Opinie o Koleje Śląskie Sp. z o.o. w Katowice

Poniżej znajdziesz opinie byłych i obecnych pracowników o pracodawcy Koleje Śląskie Sp. z o.o.. Przeczytasz tutaj również opinie kandydatów do podjęcia pracy w Koleje Śląskie Sp. z o.o. o rekrutacji.

Branże: Linie kolejowe

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o Koleje Śląskie Sp. z o.o. w Katowice

@koleje

Mam pytanie do maszynistów: Czy planujecie w najbliższym czasie zmienić pracodawce? Moze jeszcze jedno: Czy zalozmy planowana podwyzka 1300brutto odwróci tą decyzje? Sam sie zastanawiam- natłok pracy podkrecony o 50% przez ostatnie miesiące oczywiscie nie koreluje z obecnymi wypłatami/kosztami zycia i jestem na ta chwile zdecydowany na 90% Proponuje postawić buzię uśmiechnieta jesli myslisz o odejsciu, buzię smutna jesli myślisz o pozostaniu w Kolejach Śląskich. Pozdrawiam

jonatan
@@koleje

tak, zamierzam iść do IC.

zmęczony

Szkoda nerwów i zdrowia, zero podwyżek, orka za maszynistę jak w żniwa na kombajnie, kierownicy i konduktorzy uprzejmie donoszą raportami na nas, a pracodawca na każdym kroku (usunięte przez administratora) z pieniędzy, z nadgodzinami wychodzisz mniej niż w normie. Czas iść na L4. Nie pozdrawiam

Zdegustowany

Wypowiedzenia to jedno ale chyba ktoś na górze zapomniał, że zacznie brakować chętnych na nadgodziny bo od wielu chłopaków już usłyszałem, że zaczęli już zleceniówki w innych spółkach i tam się im opłaca bardziej wychodzić na dodatkowe tury... współczuję planistkom i dyspozytorom bo jak zwykle kłody pod nogi mają zawsze ci na dole...

Kajko

Witam wszystkich. Panów i jak są to oczywiście Panie. Jestem osobą która rozważa zrobić kurs maszynisty. Stąd też moje pytanie ,czy jest szansa że jakiś maszynista bądź maszynistka udzieli mi kilka informacji na temat pracy , jaka to praca, jak to wszystko wygląda od środka i jakie są faktycznie pensje. Czy mogę liczyć na prywatną rozmowę np telefon bądź na żywo? Ja oczywiście jak tylko będę mógł i będę w stanie to się odwdzięcze. Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Remek
@Wituś

A jak z umową B2B, przechodzi bez problemu?

Ona

Może jest tu ktoś kto ma na tyle kontakty że cv trafi na biurko Kolei Ślaskich a nie do śmietnika i zero odpowiedzi. Jeste osoba która pracowama w KM i nie mam przebicia na KŚ a chciałabym podjąć pracę. Może trzeba cv wysłać droga facebookowa do niejakich prezesów aby to wszystko miało ręce i nogi ????

Majster
@Ona

A na jakie stanowisko? Bo obecnie sa dwa kursy na konduktora, jeden na kierownika oraz swiadectwo maszynisty gdzie jest 20-26 osob. Takze moze dlatego nikt sie kontaktuje bo obecne kursy uzupelnia obecne braki.

Kostek Nowy wpis

Mam nadzieję że tylko sprzątacz ma minimalną a konduktor to już o oczko wyżej i można wyciągnąć z 5 tys na rękę. Za mniejszą kasę ciężko związać koniec z końcem.

Pracownik Nowy wpis

Chciałby, niestety szanse marne, za cienki w uszach a nawet jakby cudem to pracownicy by go szybko spuścili...

Natala Nowy wpis
@Pracownik

To współpracownicy przy awansach też mają coś do gadania? Przecież kogo to obchodzi. Ja bym się nie przejmowała innymi. No chyba że przełożeni liczą się ze zdaniem innych w tych kwestiach

Kandydant Nowy wpis

Interesuje mnie praca jako konduktor, można się udać na ulicę Raciborską zgłosić się na stanowisko lub ewentualnie może mnie polecić jakaś osoba

Ile można zarobić jako sprzątacz taboru kolejowego ?

@Adam
@Adam

Na początek najniższa krajowa plus dodatki socjalne.

Aleks
@@Adam

No to od czegos sie zaczyna, jak wszędzie. ale po jakim czasie można uderzać po wiecej niż najniższa? 3 miesiące probne wystarczą? ja robotny jestem, a upomnieć się umiem

Magdalena

Wcześniej nie miałam problemów jazdy z psami pociągami a teraz nagle nie można katastrofa

Maszynista
Przebieg rekrutacji

Na rozmowie był dyrektor biura trakcji, ktoś z kadr i maszynista instruktor. Każdy z nich udawał że zna się na swojej pracy. Żeby ta praca wyglądała tak jak obiecywali na rozmowie... Obiecanki nie mają nic wspólnego z tym co zastałem na gruncie.

Pytania

Ile chcesz zarabiać Jakie były ostatnie zmiany w instrukcjach kolejowych

• Poziom rozmowy:
(1 opinia)
Wyślij CV
Aplikuj na wiele ofert
Elwo

Jakieś premie do wypłaty rzucą na pocieszenie dla ludzi? Wolę wiedzieć wcześniej niż się potem rozczarować jak spojrze na konto. Podwyżki przynajmniej raz w roku by się przydały. Tu się stosuje taką zasadę?

Pablo

W firmie nie możecie wspólnie dyskutować ze sobą nawzajem jako pracownicy no i z szefostwem? O wszystkim i o tym co dobre i co złe? Bo ktoś tu ma pytanie do kolegów, a wcześniej poważniejsza sprawa bo firma ponoć postanowiła opłacić prawników na te osoby co pisały coś na forum.

Angela

A to by coś zmieniło jakby pewne rzeczy powiedzieć głośno? Bo jak tak to warto znaleźć jednak odwagę. Chyba że zostałoby tak jak jest to szkoda palcem ruszać...

Szatan
Użytkownicy czekają na odpowiedź 37 dni.

Pytajnie do maszynistów, czy to prawda, że jeden z kolegów maszynistów ma wyjaśnienie, że nie zauważył i nie zabrał kurtki zostawionej przez pasażera, gdy zmieniał kabinę?

Maksio

Wy tu kasę macie chociaż terminowo? ludzie na opóźnienia pociągów sie spóźniają ale mam nadzieję ze w pracy wszystko idzie w porządku bo bym chyba aplikował

Ciekawskyyu
Użytkownicy czekają na odpowiedź 41 dni.

Witajcie! Kilka pytań do obecnych pracowników (fizycznych). Czy przysługują Wam bony żywieniowe? Jeżeli tak to czy dla wszystkich i ile wynoszą? Czy są paczki świąteczne dla dzieci? Jeżeli tak, to proszę je opisać. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć czegoś o tzw. "socjalu". Proszę opiszcie, co jeszcze przysługuje, poza tym co można wyczytać z ogłoszeń o pracę, tj. darmowe przejazdy, wolne na dzień kolejarza, dofinansowanie do multisport(?) Jeżeli praca jest w równoważnym systemie, to czy można wyrabiać nadgodziny, czy tylko goły etat? Pojawiło się kilka ogłoszeń, oferty z najniższej krajowej, dlatego chciałbym ocenić ile tak naprawdę można zarobić, doliczając powyższe dodatki. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Piotr

Tu za bardzo o kasie nie chcą wprost pisać a przynajmniej tak widzę po ostatnich zapytaniach i wymijających odpowiedziach. Możliwe ze mimo tej samej pracy każdy może mieć nieco inaczej?

XYZ
@Piotr

jak najbardziej stawki mogą być inne

Zenek
@XYZ

Dziwi mnie to trochę bo nie chciałbym robić tak samo jak kolega a zarabiać przy tym mniej, słaba atmosfera by sie wtedy zrobiła pewnie. a jakiś tip macie żeby jak najwięcej zgarniać jeśli już?

@z
@Zenek

Być pupilem kilku osob w firmie… a atmosfera znowu sie pogarsza przez zmiane prezesa, wymysł dojenia pracownikow przez prace na zlecenie w firmie prywatnej oraz napływ goraczkowy zwalnianych maszynistow z upadłego pkp cargo (biedni swoja droga, bo musza uciekac, a jeszcze nie wiedza jak ostro wyglada tu praca)

Karola
@@z

Chyba żartujesz, niemożliwer że wam każą iść na zlecenie do prywatnej firmy. Czy wtedy byście byli jako podwykonawcy dla KŚ? No ale to się nazywa zwolnienie wtedy i należałaby się pewnie odprawa? ps. a z cargo to prawda tragedia ludzi

Marta
@@z

Chyba nie trzeba godzić się na tą zleceniówkę? Chyba że inaczej pracy tutaj się nie dostanie... Bo jestem jeszcze w stanie zrozumieć jak ktoś jest studentem.

Bart

Widziałem ten tekst o czekaniu na październikowe podwyżki. a co wy macie je tak późno? Kiedy będą potwierdzone kwoty i czy to można w ogóle negocjować?

Krzysiek

A co tak sympatycznie tu piszecie, jednak zmiany idą ku lepszemu? Wcześniej narzekali ale ludzie mimo wszystko dalej robią

Maszyniok
@Krzysiek

Piszą grzecznie, bo nieprawdziwe, obraźliwe i szkalujące posty co po niektórych obywateli trafiły do kancelarii prawnej :)

??
@Maszyniok

Chetnie sie dowiem co im zrobiono? Podobno detektywi wynajeci, tysiace zlotych podatnikow na prawnikow spolki, a jakos cichutko od prawie roku w eterze, a te osoby ktore mowily ze tabor to zloto, a usterki sa wymyslone przez maszynistow prowokatorow - juz nie istnieja w firmie w zwiazku z ta afera xD zostal jeszcze przewodniczacy solidarnosci, kwestia czasu. Cargo sie jej pozbywa to i moze tutaj sie go pozbedna

Najgorszy przewoźnik w kraju Notoryczne opóźnienia pociągów, które nie są związane z remontami na danych odcinkach a ciągle tylko tym to argumentują co prawda nie jest Wieczny problem z taborem, jak na taką spółkę to zbyt dużo odwołań jeśli chodzi o połączenia, bilety drogie, pociągi niby przyspieszone a zatrzymują się wszędzie oprócz np jednej stacji. To co za przyspieszony albo wszędzie albo nigdzie. Żenada !!!!!! Całego tego przewoźnika powinni zlikwidować w trybie natychmiastowym, bo podróżnych mają w (usunięte przez administratora) Układy i ukladziki Drodzy zarządcy to właśnie z podróżnych macie pieniądze i powinniście się im kłaniam a nie na odwrót A jak tego nie rozumiecie to jazda ze stanowisk!!!!!!!

Mścichuj

Dziwię się wam maszyniści kolei ślaskiej że zgadzacie się na takie traktowanie i taką orkę jaka jest w KŚ. Pieniądze pieniędzmi, ale żeby się zgadzacie pracować po 40 .i więcej nadgodzin i to służby które są tak ciężkie!? To wręcz brak szacunku do samego siebie (wiec nie dziwcie sie ze pozstli w spolce nie mają do was szacunku) Przecież opisy służb są w KŚ są dokręcone do granic możliwości i wytrzymałości psychofizycznej maszynisty. To wrecz zagraża bezpieczeństwu, bo co z tego że jest przejscie między służbami jak i tak nie jest się w stanie wypocząć. Zgadzając się na te nadgodziny, na takie ciężkie służby maszyniści powinni zarabiać z 30 proc. więcej. Tym bardziej że zgadzajac się na to wszystko -ratujecie (usunięte przez administratora) naczelniczce, v-ce prezesowi i prezesowi. Gdyż udaje im się dopiąć wszystko i pociąg ma obsadę. Wszak na Podkarpaciu już im się ta sztuka nie udaje, połączenia czasowo zawieszone i głowy w tamtejszym zakładzie PR lecą, a urzad Marszałkowski nakłada na spółkę umowne, nie małe kary. Z drugiej strony .....jest masa maszynistów którzy za 20 zł dali by sobie **** na sucho ogolić. Dobrego dnia

Z
@Mścichuj

Czekamy na pazdziernikowe podwyzki… chyba, ze nas oleja, bo maja karguli z upadlej firmy- ale w koncu i kargule jak sie u nas rozkreca, to zaczna sie szanowac- ze sluzby ponad sily i ogromna ilosc szycht w miesiacu… (usunięte przez administratora) ratujemy- wiemy, ciekawe czy „wladza” doceni to orke jak ludzi nie bedzie brakowac…

Prawy
@Mścichuj

Dobrze mówisz...to się robi już wręcz niebezpieczne i na dodatek za co? nawet słowa dziękuję, bo co, bo to nasz obowiązek? Czy jakaś tragedia musi się stać żeby ktoś z tym zrobił porządek?

Majster
@Z

Skad wy czerpiecie informacje na temat podwyzek? Na dzien dzisiejszy z tego co ptaszki cwierkaja to szuka sie oszczednosci w spolce a tutaj slysze mityczne wrecz wiesci o jakis podwyzkach. Nie zdziwcie sie gdy pewnego dnia bedziemy sie cieszyc z jednej dodatkowej sluzby bo do tego wszystko to zmierza.

kolejarze

na kolejach śląskich spore zamieszanie w związku z zawiadomieniem do prokuratury zgłaszają się kolejne osoby związane z podpisywaniem umów na wyłudzanie pieniędzy przez karola fedorowicza

ewa
@kolejarze

faktycznie spore zamieszanie z nim jest już od dłuższego czasu nie pojawia się na kolejach jedynie dalej są wyprowadzane pieniądze prze media operatora niech ktoś coś z tym zrobi

MO

rok 2023 był dla fedorowicza karola rokiem udanym pod względem wyprowadzania pieniędzy ze spółki tym razem prawo go dosięgnie

Rafers

Jaki jest przedział zarobków na stanowisku dyspozytora w KŚ ?

Weno

Ile zarabia Maszynista na rękę ?

Wenz

To jaki przedzial netto?

Szabla

Albo się spóźni albo nie przyjedzie coraz droższe a warunki 2/10 (usunięte przez administratora) nawet nie skomentuje dramat

An

Czy nadejdą czasy , że pociągi bedą jeźdźić wg rozkładu jazdy,a nie spóźniały się praktycznie za każdyn razem kiedy gdzies podróżuje, minimum 15 min opóźnienia stacja Pszczyna-Ktowice?!

Mechanik
@An

A wiecie dlaczego? Bo jak jeden pociąg będzie opóźniony to ma mało czasu na obrót na inny pociąg i na zasadzie domina ...no bo przecież nie można doprowadzić by maszynista odpoczął tylko trzeba od razu go wykorzystać, żeby czasem nie miał nawet 15 min na dychnięcie...

Zostaw merytoryczną opinię o Koleje Śląskie Sp. z o.o. - Katowice

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w Koleje Śląskie Sp. z o.o.?

Zobacz opinie na temat firmy Koleje Śląskie Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 221.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w Koleje Śląskie Sp. z o.o.?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 136, z czego 7 to opinie pozytywne, 80 to opinie negatywne, a 49 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

• Jak wygląda rekrutacja do firmy Koleje Śląskie Sp. z o.o.?

Kandydaci do pracy w Koleje Śląskie Sp. z o.o. napisali 2 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.

Koleje Śląskie Sp. z o.o.
1.4/5 Na podstawie 300 ocen.
  • Raciborska 58
    40-074 Katowice
  • NIP: 9542699716 KRS: 0000357114
gemius

Na podstawie badań Mediapanel prowadzonych przez Gemius w okresie od 1 marca do 31 marca 2024: wskaźniki "Real Users" platforma internet.

Ranking Użytkownicy
(real users)
  1. GoWork.pl 3 634 470
  2. Pracuj.pl 3 137 130
  3. LinkedIn 3 035 232
  4. Olx.pl 2 564 298
Koleje Śląskie Sp. z o.o.
Przejdź do nowych opinii