pkm sosnowiec

Sosnowiec

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 26 ocen.

Opinie o pkm sosnowiec

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie pkm sosnowiec

Kierowca

Dlaczego tak jest? Bo teraz młodzi myślą że nic nie robią,a zarobią kokosy. Niestety realia są inne. Trzeba trochę pokręcić kierownicą. Nowym jest ciężko bo na próbnym właśnie jest się na "skoczka". Codziennie można robić inną linię tak że oczopląsu można dostać. A tak z ciekawości to jutro zapytam paru młodych kierowców ile naprawdę realnie dostali za ostatni miesiąc. Codziennie inne auto,to man,to solaris,jelcz,volvo czy mercedes. Każde auto trochę inaczej się obsługuje i może też to część odstrasza. Za dużo wiedzy na raz. Ale ja mam porównanie z innymi przewoźnikami na Śląsku i Zagłębiu i zapewniam Cię że PKM daje zarobić najlepiej z nich. Niestety oczywiście nie za darmo.

Kierowca
@Autobus LZ 12.10.2017 08:27
Włąsnie dobrze by bylo wiedziec ile taki młody teraz wezmie wypłąty bo ja caly czas sie waham przed zlozeniem cv z powodow zaro...

Rób jak uważasz. Ja Ci powiedziałem co wiem. Życzę Ci powodzenia.

Autobus LZ
@Kierowca 11.10.2017 21:05
Dlaczego tak jest? Bo teraz młodzi myślą że nic nie robią,a zarobią kokosy. Niestety realia są inne. Trzeba trochę pokręcić kie...

i dowiedziales sie kolego ile dostaje taki młody na poczatek ??

Kierowca

Troszkę nie tak. Na początku przez 3 miesiące próbnego byś miał te 13.50. Po próbnym z automatu 14.20. Po nowym roku niby ma pójść w górę płaca minimalna więc pewnie tu też stawkę podniosą. A co do linii masz wybór. Jeśli byś chciał być na tak zwanego skoczka to gwarantuję że robił byś wszystkie linie. Ale jeśli dostaniesz auto na "stan" to już inna rozmowa. Jedne auta robią głównie wioski,inne Będzin,inne Katowice. To już zależy co byś za sprzęt miał na stanie. A poza gołą wypłatą jest jeszcze premia,też z automatu. No chyba że coś przeskrobiesz to po tej premii. Do tego jeszcze jazda z wolnego. Starają się dawać wtedy dłuższe zmiany-a to już setki.

Autobus LZ
@Kierowca 10.10.2017 19:31
Troszkę nie tak. Na początku przez 3 miesiące próbnego byś miał te 13.50. Po próbnym z automatu 14.20. Po nowym roku niby ma pó...

Rozumiem ale tzw. skoczek to jest już ustawowo zrobione zaraz jak sie przyjmujesz z tego co wiem nowo przyjęty nie ma za bardzo co do gadania i skoczkiem jest sie od razu chyba ze sie po znajomości np. kierowca który jeździ już w pkmie i powie ze ten nowy to jest od niego wtedy taki nowy ma trochę ulgi. 13.50 brutto to jest 10 zl na rękę szału nie ma ..za godziny nominalne max 1800 zł z wolnego przychodzą ponoć stare szofery wiec tez ciężko się załapać premia jest uznaniowa chyba rozmawiałem kiedyś z szoferem co jezdrzą teraz tymi nowymi solarisami czy tymi hybrydami to trzeba uważać na spalanie jak jest za duży przepał po premii a w tych nowych teraz ponoć jest tak ze patrzą nawet na przekroczenie prędkości ze jadać opóźnionym nie mogą za bardzo podgonić bo potem muszą pisać wyjaśnienia z powodu przekroczenia prędkości i znów po premii.

Autobus LZ
@Autobus LZ 11.10.2017 09:25
Rozumiem ale tzw. skoczek to jest już ustawowo zrobione zaraz jak sie przyjmujesz z tego co wiem nowo przyjęty nie ma za bardzo...

Wracając jeszcze do charakteru pracy może to co mówisz to faktycznie tak jest ale nie rozumiem tylko jednego ze jest duża rotacja nowo przyjętych szofery gadają ze przyjdzie nowy popracuje tydzień dwa miesiąc i sie zwalnia i następny i tak w koło na 10 nowych zostaje 2 3 max .. wiec coś musi być nie tak. Sam znam dwa przypadki osób co się przyjęły i zwolniły po raptem 1.5 tygodnia czasu .

Kierowca

A jak nie chcesz to nic na siłę

Kierowca
@Autobus LZ 05.10.2017 16:45
może i masz racje ale rozmawialem juz z dwiema osobami ktore tam pracowaly pare tygodni i tylko tyle planistki powiedzialy ze m...

Nie wiem gdzie chciałeś iść. Czy na Zagórze czy na Gołonóg. Ja robię na Gołonogu i uważam że tu jest fajnie. Zawsze idzie się z planistkami dogadać. A co do przegubów. Dużo lepiej się prowadzi po mieście jak deskorolkę. Tym to dopiero trzeba uważać.

Autobus LZ
@Kierowca 06.10.2017 00:02
Nie wiem gdzie chciałeś iść. Czy na Zagórze czy na Gołonóg. Ja robię na Gołonogu i uważam że tu jest fajnie. Zawsze idzie się z...

Byłem na gołonogu .. wiem ze potrzebują kierowców bo nie ma kto jeździć ale brakuje mi jeszcze do dodatku stażowego 10 lat pracy aby podnieść sobie pensje bo za nominał godzin co oferują 13.50 brutto to bardzo słabo.. jeszcze w takiej pracy która jest dość odpowiedzialna . uwazam ze powinni zmienic podejscie do nowych pracownikow jesli chodzi o grafik i organizacje pracy nie moze tez tak byc ze np. kierowcy jezdza tylko na liniach ktore im odpowiadaja ci starsi stazem np. Będzin tam jezdrza tylko jedni i ci sami i wałkuja dosłownie 5 lini ktore tam jezdza 24 99 104 800 269 i tam ktos nowy nie pojdzie bo stała ekipa jezdzic dostaja linie 27 18 175 635 gdzie nie chca jezdzic kierowcy .

Szukasz pracy?

Aneta

@Kierowca dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że jesteś zadowolony z tej pracy. Możesz powiedzieć, czy oprócz wynagrodzenia można liczyć również na dodatkowe benefity, czy też pakiet socjalny?

Kierowca
@Aneta 31.08.2017 08:45
@Kierowca dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że jesteś zadowolony z tej pracy. Możesz powiedzieć, czy oprócz wynagrodzenia można...

Masz normalne urlopy,wczasy pod gruszą,w lato impreza firmowa w Boguchwałowicach. Jeśli chcesz wiedzieć więcej to zostaw jakieś namiary,a wszystko na bieżąco Ci wyjaśnię.

anonim

(usunięte przez administratora)

Kierowca

Ja tam pracuję i nie narzekam. Zarobki nawet spoko. Nie schodzę poniżej 3000. Tyle że mam 15% wysługi. Są lekkie służby,ale też są i ciężkie. Jak to w pracy. Koledzy w pracy naprawdę są w porządku. Jak coś nie wiesz to zawsze znajdzie się ktoś kto pomoże. Ja naprawdę nie narzekam i polecam pracę tutaj.

kasiabed

chciałam zapytać czy kotś ma dane do przesłania cv do pkm

Sprawiedliwa
@kasiabed 02.06.2017 17:27
chciałam zapytać czy kotś ma dane do przesłania cv do pkm

Jak nie masz znajomości w solidarności lub u burmistrza sąsiedniego miasta, albo ciotki w kadrach to zapomnij.Pracują tam ich dzieci lub wnuki.Jedynie jako kierowca autobusu masz szansę na pracę bez znajomości i NEPOTYZMU jaki tam panuje.

Joke

Wiesz co, ja tam uważam że to jest przyjemna praca dla wszystkich ludzi, którzy są w stanie normalnie do niej podejść i przepracować te kilka miesięcy bez zwalniania się z nudów czy że jest za dużo pracy

małpa

Przyjemna ta praca ale tylko dla pociotków i nierobów .Nepotyzm i ciemnota dozoru wołają o pomstę do nieba.Premiowanie kapusiów i złodziei.Atmosfera w pracy jak za Gomułki.Pensje głodowe. Jak ci nie odpowiada praca to się zwolnij - to odpowiedz kierownictwa na uwagi pracowników.

Gerard

Praca: Całkiem niezła, jeśli tylko robisz to co do ciebie należy to nie masz się czym martwić, ciągle człowiek musi się udoskonalać bo ciągle pojawia się coś nowego, ale to bardzo dobrze, ja lubię nowości bo można się rozwijać. Atmosfera: Jak w każdej pracy są ludzie w porządku jak i tzw zadymiarze, tak też jest tutaj, lecz można się z każdym dogadać. Większość pracowników służy pomocną dłonią i nawet radą w sprawach służbowych a nawet prywatnych. Ogólnie oceniam atmosferę na przyjemną. Zarobki: Jeśli chodzi o wypłaty to młody człowiek na początek powinien się cieszyć że ma taką pracę a nie z wypłaty, niestety większą kasę bierze się po pewnym czasie i jak się ma wysługę lat, ale przecież wszystko przychodzi z czasem.

EWA

SERDECZNE PODZIĘKOWANIA DLA PANA DYSPOZYTORA ( usunięte przez administratora ),ORAZ SZCZEGÓLNE DLA KIEROWCY AUTOBUSU 644 NR.BOCZNY 319 ( usunięte przez administratora )(ODDZIAŁ DĄBROWA GÓRNICZA)W DNIU 27/04/2016.WYSIADAJĄC Z AUTOBUSU, ZOSTAWIŁAM TOREBKĘ Z DOKUMENTAMI,KLUCZAMI,PIENIĘDZMI NA SIEDZENIU.JEDEN Z PASAŻERÓW WIDZĄC TO SCHOWAŁ JĄ DO SWOJEJ REKLAMÓWKI. PAN RAJEWSKI JEDNAK OKAZAŁ PEŁEN PROFESJONALIZM I CZUJNOŚĆ.ZATRZYMAŁ PASAŻERA, ODZYSKAŁ TOREBKĘ, I W STANIE NIENARUSZONYM ZWRÓCIŁ W MOJE RĘCE. SZANOWNA DYREKCJO, PROSZĘ WYCIĄGNĄĆ WNIOSKI Z POSTAWY PANA KIEROWCY. PAN DYSPOZYTOR W SPOSÓB PROFESJONALNY DOPROWADZIŁ DO MOJEGO KONTAKTU Z KIEROWCĄ I ODZYSKANIA TOREBKI. JESZCZE RAZ SERDECZNIE DZIĘKUJĘ.

Pracownik

Jak wygląda praca w PKM S-c: Na warsztacie jest spoko, jeśli nie zależy ci na dużych wypłatach i nie masz wysługi lat to jest to praca dla ciebie, tylko pamiętać trzeba o tym że lubią karać i zabierać z wypłat tzw nagrody. Jeśli chodzi o wymagania to najlepiej abyś cuda naprawiał od ręki, lub tylko przy użyciu młotka. Stawka to dla nowego 11zł/h i premia miesięczna 20% co miesiąc. Kierownictwo to karierownicze, którzy zapomnieli że czasy kiedy oni pracowali przy ikarusach dawno się skończyły. Teraz naprawia się wszystkie pojazdy bez schematów, instrukcji, na tzw czuja a jak usterka się powtarza, karzą pisać wyjaśnienia i nie przyjmują do wiadomości że autobus ma skomplikowaną budowę, zapraszamy na garaż aby nam pokazali jak to naprawiać. Często zwiększają swoje wymagania odnośnie pracowników i ich obowiązków, nie dając nic w zamian. Od jakiegoś czasu jest coraz gorzej i chodzą pogłoski że pracownicy sami chcą odchodzić, podwyżek żadnych nie będzie bo nowe autobusy chcą kupować. Proszę bardzo, niech kupują, ale nie kosztem pracowników bo bez zaplecza technicznego PKM nie wyjedzie na linie a strajk coraz bliżej. Nie polecam tam pracy, wyzysk przez duże W.

pracownik
@Pracownik 30.03.2016 23:56
Jak wygląda praca w PKM S-c: Na warsztacie jest spoko, jeśli nie zależy ci na dużych wypłatach i nie masz wysługi lat to jest t...

Jak się wszystko robi tak jak należy to praca jak kazda inna. Pasazerowie, jak klienci w sklepie, tylko tutaj więcej tzw.złodziei bo w sklepie zawsze jest ochrona albo prawie zawsze, a tutaj kanary od przypadku. Jeszcze zrozumiem, ze ktoś jedzie sporadycznie i 4,80zł to duzy wydatek, ale dla tych co jezdza codziennie albo kilka razy dziennie bez biletu, tego nie potrafie pojąc. Co do pasażerów to jacy oni dla nas kierowców i szacunku do naszej pracy tacy i my dla nich. Dla wszystkich staram się być miły, czekac i nie uciekać z przystanku. Jednak jak widze cwaniaczka, to krew mnie zalewa. Pierw przyciska przez pol minuty przycisk przy srodkowych drzwiach, a później się dziwi ze kaze mu zakupić lub okazac bilet. Kiedy nie ma i nie chce zakupić wychodzi wyzywajac na kierowcę. Może gdyby miał inne nastawienie do swiata to i swiat byłby dla niego łaskawszy :-) Zarobki w PKMie naleza do średnich. Sytuacja jest dużo lepsza niż w 2010 roku. Poza tym bilet bezpłatnych przejazdów dla pracownika, a także dla najbliższej rodziny. Po przejściu na emeryture większość pracowników także dalej ma bilety bezpłatnych przejazdów. Sprzet jest coraz nowszy wiec jakos pracy zbliza się do jakości pracy jaka jest np.we Włoszech we włoskich zakładach komunikacji miejskiej. Co do zarobkow to niewiele się roznia od zarobkow kierowców np.na Lanzarotte. Na biednej Ukrainie wszyscy potrafią wsiadać pierwszymi drzwiami, nikt się nie pcha i każdy kupuje bilet. Tam kierowca jest szanowany. Gapowicze zdarzają się często na Ukrainie w tramwajach.

praktyk

Czy był ktoś na praktyce zawodowej w PKM na warsztacie? Można się czegoś nauczyć czy traktują praktykanta typu przynieś,wynieś, pozamiataj?

Maciek M

Szkoda, że nikt nie napisze naprawdę pomocnej opinii. Ile płacą za godzinę jazdy kierowcy?? Czy są dodatki za oszczędnosc paliwa?? Czy są inne benefity jak ,,13'' czy karta Multisport?? Wczasy pod grusza?? A może ktoś wie czy nie lepiej jest w PKM Jaworzno??

anonim

(usunięte przez administratora)

KACZOR

DOSTANIESZ BILET DLA SIEBIE I ŻONY NA CAŁY ROK I JEŻDZISZ AŻ CI SIĘ ZNUDZI.

Code24

Na warsztacie nie ma szkoleń tylko wymagania . Atmosfera dość przyjemna . Nie jest zły zakład . tylko zarobki :(

Pkmowy kierowca

Bardzo fajna praca bo lubię autobusy ale mały zarobek.

PKM/KIEROWCA

Ja pracuję w pkmie od 2012 roku do teraz i jestem zadowolony choć małe zarobki do 1600zł. miesięcznie

garop

Witam wszystkich nasuwają sie mi pytania jezeli ktoś doświadczony odpowie byłoby bardzo miło...Jak wygląda program szkoleń i rozwoju pracowników w firmie.. oraz jakie możliwości rozwoju zawodowego oferuje firma swoim pracownikom.. wazne sa to dla mnie kwestie i chiałbym wiedziec dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi

kierowca
@garop 24.01.2015 22:10
Witam wszystkich nasuwają sie mi pytania jezeli ktoś doświadczony odpowie byłoby bardzo miło...Jak wygląda program szkoleń i ro...

rozwój w firmie to tylko jest dla rodziny i bliskich znajomych :)

anonim

(usunięte przez administratora)

kierowca

włanie zatrudniaja kogo się da ,zatrudniajcie więcej kobiet z nimi miło się człowiek odstresowywuje na koncowych przystankach ,poZdrawiam szczególnie 3

xxx

proponuję żeby wprowadzić okresowe badania psychiczne,bo co niektórym się we głowach przewraca

KACZOR

BADANIA PSYCHO DLA PASAŻERÓW.

mmmm

pkm jest w porządku ale nie którzy kierowcy to wyjątkowe chamy nie wypuścić kogoś z autobusu tylko dla tego że nie wsiadał pierwszymi drzwiami dla mnie niedorzeczne (usunięte przez administratora)

Fan pana S.

http://www [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] com/watch?v=axc9pKGGFXg pomijając fakt że sam nie gasiłbym tego autobusu, kierowca zachował się wzorowo.... a do tematu? może mości władze rzuciłyby okiem na Gołonóg?? Bo jak wszystkim "nie wiadomo" dlaczego "Człapka" poleciał... to dalej jest to samo tyle że na niższych szczeblach...jeśli tylko któryś z chłopaków nie wytrzyma to samymi nagraniami wideo może wydusić niezły grosz od PKMu...z drugiej strony wcale sie nie dziwie że jest cisza na ten temat...bo niby po co tracić prace na zimę?

gość

najlepiej dla kieroownictwa byłoby gdyby nie było kierowców bo trzęsą [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] przed gopem ipasażerami,boją się o stanowiska bo to są ludzie nie odpowiedni do tych stanowisk.sami karierowicze z nepotyzmu.

gość

x - 2011-01-04 14:41:03 Praca w PKM to dno... Ja własnie stamtąd uciekam. Każdemu kto chce się tam zatrudnić głęboko bym to odradził. Ja pracuję na warsztacie jako lakiernik. Nie mam wysługi lat, więc moje zarobki to max. 1500-1600 zł na rękę. Nie płacą szkodliwego nikomu na warsztacie mimo faktu że codziennie hala zadymiona od naszych ekologicznych Ikarusów i Jelczy. W zimie temperatura na hali nie rzadko spada do 3-4 st. celcjusza, w zamian wspaniałomyślny PKM funduje zupki regeneracyjne o wartosci 12 zł na każdego pracownika dziennie. 12zł za plastikową miseczkę żurku, pomidorowej, grochówki, bigosu lub czegoś podobnego + sucha bułka, czasem kiełbasa lub zimny kotlet w suchej bułce. Aż dziw bierze, że zupa z bułką może być tak droga... W niektóych jadłodajniach kupi się za to pełnowartościowy obiad. Kierownictwo jest jak w Gierkowskim ustroju. Pracowników fizycznych mają za zera, mimo faktu że sami nie prezentują wyższego poziomu intelektualnego. Zabieranie premii, c [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] stwo itp. na porządku dziennym. Związki zawodowe własciwie nie robiące nic poza odosobnionymi przypadkami gdy komuś groziła większa kara. Związkowcy obiecują wiele ale tylko w czasie wyborów do rady związkowej. Właściwie to tyle - PKM Sosnowiec w pigułce. Reasumując - Kto lubi prace w syfie, niemiłej atmosferze stwarzanej przez kierownictwo zakładu i chce się cofnąć w czasie do czasów komuny polecam PKM Sosnowiec Oddział DG - warsztat. Dla wszystkich innych - omijać szerokim łukiem - [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] z którego ciężko uciec. Pozdrawiam.w pkm s-ec zatrudniają tylko samych pociotków panuje nepotyzm.

x

Praca w PKM to dno... Ja własnie stamtąd uciekam. Każdemu kto chce się tam zatrudnić głęboko bym to odradził. Ja pracuję na warsztacie jako lakiernik. Nie mam wysługi lat, więc moje zarobki to max. 1500-1600 zł na rękę. Nie płacą szkodliwego nikomu na warsztacie mimo faktu że codziennie hala zadymiona od naszych ekologicznych Ikarusów i Jelczy. W zimie temperatura na hali nie rzadko spada do 3-4 st. celcjusza, w zamian wspaniałomyślny PKM funduje zupki regeneracyjne o wartosci 12 zł na każdego pracownika dziennie. 12zł za plastikową miseczkę żurku, pomidorowej, grochówki, bigosu lub czegoś podobnego + sucha bułka, czasem kiełbasa lub zimny kotlet w suchej bułce. Aż dziw bierze, że zupa z bułką może być tak droga... W niektóych jadłodajniach kupi się za to pełnowartościowy obiad. Kierownictwo jest jak w Gierkowskim ustroju. Pracowników fizycznych mają za zera, mimo faktu że sami nie prezentują wyższego poziomu intelektualnego. Zabieranie premii, chamstwo itp. na porządku dziennym. Związki zawodowe własciwie nie robiące nic poza odosobnionymi przypadkami gdy komuś groziła większa kara. Związkowcy obiecują wiele ale tylko w czasie wyborów do rady związkowej. Właściwie to tyle - PKM Sosnowiec w pigułce. Reasumując - Kto lubi prace w syfie, niemiłej atmosferze stwarzanej przez kierownictwo zakładu i chce się cofnąć w czasie do czasów komuny polecam PKM Sosnowiec Oddział DG - warsztat. Dla wszystkich innych - omijać szerokim łukiem - [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] z którego ciężko uciec. Pozdrawiam.

Gieroy

a przyjmują do PKM-u osoby bez doswiadczenia, ale ze wszsytkimi waznymi dokumentami i uprawnieniami ?

anonim

nie jest najgorzej, tylko szkoda zajezdni w Będzinie. Troche nie liczą się z ludżmi

Zostaw opinię o pkm sosnowiec - Sosnowiec

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie pkm sosnowiec