MZA

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

09.11.2022 12:37

09.11.2022 14:10

Nie mamy grupy zawodowej. Zakład budżet zmienił się w spółkę handlową której właścicielem jest miasto. Pracownicy miasta podlegają pod budżetówkę ale my jesteśmy pracownikami spółki i jesteśmy bezgrupowi.
    Nikodem

07.11.2022 22:05

Kierowca autobusu potrącił pieszego któremu nic się praktycznie nie stało i otrzymał 2500 zł mandatu i 15 pkt karnych do kolekcji na 24 mce. Nadal uważacie że zarobki w granicach 4300 są imponujące? Wynajem za ponad 3 tys i można żyć! Hahaha

08.11.2022 13:01

Tak wszystko jest OK, bez względu czy podobają nam się przepisy czy nie mamy obowiązek je przestrzegać. Dyspozytor nie ma prawa z tobą dyskutować na temat dlaczego masz opóźnienie na trasie, powinien napisać raport na ciebie skoro ma uwagi, ty wtedy możesz wnioskować o monitoring z wykonywanej pracy i o komisyjne ustalenie czy ma rację. (usunięte przez administratora)
    Biegły

09.11.2022 09:58

Ale bajki. Ostatni wypadek ze śmiercią pieszego gdzie była wina kierowcy był na pętli Nowe Bemowo 2021-07-07 kiedy kierowca miał pieszą na wprost kabiny od kilku sekund.
    Nowy

09.11.2022 07:58

Panowie jak w praktyce moge wykonac przerwy ustawowe jezeli np. zaczynam prace o godz. 14.15 jade na okraglo do godz 20.30 i zrobilem tylko dwie przerwy po 3 min na wc.
    Wasyl

09.11.2022 08:17

Ja robię tak, kładę się na trawie i czekam aż do mnie centrala się zgłosi. Mówię że jestem zmęczony i nie mam siły. Zawsze mówią żebym sobie odpoczął, kiedyś kierownikowi powiedziałem że jeżdżę tu hobbystycznie jako miłośnik i mnie nie ukarał, prosił mnie żebym się nie zwalniał tylko.

09.11.2022 08:37

Praktycznie to zostaniesz ukarany mandatem karnym przez ITD. Twoim obowiązkiem jest wykonać ustawowe przerwy. Zgłaszasz do Centrali Ruchu że czas postoju na pętli musisz wykorzystać na wykonanie przerwy w pracy, jeszcze nie było przypadku żeby CR odmówiła wykonania przerwy. Jeżeli podczas wykonania przerwy wyminie ciebie brygada CR wykonuje tobie " skrót" tak byś ponownie wszedł w pozycję brygady.
    Xxx

08.11.2022 09:03

Kierowca autobusu na ul.Brackiego potrącił dziecko na przejściu dla pieszych, dziecku nic się nie stało kierowca dostał mandat 2500zł .Koleżanki i koledzy nogą z gazu a o rozkład niech się martwi ZTM

08.11.2022 23:53

Xxx,(usunięte przez administratora)Typie mam nadzieję że uzbierasz sobie 24 punkciki
    Krokodylek77

08.11.2022 23:54

W takich Niemczech przejście dla pieszych może występować tylko na drodze która ma limit prędkości 50 km/h i mniej oraz nie może przebiegać przez więcej niż 1 pas ruchu (w jedną stronę), wszędzie indziej jest albo "fuhrt" czyli "sugerowane przejście" lub sygnalizacja świetlna (obowiązkowa! Obowiązek nakładany odgórnie na zarządców dróg) A u nas? Raport GDDKIA (poprawcie mnie jeżeli pomyliłem organ) mówił o tym, że 80+% przejść jakie mamy jest albo skrajnie niebezpieczna, albo odbiega standardami od obecnych przepisów, co robimy w odpowiedzi na taki raport? Stwierdzamy że budżet za dużo płaci za (usunięte przez administratora) potrącanych na pasach, więc przerzucamy odpowiedzialność za (usunięte przez administratora) na kierowców a koszt leczenia na ubezpieczalnie === profit. I tak to się żyje. Państwo ma ludzi za tak niesamowicie (usunięte przez administratora) że nawet nie daje im możliwości zadecydować czy mogą przejść przez przejście dla pieszych, nawet tam muszą mieć jakąś ochronę prawną na wszelki wypadek jakby niewiem wbiegli prosto pod autobus. Czysta paranoja.
    Sqwer

08.11.2022 12:28

Jak jest gigantyczne opóźnienie i i tak wiesz, że większość postojów odpadło, jedź wolniej, a nie szybciej! Pełen spokój, relaks, precyzja, komfort! :D
    Sqwer

08.11.2022 14:37

Na krańcu idziesz do WC, wpisujesz w kartę WC. Wyprzedzają Cię inne brygady i jedziesz na pusto :D

08.11.2022 16:11

Wszystko robisz przed robotą - ewentualnie po
    Ukryty Geniusz

08.11.2022 06:53

Tak więc, wiem jak pokonać ubiera i terenów oraz patentuje silnik benzynowy z elektrycznym bez baterii, wystarczy zwykły akumulator a spalanie ok 1 l benzyny w mieście przy 2l jednostce, były szofer, pozdro
    Wafelek

07.11.2022 12:02

Kiedy będą jakieś podwyzki czy ZZ coś w tym temacie robią już brakuję od 10 do 10
    Qwe

07.11.2022 22:21

Oj uważaj, sarkazm czy ironia są czasami ciężkie do wychwycenia w komentarzach :D

08.11.2022 04:45

Aaaa oraz Staszek poza firmą oraz poza 4 tyś zł
    Meg

07.11.2022 21:29

Rzuca wam cokolwiek jak psu kosc.
    wojtek

03.11.2022 18:57

jakie sa obowiazki kierowcy tankowanie sprzatanie oc ,czy mozna zostac wyslany na trase ktorej sie nie zna czyli pomylenie trasy pominiecie przystanku itp czy na umowie zlecenie mozna jezdzic na jednej trasie tylko po poludniu przynajmniej na razie do czasu zlapania praktyki pozdrawiam
    Zleceniobiorca

07.11.2022 15:13

Z jaką ręką w nocniku jak nie idzie wziąć żadnej linii bo mają kąplet.

07.11.2022 17:44

Trwają prace nad ustawą że od przyszłego roku za zatrudnianie emeryta firma dostanie 1800 zł. Według mnie normalnie myślący emeryt będzie chciał działkę od firmy że go zatrudnia, a nie żeby zysk firma miała że daje mu dorobić do emerytury

07.11.2022 16:20

Kolega aaa dobrze pisze gdy podjęłam pracę w mza to był szok dla mnie bo ostatni raz w Warszawie byłam jak kończyłam szkołę średnią po 25 latach stolica się zmieniła i to bardzo.ale chciałam mieć wkoncu pracę porządną .Ale gdy zaczynałam nie jadłam nie spałam każda wolna chwila po pracy to obieżdżałam linie każdy miesiąc kolejny to płacz i nerwy bo ciągle nowe linie w grafiku były chwile zwontpienia ale teraz jest ok i każdy kto nie jest z Warszawy podejrzewam że miał podobne przejścia .W tej chwili gorszym problemem jest wynagrodzenie za tak odpowiedzialną pracę i wysokość mandatu

07.11.2022 17:04

Żartujesz pisząc,, porządna praca ", prawda? Mało nie spadłem z fotela ze śmiechu.

06.11.2022 16:23

Do wiadomości dla nowego kierowcy na waronicza mają największe zapotrzebowanie na kierowców więc tam będą chcieli cię przydzielić ale jeśli chcesz inną zajezdnię to musisz składać podanie . A co do grafików jeżeli nie masz wozu przydzielonego to w grafiku jest wszystko krótkie ,długie i nieszczęsne elektryki

07.11.2022 15:08

Masz talent zachęcania ludzi do pracy muszę przyznać. Z praktyki mogę dodać że kiedy w pierwszym miesiącu pracy dostałem w grafiku 18 linii to zapominałem jak się nazywam i jaka linią jeździłem poprzedniego dnia.
    r4

07.11.2022 16:45

Czasy się zmieniły, mamy obecnie ogromną pomoc w postaci smartfona. Mapy google lub apka "jak dojadę" i lecimy na linię której nie znamy. Tylko dzień wcześniej trzeba przed kompem sprawdzić czy trasa w apkach pokrywa się w 100% z tą faktyczną. Nigdy nie objeżdżałem nowych linii dzień przed jako pasażer aby je ogarnąć - zawsze navi z fona i do przodu. Tylko bez pisania że nie mogę patrzeć w smartfona. Mogę. Filmu nie oglądam jak jeden nocny głuptas.
    Kolo

30.10.2022 01:41

No i ujadaliście, że nie ma ludzi, że braki, a tymczasem na Haloween pełna obsada, cmentarne obsadzone, a normalne też częściej jeżdżą. Nie ma żadnego problemu z obsadą, a nawet był nadmiar chętnych..
    raV

06.11.2022 23:09

Jesteś pewien, że wszystko wyjechało? A był jeszcze do tego zapas dyżurujących? Dopiero wtedy można powiedzieć, że jest pełny komplet ;)
    Oleg

06.11.2022 23:14

Do nie dzwonili czy przyjdę na 1 listopada. Powiedziałem, że mogę i za 600 netto przyjdę. Powiedział, że nie może tyle zapłacić bo są stawki itd więc powiedziałem, że nie przyjdę. Wszystko w temacie.
    Xyz

04.11.2022 14:15

Szanowni związkowcy szanowna Dyrekcjom. My pracownicy zaczynamy głodować zaczyna brakować na podstawowe żeczy niezbędne do życia. Inflacja 18% a żywność jeszcze więcej. CHYBA NAJWYŻSZY CZAS NA KONKRETNE PODWYŻKI WYNAGRODZENIA DOSYĆ UPOKARZANIA PRACOWNIKÓW
    Kulfon

04.11.2022 17:35

Szanowny panie kolego Zmartwiony zmartwię Cię ale prędzej wsadzą Ci ręce do majtek, gardła, byle gdzie by tylko ukarać Cię za najmniejszą pierdołę niż dać godziwą podwyżkę.
    raV

06.11.2022 22:59

Tu tego nie załatwisz :D
    Kierowca

06.11.2022 10:07

A ja mam takie pytanie. Czy jak mieszkam na Sadybie to jest szansa że przydzielą mnie na Woronicza czy istnieje też opcja np. R4 i jeżdżenia głównie po Targówku, Białołęce i Pradze? Czy jest jakaś rejonizacja zajezdni względem miejsca zamieszkania? I czy macie jakichś kilka linii którymi jeździcie najczęściej czy wypada grafik też z codziennie inną linią? No i jak wam się jeździ elektrykiem? Pozdrawiam i życzę wszystkim miłej niedzieli :)
    Harry80

06.11.2022 11:04

Każdy nowoprzyjęty kierowca wkłada Tiarę Przydziału. Ja liczyłem na przydzielenie do Gryffindoru a muszę pracować na Stalowej
    qwer

06.11.2022 22:35

Obecnie przyjmą gdzie chcesz (a przynajmniej kilka tygodni temu gwarantuję, że tak było).
    szambelan czajka

06.11.2022 00:11

Nawet 100 kierowców autobusów zatrudni od zaraz spółka MPK Poznań. Problemy kadrowe powodują, że w Poznaniu z rozkładów jazdy codziennie wypada pewna część kursów. Zarząd Transportu Miejskiego na razie nie ma planów wprowadzenia zmian w kursowaniu komunikacji miejskiej. MPK Poznań jest jednym z wielu przedsiębiorstw komunikacyjnych, które borykają się z problemami kadrowymi. Ciekawe dlaczego :) NA początek kierowca otrzyma 4760 zł brutto (w tym premia)

06.11.2022 10:01

Człowieku A co nas to interesuje co się dzieje w pięknym Poznaniu . Aaaa poza firmą oraz poza Poznaniem
    r4

06.11.2022 18:03

Ty nie powinieneś być "Szambelan czajka" tylko "Szambolan zrzut przy Tarchominie"
    Vjnbbbb

06.11.2022 10:40

11. 11. 2022 warszawka rondo Dmowskiego godzina 14:00
    vhkcgik

06.11.2022 17:58

Będzie Jaszczur z Ludwiczkiem? A nie, sorry... lol XD

06.11.2022 17:43

Pojeździsz trochę to zobaczysz które wozy będą ci pasować do wszystkiego dojdziesz sam ja osobiście nie lubię solówek a elektryki są różne niektóre mają problem z ładowaniem i trzymaniem baterii ale są to nowe wozy i masz luksus w kabinie a co grafiku to ja wolę codziennie inną linie bo monotonność nie jest dobra ale są i tacy co cały miesiąc chcieli by jeździć to samo ale to jest chore

06.11.2022 17:25

Grafik jest robiony pod wóz ale zdarza się że są i elektryki i krótkie w grafiku ale to znikoma ilość ponieważ w weekendy jeździ tabor solówki a w tygodniu przeguby i to samo dotyczy elektryków a także ZTM w ciągu miesiąca też zmieni wozy i sądzę że na wszystkich zajezdniach jest tak samo jeżeli to ma mieć ręce i nogi to znajdź zmiennika i poproście o wóz bo to jest ważne

05.11.2022 23:33

Społeczny Inspektor Pracy jest to osoba która zamiast wykonywać swoje normalne obowiązki w godzinach pracy siedzi i popija sobie herbatkę. Jego funkcja polega na udawaniu. Udawaniu że cokolwiek się poza piciem herbaty robi. 90% pracowników słyszy o tej funkcji jedynie gdy przychodzi czas wyborów. A mimo to taka osoba pobiera normalne wynagrodzenie i dodatek funkcyjny.

06.11.2022 07:59

Masz rację, skoro odzialowemu SIP R1 dano zarzuty nie wywiązywania się z obowiązku może tak zakładowy SIP pochwali się co wykonuje i jakie zadania pracy dał do wykonania oddziałowym SIP należącym do jego ZZ

06.11.2022 08:33

..... Jedynym zarzutem przedstawionym odzialowemu SPI R1 jest że był chory i lekarz nie dopuszczał go do pracy. Załóżmy że był chory 180 dni co równa się 6 mc. Miesięczny ryczałtowy czas wykonywania oddziałowego SIP to 30 godzin, wychodzi że 6 miesięcy choroby daje miesiąc pracy. Skoro mamy 10 miesiąc roku mam pytanie: jakie działania wykonał zakładowy SIP przez 9 mc!!!!!
    Bolesna obstrukcja

05.11.2022 01:14

Dzięki wypocinom, które można na tym zacnym forum przeczytać, wszelkie dolegliwości gastryczno-jelitowe przeszły jak ręką odjął! Te wpisy marianów, aaaa, bbbb i tak dalej spowodowały, że treść jelitowa sama zaczęła szukać ujścia z mojego ciała! Dziękuję! Od lat miałem z tym problemy, ale teraz to przeszłość. Polecam każdemu na zatwardzenie!

05.11.2022 23:11

Skoro wewnętrzne sprawy załatwiamy we własnym gronie może być, i tak sentymentów nie mam

05.11.2022 23:32

Ja jestem zadowolony z pracy. Na 1 listopada dzwonili i powiedziałem 400. Odpowiedział ze sie nie da to nie poszłem. Ogulnie jest git jak dorabiasz. Bilety kturych nie ma i najeazniejszer to paliwo na krańcach.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
    R5

05.11.2022 12:19

Ja wiem o pracy jedno. Jak ci się nie podoba to ją zmień ????

04.11.2022 13:42

Pasztet

05.11.2022 04:33

Tylko pan Jarosław i jego ekipa ma dziś sens, chwalmy pana!
    Zmartwiony

04.11.2022 15:17

Do wypłaty jeszcze kilka dni, a ja po raz pierwszy w życiu musiałem wziąć chwilówkę by zrobić podstawowe zakupy. Wypłata za październik też będzie licha bo ani razu nie przyszedłem z wolnego. Mimo ze kilka razy w tej sprawie dzwoniłem. Teraz nikt nawet nie chce odebrać ode mnie telefonu

04.11.2022 22:06

Przestańcie narzekać na wypłatę jest spora przecież na Chleb z masłem wystarczy a kto ma większe wymagania niech zmieni zawód lub pracodawcę. Ja nawet bym jeździł za 2500 zł aby tylko zadawać szyku w koszuli i krawacie na warszawskich ulicach a jak jeszcze założę sobie na szyję smycz z plastikową kartą pracownika to pięknie wyglądam i się też tak czuje.
    Nos

01.11.2022 23:27

Nie dziwię się, że jest tylu sfrustrowanych, przepracowanych, unikających pracy kierowców. Pomyśleć, że wystarczyłoby jedynie zadbać o minimalny komfort.. Choćby nie wiem co się działo, jak jedzie się powiedzmy powyżej 60 min, powinno przysługiwać 10 min przerwy. Często wsiadamy za kółko o 14 i przerwa jest po 20! Olbrzmia odpowiedzialność, łeb non stop lata, staramy się jak najsprawniej przebić przez miasto i dojeżdżamy na rozkładową godzinę odjazdu. Widać, że wszystko jest obliczone tak, by się wyzerowało, ale bez przerwy dla pracownika. Niech związki zawodowe się za to wezmą...
    Warszawiak

04.11.2022 11:09

Bo my jeździmy taxi, człowieku myślisz że warszawiak z pokolenia na pokolenie, będę jeździł komunikacją miejską???
    Warszawiak

04.11.2022 11:12

Wy macie ludzi do fabryk rozwozić i tyle

03.11.2022 20:49

Kolo

04.11.2022 03:44

A mówiłeś, że robisz w ochronie 24 na 48, a tymczasem nadal zasuwasz w Spółce. Tyraj więc pokornie i trzymaj mordę przy ziemi.
    Trzeba być wdzięcznym

01.11.2022 08:40

MZA mase ludzi wyciągnęło z urzędów pracy z bezrobocia i uratowało od alkoholizmu, od braku składek ZUS na emeryturę. Zamiast tyrać w ochronie po 48 godzin bez L4 tu mają pełny ZUS, L4 i jeszcze jest urlop. A nawet wczasy pod gruszą.

02.11.2022 22:27

Aaaa poza firmą oraz poza Ekipą
    ANaImięMuByłoWacek

03.11.2022 11:14

Mnie średnio wyciągnęło. Raczej bardziej wciągnęło w kłopoty zdrowotne. Jak na polskie warunki MZA ogółem płacą jako tako (na Podlasiu to może nawet robić wrażenie taka robotnicza pensja). Jak na warszawskie to średnio. Obrotna ukrainka wyciągnie więcej w mniej niż tydzień na odpowiednich ulicach.
    18m szczęścia

03.11.2022 08:55

Wczorej na popołedniowej zmianie przejmowałem pojazd od kierowcy. Z pewnym zaciekawieniem połączonym z dozą nieufności zauważyłem, że nie miał on założonego pokrowca na fotel. W kabinie kierowcy unosił się delikatny fetór, a na siedzeniu zauważyłem brązową draskę - wyglądającą niczym muśnięcie pędzla przez znanego historii sztuce akwarelistę z Austrii. Nie jestem osobą asertywną niestety. Nie zwróciłem kierowcy uwagi i po prostu na pozostawione przez niego nieczystości nałożyłem swój pokrowiec, umieściłem nr służbowy w okienku i z pełną rozkoszą pełniłem ponad 10h służbę do godziny prawie pierwszej w nocy. Jestem niepocieszony, ponieważ pokrowiec nosi zapach kierowcy z pierwszej zmiany mimo uprania go w wysokiej temperaturze z opcją dodatkowego płukania.
    Gjbbbbb

02.11.2022 00:10

Byłem ostatnio u Prezesa. Po seksie powiedział, że naród niewdzięczny. Putin nie dożyje przyszłorocznych wyborów w Polsce więc trzeba uciekać do Łukaszenki. Areszt Śledczy na Ciupagi nie pasuje. a jeszcze 3 tygodnie temy mię kochau i muwił że będzie wszystko OK. Co się stało? to ta opozycja?

01.11.2022 10:21

hy hy hy

01.11.2022 20:38

Znasz szczegóły wybuchu? Okoliczności? Nie? No to wiesz co masz włożyć w kubeł. Pytanie: Kiedy Aaaa wreszcie umrze i przestanie marnować zasoby tej planety?

01.11.2022 23:08

Z przykrością muszę ciebie poinformować że jestem jak tow. Lenin " wiecznie żywy" :)))))
    Planista

01.11.2022 00:21

I dzwonią do mnie te (usunięte przez administratora)żebrając o przyjście z wolnego albo zleceniobiorcy a ja mówię won, mamy pełną obsadę wreszcie. Jeszcze będziecie kurę przynosić i bimber, tudzież worek kartofli, żeby tylko wam dać z wolnego pojeździć.
    Run

01.11.2022 21:44

Po co zwiększać ilość autobusów skoro i tak po tym mieście nie da się jeździć? Tutaj się stoi nie jeździ!

01.11.2022 23:05

Mleko się wylało nie zadzwoni teraz to problem władz miasta i ZTM ile autobusów będzie w ruchu a nie planistów.

31.10.2022 16:23

Ważny wyrok: kierowca ma ustępować w Polsce pieszemu, który ma "zamiar" przejść To orzeczenie roznosi w pył twierdzenia, że pieszy ma tylko pierwszeństwo, gdy wystawia nogę nad krawężnikiem lub że jak się pieszy zatrzymuje przed pasami, to nie jest "wchodzącym". Sąd ukarał kierującą, która nie przepuściła czekającej przed pasami pieszej. "Każde zachowanie pieszego zdradzające zamiar wejścia na przejście dla pieszych kierujący pojazdem musi odebrać jako sytuację »wchodzenia na przejście«" — podkreślił sąd.
    Sierżant 555

31.10.2022 20:58

Wszystko ładnie pięknie ale to nie dotyczy kierowców KM . KM żądzi się swoimi prawami A pieszy w okolicy pasów to intruz .
    Znawca tematu

01.11.2022 10:41

W zasadzie zgadzam się z sądem, ja takiego pieszego przepuszczam. Ale niedawno na jednym z portali o bezpieczeństwie ukazał się artykuł o pytaniach egzaminacyjnych na prawo jazdy zatytułowany "Zakwestionowane przez BRD24 pytania usunięte z egzaminów na prawo jazdy". Jeśli się komuś chce niech znajdzie i zobaczy filmy, które jeszcze niedawno były w pytaniach egzaminacyjnych. Już zostały usunięte z tych pytań. Są sprzeczne z wyrokiem sądu. Tylko co z tymi, którzy dostali prawo jazdy w okresie gdy obowiązywały?
    Kamil

29.10.2022 20:57

Postanowiłem podzielić się z wami moimi przeżyciami, dotyczących pracy jako szofer. Godz. 1.20 w nocy pobudka, na 3.00 rano jestem w pracy. O 3.35 skanowanie, przelot linii 45min i 40 przystanków w jednym półkursie. Krzywe i dziurawe przystanki, drogi, jazda po warszawsku, codzienne wyzwiska i chamstwo na drodze. Pasażerowie jeżdżący po szoferze jak po burej suce, bezdomni suszą sobię skarpetki na grzejniczkach. Godz. 8.00 zapałki w oczach i spanie podczas jazdy, nerwowość ciągłej jazdy w korkach, brak czasu na odpoczynek. Godz. 13.15 koniec pracy. 14.50 jestem w domu, jem obiad, drzemie do 17.00 do 19.00 surfuje w internecie. Jem kolację o 20.00 myje się i idę spać. O 1.20 pobudka i tak 2 tyg
    Seba

31.10.2022 18:03

Ja po trzech latach z 82 kg wjeżdżam już na 103... Huehuehue Ponoć jakieś żarcie w proszku odchudza. Macie jakiś sposób na to??? Jak tak dalej pójdzie, to któregoś dnia mi miech wywali na lewym kole osi sterującej...

31.10.2022 19:05

Jest jeden bardzo dobry sposób, zmień pracę i wprowadź więcej ruchu w swoje życie.
    rudy

31.10.2022 01:26

4,5 tys za prace w komunikacji miejskiej w stolicy??? Serio??? Przy tej inflacji?!!! Za wynajem kawalerki chcą 3 tys to w takim razie zostaje 1,5 tys. Łał, rewelacja! Już wiem co mam o was myśleć. Hahaha……

27.10.2022 22:57

Projekt ustawy skracającej tygodniowy wymiar etatu z 40 do 35 godzin trafił już do Sejmu. Skrócenie norm czasu pracy nie powoduje zmian w wysokości wynagrodzenia, co oznacza, że nie będzie ono niższe niż dotychczas otrzymywane.

29.10.2022 12:44

Kodeks Pracy reguluje że nominał miesięcznych godzin pracy ustala ustawa. Skoro ustawa zmniejszy nominał pracy tygodniowy tym samym ulegnie zmniejszeniu miesięczny nominał czasu pracy. Z uwagi że prace wykonujemy w systemie ciągłym zakład pracy w każdym miesiącu ma do wykonania określoną " stałą" ilość godzin pracy. Skoro miesięczny nominał godzin pracy dla pracownika zostanie skrócony, zakład pracy będzie miał do dyspozycji albo zwiększenie ilości kierowców lub ZTM ograniczy ilość wystawianych autobusów do ruchu. Będzie ciekawa sytuacja kierowców ubywa i czas pracy pracownika się zmniejsza.
    C+E

29.10.2022 15:06

Chcą nas wykończyć to ja będę 3 dni pracował i 4 dni pił. Co tu robić z taką ilością czasu wolnego.

28.10.2022 15:48

Kierowcy w strachu. Stają przed przejściami, nawet gdy mają zielone światło. To groźne Polscy kierowcy popadli ze skrajności w skrajność? Przez 30 lat głównie ignorowali pieszych na przejściach, a po zmianie prawa tak przejęli się obserwacją okolicy "zebr", że zatrzymują się nawet tam, gdzie mają zielone światło, a piesi czekają na czerwonym. To zaskakuje innych i czasem — jak widać na nagraniach z dróg — prowadzi do kolizji.
    Priest Simulator

28.10.2022 20:45

Tak jak Pan Jezus powiedział :-] Ament.
    Zniesmaczony

27.10.2022 23:07

0.9 promila tyle wydmuchał dziś rano 53-letni kierowca z zakładu R-4 Stalowa. Wiedziałeś gałganie, że rano będziesz musiał dmuchać, a mimo to przyszedłeś wczorajszy. Mam nadzieję, że już nigdy więcej nie wsiądziesz za kierownicę autobusu
    Jarek

28.10.2022 14:28

Sam z nim piłeś i mu polewałeś, a teraz świętu się znalazł. Uratowała cię tylko zmiana dwie godz później. Kto wie, może robiłeś to celowo, żeby pozbyć się kolegi
    Zniesmaczony

28.10.2022 14:50

Ja po 4 piwach powiedziałem dość. On jeszcze wziął sobie ćwiartkę na drogę.
    Szeregowy

27.10.2022 14:17

Czy grafiki to w końcu będą? Nie mogę ustalić sobie godzin jazd z kat ce. Na przyszły miesiąc. Chciałbym zakończyć kurs do końca listopada. Każdemu polecam rzucenie pracy w mza. Obecnie przy pracy 8 9godz wolne weekendy codziennie w domu to do ręki 6000.kurs na c ce to wydatek 5500
    Elddddorrrradddo

27.10.2022 22:14

10 pęknie jak nic ale to można odbić w miesiąc a później eldorado
    Szeregowy

28.10.2022 13:59

Ośrodek mza kat c jeżeli masz kat D 2000 zł. To żeś troszeczkę przepłacił.
    Jarek

26.10.2022 21:29

Wy macie chore głowy. Czy to ta robota tak was wypaczyła? Nie dziwię się, Świątek, piątek i niedziela, do roboty wstawanie w środku nocy, powroty z roboty w środku nocy za te całe 4 tysie zł, to ja też bym zwariował że tak daje się wykorzystywać.

26.10.2022 13:51

Jak jest z punktami karnymi dla kierowcow zawodowych, pytam bo teraz latwo stracic prawo jazdy.
    Spaślak

26.10.2022 16:41

Chyba śnisz...Kolega, który najechał na pieszego na pasach na pewnej pętli dostał 2 i pół koła w pln-ach oraz dużo pkt karnych za jednym strzałem, inny dostał 10 pkt i ponad 6 stów za jazdę na wprost z nie swojego pasa tkzw."cwaniakowanie" i brak zapiętych pasów. Jeśli tak według Ciebie wyglądają pouczenia to spoko tam masz :)
    Komendant

26.10.2022 20:47

Nie pitolcie głupot, chłopy ciężko pracują. Ci co ukarali szofera polecą z roboty. KM jest uprzywilejowana i macie im ułatwiać pracę a nie utrudniać, bo wy na emeryturze będziecie tam jeździć a obiecuje wam że po słodkiej pracy w drogówce nie przepracuje cię tam 2tyg

26.10.2022 17:36

Wlasnie slyszalem ostatnio ze za wjechanie z lewego pasa do jazdy na wprost przez prawy w zatoke przystankowa dali 10 punktow.
    Gradulla

26.10.2022 18:48

Źle słyszałeś - kierowcy pracujący w KM żądzą się swoimi prawami . Z lewego na prawy w zatokę to przecież tak się pomyka codziennie

Zostaw merytoryczną opinię o MZA