MZA

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

08.11.2021 22:32

09.11.2021 12:15

Tak samo dbam o dobro spółki jak spółka dba o moje dobro. Przychodząc do pracy spółka naraża mnie na utratę życia nie stosując się do przestrzegania przepisów BHP
    Zdziwiony74

09.11.2021 16:04

Jak to nie ma? a fotele z eko skóry? a nowiutki budynek zt..? a opłacanie organizacji i reklam anty-rządowych? wydawanie grubej kasy na premie dla swoich? nie pisz głupot, że miasto nie ma środków...bo środki są. Strefy wydzielone też poświęcili kosztem pracowników by tylko więcej kasy szło z przepełnionych autobusów....

09.11.2021 08:53

Często kierowcy zadają pada pytanie czy zakład pracy może dowolnie wyznaczać miejsca postojowe autobusów? Odpowiedz brzmi NIE. Właściciel placu powinien zapewnić zasady ruchu na placu, jak na drogach publicznych (Kodeks drogowy). W § 4 ust. 1 r.o.p. stanowi, iż pracodawca (analogicznie właściciel terenu) jest zobowiązany zapewnić na terenie zakładu pracy wykonane i oznakowane, zgodnie z Polskimi Normami i właściwymi przepisami, drogi komunikacyjne i transportowe, oraz drogi dla pieszych, i dojazdy pożarowe, a także utrzymywać je w stanie niestwarzającym zagrożeń dla użytkowników. Drogi i przejścia oraz dojazdy pożarowe nie mogą prowadzić przez miejsca, w których występują zagrożenia dla ich użytkowników. Drogi i przejścia (ust. 2 § 4 r.o.p.) powinny posiadać wymiary odpowiednie do liczby potencjalnych użytkowników oraz rodzajów i wielkości stosowanych urządzeń transportowych i przemieszczanych ładunków. Minimalne wymiary dróg i przejść określają Polskie Normy. Nawierzchnia dróg (ust. 3 § 4 r.o.p.), placów manewrowych, postojowych i składowych, dojazdów pożarowych i przejść powinna być równa i twarda lub utwardzona oraz posiadać nośność odpowiednią do obciążenia wynikającego ze stosowanych środków transportowych oraz przemieszczanych i składowanych materiałów. Drogi, przejścia oraz place manewrowe, postojowe i składowe powinny (ust. 4 § 4 r.o.p.) posiadać urządzenia lub inne rozwiązania techniczne zapewniające odprowadzanie wód opadowych. CHCESZ BYĆ BEZPIECZNY WYMAGAJ OD PRACODAWCY PRZESTRZEGANIA PRZEPISÓW !!!!!!

09.11.2021 01:58

09.11.2021 08:39

Zadaj lepiej pytanie jak to robimy że mieścimy się w bramie?.. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej szerokość miejsca postowowego dla autobusu przegubowego nie może być mniejsza niż 3m, więc jak można zmieścić się autobusem w bramę która jest mniejsza od dopuszczalnej szerokości miejsca postojowego autobusu. To że na placu postojowym nie są wyznaczone miejsca postojowe, brak drogi ewidencji, brak wyznaczonego kierunku jazdy to mały pikuś za to też są paragrafy ale to temat na później teraz temat to jak autobusy wjeżdżają w bramy mniejsze od dopuszczalnych norm

07.11.2021 14:42

07.11.2021 19:20

O czym ty mówisz ? Do naszej stawki miesięcznej dołączone są nawet dodatki ustawowe BHP która spółka ma obowiązek wypłacać pracownikowi. Gdyby teraz rozliczenie żyć na czynniki z jakich składa się nasze miesięczne wynagrodzenie jakie dodatki zostały w nie wlozone to nasze wynagrodzenie jest mniejsze od najniższego wynagrodzenia jakie pracownik powinien ustawowo otrzymywać !!!!!!!
    Doświadczony kierowca

07.11.2021 23:51

A w czym jest lepszy kierowca który jeździ od 15 lat od tego który jeździ 2 lata? W niczym. Płacenie za staż to absurd i relikt (usunięte przez administratora) dobrze że płaci się za efekty pracy i przestrzeganie regulaminu!

05.11.2021 23:01

06.11.2021 13:27

Pewnie że chciałem i nadal chce żeby wracali, ale skoro wracają ilość autobusów powinna być dostosowa do ilości osób. Kiedyś potrafiono to wykonać autobusy nocne kursowały co 20 minut

04.11.2021 16:10

Pap

05.11.2021 08:24

Po co wyzywasz człowieka od płaczków? Chłopak ma rację. Wozy załadowane po sufit, pół biedy jak masz dużą kabinę. Nie dość że nie zawsze masz gdzie na krańcach umyć ręce to jeszcze jesteś narażony na (usunięte przez administratora) w wozie. Pomyśl zanim będziesz kolego kogoś wyzywał.
    Gogulski

05.11.2021 10:37

Ale przecież jak podejmowałeś pracę to wiedziałeś, że w tej pracy na krańcach nie masz wody do umycia, oprócz toi toia. Zresztą wiedziałeś, że będziesz woził ludzi. Przed pandemią też były okresy dużych zachorowań na grypę i nikt Ciebie nie odgradzał od pasażerów. A na grypę też dużo ludzi umierało, tylko to nie było medialnie nagłośnione i nie przynosiło takich zysków koncernom farmaceutycznym jak teraz przynosi. Decydując się na pracę wożenia ludzi, decydowałeś się na obcowanie z bakteriami, więc czegoś nie rozumiem. Co Ciebie tu trzyma skoro czujesz się zagrożony. Zmień profesję, wożąc np ziemniaki będziesz bezpieczny i nie będziesz jeden z drugim płakał na forum ,że autobus masz pełen ludzi ,którzy stwarzają dla Ciebie zagrożenie.

04.11.2021 17:13

04.11.2021 17:32

Jak miasto może że zwracać sobie własną gotówkę? ZTM działa w imieniu miasta MZA wykonuje przewozy w imieniu miasta gotówka przechodzi tylko wirtualnie ale pracownikowi trzeba realnie zapłacić i dlatego gotówki brakuje.
    Maruder

31.10.2021 16:57

Czytam tutaj jakieś bzdury o pensji 3500 zł na rękę. Otóż nawet kierowca na pierwszej stawce w MZA zarabia średnio,powtarzam średnio bo pewnie większość z was nie wie co to znaczy 4000 zł miesięcznie biorąc pod uwagę zarobki z całego roku i dzieląc je przez 12 miesięcy bo: 1.Miesięcznie jest 3740 zł netto,bo dodatek za paliwo,bo dodatek za 2 niedzielę,bo dodatek za godziny nocne,bo nadgodziny 100% bo jest kolejka do dystrybutora o 23:00 w sobotę,albo zapalił się most siekierkowski i zjechałeś pół godziny później. 2.Dlaczego nikt nie raczy napisać o dodatkowych,obowiązkowych dla każdego premiach? Nawet dla podpadziochów i mających po 3 kolizję rocznie? -Godzinówka 1500 netto -grusza +karpiówka 1500 netto. -prezesowskiej zakładamy,że nie masz bo bez krawata cię złapali raz o 5:15 na centralnym. Czyli dodatkowo 250 netto miesięcznie. 4000 zł netto w najczarniejszym scenariuszu.I to mało realnym bo i tak wyjdziesz w ciągu roku z 8 razy z wolnego.W tym miesiącu już 3 raz mnie (usunięte przez administratora) żebym wyszedł z wolnego
    Pap

03.11.2021 08:14

Kolego. Pracuję w mzkowie trochę ponad rok. I wiesz co? Raz jeden wziąłem 4200. Raz! Z tym że akurat wziąłem te 4200 za miesiąc w którym 2 tygodnie byłem na urlopie. Pozostałe pensje wahały się pomiędzy 3700 a 3900 wraz z nadgodzinami, paliwem itd. Jakoś nie uważam że wliczanie prezesówki czy karpiowego do średniej z 12 pensji jest logiczne.
    3 cytryny

04.11.2021 10:36

(usunięte przez administratora) To że jest kolejka o 23 do dystrybutora i kończysz pracę 20 minut później nie wyrabiasz się przez to na autobus i czekasz na następny godzinę nazywasz czymś pozytywnym? Wpadnie mi 20 minut A wrócę do domu godzinę później ?(usunięte przez administratora)

03.11.2021 19:50

Nie będzie żadnych zmian od stycznia. Pensje wzrosną najprawdopodobniej od marca. Nie będą to znaczne podwyżki ale wydaje się, że obie strony dogadają się na poziomie 500 brutto z zagwarantowaną kolejną podwyżką w okresie jesiennym na pewno nie większą niż 300 brutto. Pewnie ci co mogą jeździć w trasy i tak odejdą ale dla tych co zostaną to zawsze będą trochę do przodu.

04.11.2021 08:23

Donos o łamaniu przepisów prawa pracy i prawa podatkowego przez MZA Sp.. z o.o. W związku z łamaniem przez wyżej wymienioną spółkę prawa pracy i prawa podatkowego polegającym na zatrudnianiu pracowników na umowach cywilnoprawnych zamiast zawierania z nimi stosunku o pracę w charakterze kierowy autobusu składam publiczną informacje o wykroczeniach popełnianych przez władze MZA Sp. z o.o. Chcąc unikną płacenia należnych podatków. Władze spółki zatrudniają kierowców na umowach cywilnoprawnych zamiast zawierać z pracownikami stosunek pracy. Wykonywanie pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca zobowiązuje się do zatrudnienia pracownika za wynagrodzeniem jest stosunkiem pracy (art.22§1 k.p). Ponadto, zgodnie z art. 5b ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych za pozarolniczą działalność gospodarczą nie uznaje się czynności, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki: 1) odpowiedzialność wobec osób trzecich za rezultat tych czynności oraz ich wykonywanie, z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów niedozwolonych, ponosi zlecający wykonanie tych czynności; 2) są one wykonywane pod kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez Zlecającego te czynności; 3) wykonując te czynności nie ponosi ryzyka gospodarczego związanego z prowadzoną działalnością. Fakt, iż kierowcy zawarli umowę cywilnoprawną nie dowodzi, że w rzeczywistości, nie jest to umowa o pracę. Wykazane cechy umowy cywilnoprawnej wykazują takie cechy jak: podporządkowanie pracownika regulaminowi pracy, poleceń kierownictwa, miejsca, czasu i sposobu wykonywania pracy, obowiązek przestrzegania norm pracy, obowiązek wykonywania poleceń przełożonych, wykonywanie pracy zmianowej, dyspozycyjność pracownika. W myśl art. 65 § 2 k.c. w umowach należy raczej brać pod uwagę, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się na jej dosłownym brzmieniu. Zamiarem zleceniodawcy jest obejście przepisów prawa zatrudniając pracowników. W wyniku zaistniałej sytuacji żądam ścigania sprawców popełnienia czynów niedozwolonych.
    Solidarny

03.11.2021 23:48

Muszę wszystkich zmartwić którzy tak wiernie czekają na podwyżki. Tak, będą podwyżki, wzrosty ale opłat a nie wypłat. Ale i tak większość jest zadowolona i nie będzie protestować tylko grzecznie pracować. Nie gadajcie tyle tylko nadgociny zacznijcie wyrabiać.
    Czarek

03.11.2021 10:31

Coraz więcej chłopaków chce odejść i wcale się nie dziwię. Nie chcą dać podwyżek , ludzie uciekają za pieniądzem. W sklepie spożywczym 4 tyś można zarobić i nie trzeba pracować w święta

02.11.2021 23:30

raul

02.11.2021 23:44

Pracuje w tej firmie prawie 20 lat i powiem Wam, że jeszcze tak źle jak jest obecnie nigdy nie było. Atmosfera wśród załogi okropna, jeden drugiego sprzedaje, dyspozytorzy donoszą na siebie, wypłata miernota, oby tak dalej. Zobaczymy kto tutaj zostanie.
    Podwyzka pensji konieczna

29.10.2021 07:53

Inflacja przyspiesza i na początku przyszłego roku będzie jeszcze wyższa niż dziś. Czy mozna sie spodziewac info. od zarzadu w temacie podniesienia pensji dla kierowcow czy gra na czas? To wazna informacja dla mnie czy mam skladac wypowiedzenie bo rachunki za zycie mam coraz wieksze i nie moge sobie pozwolic na prace za 3500 netto.

30.10.2021 08:27

Są procedury które trzeba przejść nie będzie popełniony bladź z 2018 roku gdzie zarząd mógł postawić paragrafy karne działaczom ZZ, działacze wtedy zrobili błąd jak dzieci w piaskownicy dali się ograć. Lekcja z tamtych lat została odrobiona trzeba być cierpliwym to zarządowi czas ucieka nie Nam.
    Staszek

30.10.2021 10:52

Ja już dawno zrezygnowałem z tej bardzo stresującej i niszczącej zdrowie pracy, wypłata 3500 to jest śmieszne za robotę w dni świąteczne itp. (usunięte przez administratora)
    Dętka

29.10.2021 11:06

Inflacja w październiku wyniosła 6,8 % i jest najwyższa od 20 lat .! Nasze pensje stoją w miejscu i tylko za wszystko nas karają .100 złotych brutto podwyżki przez 2 lata i dalej gadki ,że firmy nie stać na podwyżki. Odpowiedź nasuwa się sama czemu brakuje kierowców i plan codziennie nie wychodzi

29.10.2021 11:17

antoś ze styropianu

30.10.2021 08:26

Niech sobie Kierownictwo pojeździ po Centrum za kierownikiem autobusu, rurka zmięknie i zobaczą co miastowi aktywiści ludziom pracy zgotowali. Ludzie ludziom zgotowali ten los, kolizje, tłok i dewianci. Zapraszamy na Marszałkowską, Aleje, , Rondo Zesłańców. Chyba pracujemy jak Zesłańcy? bez nadziei na poprawę bytu

29.10.2021 12:38

heheszek

29.10.2021 16:33

Tak, napisał prawdę. I co z tego? Dopóki nie będzie woli zarządui zielonego światła z urzędu miasta nic się nie zmieni. Takie pisma, płacz i groźby spływają po nich jak po kaczce. Czarno to widzę, na więcej niż 200 od nowego roku nie liczę

09.10.2021 17:15

Zzz

29.10.2021 05:19

A propo przychodznia z wolnego - niech przychodzą ci co są na najwyższych stawkach bo ich się docenia, a nas na najniższych traktuje się jak pracowników niższej kategorii. Dlaczego? Dlatego że byłem chory?
    Zuzia

29.10.2021 06:23

W tych czasach mam przychodzić z wolnego? Piesi wchodzą na przejścia bez orientu, jeździsz w kółko na większości linii bez większych przerw, nie założysz krawata to dniówka wyjdzie ci 100 zł, ztm patrzy tylko jak cię ukarać, firma traktuje swoich pracowników jak intruzów i ja mam przychodzić z wolnego ewentualnie zamieniać dni wolne? Dlatego że dyspozytorzy chcą brać premie? A won mi. Jak będę traktowana jak człowiek i dostanę normalne pieniądze za nominał to na hasło firma potrzebuje z wolnego sama pierwzza się zgłoszę. Jak ludzi mieli to traktowali nas jak (usunięte przez administratora) Co nie pamiętają już? Ja będę pamiętała i to długo jeszcze.

23.10.2021 11:48

28.10.2021 11:32

Obowiązkiem pracodawcy jest wypłacenie pracownikowi wynagrodzenia za wykonywaną pracę, jeżeli za wiedzą pracodawcy pracownik wcześniej lub później rozpoczyna pracę czas pracy zalicza się do pracy w godzinach nadliczbowych, pracodawca tego nie wykonuje wie o której godzinie meldujemy się do pracy wydaje nam dokumenty byśmy mogli rozpocząć pracę a czasu wcześniejszego rozpoczęcia pracy nie zalicza do pracy w godzinach nadliczbowych. Skoro pracodawca może być nieprzepisowy to my też do pracy będziemy przychodzić w tym co nam pracodawca dał a nie jak by chciał byśmy byli ubrani.

28.10.2021 17:30

Wydając dokumenty dyspozytor zezwala na wcześniejsze rozpoczęcie pracy niż ustalone jest w grafiku. Od chwili otrzymania dokumentów powinien liczyć się czas pracy. Za wiedzą dyspozytora wcześniej rozpoczynamy pracę
    Aaaaa

26.10.2021 23:06

Kto na R1 zrobil grafik na listopad? Dlaczego trzy dni akcji znicz mamy pracę? Czy my nie mamy potrzeby pojechać na cmentarz naszych rodzin znajomych? Jedni maja trzy dni wolne a Inni pracują. Co w takiej sytuacji zrobić? Iść na L4? To już zaczyna być coraz bardziej żenujące.
    takijeden

25.10.2021 21:52

Powiem wam szczerze że coraz częściej myślę o wręczeniu wypowiedzenia. Mam dość przede wszystkim tych zmian ponad 10 godzin i dalekich zmian. Ciągłego wydzwania o zamianę. No i ta pensja na tle tych cen w sklepach. Wy też myślicie o odejściu?
    Nero

26.10.2021 00:45

Ja czekam do końca roku. Jak się nic nie zmieni a w szczególności to głupie przeszeregowanie o 200 złotych to spadam stąd. Złoże wypowiedzenie w grudniu to akurat na wiosnę będę wreszcie wolny. Nie będę dymał cały czas za najniższą stawkę.
    Bbbb

26.10.2021 16:21

Od stycznia będziesz mógł pójść na wypalenie zawodowe. Coś czuję że jak się nic nie zmieni, nie będzie żadnej dodatkowej kasy to od stycznia 2022 dużo kierowców się wypali zawodowo...

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    Bbbb

26.10.2021 15:35

Wszystko drożeje, to pensja maleje. Czy nasze związki naprawdę nie potrafią nic zrobić, aby wywalczyć dla nas jakieś pieniądze?

24.10.2021 15:37

24.10.2021 19:18

Premia Prezesa , karpiówka , premia za godz i tak dalej mógłbym wyliczać i to wszystko Cię ominie z wypłatą grudniową
    Infolinia

24.10.2021 13:33

Przewidywana premia prezesa na osobę w tym roku to około 800 złotych. Info z wiarygodnego źródła. Pozdr
    D+

23.10.2021 12:25

Kiedy będą jakieś poważne podwyżki wynagrodzeń???!!!

23.10.2021 13:22

Będą, ale tylko dla pracowników biurowych
    Pieta R4

23.10.2021 10:29

Czytając wasze wypowiedzi na tym forum już wiem dlaczego nie jesteśmy w stanie wywalczyć godnych warunków pracy.Jest mi przykro że w firmie zatrudniającej tyle pracowników nie jest w stanie zorganizować się choćby mała grupa ludzi która nie dałaby się sterować związkom które nie mają nic wspólego z pracą dla dobra pracowniką.Z przykrością żegnam i życze wszystkim wszystkiego dobrego.

20.10.2021 10:53

22.10.2021 16:04

Grafik musi być wykonany prawidłowo i jest. Dalsze zmiany godzin pracy kierownik robi na zasadzie pracownik nie wnosi sprzeciwu uznaje się że wyraża zgodę. Tak długo jak na piśmie nie zostawi się u kierownika sprzeciwu od zmiany godzin pracy żadna instytucja mu nic nie zrobi.
    Kierowcaaaa

23.10.2021 06:19

Jestem zatrudniony na pełen etat i w etacie są podane godziny. Pracodawca ustala mi grafik zgodnie z wytycznymi 7 dni przed rozpoczęciem nowego okresu. Ja mam swoje prywatne sprawy i na podstawie grafiku planuje inne swoje obowiązki np. odbiór dziecka ze szkoły, wizytę u stomatologa itp... skoro pracodawca zmienia godziny pracy z dnia na dzień, zaburza w ten sposób mój harmonogram. Odpowiem tak: Skoro nie umie się zarządzać ludzmi to powinno się ustąpić ze stanowiska i powierzyć je osobie kompetentnej. Tak samo tłumaczenie się, że nie ma się pieniędzy na podwyżki. Skoro tak to należy firmę zamknąć ewentualnie przekazać ją w ręce osób kompetentnych. Nie jest sztuką nabrać kredytów na autobusy i później płakać że nie ma się na nic pieniędzy. Równie dobrze mogę i ja zrobić w swoim gospodarstwie domowym. Nabrać kredytów na nowy dom, samochód itp.. a dzieciom powiedzieć że dzisiaj na obiad zjemy zupkę vifon. Czy to byłoby odpowiedzialne z mojej strony?

21.10.2021 13:20

Maniek

21.10.2021 17:53

Ja dostałem! przez cały okres pandemii do tej pory jedną uszytą na kolanie maseczkę wymiętoszoną przez dyspozytora palcami, bez żadnego zabezpieczenia foliowym opakowaniem czy coś. Nigdy jej nie założyłem z obawy o swoje życie i zdrowie. Zwykły materiał, przepuszczał zapewne wszystko...żadnych atestów. Natomiast do wytarcia kierownicy nadała się kilka razy po czym wylądowała w koszu.
    Związkowiec od urodzenia

21.10.2021 21:47

Zapisz się do ZZ a maseczkę będziesz miał codziennie nową
    baa

20.10.2021 01:34

Widać jak nasze Związki o nas dbają. Związki Straży Miejskiej żądają 1,7tys. zł a u nas spór że 500 złotych to za dużo. Śmiechu warte są te wasze propozycje przy takiej inflacji. Nawet się nie ośmieszajcie tymi propozycjami. Gołym okiem widać że coś jest nie tak.
    Jan

18.10.2021 11:08

Obczajcie to: ekspedycja, ekspedytora brak (widocznie tego dnia nie miało być obsady), światła pozapalne, drzwi pootwierane, w kiblu niespuszczony mocz, deska oczywiście "pokryta moczem", wokoło zlewu na blacie porozlewana brudna woda. Naprawdę wstydzę się za takich "kolegów". Brak słów, szkoda że delikwenta który tak zrobił nie spotkałem, ale karma wróci.
    Ex. R-4

18.10.2021 14:43

Wielu z was nie potrafi się regularnie umyć a ty chcesz by zostawiali po sobie porządek? (usunięte przez administratora)

19.10.2021 13:25

Jak to czemu dla kasy, spółka oszczędza na warunkach higieniczno sanitarnych dla pracownika

17.10.2021 13:24

Wafel

18.10.2021 05:01

Z wolnego w niedzielę brawo oni. Cały czas się zastanawiam jakim pustym trzeba byc aby należeć do związków. Pracuje 12 lat tutaj i nigdy nie należałem i nigdy nie będę należał fo związków. Co oni mi mogą zaoferować oprucz krzyków i wymądrzania się!

16.10.2021 15:00

Jaki ja jestem szczęśliwy że się uwolniłem z tego syfu po 4 miesiącach . Siedzieć na śmierdzącym i przepoconym fotelu przez 8 godzin, chodzić do toitoi, oddychać tym śmierdzącym powietrzem przez cały czas pracy za 3600 zł miesięcznie to jakaś kara za grzechy czy jak to mam nazwać?
    Taka prawda

15.10.2021 22:46

Jak gadamy na zajezdni to mówicie nie chodze z wolnego,mam ich w nosie,niech sobie dzwonia do innych a nie do mnie. Jak popatrzy sie na wyprawki to co drugi z tych co mowia ze nie przyjda z wolnego wisi na wyprawce na weekend ze jednak przyszedł. Po co mowicie jedno a robicie co innego? Jestescie obłudni!
    Medyk

16.10.2021 05:22

Kosztem wypoczynku i zdrowia...nędzne 300 złotych...super faktycznie, wszystko do czasu.
    Taka prawda

16.10.2021 08:08

Ja nie mowie zeby nie chodzic z wolnego bo jak ktos ma ochote dorobic i jest okazja to prosze bardzo. Chodzilo mi bardziej o tych co na zajezdni krzycza ze nie pojda,ze maja firme w nosie itp,a pierwsi sa w weekend na wyprawce

15.10.2021 08:34

heheszek

15.10.2021 10:58

Ok, czyli jednym słowem nic się nie zmieniło. Nadal brak jakichkolwiek propozycji dogadania się że strony zarządu. Bo rozumiem że propozycje odrzucone przez związki przepadają. Jednym słowem ani 1500 wyrównania ani grosza od nowego roku

15.10.2021 15:55

Niestety w firmie są pieniądze na wszystko ( neony, remonty starych autobusów) tylko nie ma dla ludzi którzy są podporą tej firmy.

14.10.2021 21:35

14.10.2021 23:47

Podaj przykład gdzie to niby zarząd w porządku względem pracowników jest a powiem jaki paragraf jakiego przepisu łamie. Tu nic w porządku nie ma dziwię się że ta spółka jeszcze jakoś funkcjonuje.

14.10.2021 23:57

Pierwsza rzeczą jaką zarząd zrobił to jednostronnie rozwiązał PZUZP bez konsultacji z ZZ. Wykonał to niezgodnie z wyrokiem SN w wyroku podał że taka konsultacja jest obowiązkowa, paragraf KP na który powołał się zarząd wyłączony jest z rozwiązania PZUZP. Jak widać w pierwszych miesiac zarząd jasno pokazał gdzie ma pracowników i że jego przepisy prawa nie obowiązują i robi to do dziś.
    Un

12.10.2021 15:11

Na jednej z zajezdni mza po praskiej stronie Warszawy ,kierownik z Mińska maz. ubrał wszystkich kierowców w kamizelki odblaskowe !!!! I tu pada pytanie ? Po jaka cholerę siedzą ludzie ,którzy nie mogą lub co bardziej prawdopodobne że nie umieją zamówić umundurowania z elementami odblaskowymi!!!!! Czy to dla nich taka sprawa nie do ogarnięcia ? Za dużo myślenia?

13.10.2021 19:39

Nie rozumiem dlaczego pomysłem nazywasz przepisy prawa?. Nakaz przemieszczania się w kamizelkach odblaskowych po terenie zajezdni jest od lat tylko nikt tego nie przestrzega.
    tererertere

14.10.2021 08:50

Błąd otóż elementy odblaskowe są na kurtkach zimowych oraz przy polarach do nich przynależnych. Te białe wstawki. Widocznie Oni dostali wartość dodaną w formie kamizelek. Tylko ich się na patelnie nie wrzuci,tych kamizelek.
    ^^^

13.10.2021 01:51

Ceny w sklepach i na stacjach paliw robią się coraz ciekawsze. A tutaj dali człowiekowi 100 zł podwyżki przez ostatnie dwa lata, to tak jakby mi ktoś splunął w twarz.
    informator

12.10.2021 03:49

Dzisiaj byłem nacWłościańskiej i czekając na korytarzu podsłuchałem ciekawą rozmowę. Mianowicie chodziło o wysokość premii prezesowskiej. Jakaś kobieta się wymądrzała że w tym roku wyjdzie jakieś 650 złotych brutto na osobę. Pomyślałem dobrze że ja w tym roku jestem na nie, bo bym się wkurzył. Współczuję wan którzy się staraliście. Mówiła że bardzo dużo osób w tym roku weźmie i dlatego tak mało. Jakaś ksiegowa to była chyba.
    Tomasz

09.10.2021 00:07

Pracuje na dodatkach. Mam najwyższa stawkę. Mam ponad 20 nadgodzin i przytuliłem 5900 ,więc nie wiem o jakich wy 3600,3700 piszecie
    Paweł

10.10.2021 14:19

A co chcesz zatrudnić ludzi po studiach, ewentualnie ze średnim z dobrą znajomością angielskiego itp...? Za te pieniądze? Tutaj niedługo i tych wyzywających się na wzajem nie będzie i będziecie przywracać tych co pozwalnialiście za nielegalne faktury za wczasy itp. Zresztą znam przynajmniej jednego który został z powrotem przyjęty za tego typu wykroczenie. Czyli jak się chce to i widać można.
    Zarobki

09.10.2021 01:50

Co prawda za nominał jest te 3700-3800 netto,tylko jakoś nikt z was ani słowem nie wspomina o sowitych premiach i dodatkach: -prezesowska 2000 brutto -godzinówka 2000 brutto -grusza 1500 brutto -karpiówka 1000 zł brutto. Czyli realnie,średnio kierowca zarabia 4000 netto za nominał.
    R!@

09.10.2021 07:32

Prezesowka jest tylko dla tych co nie choruja, Godzinowka kiedys byla a teraz jak masz 200 godz na L4 to tez nic nie masz, Grusza jak dostarczysz faktury Karpiowka to nie jest cale tys. zl tylko okolo 800-900 WIEKSZOSC KIEROWCOW NIE MA TAKICH WYPLAT!
    Podwyzka

09.10.2021 05:58

Info z dnia 8 październik 2021 Podwyżki do marca 2022 nie będzie. Jazda z wolnego tylko dla tych którzy mają mało godzin rocznych. Średniej nie będzie 5700 tylko 5100

Zostaw merytoryczną opinię o MZA