A ja powiem coś od siebie. Pracuje w firmie już pewien czas i tak, owszem, kibel na polerni to jest jakas pomyłka - w środku zajeżdża jak na starym fabrycznym u nas w Łodzi a co lepsze tak w promieniu 10m od niego wali tak samo :) na szczęście sa toalety w szatniach, na korytarzach tak więc człowiek nie jest przywiązany tylko do tej jedynej więc dla mnie problem żaden. Pyłu moze nie ma jakoś dużo aczkolwiek to jest w pełni zalezne od stanowiska pracy i tego gdzie to stanowisko jest. Owszem, pył jest - wiadomo ale póki co nikt na pylicę sie nie skarżył nawet ludzie którzy pracują kilka ładnych lat i co chwila lataja na fajki. Są dostępne maski - można sobie w niej chodzić lub kupić lepszą i sobie w niej chodzić zawsze to coś. Co do płac... są dobre przynajmniej na polerni. Trochę nie rozumiem dlaczego setki czyli weekendy są wypłacane kwartalnie bo gdy ktoś nagle potrzebuje wiecej pieniedzy i chce wiecej zarobic to co z tego ze ten miesiąc przerobi np kazda sobote jak kase za to dostanie dopeiro przy kwartalnej wypłacie. Dla mnie to jest największym problemem. Każdy zarabia inaczej szczerze mówiąc - mowie oczywiscie o zwykłych niebieskich kaskach. Jedni 3,2 inni 3,4 ktos inny 3,6 a jeszcze inny 3,9k br. Co do liderów - faktycznie każdy raczej nie prowadzi zdrowego trybu życia i siedzi na tyłku rpzez 7 z 8miu godzin pracy wysługując się przy tym tzw 'raportujacymi' a samemu nie wie co gdzie i jak. Ktos z zarzadu powinien przestudiowac zapisy z kamer i policzyc faktyczny czas jaki każdy z ldierów spędził na hali robiąc coś lub kontrolując cokolwiek a nie opierać sie na raportujacych ;) Każdy z nich ma gorszy i lepszy dzien jak my wszyscy. Co do norm.. nikt wam krzywdy nie zrobi jezeli jej nie wyrobicie ba.. rzadkoscią jest wyrabianie norm na polerni gdyż sa one absurdalnie wysokie ;) Temperatura latem na hali niestety....dobija. Na dworze 30+stopni na hali +10/15 i brak kliamtyzacji mimo, iz jest ona zamontowana na górze to...chyba nie działa lub jest wlaczana na czas wizytacji kogos z urzędu pracy :) Dziwie sie, ze nikt nic z tym nie zrobi wystarczy zebrać wszystkich pracowników i ugadac się, że zgodnie z kodeksem pracy jeżeli temperatura przekroczy bodajze 35 lub 40stopni w miejscu pracy mozemy porzucic stanowiska pracy - polecam tak w koncu zrobic i zatrzymać całą produkcje :) raczej wszystkich nie wywalą ba... kogo wezma do rpacy? nowi to głównie ukraina już. Ludzie są ok i co nowość zapewne dla niektórych z was ale z ukraincem lepiej poagdac tutaj niz z polakiem. Polak co drugi zaraz poleci powie dalej, powie komu nie potrzeba i sie zaczyna. Ukrainiec jest dobry, poagda i nikomu dalej nie powie nie to co polak - niestety. CO do tego czy praca brudna czy czysta... Jaka mozę być praca przy obróbce koncowej aluminium czyli polerowaniu go? Raczej nie czysta... prawda? Aczkolwiek sa ludzie ktorzy nie uważają na to co robia, porapwiają rekoma na ktorych maja brudne rekawiczki okulary co 5min to zaraz cała twarz mają czarną. Trzeba robić wszystko z głowa a na twarzy np jest się czystym całą zmianę tzn czystym... bez widocznego brudu nie jak górnik.
Reasumując
minusy:
-temperatura latem na hali to na spokojnie 40stopni + duchota / brak klimatyzacji
-kibel na polerni którego nie czuc tylko gdy się w nim jest ale także w promieniu dobrych 10ciu metrów od niego
-wypłaty za 'setki' czyli weekendy co kwartał aczkolwiek co kwartał mozna mieć 13tke, aczkolwiek to nadal minus te kwartalne setki...
-liderzy którzy naprawdę mało co ogarniają sytuacje wokół siebie i polegają tylko na raportujących
-normy które jest problemem wyrobić i moim zdaniem przy braku klimy i 40tu stopniach na hali powinny być obniżone o jakieś 20%
- stołówka która jest...w sumie nie jest najgorsza ale najlepsza też nie
- czasem, nie zawsze ale czasami ilość pyłu unoszącego się po hali jest na pewno za duża
plusy:
- ludzie, naprawę mimo tego co pisałem wyżej można znaleźć kolegów już po krótkim czasie tylko trzeba wyczuc aby ta osoba nie kopała pod całą reszta dołków a na każdej zamianie jest taka jedna/dwie, ukraincy są za to bardzooo pozytywni i naprawdę pomocni
- w miarę spokojna praca, jeżeli złapiesz rytm i masz dobry dzień to mija on szybko, naprawdę szybko
- palarnia która jest naprawdę ważna aczkolwiek słyszałem, ze mają z nią jakiś problem.. oby nie bo chyba nie chcemy wszyscy palić po kiblach...znowu?
- moim zdaniem dobry pieniądz, przy jednej sobocie czy tam niedzieli dodatkowej miesięcznie rozliczając to przy kwartalnej wypąłcie miesięcznie średnio 3 z przodu do łapy jest (lub zrobić z 10 nadgodzin w meisiacu i także 3 lub bardzo blisko 3 takze jest). Z paroma weekendami, kilkoma nadgodzinami kwartalna wypłata może mieć nawet 5tke z przodu.
- dają 3 koszulki, 3 pary spodni i bodajże 2 lub 3 kanadyjki pranie jest raz w tyg wiec tak naprawdę co tydzien mozna chodzić w czystej koszulce i spodniach aczkolwiek większość chodzi 2-3tyg w jednych.