MZA

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

13.09.2021 20:20

13.09.2021 22:24

"+ inne dodatkowe nagrody wynikające z umowy .... " Jakie nagrody pracodawca ma na myśli ? Kwota tych nagród na rękę dla pracownika w stosunku rocznym wychodzi 5 100 zł, ta suma jest o wiele mniejsza niż nagroda prezesa i godzinowa którą można otrzymać na koniec roku.
    Jakim

12.09.2021 20:14

Jak to jest z tą premią za oszczędności paliwa. Skoro dostaje gazowca cng to mi nie płacą i trace na tym. Kto w tej firmie rzadzi? Skąd taka niesprawiedliwość? To jest poróżnianie pracowników!!! (usunięte przez administratora)
    Kierowca

13.09.2021 22:04

Na CNG też masz oszczędności. Podobnież jest że za każde przejechane 100 km dostajesz na przegubach 1,80 zl brutto a na krótkich 1,50 zl brutto????

13.09.2021 09:40

Ogłoszenie oferty pracy na stanowisku kierowca autobusu, miejsce pracy Oddziały Przewozów Miejskich Zakładów Autobusowych Sp. z o.o.. …… Oferujemy: • umowa o pracę - cały etat • średnie wynagrodzenie w pierwszym roku pracy: 5 700 zł * brutto • prestiż i komfort pracy w renomowanej firmie z tradycjami • wsparcie Patrona w pierwszych dniach pracy • pakiet świadczeń socjalnych, w tym dofinansowanie do wypoczynku • bilet komunikacji miejskiej (1 i 2 strefa) • grupowe ubezpieczenie na życie z opieką medyczną * w tym: podstawowe miesięcznie wynagrodzenie brutto plus 300 zł brutto miesięcznej premii regulaminowej + inne możliwe dodatki wynikające z realizacji umowy Czy tylko ja nie wiem ze 5 400 zł jest już podstawą pensji kierowcy?.

13.09.2021 10:40

Jest to oficjalne ogłoszenie spółki pisanie nieprawdy świadczy o jej wiarygodności, niedługo będzie można napisać w ogłoszeniu ze nasze zarobki to 8 tyś zł. Staram się rozszyfrować dodatki o jakich pisze spółka w ogłoszeniu. Oprócz podstawowej płacy, do obligatoryjnych, czyli ściśle określonych, składników wynagrodzenia należą wymienione przez Kodeks pracy: dodatek za pracę w porze nocnej, dodatek za dyżur pełniony poza godzinami pracy, dodatek za czas niewykonywania pracy, dodatki za pracę w godzinach nadliczbowych oraz w dniach wolnych i święta. Pytanie: Czy podając średnia kwotę wynagrodzenia kierowcy w pierwszym roku pracy pracodawca od razu uwzględnił że kierowca będzie wykonywał prace w godzinach nadliczbowych?. Przypominam KP zabrania planowania pracownikowi pracy w godzinach nadliczbowych.

13.09.2021 19:36

Do cwaniaka co dał minie na nie, mam taki grafik że dodatki ustawowe u mnie się nie liczą, a że są składnikiem wynagrodzenia nie znaczy że każdy pracownik je dostanie. Tak samo można napisać że zarobki brutto kierowców pracujących w nocy to 6 200 zł będąc bardziej kreatywnym mozna śmiali pisać że na dodatkach zarobki to 6 500 zl

05.09.2021 07:39

klapin

09.09.2021 12:08

Nie jeden tak mówi , a przychodzi taki czas ,że dostajesz jednak mandat. Nikt nie jest maszyną, Nie narusza przepisów i ma mandatów ten kto nie jeżdzi. A w tej pracy to realne ryzyko ,do tego jeszcze od grudnia obciążone karą nawet do 30 tysięcy złotych.. Jeżdżąc po 10-11 godzin po mieście bez realnych przerw ryzyko kolizji czy złamania przepisów wzrasta i nikt rozsądny nie zaprzeczy temu.

10.09.2021 11:28

Im dłużej pracujesz tym bardziej jesteś zmęczony i tym bardziej powinieneś uważać. W miarę zmęczenia koncentracja spada więc powinieneś zachować coraz większą ostrożność, aby czegoś nie przegapić i nie narobić sobie kłopotów. Powtarzam jeszcze raz jazda ostrożna i zgodna z przepisami zmniejsza ryzyko, ale patrząc na niektórych rajdowców niewielu o tym myśli. Życzę im powodzenia we wpisywaniu zer w kartę drogową.

10.09.2021 11:05

10.09.2021 11:19

No to nie stresuj się opóźnieniami. Tym niech się stresuje ekspedytor i kombinuje ze skracaniem, sterowaniem itp. Masz jeździć bezpiecznie i zgodnie z przepisami. Rozkład realizujesz w miarę możliwości drogowych. Dziwię się kolegom co łamią przepisy, tylko po to aby na krańcu było -7 a nie -11. Zbyt duże ryzyko, zbyt mała pensja aby tak postępować.

05.09.2021 17:10

ktos

09.09.2021 12:01

Prawie każdy związkowiec z r3 przychodzi z wolnego i zamienia dni na żądanie grafikowców. Ot taki zwyczaj na r3. A sami jadą po firmie jak trzeba. Obłuda to mało powiedziane.
    Rotacja w KM

07.09.2021 09:28

Jakie podwyzki, nie ma kasy dla Kierowcow. Teraz wyzysk i rotacja pracownikow, nie ma juz zadnej wartosci ciezka praca kierowcow.

03.09.2021 11:53

04.09.2021 22:43

Ja przed zmiana nie mam czasu na sport a po zmiane takiej 8-10 godzin jedyne o czym marze to isc spac a nie na jakis sport. Ta karta jest dobra dla prezesa, grafikowcow i dyspozytorow ktorzy po pracy maja jeszcze sile isc pocwiczyc bo kierowcy to ledwo zyja
    Popek

06.09.2021 10:53

Na kartę MULTISPORT masz dużo więcej atrakcji niż tylko siłownia

31.08.2021 16:24

31.08.2021 16:36

Pismo napisane ,przekazane więc nie mów że nic nie robią :))

29.08.2021 16:40

Loveforlove

29.08.2021 18:58

Ja też mam dość tych obietnic. Jeżeli nie dadzą wysługi i nie zniosą tych (usunięte przez administratora) zasad przeszeregowania na wyższą stawkę to w grudniu składam wypowiedzenie. Dosyć mydlenia oczu.
    Zaciekawiony

29.08.2021 09:46

O co chodzi z głównym dyspozytorem na R1? Każdy coś pod nosem gada, podobno do tego mają poważne problemy kadrowe na R1, o co biega? Tylko proszę o prawdziwe odpowiedzi a nie trolling.

25.08.2021 15:36

26.08.2021 23:27

Najpierw obiecuja kase we wrześniu,pozniej na początku roku,a (usunięte przez administratora) siedzi i zaciera rece na kase ktorej nigdy nie zobacza mowiac sobie popracuje jeszcze te pare miesiecy moze cos sie tu poprawi? I tak te pare miesiecy zmienia sie w pol roku, pol roku zmienia sie w rok, rok zmienia sie w kilka lat po czym siedza takie cudraki po 10-15 lat w tej firmie i nadal co roku licza ze sie tu poprawi :D A jak wyjdziesz z takim na petli na przerwie pogadac to tylko narzeka ze mu zle i zle bo nic sie tu nie polepsza od lat.

23.08.2021 12:37

antyztm

26.08.2021 02:41

Oszczędzają na kierowcach to mają na nowy, olbrzymi, nowoczesny budynek. Oni zarabiają krocie a ty rób za ochłapy.
    Aaaaaaaaaa

25.08.2021 17:20

Co to za zmiany się szykują na R1? Dzis rozmawialiśmy i podobno kilkunastu kierowców odchodzi z R1. Co jest powodem? Płacą zle? Przecież 3500 to kupa kasy. Czy to wina Głównego Dyspozytora Bohatera?
    Aaaaaaa

25.08.2021 17:27

Nadal wyprawki są o 16. Grafików brak. Dlaczego to wszystko się dzieje tylko na Woronicza. Na pozostałych zajezdniach jest zupełnie inaczej.

21.08.2021 22:22

23.08.2021 13:14

Na R-3 zawsze tacy byli odkad tu pracuje. A popros go ze czasem sie z nim zabierzesz na Centralny jak wyjezdza na pusto z zakladu to mine mial jakbys go o nie wiem co prosil. Inni potrafili boczna brama wyjezdzac zeby tylko nikogo nie zabierac

20.08.2021 21:59

Info

21.08.2021 16:06

Tu nie ma działu kadr. Znajdz na stronie mza i zadzwoń. Wszystko ci powiedzą. Osoby zatrudnione nie wiedzą bo ich to już nie interesuje, a jak już to sieją ploty jak wszędzie.

18.08.2021 18:56

18.08.2021 20:19

To się doigrał nie zgłoszenie tego faktu pracodawcy, wykonywanie pracy bez stosownych uprawnień = brak zaufania do pracownika co może być powodem zwolnienia z pracy.

16.08.2021 23:17

Aaaaa

18.08.2021 12:10

Przypomniałeś temat który zainteresuje każdego kierowcę. Utrata uprawnień do prowadzenia pojazdów na okres 3 mc nie jest podstawą do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem, w tej kwestii zapadły wyroki Sądu
    3400 netto

16.08.2021 16:51

3400 netto na etacie zarobić tu można. Swieta do pracy. Sylwester do pracy linia nocna. Nie polecam. Zarobki tragiczne. Pojedziesz dodatkowo dwa dni to za dwa tygodnie zadzwonią że muszą ci dać wolne bo mają za dużo ludzi. I pracujesz na ich zawołanie. Cyrk na resorach.
    R-3

16.08.2021 14:28

Czemu teraz nie mozna przychodzic z wolnego tylko ciagle na zamiane chca? Dzwoni planista i mowi przyjdz w sobote lub niedziele a dam ci wolne w tygodniu. Ludzie sie godza a pozniej sie widzi ze w niedziele inni jezdza jednak z wolnego. Nie ladnie to tak ze jednych sie (usunięte przez administratora) a innym daje zarobic. Albo kierowcy tego nie widza albo narazie sie tak daja walic w bambuko az do czasu jak przejrza na oczy i przestana przychodzic z wolnego za zamiane.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    Garwoliniak

16.08.2021 10:54

Podobno od września zarząd chce dać 1300brutto podwyżki na łebka ale Solidarność nie chce się zgodzić. Tak słyszałem. Drugie primo Skoro tak dużo pracowników mają to po co ogłoszenie o pracę na olxie wystawiają?

15.08.2021 16:18

Stop

15.08.2021 16:22

Szantażujecie tekstami że się zwolnicie? No to na co czekacie? Atmosfera w firmie się poprawi. Zostaną ci którzy nie narzekają. Mnie osobiście te 3700 wystarczają. (usunięte przez administratora)
    Raf

15.08.2021 23:57

Ogólnie kierowcy komunikacji to trochę taka (usunięte przez administratora)zawodowego kierowcy. Jak ktoś pracuje od niedawna przez pandemię i nie ma innych kwalifikacji to jeszcze rozumiem. Ci co robią w tym (usunięte przez administratora)przez całe życie nie nadają się do innej pracy. Gdyby się nadawali to dawno by zmienili. Jak MZA obniży wynagrodzenie o 300 netto to i tak 95% robotników zostanie tylko będą jeszcze bardziej po forach psioczyć. Dlaczego po forach? Bo na żywca w firmie tego nie powiedzą ze strachu przed zwolnieniem. Tak to już jest.

14.08.2021 21:22

Oman

15.08.2021 06:07

Ja zrezygnowałem z pracy po wizycie u tego głównego dyspozytora na Woronicza. Dyskusja z nim to ...... oooooooooo..... Wszystko wie najlepiej. Złożyłem wypowiedzenie. 3 miesiące. Jeszcze 2 mi zostały. Chyba przestanę przychodzić. Niektórzy mówią że świadectwo pracy dostanę. Do czego mi to świadectwo? Zatrudniam się w firmie transportowej. Pytali gdzie teraz pracuje. Jak powiedziałem że w MZA to właściciel uśmiał się i powiedział że miał tu takiego z MZA to nie mógł pod rampę podjechać. Lepiej nie przyznawać się do bycia pracownikiem mza.
    Matt

10.08.2021 12:05

Dlaczego kierowcy dopłacają do klimatyzacji / ogrzewania? Przez niedoszacowanie normy spalania obniża nam się pensje o średnio 100-200zł względem miesięcy bez klimatyzacji / ogrzewania.
    Umowa zlecenie

10.08.2021 20:18

Nie tylko dopłacają kierowcy za klimę. Umowa zlecenie tam za wszystko płacisz. Nawet za lekka obcierke. Tumany godzą się na te zlecenie. Ogarnijcie się. Nie podpisujcie tych umow.

08.08.2021 10:02

08.08.2021 13:44

Może faktycznie u was na zajezdni musicie sami sprzątać kabinę kierowcy, tu gdzie ja pracuje już dawno takie czynności przestaliśmy robić autobus to nie tylko przestrzeń pasażerska autobus to i kabina kierowcy.
    Nowy kierowca

30.07.2021 17:49

Zrobiłem prawo jazdy D Zarabiam 3300 do ręki za cały miesiąc pracy. 4700-30%=3350zl netto tzn do ręki. Jak będziesz pracowal dodatkowo to dorobisz parę stówek. Praca w święta nowy rok sylwestra. Jestem dumny ze pracuje w mza Zamieniają mi pracę kiedy chca. Kiedy ja chce nie zamieniaja bo nie mogą Jest spoko.
    Jafgudghvg

27.07.2021 10:11

Rowery, piesi wchodzą na przejścia jak chcą i kiedy chcą, hulajnogi itd. itp. Kocentracja w tej pracy musi być na najwyższym poziomie, a tu w grafiku 10.20 plus oc, dojazd godzina, zmiana w ciechocinku i to wszystko za psie pieniądze. Bravo!!! Oby tak dalej. Teraz jeszcze punkty będą się kasować po dwóch latach a ty dostaniesz rachunek za śmieci na 300 zł i do roboty. Punktów nałapiesz jak z wolnego przyjdziesz a będziesz musiał przyjść bo ci na opłaty nie wystarczy. Super. Mam gdzieś taki system. (usunięte przez administratora)

23.07.2021 17:53

Sprawiedliwy

25.07.2021 22:08

A dlaczego dzieli się w ten sposób kierowców?Wszyscy wykonujemy tą samą pracę. I nie ma dla mnie znaczenia czy pracuje się 5 lat czy jeden dzień. Robota jest ta sama i pieniądze oraz podwyżki powinny być równe dla wszystkich!

22.07.2021 15:01

jaity

22.07.2021 16:02

Tu się już nie da pracować. Dzwonią rano, przyszedłbyś, zamieniłbyś itp...(usunięte przez administratora) ludzie ja mam swój prywatny czas!!! Po to dostaje grafik żeby sobie coś zaplanować. Co ru się dzieje?

19.07.2021 12:33

22.07.2021 09:01

Dobre podwyżka dla wszystkich pracowników którzy przepracowali 5 lat. To ilu takich pracowników jest w zakładzie 40% stanu osobowego kierowcy ?. Dobra zachęta dla wszystkich którzy rozpoczęli swoją przygodę z MZA oby tak dalej 60% kierowców zacznie zastanawiać się nad zmianą pracy :)))
    Zarnita

22.07.2021 11:02

Gdzie jest taka wywieszka???? Ci co przepracowali dłużej niż 10 lat mają doświadczenie i należy im się podwyżka. Jak byli świeżakami potrafili uszanować starszych. A wy młodzi macie duże perspektywy pracy, edukacji. Gdybym był mołdy pchałbym się do IT, tam są zarobki po 15-20 tysięcy na miesiąc.
    Man

22.07.2021 09:35

Po 6 latach ciężkiej pracy - odchodzę! Wszystko drożeje nawet śmieci, a za 3800zl netto pracować w Stolicy... Szkoda gadać. C + E płacą 6000zl do 9000zl... sorry mza rynek weryfikuje. Nawet na mleczarce 5500zl. Zostaną tu emeryci i młodzieży. Pozdrawiam serdecznie.

20.07.2021 09:58

21.07.2021 09:58

Podaj powód dlaczego nie można być pracownikiem KM przez 30 lat ?. Można być i nawet trzeba wtedy większe bezpieczeństwo jest dla innych użytkowników drogi jak i pasażerów. Widzę że przedstawiasz pogląd spółki nie liczy się doświadczenie pracownika, liczy się kasa by jak najmniej na pracownika ją wydać.
    Smutny

14.07.2021 20:50

Dlaczego nie pozwala się nam w spokoju spędzać przerw na krańcach? Przecież równie dobrze możemy otworzyć drzwi przed samym odjazdem. Dlaczego dla wygody tej garstki pasażerów musimy otwierać drzwi? Przecież przystanek dalej stoją tacy sami pasażerowie, którzy bez względu na warunki pogodowe również muszą czekać na przyjazd swojego autobusu. Tamci pasażerowie nie patrzą na nas jak jemy kanapkę, nie pytają o której odjazd. Po prostu wsiadają i jadą. Krańce powinny być przede wszystkim dla nas. Miejscem odpoczynku po skończonym kursie. Po co montuje się ławki na krańcach skoro i tak nikt na nich nie siada? Bo każdy woli od razu zająć miejsce(najlepiej te przy kabinie).

13.07.2021 16:32

Dzisiejszy dzwon N24 pokazuje dobitnie jak męcząca jest praca kierowcy mza. Ewidentnie gościu przysnął. I nieważne czy to nocny czy z linii dziennych morał jest jeden dla całej firmy ZMIANY W MZA SĄ ZA DŁUGIE i jeśli nic sie nie zmieni to takich dzwonow bedzie wiecej!

14.07.2021 09:13

Nie ma znaczenia u kogo wykonuje się prace, wszyscy posiadamy jednakową odpowiedzialność za spowodowany wypadek. Rozumiem że chciałeś podać przykład zmowy przewoźników na rynku Warszawskim gdzie pracownik - kierowca to tylko element autobusu gdzie i tak go się wymieni i to wszystko się zrobi zgodnie z przepisami.
    Roman.

14.07.2021 09:33

Jasne że nie ma znaczenia, a pewną firemkę podałem jako przykład. Oczywiście wszyscy jesteśmy równi i jedziemy na tym samym wózku, dlatego powinniśmy mówić jednym głosem, być solidarni i się wspierać- nie ma różnicy czy ktoś pracuje u Ajenta czy w MZA. A rozkłady pod brygady układa Organizator (ZTM) a realizuje Wykonawca (Podwykonawca) czyli:MZA,Mob,arr,PKS GM,ITS.

10.07.2021 10:16

uuu

12.07.2021 17:54

Kiedy siedziałeś w kabinie? Z samej kabiny i nawiewów nie wali, jeżdżę prawie zawsze swoim, mam dogadane z dyspo. (usunięte przez administratora)
    Livebus

09.07.2021 11:27

Czy wszędzie jest problem z przyjściem z wolnego czy tylko na r4? Potrzebuje przyjść te dwa dni w miesiącu z wolnego i nie ma takiej możliwości Pytam, bo może by mi dali przyjść z innej zajezdni
    Lubie pracę z wolnego.

09.07.2021 20:24

Pokaż mi w grafiku chociaż jedna rezerwę 3h... chętnie się z Tobą zamienię. Ja z 3h to 10.40 biorę jak już jadę z Garwolina to po to żeby zarobić A nie wypalić kasę na paliwko... (usunięte przez administratora)

10.07.2021 18:06

Ale ma rację nasze zarobki gonią najniższą krajową pisze to od roku że tak będzie i wszystko w tym kierunku idzie by tak było.

06.07.2021 00:49

Bbbb

09.07.2021 10:20

Już ci tłumaczę o co chodzi. Na czas wakacji jest mniej brygad do obsadzenia. A część linii nie jeździ wcale. A że związkowców jest więcej niż lajtowych brygad to niestety czasem muszą jeździć co innego.

07.07.2021 23:36

08.07.2021 11:38

Więc jeszcze raz powtórzę. Myśl o bezpiecznym i zgodnym przepisami prowadzeniu autobusu. To jest priorytet. Rozkład, sterowniki, wyświetlacze i inne tematy przesuń na plan dalszy. Nie usprawiedliwisz się po zdarzeniu tłumaczeniem bo chciałem się wyrobić w czasie lub bo mi wyświetlacze padły. Prokuratora to nie interesuje. Masz prowadzić pojazd bezpiecznie i zgodnie z przepisami. Jak te pozostałe tematy tak Cię stresują to jak już inni napisali zmień robotę. Sądzę jednak, że będziesz trwał uparcie przy swoim zdaniu podobnie jak uparcie powtarzałeś, że były podwyżki 500zł, premie za koronawirusa o sprzątaniu autobusów po drugiej zmianie nie będę wspominał.

06.07.2021 07:04

06.07.2021 18:21

Dzięki związkom od października kierowcy posiadający minimum 10 lat pracy dostaną sporą podwyżkę. Przy obecnej rotacji nie ma takich pracowników dużo ale jednak związki coś robią.

21.06.2021 09:05

23.06.2021 09:04

Ten temat stale tłumacze, dowolnie możesz zmieniać linii które kierowca miał wyznaczone w grafiki pracy nie możesz samodzielnie kierowcy zmienić godzin zakończenia i rozpoczęcia pracy w danym dniu. Kiedy tak wykonujesz oznacza to że planując miesięczny czas pracy kierowcy planowałeś pracę w godzinach nadliczbowy, a tego wykonywać nie można. Z mojego punktu możesz zaplanować mi pracę na jednej linii nawet na cały rok, podpisując umowę o pracę oddaje do dyspozycji część godzin swojego życia którymi możesz swobodnie dysponować do będę wykonywał w pracy, ale nie więcej niż ustalony ustawowo miesięczny czas pracy. Regulaminowo i ja mogę Ciebie zajechać ale czy o to się rozchodzi? Wystarczy dobra wola obu stron żeby nam wszystkim spokojnie się pracowało a nie iść kierowcy na rękę butami.

Zostaw merytoryczną opinię o MZA