MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

28.11.2019 19:47

29.11.2019 09:58

Jaka płaca takie zachowanie co chcesz?. Minimalna stawka godzinowa od Nowego roku to 17 zł/h, a nadal oferty pracy dla kierowcy to 20 zł/h. o czym dyskutować brak poszanowania dla kierowców przez pracodawcę to poziom musimy trzymać żeby pracodawcy nie rozczarować.

29.11.2019 10:20

....... Przyjmuje się, że średnia pensja na tym stanowisku kierowcy autobusu wynosi ok. 3200 złotych netto. Najwyższe pensje otrzymują kierowcy pracujący w województwie wielkopolskim (średnio ok. 3950 złotych), mazowieckim (średnio ok. 3800 złotych), a także zachodniopomorskim i pomorskim (średnio ok. 3690 złotych), natomiast najniższe – w województwie podlaskim (średnio ok. 3260 złotych), podkarpackim (ok. 3150 złotych) oraz świętokrzyskim (średnio ok. 3135 złotych). Jeżeli pod uwagę weźmiemy to, ile zarabia kierowca autobusu w polskich miastach, najwięcej zarabiają kierowcy pracujący w Szubinie (średnio ok. 6200 złotych), Przasnyszu (średnio ok. 5695 złotych) oraz Nowym Tomyślu (ok. 5700 złotych). Jak widać plany pozyskiwania pracowników z rynku są mało realistyczne, rynek już zabezpiecza się przed brakiem kierowcy. Ale wiadomo grupa Miast trzymająca władzę w rynku KM problemu nie widzi, jednak niedługo obudzi się z ręką w nocniku, kiedy miasta spoza grupy ściągną pracowników z rynku.

28.11.2019 18:46

28.11.2019 22:34

A zarząd miał ambitny plan. Zatrudnił na zlecenie emerytów. I co się z nimi stało. Podobno tyłu chętnych było.... Niedługo pewnie będą zatrudniali obywateli że wschodu.. Oni nie są w ciemie bici ale jednak dla nich (jak narazie) te 3.5tys zł to i tak dużo (w porównaniu z pensjami na Ukrainie)

28.11.2019 22:45

Ideologia zakładu praca to misja, tak długo jak ideologia nie zostanie zmieniona można dyskutowac o warunkach pracy i przestrzeganiu Prawa Pracy. Warunki finansowe to nie Nasza sprawa za KM w mieście odpowiada kto inny.
    As

28.11.2019 12:57

Czy wiadomo coś kiedy i w jakiej kwocie wypłacą karpia. I czy wiadomo czy wypłacą tę premię 1zł bruttro do godzinyi kiedy??????
    Wrocław Wita!

27.11.2019 16:47

Śmiech mnie ogarna jak czytam te gorzkie żale. "Bo za póżno kończę,bo mam zmianę na mieście 10 km od domu,bo muszę sprzedać pasażerowi bilet,bo muszę zatankować i w ogóle muszę pojawić się w pracy" Rzeczywiście skandaliczne wymagania.Każdy chce mieć zmianę pod domem i każdy chce mieć wszystkie weekendy wolne.Podpisaliście umowę o pracę gdzie jest jasno napisane,że pracujesz na terenie całej Warszawy,więc jeżeli będziesz miał zmianę na Dudziarskiej o 15:48 w Niedzielę,to ubierzesz się w krawat i grzecznie stawisz się w wyznaczonym miejscu i o wyznaczonym czasie bo sam się do tego zobowiązałeś,więc nie rozpętuj (usunięte przez administratora)i nie tup nogami,że coś ci nie pasuje bo narażasz się na śmieszność. CO do wychodzenia z wolnego-jeżeli wyjście 3 czy 4 dni z wolnego w miesiącu uważacie za wyczyn to jesteście po prostu miętcy.W Breslau walenie 3 dni w wolnego to żaden wyczyn i sam miałem taką sytuację.I jakoś nie chodziłem jak zombie i nie pisałem głupot jaki to zmęczony jestem wioząc powietrze po 19-tej na pace.

25.11.2019 19:18

26.11.2019 21:37

A pan Norbert od urodzenia wszystkich przepisów, norm przestrzega. Widać że ma Pan tyle pojęcia o pracy kierowcy autobusu co ja o balecie (czyli 0). Podpowiem tylko że osobówka ma masę 2t. Autobus (z pasażerami) może mieć i z 25t. Wychamowac się da przed światłem. Gorzej z tymi pasażerami, którzy często gęsto się nie trzymają. Oni lecą i zgarniaja pasażerów którzy się trzymają. Kiedyś na szkoleniu okresowym mieliśmy taki przykład. Podczas hamowania z prędkości 40km/h butelka coli o masie 1 kg przemieszcza się po pojeździe i uderza w szybę ciężarem 30x (tak trzydzieści razy) większym. Weźmy teraz kierowcę który hamuje (nie musi autobus dęba stanąć) i dżentelmena waga 80kg który zamiast barierki trzyma smartfona. Podczas hamowania uderza w kobietę przed nim z masą 30x80=2400 kg czyli prawie 2,5 tony. Rozumiem e pasażerka wytrzyma uderzenie takiego gostka i nie upadnie z nim. To tylko 2,4 tony. Razem jak będą hamowali to innych pasażerów będą zmiatać. Wtedy już nie pomogą nawet barierki... Tak do przemyślenia -( chociaż czytając komentarze niektórych sądzę że myślenie dla nich jest abstrakcją)

27.11.2019 19:37

Przepisy są po to by je przestrzegać, gdyby każdy na swoim stanowisku pracy wykonał pracę zgodnie z procedurami i przepisami pracowało by nam się łatwiej to przez ego pracowników na nieodpowiednich stanowiskach mamy jak mamy i trzeba to zmienić żeby było przepisowo.

27.11.2019 10:47

Dużo się mówi, co powinien wykonywać kierowca autobusu, zapomina się, jakie faktycznie są obowiązki kierowcy autobusu. Celem pracy kierowcy autobusu jest bezpieczny transport ludzi. Dlatego kierowca musi doskonale znać i stosować przepisy prawa o ruchu drogowym oraz budowę i stan techniczny kierowanego pojazdu. Czynności i zadania kierowcy, przed jazdą: sprawdzanie stanu technicznego pojazdu, stan paliwa i płynów eksploatacyjnych, sygnalizacja dźwiękowa, kierunkowskazy, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne, hamulce, ogumienie, ogrzewanie, wyposażenie w trójkąt ostrzegawczy, gaśnicę, czystości zewnętrznej i wewnętrznej, prawidłowości ustawienia fotela kierowcy i pasażerów, lusterek. W trakcie jazdy: dbanie o bezpieczeństwo własne, pasażerów oraz innych użytkowników drogi, przestrzeganie odpowiednich przerw. W czasie jazdy, udzielanie pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych, wykonywanie czynności zgodnych z instrukcją obsługi pojazdu. Po zakończeniu jazdy uzupełnienie paliwa, sprawdzenie i uzupełnienie oleju, płynów eksploatacyjnych, sprawdzenie ogumienia, czystości wewnętrznej i zewnętrznej, prowadzenie dokumentacji jazdy, zgłaszanie dyspozytorowi zauważonych usterek. Inne zadania kierowcy to: dbanie o stan techniczny pojazdu, zabezpieczenie pojazdu przed kradzieżą, uruchomieniem i użyciem przez osoby niepowołane. Jak widać wśród zadań kierowcy nie ma układanie rozkładów jazdy, planowanie pracy, być punktem informacyjnym, wychodzić poza obowiązki wykonywania pracy, i nadal nie rozumiem, dlaczego wymaga się od kierowcy żeby wykonywał więcej w pracy niż zobowiązany jest umową?
    Krzysztof G.

27.11.2019 15:50

Ja już byłem na trzech oddziałach ( tych które do dzisiaj funkcjonują R4, R2 a obecnie R1) więc wiem jak wygląda sprawa dolewek po zjeździe. Rozumiem też że z usterkami podczas OC biegasz do dyspozytora?? Pytanie retoryczne-w jakim celu?

27.11.2019 19:04

Romuś. Ale dla kogo najgorszej? Ja pracuję, robię co do mnie należy i już... (usunięte przez administratora)

25.11.2019 21:30

26.11.2019 11:40

Konkretnie nie można krytykować wykonywania przerw w pracy, ten temat został zakończony. W tematach zmiany godzin pracy grafiku, planowanie pracy pracownikowi niezgodnie z przepisami, zatrudnianie pracowników niezgodnie z zawartą umowa jest jeszcze dużo do zrobienia żeby było dobrze. Są konkrety są nie widzisz ich?
    As

27.11.2019 16:43

Pytanie było o konkretne błędy ortograficzne ale jak widzę z panem to można tylko w ograniczony sposób dyskutowac. Nie interesuje mnie zdanie na temat pracy zgodnie z podpisaną umową bo jest to tylko umowa a poza wszystkim jesteśmy zobowiązani wykonywać inne polecenia przełożonych. Radzę sprawdzić co to oznacza w praktyce. Pana stosunek do pieniędzy jest niezdrowy zapewne jest na to jakieś określenie.

25.11.2019 20:46

Jaki jest nominał godzin w roku kalendarzowym brany pod uwage premii godzinowej ? Czy nadgodziny też są brane pod uwagę?

23.11.2019 06:40

24.11.2019 20:27

Nie wolał byś w nominale godzin zarobić tyle co zarabiasz podczas podnoszenia norm wykonywania pracy?. Jest to realne wystarczy od zakładu wymagać przestrzegania przepisów prawa pracy. Możesz podać jeden przykład, co zakład zrobił więcej od Ciebie niż jest zobowiązany umowa wykonać, w drugim kierunku widać że więcej wykonujesz niż zobowiązany jesteś do tego umowa i zakład oczekuje że nadal tak robić będziesz. W Gdańsku też był kłopot z kierowcami problem został rozwiązany przez zwiększenie wynagrodzenia pracownika u nas ten problem rozwiązuje się przez zwiększenie pracy kierowcy.

25.11.2019 09:03

I nadal nie rozumiesz zasad zatrudniania pracownika z wolnego. Nie wolno planować pracownikowi pracy w godzinach nadliczbowych!!!!!!!!. Obojętnie w jakiej KM planuje się prace w godzinach nadliczbowych, układając plan pracy od razu jest wiadomo ile planu się nie wykona z powodu braku pracowników. Zakład powinien tak zorganizować pracę żeby ilość zatrudnionych pracowników pozwoliła na wykonanie planu. To że brakuje ludzi do pracy w danym zakładzie to tylko wina prowadzenia złej polityki kadrowej w zakładzie i tu trzeba zrobić zmiany doprowadzić żeby zgodnie z przepisami nie były planowane pracę wykonywane z dnia wolnego.
    Szczesliwy

24.11.2019 16:31

Dzień dobry, Mi bardzo dobrze pracuje sie na Stalowej. Pan kierownik wszystko dobrze ogarnia i ma podejscie do ludzi jest wyrozumialy. Pozdrawiam 6778, Marek

23.11.2019 23:33

24.11.2019 09:27

Ja też lubię tę pracę. Z planistą można się dogadać, z dyspozytorami też ( oczywiście nie muszę pisać że to musi działać w dwie strony). Pensja jest na czas ( mogła by być trochę większa ale też nie ma co narzekać, wystarczy spojrzeć na prywaciarzy). A jeżeli jakimś mąciwodom na tym forum coś nie pasuje to... niech zmienią pracę (chociaż im w każdej pracy zawsze coś nie będzie pasować.)
    Stary dziad

24.11.2019 16:24

Ja to sobie przychodzę godzinkę wcześniej do pracy i lubię napić się kawki na dyspozytorni , posłuchać mądrych ludzi i ogólnie przebywanie w TEj pracy bardzo mi służy. Jak kończę zmianę na mieście to też przed powrotem do domu najpierw jadę na zajezdnia dokończyć ranną kawkę i spotkać się kolegami. Bardzo sobie chwalę ta prace i ludzi których przewożę, aby zdrowie było to i po emeryturze będę z chęcią kręcił fajerą na mieście.
    Wiesław Głuchowski R3

23.11.2019 09:22

Witam wszystkich. Przedwczoraj na kotarze obok okienek dyspozytora pojawiła się uchwała rady nadzorczej mza-porozumienie z Z. Z. dotyczące premii rocznej. Przeczylalem powierzchownie. Czy może ktoś z zacnych kolegow/ koleżanek przeczytał to bardziej wnikliwie? Czy już w tym roku dostaniemy tę premię, kiedy ma być wypłacona? I czy może coś wiadomo ile w tym roku karpiowe wyniesie? Bo narazie panie w kadrach tylko wnioski zbierają.
    7lat

21.11.2019 14:35

MZA na tle konkurencji wypada KM wypada bardzo dobrze niezła pensja na początek + kilka benefitów ,których nie oferują inni . Bardzo dobre zaplecze techniczne na zajezdniach . Grafik w miarę elastyczny ( w rozsądnych granicach zawsze idą na rękę kierowcy . Opinie że notorycznie jest zabierana premia to bzdura ( przez 7 lat straciłem raz całą i dwa razy 50 %,.Firmę polecam , chociaż jest to praca nie dla każdego .

22.11.2019 16:19

Kiedy w Grafiku nie można określić pracownikowi rodzaj wykonywania pracy uwzględnia się tylko godziny pracy kiedy ja będzie wykonywał. Dopiero w Wyprawce na dany dzień podaję się pracownikowi rodzaj pracy do wykonania w godzinach które uwzględnia Grafik.
    3 cytryny

22.11.2019 19:55

Kolego wyprawka jest dzień wcześniej. Dzień wcześniej o której o 12 czy 14 A czasami 18? A następnego dnia zaczynam pracę o 4 rano czy o 14? Po za tym by sprawdzić na wyprawce muszę mieć dostęp do Internetu i co dziennie sprawdzać. To że w tych czasach wszyscy mają telefony nie oznacza że każdy ma dostęp do Internetu. Na dodatek jesteśmy zmuszani do sprawdzania tej wyprawki i do tego by mieć Internet A to kosztuje A firma za to nie płaci tak samo jak kierowcy są zmuszani do tego by przychodzić do pracy pół godziny czy godzinę wcześniej i jeśli godzina 13 czy 14 nie wygląda tak źle to jeśli mam na 4 rano do pracy A jestem zmuszony do tego by przychodzić godzinę wcześniej czyli o 3 to jest coś nie tak. I tak mam na to dowody. Tak naprawdę większość kierowców jest do tego zmuszanych. Sam nie wiesz co mówisz kolego bo jeśli mam zaplanowaną pracę od godziny 15 A dzień wcześniej zmienia mi się godziny nie informując mnie o tym na godzinę 13 to coś jest nie Tak bo mogę mieć coś zaplanowanego w tym czasie ale niestety mojego pracodawcy to nie interesuje.
    Kierowca z Warszawy.

21.11.2019 19:17

Panowie mam pytanko. Chciał bym zatrudnić się w mza. STALOWA ALBO OSTOBRAMSKA. czy mogę liczyć na pensje w wysokości 4500zl? Czy to strefa marzeń? Proszę o nie zostawia ie zbędnych komentarzy
    b22

22.11.2019 09:12

Oczywiście na mecie dostaniesz z tym że brutto. Po opodatkowaniu i ZUSowaniu na rękę 3500 i ciesz się i skacz gdyż u Ajenta wielk(usunięte przez administratora) i tylko w Grodziu możesz mieć podobnie i po walce nadobnie.
    K2

22.11.2019 10:07

Z najnizszej 4800 brutto razem z premia na 5500 brutto po 8 latach jak to mozliwe jezeli musisz miec karencje- przerwe w podwyzkach na dwa lata miedzy nastepna a poprzednia, moim zdaniem nie wykonalne. Firma na to nie pozwoli najwyzsza stawka po 20 latach.

21.11.2019 23:50

heheszek

22.11.2019 04:38

Tyle to przez całe życie to nie zarobisz. 5 tys zł lub 5000 zł to dostaniesz wypłatę razem z premią.
    Coraz mniej .

20.11.2019 17:53

Karpiowe w tym roku 550 złotych . W tamtym roku było 690 złotych . Więc dobre i to ,ale wszystko drożeje ,a z roku na rok socjalnego na święta co raz mniej !
    Przeciek

21.11.2019 08:05

Z pewnych źródeł a premia prezesa 1000 zł ale to nieoficjalnie
    Anty bolek

21.11.2019 13:41

To do rączki będzie ok 400 zł tyle co raz by przyszedł z wolnego - z roku na rok coraz mniej tej kasy .Ciekawe jaka będzie premia roczna
    Miłosz R-1

19.11.2019 11:53

Witam . Czy może któryś z kolegow kierowców wie ile można w roku kalendarzowym wyjezdzic maksymalnie godzin nadliczbowych ? Z góry dziękuję za jakieś informacje .

19.11.2019 11:19

Witam Czy to prawda że premia prezesa ma by. 1500 zł netto a każda godz przepracowana 1 zł brutto i podobno od listopada jest podwyżka o 100 zł brutto wypłacana w lutym z wyruwnaniem
    kamyczków kupa

18.11.2019 12:02

Dzisiaj we Wiadomościach TV podano że budżet Miasta Warszawy się nie spina zatem od Nowego roku opłaty za parkowanie,opłaty śmieciowe (ponad 100 pln za mieszkanie pow 40m) , .Wszystko rośnie gdyż nie ma jak spiąć zwieszone zostają inwestycje obwodnice itp.Niestety jesteśmy opłacani z tego Budżetu a skoro nie ma pieniędzy? Czy będą podwyżki? Czy jasno ktoś poda informacje o planach finansowych w wypłatach uposażeń dla Kierowców? Tak czy Nie?
    heheszek

18.11.2019 19:50

Wypłata grudniowa będzie astronomiczna- doprecyzuj. Wypłacona w grudniu za listopad czy za grudzień w styczniu bo to inna bajka jeśli wliczasz w to bonusy

18.11.2019 20:00

Kasy jest tyle że dopiero 4 lata po wprowadzeniu Regulaminu Wynagrodzenia wydatki spółki na wynagrodzenie dla pracowników wzrosły o 10% od tych które były przed wprowadzeniem Regulanimu Wynagrodzenia. Pewnie ze pięknie jest już gorzej być nie może bo nie będzie miał kto jeździć

11.11.2019 13:06

18.11.2019 11:31

Masz rację wykazuj że kierowców jest pod dostatkiem plan wyrobiony, brak podstaw dla zakładu zachęcanie kierowców do pracy. Skoro nie lubisz w nominale godzin dostać godzina zapłatę to twoja sprawa, ale proszę nie wyzywa innych którzy mają rodziny i dla nich praca nie jest życiem.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    Ciekawski

16.11.2019 23:19

Jak to jest? Bo slyszalem ze ostatnio wprowadzono ustawe ze... wysluga NIE moze wchodzic w stawke podstawowa. Wiec jak to jest? Zwiazki zawodowe to wprpwadzaja czy tam chca wprowadzic ze wywalczyly czy po prostu ustawa tak wprowadza?
    ratata

17.11.2019 16:33

Zaraz jeżeli firma dowiedzie że stażowe jest w wynagrodzeniu zasadniczym to pracownicy będący na najniższej i pracujący ponad pięć lat dowiedzą się a potrafią liczyć iż w ten sposób zarabiają coraz mniej wraz z upływem lat pracy. Qźwa to jest po ludzku (usunięte przez administratora)..... Czyli gdy pracuję lat osiem powinienem mieć więcej w wypłacie o dwieście czterdzieści zeta , lat dziesięć o pięćset o ile będę dbał o zdrowie(L4) i coś mi wypadnie, czyli progresywnie coraz mniej? Coś w tym regulaminie popierniczyli a Związki to klapnęły. W projekcie przyjmowanego regulaminu sześć lat temu był dodatek stażowy później zniknął w pensji. Zatem niefartowni,podpadziochy i inni będą dostawali mniejszą wypłatę od osób nowo przyjmowanych? Matematyka kurtyna nie kłamie

17.11.2019 16:53

Masz rację dodatek stażowy zniknął i żeby było jeszcze sprytnie nie ma wzmianki że był i jest składnikiem wynagrodzenia. Jedyne co można dowieść że podział pracowników na grupy płacowe był zależny od dodatku stażowego jaki pracownik otrzymywał. Tu spółka przez lata bez dużo dbała by ten składnik zatrzeć i tak pracownik który z chwilą wejścia w życie Regulaminu Wynagrodzenia został zaszeregowany do 3 grupy płacowe obecnie posiada 1 grupę placówka. Zmienia się stawki grup wynagrodzenia nie uwzględniając w jaki sposób powstały i dlaczego.
    500 dostanie- 620 nie dostanie

15.11.2019 10:34

Stalowa 500 osób z premią roczną prezesowską a reszta ponad 620 osób musi poczekać do przyszłego roku
    Zły

16.11.2019 23:25

Mnie dopadlo 38,5c goraczki. Nie dalem rady przyjsc na zm A do pracy no i 10 dni byl na zwolnieniu. I tylko przez to przeszla mi nagroda prezesa kolo nosa. Uwazam to za niesprawiedliwe gsyz krawat nosze,numerek sluzbowy zawsze wkladam na miejsce,nigdy sie nie spoznilem, nie mialem kolizji ani jednej skargi itp. Zwyczajnie bylem chrory,a przeciez ta chlrobe moglem zlapac od ktoregos pasazera ktory stojac przy kabinie kichal i chrychal w okolo
    K2

17.11.2019 09:03

Firma potrzebuje kierowcow w najnizszej grubie placowej i tylko tacy sa najlepsi w rachunku ekonomicznym.
    Jacek Kosieradzki

16.11.2019 20:02

Witam kolegów i koleżanki z MZA. Chciałem się dowiedzieć, czy może ktoś wie: - ile wyniesie "karpiowe" - czy jest planowana (wzorem z ubiegłych lat) jakąś premia dla wszystkich za przepracowane godziny (w tamtym roku było to 70gr/h brutto). Poproszę o jakieś informacje i pozdrawiam
    PODZIĘKOWANIE

15.11.2019 20:50

Chciałam serdecznie podziękować Kierowcy MZA który 1 5 listopada przyjechał do mnie do domu i oddał dokumenty syna, które zgubił w autobusie .... dziękuję
    Nowicjusz

15.11.2019 04:37

Witam, zamierzam zatrudnić się u Mobilusa we Wrocławiu jakie macie doświadczenia z tą firmą plusy minusy atfosmera jaka tam panuje czy nie ma opuznien z płatnościami podwyżki czy som całki tylko czy dwurazówki też i ogólnie czy warto proszę o info z góry dzieki

14.11.2019 18:34

Roman8828

14.11.2019 19:48

Przynależność do ZZ to indywidualna sprawa każdego człowieka sam bardzo długo nie należałem. Póki nie umoczylem i nie potrzebowałem pomocy jak chłopaki mi pomogli dopiero się zapisałem a z czasem zaczolem sam pomagać i w brew opinii poniektorych nie mam z tego ani grosza.

03.11.2019 22:58

13.11.2019 23:36

Zejdź na ziemię dla firmy jesteśmy tyle warci ile firma da radę na Nas zarobić. Kondycja finansowa firmy wcale mnie nie interesuje i Ciebie też nie powinna interesować to nie jest w Twoich obowiązkach. Miasto ustala ile firma może zarobić i tu nie ma znaczenia czy do Miasta odprowadza kary czy nie to Miasto jest właścicielem firmy.

14.11.2019 10:12

Żebyś miała świadomość ze nie mamy żadnego wpływu na kondycje finansową spółki który to wpływ miał by skutek na wynagrodzeniu dla pracownika podam % dane statystyczne działalności spółki w latach 2009 – 2013 do lat 2014 – 2018. 1 – Wynagrodzenie wzrosło o 10% 2 - Przychody netto ze sprzedaży towarów i materiałów wzrosły o 891% 3 - Wartość sprzedanych towarów i materiałów wzrosła o 1088% 4 - Aktualizacja wartości aktywów niefinansowych wzrosła o 1074% 5 - Inne koszty operacyjne wzrosły o 68% 6 - Strata ze zbycia niefinansowych aktywów trwałych wzrosła o 878662% 7- Usługi obce wzrost o 41% 8 - Zysk wzrost o 12% Jak widać miasto dba by spółka nie przynosiła zbyt dużego zysku i nie odbiegała od normy do innych podobnych spółek. Więc proszę nie pisz że mamy jakikolwiek wpływ na sytuacje finansową spółki.
    Piotrek

30.10.2019 12:28

Witam Kierowców! Słuchajcie szybkie pytanie szybka odpowiedz. Mam możliwość pracy w Mza i w Mobilis co radzicie? Jakie plusy i minusy? Pozdrawiam.
    Piotrek

13.11.2019 22:58

Czyli polecacie jednak MZA niż prywaciarza a narzekacie na tym forum niesamowicie. Aż strach papiery złożyć. Dużo osób przeszło do prywaciarza i sobie chwali, ze może mieć końcu troszkę luzu.. wiec jak to jest...
    to_ja_wasza_ciemna_strona_mocy

14.11.2019 02:40

a co mają nie narzekać? tak już jest, że lepiej to mają tam gdzie nas nie ma. MZA, sprawdzony pracodawca i płaci w terminie. Gdyby choć garstka tych malkontentów przez tydzień popracowała "u prywaciarza" to inaczej by pisali. Ale cóż, tak to mają maruderzy, którym wszystko nie pasuje. A z drugiej strony, to do jasnej cholery, co oni jeszcze robią w tym mza skoro tam tak źle, brudno, śmierdząco i (usunięte przez administratora)pieniądze? hipokryci i tyle ...
    Mario

13.11.2019 09:18

Dzień dobry, Chciałbym na Ostrobramskiej przejść na lepszy wóz. Z tego co widziałem to wozy z serii 14xx mają niezłego "kopa". Czy jest tutaj ktoś, kto jeździ takim wozem i może co nieco napisać? Pozdrawiam, Mario.

13.11.2019 04:49

Siema mam 2 pytania: 1. Jaka jest dokladnie premia za oszczednosc paliwa? Ile za litr? 2. Mysle zeby orzejsc na noce. Jak sie pracuje w nocy? Da rade oszczedzic? Duzo patologi jezdzi? PozdrawiM nowy

12.11.2019 12:18

12.11.2019 21:04

Pracę wykonujemy w trzech różnych systemach. Równoważny system pracy, przerywany system pracy, nocny system pracy. Systemu równoważne pracy nie wolno łączyć z przerywany systemem pracy, w nocnym systemie pracy wymaga się zgody pracownika na wykonywanie pracy brak zgody nie jest podstawą do zwolnienia pracownika. Raz ustalonego miesięcznego grafika pracy nie można zmienić pracownikowi nawet dla dobra zakładu. To mówią przepisy Ustawy. Jeżeli składa się powiadomienie o łamaniu przepisów prawa na www trzeba się wpierw zastanowić czy samemu prawa się nie łamie.
    Wypocony

12.11.2019 15:03

Czy firma szykuję jakąś extra kaskę na święta ?
    Podpadziocha z APACHE

10.11.2019 14:36

Ktoś coś wie ile będzie tej premii prezesowskiej - udało się w tym roku nie podpaść
    Roman

10.11.2019 14:54

1500 złotych na rękę premii Prezesowskiej będzie . Szkoda, że mnie w tym gronie nie będzie
    lux malina

10.11.2019 16:44

Tyle wiem że co roku premia prezesowska jest coraz niższa - jak będzie tysiąc zł to będzie lux malina
    22..

09.11.2019 17:05

Mam nr służby 22.. - mam pytanko jak się zwolnie i przyjmę za rok to nr służbowy zostanie 22.. czy będzie nowy

09.11.2019 18:07

Dostaniesz nowy nr Służb, najniższą stawkę. PS. Kto gdzie napisał, że poniżej 3000 to są emeryci.. Mój kolega ma 21xx i do emerytury mu jeszcze daleko...
    Melo

10.11.2019 16:25

Numer służbowy zostaje ten sam. Mi przypisali ten sam nr po ponownym przyjęciu. Pozdrawiam
    Mariolka

09.11.2019 18:47

Witam. Od jutra zaczynam pracę w mza. Na zajezdni stalowa. Gdzie mam się udać po obiecany cukier mydło i herbatę? Dają jeszcze pastę BHP? Nie wiem czy tipsy wytrzymają otwieranie klapy. A i jeszcze mam pytanie które związku zawodowe dają najlepsze paczki na święta bo jestem samotną matką. Buziaki
    Bonifacy

09.11.2019 18:56

Jeśli chodzi o paczki to polecam ZZ KONTRA. A po mydło i herbatę musisz osobiście zgłosić do kierownika
    Obserwator z R-3

07.11.2019 13:39

Z moich obserwacji wynia ze dziewczyny na Ostrobramskiej maja lepiej niz pozostali kierowcy. Lepsze linie,lepsze wozy itp. Zauwazyliscie to tez? A przeciez kase wszyscy zarabiamy taka sama
    falochron

08.11.2019 11:31

Moja mama jak i siostra czy żona, nie prowadzą autobusów, tirów, śmieciarek, szambiarek, walców drogowych czy koparek. One znają swoją delikatność jako kobiety samej w sobie i aspiracji do bycia kierowcami ciężkich sprzętów nigdy nie miały i mieć nie zamierzają. Babochłopem trzeba się urodzić i widać to gołym okiem na ulicach jak kręcą kierownicami uważając się za najlepszych kierowców na świecie. Taki właśnie babochłop żąda pracy tylko od poniedziałku do piątku i tylko na pierwszą zmianę, a ,że w MZA soliidne braki to babochłop mile widziany i jego zachcianki będą realizowane aby plan zrealizować. A Panowie tylko druga zmiana i tankowanie ,mycie pojazdu itd. A rano babochłop znowu wchodzi do czystego i zatankowanego autobusu i uważa się za nie zastąpionego w MZA wykonując mniej czynności niż kierowca ze zmiany B a biorąc takie samo wynagrodzenie. To jest następny fakt aby Panowie omijali MZA szerokim łukiem i nie podejmowali tam pracy. MZA chce stosować przywileje tylko dla babochłopów to niech ich kadra składa się tylko z babochłopów. Zobaczymy jak daleko zajadą z planem.
    Marko

07.11.2019 13:23

Od nowego roku podwyżka 300 zł brutto + zwiększona premia do 500 zł brutto.

06.11.2019 19:17

07.11.2019 10:37

To powiedz kolego skąd masz informacje o wyppwiedzeniach, odejściach z pracy? Dzwoniłem właśnie do mza (kadry, dział zatrudniania) i pani mi powiedziała przez tel, że nie może podać ww informacji ponieważ to są dane prywatne firmy i nie podają ich nikomu (poza kadrą kierowniczą i pracownikami " z biura". Więc wytłumacz się może i zacznij być wiarygodnym a nie tylko klepiesz wypowiedzi na pół strony
    t34

07.11.2019 11:33

No i skąd info o podwyżkach które miały nastąpić a nie nastąpiły nawet o nich nie słychać. Jeszcze jeżeli powiesz że farciarze dostaną po 800 prezesowskiej to rozłożysz mnie na łopatki. Dobry zwyczaj to nie wku wiać, szczególnie gdy chodzi o poważne sprawy zarobków.

06.11.2019 12:29

Czy wiadomo cos odnosnie podwyzek w mza bo cisza straszna

06.11.2019 15:58

Podwyżki są stawki dodatków nocnych (najniższa krajowa się zwiększyła), wypłata (zmniejszył się podatek), wystarczy co więcej chcesz.

06.11.2019 12:31

Ile w tym roku bedzie premia prezesowska i czy tez bedzie 0.70 gr za kazda przepracowana godz

Zostaw merytoryczną opinię o MZA