Fujitsu Services

Łódź

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 215 ocen.

Fujitsu Services
2 215

Opinie o Fujitsu Services

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fujitsu Services

anonymous

Hey. Miałam krótką przygodę z tą firmą na moje szczęście. Aplikowałem na jedno ze stanowisk. Na początku krótki telefon z zapytaniem o możliwość porozmawiania. Akurat byłam w pracy wiec poprosiłam o tel. o godzinie x. Pan z rekrutacji zadzwonił 2,5 h później niż się umawialiśmy...pomyślałam „ok pewnie był zajęty zdarza się”. Podczas rozmowy opisał krótko stanowisko, powiedzial ze praca jest od pon do pt czasami jakaś sobotę, praca w godz 8-16 i 12-20. Pomyślałam ok. Była tez krótka weryfikacja języka. Po rozmowie tel pan zaproponował rozmowę kwalifikacyjna w piątek. Powiedział ze najpóźniej w czwartek przed 12 dami znać o której godzinie. I? Cisza.... Pan zadzwonił w pon (!) żebym przyszła w środę. Pomyślałam znowu „okej... dam im szanse, może mieli jakieś zamieszanie”. Rozmowa wypadła świetnie po 4h zadzwonił do mnie ze chcą mi zaproponować prace tylko żebym skróciła okres wypowiedzenia na datę x. Co mnie zaskoczyło podczas rozmowy to to że warunki zatrudnienia byle inne: praca 24/7 niedziele tez czyli inaczej niż przedstawiał mi to rekruter. (Lampka ostrzegawcza) Podczas rozmowy kwalifikacyjnej powiedziałam tez ze mam dłuższy wyjazd wakacyjny. Chcąc się upewnić czy to nie będzie dla nich problem pytałam dwukrotnie : przez tel i przez e.mail czy wyjazd nie będzie przeszkoda....”nie. Oczywiście ze nie”. Pan zapytał się kiedy może zadzwonić żeby zapytać czy udało mi się skrócić okres wypowiedzenia. Powiedziałam żeby zadzwonił popołudniu x dnia gdyż rano porozmawiam z moim obecnym kierownikiem. No wiec idę rano do mojej pracy, mówię ze się zwalniam ze muszę jak najszybciej bo tam mnie „chcąą”. Kierowniczka załamana ale zgadza się. Myśle „super”pisze do Pana z Fujitsu ze mam info odnośnie okresu wypowiedzenia po czym po 4h MAILOWO DOSTAJE INFORMACJE OD NIEGO „ROZMAWIAŁEM Z PANI MANAGEREM I ZE ZATRZYMUJĄ MI MIEJSCE OD POCZĄTKU WRZEŚNIA!!! Zero telefonu tylko jakiś głupi mail! Wyobrażacie sobie?! Zwalniam się skracam dla nich okres wypowiedzenia na ich prośbę a oni mi proponują prace od września?! Masakra, czyli zostaje bez pracy i łaskawie mam czekać 2 miesiące na bezrobociu nie będąc pewna czy w ogóle dadzą mi prace. Po krótkiej rozmowie tel podczas której powiedziałam panu x ze jak to? Sami państwo chcieli? Ze wypowiedziałam swoją poprzednia prace !? na ich prośbę pan z rekrutacj chyba sie przeraził i po3 h oddzwonił do mnie ze jednak mnie chcą wcześniej :o :o. Na szczęście udało mi się wycofać wypowiedzenie. Nawet nie bede komentować.. takiego braku szacunku i braku profesjonalizmu nigdy nie widziałam. Jestem w takim szoku że taka duża firma tak postępuje z ludźmi. Nigdy więcej nie złoże tam aplikacji. Nie chce wymieniać nazwisk pewnie ten pan czyta te komentarze tez. Także pozdrawiam serdecznie i dziękuje za prace,ale nie są dla mnie państwo wiarygodnym pracodawcą.

   
elbo.in/a3H
@anonymous 18.06.2018 13:51

Usunięte opinie są tutaj - elbo.in/a3H Gdyby adres wycięto, to wystarczy skopiować mój nick

   
Zainteresowany.

Jakie zarobki na stażu - Intern RIM?

   
Piotr K.
@Zainteresowany. 14.06.2018 16:33

Standardowo nie powinno się tu pisać o zarobkach, ale intern ma stałą stawkę dla całego miasta - płacimy nie my, tylko urząd miasta (i dlatego nie mamy na jej wysokość żadnego wpływu). Przyznaję, nie jest to kwota zwalająca z nóg; Natomiast jeżeli z nami zostaniesz po skończeniu stażu (a zwykle ludzie zostają :-) ), możesz się spodziewać znacznego skoku (rzędu nawet 2x) po przejściu na stanowisko juniorskie.

   
Wojciech G.

Czy mogę prosić o informację jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko C++ developera w Katowicach? Czego mogę się spodziewać? Czy trzeba znać bardzo dobrze angielski? Czy rozmawia się na co dzień w pracy po angielsku? Oceniam mój angielski na B1, może B2 i obawiam się, że w pracy na co dzień trzeba mówić po angielsku? Wie ktoś jak to wygląda?

   
Piotr K.
@Anna 14.06.2018 21:11

Nie aplikujesz przypadkiem na interna? Jeżeli chodzi o to stanowisko, to nie Fujitsu płaci, tylko urząd miasta. Stawka jest płaska i ustalana z góry przez urzędników dla całego miasta - nie mamy na nią żadnego wpływu. Natomiast jeżeli po internshipie zdecydujesz się zostać z nami, stawka będzie znacząco wyższa :) Btw. rekruterom zdarza się nie odpisywać przez chwilę, w R&D otwarcia - zwłaszcza na te niższe stanowiska - mutują bardzo mocno. Zdarza się że przez 2-3 tygodnie nie ma o czym pisać do kandydatów, a potem przychodzi manager i mówi: "Panowie, dajcie mi 3 juniorów na czwartek"

   
Cezary

Na co zwraca firma uwagę podczas rozmowy?

   
Piotr K.
@Cezary 09.06.2018 22:34

Przede wszystkim na ciebie i twoją wiedzę, zaangażowanie i chęci :-)

   
N.

Jak wygląda proces rekrutacji na programistę ?

   
Sick
@N. 04.06.2018 08:56

Skladasz aplikacje, ktos do Ciebie oddzwoni jak jestes dobry i zaprosza na rozmowe i zapewne test techniczny... Nie wiem co to za pytanie... :/ Aplikuj jak jestes dobry, poczytaj czy firma warta uwagi i juz

   
Pepor

Cześć, jestem zainteresowana praca w nowym oddziale w Katowicach na SD, mogę wiedzieć ile wynoszą mniej więcej zarobki? Jest 2 z przodu na rękę ?

   
anonymous
@Pepor 23.03.2018 15:11

eh ludzie nie psujcie rynku z jezykami po studiach z doswiadczeniem i za 2-2,5 tys chcecie pracowac co za dojni...

   
x

Z bdb angielskim i bez studiów jest szansa tu aplikować? Doświadczenie ponad rok w biurowej pracy, młoda osoba.

   
Anna
@x 17.05.2018 17:36

Wszystko zależy na jaką pozycję chcesz aplikować. Ale do Service Desku sam angielski, nawet bez większego doświadczenia IT może wystarczyć przy odpowiednim zaprezentowaniu się na rozmowie.

   
jola

Hej czy rozmowa rekrutacyjna jest prowadzona po angielsku?

   
Anna
@jola 23.05.2018 16:16

Rozmowa przynajmniej częściowo będzie przeprowadzona w języku angielskim. Natomiast jeśli aplikujesz na stanowisku z dodatkowym językiem (np. niemiecki, francuski) to ten język również zostanie sprawdzony w trakcie rozmowy.

   
Natalia

Podpowiedzcie czy firma prowadzi aktualnie jakieś rekrutacje?

   
Zainteresowana123
@ewcia 03.04.2018 11:50

Hey, dzwonili do Ciebie? Ja wysyłalam CV na stanowisko w Katowicach, mail przyszedł mi, że dziękują za aplikację na Łódź... I dopiero w zeszłym tygodniu, ponad 2 miesiące od maila umówiła się ze mną panna na rozmowę telefoniczną. Szczerze, to już zapomniałam jakie to było stanowisko!! A Jak u Ciebie?

   
ciekawy

dadza 4 z przodu za druga linie?

   
Amy
@ciekawy 09.03.2018 21:51

Hej, najlepiej pojsc na rozmowe - wtedy po rekrutacji i okresleniu jakie masz doswiadczenie i wiedze dowiesz sie jaka stawke zaproponuja :)

   
Xx

Może ktoś opisać przebieg rozmowy kwalifikacyjnej (oprócz testu, który wiadomo że będzie) ?

   
Amy
@Xx 28.04.2018 15:02

Tutaj zalezy kto przeprowadza rekrutacje, w idealnym swiecie to jest rozmowa kwalifikacyjna na podstawie Twojego CV - omowienie doswiadczenia, znajomosci roznych programow, co lubisz robic, jaki/jaka jestes, wady/ zalety. Pozniej w wiekszosci przypadkow jest test z podstawowej IT wiedzy, badz test na sprawdzenie jezyka (np trzeba odpisac na mail). Jesli potrzeba wiecej info - sluze pomoca :)

   
kandydat

hej Jakies testy sa na service desk agent?

   
Amy
@kandydat 02.05.2018 23:16

Hej, testy sie zdarzaja z podstawowej znajomosci IT tj. co to jest IP Address itd. Jednakze najwazniejsza jest znajomosc jezykow wiec warto sie przygotowac jesli ta wiedza IT jest slaba :) pozdrawiam!

   
Marta

@Magda a jak wygląda sytuacja z dodatkowymi, pozapłacowymi benefitami? Orientujesz się jak wygląda kwestia z aktualnymi rekrutacjami, czy obecnie są prowadzone? Czy po okresie próbnym możesz liczyć na premię do podstawy? Daj znać, wielu osobom się przyda ta wiedza.

   
Matt
@Marta 09.05.2018 00:17

Hej! Rekrutacje sa prowadzone caly czas, wiec na pewno znajdziesz cos dla siebie. Jesli chodzi o pozaplacowe benefity - multisport (lub odpowiednik), opieka zdrowotna, wyjscia i pikniki, szkolenia zewnetrzne, szkolenia wewnetrzne... Co do pensji po okresie probnym- najczesciej jest ostateczna, ale slyszalem o paru osobach, ktore dostaly podwyzke po kilku miesiacach. Wszystko zalezy od projektu i stanowiska.

   
anonim

Na jakie wynagrodzenie mogę liczyć jako Service Desk Expert (2nd Line) i jak ogólnie wygląda praca? 2 letnie doświadczenie jako jr Sys admin na Linuxie głównie RedHat + angielski C2

   
Matt
@anonim 09.05.2018 19:38

Hej! Jesli chodzi o pensje PSE to zawsze jest to indywidualna sprawa, wiec ciezko podac jakas kwote, natomiast z Twoim doswiadczeniem duzo bardziej celowalbym w Junior Linux Engineer'a - na pewno wieksza kasa, inna linia biznesu i ciekawsza robota- nie bedziesz zawiedziony :).

   
Marta

@uQciu a jak wygląda kwestia dodatkowych benefitów, np. karty na siłownie albo dofinansowań na różne kursy, czy firma zwraca na to uwagę? Opisz jak możesz, również swoją rozmowę rekrutacyjną, czy miałbyś może coś do polecenia przyszłym pracownikom, jakieś wskazówki do przekazania?

   
Magda
@Marta 15.04.2018 23:01

Jeśli chodzi o szkolenia, to Fujitsu ma całą platformę szkoleniową. Co do szkoleń zewnętrznych - wszystko zależy od zapotrzebowania na konkretnym stanowisku, ale ITIL, Prince, ISO itd są dostępne.

   
Xx

Mógłby ktoś opisać jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna przed testem ?

   
Magda
@Xx 28.04.2018 15:03

Na rozmowie są przede wszystkim pytania o wykształcenie, doświadczenie oraz tzw. case studies czyli pytania o konkretne, potencjalnie problematyczne sytuacje i sposób radzenia sobie w nich

   
Idę tam do pracy

Witam, chcę się zapytać o pracę na stanowisku Windows Server Engineer. Jak to wygląda? Siedzi się tylko na słuchawce, czy grzebie w komputerach, dodatkowo, czy wymagany jest ewentualny kontakt z klientem przez słuchawkę? Jakie zarobki? Jest to prawda, że porozumiewanie się między sobą tylko w języku angielskim?

   
mmk
@Idę tam do pracy 23.04.2018 07:49

Znam ludzi co dostają więcej na juniorze na starcie....Nie psujcie rynku!

   
it_spec

hej, widziałem taką ofertę Network Engineer – RIM Department. Chciałem się dowiedzieć czy sa duże wymagania odnośnie posiadanej wiedzy i doświadczenia. Wiedzę mam w tym zakresie (po studiach, cisco ccna). Doświadczenia na razie brak :D Pracowałem w supporcie ok 3 lata. Na jakie można liczyć zarobki na takim stanowisku?

   
wiesiek
@(凸ಠ益ಠ)凸 09.04.2018 23:14

tyle wiem, ale jak to ma sie do tej firemki? nie chce wymawiac jej nazwy, bo musialbym bluznic

   
siema-elo-3-2-0

do dzisiaj dochodze do siebie po fuji

   
Wujo
@siema-elo-3-2-0 09.02.2018 22:36

cos więcej? czy tylko wracasz do formy po lenistwie w pracy? ;)

   
zainteresowany.

Jestem zainteresowany praca w Fujitsu w drugiej linii, 2nd Line/ Monitoring Operator. Jakie mniej więcej zarobki na początek w na takim stanowisku. Dodam, że mam doświadczenie kilkuletnie w 1 linii. :) i mam trochę pojęcia o temacie.

   
zainteresowany.
@kek 21.02.2018 18:50

dzięki za info. a możesz coś więcej powiedzieć o tym stanowisku, jak wygląda praca? za co jest się odpowidzialnym, czym sie zajmujesz na codzień itp. ? :)

   
Juzio

I jestem w Fujitsu od dłuższego czasu... z perspektywy czasu i zespołu, do którego dołączyłem uważam, że polski oddział, ludzie którzy go tworzą, to jedna wielka pomyłka, bałagan jakich mało. Sposób zarządzania, przejrzystość informacji, reguł, standaryzacji po prostu nie istnieje... albo istnieje w/g Fujitsu tj awansujmy wszystkich od poziomu Service Desku, do poziomu fachowców typu inżynierów aż po rolę kierowników, którzy czują się bogami nie mając pojęcia o dobrych praktykach zarządzania. No bo jak - skoro pracują np 5 - 7 lat w pierwszej i jednej firmie. @Wiktor - ludzi, których widze, którzy pracują w tej firmie od początku nie widzą problemów jak ta firma funkcjonuje, jak są traktowani przez "kierownictwo" itp i oni nie będą szukać niczego nowego. Jest garstka osób ,która ma większe doświadczenie aniżeli to co może zaoferować Fujitsu i bez problemu znajdą nowego pracodawcę - kwestia czasu kiedy podejmą decyzję by podpisać nowy kontrakt/umowę.

   
Juzio
@Ola_la 31.01.2018 09:55

Tu nie chodzi o kwestie HRowe... zyjesz w jakimś zaszufladkowanym bycie. Popracuj w prawdziwych korporacjach/firmach, wróc do Fujitsu a zobaczysz jak mogą wyglądać dobre praktyki w wielu aspektach, które w tej firmie "leżą".

   
shorturl.at/kNRW9

Szkoda, że kasujecie opinie nikogo nie krzywdzące. Niezłe tu siedzą konfitury.

   
elbo.in/a3H
@shorturl.at/kNRW9 05.02.2018 18:20

Długo ten linkowy adres nie podzialal....

   
anonim

(usunięte przez administratora)

   
ObecnyPracownik
@Pracownik 30.01.2018 07:56

Jedna uwaga: R&D to nie tylko programiści i kodoklepacze. Zespoły potrzebują także testerów - a tam pułap wymaganej wiedzy z zakresu kodu jest nieporównywalnie niższy i możliwy do opanowania - od podstaw - w ciągu tych 6 miesięcy.

   
anonim

(usunięte przez administratora)

   
zainteresowany

a możesz konkretniej?

   
pepe

Czym różnią się projekty realizowane w poszczególnych siedzibach? Czy ktoś może mi opowiedzieć o Wólczańskiej?

   
Mate

Czym się zajmuje RIM departament? Jaka to praca i obowiązki. To skrót od czegoś? Z góry dzięki.

   
Pacz Mati NaCl - ile chemii...
@Matt 22.01.2018 13:02

Napisz lepiej jak tam w Wielkiej Warszawie ci się pracuje.

   
Glodny agent

Wiecie kiedy beda paczki na swieta? Czy w ogole beda?

   
Z
@Dmn 28.12.2017 12:27

na 99% do team managera

   
Jawne1234.

Chciałem zapytać czy wiecie coś może o pozycjach z językiem norweskim w Fujitsu ? Ewentualnie czy istnieją w Łodzi inne firmy niż Nordea i UPS które prowadzą support w tym języku ? Ile w Łodzi wynosi dodatek językowy za norweski ?

   
TheOneOvLight
@Jawne1234. 10.10.2017 15:38

Wbijaj, za samą znajomość tego języka na start masz 1k więcej.

   
Cala prawda

Kilka slow na temat pracy w Fujitsu(oczywiscie mowie o projekcie na ktorym ja pracuje): 1. Grafik- ukladany jest na tydzien do przodu, wielokrotnie wpisywane sa nadgodziny bez uzgodnienia tego z nami (w grudniu pracujacych powinno byc 19 dni, niektorzy pracowali po 20-22). Gdy zwroci sie na to uwage, jedyna reakcja jest „oj, bo tak sie ulozylo jakos”. Najgorsze jest to, ze nadgodziny sa BEZPLATNE, mozna sobie je odebrac jako wolne dni, ale dopiero po 3 miesiacach(!). Z odbiorem za swieta (np. 11 listopada) tez jest ogromny problem. 2. Przerwy- na kazda godzine przypada 5 minut, do tego przerwa lunchowa. Brzmi spoko, jednak jednorazowo NIE WOLNO wziac dluzszej przerwy niz 5 minut. Jak pracuje sie bez przerwy kilka godzin to i tak mozna wyjsc na 5 minut, pozniej zmienic status na dostepny i znowu 5 minut. Zrobienie sobie herbaty w czasie przerwy? Niemozliwe, woda nie zdazy sie ugrzac w czajniku. Wyjscie do toalety na zalatwienie „grubszej sprawy”? Tez problem. 3. Process controlerzy- osoby, ktore w teorii powinny byc dobrze zaznajomione z projektem, zeby w razie problemow moc zglosic sie po pomoc. Nic bardziej mylnego. U nas na tym stanowisku sa osoby, ktore zostaly przerzucone z innych projektow, naszego w ogole nie znaja, na kazde pytanie maja tylko jedna odpowiedz- „nie wiem, sprawdz stare tickety”. Jedyne co robia to chodza po desku i kazdemu dogaduja zeby odbierali, albo wydzwaniaja do agentow, zeby nabic statystki odnosnie odbierania telefow.

   
Wiktor

Gdyby komuś było faktycznie tak źle to nie siedziałby długo w firmie, zawsze można coś innego znaleźć. Czy te wpisy to inspiracja konkurencji?

   
Buk<chonor <RIM
@Sd 18.12.2017 17:14

Jeśli jest faktycznie jak mówisz, to znaczy że jest tam gorzej niż było choćby 2 lata temu.

   

Zostaw opinię o Fujitsu Services - Łódź

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fujitsu Services