MZA

Social media

• Skierniewice

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

01.01.2020 22:46

Czy jakieś podwyżki nam zarząd szykuje?Któryś z kolegów ma jakieś informacje na ten temat . Kiedy przeszeregowania bo ich nie było ?

02.01.2020 22:32

Gdybyś czytał Regulamin Wynagrodzenia TW z 2012 roku szybko byś się zorientował że był on pisany i dla MZA. Zasady włączenia stażowego do wynagrodzenia są napisane w załączniku nr.2. Może ten załącznik zaginął dlatego w naszym RW nic nie ma na temat stażu pracy. U nas nie ma równoważnego systemu pracy jest system pracy stosowany dla potrzeb pracodawcy. W równoważny systemie pracy nie można planować rozpoczęcia pracy pracownikowi dwa razy w tej samej dobie pracowniczej i nie można łączyć wykonywania pracy systemu przerywanego z równoważnym.

03.01.2020 01:06

Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to że Regulamin Wynagrodzenia nie mówi co stało się z Naszą wysługa, a skoro tego nie mówi wysługa nadal obowiązuje.
    komunikat

03.01.2020 01:04

Na krańcu ursus niedźwiadek wisi kartka że 21 listopada zarząd wprowadził jakieś zmiany do regulaminu wynagradzania. weszły one w życie 5 grudnia. Pytanie co się zmieniło??? We wrześniu też wisiała identyczna kartka i pozmieniali tylko jakieś pierdoły wtedy.... ciekawe co tym razem

02.01.2020 09:14

Pozostało 11 miesięcy do ukończenia projektu „Autobusy elektryczne”. Projekt dotyczy zakupu 130 niskopodłogowych autobusów niskoemisyjnych wraz z infrastrukturą towarzysząca. 130 Autobusów elektrycznych Solaris wyprodukuje na czas. Infrastruktura towarzysząca to, system ładowania ładowarek zajezdniowych 65 urządzeń, które trafią do zajezdni "Stalowa" (25 urządzeń), "Ostrobramska" (25) i "Woronicza" (15). Ładowarki pantografowe w ilości 20 urządzeń, które mają stanąć w siedmiu lokalizacjach, w Wilanowie (6), na Chomiczówce (4), na Szczęśliwicach (2), na Esperanto (2), na Browarnej (2), na Nowodworach (2 ) i na Młynowie (2). Jaki jest stan wykonywanych prac sieci ładowarek doskonale wiemy, mało zaawansowany. Pytanie: Czy już spółka zaczęła odkładać 180 mil zł, jako zwrot dotacji Unii za nie wykonanie projektu?
    POSTANOWIENIA NA NOWY ROK

01.01.2020 16:48

Koledzy, koleżanki ze wszystkich zajezdni. Czy z racji nowego roku moglibyście spróbować : -nie gonić za rozkładem jazdy -po mieście jeździć max 50km/h czyli tyle ile pojazd km może jeździć po mieście nawet jak jest ograniczenie do 60,70,80km/h -nie fałszować kart drogowych (jeśli jest - 2 na pętli, to nie wpisywać 0 tylko rzeczywisty czas przejazdu -nie wyprzedzać brygad przed nami (nawet jeżeli się ten przed nami gramoli) -robić sobie ustawową 15 i inne przerwy ( na pętli wyjść na 2-3minuty i się rozprostować - zacząć szanować swój czas wolny ( jeżeli mamy rezerwę 4godz to jak przywalą zmianę 10h to się nie godzić. Macie do tego prawo. Dzięki temu w końcu: - ZTM dostosuje rozkłady jazdy do czasu rzeczywistego -nasz pracodawca MZA nie będzie nas traktował jak parobków, mirzynow ale zacznie nas traktować jak ludzi ODWAGI NA NOWY ROK

31.12.2019 20:07

01.01.2020 11:30

Ale kolego może jemu nie zależy na tych marnych 100-150 złotych tylko na tym żeby spędzić sylwka że znajomymi, rodziną, a nie wozić bur.akow, pijusów. (w kadrach mi kancelarii kiedyś mi pani powiedziała, iż inaczej się liczy godz. Z rezerwy (nawet jak jest ich więcej) a inaczej jak przyjdzie się typowo z wolnego... Jak się zapytałem jak to wyliczaja, dokładnie to pani powiedziała, że to komputer (sic!) wylicza na podstawie specjalnych algorytmów... Jak to rzekł pewien wiesz x2 (Golec Uorskiestra)... "pieniądze jednak to nie wszystko". U mnie na zakładzie wiedzą, iż ja w sylwestra jeżdżę Maks do 21. Jak któregoś roku chcieli mi dać linie do 2.30 i wigilię do 24 z rezerwy to Uż. Nie chcieli dać... Nie ma problemu. Do lekarza, powiedziałem, że mnie ta robota wkur.wia, mam jej dość.. Lekarz dał mi z miejsca 2 tyg L4... (usunięte przez administratora) Albo zaczną się liczyć z naszym zdaniem albo niech prezes sam wsiada za fajere.... W końcu jak to powiedział... Do tej pracy nie trzeba inteligencji ( do jego wypowiedzi i wyrazu (usunięte przez administratora) pasuje jak ulał)
    3 cytryny

01.01.2020 13:29

Dokładnie niech zaczną nas szanować A jeśli nie to w żadne Święta i żadnych nadgodzin nie zobaczą przynajmniej i z mojej strony. A liz8sow i ludzi bez jaj tu wielu którzy się na wszystko zgodzą i oczywiście emerytów nie biorę pod uwagę bo emeryci to kiedyś mieli jaja i wywalczyli kiedyś przywileje pracownicze A teraz to tylko troszkę i emerytura A młodzi mają wszytko w nosie i młodzi utracili to co emeryci dzisiejsi kiedyś wywalczyli i jeśli młodzi nie zaczną myśleć i działać to będzie coraz gorzej A zwłaszcza gdy sytuacja gospodarcza się odwróci.
    Już nie taki nowy

01.01.2020 11:33

A ja z tego miejsca chciałbym pozdrowić kierowców z linii Z90 :). Łatwo nie było, ale daliśmy radę :)
    Yeti

01.01.2020 11:31

Jeżeli z grafiku wypada sobota lub niedziela pracująca to jak to jest płatne?
    Sąsiad

31.12.2019 17:49

Czy to prawda, że nie będzie już nadgodzin ?

29.12.2019 15:03

Ciekawe co piszecie na temat wyslugi w stawce wynagrodzenia. Pracując w MZA od 2005 dostalem raz w 2010 5% wysługę w 2015 w czerwcu zmieniono regulamin wynagrodzenia i we wrześniu jak miałem 10 lat wyslugi już nie dostałem bo weszła w stawkę. To dlaczego do tej pory mam najniższa stawkę w firmie?

30.12.2019 12:53

Na pewno by było lepiej bez solidaruchów. Możesz im podziękować. Dzięki nim zabrali bilety dla żon, za dzieci trzeba było płacić podatek. Dzięki ukladom słynnej solid... Nie ma podwyżek bo barany tylko na zebraniach drą te japy, tupią, buvzą... Część z solidaruchów ma rodzinę poupychaną na włosciańskiej... Ale ciesz się (usunięte przez administratora)że jesteś tam mile widziany, nawet dostaniesz paczuszkę na święta i paczką na tłusty czwartek... Oczywiście za darmo ( nie muszę wspominać że co miesiąc pobierają z twojego konta 30-40zl jako składkę... (usunięte przez administratora) Nic nie robią (masz przykład jaki był (usunięte przez administratora)z karpiem i godzinami) jak tu pracuje tyle lat to jeszcze nigdy takiego cyrku jak teraz nie bylo
    heheszek

30.12.2019 14:16

Skoro jesteś mile widziany w związkach to przejdź się proszę i zapytaj co stało się z naszą premią za godziny, sądzę że za z uśmiechem na twarzy wytłumaczą Ci i przedstawią działania jakie podjęli. Bo nie tylko ja czuję się lekko (usunięte przez administratora) Tysiąc złotych oszczędności na głowę to trochę dużo. Jeśli się dowiesz to nam to przekaż

30.12.2019 11:41

30.12.2019 12:39

Pamiętasz może ile w 2014 roku wynosiła kwota najwyższej grupy płacowe i premia regulaminów?. Kto może to przypomnieć?

30.12.2019 12:46

Niestety cześć dostała przeszeregowanie a część nie ( w+nawet w kadrach nie wiedzą dlaczego tak jest). Niestety ale jeżeli ktoś miał 4500 zostanie przeszeregowany (przez premię) na 4700 i wejdą trzy stawki to będzie zasseregowany do 4700 (mój zamiennik w tamtym roku tak miał)... Niestety będziesz stratny

29.12.2019 13:06

Sprawiedliwy

29.12.2019 16:35

Podwyżka w żaden sposób nie powinna być uzależniona od brania nadgodzin, tylko od stażu. Powinna być nagrodą za to, że chcemy wykonywać tą ciężka pracę tyle czasu. Tak, ta praca jest ciężka i odpowiedzialna. Jeśli ktoś chce harować jeszcze w wolne dni, to jego/jej sprawa i ma do tego prawo i dostaje dodatkowe pieniądze. Dla mnie ważniejsze jest zdrowie. Tak ZDROWIE, moje zdrowie. I wolne dni są dla mnie, moich najbliższych. I nie zamierzam jeszcze więcej czasu spędzać w wymuszonej pozycji siedzącej będąc głodny i nie mając gdzie odpocząć (stanie obok autobusu i sikanie albo (usunięte przez administratora). do tej toja, szczególnie w zimie, trudno nazwać przerwą). Dlatego potrzebuję odpoczynku. I nie życzę sobie nazywania mnie i mi podobnych nierobami wielki bohaterze wstawania w środku nocy. Pracuję na etacie i za etat oczekuję właściwej zapłaty, a nie zmuszania do niszczenia sobie zdrowia. Bo tego nikt mi nie zwróci, a na pewno nie Ci, co nazywają takich jak ja, (usunięte przez administratora). A pasożytów to dostaniesz od przemęczenia i nieregularnego jedzenia szybciej niż ja od odpoczynku!!!
    staż

28.12.2019 11:13

co z wypłatą wysługi lat od stycznia? będzie czy znowu nas (usunięte przez administratora)
    Info

29.12.2019 11:33

Po zapoznaniu się z regulaminem wszystko jest jasne. Dodatek stażowy skończył się z wejściem regulaminu, jedyne co jest to jubileusz, pierwszy po 20 latach nierozerwalnie pracy w wysokości 75% wynagrodzenia zasadniczego.

29.12.2019 12:21

Zgodzę się że skończyła się wraz z wejściem w życie Regulaminu Wynagrodzenia i nie dotyczy stażowe pracowników zatrudnionych na nowych zasadach. Zostaje do wyjaśnienia pytanie czy wypowiedzenie zmieniające zasady wynagrodzenia pracowników gdzie nie zmienia się osobowości prawnej zakładu może pozbawić pracownika wyslugi, kiedy grupy płacowe zależne są od ilości przepracowanych lat. To lata pracy decydowały do której grupy płacowe będzie przypisany pracownik.
    KierowcaMP

26.12.2019 20:15

Uszanowanie! Miko wszystkich negatywnych komentarzy (o które nie proszę) ciągle rozważam podjęcie pracy w MZA. Mam jednak kilka pytań: Czy nadgodziny dostają tylko ulubieńcy? A może nikt? Czy można dorobić trochę godizn w miesiącu? Chcę zarobić godne pieniądze. Obecnie na C+E zarabiam naprawdę dobrze i nie liczę na zarobki rzędu 5-5,5 tys do ręki, ale czy zarobienie 4 z jakimś ogryzkiem to realna wizja? Co dzieje się po szkoleniu z patronem z nowym kierowcą? Dostaje raczej powtarzalne, regularne linie czy tak jak każdy inny dostanie co się trafi? Na jaki okres podpisuje się kolejne umowy? Ile trzeba czekać do umowy na czas nieokreślony?

28.12.2019 11:12

Pracuje od roku z dwa razy zarobiłem mniej niż 4k. Najwięcej 4,6k zawsze co miesiąc kilka nadgodzin wejdzie , jak chcesz zarobić i przyjść z wolnego nie widzę problemu... Jak ja skończyłem jazdę z patronem to przez 3 miesiące jeździłem praktycznie codziennie inna linia potem przydzielony został mi autobus i jeżdżę może z 6 liniami...

28.12.2019 11:30

Założenie stawka miesięczna 4500,00 zł, rocznie można wypracować 260 godz x 60,00 zł za godzinę nadliczbową. Roczne wynagrodzenie 54000,00 zł, roczne nadgodziny 15600,00 zł, razem rocznie 69,600 zł średnio miesięcznie 5800,00 zł brutto. Netto 4177,39 zł. Podałem 4300,00 zł gdzie różne dodatki podnoszą sumę wynagrodzenia.

26.12.2019 07:01

27.12.2019 17:29

Ja slyszalem ze od nowego roku po 800 zlotych brutto dla kazdego kierowcy
    Robert

27.12.2019 07:36

Czy firma planuje jakieś podwyżki dla kierowców autobusów ? Ostatnio podwyżka była w styczniu o 100 zlotych czyli już rok temu . Może któryś z kolegów coś wie na ten temat ?

27.12.2019 16:32

W styczniu była podwyżka 100zl brutto Ale teraz zmniejszyli premie za godziny.
    Wldek

27.12.2019 16:49

Akurat w dni świąteczne i soboty jeździ rzakładowi Mobilis. A Wigilia w komunikacji była jak sobota. Więc nie wiem czemu tak piszesz. Podwyżkom jak najbardziej są planowane tylko zastanawiają się czy 500zl czy 1000zl a to może potrwać kilka lat.

24.12.2019 22:52

t34

25.12.2019 10:33

Pasy koleżko napisałeś? Ani Policjant na Patrolu ani Dryndziarz ani Kierowca autobusu i motorniczy nie powinni zakładać pasów, czemu? Temu szanowny Aaaa by szybko i łatwo móc wyskoczyć z kabiny czyt samochodu, tramwaju. Twoje życie zależy nie od pasów tylko szczęścia głowy i refleksu. Taki zawód. Jak chcesz to zapinaj i czekaj z rozplataniem gdy będziesz musiał lecieć gasić, uciekać z kabiny etc. (usunięte przez administratora)

26.12.2019 14:40

Zmiana zasad w trakcie gry jest normalne w MZA jak oddychanie robi się to i nie zwraca uwagi że tak robić się nie powinno. Przyklad: "Konkurs na Patrona MZA", ustalone było że osoby startujące w konkursie muszą uzyskam minimum 40 punktów żeby przejść do drugiego etapu. W czasie trwania konkursu zmieniono zasady że wystarczy zdobyć 37 punktów żeby zakwalifikować się dalej. Skoro MZA we własnych wewnętrznych konkursach nie trzyma się ustalonych zasad nie wymagaj by to robiło w ważniejszych sprawach.
    New

24.12.2019 16:53

Dostałem premie za godziny 48pln Pracuję od listopada
    Olo

24.12.2019 16:40

Czuje się nieźle wydymany miała być złotówka za godzinę czyli około 1800 zł (średnio) a dostałem 400 ktoś (usunięte przez administratora)mi 1400 zł i z czego się tu cieszyć. Pozdrawiam i Wesołych Świąt

24.12.2019 15:04

Potwierdzam, jest premia godzinowa. Przepracowalem 2075h i dostalem 419zl, czyli wychodzi po 20gr za kazda godzine na reke, to jest kpina. Pozdrawiam Was kolezanki i koledzy, Wesolych Swiat.

24.12.2019 15:52

Jestem szczęśliwy że dostałem 0,1% stawki godzinowej PREZENT od zakładu dziękuję, dziękuję

24.12.2019 15:59

..... Ups, jeszcze obowiązujące przepisy Regulaminu Wynagrodzenia mówią coś o 0,5% dla wszystkich pracowników. Wiem wiem jestem upierdliwy czepiam się szczegółów Wesołych Świąt

24.12.2019 11:49

Ja przy pasku z wypłaty za listopad miałem dodatek świąteczny 210 zl i dodatek specjalny 77 zl nie wiem co to bylo

24.12.2019 14:32

Masz kalkulator oblicz. Stawka godzinowo za listopad 28 zł, załóż że pracował 8 godzin. Ustawa mówi o 50% dodatku za dzień pracy 1 listopada. Wynik nijak ma się do 77 zł które podaję.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    Obserwator z R-3

24.12.2019 12:33

Potwierdzam na 100% Wpłyneła dzis karpiówka w kwocie 900 złotych. Nie mam nic za godzinowke w pko bp
    Kierowca R4

24.12.2019 12:07

24 grudnia godzina 12:06 konto w mbanku JEST przelew z mza. 900ZŁ - pomoc ekonomiczna
    Nowy

24.12.2019 10:31

Pracuje w tej firmie sześć miesięcy właśnie dostałem premie za godziny-126zł. (usunięte przez administratora)
    Stary

24.12.2019 11:01

@Nowy - a to ile kolego chciał byś dostać premii za 6 miesięcy pracy? A poza tym to nie jest raczej premia za godziny tylko ekwiwalent za umundurowanie.

24.12.2019 11:14

Tym razem Wszyscy Pracownicy dostali PREZENT ŚWIĄTECZNY Od ZAKLADU, kwoty są różne od 80 do 400 zl
    John

24.12.2019 09:04

Drodzy Koledzy, Na początku chcę Wam powiedziać, że ja jako kierowca z ponad 20-letnim stażem ,też jestem niezadowolony z działań firmy. Nie jestem żadnym związkowcem, nie należałem nigdy do żadnych związków, nie jestem też żadnym "kolesiem zarządzających". Wchodząc na to forum przeżyłem szok. Drodzy Koledzy, przecież powinniśmy się razem wspierać, szukać jakichś rozwiązań, wymieniać się informacjami a nie obrażać. Musimy szanować się nawzajem, bo nie możemy tego oczekiwać od innych, skoro wyrażamy się bez szacunku o sobie nawzajem.Zauważcie, że na te forum może wejść każdy potencjalny pasażer, jak i nasi przełożeni, i pomyślcie co oni mogą o nas sądzić(a nawet sądzą). Skoro zarabiamy tak mało(a zarabiamy), to przestańmy jeździć jak wariaci, przepisy o ruchu drogowym sa naszym sprzymierzeńcem, zacznijmy je respektować, stosujmy się do nich, nie narzekajmy tylko, że rozkłady są źle ułożone, bo to nie tylko wina ZTM ale też i nasza. Mogę zagwarantować, że jak zaczniemy jeździć rozsądnie, z głową to i rozkłady się zmienią. Nie rozumiem tłumaczenia przez naszych kolegów, że muszę mieć przerwę( np. na papierosa). Przerwę możemy zrobić sobie zawsze i nikt z tego tytułu nie będzie miał żadnych nieprzyjemności. Na koniec jeszccze raz muszę Wam powiedzieć SZANUJMY SIĘ, nie dajmy się skłócić, bo zarządowi właśnie o to chodzi. Siła jest w jedności. Wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim zdrówka.
    Zadowolony

23.12.2019 22:04

Zdecydowanie polecam tą firmę. Może i nie mamy dodatkowych pieniędzy na święta za to musimy w nie (usunięte przez administratora)do roboty, coś za coś.
    Bbb

23.12.2019 21:30

Dobra karp jutro bedzie bo przelewy poszly a co z godzinowka ktos dostal??
    R1

23.12.2019 18:38

Potwierdzam jest karpiowka 900zl Po 18 mi się zaksiegowalo

23.12.2019 19:46

Naiwny jesteś, to jest ryczałt "Wczasy pod Grusza", osoby które wzięły dofinansowanie do wczasów tego nie otrzymali
    Taka prawda

23.12.2019 20:13

Mialem wyplate podobnie jak pewno ty czyli 10 grudnia. Dzis mamy 23 grudnia mam rodzine oplaty itp i wyobraz sobie kasa sie konczy

23.12.2019 19:46

23.12.2019 20:08

Brałeś dopinansowanie do wczasów to nie dostałeś ryczałtu "Wczasy pod Grusza"
    Obywatel robol

23.12.2019 19:44

Mam 5dziesiat kilka lat ,od marca jestem zatrudniony w mza stanowisko kierowca. Na święta nie dostałem złamanego grosza, a nie miałem żadnej podpadki ani skargi. Pracowałem w różnych firmach przez swoje zycie, państwowe i prywatne . Nawet najgorszy szef sknera na święta sypną parę groszy . Ja się nie żale , po prostu pisze to by udowodnić że ta firma jest żałosna.

23.12.2019 19:41

A powie ktoś komu przysługuje karpiówka? Jakieś wnioski ? Co i jak z tym ?
    Kiero

23.12.2019 18:55

I 900zł karpiówki jest.

23.12.2019 18:47

Czy jest na zakladzie jakas pewna informacja że premia godzinowa nie bedzie w tym roku wyplacona?

23.12.2019 18:12

Jest Karpiowe 900 zl na reke.

23.12.2019 17:58

regis R-2

23.12.2019 18:06

Alior Bank i też nie ma nawet złamanego grosza.Moim zdaniem to zwykłe świństwo,bo nawet przy założeniu,że te pieniądze jutro dojdą,to i tak będzie to już Wigilia.Takie przeciąganie do ostatniej chwili i to w tak newralgicznym i mocno obciążającym budżet okresie,jakim są Święta,to naprawdę mocno nie fair i stawia firmę w bardzo niekorzystnym świetle.

23.12.2019 16:19

Nie ma zadnej Karpiowki narazie, jezeli do 18.30 nie bedzie tzn. ze dzisiaj na pewno nie wyslali.
    Mopek

23.12.2019 14:44

Jest kasa wplynelo mi 818 karpia i rowne 1400 premii 1% Takze plotkarze ze nic nie bedzie (usunięte przez administratora)wiecie... Kasa wplynela
    Jacek r1

23.12.2019 14:58

Też mam. 847 karpia i 1550 premii.
    Takie rzeczy

23.12.2019 13:36

A kiedy termin wyplaty godzinowki?

23.12.2019 13:56

Firma balansuje na skraju płynności finansowej w każdej chwili może ja stracić. Solaris chciał przed czasem zrealizować zamówienie dostawy 130 elektrycznych autobusów to spółka prowadzi negocjacje by tak niebylo.
    Baggio

23.12.2019 13:43

Czy aby dostać karpiówkę trzeba było złożyć jakiś wniosek, czy to każdy pracownik dostanie ?

23.12.2019 12:43

kierowca R4

23.12.2019 13:23

jeśli to prawda że dziś wypłacili to jutro powinna być na pewno. może dziś wieczorem. Firma ma konto chyba w PKO więc posiadacze konta w tym banku powinni mieć kasę od razu.

23.12.2019 11:09

Krzysztof G R1

23.12.2019 13:01

Info z kadr z godz 12.45 Dzisiaj była wypłacana. Na kontach dziś lub jutro (zależy od banku) Jeśli ktoś nie wierzy to tel Dzia ł Kadr tel. 22 568 75 31

Zostaw merytoryczną opinię o MZA