Fujitsu Services

Łódź

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 238 ocen.

Fujitsu Services
2 238 6 1

Opinie o Fujitsu Services

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Adam Neumann (http://1b.yt/eF)

Należy pamiętać, że ta korporacja sama będąca japońską, gdzie w Japonii kompletnie nie chce się imigrantów, ściśle naciska na to żeby przyjmować obcokrajowców, dlatego coraz więcej arabusów się kręci tutaj, ściągających swoich koleżków. Poczytajcie rzeczy z mojego linku powyżej w nicku.

https://bit.ly/2wSCJqo
@Adam Neumann (http://1b.yt/eF) 08.09.2018 13:40

Prawidłowu link poniżej

xxxx
@https://bit.ly/2wSCJqo 08.09.2018 13:42

firma jest straszna, odrażająca i ohydna... ale rasizm mimo wszystko jest jeszcze gorszy, kolego!

wilk na mikrofonie
@xxxx 09.09.2018 20:19

No tak, w tej firmie gdzie 90% osób czyta niusy z gazeta.pl i na jej podstawie wyrabia światopogląd każdy komentarz nieprzychylny imigracji = rasizm. Dobrze już naprawdę tam nie być. Firma jak to firma - jest taka jak każdy widzi. Nie wiem czemu ohydna, odrażająca i straszna niby? Ma po prostu debilny menedżment, oraz niesamowity nepotyzm i przy**bywanie się o każdą durnotę. Pamiętać jednak warto, że to właśnie takie Janusze biznesu jak Fujitsu GMD są najbardziej za przyjmowaniem imigrantów. Zresztą ch*** z wami parówy jak już kiedyś pisałem, bo i tak nie czaicie nic a nic, tylko ciągle zmieniacie temat debaty, żeby uniknąć odpowiedzi na to, co poruszone w temacie - takie talmudyczne rozważania właśnie jak Gazeta Wyborcza - no ale jak się ją ciągle czyta, to tak się potem ciągle debatuje z wami parówy.

Xxx
@wilk na mikrofonie 09.09.2018 21:04

Za rasizm i tego typu opinie wywala cie z kazdej szanujacej sie firmy

Nie jestem niewolnikiem
@Xxx 10.09.2018 23:03

Takie życie Bozenko, co zrobisz? Nic nie zrobisz... Wstyd po prostu, jak można być takim niewolnikiem. Nic nie pisz już. Z szacunku dla siebie.

xxx
@Nie jestem niewolnikiem 11.09.2018 18:42

Nie rozumiem, czyim niewolnikiem? nie życzę nikomu źle, ale ty nie powinieneś dostać nigdzie zatrudnienia ze swoimi poglądami, nawet w fujitsu!

Nie jestem niewolnikiem
@xxx 12.09.2018 17:35

Nie mam zamiaru pracować w Fujitsu GMD już nigdy, poza tym moje poglądy podziela znakomita większość osób niebędących lewackimi oszołomami, realizującymi plany Sorosa poprzez Aarona Bucholtza w Polsce. Jeden z nich jest nawet prezydentem Węgier.

serio?
@Nie jestem niewolnikiem 12.09.2018 20:19

wtf, o czym ta rozmowa? bo o pracy na pewno nie, idźcie na inne forum podsyktuować nie na temat

xxx
@serio? 13.09.2018 13:22

Jak nie o pracy? w każdej pracy, podpisując umowę, podpisujesz oświadczenie o równym traktowaniu. Niech ten wiochmen o tym pamięta!

Nie jestem niewolnikiem
@xxx 13.09.2018 17:55

Odezwał się palant, który uważa się za najmądrzejszego a przy braku argumentów wyzywa od wiochmenów. Kim ty k#rwa jesteś pajacu co? Ile Ci (usunięte przez administratora) szekli przelał Soros, czy inny niemiecki Pan żeby ten lewacki bełkot prowadzić tutaj? Pewnie nie masz tu żadnego interesu żeby pisac, tylko kręcisz temat żeby się podlizać.

Xxx
@Nie jestem niewolnikiem 13.09.2018 20:58

Nie krece zeby sie podlizac bo nadal uwazam ze fuji jest straszna firma. Ale jak to ty okreslasz lewackie zasady maja wszystkie szanujace sie korporacje i wszyscy ludzie ktorzy posiadaja mozg, wiec zostaje ci posredniak:) cale szczescie, bo tacy ludzie jak ty powinni klepac biede, tylko szkoda, ze ja musze ich utrzymywac!

Nie jestem niewolnikiem
@Xxx 13.09.2018 22:58

Pracuje, nie korzystam z lewackich wynalazków typu pośredniak, bo obecnie mam pracę a jak mieć nie będę to mam siano odłożone. Utrzymywać to możesz jedynie balans na desce klozetowej łośku, już ty na pewno najwięcej z tych swoich marnych zarobków byś mnie utrzymywał. Nie ośmieszaj się. Co miesiąc dotujesz dzięki lewackim wynalazkom tysiące samotnych mam z ich dzieciakami i kolejne tysiące z 500+. Masz takie pojęcie o wszystkim, że dalsza debata z tobą nie ma sensu, bo niewykształcony łoś i tak nie wie o czym się do niego gada.

xxx
@Nie jestem niewolnikiem 13.09.2018 23:18

spokojnie, twoje zatrudnienie na pewno się skończy, gdy tylko twój przełożony dowie się, jakie masz poglądy:)

Nie jestem niewolnikiem
@xxx 14.09.2018 16:59

Już od ponad roku wie jakie mam poglądy. Szanuje je, a Ty postubecka progenituro możesz się od nich odwalić,jak każdy komuch i lewak byś chciał wszystkim za poglądy dowalić co? Durny smieciu i tchórzu zza klawiatury. Napiszesz kim jesteś, że tak Cię to boli? Prowokatorem policjancikiem? Papugą, czy pismakiem z GW?

xxx
@Nie jestem niewolnikiem 14.09.2018 18:10

Oops śmieciem to jesteś ty, nie ja i licz się ze słowami, bo możesz dużo stracić ze swojej marnej pensji, bo mam dobrą prawniczkę. Więc kajasz się na kolanach? (To bym ci polecał teraz)

Nie jestem niewolnikiem
@xxx 15.09.2018 13:08

Widać, że związek z tym co wymieniłem na pewno istnieje. Nie kajam się, żegnam i "pozdrawiam" środkowym palcem.

xxx
@Nie jestem niewolnikiem 15.09.2018 15:46

Oj, kotuś, tak łatwo ci ni będzie, sprawdzaj skrzynkę pocztową codziennie, bo będzie pisemko od prawnika :* Całuję mocno:*

rr1010@interia.pl

Witam Zastanawiam się nad ofertami na Linux Engineer / Windows Server Engineer (RIM). Pracuję obecnie na podobnym stanowisku, więc jakiegoś super parcia na zmianę nie mam. Jednakże chciałbym rozwijać się, poznać coś nowego. Zastanawia mnie trochę ilość ogłoszeń na te stanowiska i częstotliwość ich pojawiania się (czyżby duża rotacja pracowników?). Czy ktoś z pracujących na tych stanowiskach może napisać jak wygląda tam praca? Czy w ogóle warto? Sporo narzekania na kadrę kierowniczą/HR. I co to znaczy "Attractive salary" w Fujitsu na tych stanowiskach? Jakieś widełki? 6 z przodu (netto) jest realne?

Matt
@rr1010@interia.pl 10.09.2018 22:39

Hej! Jesli chodzi o rozwoj to na pewno bedzie to dobra opcja- duzo roznych klientow, duzo roznych technologii... Nie bedziesz narzekal ;). Co do ogloszen, duzo nowych kontraktow i awanse wewnetrzne- dlatego wlasnie pojawiaja sie co chwila ogloszenia. Rotacja jest bardzo niewielka i najczesciej juz po dlugim stazu w firmie. Jesli chodzi o zadania wspomnianych teamow, nie jestem w stanie Ci powiedziec czym dokladnie sie zajmuja. Sam klimat pracy bardzo spoko, RIM jest ok i nie ma tam cisnienia, gonienia czy jakis dziwnych akcji. Tak dlugo jak robisz swoje jest ok. Kazdy pomoze, doradzi i odpowie na pytania. Co do pensji, moge Ci powiedziec ze jest realne, ale wszystko zalezy od stopnia wtajemniczenia (z reguly sa Junior/Regular/Senior), od technologii, od zapotrzebowania... Najlepiej wyslac CV i kwestia pensji zajac sie juz bezposrednio po wstepnej rozmowie. Powodzenia! A jak masz jeszcze jakies pytania to wal :).

Aneta

Super praca, świetnie zarządzana firma. Ludzie z 3-miesięcznym doświadczeniem w zarządzaniu ludźmi, którym bym nawet nie zostawiła budy z psem do popilnowania, zostają managerami. Gratulacje! Najgorzej zarządzana firma, w jakiej kiedykolwiek pracowałam! Lipa na maxa!

Mokra Jola
@Aneta 31.08.2018 20:32

Aneta, nie narzekaj, przynajmniej są super za robki, ja jako team manager bez doświadczenia mam ponad 10koła i tylko poganiam tych w pampersach:)

Fudaj
@Aneta 31.08.2018 20:32

Dodajmy - "otwarci" ludzie najczęściej płci żeńskiej.

Tim
@Mokra Jola 01.09.2018 23:51

Ile masz??? Hehehe... chyba pensje z 2 miesiecy zliczylas...

PiotrK
@Aneta 31.08.2018 20:32

... bo generalnie menadżerowie rosną na drzewach, i nigdy nie schańbili się inną pracą :P A poważniej, Łódź jest drenowana z kadry techniczno/wyższej, więc jedyną opcją posiadania ogarniętego managementu jest po prostu awansowanie sensownych ludzi i ich szkolenie w tym czego potrzebują do nowego stanowiska, co Fuji z całą pewnością praktykuje. A że czasem trafia się ktoś kto nie jest sensowny a mimo tego przechodzi rozmowę przed awansem... cóż, w każdej dostatecznie dużej organizacji trafiają się czarne owce. Ale to nie oznacza że jest to regułą - wręcz przeciwnie. Btw. mój szef w Fuji to kolega z liceum, który przed naszym zespołem nie zarządzał niczym, był "szeregowym" pracownikiem. I uważam że jako szef sprawdza się po prostu świetnie - właściwy człowiek na właściwym miejscu.

Tim
@PiotrK 03.09.2018 11:43

I tu sie mylisz.... taki czlowiek nie ma prawa znac sie na niczym w zakresie zarzadzania.. po prostu robi na wyczucie... powodzenia z takim managementem... tutaj trzeba miec wiedze, doswiadczenie, a nie 'wydaje mi sie ze wiem'. Zreszta wiekszosc z managerow z tego co slyszalem w Fuji to ludzie co pare lat temu pracowali na desku...

JoR
@Tim 03.09.2018 21:08

Przecież tam się awansuje nawet nie za wiedzę, tylko i wyłącznie praktycznie za bycie konfi, oraz z polecenia kolegi.

PiotrK
@Tim 03.09.2018 21:08

@Tim Rozumiem że ludzie rodzą się z doświadczeniem w managemencie? :-) I, nie, nie robi tego na wyczucie - przechodzi kursy, szkolenia, kompleksowe przygotowanie. Btw. awanse na managera są możliwe z każdej linii biznesowej, a że akurat desk to procentowo największa linia, stąd twoja statystyka :-) (Tak, Fujitsu preferuje managera od siebie a nie z zewnątrz - przynajmniej zna specyfikę firmy i wie co i jak działa dosłownie od podszewki)

PiotrK
@JoR 03.09.2018 23:25

Jeżeli koledzy cię polecają - Fujitsu jak najbardziej rozważy taką kandydaturę, nie ma w tym nic złego - to zresztą dobrze świadczy o kandydacie. Ale decydująca jest wciąż rozmowa kwalifikacyjna.

Amy
@Tim 03.09.2018 21:08

Czyli rozumiem, że wykształcony człowiek będzie bardziej kompetentny niż osoba, która ciężka praca awansowała na wyższe stanowisko? Fujitsu ma swój styl pracy, każda linia biznesowa jest inna i często osoba świeżo po awansie (bez wcześniejszego doświadczenia w zarzadzaniu) sprawdza się lepiej niż doświadczony manager z zewnątrz. W pracy managera nie chodzi tylko o zarządzanie ludźmi ale wiedzy o specyfice pracy i szanowaniu swojego teamu. Pracowałam w wielu miejscach i z doświadczenia szczerze mogę powiedzieć, że wolę mieć przełożonego, który kilka lat temu był agentem. Oczywiście jak Piotr wyżej wspomniał - ZAWSZE zdarza się czarne owce, w pewnym momencie firma się bardzo szybko rozrastala więc wielu ludzi dostało nowe możliwości i wiadomo, że nie każdy podoła.

Tim
@Amy 04.09.2018 14:35

"często osoba świeżo po awansie (bez wcześniejszego doświadczenia w zarzadzaniu) sprawdza się lepiej niż doświadczony manager z zewnątrz" Dokladnie, aby powielac bledy poprzednikow i miec poslusznych i grzecznych leaderow, ktorzy ida jak owieczki jedyna sluszna droga... A czemu taka osoba z SD nie awansuje do finansow? Na ksiegowego? Przeciez zna firme, procesy....???

Fancy
@Tim 04.09.2018 21:35

Popieram Cię kolego - Karyna podpisana jako Amy nie rozumie, że ta sama logika i eksperymenty doprowadziły też do tragedii w Czarnobylu.

PiotrK
@Tim 04.09.2018 21:35

Jeżeli ogarnia księgowości - why not? Nie wiem jak to wygląda w finansach, ale u nas w R&D jest przynajmniej parę osób które pracowały wcześniej w SD (ba, nie są po studiach informatycznych, to samouki!) Czy to oznacza że są gorszymi pracownikami? Wręcz przeciwnie - są bardziej zmotywowani do rozwoju własnych kompetencji i świadomi tego co muszą opanować. I tak, w pełni popieram że lepiej jest uczyć się na cudzych błędach niż własnych. Dlatego właśnie manager nie jest wyrzucany bez spadochronu tylko przechodzi gruntowne szkolenie w tym co ma robić. Zadam inne pytanie: jako pracownik preferujesz managera który jest wykształcony, ma porobione kursy i traktuje zespół jako tabelkę w Excelu ("Ten pracownik to nierentowna inwestycja, skreślamy go" - słyszałem takie zdanie w innej firmie!), czy też pochodzi z zespołu i zna specyfikę pracy?

zainteresowany
@Tim 04.09.2018 21:35

SD - IT a księgowość to chyba dwie rózne sprawy i zakresy umiejętności, wiedzy, kompetencji.

PiotrK
@zainteresowany 05.09.2018 10:36

Jeżeli masz umiejętności, wiedzę i kompetencję z zakresu księgowości a z jakiegoś powodu trafiłeś do SD, to śmiało można aplikować na wewnętrzną rekrutację. Stanowisko dla człowieka, nie na odwrót :)

Szateusz Radziul
@Amy 04.09.2018 14:35

No patrz Pani! Cóż za zdziwko!? Wykształcony będzie bardziej kompetentny na dane stanowisko, nawet jeśli brakuje mu trochę obeznania w działaniu danego zespołu, bo ma szersze horyzonty i jeżeli pojawi się jakiś problem, to korzystając z wiedzy jaką ma znajdzie dużo więcej alternatywnych rozwiązań danego problemu. Będzie potrafił też myśleć perspektywicznie i od razu eliminować proaktywnie przyszłe problemy zanim te się w ogóle pojawią. Nie wiem co ma tu ciężka praca do awansu mieć? Chyba to żeby jak sam zapierdzialał ktoś jak głupi, potem innym takie tempo roboty narzucać - bo w Fujitsu tylko to się liczy - ilosć nie jakość. Co do ciężkiej pracy w tej firmie - to prędzej garba dostaniesz jak awans. Sam pamiętam jak tu byłem i jacy ludzie zostawali managerami - typu wyśmiewany tu "Buk, Chonor" w Centrice. On i otwarte laski z pewnością ciężką pracą zawdzięczają awans. Handluj z tym.

Tim
@Amy 04.09.2018 14:35

'wolę mieć przełożonego, który kilka lat temu był agentem' A chcialbys miec takiego ksiegowego? No wlasnie...

Tim
@PiotrK 05.09.2018 09:22

Gruntowne szkolenie? Czy ty nie widzisz problemu, ze szkola osoby, ktore byly szkolone rok temu przez osobe ktora byla szkolona rok temu przez osobe ktora byla agentem... Czyli ja na SD nauczylem sie, ze 2x5 jest 9 i przekazuje ta wiedze dalej... NIe ma nic zlego w awansach wewnetrznych, ale z tego co wiem to jest to kapanie sie we wlasnych wspanialych pomyslach, co dostawalem nowego managera to byl dokladnie kopia agenta z SD z cala sterta pseudokorporacyjnej papki. Jak agenci w Matrix... a kto nie pasowal do szerego to... coz... zycie... Jest tylko jedna droga zwana Fujitsu. Nie chanbimy sie nauka od innych.

Tim
@PiotrK 05.09.2018 09:22

'jako pracownik preferujesz managera który jest wykształcony, ma porobione kursy i traktuje zespół jako tabelkę w Excelu czy też pochodzi z zespołu i zna specyfikę pracy' I tu Cie zaskocze - moge nowego managera nauczyc specyfiki pracy w 2 miesiace. Agenta znajacego specyfike pracy, ale nie majacego zadnych podstaw managerskich - lata... Nie wiem tez czemu ma to byc to LUB to? Wystarczy wziac Agenta, ktory ma wyksztalcenie managerskie albo go na roczne studia wyslac. Albo osobe z zewnatrz i doszkolic w jedynej slusznej drodze Fujitsu... Ale latwiej wziac agenta, dac mu pare dni szkolen i tytul managera...

Tim
@PiotrK 05.09.2018 10:58

"Jeżeli masz umiejętności, wiedzę i kompetencję z zakresu księgowości a z jakiegoś powodu trafiłeś do SD, to śmiało można aplikować na wewnętrzną rekrutację. Stanowisko dla człowieka, nie na odwrót :)" Umiejetnosci, wiedze, kompetecje... A ktore z powyzszych w zakresie zarzadzania ma czlowiek co przez ostatnie 3 lata naprawial Firefox na drugiej linii???? "Normalnie" potrzeba na to minimum 1-2 lata ciezkiej nauki (nie szkolen prowadzonych przez managera, ktory tez byl agentem 5 lat wczesniej)

Wojciech G.

Czy mogę prosić o informację jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko C++ developera w Katowicach? Czego mogę się spodziewać? Czy trzeba znać bardzo dobrze angielski? Czy rozmawia się na co dzień w pracy po angielsku? Oceniam mój angielski na B1, może B2 i obawiam się, że w pracy na co dzień trzeba mówić po angielsku? Wie ktoś jak to wygląda?

Mateusz
@Wojciech G. 23.05.2018 15:22

Podpinam się pod pytanie. Mam maksymalnie B1 z angielskiego ale ponad 4 letnie doświadczenie. Jest sens aplikować?

Piotr K.
@Mateusz 23.05.2018 22:59

Generalnie po wysłaniu CV najpierw zadzwoni do ciebie ktoś z HRów pogadać o samej pracy, poznać ciebie i ew. sprawdzić angielski. Potem prawdopodobnie będzie test na codility (nie przejmuj się jeżeli nie rozwiążesz go na 100%, on ocenia znacznie więcej parametrów niż tylko udało się/nie udało się) i na zakończenie zostaniesz zaproszony na rozmowę z twoim potencjalnym przełożonym, prawdopodobnie w asyście kogoś technicznego z zespołu do którego miałbyś dołączyć. Tutaj też nie ma co panikować, mój przełożony na ten przykład to kolega z liceum :-) Natomiast co do angielskiego w pracy na codzień – cała dokumentacja i kod źródłowy powstaje w tym języku, zdarzają się też rozmowy (via Skype/telefon) z kimś z zagranicy kto nie mówi po polsku. Nie jest tak że musisz płynnie nawijać z idealnie brytyjskim akcentem, ale musisz przynajmniej być w stanie zrozumieć kogoś kto – prawdopodobnie – też nie jest native speakerem. Mamy dodatkowe, darmowe kursy językowe dla pracowników, więc jeżeli nie boisz się bariery wejścia, dalej będzie łatwiej.

Mateusz
@Piotr K. 06.06.2018 08:44

Super dzięki za informacje :)

Jakub74
@Wojciech G. 23.05.2018 15:22

Jeśli chodzi o angielski to nie wymagają nie wiadomo czego, trzeba być komunikatywnym. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na sam proces rekrutacji. Miałem rozmowę na stanowisko techniczne w Katowicach i muszę stwierdzić, że bardzo słabo to wygląda. Pomimo zapewnień o informacji zwrotnej nic takiego nie nastąpiło. Wiem od kolegów, którzy też mieli wątpliwą przyjemność aplikować do Fujitsu, że nie dostali po rozmowach żadnych informacji. Podsumowując wypowiedź, w Katowicach bardzo słabo to wygląda. Zarobki również nie powalają.

Anna
@Jakub74 14.06.2018 07:47

Przykro mi, że taka sytuacja Cię spotkała, ale daj znać na adres recruitment@ts.fujitsu.com, że nadal czekasz na feedback, a na pewno dostaniesz informację zwrotną. Jeśli chodzi o zarobki, to są one w dużym stopniu uzależnione od doświadczenia i posiadanych umiejętności, jest jednak wiele czynników pozapłacowych, którymi Fujitsu plusuje (np. certyfikowane szkolenia dla pracowników).

Piotr K.
@Anna 14.06.2018 21:11

Nie aplikujesz przypadkiem na interna? Jeżeli chodzi o to stanowisko, to nie Fujitsu płaci, tylko urząd miasta. Stawka jest płaska i ustalana z góry przez urzędników dla całego miasta - nie mamy na nią żadnego wpływu. Natomiast jeżeli po internshipie zdecydujesz się zostać z nami, stawka będzie znacząco wyższa :) Btw. rekruterom zdarza się nie odpisywać przez chwilę, w R&D otwarcia - zwłaszcza na te niższe stanowiska - mutują bardzo mocno. Zdarza się że przez 2-3 tygodnie nie ma o czym pisać do kandydatów, a potem przychodzi manager i mówi: "Panowie, dajcie mi 3 juniorów na czwartek"

@Jakub74
@Anna 14.06.2018 21:11

Niestety pomimo napisania bezpośrednio na adres recruitment@ts.fujitsu.com zapytania, było to dwa tygodnie temu, nie dostałem żadnej odpowiedzi.

zainteresowany
@@Jakub74 16.07.2018 13:53

Cześć, z ciekawości, ktoś się odezwał?

Mt
@@Jakub74 16.07.2018 13:53

Ja po 2 miesiącach nie dostałem żadnej informacji a byłem w podobnej sytuacji :/ Katowice nie bardzo sie starają chyba o pracowników

zainteresowany
@Mt 21.08.2018 16:04

Firma ma na profilu na pracuj napisane, że "From the submitted applications, we choose those which suit our needs best. Only those candidates who fulfil the requirements will be contacted." czyli że odzywaja się tylko do kandydatów, którzy spełniaja kryteria i potrzeby na te rolę najbardziej. Może też być tak, że nie szukaja juz pracowników na to stanowisko, co nie zmienia faktu, że w dobrym tonie jest dawać znać wszystkim.

xxx

U mnie proces rekrutacji był bez zatrzeżeń - mimo, że ostatecznie wybrałam inną ofertę, to nie ma nic do zarzucenia od tej strony. Może miałam szczęście, a może jednak pracują w tym zakresie nad improvementem :)

????Skatova????
@xxx 31.07.2018 15:28

Comment by HR Team. ????

anonymous

Hey. Miałam krótką przygodę z tą firmą na moje szczęście. Aplikowałem na jedno ze stanowisk. Na początku krótki telefon z zapytaniem o możliwość porozmawiania. Akurat byłam w pracy wiec poprosiłam o tel. o godzinie x. Pan z rekrutacji zadzwonił 2,5 h później niż się umawialiśmy...pomyślałam „ok pewnie był zajęty zdarza się”. Podczas rozmowy opisał krótko stanowisko, powiedzial ze praca jest od pon do pt czasami jakaś sobotę, praca w godz 8-16 i 12-20. Pomyślałam ok. Była tez krótka weryfikacja języka. Po rozmowie tel pan zaproponował rozmowę kwalifikacyjna w piątek. Powiedział ze najpóźniej w czwartek przed 12 dami znać o której godzinie. I? Cisza.... Pan zadzwonił w pon (!) żebym przyszła w środę. Pomyślałam znowu „okej... dam im szanse, może mieli jakieś zamieszanie”. Rozmowa wypadła świetnie po 4h zadzwonił do mnie ze chcą mi zaproponować prace tylko żebym skróciła okres wypowiedzenia na datę x. Co mnie zaskoczyło podczas rozmowy to to że warunki zatrudnienia byle inne: praca 24/7 niedziele tez czyli inaczej niż przedstawiał mi to rekruter. (Lampka ostrzegawcza) Podczas rozmowy kwalifikacyjnej powiedziałam tez ze mam dłuższy wyjazd wakacyjny. Chcąc się upewnić czy to nie będzie dla nich problem pytałam dwukrotnie : przez tel i przez e.mail czy wyjazd nie będzie przeszkoda....”nie. Oczywiście ze nie”. Pan zapytał się kiedy może zadzwonić żeby zapytać czy udało mi się skrócić okres wypowiedzenia. Powiedziałam żeby zadzwonił popołudniu x dnia gdyż rano porozmawiam z moim obecnym kierownikiem. No wiec idę rano do mojej pracy, mówię ze się zwalniam ze muszę jak najszybciej bo tam mnie „chcąą”. Kierowniczka załamana ale zgadza się. Myśle „super”pisze do Pana z Fujitsu ze mam info odnośnie okresu wypowiedzenia po czym po 4h MAILOWO DOSTAJE INFORMACJE OD NIEGO „ROZMAWIAŁEM Z PANI MANAGEREM I ZE ZATRZYMUJĄ MI MIEJSCE OD POCZĄTKU WRZEŚNIA!!! Zero telefonu tylko jakiś głupi mail! Wyobrażacie sobie?! Zwalniam się skracam dla nich okres wypowiedzenia na ich prośbę a oni mi proponują prace od września?! Masakra, czyli zostaje bez pracy i łaskawie mam czekać 2 miesiące na bezrobociu nie będąc pewna czy w ogóle dadzą mi prace. Po krótkiej rozmowie tel podczas której powiedziałam panu x ze jak to? Sami państwo chcieli? Ze wypowiedziałam swoją poprzednia prace !? na ich prośbę pan z rekrutacj chyba sie przeraził i po3 h oddzwonił do mnie ze jednak mnie chcą wcześniej :o :o. Na szczęście udało mi się wycofać wypowiedzenie. Nawet nie bede komentować.. takiego braku szacunku i braku profesjonalizmu nigdy nie widziałam. Jestem w takim szoku że taka duża firma tak postępuje z ludźmi. Nigdy więcej nie złoże tam aplikacji. Nie chce wymieniać nazwisk pewnie ten pan czyta te komentarze tez. Także pozdrawiam serdecznie i dziękuje za prace,ale nie są dla mnie państwo wiarygodnym pracodawcą.

Maleckove
@anonymous 16.06.2018 23:03

A było czytać komentarze wcześniejsze i nie byłoby problemu. A przepraszam, mogłaś na nie nie trafić, bo ta firma jest jak komunistyczna dyktatura - nie znosi wolności do wypowiedzi i je zgłasza do usunięcia - jak nie papuga interwencję podejmuje i paragrafowa formułę klapnie. Wolność do wypowiedzi w tej firmie jest iluzoryczna wbrew temu co głoszą zatrudnione w niej osoby od HR (hr plankton), oraz różni "działacze" z komitetu zfśs. Nie odpuszczaj - zgłoś ich do PIP ????

anonymous
@Maleckove 17.06.2018 18:03

Też o tym myślałam. Na szczęście wszystko jest udokumentowane mailowo. Widziałam ocenę tej firmy tutaj ale jeżeli chodzi i negatywne komentarze to trzeba się trochę naszukać... zreszta myślałam ze żadna firma nie jest idelana i wszędzie się znajdzie jakiś negatyw. Ale jak widać taka ocena firmy nie bierze się z sufitu. Na prawdę żałuje że tak się dałam nabrać. Nigdy więcej, mam nauczkę na przyszłość. Całe szczęście ze udało mi się wycofać wypowiedzenie i mam pracę.

elbo.in/a3H
@anonymous 18.06.2018 13:51

Usunięte opinie są tutaj - elbo.in/a3H Gdyby adres wycięto, to wystarczy skopiować mój nick

aśka
@anonymous 16.06.2018 23:03

haha, standard, ciesz się, że wycofałaś wypowiedzenie. dalej by było tylko gorzej:) też się nabrałam na piękne logo, reklamy i foldery:D

FUJITSU REKRUTACJA
@anonymous 16.06.2018 23:03

Dzień dobry, reprezentuję dział HR Fujitsu Poland, niestety sytuacje jak opisana powyżej a wynikające z nieporozumień lub tymczasowo dłuższego czasu kontaktu z naszej strony się zdarzają, co nie jest naszym standardem. Pracujemy w dalszym ciągu nad usprawnieniami, które mają pomóc nam jeszcze lepiej monitorować aplikacje, ścieżkę rekrutacji kandydatów, a także sposób komunikacji. Mamy prośbę o zgłaszanie wszelkich niejasności i uwag bezpośrednio do Fujitsu. Każdą z takich sytuacji zajmujemy się indywidualnie. Jeśli któremuś z czytających portal GoWork zdarzyła się podobna sytuacja lub ma uwagi dot. procesu rekrutacyjnego prosimy o wysłanie wiadomości o tytule FUJITSU REKRUTACJA na adres mailowy recruitment@ts.fujitsu.com lub w wiadomości na Facebooku– www.facebook.com/FujitsuPoland. Pozdrawiam, Damian

anonymous
@FUJITSU REKRUTACJA 10.07.2018 14:47

Witam. Sytuacja która miała miejsce wynikała najprawdopodobniej z nieporozumień, ale w Państwa firmie, a nie z mojej winy. I nie wynikała tez z „tymczasowo dłuższego kontaktu” z Państwa strony, ponieważ trwało to ok 1 tygodnia. Na rozmowie kwalifikacyjnej przekazano mi inne warunki zatrudnienia, informowałam również Panią Manager odnośnie mojego wyjazdu wakacyjnego. Wszystko jest udokumentowane mailowo. Takie sytuacje w ogóle nie powinny mieć miejsca.

Cześć
@anonymous 13.07.2018 12:07

Haha “takie sytuacje sie zdążają co nie jest naszym standardem” dobre sobie ;) czyli zwalniasz się zostajesz na lodzie a oni Ci mówią „ummm sorry no zdarza się”. Groteska...

Marta

Co sądzicie o pracy w Fujitsu Services? Czy jest to pracodawca godny polecenia, oferujący stabilne zatrudnienie? Jakie macie zdanie na temat atmosfery oraz warunków zatrudnienia? Czy występuje duża rotacja? Napiszcie, jakie dostrzegacie wady i zalety pracy w firmie. Wasze komentarze przydadzą się osobom poszukującym nowego miejsca pracy.

vbvb

od 2 mies czekam na mail potwierdzenie, ze mnie biora (mam info tylko telefonicznie). Zadnych informacji kiedy mam przyjsc, na ktora godzine. Na maile nie odpisuja na telefony nie odpowiadaja bardzo dziwne i podejrzane

Mat
@vbvb 25.06.2018 16:53

W Katowicach czy Łodzi?

Witold

Idealnych firm nie ma. Zawsze można zmienić!

Zainteresowany.

Jakie zarobki na stażu - Intern RIM?

Piotr K.
@Zainteresowany. 14.06.2018 16:33

Standardowo nie powinno się tu pisać o zarobkach, ale intern ma stałą stawkę dla całego miasta - płacimy nie my, tylko urząd miasta (i dlatego nie mamy na jej wysokość żadnego wpływu). Przyznaję, nie jest to kwota zwalająca z nóg; Natomiast jeżeli z nami zostaniesz po skończeniu stażu (a zwykle ludzie zostają :-) ), możesz się spodziewać znacznego skoku (rzędu nawet 2x) po przejściu na stanowisko juniorskie.

Cezary

Na co zwraca firma uwagę podczas rozmowy?

Piotr K.
@Cezary 09.06.2018 22:34

Przede wszystkim na ciebie i twoją wiedzę, zaangażowanie i chęci :-)

N.

Jak wygląda proces rekrutacji na programistę ?

Sick
@N. 04.06.2018 08:56

Skladasz aplikacje, ktos do Ciebie oddzwoni jak jestes dobry i zaprosza na rozmowe i zapewne test techniczny... Nie wiem co to za pytanie... :/ Aplikuj jak jestes dobry, poczytaj czy firma warta uwagi i juz

Pepor

Cześć, jestem zainteresowana praca w nowym oddziale w Katowicach na SD, mogę wiedzieć ile wynoszą mniej więcej zarobki? Jest 2 z przodu na rękę ?

P
@Pepor 23.03.2018 15:11

To napewno ????

Pepor
@P 23.03.2018 16:09

Tak lub nie ??????

Anna
@Pepor 23.03.2018 15:11

Wszystko zależy od tego o jaką dokładnie pozycję chcesz się ubiegać i z jakimi językami.

Xxx
@Anna 25.03.2018 19:59

Nie ważne jakie stanowisko, o ile jest to stanowisko typowo biurowe 2 z przodu będzie

zainteresowany
@Xxx 26.03.2018 18:07

Co masz na myśli przez satnowisko typowo biurowe? Przeciez innej pracy niż w biurze tam nie ma.

FujitsuRobot
@Pepor 23.03.2018 15:11

lepiej nic tam nie wysyłaj, albo wyślij, zatrudnij się i podziel się szczerą opinią, jak to wygląda od środka. Ja już niestety się przekonałam na własnej skórze

Anna
@FujitsuRobot 28.03.2018 19:37

Przykro mi, że masz takie doświadczenie, ale czy możesz dokładniej powiedzieć, co spowodowało taką opinię?

FujitsuRobot
@Anna 29.03.2018 10:47

zatrudnij się Anno, to pogadamy. generalnie szkoda języka strzępić, takiego braku profesjonalizmu nie znalazłam nigdzie indziej!

zainteresowany
@FujitsuRobot 08.04.2018 21:37

a konkretniej? profesjonalny/nieprofesjonalny - słowo wydmuszka, co znaczy wszystko i nic...

uQciu
@zainteresowany 09.04.2018 11:12

Pracuję w Fuji w Łodzi. Jeśli chodzi o Service Desk to mega fajna praca, ale to też zależy od tego na jaki desk trafisz. 2 z przodu jest bez problemu. Też podchodziłem do tej roboty sceptycznie a okazało się, że jest super a i nawet awansowałem. Polecam!

anonymous
@Pepor 23.03.2018 15:11

eh ludzie nie psujcie rynku z jezykami po studiach z doswiadczeniem i za 2-2,5 tys chcecie pracowac co za dojni...

x

Z bdb angielskim i bez studiów jest szansa tu aplikować? Doświadczenie ponad rok w biurowej pracy, młoda osoba.

Anna
@x 17.05.2018 17:36

Wszystko zależy na jaką pozycję chcesz aplikować. Ale do Service Desku sam angielski, nawet bez większego doświadczenia IT może wystarczyć przy odpowiednim zaprezentowaniu się na rozmowie.

jola

Hej czy rozmowa rekrutacyjna jest prowadzona po angielsku?

Anna
@jola 23.05.2018 16:16

Rozmowa przynajmniej częściowo będzie przeprowadzona w języku angielskim. Natomiast jeśli aplikujesz na stanowisku z dodatkowym językiem (np. niemiecki, francuski) to ten język również zostanie sprawdzony w trakcie rozmowy.

Natalia

Podpowiedzcie czy firma prowadzi aktualnie jakieś rekrutacje?

zDolna lala
@Natalia 16.03.2018 17:29

prowadzi na Górnym Śląsku, dla zmyły podają że na zDolnym :D

zdolniacha
@Natalia 16.03.2018 17:29

Natalia jak ty sama nie umiesz sobie sprawdzic czy firma prowadzi rekrutacje to gdzie ty sie pchasz? Tam wymagaja od ludzi podstawowej znajomosci komputera a ta obejmuje miedzy innymi obsluge przegladarki internetowej. Czyli tlumaczac chlopu => google=> praca fujitsu miasto. Albo strona firmy rekrutacja/praca .

zainteresowany
@zDolna lala 16.03.2018 22:18

gdzie ty widziałeś/aś zDolnym? zdolny to chyba inne słowo jednak...

pampersownik
@zainteresowany 18.03.2018 22:00

zainteresowany, pampers zmieniony w przerwie? opowiesz cos o pracy w cell center? czy moze service desk nie jest call center?!

ewcia
@Natalia 16.03.2018 17:29

czy ktoś już może był na rozmowie? dzwonili do kogoś? wysłałam CV i czekam no i nie wiem czy mam szanse czy nie..czy już rekrutują?

Anna
@ewcia 26.03.2018 13:53

Rekrutacja na różne pozycje trwa cały czas. Jeśli wysłałaś CV to powinnaś dostać zwrotkę, że skontaktują się z Tobą w ciągu 14 dni o ile Twoje CV pasuje do pozycji na którą aplikowałaś.

ewcia
@Anna 29.03.2018 10:44

no dostałam te standardową automatyczną odpowiedź, pytanie czy już ktoś był na rozmowie? do kogoś dzwonili itp?

zainteresowany
@ewcia 03.04.2018 11:50

Cześć, rekrutacja trwa stale, rozmowy odbywają się ciągle i na rózne pozycje, do różnych linii biznesowych, więc skonkretyzuj pls pytania.

Zainteresowana123
@ewcia 03.04.2018 11:50

Hey, dzwonili do Ciebie? Ja wysyłalam CV na stanowisko w Katowicach, mail przyszedł mi, że dziękują za aplikację na Łódź... I dopiero w zeszłym tygodniu, ponad 2 miesiące od maila umówiła się ze mną panna na rozmowę telefoniczną. Szczerze, to już zapomniałam jakie to było stanowisko!! A Jak u Ciebie?

ciekawy

dadza 4 z przodu za druga linie?

Amy
@ciekawy 09.03.2018 21:51

Hej, najlepiej pojsc na rozmowe - wtedy po rekrutacji i okresleniu jakie masz doswiadczenie i wiedze dowiesz sie jaka stawke zaproponuja :)

Xx

Może ktoś opisać przebieg rozmowy kwalifikacyjnej (oprócz testu, który wiadomo że będzie) ?

Amy
@Xx 28.04.2018 15:02

Tutaj zalezy kto przeprowadza rekrutacje, w idealnym swiecie to jest rozmowa kwalifikacyjna na podstawie Twojego CV - omowienie doswiadczenia, znajomosci roznych programow, co lubisz robic, jaki/jaka jestes, wady/ zalety. Pozniej w wiekszosci przypadkow jest test z podstawowej IT wiedzy, badz test na sprawdzenie jezyka (np trzeba odpisac na mail). Jesli potrzeba wiecej info - sluze pomoca :)

kandydat

hej Jakies testy sa na service desk agent?

vb
@kandydat 02.05.2018 23:16

nie, sprawdzaja tylko znajomosc jezykow

Amy
@kandydat 02.05.2018 23:16

Hej, testy sie zdarzaja z podstawowej znajomosci IT tj. co to jest IP Address itd. Jednakze najwazniejsza jest znajomosc jezykow wiec warto sie przygotowac jesli ta wiedza IT jest slaba :) pozdrawiam!

Marta

@Magda a jak wygląda sytuacja z dodatkowymi, pozapłacowymi benefitami? Orientujesz się jak wygląda kwestia z aktualnymi rekrutacjami, czy obecnie są prowadzone? Czy po okresie próbnym możesz liczyć na premię do podstawy? Daj znać, wielu osobom się przyda ta wiedza.

Anna
@Marta 09.05.2018 00:17

Aktualne ogłoszenia możesz znaleźć korzystająć ze strony http://www.therealdeal.pl/. Jeśli chodzi o benefity to Fujitsu zapewnia m.in: dopłatę do karty sportowej lub lunchu, pryatną opiekę medyczną, liczne szkolenia, darmowe owoce, zniżki w różnych restauracjach i kawiarniach, bonusy lub paczki świąteczne. W miejsce premii można liczyć na nagrody finansowe oraz doroczne podwyżki.

Matt
@Marta 09.05.2018 00:17

Hej! Rekrutacje sa prowadzone caly czas, wiec na pewno znajdziesz cos dla siebie. Jesli chodzi o pozaplacowe benefity - multisport (lub odpowiednik), opieka zdrowotna, wyjscia i pikniki, szkolenia zewnetrzne, szkolenia wewnetrzne... Co do pensji po okresie probnym- najczesciej jest ostateczna, ale slyszalem o paru osobach, ktore dostaly podwyzke po kilku miesiacach. Wszystko zalezy od projektu i stanowiska.

anonim

Na jakie wynagrodzenie mogę liczyć jako Service Desk Expert (2nd Line) i jak ogólnie wygląda praca? 2 letnie doświadczenie jako jr Sys admin na Linuxie głównie RedHat + angielski C2

anonim
@anonim 09.05.2018 19:27

Ewnetualnie bardziej by mnie interesowało Linux Engineer – RIM Department lub Security Engineer – RIM Department jak wygląda tam praca oraz zarobki + szkolenia ? Z góry dziękuje.

Matt
@anonim 09.05.2018 19:38

Hej! Jesli chodzi o pensje PSE to zawsze jest to indywidualna sprawa, wiec ciezko podac jakas kwote, natomiast z Twoim doswiadczeniem duzo bardziej celowalbym w Junior Linux Engineer'a - na pewno wieksza kasa, inna linia biznesu i ciekawsza robota- nie bedziesz zawiedziony :).

Marta

@uQciu a jak wygląda kwestia dodatkowych benefitów, np. karty na siłownie albo dofinansowań na różne kursy, czy firma zwraca na to uwagę? Opisz jak możesz, również swoją rozmowę rekrutacyjną, czy miałbyś może coś do polecenia przyszłym pracownikom, jakieś wskazówki do przekazania?

Ania
@Marta 15.04.2018 23:01

benefity - ubezpieczenie medyczne standard za free + do wyboru albo multisport albo dofinansowanie do lunchu w wysokości 7 dych. generalnie słabo i żenada!

Ania
@Marta 15.04.2018 23:01

PS. jeśli chodzi o ubezpieczenie medyczne, nie ma możliwości wyboru operatora

Magda
@Marta 15.04.2018 23:01

Jeśli chodzi o szkolenia, to Fujitsu ma całą platformę szkoleniową. Co do szkoleń zewnętrznych - wszystko zależy od zapotrzebowania na konkretnym stanowisku, ale ITIL, Prince, ISO itd są dostępne.

Xx

Mógłby ktoś opisać jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna przed testem ?

Magda
@Xx 28.04.2018 15:03

Na rozmowie są przede wszystkim pytania o wykształcenie, doświadczenie oraz tzw. case studies czyli pytania o konkretne, potencjalnie problematyczne sytuacje i sposób radzenia sobie w nich

Idę tam do pracy

Witam, chcę się zapytać o pracę na stanowisku Windows Server Engineer. Jak to wygląda? Siedzi się tylko na słuchawce, czy grzebie w komputerach, dodatkowo, czy wymagany jest ewentualny kontakt z klientem przez słuchawkę? Jakie zarobki? Jest to prawda, że porozumiewanie się między sobą tylko w języku angielskim?

wintelix
@Idę tam do pracy 18.04.2018 18:45

Nic z tych rzeczy, masz 0 stycznosci ze sluchawka telefonu chyba ze z wlasnej woli masz dyzur telefoniczny po godzinach. Kontakt z klientem tylko mailowy albo przez 1sza linie. Praca w zaleznosci od stage'u projektu/klienta wdrozenie/support itd. Porozumiewanie po polsku w zespole. Zarobki jak na Lodz w porzadku jezeli masz doswiadczenia chyba ze na juniorze to "%$$# nie urywa" ale po 1-2 latach awans gwarantowany na regular engineer.

Idę tam do pracy
@wintelix 22.04.2018 14:18

Dziekuje za odpowiedz. Ile można dostać na początek? Jest szansa na 2400-2600 na starcie do ręki? Aaa i jakie są godziny pracy?

0_-
@Idę tam do pracy 23.04.2018 07:49

Poproś 1600 netto, co za różnica dla ciebie, skoro na trzecią linię idąc kompletnie się nie cenisz...

mmk
@Idę tam do pracy 23.04.2018 07:49

Znam ludzi co dostają więcej na juniorze na starcie....Nie psujcie rynku!

it_spec

hej, widziałem taką ofertę Network Engineer – RIM Department. Chciałem się dowiedzieć czy sa duże wymagania odnośnie posiadanej wiedzy i doświadczenia. Wiedzę mam w tym zakresie (po studiach, cisco ccna). Doświadczenia na razie brak :D Pracowałem w supporcie ok 3 lata. Na jakie można liczyć zarobki na takim stanowisku?

Bruce
@it_spec 04.04.2018 12:27

Bez doświadczenia na podobnym stanowisku albo przynajmniej Cisco CCNA Certified Exam (nie mam na myśli samego certyfikatu uczestnictwa na kursie CCNA) będzie ciężko.

(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
@it_spec 04.04.2018 12:27

Tą firmę polecam potraktować jak upi*rd*lony stół za którego czytstość miał odpowiadać niejaki "Rurek" z TVN - (usunięte przez administratora) na śmietnik.

wiesiek z fujitsu
@(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻ 06.04.2018 23:08

ziomek, nie wiem, co miałeś na myśli, ale ja również nie polecam. ciary po plecach przechodzą, jak wspominam pracę w tym czymś. rozwiniesz, o co chodzi z rurkiem, bo jetem ciekaw:D

(凸ಠ益ಠ)凸
@wiesiek z fujitsu 08.04.2018 21:34

obczaj w google zią - chodzi generalnie o zachowanie pewnego pana jak zdenerwował się że w jego studio przed rozpoczęciem pracy ma brudny stół

wiesiek
@(凸ಠ益ಠ)凸 09.04.2018 23:14

tyle wiem, ale jak to ma sie do tej firemki? nie chce wymawiac jej nazwy, bo musialbym bluznic

siema-elo-3-2-0

do dzisiaj dochodze do siebie po fuji

Anna
@siema-elo-3-2-0 09.02.2018 22:36

Możesz powiedzieć coś więcej?

Wujo
@siema-elo-3-2-0 09.02.2018 22:36

cos więcej? czy tylko wracasz do formy po lenistwie w pracy? ;)

zainteresowany.

Jestem zainteresowany praca w Fujitsu w drugiej linii, 2nd Line/ Monitoring Operator. Jakie mniej więcej zarobki na początek w na takim stanowisku. Dodam, że mam doświadczenie kilkuletnie w 1 linii. :) i mam trochę pojęcia o temacie.

kek
@zainteresowany. 19.02.2018 10:22

(usunięte przez administratora)brutto, praca zmianowa - dodatkowo platna (czy wymagana to zalezy od projektu), bardzo szybko rozwijajacy sie dzial duzo nowych mlodych niedoswiadczonych ludzi, male wymagania gdy jestes w stanie pracowac zmianowo

zainteresowany.
@kek 21.02.2018 18:50

dzięki za info. a możesz coś więcej powiedzieć o tym stanowisku, jak wygląda praca? za co jest się odpowidzialnym, czym sie zajmujesz na codzień itp. ? :)

Juzio

I jestem w Fujitsu od dłuższego czasu... z perspektywy czasu i zespołu, do którego dołączyłem uważam, że polski oddział, ludzie którzy go tworzą, to jedna wielka pomyłka, bałagan jakich mało. Sposób zarządzania, przejrzystość informacji, reguł, standaryzacji po prostu nie istnieje... albo istnieje w/g Fujitsu tj awansujmy wszystkich od poziomu Service Desku, do poziomu fachowców typu inżynierów aż po rolę kierowników, którzy czują się bogami nie mając pojęcia o dobrych praktykach zarządzania. No bo jak - skoro pracują np 5 - 7 lat w pierwszej i jednej firmie. @Wiktor - ludzi, których widze, którzy pracują w tej firmie od początku nie widzą problemów jak ta firma funkcjonuje, jak są traktowani przez "kierownictwo" itp i oni nie będą szukać niczego nowego. Jest garstka osób ,która ma większe doświadczenie aniżeli to co może zaoferować Fujitsu i bez problemu znajdą nowego pracodawcę - kwestia czasu kiedy podejmą decyzję by podpisać nowy kontrakt/umowę.

Ola_la

Czy mówisz o Team Managerze czy o Incident Managerze? Bo jeśli o osobie, która ma zarządzać zespołem, to uwierz, nie musi znać się na kwestiach technicznych. Ma znać się na kwestiach HR-owych.

Juzio
@Ola_la 31.01.2018 09:55

Tu nie chodzi o kwestie HRowe... zyjesz w jakimś zaszufladkowanym bycie. Popracuj w prawdziwych korporacjach/firmach, wróc do Fujitsu a zobaczysz jak mogą wyglądać dobre praktyki w wielu aspektach, które w tej firmie "leżą".

shorturl.at/kNRW9

Szkoda, że kasujecie opinie nikogo nie krzywdzące. Niezłe tu siedzą konfitury.

elbo.in/a3H
@shorturl.at/kNRW9 05.02.2018 18:20

Długo ten linkowy adres nie podzialal....

anonim

(usunięte przez administratora)

Whitbread

Dokladnie tak!!!!

ObecnyPracownik

Yay, miło wiedzieć że jako szeregowy pracownik zarabiam dużo więcej od opisanego powyżej managera! Następnym razem jak będę z nim rozmawiał, postawię mu pizzę, niech też ma coś od życia ;-) Pensja stoi w miejscu? No, poza coroczną podwyżką, co (średnio) półtorarocznymi awansami i bonusami za nagrody (w 2016 łącznie ponad 1000 nagród!) to prawie bym się zgodził. Prawie, bo nie policzyłem jeszcze dodatkowych benefitów dla pracowników (jak np. zniżki i dopłaty do siłowni, sklepów, Empiku... lista cały czas się wydłuża!). Natomiast osobną kwestią jest gigantyczny zalew projektami; Owszem, był taki moment że Fujitsu potrzebowało natychmiast kilkadziesiąt+ osób z językiem angielskim (i oczywiście managerów do zarządzania tymi osobami) - nie zawsze były to osoby idealnie do tego przygotowane merytorycznie. Ale mówimy tu o realnych problemach w 3 deskach na kilkadziesiąt możliwych. Sorry, ale w każdej dostatecznie dużej organizacji trafiają się czarne owce. Kluczowe - i to zadanie dla menadżerów wyższego szczebla - jest odpowiednie reagowanie na takie sytuacje.

Kogo chcem robić w jajo?
@ObecnyPracownik 23.01.2018 14:10

Jeśli jako szeregowy pracownik zarabiasz więcej niż managier, to mamy dwie opcje - albo nie pracujesz w fuji :D albo pracujesz na RIM lub R&D. Podwyżki? hah, 100 brutto co rok jak się ma "met" w weryfikatorach. Idzie poszaleć! Benefity? no umówmy się, zniżki i dopłaty do siłowni to żadne ochy i achy, bo to już standard w korporacjach. Jeszcze niedawno musieliśmy wywalać około 100 zł na to z własnej kieszeni. I te czasy, kiedy kawa kosztowała 40 groszy... No ale cebula się cieszy, że dyrektor rzucił się i dał kawę za dara. Osiągnięcie jakich mało!

ObecnyPracownik
@Kogo chcem robić w jajo? 23.01.2018 21:42

Yup, pracuję w R&D. Podobnie jak paru kolegów i koleżanek z zespołu którzy zaczynali w SD. Jeżeli ktoś ogarnia, angażuje się i korzysta ze szkoleń wewnętrznych - a przede wszystkim chce - to dość szybko idzie w górę - albo do nas albo do wspomnianego RIMa; Nikt tu nie blokuje ludzi którym zależy i którzy chcą się rozwijać w IT. SD to nie jest praca na 20 lat, przyznaję - ale nikt nie zmusza do takiej pracy przez 20 lat. Wystarczy chcieć i coś robić; Ale jak komuś się nie chce i siedzi w SD kolejny rok - bez awansu za samą długość pracy (bo takiego tu nie ma) - to zostaje już tylko pisanie komentarzy na goworku...

MIKU

Absolutnie sie nie zgadzam z twierdzeniem ze wszyscy awansuja do R&D czy RIM w opisany przez ciebie sposob. Jestem i znam mase ludzi ktorzy bardzo ciezko pracowali latami zeby sie dostac do powyzszych dzialow...no i nie mysl ze tu za darmo wyplate daja..tak samo jak nie wiecej trzeba pracowac... Co do wyplaty, powinnismy dostawac kase na konto nie pozniej jak 25go dnia miesiaca...dzis 24...najprawdopodobniej jutro wieczorkiem bedzie kasa na koncie..i nic na rzeczy ze to juz 40 dzien ...poprzednia wyplata byla wyplacona nieco wczesniej zeby na swieta byla...) pozdrawiam

LOL

"Trzeba zdać egzamin a pytań nie dostaniesz bez dobrego garba." - LOL No tak bo uczyć się nie ma komu :) wszystko powinno samo przyjść. Stanowisko, premia, awans... Daj daj daj....

Ola_la

Oczywiście, że trzeba spełniać pewne wymagania, żeby awansować i oczywiście, że trzeba mieć gruntowną wiedzę! Nie wiem dlaczego, ale niektórym się wydaje, że awans powinno dostawać się za zasiedzenie (a już najbardziej kuriozalne jest to, że bardzo często już 6 miesięcy na stanowisku uznawane jest za moment, kiedy powinno się iść dalej). Faktycznie, na pierwszej linii nie ma wiele okazji, by zdobyć wiedzę wymaganą na RIMie i R&D, ale firma zapewnia mnóstwo szkoleń, a w czasie drzwi otwartych można porozmawiać z pracownikami tych działów i poprosić o pomoc i sugestie, gdzie takową wiedzę zdobyć. Osoba z zewnątrz bez wiedzy też nic nie zdziała...

LOL

W pracy się pracuję, a nie uczy. Uczyć się można w domu. Nie brońmy tutaj osób które chcą oszukiwać na umowie o pracę.

Pracownik

Ty się ciesz że FJ zrobiło wypłaty w grudniu około 15 go. To był ukłon w stronę pracowników żeby kasa na święta była. Ty narzekasz jakby FJ zaległości z płatnościami za pensje a to zupełnie nie prawda

ObecnyPracownik
@Pracownik 30.01.2018 07:56

Jedna uwaga: R&D to nie tylko programiści i kodoklepacze. Zespoły potrzebują także testerów - a tam pułap wymaganej wiedzy z zakresu kodu jest nieporównywalnie niższy i możliwy do opanowania - od podstaw - w ciągu tych 6 miesięcy.

Zostaw opinię o Fujitsu Services - Łódź

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fujitsu Services