IBM
2 404 6 1

Opinie o IBM

Filtruj opinie po kryteriach:

Maciek
 Opinia

no dobra, szukam pracy w Krakowie jako dobry specjalista ds. zabezpieczen. Gdzie sie nie obroce (Sabre, IBM, cokolwiek nie przejrze) 90% osob jest niezadowolonych. W zwiazku z tym, jaka firma zwiazana z IT jest lubiana i na dodatek dobrze placi (mam na mysli: daje mozliwosc rozwoju finansowego a nie utrzymania sie z miesiaca na miesiac)? Kurcze, nie moge znalezc. Moze jakies typy? Pozdro

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zbyszek
Nazwa działu: IT
 Opinia
@Maciek 04.04.2019 22:53

Jedź do Niemiec. Tu jest jak jest - polskie piekiełko.

Pomocna?
TakNie
JanuszProgramista
 Opinia

Może ktoś od środka podać jakie są widełki na stanowisko programisty juniora 2+ lata ? Coś mi się nie chcę wierzyć że 2100 na rękę, przecież nikt oprócz studentów by tam nie pracował...

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ewelina
 Opinia
@JanuszProgramista 07.09.2018 20:50

Jak jesteś dobrym negocjatorem a firma ma nóż na gardle to 2500 może po dwóch latach wyciągniesz. Inaczej żadnych absolutnie podwyżek nie ma. Swoją drogą jak myślisz, skąd tyle ogłoszeń o rekrutacji jest? Wszyscy stąd wieją gdzie się da. Wszystkie podobne firmy płacą co najmniej dwa razy lepiej. (usunięte przez administratora) się robi.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Ewelina 09.09.2018 14:29

Ewelina nie znasz się. Ibm jest jedyna firma ktora daje mozliwosci. Ciagly dynamiczny rozwoj, fantastyczna atmosfera, mierzynarodowy zespol. Moze placa jest duzo nizsza niz w innych firmach, moze nie ma awansow, ale prestiz tej firmy jest najwazniejszym atutem. Zapraszam do dalszej dyskusji, ale tych co sie na prawde znaja.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
JanuszProgramista
 Opinia
@Julita 14.09.2018 23:53

@Julita Widzę że w IBM jest nie złe pranie mózgu... Proponuję żebyś się zastanowiła nad tymi głupotami co wypisujesz... Może zmiana tej prestiżowej (sic) pracy ci dobrze zrobi.

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@JanuszProgramista 16.09.2018 14:18

Przykre, że prymitywna potrzeba zarobienia większych pieniędzy jest silniejsza od szerokiego portfolia możliwości oferowanych przez firmę. Rozwój zawodowy, praca w międzynarodowym środowisku i prestiż największej(!) firmy na świecie powinien stanowić wartości większe niż dobra materialne. Chciałabym przytoczyć tutaj pewien cytat, który powinien jednak rozwiać wszelkie wątpliwości: ,,Kiedy weźmiesz sobie pod lupę choćby jednego człowieka, który odniósł sukces zobaczysz, że im mniej miał wymówek, tym większe sukcesy.” Skończ z wymówkami, że słabo zarabiasz i zacznij doceniać to, że jesteś częścią niebieskiej drużyny.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ancymonek Grześ
 Opinia
@Julita 19.09.2018 21:23

Julita po co ta gadka, to brzmi nieszczerze . Mow o faktycznych atutach. Duzo szkolen, mozliwosc poznania systemow, stabilna praca, mozliwosc nauczenia sie obslugi roznych programow,kontakt z jezykiem,bezpieczna przystan dla kazdego kto zna jezyki obce i nie ma pomyslu co dalej zrobic ze swoim zyciem. To sa mega atuty, prawdziwe. Brzmia skromnie, kto ma z tego drwic ten bedzie drwil, to niech idzie sobie dalej. Szczerosc - prawdziwe wartosci a nie pozerstwo. Mam wrazenie ze to nie osoba z IBM sie podpisuje Julita . Robisz czarny PR firmie, ktora ma swoje male skromne atuty. To co wydaje sie byc w niej slabe, jest jej moca i robi z niej nisze. Ale to korpo propagandowe peplanie o prestizach i innych basniach jest niefajnd, budzi podejrzliwosc bo nawet Ty w to nie wierzysz. Jesli w ogole faktycznie wiesz cos o IBM. Bo mi sie wydaje ze trollujesz zeby oczernic te firme.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Aska36
 Opinia
@Julita 19.09.2018 21:23

Skoncz z wymowkami ze malo zarabiasz - idz zarabiac wiencej. Stan sie tak dobry, by przyjela cie firma ktora dobrze płaci a nie siedz i placz ze ci zle

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Programista
 Opinia
@JanuszProgramista 07.09.2018 20:50

Około 4000-6000, zależny od twojego poziomu ogarnięcia, po paru latach 10k Dziewczyny z outsourcingu księgowości raczej Ci nie podadzą stawek w działach IT, wiec ich szacunki są dalekie od tego co w rzeczywistości.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
łaknący wiedzy
 Opinia

Hej, czy istnieje szansa na zatrudnienie w oparciu o B2B (chodzi mi o stanowiska administracyjne, rekrutacyjne)?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Potential
Nazwa działu: IT
 Opinia

Witam, moze ktos wiecej powiedziec o dziale IT ? W szczegolnosci SAP Support ? Jak wyglada praca ? Jak przelozeni ? Mozna pracowac zdalnie ? Jakie projekty ? Jakie kraje sie wspiera ? Czy pracuje sie zmianowo ?Czy sa podroze sluzbowe ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ktoś taki jak nikt
 Opinia

Cześć, wiecie jak wygląda sytuacja z zatrudnieniami w księgowości, jestem zainteresowany pracą w IBM a czytam tu na forum, że cały czas brakuje tu księgowych. Ewentualnie proszę o namiary.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@ktoś taki jak nikt 31.10.2018 15:08

Tam zawsze, z uwagi na masowy exodus, brakuje. Płaca to 2050 zł na miesiąc. Powodzenia.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ciekawy
 Opinia
@Julita 13.12.2018 16:13

Niby brakuje, ale ja wysłałem już wiele cv do IBM na księgowego i zero odzewu. Nie jest więc prawdą, że przyjmują każdego. Chciałbym rozwijać się w księgowości, jestem po kursach. Ale już nie mam nadziei, że ktokolwiek z IBM się odezwie. Jeśli jednak ktoś może mnie polecić, to proszę o kontakt na priv.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Julita 13.12.2018 16:13

Jest to stawka wynagrodzenia, którą oferuje firma IBM nowo zatrudnionym pracownikom? Możesz napisać, czy z upływem czasu możliwe jest zwiększenie wynagrodzenia dla pracownika, który wykazuje się zaangażowaniem oraz poprawnie wykonuje powierzone obowiązki? Napisz proszę, jak to wygląda.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ktoś taki jak nikt
 Opinia
@Julita 31.12.2018 10:28

Czy można dostać się do IBM-u z angielskim na poziomie b1-b2? Proszę o szczerą odpowiedź

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@ktoś taki jak nikt 03.01.2019 14:59

Na jakie stanowisko chciałbyś dostać się do pracy w firmie IBM? Zastanawia mnie, dlaczego akurat to miejsce pracy wydaje Ci się interesujące? Słyszałeś coś o tym pracodawcy, czy może siedziba firmy znajduje się w dogodnej dla Ciebie lokalizacji? Zachęcam do odpowiedzi.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ktoś taki jak nikt
 Opinia
@Julita 10.01.2019 12:22

Chciałbym rozwijać się w kierunku księgowości i pracować z językiem angielskim. Słyszałem, że cały czas szukają tam pracowników.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Julita 31.12.2018 10:28

Nie, jakakolwiek podwyżka nie jest możliwa. Z upływem czasu następuje jedynie exodus sfrustrowanych pracowników do innych firm. Dopiero w kolejnej firmie następuje podwyżka, nawet o 100%.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@ktoś taki jak nikt 10.01.2019 15:35

Daj sobie spokój, to niedorozwój raczej. Polecam rozglądnąć się gdzie indziej. My od 4 lat żadnej premii nie widzieliśmy.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Katarzyna
 Opinia

Jakie są widełki na stanowisku księgowego albo analityka z 2 letnim doświadczeniem w finansach ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Kraksa
 Opinia
@Katarzyna 22.12.2018 23:07

ktoś wie?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ilona
 Opinia

Wiecie, czy szukają ludzi do biura?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
baby drapieżne
 Opinia

narzekacie na pracę straszne zmiany w zespołach a problem lezy gdzie indziej. widze na forach jedna z opinii unikajcie projektów gdzie jest dużo kobiet a to chyba prawda bo polski są najagresywniejszymi kobietami na świecie. Baba babie wilkiem zazdrość babska o wszystko. teraz w czasach kiedy baba może robić karierę kierować zespołem powoduje u nich wyzwolenie najokropniejszych cech. Co się dziwić jak taka dorwie się do stanowiska i zarobi dużo kasy to się trzyma nogami i rekami takiej fuchy. faceci się nadają do prac twórczych kobiety do prac powtarzalnych kobiety potrafią upiększać to co faceci wymyślili. tutaj robi się to samo praca typowo powtarzalna jak się raz nauczysz to co miesiąc w koło macieju stąd kobiet jest tutaj tak dużo a faceci się nudzą w takiej pracy. najgorsze to że kobiety uważają że ta praca nie dla facetów i faceci są niestety wyśmiewani i gnębieni każdy kto tu pracuje to wie to. baba może się mylić dziesiątki razy a facet jak zrobi bład to jest piętnowany. kto pracował z przełożonym facetem to bajka a prawie każdy narzeka na przełożona babę. więc im więcej kobiet na stanowiskach kierowniczych tym więcej zmian kadrowych bo baba gada gada niewiele z tego wynika i wszyscy mają tego dość stąd tyle roszad personalnych ludzie uciekają. róbcie z facetów przełożonych to będzie o niebo lepiej

Pomocna?
Tak17Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@baby drapieżne 02.12.2018 16:30

Wszystko niby się zgadza, ale te jak piszesz "baby" są tańsze co jest niewątpliwą wartością dodaną dla firmy. Taka "baba" będzie agresywnie targetować i za podstawowa stawke 2100 zł na miesiąc w nadziei (nigdy nie następującego) awansu - wystarczy że jej da się poczucie władzy. To powoduje krótkoterminowy wzrost zyskowności firmy, po co zartudniać mężczyzn za dużo wyższe stawki skoro szeregowe resursy są równie dobrze dyscyplinowane i za owe 2100 zł. Potem taka "baba" jest wymieniana na nową, młodą żądną zmian i władzy.

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ewiiojffio
 Opinia

Powiem coś od siebie odnośnie księgowości.... Moi drodzy niezadowoleni forumowicze, wszystko zależy od ludzi, którzy Wami kierują. To od nich zależy czy dostaniecie awans, bonus oraz możliwość właściwego rozwoju. Zawsze można trafić na ch*ja - zresztą jak wszędzie, jednak są też Ci rozsądni przełożeni. Większość osób mówi o tym jak to źle w IBM, ale tak naprawdę d*py im się nie chce ruszyć. Z mojej dwuletniej obserwacji wynika, że większość osób jest upośledzona intelektualnie, leniwa do potęgi n-tej i tak naprawdę nie wnoszą niczego od siebie (przyjdę - naklepię - przesiedzę pół dnia w kuchni - wyjdę). Równie dobrze można by było ich zastąpić szympansami - IBM by nie upadł. To jednak stwarza świetną okazję dla osób, które pokażą coś więcej niż tylko klepanie faktur i naciskanie przysłowiowego "księguj" w poleceniu księgowym. Masz normalnego przełożonego - doceni Twoją dodatkową pracę, innowacyjny pomysł. Oczywiście wspomniane braki kadrowe są widoczne - zazwyczaj osoby "uciekają" do konkurencji do kompletnie tych samych zajęć tylko za trochę wyższą stawkę - absurd. Stwarza to rynek pracowników, którzy niczego nie potrafią i tylko zmieniają pracę o kwotę przysłowiowej inflacji. Reasumując - IBM jest w porządku, oczywiści bez fajerwerków. Jednak uważam, że potrafią docenić i oczywiście odpowiednio wynagrodzić finansowo pracownika. Social mnie nie interesuje - kawa jest, herbata też - tyle mi wystarczy. Jeszcze jedna mała uwaga, jeżeli uważacie, że zarobki w kwocie około 3K (netto) na start bez kompletnie żadnego doświadczenia i za robotę klepacza to mało - przepraszam, ale jesteście niepoważni.

Pomocna?
Tak37Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Maciek
 Opinia
@ewiiojffio 22.09.2017 21:40

Zgadzam się z powyższą opinią. Ponadto uważam, że jeśli ktoś ma wiedzę, jest ambitny, pracowity, wie jak pokierować karierą i życiem to się odnajdzie wszędzie. Tak jak wspomniane wyżej - IBM, może bez fajerwerków ale da się coś z tego dla siebie wziąć. Oczywiście, jeśli się tylko chce i umie. Pozdrawiam serdecznie, Ktoś kto dostał awans po mniej niż 12 miesiącach pracy w IBMie :)

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Maciek 06.11.2018 20:38

Fajnie, że znalazła się osoba, która jest zadowolona ze swojej pracy w firmie IBM. Mógłbyś do swojej wypowiedzi dodać, jak wygląda sprawa ewentualnych szkoleń zawodowych w tej firmie? Osoby, które chcą się rozwijać, mają możliwość, aby brać udział w kursach i szkoleniach, które organizuje pracodawca? Chciałabym wiedzieć, jak to wygląda w rzeczywistości.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Maciek 06.11.2018 20:38

A czy oprócz awansu udało Ci się wspoczyć na wyższą stawkę niż entry level czyli 2050 zł netto? Czy był to awans jedynie dla zatrzymania uciekiniera ale bez podwyżki?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Nex
 Opinia

Ile mozna zarobic jako software engineer w ibm ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Nex 10.12.2018 15:02

Na tym stanowisku w tej firmie możesz liczyć na większą stawkę niż inni, myślę, że rzędu 2300 na rękę. Mam nadzieję, że pomogłam, zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Przerażające
 Opinia

Przerażające absolutnie przerażające rzeczy pisze Julita. przecież to jest outsourcing więc jaki prestiż jaki rozwój? Toż to chyba niedorozwój. W outsourcingu się klepie dane w komputer na podstawie procedur wszystko jest powtarzalny, każdy tydzień więc nie ma żadnego rozwoju. DO tego IBM słynie z tego, że tutaj jest dużo mniejszy zakres obowiązków niż w innych firmach tego typu w Kraku, więc niezrozumiałe jak takie rzeczy można wypisywać. Asystent ds. księgowości w normalnej firmie ma większe obowiązki niż starszy księgowy w outsourcingu. Prestiżu też nie ma bo to outsourcing, a więc śmieciowe zadania, które nikt wykształcony za granicą nie chce wykonywać. To tak jak praca w prestiżowej restauracji jednak nie na stanowisku kucharza, a na zmywaku (pomyje). Można być dumnym z marki firmy, ale już nie ze stanowiska pracy. Sukces? Chyba że ktoś w xls. postawił trzy kropki zamiast trzech i z tego powodu się promuje bo na takiej podstawie można tutaj uzyskać awans. Matko i córko...

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Przerażające 20.09.2018 01:01

Outsourcing wiążę się z wielkimi korzyściami dla klienta, pozwala on na spłaszczenie struktury organizacyjnej i odciążenie od rozwijania know - how. To, że asystent ds. księgowości w normalnej jak to nazywasz "normalnej" firmie ma większe obowiązki niż starszy księgowy w outsourcingu jest niewątpliwą korzyścią dla klienta pozwalającą na zoptymalizowanie kosztów procesu a w ostateczności przenosi się to na sukces klienta w dziennych taskach. Co do prestiżu to proszę się zastanowić, czy księgowy w tzw. "normalnej" firmie może się w ogóle porównywać z księgowym będącym częścią niebieskiej drużyny, która de facto odnosi sukcesy na każdym kroku, nie tylko w dziedzinie optymalizacji know-how a także w normalizacji kosztów i spłaszczeniu strukturyzacji organizacyjnej.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
JasiekAABE
 Opinia
@Przerażające 20.09.2018 01:01

Julita jest trollem internetowym który probuje zaszkodzic IBM. Ta firma jest spoko, placi skromnie, ale nie wymaga tez wiele. A szkoli i daje rozwoj. Na pewnym etapie zycia daje mozliwosc wskoczenia w nowa branze. Ma wady ale ktora firma nie ma?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Anita
 Opinia

Nie wierze. Mowisz tak jakbys chciala wywolac fale negatywnych odpowiedzi. To nie jest przypadek. Ibm jest spoko, malo placi i nie ma prestizu, ale daje szanse na start. To jest atut

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Przerażające 20.09.2018 01:01

@Przerażające, pracujesz w firmie IBM? Co możesz doradzić osobom, które właśnie chcą rozpocząć swoją karierę zawodową w tej branży? Możesz podzielić się swoim doświadczeniem od strony pracownika?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Wieczny Junior Accountant
 Opinia

Dobra praca na start, lub dla studentów (możliwość elastycznych godzin pracy). Kiepskie możliwości awansu lub podwyżki, monotonna praca - typowe klepanie cyferek przedstawione pięknymi słowami w ofercie pracy. W firmie oczywiście jesteś zwykłym szaraczkiem, którego nikt nie zauważa. Część osób licząc na awans lub podwyżkę zostaje nadgodziny, lub wymyśla unowocześnienia i faktycznie po 5 latach pracy można dostać wymarzony awans za śmieszne pieniądze. Ludzie po 3/4 latach bez żadnego docenienia zaczynają odchodzić. Miła atmosfera pracy jako plus. Benefity typu multisport czy pakiet medyczny. Komiczne premie lub dodatki wakacyjne pokroju 200zł.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ewelina
 Opinia

Kiepska pensja i nikłe szanse rozwoju. Dobra praca na start.

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Ewelina 25.07.2018 14:49

Ewelino, w sąsiednim IBM Katowice nie mają nawet darmowej kawy i herbaty. Za wszystko muszą płacić sami. Naprawdę u nas w Krakowie jest nieźle. Pensja nie powinna być dla Ciebie najważniejsza. Czy nie uważasz, że prestiż pracy w korporacji w międzynarodowej atmosferze jest bardziej istotnym argumentem niż płaca ? Jak ta atmosfera wpływa na możliwości rozwoju ? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Jose
 Opinia
@Julita 26.07.2018 09:54

To jest żart ?

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Jose 31.07.2018 19:44

Czy nie uważasz, że prestiż pracy w korporacji w międzynarodowej atmosferze powinien być dla polskich pracowników bardziej istotnym argumentem niż płaca czy wybujałe preferencje seksualne zagranicznych współpracowników? Jeżeli chodzi natomiast o zatrudnienie jeszcze większej liczby obcokrajowców za kilkukrotnie wyższe stawki to może ten fakt długoplanowo spowodować wzrost innowacyjności w teamie. Z jakimi wyzwaniami poza trudnościami z porozumieniem się ze słabo mówiącymi po angielsku kolegami z Indii musi się team zmierzyć? Czy otwierają się nowe możliwości rozwoju prowadzące do sukcesu w wielopoziomowej strukturze korporacyjnej? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mik
 Opinia
@Julita 31.07.2018 22:15

Gorzej ze słabo mówiącymi po polsku współpracownikami. Albo takimi, którym się wydaje że to chameryka

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Mik 04.09.2018 06:01

Mik a moze to bodziec, aby lepiej poznac angielski, lub inny jezyk? Jezyki obce sa teraz atutem i czesto nawet nie trzeba znac polskiego, aby odnalezc sie w srodowisku biznesowym.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ccc
 Opinia

Skąd tyle ogłoszeń na stronie?? Praxownicy macie taką rotację?? 2 rzecz dlaczego wszystkie oferty są w jez. angielskim a pensja jest polska??dlaczego tam super hiper korpo traktuje Polskę jak kolonię??

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ewelina
 Opinia
@ccc 06.09.2018 17:50

Marna pensja i brak perspektyw. Ludzie wieją gdzie się da. Stąd tyle ogłoszeń, szukanie frajerów za 2100.

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@ccc 06.09.2018 17:50

Jest rotacja bo pracownicy nie potrafia docenic prestizu miedzynarodowego zespolu. Odchodza - i dobrze! Więcej miejsca dla tych ktorzy sa ambitni i nie zrazaja sie niskimi zarobkami i nie zrezygnuja z miedzynarodowego srodowiska i rozwoju. Zapraszam do dyskusji

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

@Ewelina, możesz powiedzieć czy firma poszukuje osób, które raczej rozpoczynają swoją karierę zawodową, czy doświadczonych pracowników? Czy pracodawca organizuje swoim pracownikom szkolenia podnoszące ich kompetencje? Jaka jest atmosfera i relacje z przełożonymi?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Maciej A. Z.
 Opinia
@Julita 14.09.2018 12:51

Dziadostwo caly czas poszukuja. A jak kto przyjdzie to zaraz ucieka.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

Czy ktoś z Was mógłby wypowiedzieć się na temat możliwości rozwoju oraz poznania nowych technologii pracując w firmie IBM? Czy aplikując na stanowisko oferowane przez pracodawcę, przyszły pracownik może liczyć, że w tej firmie pozna wiele ciekawych zagadnień, które pomogą mu w rozwoju w tej branży? Jak wygląda kwestia szkoleń w firmie IBM? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanka
 Opinia
@Julita 22.05.2018 12:13

Bida z nędzą

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

@Historia, bardzo proszę, aby posty umieszczane w wątku opinii o pracy w firmie IBM, odnosiły się bezpośrednio do sytuacji i informacji związanych z tym pracodawcą. Komentarze nie na temat nie są informacjami, których poszukują osoby zainteresowane pracą w firmie IBM. Dlatego proszę o merytoryczne i uzasadnione wpisy w tym wątku.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Andrew
 Opinia
@Julita 28.05.2018 13:06

Zastanowimy sie nad tym.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Olek
 Opinia

Czy firma prowadzi aktualnie rekrutacje?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zygmunt
 Opinia
@Olek 23.07.2018 12:30

Permanentnie, a nie aktualnie hahaha tu ciagle jest rotacja, przychodza 3 osoby, odchodzi jednoczesnie 5 i z trudem lataja dziury kadrowe. Planuja prace w oparciu o nadgodziny, chociaz udaja ze to nieprawda, to tylko chwilowy kryzys. No i placa do (usunięte przez administratora)

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

Jak uważacie - czy prestiż pracy w korporacji w międzynarodowej atmosferze w Krakowie, gdzie metr kwadratowy mieszkania w sensownej dzielnicy blisko centrum właśnie przekroczył cenę 12000 PLN za metr kwadratowy wciąż może pozostawać bardziej istotnym argumentem niż płaca na poziomie 2100 zł miesięcznie? Gdzie mieszkacie przy takich pensjach i jak długoplanowo to może wpłynąć na perspektywy rozwoju w firmie ? Czy wynajmowanie mieszkania w bloku na peryferiach Nowej Huty w 6 osób jest bardziej motywujące czy deprymujące w kontekście rozwoju w wielopoziomowej strukturze korporacyjnej? Jak wpływa to na dyspozycyjność pracowników? Jak spędzacie odbierane nadgodziny w takim mieszkaniu ?

Pomocna?
Tak15Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Krzychu
 Opinia

Plusy : stabilność zatrudnienia, prawie kazdy dostanie umowe na czas nieokreślony, raczej nie zmuszaja do nadgodzin, fajne szkolenia ktore daja rozwoj osobisty,nauka jezykow w zasiegu reki. Minusy :atmosfera, ciagle demotywowanie ludzi przy nieudolnych probach motywowania ich, nikle szanse awansu a nawet podwyzki, sporadycznie mobbing i dokuczanie kolegom ktorzy sie nie umieja bronic - ale to chyba akurat w Polsce norma, minus kazdej firmy, pieniadze w dolnym kwartylu tej branzy. Podsumowujac - oplaca sie tu pracowac dla tych szkolen i pewnosci zatrudnienia. Ale to nie jest uslane różami ani to zadne kokosy nie sa. Prestiz w CV na przyszlosc to faktycznie plus,bo ludzie mylnie kojaza IBM z tym od technologii z USA i mysla od razu ze jestes super specem.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Jaki znowu prestiż?
 Opinia

Ustosunkuję się do wypowiedzi jednej z komentatorek która pyta: Czy nie uważasz, że prestiż pracy w korporacji w międzynarodowej atmosferze powinien być dla polskich pracowników bardziej istotnym argumentem niż płaca? O co chodzi? Jaki znowu prestiż? O co chodzi? Zobaczmy co piszą w necie: Tyrający od rana do nocy, na śmieciówkach lub jednej czwartej etatu. Jedni z najtańszych w Europie. Wynajęci lub przekazani. Bez szans na podwyżkę, prędzej odejdą, niż zasłużą na awans. Pracownicy z outsourcingu. Jarosław Gowin: - Outsourcing to dla mnie negatywna wizytówka Krakowa, bo mamy gigantyczny potencjał, by stać się stolicą nauki i nowych technologii, a nie DZIAŁANOSCI ODTWÓRCZEJ. Centra outsourcingowe powinny zniknąć z takich miast jak Kraków. Ale krytyków outsourcingu jest więcej - wskazują, że jednostajna praca w centrach usług nie rozwija pracowników, u ambitnych może powodować frustrację. Cechami outsorcingu są mniej ambitne rodzaje działalności i przeważnie nie jest to dziedzina wysokich technologii. Często sprowadza się to do rutynowych czynności. Idźmy dalej: Outsourcing to klepanina - jedni zarzekają się ze nie, bo maja ambitny projekt itd. Bylem w 3 firmach, przeszedłem od juniora, team leadera do funkcji pseudo zarządczych, wszystko opiera się na procedurach wewnętrznych są to czynności powtarzalne które taniej wykonywać w Polsce niż w siedzibach zagranicznych. Outsourcing nie daje żadnej przydatnej wiedzy - wszystko sprowadza się do procedur wewnątrz firmy które są bez znaczenia jeśli zmienimy na firmę. Nie są to żadne korporacje jak piszecie na forach - tylko z nawy, korporacja to jest prawnicza gdzie są tylko ludzie z pewną wiedzą. W outsourcingu na stanowisko księgowego czy informatyka przyjmuje się historyka który nauczy się prostego klepania danych i nigdy nie zrozumie księgowości czy informatyki. Im wyżej tym większa bufonada, polityka typu jak będę trzymał z tym to mam szanse przeforsować to i tamto. Bycie managerem, tak pożądane gdy jest się juniorem nie ma żadnego związku z managementem czyli zarzadzaniem, ma związek tylko z tym co opisałem wyżej, plus ciągnięciem ile się da benefitów. Na zachodzie praca w outsourcingu jest bardzo niepożądana, nie dająca żadnego sensownego doświadczenia. Podsumowując praca w outsourcingu jest mało prestiżowa, natomiast zarobki są całkiem sensowne. Jeśli praca polega na klepaniu liczb to 3500 brutto na początek dla absolwenta historii to jest bardzo dobre wynagrodzenie. O jakim więc prestiżu pisze 2 tygodnie temu pani komentatorka? Czy ktoś wie o co chodzi?

Pomocna?
Tak13Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Jaki znowu prestiż? 15.08.2018 23:24

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Heniek
 Opinia

Czy jest jakiś powód, że tak rzadko piszecie? Czyżby wakacje odciągnęły?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

W chwili obecniej firma IBM poszukuje pracowników na kilka wolnych stanowisk do pracy w swojej firmie: https://careers.ibm.com/ListJobs/All/Search/Country/PL Czy ktoś z Was zastanawia się nad aplikacją na któreś z wolnych stanowisk? Jak wyglądają zadania oraz warunki pracy na wolnych stanowiskach oferowanych przez pracodawcę? Zachęcam do wyrażania opinii na ten temat.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
HSBC
 Opinia
@Julita 31.07.2018 23:08

HSBC płaci stawkę IBM x 2 na dzień dobry.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
anonymous
 Opinia

Service Deliver Manager Paweł Guzdek to jest dopiero burak i analfabeta. Na stanowisku ale prostak , prymityw i (usunięte przez administratora) Nawet nie potrafi poprawnie i w miare prosto wysłowić sie po angielsku.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@anonymous 27.07.2018 18:16

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
tereska
 Opinia

Dobra firma na początek. Niestety cudzoziemcy zarabiają do dwu razy więcej niż Polacy. Firmę nie obchodzą wasze studia lub ich brak - nie zmienia to stawek wynagrodzenia. Zarobki niskie w porównaniu do każdej innej firmy w Krakowie z sektora shared services. Team leader może ci odmówić szkolenia, może mieć pupila, którego promuje i osoby, które mniej lub bardziej dyskretnie zwalcza (w których widzi np. realne lub urojone zagrożenie dla swojego stołka). Jest sporo osób LGBT i często są awansowane (np. w moim dziale team leaderkami/leaderami są trzy osoby homo na pięć osób z kadry kierowniczej), więc jeśli ktoś szuka tolerancji, to ją znajdzie. Rotacja pracowników bardzo duża, nie ma co się przywiązywać do ludzi i miejsca. Jest darmowa kawa i herbata oraz jabłka raz w tygodniu.Struktura pracownicza płącka, więc możliwośc awansu czy podwyżki prawie żadna.

Pomocna?
Tak25Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@tereska 07.01.2018 18:42

Czy nie uważasz, że zatrudnienie jeszcze większej liczby obcokrajowców za wyższe stawki może długoplanowo spowodować wzrost innowacyjności w teamie? Z jakimi wyzwaniami wówczas musi się team zmierzyć? Czy otwierają się nowe możliwości rozwoju prowadzące do sukcesu w wielopoziomowej strukturze korporacyjnej?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Kuba
 Opinia

Praca w dobrej firmie jaką jest IBM przerasta niektórych!!

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
SiwyPan
 Opinia
@Kuba 12.07.2018 11:51

Mnie też już przerasta... wróciłem właśnie z wakacji z Mielna z rodziną. Gofry po 15 zł... gałka loda 6 zł... jedziesz w niehumanitarnych warunkach w samochodzie bez klimy 8h, płacisz krocie na bramkach. Na miejscu szukasz lokalnej Biedronki, bo w restauracjach, ba! jadłodajniach za drogo... Wracasz do firmy żeby zarobić te 2500 zł i odkładasz cały rok na wakacje marzeń. Faktycznie, przerasta już mnie to, rzucę tym i będe jak moi koledzy bez studiów z Holandii jeździć na Fuerteventurę...

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Prawda
 Opinia
@SiwyPan 12.07.2018 20:31

Siwy Pan: cieszę się, że są jeszcze jacyś ludzie, którzy potrafią powiedzieć szczerze i bez ogródek jak jest :D

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@SiwyPan 12.07.2018 20:31

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Wesoły Pastuszek
 Opinia

Jestem zainteresowany podjęciem pracy w firmie IBM w Krakowie. Nie rozumiem co się tutaj dzieje na tym forum ? Czy piszą tu realni pracownicy ?

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Wesoły Pastuszek 20.06.2018 15:21

Co skłoniło cię do poszukiwania pracy właśnie w IBM w Krakowie? Czy możliwość rozwoju oferowana przez tego pracodawcę skłoniła cię do wyboru tego pracodawcy? Jak wpływa to na atrakcyjność dla przyszłych pracowników? Opisz proszę, czy może lokalizacja, czy też międzynarodowe środowisko w tej firmie spowodowało napisanie powyższego posta.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Wesoły Pastuszek
 Opinia
@Julita 28.06.2018 09:02

Julito, będę z Tobą szczery. Słyszałem, że biorą wszystkich byle ich wymagania nie były wygórowane. Mnie już po prostu wk... to uganianie się za owcami po hali pod Rabką. Ciągle zimno, straszno, wieje i deszcz leje. Dlatego postanowiłem się przebranżowić i rozpocząć karierę w IBM w Krakowie.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@Wesoły Pastuszek 30.06.2018 15:32

Drogi Pastuszku, lepiej zostań wsród swoich owiec. One są ciche i niezaborcze. Nie oczekują rozwoju i podobnych korpopierdów od nieszczęśników zatrudnionych tam. Fakt że zarobisz w IBM grubą kasę bo aż całe 2050 na rękę - ale po wydaniu np 1300 na najmarniejsze mieszkanie na peryferiach Nowej Huty będziesz nędzarzem bez perspektyw bo ta firma żadnych podwyżek nie daje

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

W chwili obecniej firma IBM poszukuje pracowników na kilka wolnych stanowisk do pracy w swojej firmie: https://careers.ibm.com/ListJobs/All/Search/Country/PL Czy ktoś z Was zastanawia się nad aplikacją na któreś z wolnych stanowisk? Jak wyglądają zadania oraz warunki pracy na wolnych stanowiskach oferowanych przez pracodawcę? Zachęcam do wyrażania opinii na ten temat.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

@Julita - niestety dalej się plączesz. Prosiłam o zaprzestanie insynuacji. Do tego najpierw piszesz że to dobrze że zadaję pytania odnośnie pracy i kariery w firmie IBM, za chwilę stwierdzasz że to jednak niedobrze a jakby tego było mało to na koniec prosisz o pisanie na temat powyższych. Proszę, żebyś się zdecydowała o co naprawdę Ci chodzi. To forum służy do wymiany opinii odnośnie pracodawców a nie na dywagacje w kontekście niezdecydowania czego się chce.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia

@Julita, niestety w dalszym ciągu to robisz. Chociaż pytania, które zadałaś akurat są na temat pracy w firmie IBM, jednak bardzo proszę, abyś więcej tego nie robiła i nie podszywała się pod moderatora wątku tego forum. Czy ktoś z Was może napisać jeszcze podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z pracą w firmie IBM? Zachęcam do dyskusji.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Zostaw opinię o IBM - Kraków

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM

Nie bądź obojętny na problemy w firmie!

Jeśli potrzebujesz wsparcia i chcesz ostrzec innych użytkowników o sytuacji dotyczącej mobbingu w firmie, skontaktuj się z nami pod adresem zgloszenie@gowork.pl
Po weryfikacji zgłoszenia otrzymasz możliwość bezpłatnego spotkania z Panią Joanną, która jako ekspert doradzi Ci co możesz zrobić, jako osoba pokrzywdzona.

*Zgłoszenie wiążę się z dostarczeniem dowodów oraz kontaktem z mediami.
Nie bądź obojętny na problemy w firmie!
Joanna Koczaj-Dyrda
Joanna Koczaj-Dyrda Radca prawny, członek korpusu służby cywilnej. Urzędniczka Ministerstwa Zdrowia.

Pracuje w Wydziale Kontroli Departamentu Ubezpieczenia Zdrowotnego, wcześniej kierowała Wydziałem Integracji Europejskiej w resorcie. O mobbingu wie wszystko – jako prawnik i niestety także jako ofiara. Jej historia to najlepszy dowód, że warto być odważnym. Pani Joanna pozwała Ministerstwo Zdrowia i wygrała proces w drugiej instancji. Sąd przyznał jej ponad 80 tys. zł odszkodowania a resortowi nakazał przeprosiny. Pani Joanna obecnie przygotowuje się do doktoratu z prawa. Tematem jej pracy będzie mobbing.