Uber, rzecz jasna, wszystko na "papierze" i w teorii wygląda bez zarzutu, jednak pierwsze problemy zaczynają się w momencie rejestracji i zakładania konta (tutaj uwaga, zdjęcie profilowe które zrobisz w trakcie zakładania konta, jest Twoim dożywatnim zdjęciem na profilu, z czego potem wynika problem, skutkujący dezaktywacją konta, gdzie, jeszcze do tego nawiążę).
Po przebrnięciu pierwszego etapu, stajesz przed dylematem, -zakładam dzialność, czy rejestruję się u partnera flotowego, tu raczej wybór jest prosty, żeby uniknąć całej biurokracji, chociaż nie do końca, bo o ile biurokracje dzielnie partner bierze na siebie, w zależności od wyboru pojadu jakim będziesz wykonywał dostawy, jesteś zmuszony odprowadzać ryczałt w wysokości 8,5%, jeżeli dostawy realizujesz własnym samochodem, przypuszczam że podobnie jest w przypadku skutera, co do hulajnogi i rowera, wątpię, co prawda z żadnym z distawców, realizującym zlecenie na tych pojazdach nie rozmawiałem, więc biorę to na chłopski rozum, bardzo możliwe że się mylę!?
U partnera flotowego, dostawy, realizowane są na podstawie umowy-zlecenia, jest ono w pełni oskładkowane, jednak na żadne pieniądze nie licz w przypadku choroby, to zleceniówka, czyli świadczysz usługę, "zarabiasz", w pozostałych przypadkach, zostajesz bez środków do życia, normalka. Na pewno nue traktuj tego zajęcia, jako głównego źródła utrzymania, nie ma opcji, i wyższy dochód geberujesz, tym większe opłaty Ciebie czekają. Realizowanie dostaw własnym samochodem, jest wygodne, daje o wiele większe miżliwości, pozwala realizować dostawy o każdej porze dnia, bez względu na warunki atmosferyczne, jednak generuje wysokie koszty (paliwo, przedewszystkim, dalej naprawy).
Owszem możesz od partnera flotowego i nie tylko, wynająć skuter albo samochód, jednak to jest finansowe zabujstwo, przypuszczam że paliwo, chyba Ciebie wtedy nie interesuje, pod względem wydatków? Jednak miesięcznie sporo będzie Ciebie to kosztowało, w zależności od Twojej fantazji i tego jak chcesz się lansować? Gdzieś od około 400 do 800 Pljenów, tygodniowo musisz liczyć (mi jak do tej pory, więcej, niż około, 3300 pln, nie udało się wyciągnąć), także koszty Ciebie zeżrą, swoją drogą, zastanawia mnie cały czas, na jakiej podstawie, jak i w związku z czym są puszczane w app informacje o możliwiści dostawy, mam pewne przypuszczenia, jednak nie są one niczym oficjalnym potwierdzone. Nigdy nie wiesz co Ciebie czeka? Możesz przez np: 8h które zakładasz w ciągu dnia wyjeździć, nie mieć wogóle "pauzy", jednak zdażają się takie sytuacje, gdzie danego dnia możesz np: w tym czasie, zrealizować tylko jedną dostawę, nigdy nie wiesz co Ciebie czeka? No chyba że dostawy realizujesz w dużych aglomeracjach, wtedy sprawdzi się skuter, a jak nie, to na pewno cierpliwość i to duże pokłady jej.
Co jakiś czas jesteś proszony o potwierdzenie że, Ty, to, Ty i tu może, nie musi, pojawić się problem. Pamiętasz jak pisałem o Twoim dożywotnim zdjęciu profilowym? To nic przesadzonego. W każdej chwili, po zrealizowaniu dostawy, możesz zostać pooroszony o zrobienie sobie zdjęcia, któż z nas nie kocha selfi? Robisz sobie wspomniane zdjęcie, potwierdzasz jego zrobienie, i czekasz na weryfikację, weryfikować Ciebie można na dwa sposoby, to jest przez pracownika, algo przy użyciu jakiegoś programu, czy czegoś podobnego, i pamiętaj, ani się waż wyglądać inaczej niż na zdjęciu profilowym, żadnego zapuszczania/ściania włosów w znaczący spsób, żadnego zarostu starszego niż max miesiąc, bo poprostu okaże się że Ty, to nie Ty, i na nic się zdają Twoje błagalne prośby o możliwość zmiany zdjęcia profilowego (o ile jestem w stanie zrozumieć, złożenie "wniosku" o możliwość, zmiany zdjęcia, względy bezpieczeństwa, o tyle nie jestem w stanie zrozumieć, tym bardziej po kilkukrotnym składaniu prośby, czemu nie jest to umożliwiane?). Przy każdej z nie udanej próbie, a w sumie są dwie, konto zostaje zawieszone na 0,5h, przy pierwszym razie, zaraz po tymczasowej blokadzie, dostajesz informację o tym że istnieje uzasadnione podejżenue ze strony ubera, że udostępniasz swoje konto komuś innemu (kto nie wygląda jak Ty, ze zdjęcia profiliwego), na nic kontakt z działem pomocy, jakakolwiek próba kontaktu, odbywa się na zasadzie, kopiuj wklej za każdym razem, jeżeli któryś z pracowników działu pomocy, w ogóle zacznie rozpatrywać Twój kontakt, w przeciwnym razie, w odpowiedzi dostaniesz info od bota, że sprawa została już rozwiązana i zamykają temat, a Ty zostajesz bez innej możliwości jak cuągłe powielanie zagadnienia. Drugi raz, dokładnie to samo + trwała dezaktywacja, konta, owszem, możesz się odwołać od ich decyzji, z tym że jest to proces czasochłonny, +/- tydzień czasu, potem Twoją sprawę przydzielają komuś, kto ma rzekomo rozwiązać Twój problem, tutaj pomocny może okazać się partner flotowy, który może w jakimś stopniu pomóc, jednak nie skraca to czasu w żaden sposób.
Więc, jak masz okazję czytać. nie traktuj śmiertelnie poważnie misji, dla poprawy kondycji, na rowerze, może si