Polcode Sp. z o.o.

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 25 ocen.

Opinie o Polcode Sp. z o.o.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Polcode Sp. z o.o.

Iwona
użytkownik zarejestrowany

Czy opowiecie o swoich doświadczeniach związanych z pracą w firmie Polcode Sp. z o.o.? W jakich godzinach pracujecie? Czy jest możliwość pracy zdalnej? Jeśli tak to na jaką umowę można pracować zdalnie? Dzieląc się tymi informacjami pomagacie osobom, zastanawiającym się nad aplikowaniem do firmy.

Iwona
użytkownik zarejestrowany

Firma Polcode Sp. z o.o. aktualnie poszukuje pracownika na stanowisko PHP Symfony Developer. W ofercie zaznaczyli, że mają do zaoferowania umowę o pracę: 4000 - 6000 zł brutto, umowa o dzieło lub B2B: 4500 - 8000 zł + VAT (do negocjacji). Czy ktoś aplikuje?

Pan Klawiatura
@Iwona 22.09.2017, 16:05
Firma Polcode Sp. z o.o. aktualnie poszukuje pracownika na stanowisko PHP Symfony Developer. W ofercie zaznaczyli, że mają do z...

Przecież to są śmieszne pieniądze dla specjalisty, do tego jeszcze inwigilacja pracowników, przecież to są jacyś Janusze biznesu :P A według przepisów prawa pracy, osobie pracującej przy komputerze przysługuje 5 minut przerwy po każdej godzinie pracy, czyli teoretycznie na 8 godzin jest to 40 minut, z tym, że nie można wykorzystać tego zsumowanego czasu za jednym razem.

Iwona
użytkownik zarejestrowany

@X czy pracownik nie ma prawa do przerwy? Z tego wynika, że nie. A każdemu należy się taka przerwa. Warto porozmawiać o systemie z pracodawcą. Zachęcam do pozostawiania opinii o pracodawcy. To ważne informacje, które są pomocne dla osób, które myślą nad przyjęciem się do firmy.

X
@Iwona 06.09.2017, 14:09
@X czy pracownik nie ma prawa do przerwy? Z tego wynika, że nie. A każdemu należy się taka przerwa. Warto porozmawiać o systemi...

@Iwona 1. Zgodnie z Kodeksem pracy pracownikowi przysługuje tylko 15 minut przerwy dziennie, nie każdemu to wystarcza. 2. Tylko część pracujących dla tej firmy to pracownicy w rozumieniu Kodeksu pracy, mikroprzedsiębiorcom wykonującym zlecenia na faktury i zleceniobiorcom wykonującym zlecenia na umowy o dzieło żadna przerwa nie przysługuje.

Iwona
użytkownik zarejestrowany

@K.S. Artykuł dostępny jest tylko dla prenumeratorów Wyborczej. Czy dotyczy pracy właśnie w tej firmie, czy też mówi ogólnie o pracy w IT? @Jakub piszesz o możliwościach rozwoju jakie dała Ci praca w Polcode. Mógłbyś powiedzieć o nich coś więcej?

X
@Iwona 11.07.2017, 12:59
@K.S. Artykuł dostępny jest tylko dla prenumeratorów Wyborczej. Czy dotyczy pracy właśnie w tej firmie, czy też mówi ogólnie...

@Iwona W tej właśnie firmie trzeba zainstalować program śledzący, który wymaga aktywności w każdych 10 minutach; z tego powodu w praktyce pracuje się np. 8 i pół godziny, aby nadrobić przerwy na kawę, jedzenie czy coś innego.

Jakub

Stunkęło mi właśnie 4 lata pracy w Polcode (zdalnie). Osoby piszące tutaj wspomonają o aplikacji "kapo" która robi screeny. Powiem wam tak: jeśli jesteście uczciwi nie ma żadnego powodu by się bać tej aplikacji. Jak dotąd jest to najlepsza firma w jakiej pracowałem, pod względem jakości projektów, podejścia do pracownika, możliwości rozwoju oraz zarobków, a mam na koncie już ponad 10 lat pracy w różnych firmach zajmujących sie tworzeniem oprogramowania.

K.S.
@Jakub 28.03.2017, 15:56
Stunkęło mi właśnie 4 lata pracy w Polcode (zdalnie). Osoby piszące tutaj wspomonają o aplikacji "kapo" która robi sc...

http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,21541795,wysnione-zycie-programisty-ile-zarabia-sie-w-it.html "Na komputerach zainstalowali program, który śledził ruch myszki i co 10 minut robił zrzut ekranu, żeby wysłać do klienta. Jeśli chciałem pójść po kawę i do łazienki, musiałem to zrobić w ciągu 10 minut, w międzyczasie podbiegając do biurka przesunąć kursor."

Iwona
użytkownik zarejestrowany

Ostatnio firma poszukiwała osoby na stanowisko Marketing Specialist. Ktoś z Was aplikował? Chętnie usłyszymy coś więcej na temat tego jak wygląda w firmie proces rekrutacji.

derek
użytkownik zarejestrowany

mam nadzieję że od tamtego czasy stawki poszły w górę

anonim
użytkownik zarejestrowany

(usunięte przez administratora)

x

I dobrze liczysz, 10 k to stawka dla programisty z doświadczeniem we frameworkach, ale, jak już powyżej wspominano, raczej nie w Polcode... O realnej stawce było powyżej we wpisie m - 2015-11-02 10:41:27

Darek

Łatwo się dostać. Wystarczy chcieć być białym murzynem za 10$. Oni zarabiają na tobie 30$ nie kiwając palcem. Tak to działa. Jak jesteś doświadczonym programistą to nie zniżysz się do tego, musisz cenić swoją wiedzę zdobywaną przez lata nauki i pracy po kilkanaście godzin dziennie. Po to był ten wysiłek. Jest kilka (ca. 3-5) firm, które stale szukają programistów i kilkanaście firm rekrutacyjnych. Wszystkie działają w ten sposób. Programista to ostatnie ogniwo w łańcuchu pokarmowym, który musi wykonać całą robotę, dać sowicie zarobić pośrednikom takim jak Polcode, a sam dostaje resztki, i tyle tylko by miał siły dalej garować. System jak w obozie hitlerowskim. Więc ceniący się fachowiec, odpada w przedbiegach bo firma nie ma na nim wystarczającego zarobku. Jest tak jak napisał kolega wyżej, traktowany jest jak ściera do podłogi. Gorzkie, i to się nazywa kapitalizm. Dodać wypada, kapitalizm w polskim wykonaniu. Jest na to rada: założyć własną firmę, i zarabiać 40$/h, bez stojącego kapo nad głową. Czego wam wszystkim życzę. A tak ludzie właśnie robią.

x
@Darek 25.04.2016, 23:02
Łatwo się dostać. Wystarczy chcieć być białym murzynem za 10$. Oni zarabiają na tobie 30$ nie kiwając palcem. Tak to działa. Ja...

@Darek "Jest na to rada: założyć własną firmę, i zarabiać 40$/h, bez stojącego kapo nad głową. Czego wam wszystkim życzę. A tak ludzie właśnie robią." - to nie takie proste, ja w życiu zawodowym próbowałem zarówno freelance, jak i pracy w różnych firmach (także w Polcode) i wolę to drugie, bo mogę się skupiać na robieniu tego, co chcę robić, zamiast zajmować się szukaniem klientów, ustaleniami formalnymi, rozliczeniami... Co nie zmienia faktu, że w Polcode rzeczywiście mało płacą, szczególnie doświadczeni programiści zarabiają wyraźnie mniej, niż u konkurencji - ale nikt nie jest "traktowany jest jak ściera do podłogi", przeciwnie, atmosfera jest bardzo fajna, a struktura płaska.

x
@Darek 25.04.2016, 23:02
Łatwo się dostać. Wystarczy chcieć być białym murzynem za 10$. Oni zarabiają na tobie 30$ nie kiwając palcem. Tak to działa. Ja...

@Darek "Jest na to rada: założyć własną firmę, i zarabiać 40$/h, bez stojącego kapo nad głową. Czego wam wszystkim życzę. A tak ludzie właśnie robią." - to nie takie proste, ja w życiu zawodowym próbowałem zarówno freelance, jak i pracy w różnych firmach (także w Polcode) i wolę to drugie, bo mogę się skupiać na robieniu tego, co chcę robić, zamiast zajmować się szukaniem klientów, ustaleniami formalnymi, rozliczeniami... Co nie zmienia faktu, że w Polcode rzeczywiście mało płacą, szczególnie doświadczeni programiści zarabiają wyraźnie mniej, niż u konkurencji - ale nikt nie jest "traktowany jest jak ściera do podłogi", przeciwnie, atmosfera jest bardzo fajna, a struktura płaska.

anonim
użytkownik zarejestrowany

(usunięte przez administratora)

Pan XYZ

@kuropatwa (usunięte przez administratora) chyba o "Graphic Web Designer" chodzi. Firma jak każda, wiadomo że najbardziej aktywni są Ci, którzy czują jakiś żal do firmy...

X

Zalety: - dla programistów możliwość pracy zdalnej, - ciekawe zlecenia dla zagranicznych klientów, - duży zespół fajnych ludzi. Wady: - niskie zarobki, - zatrudnienie na umowę śmieciową (bez okresu wypowiedzenia, bez płatnych urlopów, składek emerytalnych, chorobowych, zdrowotnych - lepiej nie zachorować). ----------------------------------------------------------------------------- @Mariusz - "szpieg" robiący zrzuty ekranu i sprawdzający czy pracujesz jest standardem przy pracy zdalnej, nie tylko w tej firmie. Z niskimi zarobkami i marnymi "benefitami" masz rację. @w sumie - programistów Polcode poszukuje ciągle, szczegóły znajdziesz na www. @m - może zabrakło ci innych niż ściśle programistyczne umiejętności np. skutecznego porozumiewania się po angielsku? W temacie marnych zarobków masz rację, choć twoje 7000 b2b to i tak dobrze jak na tę firmę. @maniek - nie dają multisporta, tylko dofinansowują (choć może ten kierownik sprzedaży będzie miał lepiej).

m

pracowalem kiedys w tej firmie - na poczatku wyglada niby fajnie, ale popracuj tam dwa trzy miesiace i zobaczysz ze ta firma to jedna wielka kupa. bedziesz musial pracowac z zainstalowanym programem ktory robi ci screeny, liczy ilosc klikniec na klawiaturze oraz ruchy myszka. nie polecam nikomu kto sie szanuje. beda sie usmiechac, grac bardzo w porzadku a po czasie wymysla ci milion powodow ze niby nie jestes im potrzebny. wielka rotacja pracownikow. i zeby mi tu ktos zaraz nie powiedzial ze jestem studentem sorry ale jestem glownym programista u siebie w firmie i w poprzednich rowniez - nikt nigdy nie narzekal - oprocz polcode. i zarobki marne! przy b2b max 7000zl netto przy czym nie zapominajcie ze zus sami musiecie oplacic, podatek dochodowy odprowadzic itd - i jeszcze szpieg na kompie. przy takim modelu wspolpracy powinni placic duzo wiecej. nie polecam nikomu.

Mariusz

Firma dla licealistów ze wsi z neostradą. Na rozmowie panie ktora nie kuma bazy zadaje pytanie z teorii. Dopiero na końcu sie dowiadujemy o nistkich zarobkach i o tym ze instaluja szpiega w systemie ktory robi zdjecia i sprawdza czy ruszasz myszka. Dziecinada. Ludzie nie psujcie rynku - nie zatrudniajcie się w takich firmach. Multisport/lekarz i systematyczne wyplaty to nie benefit tylko norma.

Dominik

Polcode to duża firma i mają już wypracowane pewne sposoby rekrutacji, które widocznie się sprawdzają. W jednych osobach widzą potencjał a w innych nie i to jest ich prawo do oceny. Ja niestety się nie dostałem ale przynajmniej widzę, że coś się w Polsce zmienia i chociaż studenci mają większe możliwości. Warsztaty przeprowadzone profesjonalnie i bardzo przyjaźnie.

Marek

Polcode rozmowa kwalifikacyjna - na początek dzwonią umawiają się z tobą na Skype na rozmowę - gdzie pracowałeś co robiłeś czym się pochwalisz - choć nie wymagają portfolio to musisz im opisać jakiś projekt hehe, oczekiwania finansowe choć i tak ustalone z góry, model rozliczeń up, b2b, potem rozmowa po angielsku opowiedz o sobie...twoje słabości, twoje osiągnięcia blee flaki z olejem, potem innego dnia kolejna rozmowa i zadanie z technicznym co ma kartkę gotowca co ma robić gadka szmatka da Ci coś do rozwiązania masz ileś czasu..lub udostępniasz ekran skype i robisz przy gościu możesz odmówić bo jest to stres i to nie znaczy ze nie potrafisz no i potem decyzja parę dni później dzwonią i mówią ze zostałeś przyjęty.Ogólnie nie wiadomo jak oceniają twoje zdolności w sumie wywalone mają gdzie pracowałeś, abyś dobrze gadał angielskim ble ble yes yes of course, kolejna techniczna rozmowa to zupełne nieporozumienie bo jak masz doświadczenie to tak jakby oni nie wiedzieli o tym i masz książkowe pierdymały. W ogóle z HR jest okey ale zamiast dać człowiekowi gotowy skrypt szukaj błędów albo przesyłam test 20 pytań quiz jeśli wynik większy niż 80% przechodzisz. Generalnie muszę powiedzieć, ze jak tak to biorą studentów płacą im choć nic nie potrafią i potem zatrudniają ale jak ktoś ma doświadczenie to jakby ścierą był. Oczywiście nie wytłumaczą Ci jak oceniają twoja osobę i to jest minus potem masz odpowiedzi od HR już po drugiej rozmowie (razem dwie hr + tech)na email - poniżej oczekiwań, nie spełnia naszych wymagań, gratuluje przeszedł pan kwalifikację, zapraszamy do biura celem podpisania umowy. No możecie czuć się jak tępe wałki a oni nawet wam nie powiedzą co wychodzi źle o ile źle:) Ale to tylko ludzie trzeba ich pytać ciągnąć za język bo za to im płacą. Przed rozpoczęciem rozmowy warto zapytać jak będzie przebiegała i poprosić o szczegółowe opisanie jak będzie wyglądać ocena.

tolek

Oczywiście narzekają ci, których do roboty nie chcieli a to raczej miejsce na wypowiedzi pracowników ;) Porządna firma, przede wszystkim stabilna i z jasną przyszłością. Wypłaty zawsze na czas, luźna atmosfera, pracownicy traktowani są jak ludzie, a klienci z zagranicy to zupełnie inny poziom niż polskie janusze.

Afrodyta
@tolek 09.06.2015, 23:12
Oczywiście narzekają ci, których do roboty nie chcieli a to raczej miejsce na wypowiedzi pracowników ;) Porządna firma, przede...

"...a to raczej miejsce na wypowiedzi pracowników..." Może jeszcze z określonym stażem, konkretną technologią i kolorem wlosów? GoWork jest miejscem do wypowiadania się i pracowników i osób biorących udział w rekrutacji. Każda informacja - choć zawsze subiektywna - w jakiś sposób opisuje firmę i daje jej obraz. Komentarz napisałam nie tylko z własnych doświadczeń ale i innych osób, które brały udział w warsztatach i miały lub nie miały kontaktu z działem HR. Mimo wszystko życzę powodzenia bo wiem, że nigdzie nie jest idealnie.

Afrodyta

Firma z dziwnym podejściem. Niby potrzebują pracowników a przesadnie wybrzydzają przy rekrutacji. Niby szukają solidnych a wybierają tych, którzy na warsztaty nawet sprzętu nie skonfigurowali a wszystko było opisane dużo wcześniej. Nie rozumiem o co chodzi.

H

Zdajemy sobie sprawę, że firma kontaktuje się tylko z wybranymi osobami ale byłoby na prawdę miło gdyby została wysłana wiadomość zwrotna z informacją co poszło nie tak aby w przyszłości mieć więcej szczęścia.

Zostaw opinię o Polcode Sp. z o.o. - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Polcode Sp. z o.o.