Pracowałem w TDT trzy lata, strata czasu. Dozór, to chyba tylko w nazwie. Papierologia, to domena tej instytucji. Relikt przeszłości. Wstyd przed klientami.
Inspektor
16.02.2020 00:10
Podzielam zdanie. Też już spedziłem w tej instytucji trochę czasu. Przychodząc myślałam że działa podobnie jak UDT. Niestety rozczarowanie. Udt to jednostka nowoczesna z nowymi narzędziami pracy, podejściem kompleksowym i przede wszystkim nie utrudnia życia przedsiębiorcą bo za ich pieniądze żyje. W TDT działa to wszystko na odwrót.
Szczerze
25.07.2020 21:59
Praca w TDT jak każda praca ma swoje plusy i minusy jednak wszystko zależy od tego czego od pracy oczekujemy. Jedni sobie chwalą prace w TDT, inni wręcz przeciwnie. Moje zdanie jest następujące. Jest to praca stabilna. Praca pewna i spokojna. Praca o zupełnie innym stylu niż w pozostałych miejscach. Nikt się nie spieszy, na wszystko jest czas. Styl pracy typowo urzędowy. Pensja także zawsze jest na czas. Bardzo dużo papierologii (domena tej firmy). Styl pracy z lat 70-80. Praca zero rozwojowa, ludzie ambitni tutaj zginą. Egzaminy inspektorskie bardzo ciężkie. Wiele rzeczy musisz wkuwać na pamięć, 90% informacji na egzamin musisz szukać sobie sam. Żadnych cennych materiałów pomocniczych. No i najważniejsze: pensje są dość słabe, nie adekwatne do odpowiedzialności jaką mają inspektorzy. Tak więc dla kogo to jest praca?! Dla ludzi w średnim wieku (50 plus), po studiach mechanicznych, z ugruntowaną i już stabilną pozycją w życiu (z własnym mieszkaniem i odchowanymi dziećmi). Jest to praca dla ludzi nieambitnych, niepracowitych, gdzie pensję TDT mogą sobie przeznaczyć np. na swoje hobby.
Prozba
28.01.2020 12:38
Podajcie kwoty jakie się zarabia do ręki tylko relne i szczerze!!
SA dodatki jakieś do pensji??
inspektor
28.01.2020 13:34
Zarobki są bardzo zróżnicowane. Pensje niektórych pracowników związanych z inspekcją lub certyfikacją sięgają powyżej 5 tyś netto + nagrody kwartalne. Należy się zapytać przedstawiciela związku zawodowego pracowników w TDT.
Prozba
29.01.2020 15:26
Na ile może liczyć początkujący pracownik?? I na ile po zdaniu egzaminu??
Jest 13-tka??
inspektor
27.01.2020 23:45
Transportowy Dozór Techniczny był ceniony kiedyś, teraz jest jednostką, w której odchodzą pracownicy z dziełu inspekcyjnego i certyfikacyjnego z powodu niskich wynagrodzeń i nierównego traktowania pracowników. Związki zawodowe są skupione tylko na sobie i na podwyższeniu swoich wynagrodzeń. Odziały terenowe są źle zarządzane pod kątem szkolenia nowych inspektorów. W dziele certyfikacji jest chaos spowodowany konfliktem między pracownikami. Czy warto tam pracować? NIE.
Byłem na rozmowie kwalifikacyjnej. Do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi o wyniku rekrutacji, pomimo tego, że pani z kadr zapewniała mnie, że na pewno taką odpowiedź otrzymam w przeciągu 2 tygodniu. Nie polecam.
07.08.2019 12:13
Nie polecam, dużo ludzi odchodzi. Brak nowoczesnych programów, papierologia, brak pieniędzy na podwyżki i nagrody. Dużo nauki żeby zdobyć nowe uprawnienia, a kasa za tym nie idzie. Ręczne sterowanie, stres.
BARKHAUSEN
22.11.2019 22:08
Potwierdzam i ja a także zapewne osoby z działu HR które w tym roku jak i poprzednim miały pełne ręce pracy przy zwolnieniach się pracowników terenowych. Jeśli interesuje kogokolwiek jak się tam pracuje zapytajcie ich klientów, oni widzą na co dzień, są obiektywni i znają powody decyzji ludzi. Czy można się tam rozwinąć? Oczywiście pod jednym warunkiem że za swoje pieniądze i w swoim prywatnym czasie i uzyskując tytuł frajera roku- brak gratyfikacji ze strony pracodawcy. Ta kura nie lubi gdy jajko jest od niej mądrzejsze. Ale jeśli ktoś pomyśli po kilku latach może wyjść stamtąd z doświadczaniem i kontaktami ze szkoleń, studiów podyplomowych jakie sobie zafunduje. jeśli jesteś mądry i wiesz czego chcesz to czytając już ogłoszenie o prace, znajdziesz prawdziwe przesłanie tej instytucji, ma wspólny mianownik z NFZ- nie wiadomo co, nie wiadomo jak, nie wiadomo kiedy. Ktoś pytał tu o pozapłacowe świadczenia. niech nie pyta ile ich jest ale na jaką kwotę rocznie i kto może być beneficjentem, to nie Orlen, PGNiG czy Lotos. Wiec pozapłacowymi świadczeniami nie zapłacisz raty w banku czy auta nie zatankujesz. A jeśli temat aut, auta są podobnie jak i rowery w Pekinie, jest ich dużo ale najlepsze przed każdym który pozna regulamin ich użytkowania.
PLUSY? Ta praca pozwoli każdemu niemal zapomnieć o hobby i pasjach, zarzuci je ze względu na brak pieniędzy i czasu na nie. Jeśli palisz, lubisz podróże zagraniczne, polujesz, dobrą kuchnię preferujesz, kino po chwili zapomnisz o tym. Praca dla singli.
Urszula
15.09.2018 14:57
@MJ, a mógłbyś powiedzieć jaka jest atmosfera pracy w TDT? Jak wyglądają relacje między pracownikami? Myślę, że to też będzie cenną informacją dla osób poszukujących zatrudnienia. Nie wspomniałeś też nic o dodatkach pozapłacowych. Czy można na nie liczyć?
@Aplikant, koniecznie daj znać czy zdecydowałeś się na pracę w tym miejscu. Chętnie dowiemy się jak wyglądała rozmowa kwalifikacyjna.
08.11.2018 15:57
Z atmosferą bywa różnie zależy od sytuacji, praca typowo urzędnicza "techniczny" to tylko w nazwie. Ludzie w porządku, mili i koleżenscy większość to starsze osoby. Dodatki typowe jak w budżetówce szalu nie ma.
29.11.2018 11:35
Nie mam pojęcia, aplikować zawsze możesz próbować, jak będzie potrzeba inspektorów i spełniasz wymagane krtyteria ogłoszenia to pewnie ktoś z HR się odezwie... wskazana cierpliwość
Aplikant
28.08.2018 10:24
Zwracam się z prośbą do Inspektorów TDT, jeśli takowi czytają ten post, o udzielenie jakichkolwiek informacji nt. charakteru pracy w dozorze technicznym. Jakie są możliwości rozwoju (głównie w odniesieniu do nadzou spawalniczego, uprawnień, szkoleń etc.), zarobków, warunków socjalnych (czy TDT wśród "niezbędnych narzędzi pracy" uwzględnia również samochód służbowy?). Bardzo proszę o wspardzie i przedstawienie za i przeciw pracy w TDT. Być może niebawem zostanę zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną...
12.09.2018 18:45
Pracowałem jako Inspektor w TDT i szczerze nie polecam. Przychodzisz do pracy nikt sie Tobą nie interesuje i sam nie wiesz co masz robić. Nagle dowiesz się na co robisz uprawnienia i radź sobie sam. Nikt Ci nic nie podpowie żadnych materiałów szkoleniowych, zeronfallnfachowej fachowej opieki. Pensja kiepska na rozmowie zaczynaj od wyższej kwoty, bo.podwyżek nie ma. O samochodzie sluzbowym przypisanym do Inspektora zapomnij. Są ogolnie dostępne na które trzeba się zapisywać. Oczywiście ogólnie dostępne - niczyje a w środku (usunięte przez administratora) i smród bo nikt nie sprząta. O podwyżkach też zapomnij bo robisz kolejne uprawnienia i zero kasy za to, a trzeba niestety sporo się uczyć. Pełno biurokracji i papierów, notatek służbowych etc brak systemów informatycznych. Zawsze możesz spróbować, ale jak jesteś młody, ambitny żadny wiedzy i ciekawej pracy to jestem pewny że po pół roku zaczniesz szukać czegoś innego.
Pozdrawiam i powodzenia na rozmowie
tr
03.12.2015 23:49
hej wszystkim, nie wiem czy widzieliście ale teraz firma Transportowy Dozór Techniczny szuka inspektora dozoru technicznego w woj. dolnośląskim i kujawsko- pomorskim
Zostaw merytoryczną opinię o Transportowy Dozór Techniczny