Xeos

Środa Śląska

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 184 ocen.

Xeos
2 184 6 1

Opinie o Xeos

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

P. P

Niestety firma mimo chwalenia się wszędzie o poziomie i ogólnej profesjonalności, przy bliższym kontakcie wypada dosyć blado. Aplikowałem na mechanika silników. Po pierwsze- test "manualny" to jakieś nieporozumienie, brzeszczot i pilnik do obróbki? Mamy 2018 rok czy 1918? Ciekawe gdzie jeszcze się tak pracuje, zwlaszcza jak mówimy o nowoczesnej firmie branży lotniczej. Ale mniejsza, można było sobie pomachać i trochę się spocić. Kolejna rzecz, to te nieszczęsne zarobki- najpierw, telefonicznie przez rekrutera pytają się ile chciałbym zarabiać. Akceptują mój wniosek, dochodzi do rozmowy w ich siedzibie, znowu pada pytanie o zarobki- a więc powtarzam kwotę. Pani z HR stara się ukryć zdziwienie, ale wpisuje kwotę w laptopa. Kompletnie nie rozumiem o co chodzi, skoro podałem kosmiczną kwotę, to dlaczego na początku ją zaakceptowano i mnie zaproszono? Uznali że jak zobaczymy jakich z nas zrobią specjalistów to zgodzimy się robić za minimalną, byle tylko w takiej firmie pracować? A może w ogóle nikt nie przeglądał tych dokumentów z czasów rozmów telefonicznych? Poprosili o 2 tygodnie na decyzję. Minęło ponad 3, po czym telefon że mnie zakwalifikowano. Pensja- 4.5 tys brutto, sam prosiłem o 6. Wybaczcie, ale to całe mydlenie oczu o specjalistach, o tym że w całej Polsce nie szkoli się ludzi na takim poziomie jak oni będą szkolić, okazało się g... warte, po prostu szukają taniej siły roboczej, a Polska im odpowiada bo za lekko ponad 1000 euro miesięcznie mają pracownika i zakład blisko ich bazy w Niemczech. Do tego praktycznie brak bonusów w postaci pieniędzy, tylko takie podstawy typu karta multisport czy prywatna opieka zdrowotna. HRowiec coś wspominał o talonach np na święta, ale to wszystko są plany, zero konkretów, może będzie może nie, a jak będzie to nie wiadomo co. Tyle wiedzy, testów, szkoleń, a na rękę dostaniesz jakies 600zł więcej niż pracownik Biedronki. I mówimy tu o Wrocławiu, a nie jakiejś firmie pod Lublinem. Ich targetem są zapewne mechanicy samochodowi albo młodziaki świeżo po studiach, bo raczej nikt z doświadczeniem lotniczym się w to nie będzie pakować. Mówiono mi też o możliwości premii po zrobieniu egzaminów, ale ile, co i jak, nie wiadomo. Tak jak ktoś wspomniał, lojalka na 2 lata i kwotę 50 tys zł, dodatek relokacyjny 5tys dla singla i 8 tys dla kogoś z rodziną. Znajomy też tam był i uzgodniliśmy że zapytamy się o to samo- czy firma robi nam uprawnienia międzynarodowe, zgodne z EASA czy są to egzaminy wewnątrz firmy, ja dostałem odpowiedź że są to wewnętrzne, znajomy że zgodne z EASA. Chyba wciąż sami nie wiedzą, co dziwne bo przecież już pierwsze grupy ludzi są po szkoleniach. W czasie rozmowy dowiadujemy się że w sumie to są trzy stanowiska, tj. montaż/demontaż wstępny, całego silnika, kontrola jakości i mechanik szczegółowy, pracujący na konkretnych częściach. Żadne z tych stanowisk nie jedt bliżej opisane, dowiadujemy się o nich z pytania "co by pan bardziej wolał".

JAnek :)
@P. P 07.08.2018 12:31

Odnośnie części manualnej... fakt narzędzia były tylko ręczne.... Pytałem o pneumaty...dostałem odpowiedź ze mogę używać tylko dostępnych narzędzi... Przyczyn ? Test nie ocenia tego co się zrobi...Test ocenia podejście do pracy, planowanie, urzywanie narzędzi, bhp, sposób myślenia kolejność prac..etc Efekt nie jest brany pod uwagę... co jest zresztą wspomniane na początku. BARDZO fany sposób rekrutacji

Justyna

@Pracownik, skoro pracujesz w Xeos, to może chciałbyś napisać swoją opinię dotyczącą pracy w tym miejscu? Myślę, że zdanie obecnego pracownika firmy będzie bardzo istotne dla osób zastanawiających się nad aplikowaniem do pracy w niej. @Pracownik2, długo już jesteś związany z tą firmą? Jakie widzisz plusy i minusy pracy w niej? Zachęcam do podzielenia się swoim zdaniem na forum.

Pracownik

Ja pracuje w Xeos. Zauważyłem, że przeważająca większość opinii jest napisana przez osoby które NIE dostały się do firmy :) Pozdrawiam.

kandydat
@Pracownik 09.08.2018 16:36

A skąd wiesz ?

Justyna

@P. P, bardzo dziękuję za Twoją rozbudowaną opinię dotyczącą rekrutacji do pracy w Xeos. Rozumiem, że finalnie nie podjąłeś pracy w tej firmie, tak? Czy ktoś z Was pracuje lub pracował w Xeos w Środzie Śląskiej i zechciałby podzielić się z innymi użytkownikami forum swoją opinią na temat warunków oferowanych przez tego pracodawcę?

Justyna

@Adm, a dlaczego uważasz, że "coś jest nie tak"? Czy mogłabyś napisać coś więcej na temat rozmowy, w której brałaś udział? Chętnie dowiem się, czy miałaś podczas niej do wykonania jakieś szczególne zadania. @Sprytny, oczywiście, że chodzi o własną opinię. Często jednak zapominamy o jakichś dobrych rzeczach, a piszemy same negatywy, stąd moje pytanie.

Sprytny
@Justyna 01.08.2018 22:12

W takim razie powinniśmy również pytać osoby zadowolone o NEGATYWNE odczucia..skoro pytamy NIEZADOWOLONYCH i pozytwne...

Adm

W przeciągu kilku miesięcy dzwoniono do mnie kilka razy w sprawie stanowiska administracyjnego. Zaczęłam się zastanawiać, co jest nie tak z tą firmą. Owszem bylam na rozmowie rekrutacyjnej, ale już na niej widziałam, że miałabym również spełniać rolę sprzątaczki. Stanowisko managerskie i sprzątanie kuchni po pracownikach ? Przepraszam, ale jest to niepoważne. Pozdrawiam.

Justyna

@Maciejko, widziałam, że jesteś zainteresowany pracą w Xeos. Jakie stanowisko Cię interesuje? Aplikowałeś już? @ja_nek, a Ty jesteś pracownikiem Xeos czy starałeś się o pracę w tym miejscu? Jakie widzicie plusy i minusy pracy w Xeos w Środzie Śląskiej?

Proboszcz
@Monika 29.07.2018 15:30

Monika ogarnij najpierw swoją robotę a potem wchodź poczytać komentarze na gowork. Póki co jedno i drugie wychodzi Ci słabo.

Justyna

@Ksiądz, dlaczego bierzesz mnie za pracownika firmy Xeos? Nie jestem z nią w żaden sposób związana - jestem moderatorem forum GoWork.pl. Do moich zadań należy między innymi aktywizacja uczestników dyskusji i zbieranie informacji o sytuacji w firmie - stąd moje pytania. @koszmarry, a długo pracowałeś w Xeos? Może jednak jesteś w stanie wymienić jakieś plusy pracy w tej firmie?

Sprytny
@Justyna 25.07.2018 00:02

Jeśli @koszmary był nie zadowolony...po co pytać na siłę o pozytywy ? Sądziłem że chodzi o wy miarę 'wlasna' opinje na forum

leatherface

Jakie zarobki jeśli chodzi o NDT2 (5 tys. na rękę da się wynegocjować)? Xeos pomaga pracownikom przenoszącym się z innych miast/województw? Jakie benefity Xeos zapewnia?

koszmarry
@praca 28.06.2018 09:08

moim zdaniem nie warto.

Zdezorientowany

Witam, dostałem się na stanowisko młodszego mechanika z stawką ok. 5k brutto. Zaczynam pracę od sierpnia. Ale po opiniach tutaj nie jestem już pewny co do tej firmy. Proszę, niech ktoś, kto pracuje już na podobnym stanowisku w Xeos, powie mi czy warto zmieniać obecną pracę, dodam że obecnie zarabiam o wiele mniej.

ja_nek
@Maciejko 12.07.2018 18:38

test z angielskiego jest testem na komputerze 100 pytan jednokrotnego wyboru zawieraja proste rzeczy z tematyki "techniczny lotnicy" i prostrze wazna czesc rekrutacji

Justyna

@A jakie są?, widziałam, że interesuje Cię praca w Xeos. Wysyłałeś już swoje CV? Na jakim stanowisku chciałbyś pracować w tej firmie? Czy ktoś z Was także pracuje w Xeos? Jak oceniacie tego pracodawcę i oferowane przez niego warunki? Zachęcam do dodawania swoich opinii!

Justyna

@Łukasz, rozumiem, że pracujesz w Xeos. Co jeszcze możesz powiedzieć o pracy w tym miejscu? Jaka atmosfera w niej panuje? @praca, a jakie stanowisko Cię interesuje? Jakie warunki byłyby dla Ciebie satysfakcjonujące? Jakie widzicie plusy i minusy pracy w Xeos?

A jakie są?
@rys 02.07.2018 08:50

zaintersowany

Last man standing

Szukam ludzi ktorzy startuja od sierpnia. Sam zaczynam ale szukam kwatery, moze ktos cos podzruci albo potrzebuje 2 osoby do kwatery. 2 zawsze latwiej wynajac.

Justyna

@rys, a na podstawie jakiej umowy pracuje się w Xeos? Czy nie ma problemu na przykład z wzięciem kilku dni wolnego? Czy ktoś z Was także pracuje w Xeos? Jak oceniacie pracę w tym miejscu? Zachęcam Was do dodawania swoich opinii!

Justyna

@brave new world, czy jesteś pracownikiem firmy? Możesz wypowiedzieć się na temat możliwości rozwoju w tym miejscu? Czy dla pracowników organizowane są szkolenia lub kursy podnoszące ich kwalifikacje? Może osobiście uczestniczyłeś w takim kursie i możesz podzielić się z nami informacjami na ten temat?

Justyna

Czy ktoś może odpowiedzieć na pytania @Nowy_tutaj i @Zdezorientowany? Możecie pomóc osobom, które potrzebują informacji na temat warunków pracy w danej firmie. @Nowy_tutaj, jak rozumiem zacząłeś już szkolenie w Xeos? @Zdezorientowany, mam nadzieję, że do sierpnia użytkownicy będą w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie. Co skłoniło Cię by aplikować własnie do Xeos?

Justyna

@zainteresowany do NDT, czy jesteś aktualnie pracownikiem Xeos? A może planujesz aplikować do firmy? @Zmęczony, jak rozumiem pracujesz w firmie Xeos? Czy masz informację na temat benefitów pozapłacowych w Xeos? @leatherface, czy znasz już odpowiedź na zadane pytania? Możesz podzielić się z nami swoją wiedzą?

SAP

Szczerze odradzam i nie polecam pracy w dziale IT na stanowisku SAP Specialist. Zarobki może nie należą do najgorszych natomiast nie rekompensuje to nadszarpanego zdrowia, nerwów, nieprzyjemnej atmosfery (ze strony managera) i straconego czasu na zapewniany rozwój. Nie liczcie na poważne traktowanie i jakiekolwiek wsparcie oraz kompetencje kierownictwa, jedyne czego możecie się spodziewać to oczekiwania i wymagania. Dowiecie się że 8 godzin szkoleń z doświadczonym konsultantem z SAP iMRO w zupełności wystarczy, w końcu sami możecie przeklinać cały proces w SAP (gdzie nie ma danych podstawowych) a w razie potrzeby skorzystać z SAP help (w którym również nic nie ma). Dodatkowo spotkacie się z oczekiwaniami, że po 4-5 miesiącach macie umieć moduł iMRO jak konsultant z ponad 20 letnim doświadczeniem, macie wiedzieć wszystko wcześniej niż key userzy i end-userzy. Zorganizowane szkolenia z modułu iMRO – zapomnijcie, chyba że sami będziecie chodzić i się prosić – dosłownie, tu jednak ostrzegam po kilku takich prośbach w końcu dowiecie się, że za plecami szukają innej osoby na wasze stanowisko.

SAP2

SAP tak to jest, jak na projekt do Polski wysłali swoich najlepszych managerów, jednostki pełne doświadczenia i ekspertow w danej dziedzinie...a przepraszam, to nie ta firma.

anonim

(usunięte przez administratora)

anonymous

Dziekuje, bardzo pomocny i rzeczowy komentarz.

Justyna

A jak można rekrutować do Xeos? Widzę na stronie zakładka kariera i brak jakichkolwiek informacji. Podpowiecie? Na jakim poziomie trzeba znać język angielski? Co jeszcze możecie powiedzieć o tym pracodawcy?

Mike
@Justyna 26.04.2018 16:23

Publikują ogłoszenia na pracuj.pl; czasem też przez agencje rekrutacyjne. Angielski przynajmniej na poziomie komunikatywnym

bla

wyrazy wspolczucia

Jacek

Jak wygląda rozmowa na młodszego mechanika?

Jack
@Jacek 18.02.2018 09:03

Rozmowa składa się z kilku etapów na dżin dybry test z języka angielskiego 100 pytań ok godziny abc głównie gramatyka, można sobie znaleźć na necie przykład takiego testu. Później czytanie instrukcji 30 min następnie składanie elementu w grupie też ok 30 min. Następnie wg rys. Wykonuje się element z aluminium. A na koniec krótka rozmowa po ang z 1 z 3 przedstawicieli xeos. Plus przerwa na kanapkę. Ogólnie spoko, ale żeby nie było tak pięknie to goście na rekrutacji normalnie tel w ręku i test z ang uzupełniali LOL. A zarobki 3 - 4 tys brutto i bezpodwyzki przez dwa lata.

Bystry

Ja pie....lę. Kolejna niemiecka montownia, w której to Polacy będą murzynić na własnej ziemi dla Niemców. Już werbują frajerów do fizolki zmianowej. Widzę to jak na dłoni - bus zakładowy, robol wstaje o 3:30 w nocy żeby na 6:00 być w robocie. "Najlepszy socjal na strefie" i "JEST PRACA". Potem po wyjściu z roboty robol wraca po 17 tej do chaty sfrustrowany bije żonę, żona bije dzieci a dzieci biją już całkiem bogu ducha winne chomiki ;-) Firma (jak każda inna montownia na strefie) nie dość że zwolniona z podatków to jeszcze wykorzystuje infrastrukturę zbudowaną z pieniędzy podatników. Cieszmy się. Ważne, że "JEST PRACA".

Darek

Ile czekaliście na odpowiedź po rekrutacji?

Darek
@Łukasz 22.03.2018 09:46

Już ok. miesiąca. standard widzę z tym jest, słyszałem że co miesiąc jest rekrutacja i tak przedłużają odp co jest bez sensu, bo mogli powiedzieć nie/tak i już by wiedział człowiek na czym stoi. Na mechanika

Karol

Witam. Jak wygląda obecnie test LTT z języka angielskiego? Czy ktoś bierze udział w rekrutacji 27.02.2018??

ciekawski

Czy XEOS dobrze placi pracownikom umyslowym, managerom? Malo ogloszen na managerow u nich widac... a to ma byc chyba dosc duzy zaklad...

Tymon

Może trzeba wziąć się za pracę a nie obserwować innych!!!

Seba
@Tymon 25.01.2018 16:01

O czym Ty gadasz ?

Ale

To stanowisko Key Account to nowe rotacja czy ściema?

Justyna

HR to jakieś nieporozumienie w tej firmie.

Jack
@Justyna 13.12.2017 11:26

Dlaczego? Możesz rozwinąć?

Zostaw opinię o Xeos - Środa Śląska

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Xeos