Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami z procesem rekrutacyjnym w BMW Zdunek Gdańsk, aby przyszli kandydaci byli świadomi, czego mogą się spodziewać.
W dniu 05/02/25 wysłałem swoją aplikację w odpowiedzi na ogłoszenie pracy. Już na samym początku zwróciłem uwagę na brak podstawowych informacji w ofercie – nie podano nazwy firmy, adresu ani numeru telefonu. Mimo to zdecydowałem się aplikować, ponieważ stanowisko wydało mi się interesujące.
Bardzo szybko otrzymałem odpowiedź i wyraźne zainteresowanie moją kandydaturą. Umówiliśmy się na pierwszą rozmowę już na następny dzień, 06/02/25. Niestety, w dalszym ciągu nie posiadałem adresu firmy, a próby kontaktu możliwe były jedynie przez wiadomości na OLX, co utrudniało komunikację. W ogłoszeniu podano jedynie ulicę – Miałki Szlak w Gdańsku – więc pojechałem na miejsce w ciemno.
Na kilka minut przed godziną 17 nie miałem żadnego kontaktu ze strony rekrutera. Punktualnie o 17 otrzymałem telefon z pytaniem, gdzie jestem. Dopiero wtedy dowiedziałem się, że chodzi o salon BMW Zdunek. Po wejściu do środka nie wiedziałem, gdzie się udać, a pracownicy recepcji nie mieli pojęcia o rekrutacji ani o osobie, która miała ją prowadzić – Panu Tomaszu. Usłyszałem, że rekrutacją zajmują się inne osoby. Dopiero po uzyskaniu numeru telefonu do Pana Tomasza udało się nawiązać kontakt i rozpocząć rozmowę rekrutacyjną.
Rozmowa trwała około godziny. Omówiliśmy szczegóły współpracy i ustaliliśmy kolejne kroki. Otrzymałem zadanie przygotowania się do drugiej rozmowy oraz sugestię, by sprawdzić możliwość skrócenia mojego okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy. W sobotę otrzymałem listę tematów do przygotowania, a drugie spotkanie umówiliśmy na środę, 12/02/25, o godzinie 17 w salonie BMW Zdunek.
Po przyjeździe na miejsce ponownie nikt w recepcji nie wiedział, kim jest Pan Tomasz ani że odbywa się jakakolwiek rekrutacja. Zadzwoniłem do niego o godzinie 17 i dowiedziałem się, że spotkanie opóźni się o około 30 minut, ponieważ odbywało się inne spotkanie w Gdyni. Takie sytuacje się zdarzają, ale wypadałoby wcześniej poinformować o opóźnieniu.
Po drugiej rozmowie ustaliliśmy, że mam rozpocząć pracę w poniedziałek 17/02/25. Upewniłem się, pytając Pana Tomasza, czy mam „zielone światło” – potwierdził. Miałem również otrzymać materiały szkoleniowe, co miało mi pomóc w przygotowaniu się do nowej roli. Wysłałem wiadomość SMS z przypomnieniem o wysyłce materiałów, a Pan Tomasz zapewnił, że je prześle.
W czwartek po rozmowie z poprzednim przełożonym poinformowałem Pana Tomasza, że udało się skrócić okres wypowiedzenia, i ponownie przypomniałem o materiałach. Usłyszałem, że skonsultuje się z kierownikiem Mateuszem i w poniedziałek zaczynam pracę. Wysłałem kolejnego SMS-a w piątek, aby potwierdzić godzinę rozpoczęcia, ale nie otrzymałem odpowiedzi.
W poniedziałek 17/02/25 zgodnie z ustaleniami pojawiłem się o godzinie 9:00 w salonie BMW Zdunek przy ul. Miałki Szlak 59. Niestety, ponownie nikt w recepcji nie wiedział o moim przyjściu. Pani recepcjonistka skontaktowała się z Panem Mateuszem, który po chwili podszedł i zapytał, czy przyszedłem na rozmowę. Odpowiedziałem, że odbyłem już dwie rozmowy i dzisiaj miałem rozpocząć pracę. Pan Mateusz odszedł, aby przeparkować samochód, i w tym czasie zadzwonił do Pana Tomasza.
Po pewnym czasie Pan Mateusz wrócił i poinformował mnie, że nie otrzymał żadnej informacji o moim zatrudnieniu. Powiedział również, że Pan Tomasz skontaktuje się ze mną jeszcze tego samego dnia i prawdopodobnie rozpocznę pracę w środę.
Niestety, do tej pory – 18/02/25 – nie otrzymałem żadnej informacji od Pana Tomasza.
Podsumowując, proces rekrutacyjny w BMW Zdunek Gdańsk był skrajnie nieprofesjonalny. Brak komunikacji, chaos organizacyjny i niepewność co do statusu zatrudnienia to rzeczy, których żaden kandydat nie powinien doświadczać. W wyniku tej sytuacji obecnie pozostaję bez żadnego zatrudnienia, które z resztą nastąpiło za wyraźną sugestią i deklaracją zawarcia umowy z BMW Zdunek - Usłyszałem, że skonsultuje się z kierownikiem Mateuszem i w poniedziałek zaczynam pracę. Z tego powodu zdecydowanie odradzam aplikowanie do tej firmy.