MZA

Praca

Social media

5. Opinie o MZA

Opinie o MZA Warszawa

Nie przegap nowości o MZA!

15.12.2017 20:24

15.12.2017 22:35

Ja dofinansowania nie brałem to mi przysługuje?,jak się nie złoży wniosku to też przysługuje bo słyszałem ,że tylko należy się tym kierowca co dochody nie przekraczają 2000 brutto na osobę w rodzinie

14.12.2017 11:00

14.12.2017 22:29

gościu. ja jak mam mieć dyżur to modlę się żeby było nas jak najmniej na dyżurze bo nie chcę słuchać przekrzykiwania sie:przyszła baba a ja jej powiedziałem tak i tak, albo wyskoczylem z kabiny i wyciągnąłem gościa za fraki itp itd ile można tego słuchać, Ciebie pewnie to rajcuje a ja wolę usiąść w kącie i poczytać książkę. tak jak powiedziałem nie złożę dopóki nie bedzie oficjalnej informacji. nie ze związkami podpisałem umowę i nie liczę że w razie co to staną w mojej obronie. jakby mieli dac to by dali A pisanie nic nie da bo powiedzą że niezgodne z regulaminem.
malkontent

15.12.2017 08:09

Ja pier.... , nie widzicie że może być to zmowa kartelowa przeciw pracownikom. Zauważcie że nikt nie kwapi się z podwyżkami. Pomimo że niektórzy wzięli leasing i mają coraz większy ból z obsadzeniem linii. To nie my trzymamy się razem, to pracodawcy tworzą związek na zele którego stoi nasza ulubiona organizacja kontrolno pomiarowa. Ona dba o wozokilometr oraz jego cenę. Czy wozokilometr przez ostatnie lata spadł czy zdrożał? Koszty pracy obniżono? Kto padł na linii finansowej najbardziej? Kto poniósł koszty reformy i wprowadzenie organizacji ? Pomijam inflację gdyż tu można udowodnić że kiedyś było 2000 pensji dziś jest 3700. Ale kiedyś bilet kosztował grosze, chleb złotówkę także takie tłumaczenia są do kitu. Padamy ofiarą pracodawców którym nie pasuje podniesienie pensji do kwoty pięciu tysi gdyż domino by się sypnęło. Zaraz by musieli podnosić wszyscy, na koniec firma stojąca na szczycie łąńcucha by musiała uszczelnić system. Odebrać przywileje dane przez HGW w trakcie trwającej już kampanii wyborczej. Sorka taki wyciąg z makroekonomii. Jeden najpierw wprowadza i wspiera kilku graczy którym rzuca cenę za wozokilometr. Następnie gracze by mieć większą pulę przewozów a co za tym idzie większy dochód biorą udział w przetargach. Czy ktoś myśli o podniesieniu kosztów prowadzenia działalności/podwyżki dla pracownika/ ? No jak myślicie? Powiem inaczej wszyscy są zainteresowani by koszty były jak najmniejsze. Pamiętacie leasing gdzie leasingodawca od razu był też gwarantem i robił obsługę techniczną pojazdu. Na kim chciano zaoszczędzić gdyby ten eksperyment się udał? Na własnym zapleczu serwisowym? Przyczyny problemu szukał był u tego co rządzi i dzieli w przetargach na linię oraz ich kosztach. Nie wiem czy ZZ , czy to ich zasięg?
ABC

14.12.2017 09:39

ZZ piszą że wtym roku jak nigdy działają wspólnie. Ja pracuje 10 lat i jeszcze nigdy miewidziałem takiego zamentu jak w tym roku. Prawda jest taka że dwa związki najstarsze; które są bardzo specyficzne bo zżeszają kierowców z dużym starzem pracy na braku kierowców i na tym że młodzi odchodzą chcą ugrać coś dla siebie. Bo oni w większości mają już4500 i blokują podwyżki z stawek 3700 3800 bez podniesienia im stawki. Zażąd musi zadbać o zrównanie stawek dla kierowców i skończyć z tą (usunięte przez administratora). Ponad 2000 kierowców marzy o stawce 4500.
Old driver

14.12.2017 15:09

Tak to prawda słyszałem o takich przypadkach, Przydałoby się wreszcie stworzyć dobry regulamin wynagradzania taki przejrzysty np: 3 stawki płac pierwsza na początek druga powiedzmy po przejsciu na umowę na czas nieokreślony i trzecia najwyższa po trzech latach w pracy oprócz tego powrót do dodatku za staż pracy czyli lojalność wobec firmy.
Drech

14.12.2017 20:27

A jaka jest roznica miedzy Twoim wykonywaniem pracy a tego z mniejszym stazem? Robote robicie ta samom. To ze sie zatrudniles wczesniej nie jest argumentem bys zarobil wiecej. Po okersie probnym kazdy powinien miec jednakowe pieniadze. Daliscie sobie wyjac z kieszeni wysluge to wasz problem. ZA TA SAMOM PRACE NALEZY SIE JEDNAKOWE WYNAGRODZENIE Nie powinienes miec wiecej Amigo

13.12.2017 18:41

kary za brak krawatu i spodnie. 30 osób niech przyjdzie rano i powie , że nie umie zawiązać a spodnie ma jedne i nie wyschły po praniu i chyba nie może jechać i czy jak coś dostanie karę jak pojedzie to tylko przykład

13.12.2017 23:45

Kolego, Twoje cwaniackie podejście nie zda egzaminu gdyż już to przerabiałem. Pierwszy raz krawat- mówiłem że nie umiem zawiązać. Efekt-kara finansowa za brak krawata z dopowiedzieniem to się na jutro naucz. Kolejny raz za jakiś czas spodnie-tłumaczyłem ZTMowi że mam uprane i mi nie wyschły kanty i musze być w dżinsach-odpowiedź...kierowca ma tak sobie zorganizować czas i pranie odzieży żeby mu wyschła do pracy. Efekt-kolejna kara finansowa. Druga w ciągu kilku miesięcy. Biore pensje,patrze na te potrącenia i się zastanawiam że jak dalej będą tak cisnąc kierowców to niedługo nie będzie im miał kto jeździć bo się wszyscy wkurzą i odejdą
Zniesmaczony (2)

14.12.2017 14:03

Sorry! byłem drugim Zniesmaczonym,a nie czytałem Twojego postu. Raz jeszcze przepraszam

12.12.2017 11:28

Panowie zrozumcie ze Mza jest nastawione na rotacje kierowcow. Nowi kierowcy sa najtansi i najbardziej wydajni i posluszni. Oni staraja sie bardzo o utrzymanie zatrudnienia i beda przychodzic z wolnego. Dopiero gdzies w drugim roku pracy nowy kierowca interesuje sie perspektywa zarobkow w tej firmie do tego czasu chce tylko jezdzic i udowodnic sobie ze da rade.

13.12.2017 17:04

ja te dokumenty zrozumiałem tak że 4000 dla tych co mają 37 i 3800 A po 100 w 2018. jest tam takie zdanie że prezes zaproponował by podwyzkami objąć tych właśnie do 4000 ale może źle to zrozumiałem.

14.12.2017 11:23

nastawione na rotację? no raczej nie, to co robią tu ludzie pracujący po 20 i więcej lat?

14.12.2017 10:51

Dzwonia zeby przyjsc z wolnego a juz kilka razy odmawialem, czy tak rozbudowany system informatyczny nie podpowiada kto jest chetny. Przez chorobe dziecka musialem zostac w domu L4. Nie mam kar i nagan. Czy teraz mam miec motywacje i probowac przez nastepne dwa lata, 24 miesiace i 700 kilka dni probowac walczyc o przeszeregowanie. ps.juz tylko 23 miesiace :)

13.12.2017 23:39

Na R-1 kierownictwo uniemożliwia złożenie wniosku o zapomogę świąteczną w ramach ustaleń, jakie zapadły na wczorajszym zebraniu. Dyspozytor oświadczył, że kierownik zabrał wnioski, które jeszcze w ciągu dnia można było pobrać z dyspozytorni i złożyć. Gdzie są związki!!!

14.12.2017 00:10

Jeśli nie pobierałaś w tym roku dofinansowania do wakacji, to jest szansa na otrzymanie zapomogi, jako zadośćuczynienia za brak karpiowego. Na facebook-owej stronie "Wolny Związek Zawodowy Kierowców Rzeczpospolitej Polskiej przy MZA Warszawa", jest wzór takiego wniosku.

13.12.2017 18:32

O czym my tu mówimy 6 lat temu zarabialiście 2 z hakiem jak jeden taki mi narzekał na wszystko a robił i wtedy to na moje pytanie: jak chciałeś pracować wtedy za takie coś? a bo wtedy zmiany były przy zajezdni ,wszystko miało się w (usunięte przez administratora) itp.To idź na ciecia. Nie miałem wyjścia przyszedłem do mza 2 razy po rekrutacji odraczałem termin zatrudnienia bo jeszcze jakieś miałem tam opcje nie wyszło. Prawda jest taka , że buraki, wieśniaki będą tu pracować i się cieszyć z tego co jest. Podejrzewam , że większość osób czytających to oraz piszących do tej grupy nie należy. Prawda jest taka , że jesli chce się być codziennie w domu to jako kierowca więcej się nie zarobi przynajmniej nie za te godziny ale fakt za pracę w komunikacji powinno być więcej. Myślę , że mza zarabia grube pieniądze na nas jeśli prywaciażom się opłaca dofinansowywać kursy i zapewniać zakwaterowanie ( jest ogłoszenie) to chyba opłacalne. Co możemy zrobić chyba nic. Jak by były prawdziwe związki jak w innych krajach to protest nie od razu , że brygady nie wyjechały np. protest ostrzegawczy o 7: 30 autobusy stoją 7 min na przystanku. Ile osób jest na tym portalu? Ile osób jest nie zadowolona po co pisać jak i tak wszyscy mają to w (usunięte przez administratora) załóżcie albo załóżmy nasz związek zawodowy. Nikt nas wtedy nie zwolni a to co piszemy tutaj powiemy otwarcie.

13.12.2017 00:05

Rozważałem pracę w mza bo lubię jeździć, i usilnie czekałem na wieści o podwyżkach, z podwyżek nic nie będzie więc to nie ma sensu. Mam kolegę który pracuje jako operator nr alarmowego 112, oni dostali właśnie podwyżki po 500 zł, z premią na rękę zarabiają 3600 zł i ta premia nie jest im zabierana tak jak w mza, a do tego mają 13-stą pensję ponad 3000 na rękę pewną jak w banku a nie jałmużnę 1000 zł praktycznie nie możliwą do uzyskania, no i odpowiedzialność jednak inna, kto tu normalny przyjdzie pracować za takie pieniądze, szanujmy się, i jeszcze wyda na kursy 8000 zł żeby móc w ogóle zacząć..
szofer mza

12.12.2017 21:33

Informacje sprzed "chwili". Dzisiaj (12.12) odbyło się kolejne pierdzistołkowe posiedzenie ZZ z Zarządem. Jeśli wierzyć ZZ to: 1.....18 grudnia zostanie wyplacone nagroda 70gr do każdej przepracowanej godz w okresie 1.11.2016-31.10.2017. Oczywiście jak ktoś podpadł w danym miesiącu- nagrody nie dostanie. 2....... Zarząd ----O_D_M_Ó_W_I_Ł (pomimo posiadania na kontach socjalnych/mieszkaniowychokoło 6 000 000zł)wypłaty tzw KARPIOWEGO. (usunięte przez administratora)
Taka prawda

12.12.2017 11:51

Trwa akcja NIE JEŹDZIĆ Z WOLNEGO? A to ciekawe bo znam wielu co jednak jeżdżą. Ludzie! Tu nie ma solidarności w tej firmie bo jest ZA DUŻO kierowców i taka akcja nie ma sensu bo nigdy nie wyjdzie na 100%. Zawsze się jakiś wyłamie i pójdzie z tego wolnego,bo mu nie zagwarantujecie na 100% że jak nie będzie chodził z wolnego to pensje wzrosną. A jak pójdzie z wolnego to na 100% wie że zarobi więcej o te pare złotych. No a rachunki,kredyty i inne zobowiązania same się nie spłacą,także kierowcy przychodzili,przychodzą i będą przychodzić z wolnego-niestety taka prawda. Nawet jak pensje by wzrosły do 5000zł netto to i tak będą przychodzić bo zawsze to dodatkowe źródło dorobienia paru złotych. Sam jestem przeciwnikiem chodzenia z wolnego no ale jestem też człowiekiem, znam życie i poniekąd rozumiem tych co przychodzą bo muszą. No chyba że któryś przychodzi bo lubi jeździć? Ale to już dla mnie lekkie zboczenie żeby lubić tą prace :-D

12.12.2017 11:12

Pracuję w MZA prawie 5 lat. Wszystkie premie i nagrody roczne zawsze dostawałem. Byłem dyspozycyjny, jeździłem z wolnego. Dzisiaj podwyżki nie dostałem i mam stawkę 3800, podczas gdy początkującemu dają 3700 na wejście. Czy warto się starać? Panowie Prezesi pomyślcie nad motywacją pracowników, bo ta aktualnie stosowana nie przynosi efektów. Życzę Wam wesołych Świąt Bożego Narodzenia i smacznego KARPIA.
Zawodowy

12.12.2017 11:29

To kłóć się o swoje,a nie denerwujesz się tu na forum. Jeśli byłeś "czysty" przez tyle lat,jeśli dostawałeś te nagrody to zgodnie z regulaminem powinni Cię przeszeregować. Jeśli tego nie zrobili to ewidentnie firma zrobiła Cię w jajo i masz prawo dochodzić swoich praw,podpierając się regulaminem że spełniłeś wszystkie kryteria by zostać przeszeregowanym. Jak to zaniechasz i nie będziesz walczył o swoje to się firma z Ciebie będzie śmiała że Cię zrobili w jajko. A jak zrobili Ciebie to zrobią tak i innych pewno. Dodam,że ja nagrody w tym roku nie dostałem,ale gdybym był w Twojej sytuacji to bym walczył o swoje,bo tak jak postąpili z Tobą zniechęca do tej pracy

12.12.2017 11:49

Nie denerwuję się tu na forum jestem spokojny ale niezadowolony. Podwyżki i przeszeregowania dostawałem ,ale taki jest regulamin że od ostatniego przeszeregowania trzeba czekać dwa lata na następne. To mija mi w przyszłym roku. Nie podoba mi się to, że w tym roku ten co miał 3700 dostaje nagle 4000 a ja nic dopiero w przyszłym roku coś może dostanę. Poza tym od początku pracy dostałem kilka podwyżek i nadal jestem prawie na końcu bo podnosi się stawkę dla nowych. Nikt mnie nie "robi w jajo" tylko taki jest system motywacyjny, który mi się nie podoba.

12.12.2017 07:40

Kierowca

12.12.2017 09:44

Kierowcy MZA NIE PRZYCHODZIMY Z WOLNEGO AKCJA TRWA i nie zamieniajmy dni wolne na pracujące bo w ten sposób łataja dziury i się z nas śmieją bo oni premię mają dla siebie a ty marne grosze ..
Driveroo

11.12.2017 12:39

Gdzie moja premia 50 groszy co miala byc placona z wynagrodzeniem za listopad??? Marna pensje wzialem,a tej premi nie dostalem. (usunięte przez administratora) obiecuja,a slowa nie dotrzymuja!

11.12.2017 20:24

Podobno ktos zglosil ta nagrode do Panstwowej Inspekcji Pracy bo mial w kazdym miesiacu jakies upomnienie.
Emeryt

11.12.2017 12:31

Ja mysle ze warto by sprawe naglosnic w mediach jakims tvn czy cos? Gdzies gdzie lubia sensacje co by sie zajeli tematem,naglosnili sprawe,pokazali ludziom itp. Pokazac jak wygladaja rozklady jazdy,a jaka jest rzeczywistosc. Ile naprawde zarabiamy i ze musimy pracowac jezdzac przeciebionym lub bardziej chorym,po to by dostac premie. Ze zabieraja nam premie za urlop NZ wziety na mniej niz 24h wczesniej. Pokazac ze ztm jest tylko instytucja polujaca na bledy kierowcow,ktora tylko czeka zeby nalozyc kare itp To trzeba naglosnic w mediach,a nie pisac na forum i narzekac we wlasnym gronie. Ja osobiscie sie zastanawiam czy by nie zaprosic kiedys np na 2 kolka do kabiny inspektora z ITD,poprosic zeby zrobil ze mna 2 kolka i pokazac ze rozklady to fikcja,jak trzeba jechac by sie wyrobic,a ztm na to przystaje,ze przerwy sa tylko na papierze,a ustawowe 15 minut to kpina bo zanim ta przerwe ustale,to juz mija 5 minut,a w pozostalym czasie nie odpoczywam i tak. Takze po co mi ta przerwa? Po to tylko by na papierze byla? To bez sensu! Takie rzeczy trzeba w telewizji naglosnic zeby to wyszlo na swiatlo dzienne,a nie bylo ukryte na forum dla pracownikow. Bo my pracownicy to wiemy,czas by sie swiat i ludzie o tym dowiedzieli. A mza zaloze sie ze nie chcialo by zepsuc sobie opinii w oczach innych ludzi,jak traktuja swoich pracownikow.
Prowokator

11.12.2017 10:29

Panie i panowie kierowcy rozpocznijmy akcję NIE JEZDZIMY Z WOLNEGO a dodatkowo na miescie jazda zgodnie z przepisami ruchu drogowego, nie ganiamy rozkładów jazdy (idiotycznie pisanych ) upominamy się o nasze prawa dotyczące naszych przerw ustawowych ktore powinniśmy spędzac w spokoju a nie na przystankach razem z pasazerami na pokladzie i nie powinno byc wytlumaczenia ze krance są nie przystosowane do postoju bez pasażerów. I pasazerowie są tak przyzwyczajeni od lat, jesli nieustannie doklada sie nam obowiązków i wymagania rosną bo Ztm podnosi standardy podobno, a na prawdę to szuka na sile dla siebie zajecia aby wytlumaczyc radzie miasta potrzebę swojego istnienia w tak absurdalnie rozrosnietej formie, nie dlugo bedzie wiecej kontrolerów niz kierowców, Moze ktos by się przyjrzał tej instytucji i wyciągnął wnioski, przeciez to co sie wyprawia to nadaje sie do tv. Takze domagajmy sie naszych praw a nie dajmy sie tylko karac karac i karac
Złoty 1

10.12.2017 09:22

Nie wiem i co wam się rozchodzi .. Praca jest dobra tabor też ,a jak wam mało to na siłe nikt nikogo nie zmusza do pracy . Nie wierzę ,że z pensji nie jesteście wstanie odłożyć kilku złoty . Pozdrawiam

10.12.2017 21:45

praca nie jest zła. wypłata o 1000 za niska.tabor nie najlepszy jak w reklamach w autobusach :-). Z prokuratorem to bym nie przesadzal. jeśli jeździsz z rozumem a nie z rozkładem to nic Ci nie grozi. trzeba myśleć i mieć gdzieś ze masz 15 przystanków po 1 minucie.

11.12.2017 10:11

A przeszeregowanie/podwyzke zalezna od L4 kierowcy autobusu ktory zeby zarabiac wiecej po dwoch latach pracy musi jezdzic bedac chorym i narazac zycie pasazerow kto ustalil?

10.12.2017 00:46

Rafał

10.12.2017 16:27

Sprzedaż biletów to była jedna wielka lewizna bez kasy fiskalnej. Całe szczęście, że to się już skończy. Czasami bolało po kieszeni kupowanie biletów za 200 zł własnych. Firma kredytów biletowych nie udziela.
Rafał

11.12.2017 09:51

Dostaje się tylko raz a co przez 10 lat pracy? becelujesz za swoje albo chodzisz z torebką drobnych z biletów sprzedanych i czekasz aż jaśnie pan dyspozytor zrobi ci dużą łaskę sprzedając bilety, ile razy było słyszane, kup se w biletomacie albo w kiosku a później przy kontroli szeroko otwarta (usunięte przez administratora), że nie masz biletów służbowych tylko konsumenckie nie z tego źródła. Pojeździj tydzień na kilku liniach podmiejskich z kolejkami po bilety jak w starym pks-ie a wyprzedasz się kilkukrotnie :)

10.12.2017 17:24

Dostalem 3200 zl wyplaty, nie moge przychodzic z wolnego w domu male dziecko, wynajmuje dwa pokoje za 1850 zl miesiecznie plus oplaty. Nic nie odkladam a od stycznia znowu podwyzki.
Szofer mza

10.12.2017 17:12

A czy też człowiek "złoty 1" to w ogóle w Warszawie mieszka i w komunikacji pracuje???? Czy to kolejny co w tv usłyszał że 5tysiecy zarabiamy???? Prawda kolego jest inna. Za każde przewinienie dostajemy w (usunięte przez administratora) Masz na dzień dobry 3700 i 600 premii.. Brzmi 4300 no ładnie ALE OBYDWIE TE KWOTY TO brutto.. Po odliczeniu podatku i zuzsu zostaje 3100 3200. Na rękę jak nie masz żadnej podpadki... Nadal uważasz że to kokosy.. Ja mając 5 osób na utrzymaniu nie odkładam kilku złotych.. I co na to powiesz (oprócz tego że jak ci nie pasuje to sobie zmień). W tym roku zostaliśmy przez związki (usunięte przez administratora) Dlaczego? Dlatego że w marcu się porozumialy że ten kto nie weźmie wczasów ten Weźmie karpia a teraz nagle SOLIDARNOŚĆ 80 z kleszczowej zablokowała Karpiowe. ZWIĄZKI ZAWODOWE W MZA SĄ DO (usunięte przez administratora)

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w MZA?

Kontakt - MZA

Włościańska 52 01-710 Warszawa

FacebookIconInstagramIconXIcon
Smerf Maruda

08.12.2017 11:25

Dwie sprzeczne ze sobą informacje ze strony Solidarności MZA dotyczące nagrody rocznej: Pierwsza W dniu 31 października br wszystkie organizacje związkowe w MZA podpisały porozumienie z Zarządem Spółki w sprawie nagrody rocznej. Porozumienie zakłada, że: I. Każdy pracownik, który był zatrudniony w październiku br, razem z wynagrodzeniem za pracę w listopadzie (tj. w dniu 10 grudnia br) otrzyma nagrodę pieniężną. II. Podstawą wypłaty nagrody jest przepracowany czas w okresie od 1 listopada 2016 do 31 października 2017 roku. Do podstawy wliczone są godziny, w których pracownik przebywał na urlopie wypoczynkowym. W podanym okresie liczba godzin wynosiła 2016. Do bazy czasu została też włączona liczba godzin nadliczbowych oraz ponadwymiarowych, które pracownik wypracował w podanym okresie. III. Kwota nagrody za każdą godzinę kwalifikowaną wynosi 50 groszy (łącznie [bez godzin nadliczbowych] jest to 1008 zł) IV. Pracownik, który w okresie 1 listopada 2016 – 31 października 2017 otrzymał karę upomnienia lub nagany, za miesiąc, w którym kara została udzielona nie otrzyma nagrody pieniężnej. Za pozostałe miesiące (bez kar) nagroda przysługuje. V. Godziny i dni, w których pracownik przebywał na zwolnieniu lekarskim nie są bazą do naliczenia nagrody. W miesiącu, w którym pracownik przebywał na zwolnieniu lekarskim – z wyłączeniem godzin choroby – nagroda przysługuje. I druga 5 grudnia br., przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oraz ZZ PKM spotkali się z Prezesem Spółki Janem Kuźmińskim. Podczas wspomnianego spotkania Związek ustalił następujące fakty i informuje pracowników: W grudniu zostanie wypłacona nagroda roczna dla kierowców autobusów, którzy w okresie od 1 listopada 2016 do dnia 31 października 2017 roku, otrzymali dwanaście pełnych premii, nie otrzymali nagany ani upomnienia, nie chorowali oraz nie skorzystali z tzw. „urlopu na żądanie” (nie zachowując dwudziestoczterogodzinnego terminu poprzedzającego urlop). I tyle są warte związki zmieniające zdanie po tygodniu. Inform(usunięte przez administratora)
ABC

08.12.2017 13:36

Tak nas właśnie szanują miało być płatne dziś 50 groszy za każdą godzinę. Na fb ZZ piszą że zmiana i będą płacić 14-15 grudnia.
Smerf Maruda

09.12.2017 00:08

To rzeczywiście dwie różne nagrody. Dziś została wypłacona ta dla najlepszych, ponad 1350 brutto. Podpytałem kilku kolegów, którzy ją dostali. Ta druga, dla wszystkich, ma być wypłacona w grudniu, bez podania precyzyjnej daty, więc nadzieja jeszcze jest. To oznacza, że przewodniczący solidarności nie wie co podpisał, albo wprowadza pracowników w błąd celowo.
BIALY KOLNIERZYK

09.12.2017 08:38

Jezeli kierowcy wykonujacy takie same czynnosci powinni byc rowno wynagradzani za swoja prace(podstawa wynagradzania)to bledne jest uzaleznienie pensji i przeszeregowania od tego czy Ty bedziesz na L4. Mysle ze Panstwowa Inspekcja Pracy wypowie sie w tym temacie.

09.12.2017 04:03

Myślę, że tu nasze pisanie i straszenie, żeby zarząd się zastanowił nic nie da. Od kilku miesięcy mówi się , że ,,jedna zajezdnia,, do końca roku ma przejść na emeryturę i co przyjdzie styczeń i nic się nie zmieni. Niech ktoś się wypowie ile zarabiało się 5-6 lat temu i jakoś ludzie pracowali więc będą i teraz. Wszyscy dużo gadają ale po ostatnich karach prawie każdy spodnie firmowe i krawat ma ale w rozmowach to oni na to (usunięte przez administratora). Po za tym myślę, że oni mają to w (usunięte przez administratora) i nie boją się braku kierowców bo inaczej by się właśnie tak nie przypierdzielali to chyba logiczne. A może właśnie taki jest plan władz warszawy zmniejszamy ilość kursów po za godzinami szczytu bo nie ma kierowców, ile autobusów w ciągu dnia ( po za szczytem) na większości liniach wozi garstki pasażerów. A nawet na dodatkach jeździ się po 3-4 brygady wkupie. Nawet jak nie będzie kierowców aby zrealizować plan to oni na tym dobrze wyjdą przynajmniej ztm a i mza nie będzię tak płakać
ZERO PERSPEKTYW

08.12.2017 09:53

Paragraf w Kodeksie pracy, który wspominasz to 183c [tekst poniżej]. Jest tam napisane wiele mądrych rzeczy, lecz bardzo trudnych do zrealizowania w praktyce. Związek wytaczał sprawy sądowe, w tych zagadnieniach żadna nie zakończyła się pomyślnie. W mojej ocenie, jedyny sposób to powołanie się na sytuacje nieunormowane w zawodzie kierowcy. Na przykład – kierowca-kobieta, w mojej ocenie miałaby duże szanse na uzyskanie stawki 4500 zł., gdyby przed sądem przedstawiła sprawę jako „nierówne traktowanie” i zaniżenie stawki ze względu na płeć. W przypadku kierowców-mężczyzn już nie jest to takie oczywiste. Sąd zbada, jakie stawki występują w MZA, prawnik Zarządu MZA przedstawi dowody, że wysokość stawki uzależniona jest od stażu pracy i że prawo do jej podwyższenia jest takie samo dla wszystkich kierowców. 7 listopada, kolejny już raz Związek podjął próbę siłowego rozwiązania problemu wynagrodzeń. Jak możesz przeczytać niżej, w grupie kierowców proponujemy dwie stawki – pierwsza 4500 zł. po przyjęciu i na okres umowy na czas określony, i druga po podpisaniu umowy stałej w wysokości 5000 zł. Przy tzw. „stole” nie da się tego osiągnąć. Potrzebujemy wsparcia ze strony pracowników. Radzę: nie pracować „ochotniczo” w godzinach nadliczbowych, ściśle przestrzegać obowiązków zawartych w instrukcji służby ruchu, przestrzegać prawa o ruchu drogowym oraz realizacji rozkładów. Te tylko normalne wykonywania swoich obowiązków w połączeniu z brakiem chętnych do pracy w tym zawodzie powinno wymusić na władzach Spółki realne, co do wysokości podwyżki wynagrodzęń. Przyszlosci nie ma.

08.12.2017 10:19

Przyszłości nie ma ,a i plany wymianu taboru słabiutkie. W 2018 roku MZA planuje tylko zakup 80 autobusów które maja trafić na Kleszczową i maja być zasilane gazem CNG. Tabor w MZA się starzeje, fotele kierowcy niewygodne coraz częściej kończysz zmianę z bólem kręgosłupa. Naprawdę nie zanosi się na poprawę. Zarobki słabe i pracujesz na coraz starszym sprzęcie,często bez motywacji wiedząc ,ze nie dostaniesz podwyżki przez dwa lata bo nie masz kompletu premii. To jakiś idiotyczny pomysł ,że w latach 2018-2020 MZA całkowicie rezygnuje z zakupu diesli i Hybryd. Nie wiem czy to jest dobra droga stawiać tylko na pojazdy ekologiczne, wiedząc ,ze na stanie jest duża ilość autobusów ponad 10 letnich ,których przy takiej polityce nie da się wymienić.

08.12.2017 19:02

No nie zgodze sie z tym prawnik mza moze przed sadem sobie duzo przedstawiac ale kazdy numer sluzbowy to jest pracownik nie ma znaczenis czy ma dlugi staz czy krotki,czy ma to wplyw na wypsdki stluczki absolutnie nie!Pracownik mza kierowca autobusu ma taki sam zakres czynnosci .a to sad glownie rozpatruje ,pamietacie sprawe wyplaty trzynastki za trzy lata gdzie zakladowy uklad zbiorowy roznie traktowal pracownikow mza.i co wyplacili pieniadze ?oczywiscie wyplacili i to nie dzieki zwiazkom zawodowym tylko jednemu odwaznemu pracownikoei
Szofer mza

08.12.2017 14:00

UWAGA!!! Najbardziej aktualna informaja!!! Dzwoniłem do finansów mza Na dzień dzisiejszy oprócz pensji nie dostaniemy nic... Karpiowe jest zawieszone do odwołania... A ta nagroda 50gr/h co ja wszyscy mieli dostać też narazie nie będzie...nie potrafią powiedzieć dlaczego... Tak zarząd jak narazie zdecydował...

08.12.2017 11:16

08.12.2017 11:38

Wczoraj związki się porozumiały. Jeżeli do 13.12. nie dostaną pozytywnej odpowiedzi na wcześniejsze ustalenia 4500-5000, rozpocznie się protest. Jakie przyjmie formy? zapewne określą to związki. Na razie wiele jest tu na forum jak i na rozlepianych plakatach niedomówień. Proponuję by każdy zadzwonił do swojego związkowca i się dopytał. Jedno jest pewne ferment w MZA na rękę jest konkurencji. Jeżeli od nas nie wyjeżdża linia od ręki już jest konkurencja. Jeżeli będzie tak w skali makro,nagle może się okazać że trzeba będzie zmieniać pracodawcę gdyż obecny będzie miał przez takie zagrywki coraz słabszą pozycję ekonomiczną. Walenie bez sensu głową w mur może przynieść wszystkim straty. We wszystkim, w zupie i w pracy musi być zachowana równowaga. No chyba że po paru latach rozpierduchy zaczniemy z przymusu ekonomicznego szukać roboty na Ursusie. Tam związków nie ma, socjalu również.Jeździsz zarabiasz, płacą ....? Cóż popytajcie się kolegów jeżdżących u nich. Moim zdaniem teraz jest moment gdy związkowcy mają szansę. Utracą ją, to utracą twarz wśród własnych członków. Cóż , pozwólmy im działać(usunięte przez administratora)

07.12.2017 08:19

Czy ktos moze konkretnie napisac ktory paragraf z Kodeksu Pracy lub Regulaminu Pracy MZA mowi ze kierowcy/osoby wykonujace te same czynnosci moga miec rozna podstawe wynagradzania(roznica w wysokosci 800zl miesiecznie).Rozumiem ze kierownik decyduje o premi miesiecznej do wynagrodzenia ale pytam o podstawe za ta sama prace? Prosze o konkrety.

07.12.2017 17:14

Niestety nie moze byc roznego wynagrodzenia za te same obowiazki.zakres obowiazkow na tym samym stanowisku pracy jezeli jest taki sam a w przypadku kierowcy autobusu tak jest to jest dyskryminacja i mozna ubiegac sie o odszkodowanie.jest ono wyplacane maksymalnie za3 lata wstecz.niestety wygrana w sadzie nie gwarantuje podwyzki wynagrodzenia o to trzeba ubiegac sie w odrebnym pozwie,ktory powinien pracownikom pomoc napisac zwiazek zawodowy.100% sukces murowany,tylko wiecej odwagi.

07.12.2017 19:19

To kierowca autobusu który ma prawo jazdy a w nim wszystkie kategorie potwierdzające doświadczenie powinien zarabiać w mza najwięcej?

07.12.2017 18:14

Dostałem pensje !miała być nagrodą 50groszy za przepracowana 2017 roku godzinę pracy dla każdego pracownika ,niedostalem ani złotówki ,czy ktoś coś wie ?czy będzie wypłacana i kiedy ?
szofer_z_mza

07.12.2017 14:17

informacja z przed chwili: Związki Zawodowe się porozumiały z Zarządem (i podpisały się pod tym).... Karpiowego w tym roku NIE BĘDZIE !!!!!!!!!! Ja z dniem dzisiejszym złożyłem rezygnację z ZZ. A przy okazji....podziękujcie koledze z ZZ Solidarność lub Kontra... Któryś z tych ZZ złożył zawiadomienie na MZA do PIP, że karpia nie wypłacają emerytom... i PIP zajęło (zablokowało)konto Socjala.....
Fart

06.12.2017 11:22

Nagroda roczna `1350 brutto. (usunięte przez administratora)to jest śmieszne!!! Nie to jest żałosne!!! Do tego jeśli dostajesz przeszeregowanie w tym roku to od razu na 4000 podstawy, a co z tymi, którzy dostali przeszeregowanie w zeszłym sezonie??? Dostali po tyłku (bo zostają na 3800)ot co! Ale co na to związkole??? Kij wam w oko (usunięte przez administratora), ogłoście wielki sukces wam raczej żle nie będzie, kolejny wasz sukces obok stołu do ping ponga i piłkarzyków na r-1. Serdecznie nie pozdrawiam.
Fart

06.12.2017 12:02

Moja ina emocje, sorry. Na stawce 3800 zostaję Ci kierowcy, którzy przeszeregowanie dostali w zeszłym roku (a w tym się nie łapią na kolejne przeszeregowanie). Na stawkę 4000 przeskakują kierowcy, którzy do tej pory mieli 3700 i spełniają warunki przeszeregowania. Nagroda 1350 brutto. Podwyżkę wynikającą z przeszeregowania dostają tylko Ci którzy mają dwa lata nienagannej pracy. Zrozumiałeś? Czy jeszcze jaśniej
Rad

06.12.2017 14:30

A co jeśli jest to kolejna nagroda którą dostanę w tym przypadku 4, a przeszeregowanie dostałem w tamtym roku? Czy w tym też dostanę przeszeregowanie? Czy nie?

06.12.2017 12:04

Wczoraj przed komisją Jakiego stawił się p.Waltz. Czy on jest w zarządzie Mobilisa? Jeżeli mamy taką konkurencję to mnie nie dziwi że nie ma podwyżek. Gdyby były to u konkurencji nie byłoby komu jeździć. Zatem wszystko jest ogarnięte przez ZTM, podwyżek dla wszystkich nie będzie. Na otarcie łez kupicie sobie pod choinkę parę butów oraz kiełbasę. Nie myślcie że za premię pojedziecie do ciepłych krajów. Dla nas tylko kierownica, codzienna orka, walka o ogień z pasażerami. Do szynki jest inna kolejka i nie wam o niej marzyć. Obawiam się że niebawem z sali Jakiego wyprowadzą członka zarządu w ...... , co na to ZTM, co na to właściciele M, co na to pasażerowie? Jeszcze chwilka i Warszawa będzie miastem zielonym, gdzie zmniejszy się/ z konieczności/ ilość kursów i postawi na rowery)))))))))

06.12.2017 10:36

Firma wyraznie nastawiona na rotacje wsrod kierowcow, jeden dzien zwolnienia lekarskiego(nie chcesz narazac zycia pasazerow) eliminuje dwa lata ciezkiej pracy do podwyzki.

03.12.2017 08:14

Maciej

03.12.2017 14:21

A na horyzoncie brak gruntownych zakupów aby pozbyć się deskorolek, Jelczy ,starych Manów, czy Solarisów . Powinni pozbywać się diesli a inwestować w gazowce ,elektryki i hybrydy. Starsze Solbusy i Solarisy odprzedać póki nie są jeszcze za stare innym miastom.
Maciej

03.12.2017 19:28

Z tego co się orientuje to hybrydami MANa i VOLVO całkiem przyjemnie się jezdzi i kierowcy nie narzekają. Fakt słyszałem,że hybrydy Solarisa i gazowce Solbusa z Ostrobramskiej to niezbyt udane autobusy z punktu widzenia kierujacego.

29.11.2017 12:18

01.12.2017 15:20

Chlopie kierowcy nie chca (usunięte przez administratora)w wysokosci 200zl brutto.Takie cykanie po 100 pare zl netto za tak ciezka prace nie bedzie motywowalo ludzi do pozostania w mza.

01.12.2017 18:08

jest jeszcze nadzieja. światełko w tunelu. spójrz na fejsa Solidarność mza i te. jest nowy wpis. te dostaną to może i my. co do karnetów to nie ma o co walczyć. średnia wieku kierowców 50+ wiec jaki % osób byłby chętny. lepiej dostać kasę do łapy i kto chce może latać na siłke czy basen
Pawell

28.11.2017 08:30

Jako młody już mogę się trochę wypowiedzieć, w pierwszym miesiącu pracy, gdzie nerwy, stres, brak znajomości tras, a codziennie to nowa, nieświadomie ruszyłem 2 minuty po czasie z pętli bo mi przystanek przeskoczył i nie zwróciłem na to uwagi. Skutek 100 zł z premii za te 2 minuty. To pewnie tak na zachętę żeby zostać na stałe...

28.11.2017 17:57

No i mamy chora sytuacje w tej firmie.zamiast najpierw dac pracownikowi ustne upomnienie t chlast po premii.zastanawiam sie po jakich szkolach jes kierownictwo mza?chyba w Moskwie jeszcze za te dwie minuty powinna byc zeslanie na Sybir tak zapobiegawczo:)Paranoja.
M.Z.A

25.11.2017 14:19

Po lekturze na tym forum wynik jest nastepujacy MZA brak kierowcow,Mobilis brak kierowcow,PKS Grodzisk Maz brak kierowcow,Ariva brak kierowcow a bedzie jeszcz e gorzej po nowym roku poniewaz duza grupa odejdzie na emerytury.Niestety jak kazdy zwroci uwage na przejezdzajacy autobus po ulicach Warszawy to niestety 90% kadry to kierowcy 50+.Pracodawcy moga stawac na glowie to nawet programy z UP nic nie pomoga bo prawda jest taka ,ze w tym zawodzie oprocz wiedzy trzeba miec zdolnosci.Wiec niech Mza sznuje swoich pracownikow tych za kolkiem a nie za biurkiem,bo za chwile to na zajezdniach zostana same autobusy.A mlody pracownik ma w nosie spedzanie swiat,weekendow w pracy,dla ciekawosci popytajcie swoich znajomych kto za wasze wynagrodzenie pracowalby dlaMza ,ja to zrobilem i nie znalazlem ani jednej chetnej osoby:)
ratatata

25.11.2017 15:32

Wreszcie mogę się w pełni zgodzić z wypowiedzią dotyczącą pracy w zawodzie Kierowcy. Dajmy spokój podzialowi na przewoźników u których pracujemy. Faktem jest że większość pracodawców mentalnie nie nadąża za czasem. Kierowców ubywa, za takie pieniądze oraz warunki do pracy/soboty,niedziela święta brak normalnego życia prywatnego/ nikt nie chce pracować . Ludzie młodzi szukają normalnego zatrudnienia pracy w systemie 8h oraz jak w cywilizowanym świecie wolnych niedziel i świąt. W naszej branży/ruch ciągły/ tak się nie da. Zatem nastąpi powolny regres na rynku przewozów. Zapewne /sądzę że Zarząd składa się z ludzi w miarę ogarniętych/ parę osób dostrzega trendy. Zapewne idą w zaparte do końca, lecz matematyki nie oszukasz. Bez kroku który uatrakcyjni ten zawód będzie lipa. Ekologicznie będzie za parę lat/no chyba że czekają na autonomiczne Solarisy/ większość będzie musiała przesiąść się do metra i na rowery Być może o to chodzi prominentnym planistom miejskim? Zawód Kierowcy zacznie być za dziesięć lat niszowy. Ja bynajmniej jak i część moich znajomych i kolegów z branży za te progresywnie rosnące stawki wynagrodzeń nie mamy zamiaru dymać do końca. Po prostu przebranżowimy się. Zacznie mi się za chwilę oplacać jeździć Uberem lub obwozić wycieczki po Warszawie lub dowozić na lotnisko. Czemu? zmienia się powoli rynek pracy zaczyna brakować ludzi o wykształceniu czysto zawodowym. Przykład zapytaj sie młodego jak działa silnik wysokoprężny oraz skrzynia biegów, gdzie się wlewa olej i po co? Giną zawody zostają jedynie powierzchownie przyuczeni ludzie lub pasjonaci/którzy zapewne odpowiedzą na te proste pytania/ Jeszcze jedno chcecie ich wszystkich karać? po nowym roku? ZTM ma propozycje? Niech ZTM przygotuje się zatem na załatwianie pracowników do komunikacji miejskiej. Urzędnik w ZTM niczego nie produkuje żadnej wartości dodanej ma funkcje kontrolno zarządzającą. Zatem niebawem może mieć problemy z ilością wymierzanych kar ze względu na malejącą ilość kierowców w W-wie. Ukraińcy też nie są głupi śladem naszych otworzyly się dla nich inne rynki europejskie gdzie nawet z mandatami zarobią kilkukrotnie więcej. Jeszcze jedno pracownicy delegowani. Europa broni się i wprowadza minimalne stawki płacowe również dla kierowców. Prędzej czy później jak w fizyce stany się wyrównają i stawki będą mniej więcej takie same jak UE. Zatem pozostawanie przy swoich ograniczeniach płacowych doprowadzi do wyludnienia wielu zajezdni natomiast nadrobienie tego stanu może potrwać lata Dobry menago widząc to uciekłby do przodu. Tylko jak trafić do takiego gdy tak wielka firma ma ich deficyt. Duża korpo zajęłaby się sposobem zarządzania który u nas jest tzw liniowy wypukły a powinien być już stanowczo nowocześniejszy chociażby macierzowy. Tylko do tego trzeba by sprowadzić specjalistów od zaprogramowania struktur zarządzania/ale akademicko mówiąc inna inszość/ Jednym słowem płaca kształtuje byt , skoro zaczyna być coraz mniejsza podaż pracownika w tej branży trzeba lepiej płacić. Po prostu kij i marchewka przechodzą do przeszlości trzeba lepiej płacić by ktoś na powrót zaczął interesować się pracą w komunikacji miejskie. No chyba że chcecie mieć kierowców kamikaze. Do pierwszego wypadku, z tym że to krótkowzroczne.

26.11.2017 14:14

Lata świetlne wstecz Kierowca MZA był lepiej opłacanym stanowiskiem na rynku płac. Zanim powstał ZTM który wprowadził teoretycznie zdrową konkurencje by obniżyć stawki za wozokilometr. Owszem powstała spólka MZA z Miastem zatem wspólnik dawał poczucie pewności bytu i odbierał swoją dywidendę/miał takie prawo/ Zatraciła też spółka odruch samoobronny, zaczęła oszczędzać na pracownikach. Od kierowców po warsztat, minimalizacja i nadmierna optymalizacja kosztów zatrudnienia doprowadziła do marginalizacji zawodu. Kiedyś była szkoła techniczna MZK przy Włościańskiej większość uczniów podejmowała zatrudnienie w Komunikacji, Dzisiaj tego nie ma a profesja podupada, bez zmian płacowych i mentalnych będzie wiele kłopotów i równia pochyła w dół. By zarządzać takim kolosem trzeba być lub mieć doradców po MBA widzaćych skutki oraz następstwa w dalekiej przyszłości. Czy mamy takich? jeżeli nie to niech miasto ich zatrudni. No chyba że będzie poprzez ZTM zatrudniała prywaciarzy i ajentów do momentu gdy będą mieli odpowiedni stan taboru. Poprzez zaniżanie stawek za wozokilometr nikt nie będzie miał kasy na odbudowę potencjału/ zakup i obsługę nowego taboru/ czyli ograniczenie kosztów to zmniejszenie bezpieczeństwa przewozów czyli ludzi . Ponoć życie i zdrowie są bezcenne i nie mają ceny, zatem?

24.11.2017 08:15

Patrzac na zarobki grup zawodowych sa one w tabelach na facebook to kierowcy mza zarabiaja najmniej a przeciez to ich praca jest najbardziej odpowiedzialna i najciezsza.

25.11.2017 08:05

Nie ma zadnych brakow w kierowcach jest tylko rotacja.
Luki

25.11.2017 11:08

Nie ma żadnej różnicy kto będzie prowadził, tylko mówie, że nie do końca się sprawdza Twoje przysłowie o noszeniu teczki ;) Braki kierowców są cały czas a będą większe, dlatego przywrócili finansowanie kursu na prawko przez firmy w zamian za pracę przez jakiś czas i teraz będą czekać pewnie jaki to przyniesie efekt, cały czas ktoś przychodzi i odchodzi po patronacie, to się akurat zgadza z tą rotacją . Popatrz nawet na tych kierowców, większość to osoby wiekowe, młodych jest jak na lekarstwo.
kierowca ostrobramska

23.11.2017 10:32

Mam pytanie ,czy w tym roku karpiowka będzie ?ktoś coś wie ,bo rok temu już 2 grudnia dostałem 853 złote przelewu na konto !mamy 23 listopada i nic nie słychać. ......

22.11.2017 09:31

Co te zwiazki Solidarnosc 80 robia? Wystapili o pieniadze dla emerytow?Przez to nie bedzie pomocy swiatecznej?

18.11.2017 08:57

Józek

20.11.2017 21:38

Szkoda ze w komunikacji miejskiej nie ma tachografów - wtedy wielu z nas by zaczęlo jeździc zgodnie z prawem i moze w koncu ztm wydluzył by przerwy na krancach... Niestety zbyt wielu z nas nie szanuje obowiazujacej prędkości - a mając tacho - nikt by nie przekraczał 50tki (5-23)

Zostaw merytoryczną opinię o MZA