MZA

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

Tr

23.09.2022 22:34

Jestem chory jak myślicie iść na zwolnienie czy wsiąść garść leków i jutro normalnie przyjść?
    Pracccccccuśśśś 999

24.09.2022 00:38

Ja jestem zawsze chętny - już jestem ubrany - kanapki w tornistrze i do 30 min mogę być w każdej miejscu w Warszawie
    Szybki i wściekły

23.09.2022 22:29

ŁOOOOOOO, ALE SIE DZISIAJ NATRZASKALEM! Uwielbiam te prace, zona (usunięte przez administratora) jeb baby stare drzwiami! Wywiadówka u gnoja? No to na drugi dzien jeeeeb +6, nie ma kierowców, nikt nie wyciaga konsekwencji, zaczyna mi sie podobać! Niepisane prawa na drodze, nie ma polkursu bez czerwonego światła, jest na kim odreagowac! 10/10!

23.09.2022 19:55

Bbbb

23.09.2022 20:02

Pamiętaj kaczmarku że nie gryzie się ręki, która karmi. Twoja kariera na R-4 równie szybko może się zakończyć
    Kaczmar

23.09.2022 20:12

A co mie straszysz? Ja sie nie boję. Takich jak ty codziennie mijam a wy ry je odwracata bo sie boita.

21.09.2022 11:03

Uzyskane wpływy ze sprzedaży biletów wyniosły w 2021 roku 615 mln zł Planowane wpływy z tytułu sprzedaży biletów w 2022 roku są w kwocie 907 mln zł. Czy ktoś może wytłumaczyć co było podstawą zaplanowania wpływów że sprzedaży biletów większych o 300 mil zł od uzyskanych wpływów z poprzedniego roku?

23.09.2022 06:58

Żeby określić ilość sprzedanych biletów to nie jest szacunek tu występują stałe niezmienne z błędem tolerancji 5%. Zgodził bym się gdyby różnica wyniosła 30 mil zł. Ale nie 1000%

23.09.2022 09:20

Przykład stałych planowania ilości pasażerów: 1 137 milionów – tyle osób skorzystało z Warszawskiego Transportu Publicznego w 2016 roku. 1 144 milionów – tyle osób skorzystało z Warszawskiego Transportu Publicznego w 2017 roku. (wzrost 0,62%) 1 184 milionów – tyle osób skorzystało z Warszawskiego Transportu Publicznego w 2018 roku. ( wzrost 3,5 %) 1 202 milionów – tyle osób skorzystało z Warszawskiego Transportu Publicznego w 2019 roku. (wzrost 1,5%) 726 milionów – tyle osób skorzystało z Warszawskiego Transportu Publicznego w 2020 roku. (spadek 40%) 809,5 milionów – tyle osób skorzystało z Warszawskiego Transportu Publicznego w 2021 roku. (wzrost 12%) Jak można zaplanować że w 2022 roku wzrost ilości pasażerów będzie wynosił 49 %?
    Kaczmar

18.09.2022 18:08

Piszę po raz kolejny. Jestem gotowy na obniżkę wynagrodzenia nawet o 20% patrząc na ciężką sytuację firmy . Trzeba zacisnąć pasa i tyle . Jazda elektrykiem ,relacjonowanie i wstawianie postów na fejsa z tych wydarzeń daje mi tyle satysfakcji ,że mogę mniej jeść albo taniej

18.09.2022 18:25

Spółka kasę ma, to tylko władze miasta i ZTM wykonywania kursów zamawiać nie chcą.
    Ekipa

22.09.2022 20:08

Czekamy z niecierpliwością kochasiu. Naszego teamu R-4 nikt nie ruszy. Jeszcze żaden (usunięte przez administratora) sie nie zgłosił, możesz być pierwszy gagatku

22.09.2022 17:00

Bbbb

22.09.2022 18:08

Nawet jak nie wróci, to będzie jak z przeniesieniem "na inną parafię". Szybko znajdzie ciepłą posadę w jednej z miejskich spółek. Co do osób, które zostały wymienione to ich charakterów nie zmienisz. Szybko dostosują się do nowych warunków. Nawet nie zdążysz mrugnąć jak z nowym kierownikiem razem będą wsuwać makowca

22.09.2022 19:06

Straszysz czy obiecujesz ? Z chęcią włączę się do gry.
    Bezdomny

22.09.2022 10:10

Ponad 55 tysięcy pracowników sieci sklepów biedry otrzyma do końca września dodatkową nagrodę specjalną w wysokości 1500 plnów brutto i to jest dobra motywacja a tutaj? co najwyżej premia w postaci oplucia po twarzy i solidnym kopie w cztery litery.
    Żigolo

22.09.2022 12:48

Najlepiej jest pracować na 0,5 etatu w tym kołchozie. Mam własne sekretarki, dzwonię i mówię że tego dnia jednak nie przyjdę i luzik zero konsekwencji. 2 lata minie i będzie przeszeregowanie
    R1-R1

20.09.2022 16:19

Kiedy będą podwyżki wynagrodzenia?? Czy te ZZ coś zrobią wrescie?? Były jakieś rozmowy?
    Rasiak

21.09.2022 06:14

Słyszałem że od października mają być kolejne podwyżki coś ktoś wie?

21.09.2022 09:17

To nie wiesz że już podwyższona norma pracy godzin nadliczbowych weszła w życie ?. Jest podwyżka jest.

20.09.2022 10:43

Sprawiedliwy

20.09.2022 11:16

Rzeczywiście dużo ma to wspólnego z tematyką opinii o MZA.

19.09.2022 20:44

19.09.2022 20:58

Zalet w pracy szukasz ?. Panuj się tu tylko myślą jak nam bardziej dowalić za to premię mają.
    Komunikat

18.09.2022 15:33

Uprzejmie prosimy zgodnie z nowym przepisem dotyczącym przewożenia rowerów elektrycznych, o to, aby kierowcy otwierali podjazdy dla inwalidów. Te rowery są cięższe że względu na mechanizm elektryczny. Prosimy kierowców o uprzejmość
    Pasażer

19.09.2022 10:44

Uważam to za rozsądne rozwiązanie, biorąc pod uwagę fakt że coraz więcej osób korzysta z rowerów elektrycznych. Ja to popieram

19.09.2022 14:44

Rowerzyści powinni mieć pierwszeństwo przed wózkiem z dzieckiem oraz osobą niepełnosprawną ( chodzi mi oto że jest ich najwięcej ) . Takie minimum to 3 rowerki na pokładzie .
    X

19.09.2022 07:59

Kierowcy w Łodzi zarobki NETTO OD 4800 DO 5300 NETTO za nominał godzin

19.09.2022 08:51

Chcą to płacą, u nas płacić nie chcą tną rozkłady każdy robi co lubi. My też robimy swoje, co dla nas najlepsze jest.
    Przemęczony pracą

18.09.2022 21:20

MZA dało podwyżke 400zł brutto ale po cichu dokręcili śrubkę i wydłużyli zmiany. Teraz standardem jest zmiana po około 10h, a w weekendy po 10:00h lub 10:30h i więcej. Ludzie układający grafiki opanujcie się! To że wy macie braki to nie znaczy że my kierowcy mamy jeździć codziennie po 10h. Nas nie interesują wasze braki kadrowe! My chcemy zmian góra po 8-9h bo jesteśmy PRZEMĘCZENI
    Alimenciarz

19.09.2022 02:52

Ale ja się cieszę jak są zmiany po 10 godzin ja nawet pietnastek nie robię i wpisuje 0 w karcie
    analny Marian

19.09.2022 07:10

W ciągu dwóch lat zrobisz dwie kolizję na mieście i zarabiasz 20 pkt, i prawie zegnasz się z prawkiem. Uwielbiam tą robotę, hahaha. nie wspomnę o mandacie który zabiera około 40% wypłaty
    Rower

16.09.2022 15:22

Drozyzna to problem a oni o rowerach p.i.e.r.do.la. Kasa za robote mi sie nalezy.
    Korba

18.09.2022 15:18

Pomyślałeś może, że dane te są już dawno nieaktualne?

18.09.2022 16:20

Sądzę że dane aktualne 4 dni temu rzecznik prasowy spółki podawał i zostały umieszczone w artykule, jakie mamy koszty zna każdy kto artykuł czytał

17.09.2022 23:48

Pasażerów komunikacji miejskiej w Łodzi czeka kolejna – druga już w tym roku – podwyżka cen biletów na przejazd autobusami i tramwajami MPK Łódź. To wyjście awaryjne, które miało zapobiec bezterminowemu strajkowi pracowników miejskiej spółki. Inaczej od kilku dni mielibyśmy ogólnołódzki dzień pieszego pasażera. W Warszawie jest odwrotnie kierowcy chcą wykonywać pracę w godzinach nadliczbowych przychodzić do pracy z dnia wolnego utrzymać ruch autobusów w mieście. Tylko władze miasta i ZTM tną kursy ograniczają ilość autobusów wystawianych do ruchu.

18.09.2022 10:54

Z roku do roku wydatki miasta wzrosły o 3 mil zł, środki przeznaczone na KM zmalały o 400 mil zł. Jak sądzisz skąd zostały pozyskane środki na inne cele nie związane z KM?.
    Jerzy

18.09.2022 13:50

Jak nie zmienisz pracy to będziesz musiał jeszcze dwie następne chwilówki wziąść. Prosta rada zmień pracę i zacznij żyć normalnie
    Robson

18.09.2022 12:20

Jakie są teraz stawki w mza od nowego pracownika po najwyższą stawkę? I czy w październiku są przewidywane nowe podwyżki?
    Roman

14.09.2022 17:39

A ja proponuję żeby radni zainteresowali się ZAKAZEM przewożenia rowerów. Autobus nie jest przystosowany do przewożenia rowerów chyba ze jest złożony elegancko jak hulajnoga. Jeśli ktoś wybiera się rowerem do pracy to chyba z zamiarem jazdy a nie przewożenia go autobusem a bo kropi deszcz a bo górka na Dolnej albo Belewederskiej. Pogodę tez chyba nie problem zobaczyć dzień wcześniej. W Gdańsku mieli odwagę i rowerów przewozić nie można a w Warszawie nie można tak zrobić? W czym jest problem?

16.09.2022 14:58

Wsiada pasażer z rowerem, ustawia rower w miejscu gdzie radni Warszawy uchwała określili jako miejsce do przewozu rowerów. W czasie jazdy inny użytkownik drogi zajeżdża tobie drogę z jego winy następuje kolizja w skutek czego inny pasażer przewraca się i o rączkę roweru wybija sobie oko. Jak sądzisz skasowany bilet za rower ochroni ciebie od odpowiedzialności karnej ?. Jest jeszcze w mocy przepis który mówi że przewożąc rower (usunięte przez administratora) roweru powinny być skierowane do wewnątrz, kierownica ustawiona równolegle do ramy roweru. Uwierz radni Warszawy powiedzą my tylko uchwaliliśmy miejsce w którym można przewozić rower to przepisy nadrzędne określają jak to wykonywać.

18.09.2022 08:49

Radni niech lepiej zajmą się konkretnymi podwyżkami dla kierowców conajmiej o 50%a nie rowerami
    szambelan czajka

17.09.2022 15:55

Tak sie o was martwia cwiercmozgi ze efekt bedzie taki ze zadnej poprawy bezpiecznstwa nie bedzie a ludzie was zaczna nagrywac i wrzucac na rozne twojeTUBy W ostatnich miesiącach we Wrocławiu, Jeleniej Górze i Bielsku – Białej doszło do brutalnych napaści na pracowników przewoźników miejskich. Prezesi trzech komunikacyjnych spółek miejskich – MPK Wrocław, MZK Jelenia Góra i MZK w Bielsku-Białej – domagają się prawnych rozwiązań chroniących pracowników. Do ministra sprawiedliwości skierowali list, by kierowców autobusów i motorniczych objąć statusem prawnym funkcjonariusza publicznego.
    szambelan czajka

17.09.2022 14:37

Ponad 100 kierowców autobusów chce od zaraz zatrudnić spółka MPK Poznań. Przewoźnik od dłuższego czasu boryka się z problemami kadrowymi. Spółka chętnych do pracy kusi bogatym pakietem socjalnym i premiami. buahahahahahah
    Janas

17.09.2022 00:56

Praca kierowcy komunikacji miejskiej to najprostsza droga do 5-10 lat pierdla i wypłaty dożywotniej renty pasażerowi, który wybił sobie oko o rączkę roweru podczas gwałtownego hamowania.

17.09.2022 01:13

Jeśli chcesz trafić do pierdla to woź rowery najlepiej z wózkami i tłoku uberowców i boltowców i volt food z rowerem trasą Łazienkowską

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon

17.09.2022 00:48

Jak powiedział kolega bloger z R3 na YT jak popełnisz błąd w ciężarówce, to przyjedzie drogówka, a w autobusie przyjedzie też prokurator. To że zarabiamy mniej niż kierowcy z kat. C. to jakaś ironia losu. Ponosimy największą odpowiedzianość.

15.09.2022 09:09

EUREKA!!!!!! Autobus elektryczny najtańszym środkiem lokomocji !!!!!!!! , tylko dlaczego spółka nie planuje zakupu kolejnych autobusów elektrycznych przecież koszt wozokilometra, obejmujący cenę paliwa, w przypadku autobusów elektrycznych wynosi 1,58 zł. Jak informują Miejskie Zakłady Autobusowe w Warszawie, średnie zużycie energii przez autobus elektryczny wynosi 140 kWh/100 km. Jak poinformowało MPK, średnie zużycie energii elektrycznej przez tramwaj wynosi 4 kWh/km, czyli około 400 kWh na każde 100 km. Jak wylicza rzeczniczka prasowa MPK Lublin, średnie zużycie energii elektrycznej przez trolejbus to 219 kWh/100 km. Zagadka - kto mówi prawdę? Rzecznik ZTM - w przeliczeniu na jeden wozokilometr szacunkowy koszt (w okresie 1.11.2020 r. - 21.10.2021 r.) z uwzględnieniem zakupu, amortyzacji, paliwa, napraw i obsługi oraz kosztów stałych spółki wynosi: dla pojazdów zasilanych olejem napędowym - 9,2 zł, a dla pojazdów elektrycznych - 11,86 zł Rzecznik MZA - Obecny koszt wozokilometra, obejmujący cenę paliwa, w przypadku autobusów elektrycznych wynosi 1,58 zł, a pojazdów spalinowych 3,18 zł

14.09.2022 23:06

Około 10 milionów złotych więcej będzie kosztować samorząd Kielc funkcjonowanie komunikacji miejskiej. Koszty rosną ze względu na inflację oraz wzrost ceny paliw. Jak to jest nasze władze spółki twierdzą że koszt ekspatacji autobusu ON to 3,18 zł, dlaczego władze miast twierdzą że jest inaczej i mówią że im kasy nie starcza ?. Tak samo nasze władze miasta twierdziły że koszt ekspatacji autobusu elektrycznego to ponad 11 zł, a władze spółki twierdzą że to trochę więcej niż 1 zł.
    Polo

13.09.2022 19:15

Wczoraj było spotkanie kolejne już związków zawodowych z dyrekcją i cisza !Czyżby nie było by się czym chwalić po negocjacjach :))))

13.09.2022 20:13

Przecież mają zakaz informowania załogi o czym rozmowy są liczą że tak mniej kierowców będzie się zwalniać. Nic szczególnego się nie działo, kawa, ciastka, paluszki i jak to brakuje kasy na podwyżki dla kierowców. Spontan gra na czas.

14.09.2022 19:09

Związkowcy starają się żeby załoga była zadowolona no może nie tak jak zarząd ale to zarząd dzeli kasą i stołkami a nie załoga

10.09.2022 08:42

Są podwyżki będzie dobrze. Podwyżki dla urzędników. Ratusz przeznaczy blisko 20 mln zł dla swoich pracowników

14.09.2022 08:39

Sami umiemy zadbać o siebie, gadać przy kawie możecie dowili. Wykonujemy co dla nas jest najlepsze i dobrze na tym wychodzimy.

14.09.2022 13:55

Reprezentuje mniejszość która w spółce jest większością, czyli jestem spoza trzech ZZ które pracodawca uznaje za głos pracowników.

13.09.2022 18:52

Od lipca 2023 płaca minimalna 3600. To my za taka odpowiedzialność i pracę świątek piątek powinniśmy mieć z nominału dwukrotność minimalnej czyli 7200 brutto to jest 5200 na rękę.

14.09.2022 13:22

Raczej 7200 netto i rozważę powrót z Danii, tutaj zarabiam 15000 netto i w Kopenhadze nie ma takich korków a ulice i zatoczki są rowniotkie jak lotnisko

14.09.2022 12:13

Rosnące koszty energii czy paliwa już teraz przekładają się na problemy samorządów. Teraz samorządowcy alarmują, że nowe stawki energii elektrycznej prowadzą do nieopłacalności eksploatacji autobusów, tramwajów. Jak to przecież rzecznik spółki mówił że koszt eksploatacji autobusu ON to 3,18 zł, autobusu elektrycznego trochę ponad złotówkę. To tylko w Warszawie się oszczędza inni nie mogą tego zrobić.

12.09.2022 11:12

No i koniec lata, skończyła się turystyka i teraz się będziecie prosić na kolanach o robotę. No może jeszcze wykopki dla drajwerów spod Garwolina trochę pozwolą poprzychodzić z wolnego ale od października będzie nadmiar kierowców.

13.09.2022 09:48

Ja znalazłem wymarzoną pracę zostałem rzeźnikiem. 7netto biorę co miesiac

13.09.2022 14:39

Wczoraj również ktoś z MZA wjechal w nieoznakowany samochód, okazało się że miał ok 3promili
    Ona donosiciel

12.09.2022 18:39

Macie jakieś info. O dyspozytorce która nie siedzi na dyspozytorni tylko na górze i donosi na wszystkich do GD? Na kierowców też donosi? Bo na tych z biura i dyspozytorów to cały czas na łączu z GD. Podobno sprzedaje wszystkich nawet swoich byłych fagasów! A podobno jest ich nie mało...mocno przechodzony towar i w dodatku tłusty????
    John

12.09.2022 18:58

Nadaje na wszystkich. To koleżanka tej z R1 z 2 piętra co mężusia na warsztacie ma niedorobionego chama?
    John

12.09.2022 19:07

Dostanie bo jest gumowym uchem GD. Czy Ona jest tak (usunięte przez administratora) że myśli że ludzie nie widzą że na nich kabluje? Wszyscy wiedzą że donisi każdy boi się z nią gadać bo łącze z GD aż gorące. Jak taki kabel może spać spokojnie? Niestety (usunięte przez administratora) zawsze wypłynie;/
    Sagitario

02.09.2022 10:09

Autobusy linii 107 nie jeżdżą zgodnie z rozkładem jazdy, wczoraj czekałem 55 minut,a w drugą stronę pojechały aż 4
    Korekta

12.09.2022 20:19

Poprawka nie są korki w Warszawie. Warszawa to jeden wielki korek, nawet w weekend można sraczki wodnistej od tego dostać.
    INFO

12.09.2022 12:12

Już kilka tygodni temu rzecznik rządu poinformował, że wysokość płacy minimalnej od stycznia ma wynieść 3383 zł, a od lipca — 3450 zł brutto. Dziś jest to 3010 zł brutto miesięcznie. Teraz jednak wygląda na to, że ruch resortu pracy będzie jeszcze hojniejszy. Zdaniem "Dziennika Gazety Prawnej" podwyżka ma bowiem wynieść 440 zł od stycznia i 490 zł od lipca. To skokowy wzrost do odpowiednio 3450 i 3500 zł. Powód? Ma to być krok w kierunku realizacji zapowiedzi Jarosława Kaczyńskiego z 2019 r. Przed wyborami obiecywał on gigantyczne podwyżki właśnie płacy minimalnej. – Na koniec 2023 r. będzie ona wynosiła 4 tys. zł
    Hjjh

12.09.2022 10:54

Grupa Polska Press uruchomiła w poniedziałek nowy portal pod nazwą i.PL

08.09.2022 17:54

Zapomniany zdun

10.09.2022 11:10

O czym wy piszecie ja na C 25tys w tydzień zarabiam, robota pod domem, własną działalność, kredyt za auto 1800 miesiecznie
    Zapomniany zdun

12.09.2022 10:11

Zapomniałem dodać że pracuje nie tydzień a dwa miesiące i daje swoją galaretowatą dupę za drobne. Robię też dobrą galę. Mówią na mnie ZDUNO ICE MASTER

11.09.2022 19:42

Obecny koszt wozokilometra, obejmujący zarówno cenę paliwa, ale też koszt pracy kierowcy czy amortyzację, w przypadku autobusów elektrycznych wynosi 1,58 zł, a pojazdów spalinowych 3,18 zł - mówi money.pl Adam Stawicki z biura prasowego MZA. Może ktoś wytłumaczyć dlaczego urzędnicy ratusza twierdzili że wzkm autobusu elektrycznego jest większy od ekspatacju autobusu ON skoro władze spółki twierdzą że jest inaczej.

11.09.2022 20:15

Ciekawostką Spółka posiada zakontraktowane wykonanie 85 mil km X 3,18 ( koszt wykonania wzkm) = 270 mil zł. Roczny przychód spółki 750 mil zł - 270 mil zł = 480 mil zł, jest to roczny koszt spółki nie związany z wykonywaniem usług przewozowych. Nie powinno paplać się danymi wrażliwymi spółki na prawo i lewo.

11.09.2022 17:39

ZTM, który alarmuje, że brakuje kierowców i po wakacjach nie może przywrócić na ulice setki autobusów, wprowadził kilka stałych zmian w komunikacji miejskiej. Zgodzę się że brakuje kierowców w Warszawie, nie zgodzę się że nie ma chętnych kierowców do pracy. To ZTM nie chce wystawiać autobusów do ruchu
    Ghhvv

09.09.2022 12:51

Wczoraj jakiś przygłup z @tvn24 pytał w Kielcach dlaczego Polska kupuje bez przetargu Apache z USA, skoro PO zrobiła wspaniały przetarg na Caracale. Może dlatego, że za 96 śmigłowców AH-64 Apach zapłacimy 3, 8 mld zł, a za 50 francuskich Caracali, których nikt nie chce - 13, 5 mld.
    raf

09.09.2022 22:50

To prawda. Gdzie jest wrak Tupolewa? Już wiem, Na złomowisku w Rosji. Tam go trzyma szef Karakana. Może ten jego szef da mu obywatelstwo po następnych wyborach. Tak samo jak jego kraj dał apartament szanownemu tatusia Karakana. Na warszawskim Żoliborzu.

10.09.2022 08:33

Narazie to wszystko kupujemy na papierze jeszcze nic co rząd zapowiadał przez 7 lat niedotarło do Polski oprócz luksusowych fordów

09.09.2022 11:25

100 autobusów = 300 kierowców 300 kierowców X 168 godzin = 50 400 godzin 50 400 godzin x 65 zł ( godzina pracy z dnia wolnego) = 3 276 000 zł 3 276 000 zł x 4 mc ( do końca roku ) = 13 104 000 zł Jesteśmy gotowi wykonywać pracę z dnia wolnego niech tylko miasto wyłoży dodatkowe 13 mil zł i już 100 autobusów do ruchu przybywa.
    Parówka48

09.09.2022 14:45

Piszcie za siebie, z wolnego można przyjść gdy za nominał jest 7 tys brutto w innym wypadku i stawkach - szkoda zdrowia i prywatnego czasu.

09.09.2022 14:51

Każdy wykonuje co dla niego najlepsze jest. Chcemy pracować zarabiać kasę tylko władze miasta i ZTM tną kursy nie pozwalają na wykonywanie pracy.

09.09.2022 10:34

Kierowcy autobusów chcą podwyżek. Samorządowcy mówią o prowadzeniu dialogu ze związkami zawodowymi Co jest w innych miastach?, To my chcemy żeby więcej autobusów wystawiać do ruchu, a oni jakieś rozmowy o podwyżkach prowadzą.
    Szczęśliwy

09.09.2022 09:14

Jak tam moje robaczki? Dalej tyracie za marne grosze i unosicie się honorem kiedy proszą was o przyjście z wolnego? Na szczęście wielu chętnie wyręczy was wszystkich. Właśnie wpadła wypłata po podwyżce, do tego 50h zrobione dodatkowo. Życia prywatnego nie mam, ale i tak jest zaj.ebiście. Każdego dnia mogę polansować się po mieście 18m szczęścia czekając na uchybienie za krzywe spojrzenie. Później pod pozorem jego wyjaśnienia biegnę na górę i wycieram wszystkie kolana w podziękowaniu za te dni, kiedy mogę zrobić choćby kilometr dodatkowo. Całość radości dopełniają kochani pasażerowie, którym każdego dnia mogę dzielnie służyć, a którzy w podziękowaniu wypalą(usunięte przez administratora) ja tylko siedzę i marzę
    INFO

09.09.2022 08:29

Przy założeniu, że w kolizji ucierpiały jedynie samochody, minimalny mandat za spowodowanie zagrożenia to od stycznia 2022 r. 1000 zł. Jeśli któryś z uczestników kolizji odniósł choćby niewielkie obrażenia, kwota mandatu rośnie do co najmniej 1500 zł. Karę może ponieść również poszkodowany – jeśli nie usunął z drogi swojego samochodu

09.09.2022 09:05

Chwila nieuwagi i 1/3 wynagrodzenia przeznacza się na mandat karny taka praca.

Zostaw merytoryczną opinię o MZA