Nadszedł czas na kolejną opinię od zwykłego pracownika,który jest świadkiem tego jak z dobrej firmy (bo taką miałem opinię na początku) zrobił się chaos na przestrzeni lat.Jako mały chłopczyk byłem w cyrku kilka razy,teraz jako dorosły gość mogę powiedzieć,że chodzę tam codziennie.To co się dzieje czasami...Każdy wie jak jest.
Zamykanie bram o godz.6 by nikt sie nie spóźniał.A czy ktoś pomyślał,jakby czasem był jakiś pożar o tej godzinie czy cos innego co wymaga ewakuacji?Przypuśćmy,że odetnie sie prąd i co wtedy?Warto dodać że zbiórka podczas ewakuacji jest przy dużym parkingu,za ogrodzeniem i zamkniętą bramą!
Zakupione blokady na koła samochodowe bo komuś nie pasuje gdzie się parkuje. Zadymienia na halach w tym: lakiernia, płyny do ocynku, zgrzewarki.Ludzie to wszystko wdychają,a w żadnym stopniu nie jest to dobre dla zdrowia.Czy pewnych pieniędzy nie można spożytkować na lepsze rzeczy, mówiąc tu o zdrowiu pracowników i ograniczyć jakoś ten (usunięte przez administratora) na halach?Ustalone przez firmę przerwy na papierosa i obciążanie pracowników kosztami za palenie...po co? Skoro sami ustalili te przerwy ,to dobrze w sumie mogli w ogóle zakazać palenia,więc dlaczego pojawiła się taka,a nie inna sytuacja ostatnim razem.
Wypłaty,z niewiadomo jakiego powodu płacone,różnie.Nieraz dość późno.Trzeba postawić sie na miejscu pracowników to że,ktoś ma rodzinę,kredyt,opłaty i zależy im by dostawali wypłatę na czas.
Pakownia...Szybkość pracy,która ciąży nad kobietami jest czasami nie do zrozumienia,kilogramy przerzucane przez ręce.Czy ktoś się zastanawiał czemu niektóre z kobiet lądują na masażach?Raczej nikt nie chodzi na rehabilitację z byle powodu, ale dlatego bo ma jakiś problem ze zdrowiem.
Praca,na akord-nie trzeba tłumaczyć raczej nikomu,ale powiem krótko dla tych co nie wiedzą,ile zrobisz tyle zarobisz.Nie raz pojawialy sie pretensje że ktoś robi czegoś mało,a może wiecej,ale wtedy pojawa sie strach ze strony pracownika, że może mu zostać obniżona stawka jeśli zrobi czegoś za dużo,więc nie ma co się dziwić że każdy chce miec tą swoją "normę" dzienną której sie trzyma. Czasami coś nie wychodzi ,pojawiają sie problemy przy pracy i nie zawsze zrobi sie tyle ile ktoś by chciał.
Praca,na profilarkach.Trzeba pilnować towaru,mierzyć,sprawdzać prostość elementu itp.Ustawianie maszyn, przestawianie na inne elementy,robota fajna ale nie doceniana w żaden sposób.Czy nie można pewnych rzeczy premiować?Przychodzą nowi bez żadnej wiedzy,a nowego trzeba przyuczyć i kto to robi...?Ten który ma już większe doświadczenie na profilarce.Nie ma serwisu od wszystkich rzeczy czasami drobne naprawy robi operator.Troche wychodzi,że każdy jest od wszystkiego.
Dwie zmiany,dwie ekipy,a zamiast grać do jednej bramki,to strzelali by sobie gole nawzajem.Rywalizacja pełną parą.Robi się wyścig tak naprawdę o co?O nic! Gdzie w tym wszystkim współpraca,rozmowa ze swoimi zmianami?
Inflacja poszła w górę,ceny coraz wyższe:paliwo,artykuły spożywcze, chemia...,a tu z wypłatami stoi się w miejscu. Pracuje się każdy wie ile godzin, niektórzy na dwie zmiany i szału nie ma z wypłatami.Ale każdy,który poszedłby się zapytać o godną podwyżkę,to boi sie usłyszeć,że jak mu nie pasuje to niech sie zwolni,nie ma co ukrywać,takie fakty.Nie będę wspominać o ostatniej "podwyżce" co była nam dana,raczej dodatek do wypłaty,mało co odczuwalny.
Wniosek według mnie jest jeden,lepiej raczej nie będzie.
Zapoznałem sie z regulaminem strony i mam nadzieje że niczego w nim nie złamałem, przedstawiłem wszystko ze swojego punktu widzenia nie obrażając nikogo,nie ujawniając imion i nazwisk, wysokości płac,godzin pracy,numerów telefonów itp.Starałem poruszyć się tematy gdzie według mnie jest widoczny jakiś problem,tematy świeże i nie tylko.
Również wiem,że opinie negatywne mogą być szybko stąd zdjęte ale czy napisałem coś niezgodnego z prawdą?Myśle że nie.Wyrażam po prostu swoje zdanie.
Cóż wiadomo że pracodawca nie chce żeby cos takiego pojawiało sie na temat jego firmy,ale choćby nawet to przeczytał mam nadzieje że da im coś ta wypowiedź do myślenia i spojrzą na to nielekceważąc tego wpisu,a jesli nie to trudno,nikt żadnego wpływu na to nie ma.
Wiedzcie,że nie jest idealnie, ludzie się lubią,fajnie się każdemu pracuje z kolegami czy koleżankami,ale atmosfera troche sie popsuła.Ludzie z różnych działów ze sobą rozmawiają i mówią sobie o problemach jakie widzą przy swoich wykonywanych pracach,dlatego taka moja wypowiedź na tematy poruszone wyżej.Mam swój staż w tej firmie i widziałem jak dużo osób się tam przewinęło.Zawsze szkoda takiego,który swoim doświadczeniem wnosi coś dobrego do firmy ale decyduje się odejść.
Czy ktos podzieli moje zdanie ,to już każdy interpretuje na własny sposób.Nie wypowiadam sie za wszystkich,mówię o tych rzeczach ze swojego punktu widzenia.Może jest ktoś,kto widzi jeszcze jakis problem, może jest ktoś co go nie widzi...A czy ktoś się jeszcze tu wypowie?...Chętnie poczytam.Tyle ode mnie dziękuję za uwagę.