MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Przerwa czy wazna?

04.10.2018 09:33

Czy przerwy sa wazne? Oto, w jaki sposób długotrwała praca siedząca wpływa na nasze ciało: -powoduje trwałe, silne przykurcze mięśni obręczy barkowej, zginaczy stawów biodrowych i kolanowych. Ogranicza to znacznie naszą ruchomość i upośledza sprawność fizyczną; ucisk na przeponę sprawia, że nie oddychamy tak głęboko, jak powinniśmy, co zmniejsza dotlenienie mózgu i wszystkich tkanek; długotrwały ucisk narządów wewnętrznych powoduje ich gorszą pracę. Podczas ruchu narządy te są stymulowane do pracy przez mięśnie, inaczej jest, kiedy spędzamy wiele godzin siedząc; -nasze kości ulegają osłabieniu, tracąc gęstość; -mięśnie dna miednicy niemal nie pracują, co prowadzi do ich dysfunkcji. Mięśnie te odpowiadają za naszą sprawność i zdrowie w okresie ciąży, a zarówno u pań, jak i panów - za nietrzymanie moczu, które staje się coraz częstszą dolegliwością w coraz wcześniejszym wieku; -niewłaściwe ułożenie kręgosłupa i brak ruchu powodują bóle w karku, odcinku lędźwiowym, sztywność bioder, ból kolan i wiele innych. Ból ten, jeśli nie nastąpi zmiana trybu życia, przyjmuje postać chroniczną; -gorsze krążenie, słabszy metabolizm i obniżona kondycja serca sprawiają, że siedzenie przez większość dnia zwiększa ryzyko zawału serca o ponad 50 proc.. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) siedzący tryb życia jest na czwartym miejscu na liście przyczyn śmierci, których można było uniknąć!
    Sru

05.10.2018 19:33

Wynalazki maja przelaczone ogrzewanie zprzedzialu pasazerskiego,zzatem webasto do mrozow nie jest potrzebne,mowa o solbusach lng

05.10.2018 23:34

Chyba nie zauważyłeś, że ja pisałem o autobusach elektrycznych, Solarisach i Ursusach, a nie Solbusach lng. Jeśli wiesz coś o możliwości ogrzania kabiny w tych pojazdach bez załączonego webasto, to się tą wiedzą podziel, chętnie to wykorzystam.

05.10.2018 15:25

Słyszeliście NEWS'a??? Zarząd chce zwiększyć limit nadgodzin z 260 do 376 godzin. Oj chyba grudzień będzie w tym roku ciepły.
    Co jest grane?

05.10.2018 16:04

Co oni mają do tego. Liczba dozwolonych nadgodzin w roku wynika z odgórnych przepisów - ustaw a nie od widzimisię władz MZA.

05.10.2018 22:01

Dopuki się nie przywróci wykonywania pracy zgodnie z obowiązującymi przepisami nikt nigdzie nie sięgnie,będziemy tyrać i latac braki kierowców. Dopiero kiedy zaczniemy wykonywać prace zgodnie z obowiązującymi przepisami wyjdą jakie naprawdę sa braku kierowcow i wtedy tylko kasa przyciągnie innych do pracy.
    Przerwa w pracy

05.10.2018 02:17

Przerwy kierowców w komunikacji miejskiej, czyli przewozach regularnych na trasach do 50 km, mogą być dzielone na bardzo krótkie odcinki, nawet kilkuminutowe. Wystarczy, że jeden z nich trwa 15 minut, aby pozostałe mogły być krótsze, jeśli tylko w sumie wynoszą 30 minut (w przypadku kierowcy prowadzącego autobus do 8 godzin) lub 45 minut (jeśli prowadzi dłużej). A zatem, jeżeli w trakcie postoju na pętli autobusowej kierowca nie może wykorzystać przysługującej mu przerwy, pracodawca powinien udzielić mu jej w innym terminie lub w inny sposób zaplanować rozkład czasu pracy tego pracownika. Nie można więc przyjąć, że każdy postój autobusu na przystanku czy pętli to przerwa. Najpierw trzeba ustalić, co kierowca robił w trakcie tego postoju. Często podczas postojów na pętlach kierowcy załatwiają obowiązki spedycyjne lub nadzorują wsiadanie i wysiadanie pasażerów z autobusu. Autobus w tym czasie jest otwarty, a kierowca odpowiada za jego stan techniczny. Wszystkie te czynności są w świetle art. 6 uoczpk elementami czasu pracy kierowcy. A zatem te postoje na pętli nie powinny być w ogóle uznawane za czas przerwy w prowadzeniu autobusu. § Podstawa prawna Artykuł 6, 31b, 31c uoczpk (ustawy o czasie pracy kierowców). Łukasz Prasołek asystent sędziego w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego, specjalista z zakresu czasu pracy kierowców, w latach 2004– –2006 pracownik Departamentu Prawnego Głównego Inspektoratu Pracy zajmujący się zagadnieniami czasu pracy kierowców POSTUJ NA PĘTLI NIE JEST PRZERWĄ W PROWADZENIU POJAZDU

05.10.2018 08:10

Od czasu wejścia ustawy o czasie pracy kierowcy, ustawa ulegała wielokrotnie zmianie. Przepisy Kodeksu Pracy o czasie pracy pracownika zostały przeniesione do ustawy o czasie pracy kierowcy, tak żeby kierowca nie mógł wykonać dowolnych interpretacji. Za to z Kodeksu Pracy zostały usunięte wszelkie przepisy które określały, jak pracownik powinien wykonywać przerwę w pracy. W Kodeksie pracy pozostał tylko zapis o przerwie 15 minutowej w dobie pracowniczej, co oznacza że na 12 godzin pracy jakie pracodawca może zaplanować pracownikowi, pracownik może upomnieć się tylko o 15 minut przerwy w pracy !!!!. Zgodzę się ze stwierdzeniem że kiedy pracę wykonujemy dłużej niż 6 godzin, a krócej niż 8 godzin, suma przerw w pracy wynosi 30 minut, w tym musi być wykonana jedna przerwa 15 minutowa ( a nie jak wcześniej podałem 15 minut). Natomiast stwierdzenie ze po 8 godzinach pracy musimy wykonać sumę przerw 45 minut w tym musi być jedna przerw 15 minutowa, jest bez zmian jak wcześniej napisałem. Wykonując pracę w MZA posiadamy tylko 2 pętle autobusowe gdzie zgodnie z ustawą o czasie pracy kierowcy wykonując postoje na pętlach można zaliczyć je do przerw w prowadzeniu pojazdu. Ja widzę część osób będących na forum celowo wprowadza innych kierowców w błąd, a niewiedza panująca wśród kierowców odnośnie obowiązujących przepisów powoduje ze jesteśmy jak pisałem Galernikami z kołkami w zębach robiący w tempie 24. Nie jest sztuką jak to jedna osoba napisała, „nie podobał mi się kierownik” to zmieniłem pracę lub ktoś inny „nie podoba się praca to ją zmień”. Sztuką jest znać swoje prawa i wymagać od przełożonych stosowania ich.

05.10.2018 08:47

Kierowcy przewoźnika (usunięte przez administratora) wożącego pasażerów w ramach umowy z wrocławskim MPK, notorycznie siedzą za kółkiem dłużej niż przewidują przepisy. Kierowcy mają tego dość i zgłosili sprawę Państwowej Inspekcji Pracy. Rekordzista w lutym pracował codziennie. W sumie 219 godzin, choć w harmonogramie miał wpisane 6 dni wolnych. Najczęściej wygląda to tak, że dyspozytor dzwoni do kierowcy i prosi o przyjście do pracy. Wynika to często z braku obsady. Przepisy są bezwzględne. Praca 28 dni z rzędu po 8 godzin to stanowczo zbyt dużo. W ciągu dnia kierowca może prowadzić autobus maksymalnie 10 godzin. Do tego czasu wliczają się także przerwy. Tygodniowy czas nie może jednak przekroczyć 60 godzin, a w ciągu dwóch kolejnych tygodni 90 godzin, zaznacza (usunięte przez administratora) rzecznik dolnośląskiej Inspekcji Transportu Drogowego. (usunięte przez administratora) nie zdecydował się skomentować zarzutu zatrudnianych przez firmę kierowców.
    Tylko 2

03.10.2018 23:22

Premia roczna 2 tysiące brutto - wieści z ostatniej chwili

04.10.2018 17:47

Premia prezesowska w tym roku to 2500 brutto najnowsze dane.
    3 cytryny

04.10.2018 18:17

Z ostatniej chwili. Premia roczna 2.600 netto i można być do 7 dni na l4
    $$$

02.10.2018 09:47

Premia roczna w tym roku to 450 zl.
    Optymistą WaKerr z Leopoldina

03.10.2018 14:54

Masz rację robota jest dosyć ciężka ale kaska jest w miarę ok - zawsze jest tak że człowiek ile by nie zarabiał to zawsze będzie mało

03.10.2018 22:22

Widzisz Ty tu wylądowałeś, ja tu jestem bo najlepiej się czuje w roli pracownika, to ze jestem w tej firmie ostatnim ogniwem pokarmowym wcale nie oznacza ze mam pozwolić byc zjedzony. Będąc obiektywny muszę przyznać wiele się zmieniło na korzyść dla pracownika przez ostatnie 3 lata, ale to i tak kropla w morzu co trzeba jeszcze poprawić. Najgorzej jest wtedy kiedy osoba z wielkimi aspiracjami dostanie minimalne stanowisko kierownicze wtedy zapomina ze tez jest tylko pracownikiem w firmie i na innych osobach chce się dowartościować. Może i nie wiesz jak kilkanaście lat temu było w tej firmie wiec nie masz porównania co teraz straciliśmy. Straciliśmy dosłownie wszystko kasę, poszanowanie, przyjemnosc wykonywania zawodu. Staliśmy się galernikami którzy tu za karę pracują.
    Elektryczny autobus

03.10.2018 09:28

Miejskie Zakłady Autobusowe Sp. z o.o. rozpoczęły realizację projektu „Zakup taboru autobusowego (130 niskopodłogowych autobusów niskoemisyjnych) wraz z infrastrukturą towarzyszącą” dofinansowanego z funduszy UE w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020. Zakup autobusów planowany jest w latach 2019 (60 szt.) i 2020 (70 szt.), łącznie 130 sztuk. Całkowite koszty projektu: 417 501 729,00PLN. Licząc koszt 1 autobusu z infrastrukturą 2,5 mil, wychodzi koszt projektu 325 mil. Są jakieś pomysły na co jest przeznaczone pozostałe 92,5 mil.?

03.10.2018 11:22

Pytanie tylko dlatego zadałem bo od paru lat powoli zmienia się treść aktu założycielskiego spółki, wychodzi jak by spółka była przygotowywana do sprzedaży. Ale to nie mój problem jako kierowca pod inna nazwa tez będę miał prace.

03.10.2018 15:16

Możesz przedstawić działanie matematyczne na podstawie którego wyliczyłeś że średnio autobus MZA warty jest 30 tysiecy złotych?
    Premia roczna za rok 2018

01.10.2018 13:19

Witam czy są już jakieś informacje ile w tym roku będzie wynosić premia roczna . Z tego co wiem od koleżanek oraz kolegów premia z każdym rokiem jest coraz skromniejsza .
    2,5 tysia

02.10.2018 15:32

Kilka lat temu było 2,5 tysiąca - chyba o takiej premii w tym roku można zapomnieć
    OSTROBRAMSKA

02.10.2018 16:45

Jeden dzień na l-4 i zapominasz o premi rocznej
    Pracowałem z dnia wolnego

30.09.2018 02:27

W sobotę pracowałem z dnia wolnego, zaskoczyło mnie, godzina 18 tłok w autobusie jak w godzinach szczytu, autobusów jak na lekarstwo widać na miescie. Czy może byc lepiej? Jest super aby do Świat Bożego Narodzenia wytrzymać.

30.09.2018 16:10

Zgadzam się zarobki nadal sa za małe żeby przyciągnąć ludzi z Polski do pracy w komunikacji w Warszawie. Przyjazd do Warszawy z rodzina, wynajęcie mieszkanie koszt 2400,00 zł, na życie zostaje 700,00 zł. Wtedy trzeba tyrać w nadgodzinach bez kontaktu z rodzina by zarobić 4400,00 i zapewnić byt rodzinie.
    Tomek86

02.10.2018 12:30

Dokładnie, moja pani mieszkała w Warszawie na Białołęce koło Skarbka, za miesiąc wynajmu 2pokoje 1500zł plus do tego opłaty co uważam że i tak tanio, no i tam mieszka dużo przyjezdnych lubelskie, świętokrzyskie, mazurskie itd, ale ceny idą w górę, plany budowy metra itd, i ceny metra i opłat większe, a zarobki stoją, te 4400zł to powinien być nominał! a nie z wolnego, z wolnego można pójść jak jest jakiś wydatek, chcesz coś kupić dziecku, żonie, kobiecie itd. To prawda tak nie powinno być, ale i zagranica też mega Kokosow nie ma

21.09.2018 17:23

29.09.2018 13:25

Na sobotę i niedzielę wolne otrzymało 77 kierowców, po zmianie rozkładów jazdy 50 linii autobusowych braki kierowców zmniejszyły się o 45 %. Obecnie ZTM ponownie zmienia rozkłady jazdy 60 linii autobusowych

02.10.2018 00:36

Sypie się dzień powszedni , 50 kierowców otrzymało dzień wolny. Namawiam do zamiany dni pracy zgodnie z potrzeba planisty.
    zainteresowany

02.06.2017 12:11

To może ktoś napisać konkretnie jak to jest z tymi zarobkami? Bo jedni mówią że jest 3 na rękę a inni że ok 2500/2600 bo premii ciągle nie ma. Ja rozumiem że jak ktoś złamie regulamin, ma zawinioną skargę to traci jakąś część premii, ale aż tak dużo? I naprawdę za zwolnienie L4 też - bo w to nie chce mi się wierzyć, jak żyję - a trochę lat mam - nie słyszałem żeby w jakiejś firmie za to potrącali. Napiszcie jak to faktycznie wygląda.
    Tomek86

28.09.2018 19:02

Dokładnie niech będzie 5000 netto to jest i tak kwestia najbliższych 2do 5lat, jeszcze będą w rączke całować, i skończą się narzucane pseudo normy i inne wypaczenia, system (usunięte przez administratora)dla niektórych się nie skończył widocznie, pensja powinna być adekwatna do wykonywanej pracy, zaszeregowanie tak ale względem stażu w firmie, ale bez wyslugi bo to system (usunięte przez administratora)wymyślił takie wypaczenia, pensja około 5000 netto na rękę minimum, niech kierownictwu rączki zaczną drżeć, kwestia najbliższych 5lat, u prywaciarzy i inne firmy przewozowe miedzymiastowe, motto złap frajera i go puść jak się (usunięte przez administratora) to go puść skończy się na amen!

01.10.2018 12:38

Jestem tylko robolem, nie Gentelmen, a kasa to podstawa robola. Regulaminu Wynagrodzenia wprowadzonego w 2014 roku. Podstawa stawek płacowych było jednakowe wynagrodzenie dla wszystkich pracowników + premia + wysługa(prawo nabyte które nie można odebrać pracownikowi). Właśnie kwota wysługi podzieliła kierowców na grupy płacowe, gdyby zasady płacy Regulaminu Wynagrodzeń były przestrzegane dziś tabela wynagrodzeń powinna wyglądać. 4300,00zl ( jednakowe zarobki dla wszystkich kierowców ) + premia regulaminowa + kwota wysługi kierowcy jaka mu przysługiwała w 2014 roku przed wprowadzeniem Regulaminu Wynagrodzeń. Jak jest wszyscy wiemy powstał twór wynagradzania pracowników który nie ma nic wspólnego z Regulaminem Wwynagradzania wprowadzonym w 2014 roku.

28.09.2018 18:51

30.09.2018 12:46

Też tak mam, a pracuję na cały etat. Tylko, że kiedyś dodatek to było 4 godz. max. Teraz moje dodatki, to min. 6 godz. a bywa, że 8-9. Jeśli dodatek kończy po 23 to chyba trochę dziwne.
    OSTROBRAMSKA

01.10.2018 06:11

Czy ty się z choinki urwales !!!czy taki głupi jesteś ! We wrześniu miałeś 10 dni wolnych bo było 5 weekendów, w październiku masz 8 dni wolne bo wypadają weekendy, każdy ma taki sam czas do przepracowania w miesiącu ,nieważne czy jest kierowca i kasjerem w supermarkecie ,zapamiętaj
    Glon

28.09.2018 19:28

ZTM dzisiaj ogłosił ,że przedłuża umowę z Mobilisem na świadczenie usług Solarisami U18 do 06.2019. Co jest!!! Czy nie celowe jest przedłużanie podpisania tej umowy??? wiedzą ,że producent ma pół roku na wyprodukowanie pojazdów,więc będą przeciągać to do końca roku, aby zapłacić Mobilisowi jeszcze kasę za pół roku na Solarisy. Kto zapłaci za taki prezent ZTM dla Mobilisu. Kierowcy z MZA ,którzy nie dostana podwyżek, a premie będą tylko dla nielicznych.

28.09.2018 21:57

Czego się dziwisz brakuje kierowców to podpisuje się kontrakty bez przetargu. Koniec kontraktu powinien byc ogłoszony przetarg.

29.09.2018 22:04

Nie o braku kierowców chodzi tylko o to że trwa batalia o kontrakt między Ari Michałem a ZTM. Odwolania swoje trwają. ZTM nie obchodzi czy są braki w kierowcach, to zmartwienie przewoźnika
    Aaaaa

29.09.2018 21:13

Ila rocznie kosztuja operatorzy autobusowi i jak to sie ma do kosztuw na ztm ciekawe ile rocznie kosztuje utrzymanie ztm a ile mza
    R-2

28.09.2018 08:14

To niech każdy piszę pod tym postem ile dostał wypłaty za ostatni miesiąc i będzie wiadomo ile się tu zarabia i jakie to są kokosy :P Bo to jak są traktowani kierowcy w tej firmie to jakiś skandal.....
    wicek

28.09.2018 12:58

Co Ci planista pomoże jak zarobki za tak ciężką pracę są niskie. Tu trzeba solidnej podwyżki a nie dogadywanie się. Komuna już dawno skończyła się.

28.09.2018 18:45

I to właśnie jest smutne że kierowca z wieloletnim stażem zawodowym jest zrównany z swiezakiem.

28.09.2018 09:12

R4

28.09.2018 09:59

Ja ucieknę bo składam w najbliższych dniach wymówienie,a tobie jak nie przeszkadza że nie można zaplanować własnego czasu o się ciesz i merdaj ogonkiem...

28.09.2018 00:36

28.09.2018 07:36

Pamietam czasy kiedy ostatni dodatek wyjechał na miasto i zajezdnie były puste, teraz na placu stoją autobusy. Czyżby MZA zwiększył ilość posiadanych pojazdów?
    Michał

28.09.2018 08:09

Woronicza miała je skasować po otrzymaniu elektrycznych SU IV. Mimo ,że zajezdnia przepełniona dalej utrzymują te złomy ,aby nowi kierowcy docenili ,,najnowocześniejszy tabor" o którym jest mowa w ulotkach zachęcających do pracy w MZA. No cóż komuna z tej firmy nigdy chyba nie wyjdzie. Autobus powinien po 10-12 latach być wycofywany, zwłaszcza ,ze to stolica Polski ,ale nie niech kierowcy się szarpia złomami a miasto ma zyski do podziału miedzy swoich urzędników w premiach. Dobrze ,ze w Warszawie są ajenci, dzięki którym tabor jest nowy, bo licząc na MZA i jego żółwie tempo wymiany taboru była by tragedia ,a tak chwalą się, że mają najnowocześniejszy sprzęt tylko zapominają dodać ,ze to nie MZA tylko ajenci.
    Emeryt 2014

28.09.2018 07:45

Przepracowałem w tej firmie prawie 10 lat. Przed odejściem dowiedziałem się, że najważniejszy jest Zakład i pod tym względem nie "obowiązują żadne zasady" - cytat Kierownika. Lubisz pracę i nie "lubisz" Rodziny - to jest fach dla Ciebie, jako młody w nagrodę obsługujesz święta. Młodym się nie mówi, że praca na 1/2, czy 3/4 etatu nie daje preferencji emerytalnych, dorabianie na nadgodzinach to nie cały etat zgodnie z ustawą. Robota fajna ale jak jest możliwość wyboru, wybrałbym inny wariant.

27.09.2018 14:02

Men

27.09.2018 14:29

Dobrze rozumiesz 4.400 podstawa+ 300 premii, dodatki bardzo skąpe zwłaszcza jak jeździsz elektrykiem, masz wyjazdy po 6 to nie dostaniesz nic więcej. Wszelkie zdarzenia losowe przewiduj z 24 godzinnym wyprzedzeniem,nie choruj Ty ani Twoje dzieci, bądź na każde zawołanie to może dostaniesz premię prezesowską.
    EB

27.09.2018 14:08

To jak jest z tymi wynagrodzeniami skoro na swojej stronie MZA chwali się tak : "wynagrodzenie miesięczne w wysokości 4 700,00 zł. brutto*," ..... "* wynagrodzenie zasadnicze + premia regulaminowa" , gdzie 4700 brutto = 3 346,62 NETTO , to jak można zarabiać 3000zł ??? Czy ja mam rozumiec 4400 Brutto podstawy + 300 zł brutto premi??? (3 137,05 Netto+258,87 netto)
    Robocop

27.09.2018 11:24

Z premii miesiecznej jest potracane za L4!!! Ktos tu pisze ze jest inaczej nie wprowadzajcie ludzi w blad.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    Statystyka

25.09.2018 10:10

Dane statystyczne ile wozokilometrów wykonuje MZA na przełomie ostatnich 4 lat 2015 rok Liczba wozokilometrów 82 500 000 2016 rok liczba wozokilometrów 84 000 000 2017 rok liczba wozokilometrów 88 000 000 2018 rok liczba wozokilometrów 89 000 000 Zwiększenie wozokilometr w ciągu 4 lat o 7, 8%, o tyle procent powinna być zwiększona liczba zatrudnienia kierowców od 2015 roku do dziś żeby nie było obecnej sytuacji.

26.09.2018 07:42

Ile urząd miasta płaci MZA za wozokilometr 2015 rok, średni koszt 1 wozokilometra - 9,29 zł 2016 rok, średni koszt 1 wozokilometra – 11,00 zł 2017 rok, średni koszt 1 wozokilometra – 10,00 zł 2018 rok, średni koszt 1 wozokilometra – 9,90 zł Jak widać w ciągu ostatnich 3 lat urząd miasta zmniejszył średni koszt 1 wozokilometra o 9,9% W tym samym przedziale czasu urząd miasta zwiększył liczbę wozokilometrów, które wykonuje MZA o 5,9% Dochód MZA z wykonywania usług przewozowych dla urzędu miasta 2016 rok – 924 mil 2017 rok – 880 mil 2018 rok – 881,1 mil Jak widać w przedziale 3 lat dochód MZA z wykonywania usług przewozowych dla urzędu miasta zmalał o 4,6%, przy zwiększonej w tym samym czasie liczbie wozokilometrów o 5,9% Pytanie: czyim kosztem cała operacja się odbywa?
    Ile km

27.09.2018 09:13

Średnio miesięczna ilość wykonywanych km kierowcy MZA 2015 rok – kierowca wykonał średnio miesięcznie 3120 km 2016 rok – kierowca wykonał średnio miesięcznie 3180 km 2017 rok – kierowca wykonał średnio miesięcznie 3330 km 2018 rok – zaplanowane do wykonania dla kierowcy średnio miesięcznie 3370 km Średnio miesięczny wzrost wykonania km w ciągu ostatnich 4 lat wzrósł o 250 km
    (nie)Doświadczony

24.09.2018 11:58

Witam . Czy przy zatrudnieniu można wybrać sobie zajezdnię na której ma się pracować , jestem z Wołomina i pasowała by mi Ostrobramska . Oczywiście jeżeli został bym zatrudniony , bo prawo jazdy kat. D mam jakieś dwa miesiące i doświadczenia zero.... A pani w dziale rekrutacji powiedziała że po rozmowie z Panią Kierownik która stwierdzi czy jestem godzien , zapisze mnie na taki "wewnętrzny egzamin" z jazdy po łuku i po mieście przegubem i się zobaczy co dalej....To wie ktoś jak to jest?

26.09.2018 14:50

Patron patronem ale ja ostatni raz jeździłem ikarusem przegubowym 18 lat temu później czasami autosanem więc jakiś dokształt muszę mieć bo nie zdam egzaminu wewnętrznego. Gdy to powiedziałem pani kierownik wysłała mnie do Linii podobno mają autobus przegubowy i za 150 na godzinę mogę się dokształcić.
    bbb

27.09.2018 09:11

To pójdź na Woronicza do Działu Szkoleń.Podejdź na plac manewrowy i popatrz się troszkę. Jak będziesz bystry to się nauczysz.Być może wezmą cię do autobusu.Jeszcze jedno Ikarus miał napęd na drugą oś, obecnie autobusy mają napęd na oś ostatnią zupelnie inaczej się zachowują podczas cofania.Zdecydowanie łatwiej
    Efekt uboczny

26.09.2018 01:12

Kierowcy już sa zmęczeni powstała sytuacja nie odbierają telefonów kiedy ktos z zakładu dzwoni czuja się nękani przez zakład pracy kiedy sa w domu. Czy ktos wreszcie zajmie się powstała sytuacja i wszystko przywróci do normy?
    olewający

26.09.2018 08:32

Odrzucaj połączenia albo wyłączaj telefon. Znajomi czy rodzina niech kontaktują się z Tobą poprzez żony telefon. Pracodawca nie może wymusić na Tobie bycia pod telefonem ,za którego nie płaci abonamentu. Nie odbierać aż w końcu przestaną wydzwaniać. Twój wolny czas to świętość ,a jak nie mają obsady to niech do ratusza dzwonią . Ich problem nie Twój czy kolegi.

26.09.2018 09:21

Obojętne czy kierowcy preferujący nie przychodzenie do pracy z dnia wolnego, czy ja namawiający do pracy z dnia wolnego, zamiany dni pracy zgodnie z zapotrzebowaniem planisty, kierownik, dyspozytor, planista, w zakładzie i tak stanowimy jeden zespół. Sytuacja już jest bardzo napięta planiści żeby obsadzić dziury na poszczególnych zakładach muszą wykonać ponad 160 telefonów dziennie i prosić kierowców o zamianę dni lub przyjścia z wolnego do pracy. Im też niedługo nerwy puszczą ile można tak wydzwaniać, to co teraz się dzieje to horror.
    Aaas

26.09.2018 11:20

Tegoroczny plan przewozów przewiduje zatrudnianie kierowców w godzinach nadliczbowych. Kodeks Pracy zabrania planowania pracownikowi pracy w godzinach nadliczbowych.

26.09.2018 13:50

Do mnie dzwonią co drugi dzień zęby przyjść z wolnego a pracuje na pół etatu

25.09.2018 12:40

Icek z PISu

26.09.2018 08:56

Twoje oczekiwania które na rozmowie przedstawiasz pracodawcy w 2 kopiach do podpisu z jego akceptacją: 1/ Nie odbierasz telefonów od pracodawcy w czasie wolnym . Chyba ,ze firma da Ci telefon za który będzie płaciła abonament 2/ Nie załatwiasz się w śmierdzących toi toiach. Będziesz jeżdził tylko na liniach które maja krańce z bieżącą wodą. 3/ Po zjezdzie jak w ciągu 15 minut nie zatankujesz pojazdu i go nie umyjesz zostawiasz autobus w miejscu w którym minął czas płaconych Ci 15 minut. 4/ Nie wożę rowerów nawet jak jest pusta przestrzeń w miejscach na wózki. Dostane certyfikat ,że autobus jest przystosowany do przewozu rowerów, wtedy się zastosuję. W innym przypadku rowerzysta pedałuje sobie sam. 5/ Wybieram sobie kilka linii ,które są najbliżej mojego domu i na nich pracuje. Linie oddalone od mojego miejsca zamieszkania mnie nie interesują. Mój czas prywatny to podstawa, chyba ,że pracodawca wliczy do godzin pracy dojazd do pracy i powrót do domu. 6/ Nie jeżdżę w kółko bez przerwy . Jeśli dojeżdżam na kraniec opóżniony to robię sobie przerwę minimum 5 minut bez względu na to ile jestem opózniony. Moje zdrowie jak i pasażerów najważniejsze. Rozkład jest orientacyjny dla pasażerów oraz dla kołnierzyków z ZTM które go wymyśliły. Ja się do niego stosuje jak warunki drogowe na niego pozwalają, w innym przypadku jeżdżę z przerwami stosując się oczywiście do prędkości 50 km/h.
    Obłąkany z Truszpany

26.09.2018 00:12

W Mobilisie święto - podwyżka ( teraz mają tyle brutto co my netto ) ,, prawie ''
    rozumny

25.09.2018 02:44

Pewne już jest że podwyżek w tym roku nie będzie. Związki nie mogą się dobić do zarządu. Zarząd zupełnie olewa każdego związkowca, no i po części słusznie, bo narobili szumu przed wyborami na przewodniczących a wyszło jak wyszło, każdy widzi. Także panowie i panie kierowcy, zakasać rękawy i do roboty, a nie jakieś marudzenie że to źle czy tamto.
    Popapraniec od dekady

25.09.2018 10:31

Do końca roku zostało raptem parę miesięcy - trzeba się przemęczyć [ pewnie po nowym roku coś się wykluje ] za to na święta dostaniemy pewnie ładną kaskę

25.09.2018 17:47

Plan przewozów oparł się na pracy kierowców w godzinach nadliczbowych, tego się mie robi, skutki widać

24.09.2018 11:10

24.09.2018 11:28

Dobre podoba mi się to,minimum 6 godzin w miesiącu dochodzi nie przychodząc do pracy z dnia wolnego. Późniejsze zjazdy, zamiana ilości godzin pracy kiedy z grafiku wystawiona jest rezerwa.

21.09.2018 10:55

22.09.2018 10:39

Można spokojnie przyjąć ze modelem pracy zatrudniania z wolnego jest grupa pracowników którzy do końca września wypracują dozwolony limit godzin i później czekają na rozpoczęcie nowego roku żeby ponownie rozpocząć prace z dnia wolnego. Wchodzimy właśnie w ten okres kiedy kierowcy którzy do tej pory pracowali z dnia wolnego wyczerpują dozwolony limit godzin. Wystarczy do nich dołączyć innych kierowców którzy sporadycznie przychodzili do pracy z wolnego miesięcznie do 15 godzin i cały system zatrudniania kierowców z wolnego padnie, a przewiduje braki kierowców do 20 procent.

24.09.2018 10:37

20 procent to jest przewidziana ilość kierowców w planie komunikacji jakie mogą byc braki, tego nie przebije się nie przychodząc z wolnego, czy robiąc sporadyczne akcje, protesty. Teraz jest sytuacja ze brakuje więcej niż 20 procent kierowców tylko przychodzenie z wolnego do pracy latanie dziur zamiana dni pracy pod koniec roku przekroczy ilość kierowcow jaka zakład może zadysponować do pracy z dnia wolnego. Namawiam do pracy z dnia wolnego zamiany dni pracy zgodnie z potrzeba planisty tak by wychodził w 100 procentach plan

23.09.2018 00:10

23.09.2018 08:41

20 brygad kiedy nie wyjdzie to kropla w morzu, teraz były problemy z wyjściem 50 brygad, ZTM z tym sobie poradził. Ciekawe jak poradzi sobie kiedy przed świetami pomimo zmiany rozkładów jazdy na rozkład świąteczny bedzie miał problemy z wyjściem 100 brygad.

23.09.2018 09:19

Strategiczna rezerwowa grupa kierowców których można zadysponować do pracy w święta i weekend to kierowcy pracujący na dodatkach, można dziennie z tej rezerwy zatrudnić około 150 kierowców. Do świat można jeszcze przepracować około 140 godzin nadliczbowych liczac z akcja znicz która opiera się na pracy z dnia wolnego. Namawiam do pracy z dnia wolnego zamiany dni pracy zgodnie z zapotrzebowaniem planisty.

21.09.2018 21:19

Na stronie MZA w aktualnościach ukazał się z datą 13 września raport MZA. Zawiera informacje o spółce, które mogą się przydać w dyskusji na tym forum. O ile zawiera prawdziwe dane.
    Aaaaaa

21.09.2018 05:36

Przypominam autobus po Warszawie jeździ 50 km/h .zakład za was nie będzie płacił mandatów tylko wy
    Czas na podwyżki

20.09.2018 10:02

Stawka 4 netto plus premia plus WYSŁUGA - to podstawa i od tego trzeba zacząć a dalej to się zobaczy .Związki do roboty

20.09.2018 17:07

Teraz jest stawka wiele wyższa niż 4 netto za godzinę. Mam nadzieję że chodziło Ci o 4000netto za miesiąc plus wysługa? Na związki chyba nie masz już co liczyć? Swoją siłę przebicia pokazały przy podwyżkach które niby były wstrzymywane przez kilka miesięcy z powodu ,,pertraktacji,, z Zarządem. I tak przeszła wersja Prezesa tylko dała czas innym uczestnikom gry na podniesienie płac u siebie by nagle nie zaliczyli nagłego odpływu Kierujących. (usunięte przez administratora)

20.09.2018 13:18

20.09.2018 13:27

Dane stanu ilości wykonywanych brygad i stanu zatrudnienia kierowców do oblslugi brygad, sa uzyskane z oficjalnych informacji jakie podaje MZA

20.09.2018 00:34

20.09.2018 09:45

W weekend, na jeden dzień pracy MZA wystawia około 700 brygad oznacza to ze jest zapotrzebowanie na 2800 kierowców do pracy w weekend. Tylu kierowców „grafikowo” powinno być zaplanowanych i wystawionych do pracy na jeden dzień weekendowy. 300 Kierowców, o których wcześniej wspomniałem jest to szacowana wartość kierowców, jaka mogła w weekend przyjść do pracy z dnia wolnego. Na weekend z „wyprawki” do pracy zostało zaplanowanych i wystawionych około 900 kierowców, wolne otrzymało 80 kierowców. 80 Kierowców, którzy otrzymali wolne na pewno trzeba było zastąpić kierowcami, którzy przyszli do pracy z dnia wolnego. Pozostaje około 800 kierowców wystawionych do pracy z „wyprawki” na weekend, zakładając ze 1/4 stanu kierowców wystawionych do pracy w „wyprawki” to kierowcy, którzy przyszli do pracy z dnia wolnego, wychodzi, że do pracy z dnia wolnego wystawionych z „wyprawki” przyszło dodatkowo 200 kierowców, dlatego podałem, że w weekend do pracy przyszło 300 kierowców. Jest to szacunkowa wartość. Dziennie MZA wysyła 775 brygad całodziennych oraz 425 brygad szczytowych, oznacza to ze jest zapotrzebowanie dziennie na około 1900 kierowców. Ogółem na dzień 20.09 Wystawionych na „rezerwę” jest 100 kierowców. Dla pełnego obsadzenia wszystkich brygad, jakie obsługuje MZA, powinno zatrudniać 3.800 Kierowców, jaki jest obecny stan zatrudnia nie jest mi znany. Namawiam do pracy z dnia wolnego i zamiany dni pracy zgodnie z potrzebami zakładu.

20.09.2018 13:05

Ja jestem szeregowym kierowcą a Ty kim jesteś? Swoje wyliczenia opierasz na wyprawkach, przyjmujesz sobie jakieś ułamki. To że na wyprawkach znalazło się jak mówisz 800 numerów kierowców to uważasz że tyle brygad/2 bylo nie zadyspinowanych w grafikach?? Pomyśl że jeśli wyjazd/zmiana/ zjazd zmieni się nawet o minutę już brygada widnieje w wyprawkach i to wcale nie oznacza że są takie luki. I dziwi mnie że na tym opierasz swoje opinie na temat pracujących z dnia wolnego bo to jak wróżenie z fusów. Sorry ale tak jest.

20.09.2018 05:30

W99X

20.09.2018 09:25

Ostatnia jawna akcja ZZ to dwa pisma do Zarządu, wystosowane w pierwszej połowie czerwca. Jedno dotyczyło prac nad zmianą regulaminu pracy a drugie, powrotu do rozmów w sprawie niezałatwionych tematów ze sporu zbiorowego. Odpowiedzi Zarządu brak lub ZZ ich nie ujawniły. Działania w tempie ślimaka. Za co kierowcy płacą składki? Kto kogo i jak w tej firmie traktuje? Żenada!

18.09.2018 10:04

Są kierowcy, którzy dla zasady nie przychodzą z „wolnego”, mają swoje zasady i niech się ich trzymają. Jest sposób żeby połączyć działania kierowców nieprzychodzących z „wolnego” i moje gdzie chce podnieść jak najwięcej koszty zakładu przeznaczone na wynagrodzenie dla pracowników. Wystarczy, że „wolny” dzień w tygodniu przyjdą do pracy i zamian wezmą wolny dzień w sobotę lub niedzielę. Co to daje? Ilość dni pracy w miesiącu jest taka sama jak w grafiku, wykonuje się „dziurę” grafikową w sobotę lub niedziele, kiedy otrzyma się wolny dzień. Tą „dziurę” zapełni kierowca chętny do pracy w weekend i koszty zakładu są podniesione. Swoich zasad nikt nie zmieni przepracuje nominał godzin grafikowych i jednocześnie umożliwi jak najszybsze wypracowanie innym kierowcą dozwolą ilość godzin nadliczbowych. Proste połączenie działań kierowców nieprzychodzących z „wolnego” i chętnych do pracy. Czy i z zamianą dni też są jakieś problemy? Usłyszę Nie, bo Nie dla zasady?

19.09.2018 13:18

Czy to zostanie odebrane jako moje zaangażowanie polityczne trudno jest mi to określić, nie jest to moim zamiarem. Jest totalny bałagan i o tym wszyscy wiemy. Mamy dwie możliwości albo teraz pokazać jakie skutki beda tego bałaganu kiedy można to wszystko jeszcze naprawić, albo biernie czekac na skutek który i tak znamy, przepełnione autobusy, mniej brygad na miescie. Zgodzę się ze coś musi dziac się w zarządzie skory już sa podawane listy osób którym jest przyznana roczna nagroda Prezesa, a przecież okres rozliczeniowy mija z końcem Października.

20.09.2018 02:21

Prawdę pisze. Na R1 wiszą takie listy. Na parterze, naprzeciwko wyjścia z kibelka, więc jak papieru zabraknie to jak znalazł. Są na nich numery wszystkich kierowców (chyba nawet tych co już nie pracują) i już w pierwszej rubryce zaznaczono czy posiada uprawnienia. Nie rozumiałem o co chodzi ale koledzy szybko wytłumaczyli, że chodzi o uprawnienia do premii. W dalszych rubryczkach podpadki jakie kierowca miał, a więc zwolnienia chorobowe , urlopy na żądanie w ostatniej chwili itd.

19.09.2018 05:23

19.09.2018 10:13

Jest coraz gorzej emeryci zatrudnieni na ćwierć etatu wyrabiają już po 180 godzin na lajtowych liniach ,telefony rozgrzane do czerwoności na R -3.

18.09.2018 10:43

R3

18.09.2018 15:08

Jak tak bedziesz jezdzil to przerwy nie zobaczysz, ztm wyliczyl ze mozna jezdzic po warszawie duzo szybciej.

18.09.2018 15:14

Dozwolona jazda autobusem komunikacj miejskiej po miescie 50 km/h, będziesz jeździł szybciej mandat karny dostaniesz ale przerwy będziesz miał, co?
    przemęczony

16.09.2018 13:02

Zarząd gra na zwłokę, bo wie że ich dni są już policzone. Ludziom pod koniec roku skończy się limit nadgodzin. Będzię bałagan jak dwa razy dwa. Nad stawkami w tej firmie już nikt nie panuje. Zatrudniają kogo się da, kiedyś pozwalnianych za faktury za wczasy itp... Widać gołym okiem że nie radzą sobie tam na Włościańskiej. Dzwonią jak opętani żeby przychodzić z wolnego, zamieniać dni na te które im pasują. A jak kiedyś człowiek chciał coś załatwić to była chamska odzywka że nie ma możliwości. Pamiętacie? Młodzi którzy przychodzą są zrównani z pracownikami z doświadczeniem, dobrze znającymi trasy itp... Niech im nowi przychodzą z marszu z wolnego. Zobaczymy co będzie się dziać na mieście. Już i tak ludzie narzekają na jakość usług świadczonych przez firmę. Z dnia na dzień jest coraz gorzej.
    Raf

17.09.2018 21:22

Jesteś moim bohaterem. Czyli wg. ciebie zwolnić wszystkich po (usunięte przez administratora)i zatrudnić młody narybek? Pracuję na R3 dłużej od ciebie i widziałem nie jednego takiego kozaka tylko duża rotacja jest wśród pracowników ze stażem do 5 lat, duża jest też statystyka popełnianych błędów u kierowców z małym stażem. Więc nie popisuj się i więcej pokory.

18.09.2018 11:22

Miasto znam, wsiadam, jadę, co tu do ''znania'' jest ? jest może na palcach jednej ręki linii peryferyjnych np z r3 co bylyby problemy a reszta to chwila do ogarnięcia jak i ktoś ogarnięty..nigdy nie zapoznawalem linii wcześniej, czy na r1 czy w mobilisie (i na utracie i na ursusie) czy w pks czy its czy w eec czy wreszcie w arrivie, jak już kolega napisał, rozwalają płacze, ''rady'' i wieczne narzekania, nie jezdzilem tego, nie znam tego, blablabla ileż razy to było przerabiane.. robicie to samo x lat czy nawet jak nie x lat bo od niedawna to kto u siebie, kto stąd, kto tu wychowany a nie przyjezdny to tym bardziej świadczy.. zostań już za tą fajerą wkoło komina, bo w świecie czy nawet w Pl nie ogarniesz nic(tym bardziej jak masz jeszcze CE).

Zostaw merytoryczną opinię o MZA