta. Soboty, niedziele, to normalne, ja miałam minimum 1,5 - 2 weekendy w miesiącu pracujące. Praca na zmiany (ran lub ciężkie popołudnie) co męczy i rozwala ci rytm całego życia. Zapomnij o regularnym koszu z kumplami, albo lekcjach tańca czy języka w konkretny dzień o konkretnej godzinie, bo trafisz tylko na połowę z nich, a drugą połowę spędzisz w pracy ... :/

05.02.2013 12:22

Z plusów ciąg dalszy: + + Zasady są zawsze przejrzyste. Za czas szkolenia płacą duż mnie, to prawda, ale wszytkie kwoty są podawane już na rozmowie kwalifikacyjnej. Jak podpisujesz umowę, kwoty są te same, i potem uczciwie ci je wypłacają. Kasa jest zawsze na kncie w terminie, razem na nadgodzinami i premią (preia przychodzi jeden miesiąc później). + + Niestety zwolniono nas wszystkich, bo projekt siadł (klient zewnętrzny nie przedłużył kontraktu (wybrał inną firmę, gorszą, lecz tańszą - kryzys :P ). Mimo to Arvato zachował się mega super zwalniając pracowników: - wypłaciło duże odprawy pienięzne, nie tylko te obowiązkowe z ustawy, ale także dodatkowe, zupełnie z własnej woli. - zaoferowało szereg szkoleń outplacementowych na własny koszt. - organizowało open-day'sy na których prezentowały się inne firmy z ofertami, aby ułatwić nam znalezienie innej pracy. - zrobił pożegnalną imprezę na swój koszt, w drink-vucherami :P :P :P

05.02.2013 12:14

Hej! Pracowałam w Arvato ponad pół roku, dla brytyjskiej linii lotniczej :) (można się domyślić jakiej), w teamie z 2 językami europejskimi. Tego projektu już nie ma, ale moje odczucia: Plusy: + + Świetna atmosfera między agentami. Sam młodzi ludzie, jest fajnie, jest życzliwie, zapytany radę czy pomc każdy ci życzliwie opowie. + + Ze wszystkimi przełżnymi rozmawiasz na ty, i normalnie, jak z człowiekiem. Zapytasz o radę, czy pomoc, pomogą ci rozwiązać problem najlepiej jak się da. Czyli atmosfera i kmfrt pracy na gruncie interpersnalnym t naprawdę duże plusy firmy + + Grafik: Poza minusami (opisanymi niżej) jest też aspekt tego, że układający grafik, zawsze jeśli ma taką mżliwość uwzględnia preferencje, które mu podasz. Raz podany ci grafik (na cały miesiąc z góry, z wyprzedzeniem) nigdy nie został mi zmieniony bez mojej zgody. Jeśli ci coś nie gra z obsadzeniem, zawsze możesz się zamienić - jak kogoś znajdziesz, nikt nie robi ci żadnych problemów z zamianą głowa za głowę. W im większej grupie pracujesz (zależnie głównie od języka) tym oczywiście łatwiej znaleźć kogoś, kto się zamieni, bo rzecz jasna musi to być ktoś z dokładnie takimi kompetencjami, jak ty. Ale ludzie są życzliwi i jak tylko się da idą sbie na rękę (zresztą - "ja ci pomogę tobie, to wiem, że następny razem jak tylko dasz radę ty pójdziesz na rękę mnie". + + Firma zawsze mega uczciwie rozlicza nadgodziny. Każde nawet 5 minut ponad czas (jeśli np. stuka ci 8 godzin, a ty akurat masz telefon - wiadomo, ze nie powiesz klientowi, że skończył ci się właśnie shift i nie rozłączysz się) jest sumowane, i solidnie wypłacane na koniec miesiąca. Bywają też dodatkowe nadgodziny - jest ogłoszenie, możesz zapisać się na dowolny dzień. W twój dzień wlny od pracy płacą ci 200% stawki godzinowej plus często "dodatek za nagdzoninę", np 20 zł dodatkowo za każdą h. Zasady są zawsze z góry ustalone. Jak masz więcej wolngo czasu, możesz dodatkowo fajnie sobie zarobić naprawdę całkiem fajną kaskę :)
    wiosna

01.02.2013 11:13

nie ma co, trzeba poczekać i patrzeć co będzie. na rynku pracy nie jest kolorowo więc nie ma co szaleć. szkoda tylko że niektórzy, co arvato ich karmiło przez wiele lat nie doceniają tego.
    zakupowy

08.11.2012 18:09

Ktoś z działu zakupów jest w stanie przedstawić Swoje doświadczenia?
    ciekawa

29.10.2012 19:41

ma ktoś wiadomości na temat pracy w dziale windykacji?? Jakie warunki, jacy ludzie??
    laponia

18.10.2012 10:14

A co ze stanowiskami specjalistycznymi? widze że szukają na stanowisko prawnika i ds jakości.,Czy ktos wie jakie są na takich stanowiskach zarobki?

03.10.2012 09:04

chopin - 2012-09-06 16:42:23 Może mi ktoś napisać coś o projekcie Vodafone?atmosfera jest super, małe teamy więc bardzo swojsko i koleżeńsko, co do kasy to można wypracować premie, która zależy od tego jak bardzo chcesz się napracować, na początek 4 tygodnie szkolenia, normalnie otrzymujesz kasę za szkolenie, a grafik można podpasować pod siebie

03.10.2012 08:59

T. - 2012-10-01 20:09:10 Jakiś konsultant pracujący na przychodzącej w Play mógłby się wypowiedzieć odnośnie: - elastycznego grafiku (czy to nie bujda/ czy można go zmieniać tudzież zamieniać się/ jak wygląda sam sposób jego ustalania tzn. czy mamy na niego jakikolwiek wpływ?) - ewentualnej pracy w nocy czy w święta (czy jest więcej płatna) - premii (czy istnieją/ w jakiej wielkości/ czy są jakiekolwiek szanse na otrzymanie czy też dotyczy ona tylko kilku osób miesięcznie?) - opłaty za szkolenie (czy jest to zabezpieczenie przed zbyt dużą rotacją czy może przed upływem przepracowanych 720 godzin podziękują nam za pracę i tych kilku stówek już na oczy nie zobaczymy :P). Będę wdzięczny :)atmosfera jest super, małe teamy więc bardzo swojsko i koleżeńsko, co do kasy to można wypracować premie, która zależy od tego jak bardzo chcesz się napracować, na początek 4 tygodnie szkolenia, normalnie otrzymujesz kasę za szkolenie, a grafik można podpasować pod siebie

03.10.2012 00:17

T.

02.10.2012 18:48

Rozmawiałem dziś z osobą pracującą na tym stanowisku i mogę odpowiedzieć na pytania które postawiłem powyżej (przynajmniej na część), może komuś się to przyda :) - co do grafiku to przez 6 miesięcy nie zdarzyło mu się podobno żeby nie uwzględnili tego co sam zaznaczył w grafiku przygotowanym na następny miesiąc, więc wygląda na to że faktycznie elastyczny - premia przyznawana jest za trzy punkty, za spełnienie każdego (rzeczy typu jakość, czas itp.) otrzymujesz ileś tam procent więcej pensji, osoba z którą rozmawiałem za wrzesień spełniła 2 punkty i dzięki temu dostanie 20% pensji więcej jako premię, podobno wymogi nie są jakieś kosmiczne i w miarę można je wyrobić więc system motywacyjny jest chyba dobry, dodatkowo są różne konkursy i najlepsi mogą liczyć nawet na kilka stów dodatkowych. - pieniądze za szkolenie wypłacają i bez powodu ludzi nie zwalniają Poza tym atmosfera wśród samych konsultantów wydaje się być świetna :)
    T.

01.10.2012 20:09

chopin

06.09.2012 16:42

Może mi ktoś napisać coś o projekcie Vodafone?
    ja

06.09.2012 14:45

Ja jestem. Nic ciekawego. Dzwonisz do listy ludzi według narzuconego Ci schematu rozmów. (usunięte przez administratora)

Zostaw merytoryczną opinię o Arvato Polska