Berlin-Chemie/Menarini Polska

2.9/5

• Nasze wartości
  • Praca w BCM
  • Proces rekrutacji
  • Benefity dla pracowników

Nasze wartości

Praca w BCM

Proces rekrutacji

Benefity dla pracowników

• Ciechanów

5. Opinie o Berlin-Chemie/Menarini Polska Sp. z o.o.

Opinie o Berlin-Chemie/Menarini Polska Warszawa

Nie przegap nowości o Berlin-Chemie/Menarini Polska Sp. z o.o.!

19.02.2025 17:16

Ile średnio zarabia przedstawiciel medyczny? Miesięczne wynagrodzenie całkowite (mediana*) na tym stanowisku wynosi 10 240 PLN brutto. Co drugi przedstawiciel medyczny otrzymuje pensję od 8 620 PLN do 12 390 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych przedstawicieli medycznych zarabia poniżej 8 620 PLN brutto.
    Pracownica

19.02.2025 19:57

(usunięte przez administratora) może chociaż daj nam tyle ile zarabiają Ci najsłabiej zarabiający? Te 6200 netto. Zamiast tej wycieczki wrzuć to w koszta. Jak widzicie wszyscy menadżerowie, jest tu trochę ludzi, którzy potrafią liczyć. Chyba, że chcielibyście odpowiedzieć na to powiedzeniem ,,umiesz liczyć, licz na siebie ". Ale w takim wypadku wy nie liczcie na to, że będziemy naszymi rękami zdobywać wasze szczyty marzeń. Smutne naprawdę.
    Zaangazowanie

19.02.2025 09:02

ZAANGAZOWANIE na miarę zarobków ... A jak będzie czas i miejsce na rozmowę o podwyżkach to przedyskutujemy temat zaangażowania
    Obserwatorka

15.02.2025 12:45

Wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze? Że dopóki nikt z nas nie odważy się i nie napisze tego w formalny dobitny ale też grzeczny sposób Mailowo do naszej góry, a nawet Josefa czy Edwarda.. To możemy sobie tymi żalami podetrzeć (usunięte przez administratora) Pani dyrektor uważa że cały ten szum na goworku to robota 2-3 zdesperowanych byłych pracownikow którzy chcą zaszkodzić firmie. Bo oficjalnie? Nikt przecież nic nie zgłosił. Więc może to czas i pora na zebranie wszystkich argumentów i oficjalną ale też anonimową wiadomośc, najlepiej zaadresowana do całej Polski, abyśmy wiedzieli kto i jak się do tego odniesie :) Tylko proszę Was o kulturę.. bo wyzywanie się od daunów czy pijaków może tylko zaszkodzić.
    Sylwia

15.02.2025 14:18

Skoro to miałaby być robota byłych pracowników, to (usunięte przez administratora) skąd informacje o bieżących sprawach? Wiadomości od razu po Twoim mailu o wyjeździe zagranicznym? Dodatkowo, jeśli są już byłymi pracownikami, to na pewno już szczęśliwsi i z bardziej zasobnymi portfelami. W takim położeniu nie zajmowałabym już sobie wówczas czasu byłym marnym pracodawcą. Kolejna sprawa już z resztą też poruszona w którymś z ostatnich komentarzy. W ogłoszeniach informacje o wewnętrznych rekrutacjach i awansach, a tu kolejna osobna zatrudniona do marketingu z zewnątrz. I co?(usunięte przez administratora)naprawdę nie mogłaby znaleźć jakiejś jednej ogarniętej osoby i dać się rozwinąć w strukturach firmy? I tak właśnie szanujecie swoich. Swoich to macie chyba tylko na Slomińskiego, a pole uważacie za bandę wyrobników. Trzymam kciuki mocno za siebie, bo na kilku rekrutacjach już byłam i mam nadzieję, że się stąd szybko zawinę.

15.02.2025 20:18

Jeśli Pani (usunięte przez administratora)tak uważa, w sensie, że to sprawa 2/3 byłych zdesperowanych pracowników to jej problem. Nawet jeśli by tak było, to przedstawialiby realne problemy i żale obecnych pracowników, prawda? Więc jakby nie spojrzeć, trzeba byłoby coś zmieniać, ale nie w podwładnych tylko w sobie! I to jest problem, bo to zawsze wymaga najwięcej pracy. Poza tym, jedyne co się w tym tak naprawdę zgadza to przymiotnik: zdesperowani. Piszą to zdesperowani ludzie, oczekujący od swojego pracodawcy czegoś więcej niż dyplomów i pustych słów. Dołączamy do kolejnych organizacji, które stoją niby na straży prawa i standardów. A u nas standardy traktowania pracowników najniższego, albo lepiej nazwę podstawowego szczebla są bardzo niskie. I piszesz o mailu. A tak jak już wielu pisało, były oficjalne skargi na (usunięte przez administratora), którzy często mylą swoje funkcje i myślą, że są panami na włościach, a swoich podwładnych mają za swoich (usunięte przez administratora) I co? Ilu z nich straciło stołki? Raptem jeden. A odsiew jeszcze by się przydał. Ale jeśli pani (usunięte przez administratora) woli myśleć, że tutaj panuje (usunięte przez administratora) burza i nie ma realnych problemów, to świadczy tylko o niej, (usunięte przez administratora) braku sumienia. Jak już ktoś wcześniej napisał: (usunięte przez administratora)ludzie pracują dla pieniędzy! A jak nie chcesz dawać ludziom godnych pieniędzy, to rozmawiaj z Florencją i przekształć może BCM Polska w fundację, przecież będziesz miała rzeszę chętnych na wolontariat za wycieczkę do Grecji i obietnice bez pokrycia!
    Chekierece

15.02.2025 00:32

Joanno K - wierzę w Twoje dobre intencje. Jest Ci ciężko zarządzać taką ilością niezadowolonych osób. Proszę moja lubo, weź swoją twardą rękę i walcz: - zadbaj o nasze poczucie bezpieczeństwa w pracy z AM - wywalcz jak największą możliwą podstawę dla pracowników (obecna to jest śmiech na sali) - sprawdź dokładnie kogo awansujecie na wyższe stanowiska - zwiększ kryteria zatrudnienia - unikniemy problemu z nieprawidłowo wysłanymi dokumentami, brakami wiedzy, aferami w terenie itd. @Pracodawca Nie obniżajcie standardów!! Firma zasługuje na dobrych, kulturalnych ludzi, a dobrzy ludzie zasługują na dobrą i godną wypłatę! To jest czas na Wasze ZAANGAŻOWANIE, my swoje pokazaliśmy wielokrotnie i pomimo sytuacji pokazujemy je dalej!
    Ciekawa

14.02.2025 14:08

A jak wygląda kwestia zarobków?? Rotacji pracowników i dlaczego to tak wygląda. Rozumiem że przełożeni nie koniecznie muszą być Twoimi kumplamia nawet mili ale do pracy chodzi się wiadomo z jakiego powodu. Dlatego jestem ciekawa bardziej szczegółowych powodów niż koleżeństwo w pracy
    Ser..

14.02.2025 16:14

Wynagrodzenie na okresie próbnym dostaniesz nawet nie 5 tys netto po okresie próbnym 5 do 5,5 netto więc szał i dziękuj bo musisz dostać podwyżkę na przedłużenie umowy ! Premię szczerze nie licz bo teren gdzie są dobre premie to nie jest wolny i pewnie taki teren ciebie nie dotyczy! Premie zgarnia garstka ludzi wiecznie tych samych! System premiowy jest tragiczny! I musisz dziękować pani Prezes ( specjalnie z małej bo na to trzeba zasłużyć) bo walczyła jak Lew o nas pracowników !! A o konkretach nie jest czas na rozmowy wieczne obiecywanki ????????
    Nowa a już nie pracuje

12.02.2025 18:46

Firma (usunięte przez administratora)!! Po kilku miesiącach już złożyłam wypowiedzenie ! Przestrzegam przed firmą, wyzysk za 5 tyś zł!! Kierownik Maciek N… bez kompetencji totalne zero. Ludzie opamiętajcie się! żałuję że głowę sobie zawracałam to prestiżową firmą farmaceutyczną Dno dno i jeszcze raz dno Przestrzegam innych, zastanówcie się 3 razy przed przyjściem do Berlin
    Niko

10.02.2025 10:35

Pracowałem prawie 15 lat w firmie, zarządzanie na przestrzeni tych lat mocno się zmieniło, zawsze biznes z oczywistych względów był na 1 miejscu. Obecne szefostwo ma nas przedstawicieli za nic. Ludzie odchodzą z firmy po tylu latach nie narzekają na pieniądze, bo jak wiadomo jak masz dobry teren i wypracowany to możesz zarobić dużo. Dysproporcja w zarobkach są ogromne. Szefostwo wymaga rozliczeń! Rozliczeń przedstawicieli! Rozliczeń lekarzy, czemu nie piszą czemu piszą tak mało. Niestety firmy poszły do przodu, BCM stoi w miejscu. Lekarze wybierają nowoczesne leczenie! Nie dajemy nic w zamian, a chcemy spektakularne wyniki! I tak są te wyniki super, bo są lub też byli świetni ludzie. Którzy nie są doceniani odpowiednio. Ja znalazłem super miejsce miejsce do pracy! Może faktycznie mam większy teren i dojeżdżam 45 min dalej, może nie jeżdżę Audi! Ale za to mam spokojnego szefa, z którym pracuję merytorycznie i rozmawiamy o faktach, jeżdżę Mercedesem :) zarabiam 40% więcej. A o to chyba wszystkim chodzi najbardziej! I nikt się w Polsce z nas nie śmieje, że mamy odlotowy zespół trenerów wprowadzających „haczyki” dla lekarzy! Firma kiedyś super! Dziś niestety nie polecam. Przykro patrzeć, żal ludzi.. ZERO szacunku do pracowników, szefowa mówiąca o zawarciu kontraktu, że zabiera na cyklówkę zagraniczną lub daje samochód lepiej wyposażony ale chce coś w zamian brzmi słabo! Albo dajesz żeby ludzie byli zadowoleni, albo nie :)
    Slominski

10.02.2025 14:59

Bardzo mądrze napisane. Każda szczera opinia powinna być drukowana w biurze i wieszana na tablicy ogłoszeń przy wejściu.. żebyście codzień musieli patrzeć na to co siedzi nam w głowach.
    Frank

10.02.2025 19:43

To byłaby tablica wstydu niestety. A dodam jeszcze, jak wielu przede mną. Ranking? Kolejny wyłom w efektywny zarządzaniu zespołem sprzedaży. Czy macie @Pracodawca świadomość tego, że to system demotywacyjny, w przeciwieństwie do tego, co piszecie w ogłoszeniach o pracy w BCM? Kogo to motywuje? Górna 20 wymienia się miejscami od kilku lat i jest to wszystkim rozgarniętym fakt dobrze znany, jeśli ktoś się kiedyś nad tym żałośnym tworem pochylił choć raz. Więc ich to nie motywuje, bo wiadomo, trzeba robić robotę „rozsądnie”, żeby nie przedobrzyć. A ludzie z terenami przynoszącymi znacznie większe pieniądze i wzrosty często widzą coś w przelewie, co się premią nie powinno nazywać, bo 200zł miesięcznie dodatkowo to nie jest premia w sprzedaży, więc nie powinniście się nawet ośmieszać z pisaniem o możliwości zdobycia atrakcyjnych premii, bo na większości terenów to się mija z prawdą.

08.02.2025 08:20

Xoxo

08.02.2025 11:39

Zapraszają 4 kandydatów i masz 4 zadania do wykonania. Jedne są robione równocześnie z innymi kandydatami, a na inne musisz poczekać w kolejce. Dlatego tak długo. Natomiast uważam, że ten drugi etap jest całkowicie niewspółmierny do proponowanego wynagrodzenia. Oczekują "specjalistów" za śmieszne wynagrodzenie. Robią coś w stylu szopki. Jakbyś conajmniej zatrudniał się na turbo odpowiedzialne i bardzo dobrze płatne stanowisko, o które zabiegają setki ludzi. Do tego zarówno na pierwszym etapie jak i na drugim traktują Cię z góry. Nie ma tam poszanowania na równym poziomie. A szkoda, bo firma przedstawia się jako "preztiżowy" pracodawcą.

07.02.2025 13:32

Don

08.02.2025 10:37

Jak ma być elitarny, prestiżowy jeśli zgadzacie się pracować za grosze, po studiach, 5 tys zarabia moja opiekunka do dziecka, a że ma własną działalność potrafi zająć się i czwòrka dzieci prowadząc domowe przedszkole ;) dobra zmiana ;) a z jednego procenta lata na wakacje, wtedy gdy jest ciepło...:) Ludzie, jak wy możecie tak się dawać.Wasi przedstawiciele nie odbiegają i nie różnią się niczym w porównaniu z tymi z innych firm, bo problem nie leży w wiedzy bo o tą sami potrafimy zadbać, a o podejście do tego aby być niezależnym. Nigdy nikt was nie będzie szanował, jeśli będziecie zgadzać się na wszystko aby za darmo się..... napić? Klient.

06.02.2025 20:03

Justice League

06.02.2025 22:47

Słuchaj, na spokojnie, pozmieniamy. A Wy ze slominskiego sami będziecie ten cyrk ogarniać. Wy zarządzanie to chyba serio na Collegium humanum kończyliście, bo wiecie o tym tyle, co ryby o opalaniu. Zamiast traktować pracowników tak, jak to niby traktujecie wg tego co napisane na nowej stronie (aż z ciekawości zajrzałem), to macie ich za A) idiotów B) darmozjadów A sami w sumie należycie doboru kategorii. Trzepiecie kasę co miesiąc, ludziom nie dacie godziwych podstaw (w większości), a premie? Kpina, jak masz zły teren i nie jesteś w tej słynnej czołówce co się tylko cyklicznie miejscami wymienia, to choćbyś na rzęsach stawał, pieniędzy nie zobaczysz. I ten co od lat premię dostaje z samego czuba to dostaje, co go wcale nie motywuje, bardzo, bo wiadomo, że muszą robić „rozsądne” wzrosty, a ludzie (usunięte przez administratora) na innych terenach, mogą flaki wypruwać i kasy nawet nie powąchają. Szkoda gadać i nic tu po rozsądnych ludziach. Zwijać żagle trzeba i to szybko.
    Stuart

07.02.2025 16:11

Ranking to najbardziej poroniony pomysł rozliczania sprzedaży i premiowania. Niemiarodajny, chyba sterowany odgórnie, bo momentami tak to wygląda, nie motywujący ani tych na górze, ani tych co poza nim. Plan zeszłoroczny nie zrobiony. Przy braku zmian nie wróżę realizacji w kolejnych latach. Ludzie otworzyli oczy. Czara goryczy się przelała. Starzy się zwolnią, a z samymi nowymi na dowiezienie planu też nie ma co liczyć. Ale może Aśka już się na tyle obłowiła, że może za trzy lata odchodzić na zasłużoną emeryturę i jej już nie zależy. No zobaczymy.
    Miki

18.10.2022 21:27

A już za kilka dni ruszamy do Grecji będzie dużo szkoleń :) Firma czad polecam .
    NICK

28.03.2024 08:39

nie masz gps, ale szef czycha za śmietnikiem. W inych firmach masz GPS, ale szef się zapowiada tydzień wczesniej. A tu zabawa w policjanta i (usunięte przez administratora). Kto sam (usunięte przez administratora) mysli ze inni też tak robią.(usunięte przez administratora)

06.02.2025 13:26

Nie muszę jezdzic Leksusem i miec premii co miesiac ale rozsadna podstawa byłaby miła odmianą
    Glapiński

06.02.2025 12:02

Od wczoraj firma dumna jest z nowej strony internetowej. Gdzie 70% treści to informacje zachęcające do pracy.. Złóż CV, Super kariera, pracuj z nami, traktujemy wszystkich równo, nie degenrqlizujemy, nie wymagamy doświadczenia.. wskazówki jak przejść asysment ?? Serio ? Czy my jesteśmy Call Center czy firma oferująca pracę przy zbiorach w Niemczech ? Może zacznijcie wieszać jeszcze ogłoszenia na słupach w miastach czy tablicach informacyjnych.. Gdzie czasy że to ludzie musieli się starać o pracę u nas ? Teraz to Wy będziecie się starać o to żeby ktokolwiek chciał przyjść na rozmowę? Naprawdę każdy kolejny krok stacza nas jeszcze niżej

05.02.2025 09:54

Ja ja

05.02.2025 17:08

Nie jest aż tak źle? Bo Cię wyślą za granicę i wrzucą to sobie w koszta? No chyba zbyt niskie zarobki, to najważniejszy punkt tej dyskusji, albo ogólnie mowy o słabym pracodawcy, bo ja to do roboty chodzę, żeby zarobić, a nie dla „milej atmosfery i atrakcyjnych wyjazdów integracyjnych”. Z kim Ty się na rozumy pozamieniałeś? Chyba, że jak ktoś wcześniej tu pisał, pracujesz, żeby mieć sobie na waciki. Jak tak to zazdroszczę. Ja utrzymuje rodzinę w połowie.
    Racjonalista

05.02.2025 22:25

Odpowiedziała Pani siedząca w biurze? Klimatyzowanym? Hehe ;)
    Zażenowany

14.08.2023 13:39

Jakiś czas temu byłem na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko przedstawiciela medycznego z kierownikiem regionu. Muszę przyznać, że rozmowa była niesamowita i z moich wszystkich dotychczasowych zapadła najlepiej w pamięć, ale teraz dlaczego. Otóż Pan kierownik regionu przerywał mi każde zdanie, jakie starałem się wypowiedzieć, nawet odpowiadając na jego pytania. Od samego początku był nastawiony negatywnie, a sam jego sposób prowadzenia rozmowy arogancki. Wypowiadał się także niepochlebnie o byłych pracownikach, których jak twierdził musiał zwolnić za lenistwo, wymijająco odpowiadał na zadawane pytania, albo nie odpowiadał w ogóle, ewentualnie odpowiadał pytaniem takim rzeczowym jak np. "a po co to Panu wiedzieć"? Sama rozmowa była w atmosferze pasywno-agresywnej, ewidentnie nie był zadowolony z faktu, że mam własne zdanie i swoimi pytaniami nie wyprowadził mnie z równowagi. Chociaż przy pytaniu "dlaczego mam zatrudniać osoby takie jak Pan" było bardzo blisko. W każdym razie wydaje mi się, że w poziomu prowadzonej rozmowy można łatwo wywnioskować skąd taka ilość wakatów wśród handlowców. Nigdy nie byłem na tak nieprofesjonalnej rozmowie kwalifikacyjnej. Dodatkowo miał dać odpowiedź za tydzień, niestety się nie odezwał, czego bardzo żałuje, bo zależało mi na tym by powiedzieć pierwszy, że nie wyobrażam sobie współpracy w takiej atmosferze i z taką osobą.

03.02.2025 19:50

Dzięki za ten konkretny komentarz. Niestety wykorzystują tu ludzi. W końcu zaczęliśmy się odzywać, mówić wprost że chcemy podwyżek, większych wynagrodzeń. Gdyby były w firmie związki zawodowe nie dochodziło by do wielu takich sytuacji.
    Marlena

04.02.2025 23:25

a gdzie obecnie pracuje? Bo nie chciałabym tam trafić i mieć takiego wspópracownika
    Realia

04.02.2025 09:39

Właśnie się zastanawiam co mogę sprzedać żeby mieć na jedzenie i podstawowe potrzeby. Jakby odpalanie motywacyjnej książki, które lubię no już nie pomaga. Pensja wręcz niższa niż za czasów Edwarda. Konkurencja zaproponowała ponad 2 koła brutto więcej, z premią świąteczna 2 tys, przy czym akurat kierownik nie do życia. Narzędzi w BC do pracy zostało jak na lekarstwo, pomijając konferencje, bagażnik już tylko z ulotką, czasami jakimś materiałem więc argumentuję zgodnie z zaleceniami:) Myśląc o realiach i systemie wynagrodzenia opartym na rankingu trudno o jakąś wyjątkową motywację.
    Nara

04.02.2025 07:19

Przykład złego traktowania z drugiej strony ..parę lat temu zespół hejterów tak obrzydliwie powitał nową szefową tylko dlatego , że zastąpiła ich ulubieńca M. Założyli nawet grupę do jej obrażania . Nie musimy się lubić ale szanujmy się ! Dzisiaj pewnie niejeden hipokryta i hipokrytka widząc ją w terenie fałszywie Macha rączką Obrzydliwe!
    wielkopolska gurom

02.02.2025 22:09

Skoro już niżej zostało wspomniane o osobie co poszła wyżej ale bez rezultatu - jak tam na wielkopolsce donosik pewnego bajeranta? pracownicy są na bieżąco informowani czy niedajboże tajemnica poliszynela?
    Monika G

03.02.2025 13:21

Niejednokrotnie zostałam obrażona przez AM. W przychodni, przy lekarzu i przy zespole. Nigdy nie zostałam doceniona przez pracodawcę. Staram się jak mogę bo lubię pracę przedstawiciela ale gubię się psychicznie.
    Anna

03.02.2025 22:53

identycznie było ze mną. Możesz napisać z jakiego jesteś regionu? Gdyby tak wspólnie podziałać, to możemy coś zmienić, aby tak nie było. Kiedyś jedna dziewczyna zaczęła zbierać kontakty na facebooku, ale zgłosili post (usunięte przez administratora)

03.02.2025 20:49

Moi drodzy tu się nic nie zmieni !! Ktoś już napisał ważne że pani prezes wybudowała kolejny dom a inni kupili kolejne mieszkania ???????? przecież to firma rodzinna ???? rodzina pracuje na kierowniczych stanowiskach a my barany do roboty ???? Dostaniemy znowu 200-400 zł podwyżki o ile dostaniemy bo plan nie dowieziony a rekordowe obroty ???? już się słyszy w polu że ludzie będą odchodzić a inni szukają pracy ????‍♂️
    X

03.02.2025 11:27

Pani Joanna K. ma apetyt na zdobywanie szczytów i bycia na stałe szefem firmy top 10. Ja Natomiast podam kolejny przykład pomysłowego (usunięte przez administratora)BC. Jak płacić mniej i zarabiać więcej Minimalna płaca dla PM to 7500 Średnia 8000 Max 9000 Minimalna płaca dla PF 6500 Średnia 7000 Max 8000 My robimy jako PM i PF w jednym za minimum stawki czyli Rep z doświadczeniem dostaje kasę taką samą co osoba teraz np. Bez studiów i bez doświadczenia...
    zrezygnowana

02.02.2025 18:42

w jaki sposób odwołać rozmowę rekrutacyjną, po zasięgnięciu opinii w terenie i tu na forum -tak żeby "nie urazić" ?
    Aghdhskks

02.02.2025 20:03

A czemu niby masz nie urazić? Szczerosc jest ważna w tych czasach :)
    Niechcetupracowac

03.02.2025 07:53

Z Waszych opinii wynika że pracujecie coś na kształt w (usunięte przez administratora) ? I proszę, udowodnijcie NAM że tak nie jest. Za żadne pieniądze na dziś !!!!

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Berlin-Chemie/Menarini Polska?

Kontakt - Berlin-Chemie/Menarini Polska Sp. z o.o.

Zygmunta Słomińskiego 4 00-204 Warszawa

Branża główna: Farmacja i suplementacja

LinkedinIconYoutubeIcon
    Zdemotywowana

02.02.2025 18:26

Wszystko idzie w gore poza oczywiście wypłata w BCH. Niedługo w Lidlu bedzie lepiej pracować, przynajmniej fajne paczki na święta dostają.
    Obecny 6lat

02.02.2025 13:20

Postanowiłem i ja się udzielić odnośnie obecnych opinii.Firma sama w sobie jest porządna (o ile ma się dobrego szefa i tu jest moje szczęście),tylko wydaje mi się że została dużo z tyłu jeśli chodzi o rynek farmaceutyczny.Ambicje ma na bycie w pierwszej 10 firm a płaci pracownikom w tym momencie pewnie nawet nie w pierwszej 20.I tu tworzy się błęde koło najlepsi odchodzą do innych firm bo takie chętnie zatrudnia dobrych przedstawicieli których ma Berlin Chemie.Z osób które do tej pory co roku robiły wyniki ponad plan już niewiele zostało a Ci co zostali pewnie niedługo zmienia firmę na inną, która będzie potrafiła docenić ciezka pracę.Twierdzenie że teraz to my powinniśmy wymagać od lekarzy nie dając nic od siebie jest najgorszym jakie można powiedzieć a niestety takie słowa padły na którejś z cyklowek.Jednak firmę tworzą ludzie a tutaj o najlepszych niestety się nie zabiega, co wpływa na pozycję zarówno u lekarzy jak i w postrzeganiu przez inne firmy.Firma ma potencjał ogromny tylko nie potrafi go w odpowiedni sposób wykorzystać niestety ,leki bardzo dobre i konkurencyjne na rynku.Kolejnym co napewno wymaga zmiany to jest kulawy ranking na który czasami nie ma się kompletnie wpływu.Porownywanie ze sobą terenu na którym sprzedaż wynosi powiedzmy 100 tys do terenu na którym jest 300tys i wrzucanie do jednego worka samo z siebie nie powinno mieć racji bytu.Osoba która zrobiłaby nawet wzrost o 100 procent może być w rankingu bardzo daleko bo nie będzie miała value sprzedaży.Jesli coś się nie zmieni to niedługo naprawdę nie będzie miał kto pracować bo starzy zasłużeni odejdą a nowi nie będą dowozić planu bo już teraz widać że nowo zatrudnione osoby są całkowicie nie doświadczone i zanim tego doświadczania nabiorą to może być za późno.Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś na górze to wszystko czyta i wyciągnie odpowiednie wnioski. Pisałem ja ciągle żyjący nadzieja na lepsze...
    Vans

02.02.2025 17:02

Tych niefortunnych wypowiedzi co do Kawy jest więcej. Nie tylko ta która dotyczy lekarzy - że teraz oni mają zabiegać o naszą wizytę. Źle to wygląda jak my (usunięte przez administratora)...za grosze a ta się chwali na forum że jeden dom zburzyła, drugi wybudowała! To ma być motywacja? Gadki typu żeby nam się wreszcie chciało .....na ja cię proszę Kawa! A może Wam by się chciało zacząć płacić,doceniać,szanować ....
    Nowy pracownik

30.01.2025 07:24

Gdy przychodziłam, na początku zeszłego roku to wiele było opowieści o tym jak tu nie jest idealnie. Przychodziłam pełna zapału i satysfakcji. Jednak szybko nastąpiło zderzenie z rzeczywistością. Setki zadań do wykonania na wczoraj. Pełno pracy do wykonania w domu. Nikt nie zastanawia się jak zrobić 14 wizyt, a w międzyczasie stos zadań w ciągu dnia. I sto telefonów l. Ręce opadają :( :( .

01.02.2025 15:39

A testy z bramkami otwartymi w godzinach 15-17, papierologia związana ze spotkaniami? Tego wszystkiego jest znacznie więcej niż w firmach konkurencyjnych. Pogadaj z innymi repami w przychodniach. Wyjazdy też mogłyby nie zahaczać o wolne czy o święta, tak jak cyklówka dwa lata temu, która kończyła się 6 stycznia. Żarty. W sensie @pracodawca ma w (usunięte przez administratora) pracownika. Liczy się dobro firmy. Taka prawda.
    Marysia

02.02.2025 12:40

W innych firmach masz ochotę na zrobienie prezentacji to jedziesz po pizze, sushi i robisz prezentację. Podpisujesz z tyłu faktury, ze prezentacja tu i tu i wszystko. Masz teraz porównanie? Tu(usunięte przez administratora)się z papierologią, zakładaniem okrągłych stołów dwa tygodnie do przodu :) itd . Muszą wszystko wczesniej wiedzieć, zebyś przypadkiem sam nie zjadł tej pizzy :) i(usunięte przez administratora) musi przyjechać w ten dzień (z partyzanta, niezapowiedziany) akurat, zeby sprawdzić czy pizza wjechała do apteki. Pewnie kiedyś sam (usunięte przez administratora) i teraz mierzy wszystkich swoją miarą.
    Konkurencja

01.02.2025 10:06

Szczerze to zastanawiam się czytając te komentarze, kto tam jeszcze ma ochotę pracować, byłam na okresie próbnym kilka lat temu i po tym jak potraktowała mnie pani z Krk uznałam, że żadne pieniądze nie są warte takiego stresu i pomiatania ludźmi, a umówmy się, kwoty w BC nie powalają :) Chciałam też pozdrowić panią małgorzatę z Warszawy i igora, dzięki, że jesteście... szkoda, że tak złymi ludźmi :D
    Zszokowana

01.02.2025 08:55

Wczoraj będąc w przychodni i czekając w kolejce przypadkowo usłyszałam rozmowę dwóch innych przedstawicieli, którzy z wielkimi emocjami opowiadali o BC i Goworku. Myślałam, że to wszystko wymysły nie będąc świadomą co tutaj się dzieje. Teraz po dłuższej lekturze jako pracownik z długoletnim stażem jestem zarówno zszokowana jaki wylał się z ludzi konstruktywny hejt jak też niestety zgadzam się z większością komentarzy w 100%. Przez tyle lat będąc dumna, że tutaj pracuje ostatni czas zmienił moje zdanie. Niestety jest coraz gorzej. Chcemy być jako firma w top 10 a w tym momencie pod względem kultury pracy, zarobków to już nawet Lidl depcze nam po piętach. Przykro się na to patrzy jak tak wielka i porządna firma zaczyna się staczać…
    Twardy

30.01.2025 10:22

Najlepsi kierownicy to Mateusz i Maciej. Innowacyjność to ich drugie imię, mają wprowadzić fotorelacje z okroglych stołów i kamerki przypięte do czoła dla przedstawicieli aby móc później ocenić ich pracę z lekarzami.
    Monika

01.02.2025 00:51

Dwaj (usunięte przez administratora)żeby jasno było czytać !!! Maciej i Mateusz bracia syjamscy!! Gdzie są te drogie testy w rekrutacji ?? Gdzie są konsultacje z magikiem Panem Z… (usunięte przez administratora) i naciągaczem !! Gdzie są kompetencje ?? Kto prowadził rekrutację ?? Wiele pytana żadnej odpowiedzi ????‍♂️ niestety sterować trzeba mieć kim !!!baranki … A najlepiej są tacy którzy nie mają nic w głowie … Ale Bijmy Brawa ???? jak nie my to kto!! zrobi show … m show ????????
    Litości

01.02.2025 06:55

Pisaniem takich komentarzy pokazujesz że mógłbyś dołączyć do ich grona, bo po poziomie wypowiedzi wnioskuję że w głowie masz nie wiele więcej niż czwartoklasista .. Chamstwo, (usunięte przez administratora) wyzwiska.. Czy jedyna rzecz jaką Cię irytuje w tej firmie to Maciej i Mateusz ?
    Stary pracownik ????

01.02.2025 00:24

Edward czy ty to widzisz ??? Asiu WSTYD !!! Nie czytasz ?? ja czytałam i jest mi przykro !! wiele lat pracuje ale już starczy! Atmosfera tragedia !! i mimo wielo letniej pracy jest mi wstyd!! Krycie i tuszowanie wielu afer z FF!! między innymi załatwianie stanowisk kierowniczych ewentualnie KAM przez sypianie z jednym z dyrektorów… szkoda mówić którym …!!! albo bycie bliska koleżanka, kolega któregoś z Panów… szkoda komentować kto pracuje długo ten wie !!! brak szacunku dla pola niestety ale Jest wielkim błędem!! my zarabiamy i robimy budżet z którego wy zarabiacie wielkie sumy !! aż przykro się czyta wszystkie komentarze ale niestety to jest szczera prawda o sytuacji w firmie …. Kolesiostwo i jeszcze raz kolesiostwo !! A jak nie kolesiostwo to sypianie za awanse z Panem … a Pani Asia jest ślepa od zawsze na to co się dzieje w firmie ŻENADA !!! Wiem że i tak to nic nie zmienia…. (usunięte przez administratora) ???????? przykro na to wszystko patrzeć

31.01.2025 23:01

Co tu się dzieje. Ten wysyp komentarzy pokazuje, że tak źle jeszcze nie było. Wiadomo, z bliskimi kolegami się rozmawia, ale jak widać, (usunięte przez administratora) rozlał się na całą firmę. Zewsząd już słychać tylko o tym, jak ludzie są zdemotywowani, a nowi zdezorientowani. Bo się nie tego spodziewali, bo nie to im obiecywali. @Pracodawca macie teraz to, na co zasłużyliście, ludzie nie łudzą się już, że coś się zmieni. Ja na miejscu wszystkich od Joanny, po AMów, nie byłbym w stanie spojrzeć sobie co rano w oczy w lustrze. Pani dyrektor, jak to jest samemu wyciągając na pewno co miesiąc niebotyczne pieniądze, płacić ludziom grosze, obcinać im premię, jak są na chorobowym jak chcą złożyć wypowiedzenie, jeśli dla Ciebie to są grosze, a dla nich może to choć trochę podratować budżet? Można wtedy przejść obok lustra i spojrzeć na siebie bez wstydu?
    @

31.01.2025 22:00

Kochani, Serce boli czytając to wszystko. Nie chcę się wierzyć, że może być aż tak źle. Muszę jednak was zmartwić. Nikt nic z okrutnymi AMami nie zrobi jeśli Wy sami nie weźmiecie spraw w swoje ręce. Nie dajcie się zastraszyć, zgłaszajcie na oficjalu naruszenia waszych praw. GoWorka, HRy czytają może dla rozrywki do porannej kawy. Nic tu nie wskuracie. Nowym potwierdzam to co tu piszą, to nie są żale jedynie garstki niezadowolonych osób. Brak szacunku, Niskie pensje i zamiatanie pod dywan problemów to codzienność. Nagroda dodatkowa zamiast kasy za awans to dyplom i w koło mowa o zaangażowaniu i jakości. My mamy się starać. Jesteśmy w koło oceniani i porównywani przez kolesiów FF bez kompetencji. Firma kiedyś się ocknie jak nie będzie kim robic ale nas już nie będzie. Im szybciej zawiniemy tym lepiej dla nas . Nie polecam pracy tutaj
    Mr Nobody

31.01.2025 21:56

Totalny (usunięte przez administratora) w tym korpo karawanie Już lepiej zgrani są na Krupówkach cyganie Na czele orszaku święta czwórka jedzie Maryjka, trzej królowie+budżet jakoś to bedzie Powiedział bym O, ale pierś mą strach dusi Powiem to… O!!! Chyba diabeł mnie kusi Człek postrach firmy, uważaj na niego bracie Raz podpadniesz i koniec przez lata ufajdane gacie. Na każdym rogu, zza krzaka Pan O pojawić się może Lub napuści na Ciebie kierownika, a wtedy o Boże Kontrola, nękanie, GPS na auta pokładzie Prędzej czy później wylecisz, papa…narazie Korporacyjna kultura, morale, zasady perfekcyjne zachowanie Nie daj sobie oczu mydlić, to tylko gadanie Brak szacunku, chamstwo, pogarda dla człowieka Stań w tym szeregu, a to tylko Cię czeka Pamiętam te cyklówki, Łódź wieczór filmowy Był taki jeden co się nam prawie spuścił na głowy Jeździec jak ghost rider i jego Świta u boku Koleżanko, kolego nie próbuj dotrzymać im kroku Lepiej jak mysz po cichu siedź w daleko w kącie Nagroda Cię nie ominie !!! Wielka kasa na koncie ? Wiersz ten zakończę tekstem co przedstawia firmy ego Tekstem Twórcy naszego Polskiego niezwykle wybitnego „Tak czy siak - Bóg z nami, ch… z wami Trzy zdrowaśki, alleluja i do przodu - jazda z k……” Taco Hemingway Pisałem to Ja, poeta znany i lubiany.
    Życzliwy

31.01.2025 16:35

Wiadomo nie od dziś, ryba psuje się od głowy. A jak tu sama góra bardziej patrzy swoich interesów, zamiast dbać o pracowników szczególnie tych niższego szczebla, to dobrze się dziać nie będzie. Podstawowym prawem dobrego zarządzania jest to, że jeśli pracownicy czują szacunek, bezpieczeństwo w miejscu pracy, to się angażują bardziej, nawet jeśli za mniejsze pieniądze. A tu ani pieniędzy, ani komfortu pracy i tego poczucia zadbania przez kierowników, dyrektorów, tym bardziej, że przypadki nadużyć tych pierwszych są często tuszowane. Przyzwoitych ludzi wśród zarządzających tyle co kot napłakał, (choć zdarzają się pojedyncze przypadki), jednak przykład samego wierzchołka tej piramidy pokazuje, że tu się kompetencje raczej nie liczą. Chciałoby się zaśpiewać: Edwardzie wróć, a z Tobą dobre dni…
    Warszawa

31.01.2025 13:58

Czytając tyle nowych komentarzy jestem w szoku!! Ile negatywnych komentarzy w tak krótkim czasie, czy ktoś w Warszawie się obudzi ?? Wątpię !!! Patrząc z poziomu biura to jest jedna wielka klika! Ręka rękę myje!! Tworzenie sztucznych stanowisk dla kolegów i koleżanek z podwórka!! Sztuczne rekrutacje na kierowników po czym awanse dostają nie kompetentni koledzy bądź koleżanki Panów dyrektorów!! Szczyt żenady!! Czy Pani Asia się obudzi wątpię bo potrzeba zmian na dyrektorskich stanowiskach a tu niestety są powiązania … Ale jak to mówimy Jak Nie My To Kto !! Szukamy nowej pracy !! A Pani Asia z trzema muszkieterami ruszy niedługo sama w pole promować produkty !!
    Mądrala

31.01.2025 06:36

Ciężko się czyta ostanie opinie, szczególnie przez to, że wiele z nich jest prawdą. Nie popieram wyzywania AM na forum Goworka i myślę że to lekka przesada, ale uczciwie trzeba powiedzieć że pracuje się fatalnie. 14 wizyt dziennie, w okresie chorobowym nie do zrobienia. Nie znam innej firmy z taką ilością. Do tego dochodzą wszelkiego rodzaju aktywności, prezentacje, wykorzystanie budżetu, również w godzinach popołudniowych - nadal po 14 wizytach od rana bo to święte i niezmienne. Żeby wykonać taką aktywność to i przed i po dokumenty, wnioski, pieczątki, podpisy, pilnowanie żeby faktura na 250 gram kawy była wystawiona poprawnie bo inaczej płacisz z własnej kasy. Wysyłanie lekarzy na konferencję kolejne morze papierów, a jeśli nie daj Boże doktor nie dojedzie - twoja wina i ASM już ci o tym wielokrotnie później przypomni. A na koniec, gdy twoj teren jest poniżej średniej - na konto wpływa 5500…. Szkoda bo leki naprawdę konkurencyjne.

31.01.2025 00:05

Niestety psuć w firmie zaczęło się tak porządnie w okolicach odejścia szanownego Edwarda nomen omen człowieka z klasą i wizją. Można powiedzieć, że dla tego gościa czasem jechało się w teren za tzw. (usunięte przez administratora) A były cyklówki gdzie skandowano imię "Edward" przez kilka dłuższych chwil. Ciekawe komu z was szanowni FFM lub AM ktoś zaśpiewa imię.......Mnie najbardziej dobijało w tej firmie zachowanie AM czyli knucie, kłamstwa, manipulacje i granie pod siebie. Panie Kierowniczki też miały sporo za uszami. Merytoryka co niektórych AM szokowała niskim poziomem - do zaorania na jednej wizycie. Cieszę się że już mnie tam nie ma, aczkolwiek leki były dobre i przyjemnie się z nimi jeździło.
    Ania

30.01.2025 19:45

@Pracodawca jak Wam nie wstyd. Jak Wam nie wstyd, że taki bajzel się dzieje w firmie, a Wy nie reagujecie, nie macie w sobie pokory, pomysłu i odrobiny inwencji twórczej, by zacząć leczyć chorobę, która toczy firmę. Pani Dyrektor, może zamiast sławetnych słów moi kochani, trzeba obdarzyć nas odrobiną szacunku i pomyśleć, czy u Was na górze nie trzeba by zacząć wprowadzać więcej zaangażowania w pracę, bo nas na dole wypompowaliście już z sił i jakiejkolwiek motywacji swoim zachowaniem. Tuszowaniem przypadków karygodnego zachowania kierowników, kolesiostwa. Joasiu, ludzie nie potrafią zachować się podczas gali? Może trzeba byłoby pomyśleć skąd taki brak szacunku, skąd taka rotacja wśród pracowników, dlaczego plan nie zrobiony i skąd takie złe nastroje w firmie? Kochana, odpowiedzi znajdziesz chociażby tutaj w komentarzach
    Jacek

30.01.2025 23:53

to jak w tej firmie jest wspaniale, pokazuje dzień zatrudniania nowych przedstawicieli. Takiej rotacji i tylu nowo zatrudnionych osób to chyba tylko w K...r..ka. jest. Zatrudniają już z innych branż, bo doświadczeni przedstawiciele słyszą na rynku co się dzieje i nie chcą aplikować. Kiedyś wymagali wyzszego, teraz już obniżyli do średniego i może byc bez zadnego doswiadczenia, bo nie ma chętnych do pracy w tej firmie

29.01.2025 13:19

Barbara

30.01.2025 23:18

tylko teraz to jest zamiatane pod dywan. Udają, że wszystko jest dobrze i tak powinno byc. Albo chcą, żeby kierownicy się nie zapowiadali, czychali za smietnikiem, (usunięte przez administratora) na podwójnych, ąz laski płaczą. Taka widać kultura pracy jest przez firmę pożądana i akceptowana
    Ola

30.01.2025 23:23

daj sobie spokój w ogóle z tą firemką. Idż tam gdzie Cię będą szanować. Scenki, nagrywanie kamerą, chowanie szefa za śmietnikiem, żeby sprawdzić o której podjedziesz pod przychodnię, manipulacje, zastraszanie ....długo by pisać
    Artur

30.01.2025 18:35

Czemu nikt nie interweniuje z góry,że ten cały ranking z którego rozliczani są przedstawiciele, to jedna wielka ściema. Każdy, kogo znam mówi,że ranking to loteria. Tylko Ci, którzy są wysoko , muszą siedzieć cicho, a Ci , którzy są nisko, to nie mogą się odezwać, bo wyjdą na takich, którym nie chce się pracować. Raz ktoś się 3 a raz ostatni. Jakim cudem się pytam? To raz pracuje, ktoś dobrze, a drugim razem słabo?
    ponad 10 lat

30.01.2025 14:04

Jestem tu ponad 10 lat, patrząc na decyzje moich kolegów odnośnie zmiany miejsca pracy stwierdzam, że podjęli bardzo odważne, ale trafne decyzje. Wszystkie wpisy odnośnie BCH są zadziwiająco prawdziwe. Mam wrażenie że od pewnego czasu robi się tylko gorzej, od spraw z byłymi pracownikami, przez wywozy leków po marnej, niemiarodajny ranking, po system szkoleniowy bazujący na podstawach sprzedaży ubranych w śliczną, nowoczesną szatę graficzną przepełnioną korpo lengłidż. Podwyżki są na poziomie opłacenia rachunku za telefon komórkowy przeceniony na koniec roku. Pan dyrektur, który rzuca tematem podwyżek, bagatelizując tłumaczeniem o nie miejscu i porze na takie dyskusje? ... przykro smutno i nie fajnie, że zaczynając tu pracę można było powiedzieć "pracuje w Berlin-Chemie/Menarini", a teraz - "... jeszcze tu pracuję ..." pozdrawiam i liczę, że może coś się jeszcze zmieni, przydałby sie hard reset
    Korpo

30.01.2025 15:20

Robimy się trochę jak Coca cola.. z jednej strony mocny brand. Z drugiej pośmiewisko na rynku pracy, z dwudziestoma wizytami za 5 tyś zł.. :) gratuluję w imieniu 350 osób z pola wstydzących się przyznać gdzie pracuje.
    Nissan

30.01.2025 12:49

Firmę tworzą ludzie, a ludzi oni nie szanują. Zdrowie najwyższą wartością, a zamiast na L4 to większość chorych pracowników wyjezdza do pracy bo się boi reakcji AM albo utraty premii. Nie płacą proporcjonalnie do czasu pracy, odpowiedzialności, obowiązków i wiedzy jaką trzeba mieć żeby pracować według ich schematu. AM widzi w Tobie robola, ma gdzieś Twoją sytuację prywatnA. Jak masz gorszy dzień to musisz jeszcze ciężej pracować. Zatrudniają młodych ludzi z FMCG żeby oni później uczyli doświadczonych farmaceutów oraz lekarzy medycyny. Większość ubrana w tanie ciuchy z Pepco bo za tą wypłatę to ciężko się utrzymać w dzisiejszych realiach. nie do pomyślenia żeby takie coś miało miejsce w takiej firmie jak BC. Co tu się stało?!
    Nadzieja ponoć umiera ostatnia

30.01.2025 11:09

Tym co mają jeszcze jakąś nadzieję i liczą na pozytywne zmiany proponuję się obudzić i odświeżyć CV. W Berlin Chemie nic się nie zmieni bo jeszcze FF musieliby uznać, że faktycznie kierownicy stosują (usunięte przez administratora) i nie daj Boże musieliby sami się wykazać zaangażowaniem, o którym tak wiele mówią. Aby coś się zmieniło w tym towarzystwie to budżet musiałby być nie realizowany kilka lat lub 2/3 firmy musiałoby się zwolnić na raz. Póki karawana jedzie nikogo nie obchodzimy. Jesteśmy,,robolami,, i mamy (usunięte przez administratora) za 5500 po prawie 10 latach pracy...nie ważnie kiedy zrobimy swoją robotę. Jak się nie wyrabiasz w tak zwanym między czasie to dokończysz w domu. Kosztem rodziny. Asia chyba nie rozumie co to jest równowaga między praca, a życiem prywatnym. Używa tylko modnych frazesow, ktorych nie rozunie. Większość tych pożal sie Boże kierowników i dyrektorów jest rozwiedziona i ma tylko tę pracę. Ciekawe dlaczego? ... Też mi życiowy sukces... Dajcie nam, żyć i cieszyć się rodzinami. Poniewierają nami jak chcą, zarabiamy tak rozpaczliwie słabo ,że faktycznie lepiej nie mieć dzieci bo starcza tylko na podstawowe rzeczy. Jak jesteś chory to na L4 też nie idź bo nie dostaniesz całej premii. Za podstawę ciężko wyżyć więc co robisz ? Chorujesz i pracujesz. Rodzinna firma z rodzinnymi tradycjami wyciągniętymi rodem z (usunięte przez administratora) Ci co liczą, że ankieta po cyklowce coś zmieni, też niech przestaną śnić. W poprzednim roku Doninik FF skomentował nasze wzbudzenie zawarte w ankiecie ,, nie jest tak źle. Nie jesteśmy gorsi od innych. Rotacja na podobnym poziomie,, Plują nam w twarz. Chcesz to pracujesz nie to weźmiemy młodego człowieka. Popracuje ok 2 lata i zmiana. O szacunku i kompetencjach miękkich mogliby sami się doszkolić a nie tresują nas na assesmencie jak chcą. Żenada...

Zostaw merytoryczną opinię o Berlin-Chemie/Menarini Polska Sp. z o.o.