Ochnik

Łódź - Ochnik
Poznań - Ochnik
Radom - Ochnik
Suwałki - Ochnik
Szczecin - Ochnik Sp. z o.o.
Warszawa - Ochnik
Wrocław - Ochnik

3. Opinie o pracodawcach Garwolin
  5. Opinie o Ochnik S.A.

Opinie o ochnik.com - OCHNIK S.A. w Garwolin

Nie przegap nowości o Ochnik S.A.!

01.03.2023 23:55

Piszę jako doradca. Ilość obowiązków nieadekwatna do wynagrodzenia. Od nowego roku podwyżka której po wypłacie nie zauważył nikt. Oczywiście aneksów do umów nie ma do dziś. Brak szacunku do pracownika. Firma ciągle tłumaczy się tym, że wszystko jest drogie. Szkoda, że każdy z nas to odczuwa. Produkty coraz gorszej jakości co skutkuje coraz częstszymi reklamacjami, które często nie są uznawane. Oczywiście przed klientem tłumaczy się doradca. Ilość obowiązków za tak niskie wynagrodzenie zmusiły mnie do poszukiwania innej pracy. Zdecydowanie nie polecam.
    Po trupach do celu

22.09.2022 08:47

Ochnik sieć sklepów w Polsce sprzedają najgorszy bubel jaki może być na rynku. Jakość ubrań, kurtek,torebek na poziomie ,,0" Problem z gwarancją,reklamacją, w ogóle nie akceptują gwarancji,reklamacji. Zawsze w opinii piszą, że to wada z użytkowania przez klienta. Nie ma zwrotów. Infolinia nie działa, nie odbierają telefonów (standardowa procedura Ochnika nie odbierać telefonów i mieć klienta w dupie) Ludzie omijajcie szerokim łukiem sklepy sieci Ochnik. Przy zakupie towaru jakiego kolwiek są bardzo mili i kłamią w żywe oczy jaki to jest dobry towar. Ogólnie tandeta. Jeśli dochodzi do reklamacji mają klienta w dupie,są bardzo wulgarni oraz bezszczelni. Nie uwzględniają, żadnej reklamacji. Zawsze wina po stronie klienta. NIE POLECAM ZAKUPÓW W SIECI SKLEPÓW OCHNIK POPELINA TOWAR
    Joli

24.12.2022 21:44

Jak to nie ma zwrotów? Oczywiście, że są. Zarówno w salonie stacjonarnym, jak i w sklepie internetowym można oddać zakupiony towar. Należy tylko przestrzegać konkretnych terminów. Nic więcej.
    Klientka

17.02.2023 11:59

Zgadzam się w 100% z tą opinia, właśnie toczę spór z sklepem Ochnik, który niestety skończy się w sądzie.
    Marzena

13.02.2023 14:31

Galeria Świdnicka obsługa tragedia. Wiecznie skrzywione i nie miłe. Lepiej tam nie wchodzić.
    Kris

09.02.2023 09:29

Ta firma może kiedyś była ekskluzywna dzisiaj tacy wyrobnicy jak kiedyś na targu. A reklamację wołają o pomstę do nieba. Czekam miesiąc na naprawę kurtki w środku zimy i Pani w sklepie powiedziała że nie jakiegoś terminu ustalonego śmiech na sali.
    Inka

08.02.2023 16:30

Dramat. Pisałam odręcznie list do firmy Ochnik. otrzymałam tę samą frazę co wszyscy poszkodowani - reklamacji nie uwzględniono - za to szybko zaproponowano naprawę - odpłatnie. Towar - płaszcz ewidentnie z kiepskiej skóry, ktoś napisał - papierowej i trafnie. NIe warto! Nie za takie pieniądze. Szczerze odradzam zakup czegokolwiek w Ochniku.

01.02.2023 15:43

w lipcu 2022 r. zakupiłam w Ochniku płaszcz. Cena bliska 1400 zł. Po trzech miesiącach chciałam zapiąć guzik przy rękawie - skóra a raczej papier odszedł całym płatem. Zajrzałam w dziurę i ze zgrozą stwierdziłam, że to "papier". Zareklamowałam produkt. Na odpowiedź czekałam ponad 3 tyg. Reklamacji nie uznano. Kazali zapłącić 60 zł za naprawę i 20 zł za kuriera. Nie zgadzałam się z tym. Chciałam dodzwonić się do firmy. I tu UWAGA! nikt, nigdzie nie odbierał. Kilkanaście połączeń w przeciągu kilkunastu dni. Nikt nie odebrał. Cwane zagranie, przekikerowywało mnie na drogę meilową. No i się zaczeło! Pani w Ochniku nie potrafiła odpwoiedzieć na 3 proste pytania: co musi się zadziać, żeby reklamację uznano? Jaki rodzaj zniszczenia, uszkodzenia? kolejne: dlaczego pod oficjalnie podanymi numerami telefonów nikt nie odbierał ( posiadam historię połączeń i ostatnie: dlaczego mam płacić łącznie 80 zł skoro wczesniej wydałam 1400 zł na pergamin? W odpowiedziach - zdarta płyta. Na płaszcz czekałam blisko miesiąc. Okazało się, że mój płaszcz pojechał kurierem do Poznania, czyli 300 km ode mnie. Znów pytania do Ochnika i co? Zablokowali moje meile. Drodzy czytelnicy, proszę, nie kupujcie tam ubrań - żadnych! Mąż zamówił spodnie - pierwsze założenie i guzik w dłoni. Takiej tandety nie kupię już nigdy więcej.
    Eko

06.02.2023 09:23

To prawda też kupiłam płaszcz po miesiącu rozprul si na szwach. Ni polecam

08.05.2020 14:56

Ania

01.02.2023 01:52

Zgadza się

01.02.2023 18:12

Brawo! Trafione w sedno. Mam ten sam problem.
    Już były pracownik

30.11.2022 19:37

Pracowałam w oddziale Zielonogórskim. Kierownictwo bardzo młode i podczas rozmowy z kierowniczka o pracę dowiedziałam się że można zarobić nawet 3 tys jednak wypłata była mniejsza. Ktoś kto jest kierownikiem powinien to raczej wiedzieć bo jak tego nie wie to chyba nie nadaje się na to miejsce. Zastępca kierownika po podstawówce to chyba nie świadczy dobrze o firmie i o tym że już nikt tak nie chce pracować za takie kwoty. Atmosfera dobra ale co z tego. Ja idę do pracy żeby zarobić pieniądze ból pleców do dziś nie polecam tego miejsca pracy a minął już miesiąc prawie od zwolnienia.
    Anna

10.01.2023 22:01

Chyba sama Pani jest po podstawówce, że tak to Pani wychwala. Ale oczywiście zgadzam się z Panią. Jednak takie praktyki nie świadczą dobrze o firmie i jej poziomie.
    Anka

13.01.2023 01:19

Mika

06.01.2023 20:58

Jeszcze pracuje w tej beznadziejnej firmie ale już niedługo. To prawda co chodzi o wynagrodzenie, do najniższej krajowej dorabia się premią! Kiedyś dziewczyny zatrudniane były z jakimś doświadczeniem, pracowite, obrotne ,super kontakt z klientem. Teraz kto popadnie niestety. Produkty coraz gorszej jakości. Fundusz socjalny-śmiech na sali! Nie polecam pracy za tak marne grosze, w zamian za bardzo ciężką pracę, nie warto, szkoda zdrowia.
    Ola

08.01.2023 23:01

Fundusz socjalny tylko dla nieporadnych życiowo.. Kwota jaką dostaniesz zależy od miesięcznych dochodów na członka rodziny licząc rok poprzedni.
    Thetruthmatters

27.12.2022 19:40

Czytając Wasze opinie na temat pracy w Ochniku to mam dużo myśli. Niektórym przydałby się solidny słownik naszego, jakże pięknego języka. Niektórym trochę ruszenia głową, może załączy się ten móżdżek, który posiadacie. To prawda w sklepie jest bardzo dużo pracy, ale po to jest zespół i dobry kierownik, aby zadania podzielić. Piszecie, że macie problemy z urlopem i przerwą… to chyba nigdy nie pracowaliście dla firmy w której słowo „urlop” bądź „przerwa” jest nieznane. Ja dla takiej pracowałam i mam porównanie. Trzeba się szybko uczyć to fakt, jeżeli nie przyswajacie wiedzy szybko to nie jest praca dla Was. Takie są realia, w każdej pracy będą tego wymagać. Firma nie daję na ubrania? Dziwne… bo są projekty w których można wziąć udział i wyznaczone towary w sezonie sobie zakupić - jeżeli macie taką potrzebę. Większość Waszych opinii tutaj jest naładowane jadem bo macie/mieliście jakieś zgrzyty z przełożonymi. No taki pech, takie jest też życie bo jesteśmy tylko ludźmi i czasem trafimy na nieodpowiednie osoby. W takiej sytuacji po prostu trzeba szukać innej pracy, a czasem nawet zrobić własny rachunek sumienia, a nie strzelać jadem na wszystkie strony. Firma dba o pracownika, są szkolenia, są benefity. W tej pracy po prostu trzeba od siebie wymagać, ale też można na tym zyskać.
    Thetruthmatters

06.01.2023 19:56

Wypraszam sobie… tak jestem zadowolona z pracy bo wiem gdzie pracuję i po co do tej pracy przychodzę. Przychodzę pracować i zarobić, a z opinii które przeanalizowałam wynika, że większość z nich pisana jest z jadem do swoich przełożonych. Proszę czytać ze zrozumieniem, a najlepiej przeczytać dwukrotnie moją pierwszą wypowiedź bo jestem w stanie zauważyć, że czytanie ze zrozumieniem to dla Pani problem…z całym szacunkiem :) przerwa w Ochniku jest dla mnie czymś normalnym bo mam normalną przerwę, która mi przysługuje i mam normalny urlop, który tez mi przysługuje. Tak jak Pani napisała każdy może napisać swoją opinie jest to wolny kraj, ale niech te oponie opierają się na prawdzie. Wyrozumiałości? Większość osób, które się tutaj wypowiedziało chyba nigdy nie pracowało w handlu i najwidoczniej nie maja takiego porównania. Do pracy w Ochniku przychodzi się po to, aby wykonywać obowiązki, które zostaną nam powierzone - nie siedzieć za kasą i ładnie się uśmiechać. Każda praca taka jest, w każdej pracy jest coś co nam nie będzie pasowało. Tak jak napisałam wcześniej w Ochniku jest dużo pracy i tutaj się zgodzę. Nigdzie nie napisałam, ze 100% negatywnych opinii jest nieprawdziwa, z niektórymi mogę się zgodzić. Niestety większość jest oparta na nienawiści. Pozdrawiam

07.01.2023 02:08

Ciężko pracowałam w Ochniku, ale to mi nie przeszkadzało.Niestety miałam pecha, ponieważ dostałam się do salonu gdzie pewna osoba ma dużo jadu.Coz nie każdy może pracować z takim człowiekiem.Dziewczyna, która pracowała przede mną też nie wytrzymała.

06.01.2023 18:43

Kupiłam skórzany płaszcz. Długi, drogi....i po 4 miesiącach okazało się, że byle jaki. Przy próbie zapięcia guzika przy rękawie, skóra wraz z guzikiem starła się jak papier. Została mi w ręku. Analogiczna sytuacja zadzieje się lada moment z drugim rękawem. Postanowiłam więć złożyć reklamację, której nie uwzględniono. Co musi się stać, żeby takową reklamację potraktowano poważnie? Przecież to był papier, nie skóra. Mąż dostał spodnie - na wejściu odpadł metalowy guzik - napa. Tygodniami czekał na zwrot pieniędzy. Nikt w rzekomo poważnej firmie, nie odbiera telefonów. W żadnym z działów. Kiedyś kupiłam kurtkę z TOMSKÓR i zawsze będę tam wracać. Proszę, nie kupujcie tam ubrań. Mało, że kosztowne to kiepskie. A klienta potem zbywa się i ignoruje. A ta jedna gwiazdka jest tylko dlatego, że było to pole obowiązkowe.
    Ania

21.12.2022 01:12

Niestety wszystkie negatywne opinie, to wszystko prawda . Najgorsza firma w której miałam okazję pracować . Nie szanują pracownika . Nie doceniają go tylko krytykują .Jest bardzo dużo pracy ( codzienne dostawy,przeceny,zmiana VM,ogarnianie sklepu , sprzątanie, przeżuty między sklepowe,odbieranie telefonów od klientów, wieczne odpisywanie na e-maile ) wiadomo,że wszędzie trzeba pracować i lekko nigdzie nie ma ale wierzcie Mi z takim czymś nie spotkałam się nigdzie . Magazyn jest zawalony towarem,drogie kurtki ściśnięte tak,że nie można znaleźć rozmiaru którego poszukuje klient . Towar jest bardzo słaby i wadliwy . Ceny nie adekwatne,do jakości . Bardzo często zdarzają się reklamacje klientów czemu wcale się nie dziwię . Powinniście przeczytać opinie o pracy w Ochniku,żeby wiedzieć na co się świadomie decydujecie . Ja zakończyłam przygodę z tą firmą i cieszę się z tego,bo jestem zdrowsza . Teraz pracuje w miejscu w którym szanuje się pracownika i docenia jego starania a nie tylko ciągle krytykuje. Kierownictwo w Ochniku jest młode i niekompetentne . Wyładowuje swoje frustrację w pracy ,na Bogu ducha winnych pracownikom . Firma oszczędza, na tym żeby wyszkolić pracownika jednak wymaga tego ,żeby jak najszybciej wszystko pojąć. W biurze Panie nie chciały pomóc w razie jakichkolwiek problemów. System ciągle się zwieszał i sprawiał problemy . Jeżeli chcecie tutaj pracować liczcie się z tym ,że stracicie dużo nerwów . Decyzja jednak należy,do Was ????
    Ja1974

31.12.2022 17:10

Witam Proszę o informację o dobrym pracodawcy z Pani tekstu Pozdrawiam
    Iwona

25.12.2022 01:17

Tandetne chociaż bardzo drogie ubrania i galanteria . Ceny ,to jakiś śmiech na sali . Jakość tych rzeczy niejednokrotnie gorsza niż u Pani,na bazarku . Klienci bezustannie przychodzili i reklamowali zakupy. Wielokrotnie reklamacja została odrzucona niby z powodu błędu użytkowania a prawda jest inna . My pracownice sklepu nie mamy wyjścia i musimy udawać przed klientami ,że rzeczy w Ochniku,to najwyższa jakość a później tłumaczyć się przed nimi gdy mieli pretensje , że źle ulokowali pieniądze kupując w tej firmie i że lepiej było iść do Chińskiego,na zakupy . Atmosfera w pracy nieprzyjemna . Szukam czegoś innego ,ale niestety do czasu kiedy nic nie znajdę muszę pracować w tej firmie . Nie polecam kobietki
    Zniesmaczona

23.12.2022 17:26

Jakiś czas temu byłam w salonie w Lublinie a dokładnie w Felicity. Pozatrudniali nowych sprzedawców, mam wrażenie że z pierwszej łapanki albo nie mieli wyjścia i zatrudnili byle kogo. Trafiłam na dziewczynę,która się uczy,(usunięte przez administratora). Dramat to mało powiedziane. Wciskanie na siłę aby tylko sprzedać i robienie z klienta mało rozgarniętego.
    Asia

22.12.2022 16:08

Jakość produktów sprzedawanych w tym sklepie jest żenująca. NIGDY WIĘCEJ , żadnych zakupów w tym sklepie!!!!!!!!
    Asia

08.12.2022 21:17

Proszę nie kupujcie towarów w sklepach OCHNIK! Przed siedmioma miesiącami zakupiłam w w/w sklepie walizkę na kółkach, które bardzo szybko się rozleciały. Odrzucono moje roszczenia( już ponad miesiąc próbuję dojść swoich praw), gdyż uszkodzenia, które powstały w czasie użytkowania nie podlegają reklamacji. Jeżeli zakupicie cokolwiek w tym sklepie , najlepiej schowajcie do szafy. Nie korzystajcie z nich, bo mogą się popsuć. Po prostu kpina z klienta. Pozdrawiam.
    ALEKSANDRA

07.12.2022 02:55

Czytajcie przed podjęciem zatrudnienia w tej firmie opinie pracowników,bo one nie biorą się z nikąd . Sama ,na własnej skórze przekonałam się,że nie jest tutaj tak kolorowo . Wysokie wymagania,nie ma żadnego przeprowadzonego szkolenia,od razu trzeba wszystko załapać . Jeżeli nie nauczysz się wszystkiego bardzo szybko ( a wiedzy trzeba mieć mega dużo,co jak gdzie w jaki sposób robimy w systemie ) to nie dasz rady . Nawet w umowie jest zawarty podpunkt,że pracownik musi bardzo szybko przyswoić wiedzę . Niestety ta firma oszczędza,na tym żeby zapewnić odpowiednie szkolenie . Wszystko,na rozmowie z regionalną wyglądało pięknie,zresztą wywarła na Mnie pozytywne wrażenie , później niestety czar prysnął . Kiedy któraś z Nas popełniła jakiś błąd,na kasie lub programie to komentowała ,że jesteśmy niekompetentne i nic nie wiemy . Błagam trochę wyrozumiałości ,po dwóch dniach pracy ciężko załapać wszystko. Na sklepie ciągle nerwy,bo kierownik wiecznie Nas poganiał . Kiedy zmęczone chciałyśmy iść,na przerwę żeby zjeść i napić się,to krytykowała że ,na takie rzeczy nie ma czasu. Bardzo dużo dostaw . Codziennie przerzucanie rzeczy,na inne sklepu lub do magazynu głównego . Niekończące się telefony z prośbą o przesłanie im kurtki, bluzki czy innego towaru bla,bla,bla . Kiedy się nie odbiera dziewczyny dzwoniły,do regionalnej . Nikt nie wiedział,że nie ma czasu,na to i że i bez tego mamy mnóstwo pracy,do tego wszystkiego wieczne , niekończące się e-maile ,na które trzeba było ,na bieżąco odpisywać a jeśli się tego nie robiło ,to trafiało się na czarną listę ,żeby jeszcze bardziej utrudnić nam pracę . Czytając komentarze po odejściu z tej firmy widzę,że pracownicy twierdzą, to samo co ja czyli musi być ,to normalne w tej firmie. Nie polecam tutaj pracy ,no chyba że nie macie innego wyboru a wiem,że czasami człowiek jest zmuszony,do tego ze względu na życiowe sytuacje .

07.12.2022 06:15

Chciałam tu opisać pracę w tej firmie, ale nie muszę bo wszystko się zgadza. Dodam jeszcze, że człowiek jest poniżany, a daje z siebie wszystko,ciężko pracowałam, a w zamian miałam krytykę i ciągle uwagi.nie polecam tej firmy, chyba że ktoś nie ma wyjścia.
    Obsługa klienta

30.11.2022 16:01

Nowo otwarty punkt w Bramie Pomorza Lipienice k.Chojnic...przyznam że jestem bardzo rozczarowana haniebnie niskim poziomem obsługi Waszego pracownika p.(usunięte przez administratora).rozumiem że może nie znać się na materiałach z czego wykonane macie produkty,natomiast to w jak niechetny sposób obsługuje,z jaką "łaską"podchodzi do klienta to już szczyt bezczelności...wygląda na to że pracuhe za karę bo inaczej nie można rego nazwać
    Justyna

03.12.2022 10:08

Z ciekawości weszłam na opinie o nowo powstałym sklepie. Aż mi się płakać ze śmiechu chce jak czytam tą opinię. Pani "Obsługo klienta", Pani ma jakiś emocjonalny problem ;) Po jednej wizycie w sklepie, po kilku spojrzeniach Pani Ewy taki wpis? Niesamowite jak zawistnym trzeba być. Właściwie ktoś kto nie ma sobie nic do zarzucenia nie podpisuje się "Obsługa klienta". Sklep jest od niedawna, jeśli pracownik pracował w innym asortymencie gdzie miał nabrać wiedzy? Oczekujemy doświadczenia, a nie pozwalamy na jego zdobycie. Tak łatwo przychodzi nam hejt. Dzieciom mówimy o tolerancji, przemocy w sieci i innych wzniosłych ideach a sami mamy z tym problem. Polecam techniki relaksacji i zająć się sobą. POMAGA;)
    Martyna

03.12.2022 23:47

Ludzie a Wy tak serio???....czy to teraz jakiś żart...Klient pisze na portalu opiniotwórczym przeznaczonym do wyrażania opinii o pracy w tej firmie jak i obsłudze klienta, który jak mniemam jest do tego przeznaczony,swoją opinię (nie wnikam jaka ona jest).Nagle mam wrażenie, że funclub p.Ewy czy jak jej tam odpala dynamit i się zaczyna:)dla mnie osobiście żenada, bo jeśli macie w swoim otoczeniu taką "Perełkę"sprzedaży to chwalcie ,miłujcie i uwielbiajcie również na forum ....ale pozwólcie ludziom napisać o swoich odczuciach...przecież nikt nie ubliża,nie obraża, nie ocenia dosłownie osoby,tylko postawę tu i teraz...
    Klientka

01.12.2022 08:59

Właściwa osoba na właściwym miejscu, piszę tu o P.Ewie.Uprzejma, miła,gotowa do pomocy, kompetentna. P.Ewo proszę się nie przejmować tymi negatywnymi komentarzami, ktoś poprostu Pani źle życzy.
    Ela

27.11.2022 21:37

Ta firmą,to prawdziwe nieporozumienie. (usunięte przez administratora),wymagania jak by płacili przynajmniej z 5 tysięcy . Ciągle dostawy, obowiązków wiele, kierowniczka totalne nieporozumienie. Zarozumiała i wyniosła kobieta,która zachowywała się jak by była najmądrzejsza,na świecie. Wydzwaniała,do pracowników,na wolnym dniu i darła się przez telefon nie dopuszczając pracownika do głosu . Niekompetentna osoba . Towar beznadziejny,bardzo wysokie ceny . Wizyty kierownika regionalnego częste i nerwowe,bo nigdy nie pochwaliła tylko zawsze miała muchy w nosie . Ciągle miała pretensje,że sklep ma małe obroty,że mało się staramy i że jak tak będzie ,to nas pozwalania . Nie zastanawiała się nad tym,że mało kto ma fundusze,żeby robić zakupy w tak drogim sklepie tym bardziej,że jakość towaru bardzo słaba. Codziennie robiło się przeceny i pełno dostaw chociaż towaru pełno,na magazynie i nie można było wetknąć tam szpilki. Panie z działu VM ,to księżniczki z ciągłymi muchami w nosie . Raz w miesiącu zmiana wystroju sklepu przez,co był bałagan na sklepie . Chora firma . Płacą grosze .

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Ochnik?

Kontakt - Ochnik S.A.

Stacyjna 8B 08-400 Garwolin

Branża główna: Moda, projektowanie

FacebookIconInstagramIconYoutubeIcon
    Rzeszow mh

18.09.2022 13:57

Zacznę od tego, że opinii nie pisze ze złośliwości, a raczej dlatego, że szkoda mi osób tam pracujących, pewnie liczą na to, że ktoś w końcu coś powie. Na samym początku wszystko ok. Cyrk zaczął się, kiedy osoba z pełnym etatem poszła na l4 ( do czego ma pełne prawo ale chyba niektórzy tego nie rozumieją).(usunięte przez administratora)twierdzi, że ma „fajną atmosferę” w zespole, nie wiem czy tylko udaje, czy naprawdę nie widzi jak jest. Osoby w pracy wiecznie zmęczone, ale kto by się tym przejmował. Najlepiej żeby jeszcze jedną osobę mniej było, bo i tak jest za dużo pracowników;) o tym, że nie zostanie mi przedłużona umowa dowiedziałam się z grafiku na przyszły miesiąc, w którym był już ktoś inny, tak samo jak moja poprzedniczka. O dziwo zostałam o tym poinformowana przez (usunięte przez administratora), ale tylko dlatego, że inna pracownica powiedziała, że tak raczej wypada, skoro i tak pewnie widziałam. Przy tej rozmowie, bojąc się o to, że nie będzie miał kto pracować przy zmianie, powiedziała mi jakie to referencje może mi wypisać. Jak widać nie jest to jednostronne.(usunięte przez administratora)Tak jak osobie przede mną. Szkoda dziewczyn, które są w porządku, ale tak już nie są traktowane. No bo skoro niektóre nie mają dziecka, męża, to jakie one życie prywatne mogą mieć? Chyba mogą być ciągle w pracy, prawda? A raczej zwalnianie innych pracowników nie należy do obowiązku eksperta. A podobno to regionalna wydaje takie polecenia. Jeśli manager nie ma odwagi przeprowadzić takiej rozmowy, to nie wiem czy jest na odpowiednim miejscu. Wskaźniki, wskaźnikami, ale są chyba rzeczy ważniejsze, jak widać zaniedbywane.
    User837364

18.09.2022 14:22

Zgadzam się z tą opinią. Pracowałam w tym samym salonie około pół roku temu. (usunięte przez administratora)pozostawia wiele do życzenia, dla pracowników oschła, wymądrzająca się i traktująca wszystkich z góry. Atmosfera w pracy gdy jest (usunięte przez administratora)a gdy jej nie ma diametralnie się różni, ponieważ z każdej strony wywierana jest presja na pracowniku. Przykładowa sytuacja: do sklepu wchodzi rodzina z dzieckiem niepełnosprawnym, i dziecko wchodzi i wychodzi ze sklepu cały czas, ponieważ jest to dla niego poniekąd zabawa gdy rodzice wybierają ubrania. Dla reszty zespołu było to zrozumiałe, że dziecko jest niepełnosprawne i należy to uszanować, ponieważ nie zawsze jest łatwo z takimi zachowaniami uporać się rodzicowi.(usunięte przez administratora)Czy to jest ludzkie podejście? Dla mnie jest niepojęte jak można coś takiego powiedzieć, widząc ewidentnie, że druga osoba tego nie rozumie. Po prostu koszmar. Na rozmowie rekrutacyjnej Pani (usunięte przez administratora)bardzo miła, wręcz zbyt miła-pytania rekrutacyjne o życie osobiste chyba nie są do końca na miejscu. Druga kwestia-sposób zwolnienia- o zwolnieniu dowiedziałam się patrząc w grafik na przyszły miesiąc, ktoś inny był wpisany w moje miejsce, o tym fakcie zostałam poinformowana w ostatni dzień pracy (29 dnia miesiąca) tekstem(usunięte przez administratora)
    Kubenz

25.11.2022 20:48

U Nas w Kubenz też tak robiła regionalna. Nie mówią do samego końca umowy czy przedłuża czy nie ponieważ jak coś nie wypali i nie znajdą na Twoje miejsce nikogo to zostajesz. Firmy dbają tylko o swoje interesy.... Taka jest brutalna prawda biznesu. Człowiek się nie liczy tylko kasa kasa kasa
    Paulina

24.11.2022 13:43

Zapomniałam jeszcze dodać,że w tej firmie nie ma czegoś takiego jak normalna przerwa,która przysługuje pracownikowi,na 12 godzin . Najlepiej,żeby wogole nie jeść i nie pić ( nie można było mieć nawet wody,za ladą ) za każdym razem ,żeby się napić trzeba było lecieć na zaplecze,co było naprawdę rzadkie . Wiecznie coś było ważniejszego . Kierownik wszystko donosił regionalnej . Wieczne problemy z programem sprzedaży . Wieczne wiadomości z innych sklepów,żeby zrobić im przeżuty towarów ,które mieliśmy na stanie . Kiedy nie odpisywałyśmy z braku czasu ,to dziewczyny dzwoniły,do nas na slużbowy telefon . Klienci ciągle przychodzili nie dość że reklamacjami to jeszcze że zwrotami przez,co była dodatkowa robota .
    Paulina

24.11.2022 13:05

Byłam pracownikiem tej firmy i nie polecam. Ciągle dostawy,przeceny i jeszcze wymagania , żeby na najwyższych poziomie obsługiwać klienta . Trzeba się im ciągle narzucać i być nachalnym czego firma wymaga,jednak klientom się,to nie podobało bo większość nie lubi ciągłych pytań sprzedawcy jak tam kurteczka,czy przynieść inny rozmiar i wciskanie im kitu jak,to pięknie się prezentują w ciuchach Ochnika, co nie zawsze było prawdą . Kierownik nerwowy i wybuchowy . Nie potrafił niczego nauczyć i na spokojnie wytłumaczyć . Atmosfera,na sklepie tragiczna wiecznie -coś nie tak . Towar słabej jakości coś chwilę ktoś przychodził coś reklamować przez,co sprzedawca musiał świecić oczami . Ceny kosmiczne nieadekwatne,do jakości.
    rozczarowana

18.11.2022 10:54

Kupiłam w tej firmie skórzane botki, po 3 założeniach złamał się obcas. Moja reklamacja została odrzucona. Nie warto tam kupować. Robią jednorazowe buty i nie chcą zwrócić klientowi pieniędzy.
    Jeszcze pracownik (doradca)

18.10.2022 09:18

Wszystkim którzy chcą się zatrudnić w firmie polecam czytać dokładnie umowę.. W ogłoszeniu wynagrodzenie opisują jako uwaga PODSTAWA plus PREMIA tylko nie zaznaczają, że ta postawa to nawet nie najniższa krajowa tylko płaca zasadnicza, która wynosi około 1700 zł plus premia. Wyszło na to, że do najniższej krajowej trzeba "dorabiać" sobie premią. Także czytajcie umowy !

15.11.2022 15:47

Do wczoraj Ewo Ci to nie przeszkadzało :) cóż takiego się wydarzyło, ze zmieniłaś opinie?

17.11.2022 16:08

I mówi to osoba która pisze 2 skargi i podszywa się pod klientów. To na twoja osobę jest kilka paragrafów… Kompromitujesz się moja droga… pamiętaj karma wraca, a w twoim przypadku to już ma sporo do nadrobienia… ps. ZaOferowany >oznacza złożyć ofertę, zaproponować kupno< ZaAferowany > całkowicie czymś zajęty< Poproś Mikołaja o słownik języka polskiego :*
    Niedoszły pracownik

27.06.2022 12:40

Od czego by tu zacząć? Hmm…zanim poszłam na rozmowę poczytałam sobie opinie byłych/obecnych a także niedoszłych pracowników i byłam przerażona. Jednak stwierdziłam, że zależy mi na pracy i chcę samodzielnie zderzyć się z rzeczywistością, która niestety okazała się równie szara i smutna co opinie, z którymi wcześniej się zapoznałam ;( Oferują umowę o pracę, ale chyba jednak nie do końca, bo nie do pomyślenia jest wynagrodzenie zasadnicze na umowie o pracę wynoszące 2000 zł BRUTTO/mies ???????? Wciskanie kitu kandydatowi, że jest to „jak najbardziej zgodne z kodeksem pracy” i „przecież my tak piszemy nasze umowy od zawsze” jest po prostu bezczelne i nie rozumiem jak można się czymś takim chwalić. W moim przypadku jedyna różnica w odniesieniu do innych opinii taka, że przynajmniej Pani, z którą miałam rozmowę przyszła i się nie spóźniła. No cóż, w tym wypadku zawsze to coś…
    gonzo

22.07.2022 07:57

Dziwne bardzo.
    Lola

13.11.2022 00:25

Nie takie są tam wynagrodzenia resztę trzeba ugrać premia jeśli wyrobi się plan sprzedaży.
    Mona

12.12.2021 15:17

Jestem już byłym pracownikiem tej firmy i nie polecam pracy w tym miejscu. Zaczynając od wypłaty, która w ogóle nie jest adekwatna do ilości obowiązków, kończąc na tym, że osoby z centrali i przełożeni nie mają za grosz szacunku i poszanowania dla sprzedawców. Wieczny problem z wzięciem urlopu, coraz większa liczba zadań i godzin, a pensja marna. Podobno nawet nie było premii świątecznej, co jest żałosne... Niektórzy kierownicy nie słyszeli w ogóle o czymś takim jak kodeks pracy, doba pracownicza itp. Wymagania co do wyglądu i ubioru, żeby obsłużyć klienta "na poziomie", ale jakim cudem skoro nie raz, nie dwa koszula została ubrudzona / porwana od kartonów, czy przy zmianie wizualizacji salonu itd... Poza tym skoro pracodawca tak wymaga określonego stroju to może warto za symboliczną opłatą dać dziewczynom po dwie koszulki firmowe i jedną parę spodni... Bardziej jest się pracownikiem fizycznym, styranym życiem niż sprzedawcą w salonie z "wyższej półki". Na koniec dodam, że segregacja na pracowników zaszczepionych i niezaszczepionych przy rabacie świątecznym jest OBRZYDLIWA!!!
    kosmosmyk

12.08.2022 10:08

dyskryminacja - zgłosić do PIP
    Była pracownica

24.10.2022 00:38

Wszystko niestety się zgadza. Po posprzątaniu salonu ( odkurzanie, mycie podłóg, luster, lad do kasowania, wytarcie kurzy z każdej półki na której eksponowane są torebki). Następnie ułożeniu wszystkiego rozmiarami i modelami, kończąc na przyjęciu dostaw, a w między czasie pakowanie wysyłek między salonami, robienie VM, przecenianie towaru i pilnowanie tego, aby nikt niczego nie ukradł, człowiek zwyczajnie nie ma jak obsłużyć profesjonalnie klienta, co jest niby priorytetem w tej firmie ????????????
    Klient

04.10.2022 20:34

To jest opinia o sklepie Internetowym. Nie zwracają pieniędzy za zwrócony towar. Nie raczą nawet wyjaśnić dlaczego.Nie odpowiadają na maile i telefony. Widać trzeba swoich należności dochodzić w Sądzie.
    tadeusz

03.10.2022 11:09

kiedy otwarcie sklepu firmy Ochnik w Sieradzu,czy określone bardziej bliższy termin i dokładniejszy!
    tadeusz

04.10.2022 16:34

bo nie otrzymałem odpowiedzi
    Dddddd

20.05.2022 16:38

Witam.Jestem pracownikiem tej firmy ale już zaczynam żałować że tu pracuję.Pracy mnóstwo,i czego byś nie zrobiła wszystko jest źle.masakra.szukam nowej.bardzo się zawiodlam na tej firmie.
    Mmm

03.10.2022 00:14

Niestety, muszę się z tym zgodzić.Wszystko co napisałaś to prawda. Bardzo dużo pracy, ciągle zmęczenie, atmosfera kiepska.Bardzo się rozczarowałam.
    Ochnikovelove

14.06.2021 09:16

Najpierw tło:Byłam pracownikiem firmy 4 lata, zaczęłam jako doradca klienta, awansowano mnie na kierownika po jakimś czasie, kiedy mój kierownik odszedł. Wcześniej pracowałam w 3 innych sklepach, także u polskich pracodawców, wiec jakieś porównanie mam. Przestałam pracować, bo nie chciałam już pracować w handlu, nie przez firmę. Opinia: jeśli trafi się na dobry zespół, to zgodnie z tym, co firma ma w wartościach jesteś traktowany godnie, zarówno przez współpracowników, jak i przełożonych. Z regionalnym zawsze można się dogadać, tak jak i z centralą, jeśli użyje się odpowiednich argumentów i szczerze rozpoczyna się rozmowę. Wynagrodzenia zarówno dla doradców, jak i kierownika rynkowe. Nie zarabia się mało, ale tez nie ma kokosów. Jako kierownik w małym, starym salonie w mieście, w którym są 4 salony zarabiałam więcej niż proponuje się pracownikowi biurowemu. Plany sprzedażowe są realne i uczciwe, zniżki na produkty tez są przyjemne. Firma oferuje dużo bonusów, m.in duży rabat na święta, duży rabat na odzież do pracy, multisporty, ubezpieczenie na życie, luxmed. Ilość obowiązków i pracy jest porównywana do innych sieci, kwestia organizacji i ułożenia sobie z zespołem systemu pracy. Wiadomo, że jak jest VM to bywa naprawdę ciężko, ale to kierownik musi mieć łeb na karku i grafik dobrze ułożyć, a w przypadku nieakceptacji przez regionalnego dobrze go uargumentować. Nigdy nie mieliśmy problemu z centralą, ani z naszymi prośbami do nich, ani z ich złym nastawieniem do nas. Tylko, że cały zespół wiedział po co przychodzi do pracy. Zatrudniliśmy się jako profesjonalna obsługa klienta i pracownik sklepu, więc po to do pracy przychodziliśmy, a nie na siedzenie za biurkiem i dłubanie w nosie. W zakresie asortymentu, sprzedawało się go nawet przyjemnie i większość bez większego zażenowania i tu dochodzimy do kwestii testów na które tyle narzekań. Jeśli na co dzień obcuje się z produktem i człowiek aby dobrze sprzedać musi coś o nim wiedzieć, to przygotowanie do testów jest praktycznie jednodniowe, a przydatne na cały sezon. Kwestia checklisty-serio narzekacie na to, że przełożeni oczekują, że w salonie będzie czysto, schludnie i zgodnie z wymaganiami firmy? Jak była wielka dostawa, albo VM wiadomo, że regionalny nie oceniał sklepu, ale w normalnych warunkach między klientami zawsze znajdzie się czas na zapięcie kurtki i podniesienie przewróconej torebki. Podsumowując, gdybym dalej chciała pracować w handlu byłabym Ochnikowi wierna, bo na lepszego pracodawcę, jak dotąd nie trafiłam.

17.11.2021 22:24

nie zgadzam się,że zarobki są "aż tak poprawne" za tyle czynności i nadto obowiązków płaca powinna być inna czyli wyższa ,Obsługa idzie do lamusa przy np. wysyłce towaru do np. centrali ,innych sklepów, przyjmowaniu reklamacji ,wydawaniu reklamacji i obsłudze internetowej którą sprzedawca rzekomego salonu ma obowiązek się zajmować.Kiedy ? ma salony sprzedawca zająć się tzw obsługą na poziomie.Jest to łapanka przy okazji,a może uda się sprzedać i zwiększyć swój wynik.Takie mam odczucie.Nie warto.Ręce są suche od klipsowania i rozcinania kartonów .EHH standardy troszku z epoki nie salonowej.A WYTYCZNE co do ubioru i reszty wyglądu pracownika również mijają się z celem.Pogrzeby są weselsze bo już nie (usunięte przez administratora) ...Nie polecam.

06.07.2022 20:08

Pracuje od kilku lat w Ochniku i jestem bardzo zadowolona z pracy
    Lkjjh

28.07.2020 12:45

Firma jedzie na wyrobionej wcześniej renomie. Zgadzam się z poprzednimi opiniami, że z roku na rok jest coraz gorzej. Towar jest jakościowo gorszy, standard pracy też. Obowiązków mnóstwo, płaca słaba. Mój poprzedni wpis został usunięty ale ja będę pisał dalej, bo prawda musi w końcu ujrzeć światło dzienne. Ochnik okrada pracowników. Do najniższej krajowej trzeba sobie dociągnąć premią od utargu, co jest chyba bezprawne. Kwota gwarantowana to też pic na wodę. Dział vm to żart, jakbyś nie zrobił zawsze jest źle a płacą za to coś grosze i uważają się za bardzo ważnych. Zawieszki z ceną ręcznie pisane to poziom mięsnego sklepu, a nie salonu ekskluzywnego. Wieczny ochrzan, a sami nie dają rady. Wstyd! Non stop dostawy, które ciężko obrobić. Czeklisty to też śmiech na sali. Przy tylu obowiązkach jakie narzucają salon ma lśnić, wskaźniki mają być niewiadomo jakie. Zgodzę się, że kto jest mądrzejszy spierdziela gdzie pieprz rośnie. Firma kłamie co do sytuacji z covid. Kondycja wcale nie jest zła, ale kłamią w żywe oczy i zabierają pieniądze pracownikom. Każą odrabiać godziny! Jakim prawem? Łapczywi ludzie, napychają sobie kieszenie na ludzkiej krzywdzie! Jak można tak żyć?Odszedłem z tej firmy z szacunku dla samego siebie i Wam to radzę, bo będzie tylko gorzej.
    Zawiedziona

29.06.2022 21:29

Tez pracowałam w OCHNIKU cała prawda, wyzysk, placa to kpina, atmosfera straszna, (usunięte przez administratora), tez bylam madra i odeszlam. NIE POLECAM.
    Zawiedziona

29.06.2022 21:44

Negatywne opinie usuniete przez administratora, kpina nikt tam nie pojdzie pracowac, boja sie, aby ludzie znali prawde. Radzę omijac Ochnika szerokim lukiem. Podstawa placy 1900zl ha ha, gorzej trafic nie mozna do pracy. Wymogi nieadekwatne do placy. Najgorszy sklep w galerii.
    Jest.waj

24.06.2022 08:03

Ochnik sklep hit.fatalnt Zamówiłam torebkę i skarpetki odbiór w sklepie,przyszła rozklejona torebka i worek na śmieci w środku przesyłki. Torebka była też w worku foliowym bez wypełnienia. Towaru rzecz jasna nie odebrałam. Do dziś mimo telefonów do sklepu i imeili zwrotu pieniędzy nie otrzymałam tylko przeprosiny że coś takiego nie powinno mieć miejsca. Dziwi mnie fakt że sanepid patrzy na to że paczki przychodzą z brudnym workach na śmieci nie reaguje i inspekcja pracy to toleruje
    Izka

21.06.2022 22:51

Kupiłam w sklepie Ochnik synowi jego pierwszą skórzaną kurtkę. Włożył ja kilka razy i kurtka pękła z tyłu przy rękawie gdy zakładał. Ponieważ nie minęła jeszcze gwarancja zwróciłam się do firmy Ochnik z reklamację. Kurtka nowa, nie znoszona nie była o nic zaczepiona. Ewidentnie wada skóry albo zbyt cienko wyprawiona albo zmurszała. Rozlazła się jak stara szmata, a w szwie przy rękawie nie pękła nawet jedna nitka. Skóra przy rozdarciu cieniutka jak bibułka. Reklamacji nie uznano. A szczytem bezczelności firmy Ochnik jest zaproponowanie mi odpłatnej naprawy kurtki gdy jeszcze jest na gwarancji. Nigdy więcej nie kupię żadnych produktów firmy Ochnik.
    KaCha

10.06.2022 14:31

Obsługa klienta fatalna, brak możliwości płatności kartą oraz kartą podarunkową w sklepie we Włocławku. Ja rozumiem, że może się zepsuć, ale naprawiać miesiąc to przesada. A nie ma możliwości onilne płatności karta podarunkową
    Marzena

02.06.2022 11:36

Dzisiaj dostałam Sms , że reklamacja nie została uznana. Nawet nie interesuje mnie już opinia Waszego rzeczoznawcy albo chyba pseudoznawcy. Torebka skórzana kupiona w czerwcu 2020 roku nie była używana w ogóle przez cały rok z racji pracy zdalnej . Od września z dużymi przerwami chodziłam z nią tylko do pracy.W domu i w pracy stawiałam ją zawsze na szafce, krześle , no i nagle zaczęła się rozklejać od spodu.Nie trzeba fachowca/rzeczoznawcy , aby stwierdzić ,że niestety puścił klej i wystarczyło.......... wyczyścić dno z kleju i profesjonalnie czytaj fachowo przykleić dno z powrotem. Nie żądałam od Was zwrotu pieniędzy , wymiany towaru tylko NAPRAWY!!!!!!!!!!!!!!!!! Dopiero teraz przeczytałam na różnych forach opinie o waszej firmie , no i się nie dziwię . Szkoda tylko ,że tak późno to zrobiłam , bo niestety całkiem niedawno stałam się właścicielką kurtki skórzanej za 9000 zł i torebki za 150 zł. Wszystkich znajomym będę gorąco odradzać zakupy w Waszej firmie , nie omieszkam tego robić również na portalach społecznościowych. Życzę powodzenia i wszystkiego najlepszego życzę Waszej konkurencji! Marzena Tejchman
    Zdziwiony

02.06.2022 18:07

Pani Marzeno w sklepach Ochnik nie ma kurtek skórzanych za 9000 zł - może marki Pani pomyliła ?
    Xxx

29.05.2022 10:42

Jakie są wasze wrażenie po rozmowach rekrutacyjnych w Ełku?

20.05.2022 21:28

Jeszcze chwila a zwolnią się wszyscy a nasze miejsca zajmą Ukraińcy… do tego firma dąży. Jako firma oprócz nowych salonów stoimy w miejscu. A wstrzymanie świadczeń socjalnych to jest nieporozumienie… ale przecież mamy wojnę! Co z tego, jak nic się nie zmieniło, ale wymówka chociaż jest :)
    nowaaaaa

20.05.2022 14:34

Hej.Czy Ochnik wymaga eleganckiego ubioru do pracy ? Czy zapewniają ubrania czy jest to w gestii pracownika ?

18.05.2022 23:03

Wypowiem się już jako były pracownik, który przeszedł przez wszystkie salonowe stanowiska. Zacznę od wynagrodzeń. Jako Kierownik Salonu nie mogłam narzekać, chociaż nie zawsze wypłata była adekwatna do ilości obowiązków i wymagań Firmy. Najmniej jako Kierownik zarobiłam 3,5 tys. Dodatkowo byłam Dekoratorem za co dostawałam 200zł miesięcznie do wypłaty. Zmiany VM są raz, a czasem dwa razy w miesiącu i zmienia się cały Salon. Sam Doradca zarobi gdzieś z 2,5 tys miesięcznie. Świadczenia socjalne zostały wstrzymane przez covid, ale po powrocie do normalności Firma znalazła nowy powód do wstrzymania świadczeń...WOJNA. Pracy jest dużo naprawdę. Duże dostawy, przeceny, zmiany VM, przerzuty, inwentaryzacje cząstkowe, obsługa, która ma być na wysokim poziomie. Znienawidzone przez wszystkich pracowników zawieszki jak w mięsnym, które swoją drogą są pomysłem samej głowy Ochnika. Obstawiam, że gdyby sam miał ścierać i pisać te ceny to by równie szybko z tego pomysłu zrezygnował jak na niego wpadł. Podczas wizyt przełożonych VM zawsze mogłeś liczyć na to, że mimo ludzi na Salonie paczek itp. będziesz chodził ze zmiotką i czyścił pod podestami itd. Ochnik zmniejszył etaty wraz z rozpoczęciem się pandemii co odbiło się bardzo negatywnie na pracownikach, którzy są przemęczeni ciągłą pracą i coraz ty wyższymi wymaganiami Firmy. Żeby dostać zgodę na czwarty etat trzeba przejść niezła batalię z Firmą, która uważa, że w sumie to nie jest potrzebny czwarty pracownik ( jak się zatrudniałam to cztery osoby na salonie były standardem). Zawsze znajdą coś żeby nie przyznać etatu. Tu skuteczność jest niska, a tutaj wiązana jest słaba. Nie chcą zrozumieć, że ludzie są po prostu zmęczeni, że odczuwają brak tych dodatkowych osób. Kiedy jeden z pracowników zachoruje to zostają dwie osoby, które są zmuszone pracować samotne zmiany po 13h. Kiedy zarządzałam Salonem miałam na nim rotacje. Tutaj ktoś zrezygnował z powodu wypłat, ilości pracy albo po prostu się nie sprawdził. Po roku udało mi się w końcu zbudować fajny stały zespół. Zgraliśmy się, każdy się wzajemnie szanował i mógł na sobie polegać. Wszystko się zmieniło po powrocie starego Kierownika. Chcąc zaznaczyć swoją pozycję doprowadziła do jego rozpadu. Nie chciała stać się częścią zespołu, byliśmy ona i my. Doszły mnie słuchy o tym jak wśród innych pracowników próbuje podważyć moje doświadczenie i nastawić ich przeciwko mnie. Mijała się z prawdą przekazując informacje. Robiła to tak żeby siebie wybielić a innych oczernić. Przed jej powrotem powiedziałam KR jak wyglądała z nią praca, jakim była Kierownikiem i czego się obawiam w związku z jej powrotem. KR obiecała, że wszystko to zostanie między nami i w razie czego i ja i reszta zespołu możemy na nią liczyć...jakże (usunięte przez administratora) się wtedy okazałam. Wszystko to co jej mówiliśmy zostało przekazane Kierowniczce jeszcze przed jej powrotem. Moja zwolnienie było jej na rękę bo problem pozbył się sam, zwłaszcza, że Kierowniczka nie potrafiła rozmawiać z ludźmi ona po prostu uważała, że ona jest najlepsza i wszystko robi najlepiej, a to my jesteśmy najgorsi i jej nie rozumiemy. KR postanowiła nawet ją wyróżnić za to, że przychodziła do pracy kiedy dwie osoby odpadły z powodu wypadku i covida. Nie żeby nie było to jej pracą...Ja na takie wyróżnienia nie mogłam nawet liczyć, choć też byłam nawet w gorszych sytuacjach, a poświęcałam dużo Salonowi, który był moim oczkiem w głowie jak i jego zespół. Nie mając dalszej możliwości rozwoju postanowiłam się zwolnić. Jeszcze będąc na okresie wypowiedzeniowym Kierowniczka zaczęła mnie wykluczać z życia Salonu. Po prawie czterech latach nie doczekałam się nawet pożegnania ze strony KR. Nie powiem przykro mi było. Nie oceniajcie mnie zbyt surowo. Wszystko co robiłam było z myślą o sobie i zespole, który ze mną pracował. Nie chcieliśmy zmieniać tego co się sprawdzało i nam odpowiadało. Na Salonie jest teraz cały nowy zespół. Trzymam kciuki za nich i mam nadzieję, że sprostają oczekiwaniom. Pozdrawiam EKSPERT/DEKORATOR/KIEROWNIK SALONU

Zostaw merytoryczną opinię o Ochnik S.A.