Xeos

Środa Śląska

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 206 ocen.

Xeos
2 206 6 1

Opinie o Xeos

Your EX

Hej. Wróciłem bo znalazłem coś ciekawego w sieci ale nie do końca jestem pewien, czy można podawać linki do obrazków. Dedykuję wszystkim zadowolonym, że mogą robić w branży lotniczej za 3x mniej niz ich koledzy z niemiec też z branży lotniczej. https://memy.pl/show/big/uploads/Post/238418/15400447536856.jpg

Ksiądz
@Your EX 21.10.2018 10:45

Widzę, ze bardzo leży Ci na sercu dobro naszych kolegów z Xeosa. Oby wiodło Ci sie dobrze... Gdziekolwiek robisz karierę. Bo widać, że Cieżko Ci sie pożegnać z firma.

bless
@Ksiądz 21.10.2018 13:12

Tobie dobro Xeos wcale nie lezy, skoro odpowiadasz w niedziele. Nie martw się, konkurencja chyba nie stanie przed zakładem i nie zgarnie pracownikow. Już widzę miny Niemcow...ale czekaj niby dlaczego, jakie oni beda mieć uprawnienia? Wypada się wyspowiadac, w koncu niedziela. Nie sądzisz? Zakładam, że Tobie tez ciezko się pozegnac, skoro dostrzegasz to w opiniach. Rodzina, kredyt? Pilnuj dalej co kto wnosi do firmy.

Ksiądz
@bless 21.10.2018 18:17

Nie za bardzo rozumiem powiązanie miedzy odpowiadaniem w niedziele a dobrem firmy... zwłaszcza , że już po mszy. Nie martwię się o konkurencje pod zakładem, bo werbują ich już na OJT. Zdają sobie sprawę, że są tu utalentowane chłopaki i dziewczyny które przydałyby im sie w firmie. Widać, ze nie uważałeś na zajęciach z AL, bo wiedziałbyś wtedy, że bedą mieć podobne uprawnienia jak większość pracująca w lufthansie. Ja sie z firma nie żegnam, bo dostrzegam jakieś perspektywy, które mam nadzieje podzielają ludzie którzy bedą ze mna współpracować. Rozumiem, ze Ciebie nie przekonał profil tej firmy. Szanuje. Zastanawia czemu próbujesz przekonać wszystkich o swojej racji. Może chcesz przekonać samego siebie. A moze nie możesz znieść, ze sie z Tobą pożegnano? Wnieś coś konstruktywnego do rozmowy i przestań pluć jadem.

bless
@Ksiądz 21.10.2018 21:01

'Zastanawia czemu próbujesz przekonać wszystkich o swojej racji. Może chcesz przekonać samego siebie' - i vice versa.

Ksiądz
@bless 21.10.2018 21:33

Z ta różnica, że ja sie prekonam.

GraczZNumeremPierwszym

Witam, Czy to prawda że mechanicy będą pracować w systemie 4-ro brygadowym?

Wesoły
@GraczZNumeremPierwszym 12.10.2018 05:56

Tak to prawda, będą je....ć na 3 zmiany za marny grosz i jeszcze będą się cieszyć, że Niemcy za te sama pracę mają więcej no bo im się należy. Mnie już nie będzie jak zacznie się 4 brygadowka to mówię pass.

Rysiu
@Wesoły 12.10.2018 12:09

Bzdura...nie będzie żadnej 4ro brygadowki. Praca dwu zmianowa za kilka lat.

Poważnie niepowazny
@Rysiu 12.10.2018 15:08

Leki kontra optymizm... Pracodawca oficjalnie utrzymuje ze dopuki nie będzie miał określonej liczby zamówień nie wprowadzi 2 3 zmiany oraz 4 brygadowki... Ale nowy regulamin wprowadzony w życie zezwala na taki elastyczny system pracy... w umowach od conajmniej 3 miesięcy jest zawarty zapis o pracy 3 zmianowej

Ryszard
@Poważnie niepowazny 12.10.2018 15:22

Ok zgodzę się z tobą. Tylko obecnie każdy pracodawca zabezpieczenia się takim zapiskiem w umowie. Widzę też że wiele ludzi uważa że złapali pana Boga za nogi pracując w xeosie. Prawda jest taka że jest to praca znacznie lepsza niż na jakiekolwiek produkcji z lepszymi zarobkami i tyle. Jeśli wprowadza system zmianowy to nie już od razu, a kto Ci broni za te 4 czy 5 lat zmienić pracę .

czemu
@Ryszard 12.10.2018 18:10

''Prawda jest taka że jest to praca znacznie lepsza niż na jakiekolwiek produkcji z lepszymi zarobkami i tyle. '' Dlaczego jest lepsza?

Ryszard
@czemu 12.10.2018 18:16

Osobiście uważam że samo szkolenie przynosi wiele korzyści. Choćby nauka angielskiego. No i często ludzie na produkcji załóżmy automotive przez 8 godzin wciskają dwa guziki lub przykręcają wciąż te same śrubki.

czemu
@Ryszard 12.10.2018 18:30

tak, rozumiem. Czyli tutaj wchodzą w gre guziki i srubki roznorodnych ksztaltow oraz kolorow, których nie trzeba wciskac i przykrecac? Czy w ogole nie ma srubek i guzikow w Xeos? Czy pracowales w tego typu firmie - automotive? Wiem, ze sa ludzie, ktorzy srube potrafia perfekcyjnie przykrecic aby materialu nie zniszczyc a wyeksploatowac na max. mozliwosci i co najwazniejsze, wiedza kiedy wscisnac guzik on i off.

ssds
@Ryszard 12.10.2018 18:30

zreszta chyba jeszcze nie pracujesz wiec skad wiesz jak bedzie robotsa wygladac.

ssds
@Ryszard 12.10.2018 18:10

na ile jest ta lojalka?Jeśli wprowadza system zmianowy to nie już od razu - skad to wiesz?

Ryszard
@ssds 13.10.2018 08:15

Oj kolega nie jestem jednym z tych komentujących którzy nie mają pojęcie o Xeosie i mają ból (usunięte przez administratora) Pracuje i to już długo. Moje wypowiedzi są podparte doświadczeniem z Boscha i UTC. Kiedyś czytałem tu komentarz dotyczący rekrutacji i ktoś płakał i nie rozumiał dlaczego każą pokazać hand skills... robią to bo przychodzą ludzie wykształceni po polubudzie z wiedzą teoretyczną, a nie potrafią założyć wiertła na wiertarkę. Może kiedyś zrozumiesz różnice miedzi praca na linii gdzie system jest tak rozwiązany abyś nie wykonywał zbędnych ruchów co prowadzi do strat czasowych, a pracy gdzie zadanie trzeba wykonać powoli i dokładnie bez presji za plecami.

rrfd
@Ryszard 13.10.2018 10:52

na ile jest lojalka? Jesli zdecyduje sie rozwiazac umowe i zaplace 50 tysiecy co dzieje sie z przekazana mi wiedza? Nalezy do mnie?

sssscsr
@Ryszard 13.10.2018 10:52

lubie czuc presje za plecami, im wieksza tym lepiej. nie dumam nad silnikiem przegladajac manuala, nie wykonuje zbednych ruchow, nie znam w pracy pojecia powoli i nigdy nie mam czasu na straty czasowe, czyli co bedzie brak umiejetnosci? dla czlowieka z b.duzym doswiadczeniem 16 tys brutto? Skoro 8 tys bez doswiadczenia? Potrzebuja tam takich?

Wesoły
@Ryszard 12.10.2018 18:30

Rysiu A wytłumacz mi jedno. Po co testy z angielskiego, zadania po angielsku i rozmowa po angielsku? Skoro i tak uczą języka. Śmiem twierdzić też, że o automotive tez nic nic nie wiesz skoro twierdzisz, że to tylko naciskanie guziczkow, nawet na pozornie prostym stanowisku gdzie dokrecasz koła czy montujesz lampy musisz być skoncentrowany. Wiesz JUT i JET czasami nie wypali jeden komplet kół nie dojdzie z rana i jak się nie połapiesz to masz całą produkcję dnia postawiona za zieloną linią na bok. Tak więc się nie jaraj tym angielskim i nie zadzieraj noska bo tu też nie będziesz robił całości roboty tylko jej część i kiedyś ktoś Ci powie, że twoja pracę to może małpa za banany robić. Teraz rozumiesz dlaczego nie masz 8k brutto?

Wesoły
@Ryszard 13.10.2018 10:52

Hahahaha

dfgh
@Wesoły 14.10.2018 02:33

Wesoły, szacun

Wesoły
@Ryszard 12.10.2018 18:10

Ta zabezpiecza się. Ty na pewno tam pracujesz. No w sumie tak, bo ciemnej masy też potrzeba. Jak załoga będzie za inteligentna to szybko się połapie, że coś jest nie halo. Kazdy zaklad potrzebuje takich co z radością przyjdzie robić o każdej porze dnia i nocy A jak trzeba to i w sobotę czy niedzielę. Ty myślisz , latami będą Cię klepać po pupci, bo pan mechanik samolotowy. Uświadomi sobie, że to jest biznes i nikt nie będzie przez 2/3 doby utrzymywał hali i parku maszyn w bezczynności bo pan mechanik musi się wyspać.

dfgh
@Wesoły 14.10.2018 08:41

jestes madry, zgadzam sie

GraczZNumeremPierwszymm
@GraczZNumeremPierwszym 12.10.2018 05:56

A ten angielski to rzeczywiście musi być na bardzo dobrym poziomie czy wystarcza podstawy, i jak wygląda test manualny? Co się robi? Może ktoś opowiedzieć z naprawdę szczegółami I jakie badania robi się, psychiatrę?? Badanie okulistyczne typu daltonizm? Jest to praca do 3metrów czy powyżej 3metrów?

Ksiądz
@GraczZNumeremPierwszymm 14.10.2018 19:11

Angielski im lepszy tym oczywiście łatwiej. Kwestia Twoich aspiracji. Cały trening i instrukcje są w języku angielskim. Firma zapewnia Ci 4 tygodniowy kurs angielskiego, dzięki któremu przy odpowiedniej determinacji możesz sporo się nauczyć. Jednak nie myśl, że ot tak możesz wskoczyć z zerową znajomością języka. Sprawdzian manualny to obróbka kawałka aluminium wg. rysunku technicznego i złożenie jakiejś części zgodnie z manualem. Proste, jednak sporo osób to pokpiwa. Badania, jak każde w medycynie pracy. Powyżej 3 metrów. Firma z mojego punktu widzenia z perspektywami, choć czas pokaże. Ludzie przyjaźni choć roszczeniowi. Zarobki głównie zależą od tego jak sobie wynegocjujesz stawkę na starcie. Z czasem zapewne będzie można coś ugrać na plus. Jednak jeśli myślisz, że będziesz miał regularną podwyżkę co rok za to, że tam jesteś to możesz się przeliczyć. Pzdr

nowy
@Ksiądz 14.10.2018 21:29

Ile zatem można wynegocjować na starcie? 8000 brutto da rade?

Ksiądz
@nowy 16.10.2018 12:29

Jeżeli podczas rozmowy kwalifikacyjnej w j. angielskim przekonasz, ze to co wnosisz do firmy jest tego warte. Poprzesz to doświadczeniem to myśle ze jest to możliwe.

Wesoły
@nowy 16.10.2018 12:29

Nie da rady. Jest przykład poniżej, że doświadczenie się nie liczy. Masz być tani i się cieszyć, że robota jest.

Ksiądz
@Wesoły 17.10.2018 01:02

Zapewniam Coebie, ze doświadczenie ma z wpływ na możliwość uzyskania lepszego wynagrodzenia.

Cyk
@Ksiądz 17.10.2018 06:35

Praca będzie podzielona na małe sekcje..czyli bardzo powtarzalne dla przeciętnego pracownika. Lojalka standard 3 lata od zakonczenia szkolenia...czyli 4 lata i 3 miesiące w firmie.. Po okresie próbnym pracodawcą nie przewiduje podwyżek (oficjalne stanowisko MENAGERA ) Pierwsza podwyżka rok po rozpoczęciu produkcji ( oficjalne stanowisko ) czyli okres szkolenia plus rok. Nie wspomina się o tym przed podpisaniem 1 umowy.

Wesoły
@Ksiądz 17.10.2018 06:35

No tak. Nie mówię, że nie. Ale 8000 już nie będą dawać. 6k to max

Justyna
@Rysiu 12.10.2018 15:08

@Rysiu, widzę, że jesteś dość dobrze zorientowany w sprawach firmy Xeos. Długo już jesteś w niej zatrudniony? W jednym ze swoich komentarzy piszesz o nauce angielskiego - czy pracodawca zapewnia lekcje w czasie pracy?

n
@Wesoły 17.10.2018 18:48

To w końcu 6000 czy 8000. Raz piszesz ze kilku z was ma 8000. Innym razem ze nie ma szansy więcej na 6000?

Robert

Witam wszystkich:) może mi ktoś podpowiedzieć jak wyglądają realia jeżeli chodzi o operatora logistyki? W ogłoszeniu podane było, że potrzebują ludzi z wózkami widlowymi oraz licencja dzwigu. Byłbym wdzięczny za podanie godzin pracy i możliwych zarobków, pozdrawiam:)

xxx
@Robert 08.10.2018 07:17

Cześć. Na dniach mam rozmowę telefoniczna po angielsku dopytam i dam znać jak wyglada bo sam jestem ciekaw

nowy

Czy ktoś moze przybliżyć jak wygląda test z angielskiego? Bardziej gramatyka czy słownictwo? Test wyboru czy uzupełnianie?

nowy

Witam wszystkich. Czy możecie podać realna kwotę brutto jaka mogę podać przy rekrutacji na Mechanik Silników Lotniczych? Czy 8000 to za dużo ?

Jola
@nowy 04.10.2018 12:17

Trochę za dużo, ale zależy od Twojego doświadczenia.

nowy
@Jola 04.10.2018 14:24

Bez doświadczenia przy silnikach samolotowych. Kilkuletnie doświadczenie w branży motoryzacyjnej(produkcja). Jaka kwota byłaby w takim adekwatna? 6000 brutto?

Inka
@nowy 04.10.2018 14:38

Myślę ze jeśli będziesz blisko 6500...to się dogadacie... firma będzie raczej negociowala w dół

ILE
@Inka 04.10.2018 17:27

Ile w dol?

ILE
@ILE 05.10.2018 18:31

Inka i Jola, ile w dol, odpowiedzcie ...czy juz skonczylyscie prace?

ILE
@ILE 05.10.2018 20:55

nudzi mi sie :)))))))))))))

Wesoły
@Jola 04.10.2018 14:24

Niech ch pani z HR nie sieje fermentu. Jest nas przynajmniej kilka osób co dostały po 8brutto. Wcale. Nie jest wymagane doświadczenie, bo jak sami się reklamujecie wszystkiego nauczycie. Trzeba tylko dobrze się zareklamować na rozmowie. I jak sobie przeczytałem wszystkie wpisy od a do z to od dziś będę chodził i uśmiechał się do wszystkich bo widzę, że pracuje w większości z ludźmi, hmmm jak by tu nazwać? Niskich lotów.

Niski
@Wesoły 06.10.2018 07:09

I tak wygląda przekrój załogi :)

nowy
@Wesoły 06.10.2018 07:09

Hmm. Sporo tu rozbieżności. To jak to w końcu jest? Niektórzy pracują za 4500 brutto a niektórzy za 8000 ? Dziwne.

Wesoły
@nowy 06.10.2018 22:43

Już ci wszystko tłumaczę. Cześć ludzi naprawdę zna swoją wartość a część ludzi z okolicznych miejscowości zadowoli się nawet 4k brutto bo przecież zawsze lepiej robić w xeosie niż u prywaciarza. Jak się złapiesz to masz robotę na lata. I to jest przyczyną różnorodności stawek. Ale to nie mój problem i interes by ludzi oswiecac. Każdy sobie rzepke skrobie.

On
@Wesoły 09.10.2018 10:18

Lubię wesołych ludzi, szczególnie gdy muszę z nimi puzniej w jednym teamie robić..zawsze można liczyć na to że komuś jakąś żabka przyskrobia dla paru euro

swietyspokoj
@On 09.10.2018 19:48

i bedzie swiety spokoj

Justyna

@Wesoły, z Twoich wypowiedzi wywnioskować można, że pracujesz w Xeos w Środzie Śląskiej już od jakiegoś czasu. Czy możesz napisać, jaka atmosfera panuje wśród współpracowników w firmie, czy ludzie są dla siebie pomocni i zawsze można zwrócić się do kogoś z jakimś problemem?

Wesoły
@Justyna 11.10.2018 20:53

Niech Pani z HR już da spokój. :)

Justyna

@Ona, regulamin nie jest nigdzie "schowany", jest ogólnie dostępny na forum. Przypomnę, że każda osoba publikująca swój wpis oznajmia, że się z nim zapoznała i będzie go przestrzegać. Powiem raz jeszcze - nie usuwamy lub archiwizujemy wpisów bez wyraźnego powodu. @Inka, @Jola, widzę, że jesteście dość dobrze zorientowane wnoszę więc, że pracujecie już jakiś czas w Xeos. Co możecie powiedzieć o tym pracodawcy?

JanekZeSpychowic

Czy odzywali się już do kogoś z rekrutacji do grupy 7? (Ta co startuje na nowy rok) s

Chemia to my

Pracuje obok firmy Xeos w Basfie i tam dalej trwa gigantyczna budowa a nie wiem gdzie wy pracujecie bo napewno nie w tym Xeosie Środa Śląska!!

Your EX
@Chemia to my 27.09.2018 01:47

Za krótki jesteś by cię tam wpuscili.

Chemia to wy
@Chemia to my 27.09.2018 01:47

Cos w tym jest :).... fabryka powstaje obok Ciebie a ze ptaca niezbyt banalna to poltora roczne treningi rozpoczsto na bielanach wroclawskich..pierwsza grupa wystartowala z 2 lata temu juz... obecnie jest ponad 100 ogrow...wiec tak... opinje sa pod srode fizycznie pracuje sie chwilowo gdzie badz.... jasniej ?

jj
@Chemia to wy 27.09.2018 18:50

ptaca niezbyt banalna- i tak trzymac kolego. brawo

Justyna

@Jasiu, @Admin, nawet po zgłoszeniu postu przez pracodawcę, administrator GoWork.pl samodzielnie podejmuje decyzję co do jego zgodności z regulaminem lub nie. Reklamację zawsze można złożyć na adres mailowy admin@gowork.pl @Wurst, a pracujesz jeszcze aktualnie w Xeos? Może warto dać szansę nowemu systemowi i zobaczyć, jak będzie się sprawdzał?

Ona
@Justyna 28.09.2018 22:22

"Co innego tyczy się opinii naruszających regulamin. Opisując w skrócie, dowolna opinia nosząca znamiona pomówienia (a takie znamiona nosi m.in. zarzut o naruszanie praw pracowniczych – więcej: zob. pytanie 8) zostanie przez nas zarchiwizowana (nie usunięta). Archiwizacja opinii sprawia, że przestają one być widoczne na stronie, jednak pozostają w naszej bazie na potrzeby m.in. organów ścigania, które mogłyby w przyszłości nakazać naszej firmie ujawnienie dowodów popełnienia przestępstwa itp." Tym sposobem mozna usunac dowolny wpis na prozbe pracodawcy :)

Your EX

Dobra spadam bo wpisy zaczynają kasować.

Admin
@Your EX 26.09.2018 12:26

Potwierdzam...znikaja wpisy ZGODNE Z REGULAMINEM.... prawdopodobnie na wniosek pracodawcy...

Justyna

@Wyprostujmy ploty, rozumiem, dziękuję za odpowiedź! @Your EX, czynnie wypowiadasz się w wątku, rozumiem więc, że w jakiś sposób jesteś bądź też byłeś związany z pracą w Xeos, tak? @XxX, czy są to potwierdzone informacje? W jakim trybie do tej pory była wykonywana praca w tej firmie? @Tripaloski, długo już jesteś związany z Xeos?

Admin
@Justyna 20.09.2018 19:55

XxX udzielil prawdziwych informacji, firma oficjalnie wprowadza nowy regulamin umozliwiajacy taki system pracy...zarzad wiedzial o tym od mniejwiecej pol roku ale na rozmowach od poczatku rekrutacji mowi jedynie o systemie zmianowym

wiemcojem
@Admin 20.09.2018 23:00

Planowanie przedsięwzięcia takiego kalibru przecież odbywa się dużo wcześniej niż rekrutacja. Zakładając firmę z 3 pracownikami znasz próg rentowności, wiesz kogo masz zatrudnić, ile zapłacić, jakie umowy podpisać. Matematyka pokazuje to w kilka sekund po wprowadzeniu odpowiednich danych. Znajdź wzór i porównaj na stochastycznych założeniach oba systemy pracy.

wiemcojem
@wiemcojem 22.09.2018 08:56

Naturalnie każdy może się pomylić w kalkulacjach. Coś jakby 100 absolwentów MIT, dodając 2+2 wpisało 5. Rachunek prawdopodobieństwa pokaże taką możliwość. Cóż, Human Factor w praktyce. Jeśli nie to błąd systemu :)

Wurst

Może jeszcze podwyżki obiecują. Już kiedyś to przerabialem w innej firmie. Obiecywali wiele za jeden podpis, podwyżki, szkolenia... A po podpisaniu mówili, sorry ale zgodnie z prawem pierwsza podwyżka należy się za 10 lat w wysokości 10% :) tak że powodzenia.

Jan kowalski
@Wurst 24.09.2018 06:28

Ciekawe...zaczynaja juz znikac opinje.. chyba pracodawca sie zjarzyl :)

jj
@Jan kowalski 24.09.2018 23:18

Tak, pracodawca właśnie teraz się zjarzył, nie ma co, niezle go cenisz. Usuwają posty niezgodne z regulaminem.

Jasiu
@jj 25.09.2018 10:39

Wiem jaki post zniknął :) nie był niezgodny...na żądanie podmiotu gowork może usunąć opinie ... Standardowa procedura u wielu pracodawców...

leatherface

Jakie zarobki jeśli chodzi o NDT2 (5 tys. na rękę da się wynegocjować)? Xeos pomaga pracownikom przenoszącym się z innych miast/województw? Jakie benefity Xeos zapewnia?

Zmęczony
@leatherface 24.05.2018 14:06

No na ndt2 na początku to słabo... Mechanicy silników po 4,5 brutto dostają o ile przejdą niekończący się screening

zainteresowany do NDT
@Zmęczony 29.05.2018 08:45

Zalezy co dla kogo slabo znaczy Dlaczego nie podasz swoich zarobkow tylko mechanika .Dawaj konkretnie ile masz ze wszystkim

inny
@leatherface 24.05.2018 14:06

tak realne jak masz dowiadczenie w branzy lotniczej lub podobnej. Nie wiem czego kolega ponizej robi scieme chyba zeby zagarnoc wszystko dla siebie to takie polskie

brave new world
@inny 04.06.2018 18:09

Posługując się Twoim tokiem myślenia moge stwierdzić, ze stawki identycznych stanowisk w Polsce powinny byc adekwatne do np. niemieckich. Jeśli tak nie jest, kto chce zgarnąć wszystko dla siebie?

Łukasz
@leatherface 24.05.2018 14:06

Pakiet relokacyjny to 5k jesli przenosisz sie sam, lub 9k, jeśli z rodziną. Niemniej, 5 na rękę za inspektora NDT... nie ma dużu osób na rynku z takimi uprawnieniami, powinieneś wołaś dużo wiecej, tym bardziej, ze ludzi od NDT im brakuje

Łukasz
@Łukasz 23.06.2018 12:32

Acha... Pieniądze jakie dają na relokacje musisz zwrócić jeśli z jakiegokolwiek powodu (np. oni Ci podziękują, co się nierzadko zdarza) przestaniesz pracować w Xeos przed upływem 2 lat

slabo
@Łukasz 23.06.2018 12:34

slabo

a nawet
@slabo 23.06.2018 21:29

bardzo slabo

brave new world
@Łukasz 23.06.2018 12:34

hehe

brave new world
@brave new world 23.06.2018 22:44

niezle...

praca
@leatherface 24.05.2018 14:06

Warto tam aplikowac?

koszmarry
@praca 28.06.2018 09:08

moim zdaniem nie warto.

Denzel
@Łukasz 23.06.2018 12:32

Na ile zmian pracuje sie w NDT? Jak jest z wyposazeniem laboratorium?

Nick
@Denzel 22.09.2018 12:09

Blizej nie okreslone.... 1 grupa miala 1 zmiane w umowie, potem byly 2 zmiany potem 3... obecnie weszla 4 brygadowka w regulaminie...ponoc nie bedzie wykorzystywana Podwyzki po roku od rozpoczecia produkcji...wedlug uznania progi nie ustalone...zadne obietnice nje sa skladane na papierze...wszystko co nie pasuje jest zwalane na smowole osob z HR ktore juz odeszly.... Co nie zostanie wynegociowane przed pierwsza umowa... mozna wlozyc miedzy bajki... Co wyszarpiesz na pierwszej masz i tyle.. nic wiecej pewnego nie ma

Basia

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy zatrudniają na kilkumiesięczne staże?

Nick
@Basia 23.08.2018 01:46

Tak: do inżynierii, NDT i planowania

Nick
@Nick 23.08.2018 15:44

Przynajmniej na to widziałem ogłoszenie

bull
@Nick 23.08.2018 18:26

a do obslugi google?

Bolek
@Nick 23.08.2018 15:44

Pytanie odnośnie NDT. Czy ktos wie jak wyglada tam praca? Ile zmian,jakie zarobki,jak jest z wyposażeniem laboratorium?

Wyprostujmy ploty

Dobre zarobki, atmosfera I praca sama w sobie. Firma dopiero sie ksztaltuje, wiec sa pewne niedociagniecia, ale porownujac prace w innych firmach - ta wypada o niebo lepiej. Zbyt duzo negatywnych opinii od ludzi, ktorzy byli tutaj tylko raz - podczas rekrutacji oraz niestety udzielaja sie tylko niezadowoleni pracownicy. A ostatnio podczas anonimowej ankiety w firmie 84% pracownikow bylo zadowolonych. Malo ktora firma zdobywa sie na krytycyzm I chec poznania opini pracownikow w formie anonimowej, pytajac przy okazji co mozna zmienic. Ktos jeszcze ponizej pisal o Niemcach, ktorzy maja Polakow za nic. Jest wrecz przeciwnie, szanuja Nas, rozmawiaja, zartuja, wychodza na wspolne wyjscia integracyjne I nie mozna im niczego zarzucic. Sa tez doswiadczeni pracownicy, ktorzy podjeli prace rezygnujac z innych renomowanych firm np. LOT-u. Generalnie jest tu mieszanka ludzi z Polski ale tez I Europy. Mysle, ze gdyby bylo tutaj tak zle jak to jest opisane, ludzie z duzym doswiadczeniem nie zmienialiby miejsca zamieszkania, przeciez to duze przedsiewziecie dla kazdego. I umowmy sie - kto jest doswiadczonyzna rynek wie czego chce I jezeli cos zmienia, to mu sie naprawde musi oplacac. Ja polecam I zachecam do poznania oceny pracownikow z tej firmy. Istnieje przeciez LinkedIn I po wpisanii frazy "Xeos" wyskakuja wyniki. Mysle, ze to dobra forma feedbacku jesli ktos jest niezdecydowany. Jednak najlepiej ocenic firme samemu.

Trybusz
@Wyprostujmy ploty 12.09.2018 12:30

LinkedIn? Znalazłem 4 komentarze od supervisora w górę. To nie jest miarodajne, LinkedIn nie jest po to by wygłasza negatywne opinie ale po to by się chwalić osiągnięciami, szukać pracy i pracownika. Pokaż mi choć jeden przykład negatywnej opinii na jakąkolwiek firmę napisaną przez zwykłego pracownika. :)

Wyprostujmy ploty
@Trybusz 14.09.2018 09:27

Chodziło mi o napisanie prywatnej wiadomości do pracowników Xeos w celu uzyskania informacji, a nie szukania informacji na ich kontach. To oczywiste, że będą się chwalić na oficjalnym portalu.

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 12.09.2018 12:30

Nikt nie napisze, że jest niezadowolony eksponując imie i nazwisko. Wspominając o ankietach, chyba miałeś na myśli samokrytycyzm. Prawie kazda firma je przeprowadza, wiadomo wpisuje się superlatywy. Jaką masz gwarancję, że jest anonimowa? Obecnie tylko utalentowani programiści mogą zgłaszać pretensje bo za 50 tys netto miesięcznie w ciągu sekundy lądują u konkurencji. Z otwartymi ramionami - dosłownie. Dlatego nawiążę do dobrych zarobków, bądź precyzyjny, dla każdego oznaczają one coś innego. Tak samo warunki pracy. Ocenić firmę samemu? 3 m-ce, a potem wrócić do byłego pracodawcy? Otwieram pracuj.pl i nie widzę stu ofert. Jeśli jesteś doświadczonym z Lot, założę się, że w Xeosie potrzebują Twoich umiejętności, które nie były wcześniej doceniane. Pamiętaj, Polska jest w Europie!

Wyprostujmy ploty
@wiemcojem 14.09.2018 14:09

- Masz ochotę jechać do Europy - śmiało, po co w ogóle zaprzątasz sobie głowę Xeosem; - krytycyzm wobec siebie a samokrytycyzm to to samo Sherlocku; - nie mam podstaw żeby twierdzić, iż ankieta nie była anonimowa. Skoro nie musiałem się pod nią podpisywać to pewnie była; - dobre zarobki: nie bede podawac liczb bo jest to zroznicowane. Napewno nikt nie zarabia 2000 na reke. Praca wymaga myślenia, znajomości języka, umiejętności manualnych i chęci nauki, więc jest też lepiej płatna niż standardowe zawody - jeśli sie boisz pójść do innej firmy, ze względu na to, że może nie wyjść i po 3 miesiącach wylot - to gratuluje Twojemu pracodawcy. Ma człowieka na stałe ;)

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 00:55

''Malo ktora firma zdobywa sie na krytycyzm I chec poznania opini pracownikow w formie anonimowej, pytajac przy okazji co mozna zmienic.'' - Niestety, nie widzę w Twojej wypowiedzi słów 'wobec siebie'. ''Generalnie jest tu mieszanka ludzi z Polski ale tez I Europy. Drugie zdanie: '' Masz ochotę jechać do Europy - śmiało'' -Uczono mnie, że Polska jest w Europie, więc jak możesz pisać, że są ludzie z Polski i Europy? Zastanawiam się kto zaserwował Ci nową wiedzę o podziale świata. W drugim poscie potwierdziłeś swoje słowa. Odpowiem Ci: Nie muszę jechać do Europy, bo będąc w Polsce już w niej już jestem :) -dobre zarobki. Chyba kwoty, a nie liczby :) To podaj widełki. Jakie konkretne standardowe zawody? -''Skoro nie musiałem się pod nią podpisywać to pewnie była'' - Na tym bazujesz swoją pewność, że ankieta była anonimowa? -Bierzesz tylko pod uwagę scenariusz, że pracownik może się nie sprawdzić? -nie jestem Sherlockiem, można przejść się przez lotnicze podwórko i wiedzieć kto był/jest jakim specjalistą, z jak wielką wiedzą, umiejętnościami, doświadczeniem and the like. Zresztą, nie trzeba. Swoimi wypowiedziami wszystkim to pokazałeś.

Wyprostujmy ploty
@wiemcojem 15.09.2018 09:08

Nie chce mi się z Tobą bawić w grę słów. Każdy kto ma ochotę dowiedzieć czegoś o firmie, z moich wypowiedzi to wyciągnie. Bez precyzowania słów do krytycyzmu "wobec siebie".

Pracownik
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 09:22

Pominales tylko kilka faktów o rzucaniu w mechaników długopisem, wyklinaniu do pań które potem płaczą w toalecie, pani monice która wprowadza koreańskie standardy i mobbing czy kilku ekspertów z lotnictwa i niemcow z łapanki bo mało kto chciał jechać na wschód. Szanse na fajna firmę maja ale póki co wszystko chcą na siłe (usunięte przez administratora)

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 09:22

Dzięki Wyprostujmy ploty. Cieszę się, że mnie doceniasz parafrazując moje ostatnie zdanie. Proponuje przeliczenie negatywnych wypowiedzi aktualnych pracowników w stosunku do tych z rozmów o prace. Z drugiej strony, cytując ‚niestety udzielaja sie tylko niezadowoleni pracownicy’ zastanawiam się co jest powodem, że cała reszta szczęściarzy milczy. Przecież w ankiecie Xeos aż 84% procent osób było zadowolonych. Cieszysz się z imprez integracyjnych? Dla niektórych to tania reklama w standardzie premium. Podałeś fajny sposób (LinkedIn) na sprawdzenie z jak bogatym doświadczeniem w lotnictwie i nie tylko przyjmowane są osoby do Xeos. To nie jest wada, każdy gdzieś zaczyna ale jeśli definiujesz np. osobę z rocznym stażem w Lot jako doświadczoną - jestem w szoku. Dobra, muszę iść spać. Pa!

Your EX
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 00:55

"dobre zarobki: nie bede podawac liczb bo jest to zroznicowane. Napewno nikt nie zarabia 2000 na reke. Praca wymaga myślenia, znajomości języka, umiejętności manualnych i chęci nauki, więc jest też lepiej płatna niż standardowe zawody" no jeśli mówisz o stawkach w erło to masz rację próg 2000 € netto jest nie do przeskoczenia a nawet brutto.

Wyprostujmy ploty
@Your EX 18.09.2018 07:55

Czy widziałeś gdziekolwiek firme w Polsce, która płaciłaby 2000€ lub 8500zł na treningu pracownikom, którzy się uczą? Mowa tu o branży lotniczej.

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 18.09.2018 22:53

podobno w Xeos jest wielu doswiadczonych pracownikow z innych firm, ponieważ znają rynek i jeśli coś zmieniają to na lepsze bo musi im się opłacać. Twoje słowa. To jak jest? Doświadczeni czy nie?

Your EX
@Wyprostujmy ploty 18.09.2018 22:53

Już tak nie podkreślaj, że mowa o branży lotniczej. Każdy kto tu pisze wie co to Xeos. To tak jak w tych dowcipach o studentach prawa. Zawsze znajdą miejsce na sentencje "bo wiesz ja studiuje prawo"

Przyszla HR menager
@Wyprostujmy ploty 12.09.2018 12:30

Jak tam atmosfera w pracy, nie liczac oczywiscie ekipy ktora jest super ? Jak odbierasz stanowisko pracodawcy odnosnie podwyzek, ktore nie nastapia wczesniej niz ruszy produkcja ? A potem moze sie okazac ze zmienil zdanie i potrzebuje roku utrzymania produkcji a potem ze znowu cos... Jak odbierasz fakt ze swiadomie nie informuje potencjalnych pracownikow lub obecnych o planowanych niekorzystnych zmianach ? Jak z uczwiwoscia ? Sadzisz ze bedzie sie wywiazywal z 'obietnic przedwyborczych ? :)

XxX

Dla zainteresowanych. Prawdopodobnie praca w Xeosie będzie wykonywana w systemie czterobrygadowym. Pozdrawiam

Your EX
@XxX 19.09.2018 14:08

Tak będzie. Taka odpowiedzialna praca w tak nowoczesnej firmie w "branży lotniczej" a nie wie, że ludzie w nocy powinni spać bo ich produktywność spada i popełniają znacznie więcej błędów. A nie, chwila... To będą super wyszkoleni pracownicy w "branży lotniczej"

anonymous
@Your EX 19.09.2018 17:16

Proponuję szkolenie Human Factor dla osoby która to wymyśliła

Your EX
@anonymous 19.09.2018 17:38

Za pracę na zmiany powinna być wczesniejsza emerytura.

Your EX
@XxX 19.09.2018 14:08

Czyli tania siła robocza z Polski. Czy Niemcy też będą robić na zmiany? Cieszcie się, że pracujecie poniżej stawki 2000€ netto podczas gdy stawki waszych przełożonych zaczynają się od 3500€. A wasi koledzy z Niemiec myślicie, że przyjechał by któryś tu za 5tys PLN brutto. Naprawdę? Teraz już wiecie czemu jedni się do was uśmiechają. Akurat xeos to połączenie firm z Niemiec i UK czyli dwóch krajów, które uważają nas za tania siłę roboczą :) gratuluję wszystkim podjęcia pracy. Czy już rozumiecie dlaczego od początku na rozmowie mówi się, że nie masz co liczyć na jakikolwiek awans przez lata. Wszystko klaruje się z czasem.

Nick
@Your EX 20.09.2018 06:43

Ciekawi mnie skad wymysliles polaczenie UK i Niemiec?? Co do Niemiec to sie zgadzam, ale GE jest z US. Chyba nikt logicznie myslacy nie oczekuje w Polsce zarobkow na poziomie Niemiec, UK, czy USA. Jesli oczekuje, to dlaczego nie na poziomie Dubaju czy Singapuru ??? Firmy powstaja w Polsce poniewaz tu sa nizsze koszty, gdyby nie to, to by nie powstawaly- proste. Firma istnieje aby generowac zyski, a dopiero w kolejnosci jest zdowolenie pracownikow. Sam nie jestem zadowolony ze wszystkeigo w tej firmie, ale niektore oczekiwania i komentarze, maja tyle wspolnego z rzeczywistoscia co nic. Odnosnie awansow, jesli masz jakiekolwiek doswiadczenie w brazny, to wiesz ile trwa certyfikacja mechanika. Oczywiste jest, ze z poziomu A na B nie przeskoczysz w rok czy dwa. Sa to wymagania doswiadczenia w branzy lotniczej.

Tripaloski
@Your EX 20.09.2018 06:43

Jak można mieć tak ograniczone myślenie, by uważać że mamy dostawać pensje niemieckie czy brytyjskie? Czy jest choć jedna branża, gdzie dostajemy większe wynagrodzenia niż Niemcy? Druga sprawa, XEOS zaoferował największą pensję spośród wszystkich zakładów lotniczych w Polsce, przynajmniej dla początkujących pracowników, takich jak ja- nikt się nie zbliżył do 5 tys brutto, ani sąsiednie UTC, ani Rzeszów, ani Mielec, nie mówiąc już o Leonardo WSK Świdnik z ich ofertą poniżej 3tys brutto. Dla kogoś świeżo po studiach, albo zaczynających w branży lotniczej na obecną chwilę nie ma wyższych ofert zarobków w Polsce, a jak ktoś ma doświadczenie, zna języki, to przecież droga jest wolna, praca w Niemczech czeka, YourEX po Twoich oczekiwaniach wnioskuję że musisz być świetnym specjalistą więc nawet w niemieckim Xeosie będą się o Ciebie zabijać, oferując miliony. ;) Praca 24h na trzech zmianach może dziwić jedynie tych co nigdy nie pracowali w tego typu zakładach, zarówno w Świdniku, jak i Mielcu jak i w Rzeszowie masz 3 zmiany po 8h i 7 dniowy tydzień pracy, nie wiem co w tym niezwykłego.

wiemcojem
@Nick 20.09.2018 09:07

''Firma istnieje aby generowac zyski, a dopiero w kolejnosci jest zdowolenie pracownikow''. W punkt. Dlaczego Xeos postawił na drogie szkolenia od postaw, a nie wybudował się następnie przejmując wysoko wykwalifikowaną kadrę z rynku? Macie nadzieję, że po jakimś czasie zrezygnujecie z tej pracy będąc ekspertami? Może być zupełnie odwrotnie, zawalczycie nie o podwyżki ale o utrzymanie stanowiska. Pensje mogą jeszcze ''poszybować'' w dół. Konkurencja Was nie przejmie bo chroni biznes (patrz pierwsze pyt), przy okazji - ciekawe czy w Xeosie był krecik? Będziecie wyszkoleni tylko pod Xeos, inne firmy mają swoich ludzi. Na prawdziwie utalentowanych, rzeczywiście propozycja może już od dawna spokojnie czekać gdzie indziej. W prawdziwym high-tech.

wiemcojem
@wiemcojem 20.09.2018 11:03

Gdzie nikt nie wypełnia profilu na LinkedIn tylko podaje wizytówkę bez numeru telefonu i w momencie jej wręczenia wyciąga długopis lub pióro zapisując go przy Tobie.

Adnmin
@Tripaloski 20.09.2018 10:58

Życzę powodzenia w prowadzeniu takiego biznesu za pomocą samych ludzi po studiach

wiemcojem
@Adnmin 20.09.2018 12:45

Niestety to rzeczywistość. Nie muszą to być nawet osoby po studiach. Zawsze znajdą się chętni. Wiele firm wprowadza na rynek różne 'twory' podnoszące wartość przedsiębiorstwa. Jedne to kopalnie złota, w innym worku podpisanym złoto znajdziesz Piryt (fajny minerał, w Tatrach też jest:). Zanim jednak ktoś otworzy worek rating, giełda wystrzeli jak odrzutowiec, to dopiero waluta. W końcu wszyscy widzą, że niesiesz worki wracając z gór, albo, że niesie je dla Ciebie niczego nieświadomy wartości zółtych kamyków człowiek. Szczęśliwy, bo zarobił trochę na utrzymanie swojej rodziny.

ADMIN
@wiemcojem 20.09.2018 17:20

Nie mam nic przeciwko studentom...to często bardzo zdolni ludzie z olbrzymią wiedzą...Ale jak się robi silnik za kilkadziesiąt milionów Kowno dolcow... To wydaje mnie się...ze ludzie młodzi...często ambitni, bardzo zwawi, nie mający pewnych nawyków.. tudzież nie do konca ukształtowany etos pracy...są w stanie..nieco namieszac

ADMIN
@ADMIN 20.09.2018 18:27

Robota wydaje się być nieco mało ambitna...Ale napewno będzie odpowiedzialna A pracodawca który jest nie do konca TRANSPARETNY ha ha Szybko sobie markę na Polskim bardzo waskim rynku wyrobi

Your EX
@Tripaloski 20.09.2018 10:58

Skoro uważasz, że Niemcy maja zarabiać więcej to gratuluję. Ambitny z Ciebie typ. Co do pracy na zmiany, pracowałeś kiedykolwiek w takim systemie? Po 3.latach twoje ciało zaczyna szwankowac. No ale o tym przekonasz się sam. Postawmy sprawę jasno, akceptujesz to, że Niemcy biorą więcej pieniędzy za wykonywanie tej samej pracy? Jeśli tak to nie mam pytań.

Your EX
@Nick 20.09.2018 09:07

"Chyba nikt logicznie myslacy nie oczekuje w Polsce zarobkow na poziomie Niemiec, UK, czy USA. Jesli oczekuje, to dlaczego nie na poziomie Dubaju czy Singapuru" jasna sprawa w Niemczech zarobki niemieckie w Polsce polskie. Ale... nie do końca mnie zrozumiałeś. Jak to jest, że w Polsce w jednej firmie Polacy mają polskie stawki a Niemcy niemieckie? Nie zastanawiałeś się nigdy nad tym.

Tripaloski
@Your EX 20.09.2018 19:30

Ale zdajesz sobie sprawę że płacz na temat zarobków polskich a niemieckich to powinieneś zgłaszać do najlepiej rządu, a nie pracodawców? Teraz wybory, akurat dobry sezon i każdy Ci obieca dowolne pensje, naprawdę! (usunięte przez administratora) pkb, moc nabywczą, ekonomię czy geopolitykę, zróbmy hiperinflację bo pan Your ex chce mieć więcej zer na koncie! A Niemcy w firmie zarabiają więcej, bo są pracownikami caly czas niemieckimi, tylko wysłanymi na kontrakt. Jak Polaków będą wysyłać na ten trening 3 miesięczny to rodacy też nie będą mieli pensji niemieckich, bo nie stają się zatrudnieni w Niemczech

Your EX
@Tripaloski 20.09.2018 23:46

Już się nie kompromituj. Jak argumentów brak to zawsze wchodzi się w politykę.

Ja
@Your EX 20.09.2018 06:43

Mechanik w Niemczech 3500 brutto ???????????????????????? na początku kariery...????????????????

Your EX
@Ja 21.09.2018 13:13

Życia nie znasz, sprawdź stawki godzinowe jakie są oferowane na polskich portalach pracy. Zresztą widzę, że większość z was uważa, że już trzyma Boga za nogi. Napisz coś jak już nauczysz się korzystać z klawiatury]yyyyyyyyyyyyyy.

Justyna

@panczasu, nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź ani to, jak się ma godzina dodania wpisu do mojej roli tutaj. @Adnmin, w takim razie ktoś wprowadził Cię, najpewniej nieumyślnie, w błąd. Moderatorów poznasz po szarych nickach, a nasza rola jest również ujęta w regulaminie ( https://www.gowork.pl/regulamin ). Znajdziesz nas w większości wątków na forum. Usuwaniem wpisów natomiast zajmuje się administracja forum. @Bartek, dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Mam nadzieję, że znajdziesz swoją wymarzoną pracę. @Wyprostujmy ploty, rozumiem, że pracujesz w Xeos, tak? Na jaki rodzaj umowy można liczyć w firmie?

Wyprostujmy ploty
@Justyna 14.09.2018 15:53

Tak pracuje. Pierwsza umowa na 3 miesiace, pozniej na czas nieokreslony. Generalnie wszyscy dostają przedłużenie umowy poza nielicznymi wyjątkami. Ale to już trzeba chcieć wylecieć i naprawdę zawinić. Kto wykazuje chec pracy nie ma sie o co martwic.

Bartek

O fajnie, że jest taka strona gdzie można wyrazić swoją opinię. A więc do dzieła. Jeśli chodzi o samą rekrutację to w zasadzie nic nowego, test językowy potem coś w rodzaju pracy z tekstem źródłowym czyli wyciąganie informacji z podanej instrukcji pracy. Następnym etapem jest test manualny gdzie ocenia się nie tyle efekt twojej pracy co umiejętność posługiwania się narzędziami, znajomość rysunku technicznego i pracy zespołowej. Później przechodzi się do indywidualnych rozmów z HR. No i do ostatniego uścisku dłoni wszystko było pięknie jak z obrazka. Pani z HR zapewniała z szerokim uśmiechem, że da znać jak najszybciej a na pewno przed upływem dwóch tygodni. I od tamtej pory cisza czas płynął a informacji zwrotnej brak. Myślę sobie nie no poczekam te czternaście dni w końcu taka "firma" chyba wie jak się załatwia sprawy rekrutacyjne od a do z. To już panie z agencji, która mnie poleciła się dopytują jak poszło a tu cisza. Podobnie jak ktoś wspominał chciałem zadzwonić do HR ale już telefonu nikt nie odbierał. Zrobiłem trochę hałasu i oto co otrzymałem w zamian. "Otrzymałam taki feedback - wypadł Pan bardzo dobrze, ale wykazuje Pan ogromne zdolności liderskie i firma Xeos ma obawy, że w roli członka zespołu, może Pan się nie odnaleźć. Jest Pan nastawiony bardziej na wykorzystanie zdobytych wcześniej umiejętności niż na podstawową naukę – a na tym głównie będzie polegała praca mechaników silników przez najbliższy ponad rok" Naprawdę? Przecież doświadczenie w mechanice było jednym z kryteriów w ogłoszeniu a to mnie zdyskwalifikowalo? Nie uważam, też by po krótkiej rozmowie mogliby państwo poznać aż tak wnikliwie cechy mojego charakteru. Domyśle, się że chodzi o pieniądze zaproponowałem 8tys brutto czy to dużo? Rozmawiając z kandydatami z okolic, gdzie ich koledzy już pracują w xeos dowiedziałem się, że stawki są rozpięte od 3 do 5 tys. Domyślam się już co było powodem mojej dyskwalifikacji. Ciekawe. Czyli jest tak jak ktoś już tu napisał, szukają taniej siły roboczej, dlatego zlokalizowano cały biznes w Polsce. Przecież skoro silniki maja trafiać najpierw do Holandii a następnie droga lądowa do środy to chyba transport takiego silnika nie jest tani. Biorąc jednak pod uwagę że średnia płacą w xeos to jakieś 1500 brutto i tak się opłaci bo w Niemczech czy Holandii musieli by zapłacić minimum trzy razy tyle.

Bartek
@Bartek 09.09.2018 11:46

Tu mam na myśli stawkę w erło. "Biorąc jednak pod uwagę że średnia płacą w xeos to jakieś 1500 brutto i tak się opłaci bo w Niemczech czy Holandii musieli by zapłacić minimum trzy razy tyle."

Justyna

@Beznik. bardzo proszę o nieużywanie tego typu wyrażeń w stosunku do innych osób, także trzecich. Pracowałeś w Xeos? @Mikeymouse, muszę Cię niestety rozczarować - mylnie bierzesz mnie zapewne za jakąś osobę związaną z firmą Xeos. Jestem moderatorem forum GoWork.pl i zadaję różnego rodzaju pytania, bo taka jest między innymi moja rola tutaj. Warto zamieszczać swoje opinie na forum! Każda nowa, rzeczowa wypowiedź rzuca nowe światło na firmę.

panczasu
@Justyna 07.09.2018 21:45

Godzina wpisu moderatora 21:45... Niezły macie kołchoz w tym "goworku". Serio masz ludzi za ćwierćinteligentów?

Adnmin
@Justyna 07.09.2018 21:45

Droga Justyno... na infolinii GOWORK...zostałem zapewniony iz taka osoba jak moderator forum Zzabierajaca glos w dyskusji NIEISTNIEJE... Moderatorzy usuwają wpisy niezgodne z regulaminem bądź he edytuj... Takie stanowisko przedstawił właściciel forum. I mając pewne doświadczenie z forum muszę przyznać że na większości firm takie osoby jak Ty nie występują lub są osobami podszywajacymi się pod pracowników goworka aby poprawić sztucznie wizerunek firmy.

Justyna

@Pracus, a zostały Ci przedstawione przez pracodawcę jakieś ciekawe możliwości rozwoju? Może na wszystko potrzeba trochę czasu i warto jeszcze dać szansę firmie. @Adamiec, i jak aktualnie wygląda sytuacja? Dostałeś się do pracy w Xeos? Może rekrutacja jeszcze nie była zamknięta, gdy pisałeś swój komentarz. @fw, rozumiem, że pracujesz aktualnie w Xeos, tak? Jaka jest Twoja opinia o tym pracodawcy?

Mikeymouse
@Justyna 31.08.2018 16:22

@Monika, daj sobie już spokój z tymi komentarzami. I tak wszyscy wiedzą, że to Ty!

Mrówka
@Mikeymouse 31.08.2018 18:11

O co chodzi?

Mrówka

Widzę, że rekrutacja ruszyła ponownie. Ile. Osób się dostało do pracy z 30 i 31 lipca?

Adamiec
@Mrówka 22.08.2018 11:54

Byłem w tej grupie, mimo upłynięcia terminu na "podjęcie decyzji" w sprawie rekrutacji i mojego maila z pytaniem wciąż nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi, mimo zapewnień na rozmowie że nawet w przypadku negatywnym zostanę poinformowany. Strasznie niepoważnie. Ty @Mrówka dostałeś jakąś odpowiedź, w jakim czasie?

Mrówka
@Adamiec 26.08.2018 18:15

Ja też nie dostałem tej pracy. Tak samo nie zostałem o tym poinformowany w terminie 2 tyg, co w takiej firmie jest nie do pomyślenia. Szczerze to myślałem, że mam doczynienia z poważnymi ludźmi. Kiedy podjąłem próbę kontaktu z HR telefon milczał jak zaklęty. Na rozmowie było miło, ludzie których poznałem z xeos sympatyczni. Ale HR chyba zapomniał jak się traktuje petentów. Nie jest to hurtownia papieru toaletowego, żeby można było sobie pozwolić na brak odpowiedzi zwrotnej. Czy żałuję? Było trochę smutku, ale już mi przeszło. W gruncie rzeczy to tak jak ktoś napisał, szukają taniej siły roboczej za 1000 erło podczas gdy w krajach zachodzić stawi zaczynają się od ok 3200 erło brutto.

fw
@Mrówka 30.08.2018 13:58

nie masz czego zalowac. a jak sie odezwa?, co zrobisz?

Mrówka
@fw 30.08.2018 15:53

Nie odezwą się. Jestem tego pewien. A gdyby się odezwali, o ile byłem otwarty na negocjacje warunków wynagrodzenia to teraz też ale w górę :)

fw
@Mrówka 30.08.2018 16:59

masz doświadczenie w lotnictwie?

Mrówka
@fw 30.08.2018 20:21

No w lotnictwie nie mam. Ale to nie było wymogiem więc chyba bez znaczenia.

Pracus

Pracuje w firmie od kilku miesięcy, jak na razie jestem rozczarowany. Mam duże doświadczenie w branży, ale takiego bałaganu nie widziałem jeszcze. HRy się starają jak mogą, ale wychodzi to średnio. Proces rekrutacji i czas do propozycji bardzo długi. Kasa średnia, ale zatrudnilem się licząc na możliwość rozwoju osobistego. Jak narazie to rzeczywistość ma się nijak do tego co było w opisie stanowiska oraz dyskusji na rozmowie. Atmosfera w pracy do poprawy. Część Niemców ma Polaków za niewolników i odnoszą się do ludzi bez szacunku. Firma dopiero się kształtuje i mam nadzieje, że wszystko się wyprostuje.

Justyna

@Basia, widzę, że jesteś zainteresowana podjęciem stażu w Xeos. Czy chodzi Ci o taki staż z Urzedu Pracy, czy po prostu oferowany przez firmę? Będziesz starać się przyjąć do Xeos? @Nick, rozumiem, że pracujesz w Xeos. Jaka jest Twoja opinia o tym pracodawcy? Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nią na forum. @Mrówka, a Ty aplikowałaś niedawno do pracy w tej firmie? Jeśli tak, to napisz proszę, jak wyglądała Twoja rozmowa rekrutacyjna, czy miałaś podczas niej do wykonania jakieś zadania.

Justyna

@JAnek :), czy Ty aplikowałeś niedawno do pracy w Xeos, czy piszesz z perspektywy kilkuletniego pracownika firmy? Jestem ciekawa, w jakim stopniu rozbudowany jest socjal dla pracowników w tej firmie. Czy znajdą się na forum osoby, które chciałaby jeszcze dodać coś na temat pracy w tym miejscu?

Jacek

Jak wygląda rozmowa na młodszego mechanika?

pafeł
@Jacek 18.02.2018 09:03

co wiesz o xeos, lufthansa, ge. twoje dośw w lotnictwie, co wiesz o silnikach. znajomosc jezyka jest weryfikowana w trakcie rozmowy po angielsku

Jacek
@pafeł 19.02.2018 19:38

A jak z zarobkami

Michal
@Jacek 23.02.2018 14:51

Wlasnie, gdyby ktos mogl napisac Konkretne kwoty byloby milo.

nik
@Michal 25.02.2018 10:51

jezyk, doswiadczenie, umiejetnosci, i dopiero mozna rozmawiac o zarobkach

Pumpiarz
@nik 09.03.2018 22:00

Byloby pomocniej gdybys napisal, pracuje tyle i tyle, jezyk znam na poziomie x, zarabiam w tej firmie tyle i tyle. Ogolnikow wystarczy. Placa to nie jest jakis magiczny temat, mozna o niej swobodnie rozmawiac.

Jack
@Jacek 18.02.2018 09:03

Rozmowa składa się z kilku etapów na dżin dybry test z języka angielskiego 100 pytań ok godziny abc głównie gramatyka, można sobie znaleźć na necie przykład takiego testu. Później czytanie instrukcji 30 min następnie składanie elementu w grupie też ok 30 min. Następnie wg rys. Wykonuje się element z aluminium. A na koniec krótka rozmowa po ang z 1 z 3 przedstawicieli xeos. Plus przerwa na kanapkę. Ogólnie spoko, ale żeby nie było tak pięknie to goście na rekrutacji normalnie tel w ręku i test z ang uzupełniali LOL. A zarobki 3 - 4 tys brutto i bezpodwyzki przez dwa lata.

Tomek
@Jacek 18.02.2018 09:03

Ciekawe rzeczy tutaj piszą. Spawacz z kilkuletnim doświadczeniem, angielski zaawansowany. Proponowali mi minimum 8 brutto miesiecznie

Justyna

@Adm, a dlaczego uważasz, że "coś jest nie tak"? Czy mogłabyś napisać coś więcej na temat rozmowy, w której brałaś udział? Chętnie dowiem się, czy miałaś podczas niej do wykonania jakieś szczególne zadania. @Sprytny, oczywiście, że chodzi o własną opinię. Często jednak zapominamy o jakichś dobrych rzeczach, a piszemy same negatywy, stąd moje pytanie.

Sprytny
@Justyna 01.08.2018 22:12

W takim razie powinniśmy również pytać osoby zadowolone o NEGATYWNE odczucia..skoro pytamy NIEZADOWOLONYCH i pozytwne...

P. P

Niestety firma mimo chwalenia się wszędzie o poziomie i ogólnej profesjonalności, przy bliższym kontakcie wypada dosyć blado. Aplikowałem na mechanika silników. Po pierwsze- test "manualny" to jakieś nieporozumienie, brzeszczot i pilnik do obróbki? Mamy 2018 rok czy 1918? Ciekawe gdzie jeszcze się tak pracuje, zwlaszcza jak mówimy o nowoczesnej firmie branży lotniczej. Ale mniejsza, można było sobie pomachać i trochę się spocić. Kolejna rzecz, to te nieszczęsne zarobki- najpierw, telefonicznie przez rekrutera pytają się ile chciałbym zarabiać. Akceptują mój wniosek, dochodzi do rozmowy w ich siedzibie, znowu pada pytanie o zarobki- a więc powtarzam kwotę. Pani z HR stara się ukryć zdziwienie, ale wpisuje kwotę w laptopa. Kompletnie nie rozumiem o co chodzi, skoro podałem kosmiczną kwotę, to dlaczego na początku ją zaakceptowano i mnie zaproszono? Uznali że jak zobaczymy jakich z nas zrobią specjalistów to zgodzimy się robić za minimalną, byle tylko w takiej firmie pracować? A może w ogóle nikt nie przeglądał tych dokumentów z czasów rozmów telefonicznych? Poprosili o 2 tygodnie na decyzję. Minęło ponad 3, po czym telefon że mnie zakwalifikowano. Pensja- 4.5 tys brutto, sam prosiłem o 6. Wybaczcie, ale to całe mydlenie oczu o specjalistach, o tym że w całej Polsce nie szkoli się ludzi na takim poziomie jak oni będą szkolić, okazało się g... warte, po prostu szukają taniej siły roboczej, a Polska im odpowiada bo za lekko ponad 1000 euro miesięcznie mają pracownika i zakład blisko ich bazy w Niemczech. Do tego praktycznie brak bonusów w postaci pieniędzy, tylko takie podstawy typu karta multisport czy prywatna opieka zdrowotna. HRowiec coś wspominał o talonach np na święta, ale to wszystko są plany, zero konkretów, może będzie może nie, a jak będzie to nie wiadomo co. Tyle wiedzy, testów, szkoleń, a na rękę dostaniesz jakies 600zł więcej niż pracownik Biedronki. I mówimy tu o Wrocławiu, a nie jakiejś firmie pod Lublinem. Ich targetem są zapewne mechanicy samochodowi albo młodziaki świeżo po studiach, bo raczej nikt z doświadczeniem lotniczym się w to nie będzie pakować. Mówiono mi też o możliwości premii po zrobieniu egzaminów, ale ile, co i jak, nie wiadomo. Tak jak ktoś wspomniał, lojalka na 2 lata i kwotę 50 tys zł, dodatek relokacyjny 5tys dla singla i 8 tys dla kogoś z rodziną. Znajomy też tam był i uzgodniliśmy że zapytamy się o to samo- czy firma robi nam uprawnienia międzynarodowe, zgodne z EASA czy są to egzaminy wewnątrz firmy, ja dostałem odpowiedź że są to wewnętrzne, znajomy że zgodne z EASA. Chyba wciąż sami nie wiedzą, co dziwne bo przecież już pierwsze grupy ludzi są po szkoleniach. W czasie rozmowy dowiadujemy się że w sumie to są trzy stanowiska, tj. montaż/demontaż wstępny, całego silnika, kontrola jakości i mechanik szczegółowy, pracujący na konkretnych częściach. Żadne z tych stanowisk nie jedt bliżej opisane, dowiadujemy się o nich z pytania "co by pan bardziej wolał".

JAnek :)
@P. P 07.08.2018 12:31

Odnośnie części manualnej... fakt narzędzia były tylko ręczne.... Pytałem o pneumaty...dostałem odpowiedź ze mogę używać tylko dostępnych narzędzi... Przyczyn ? Test nie ocenia tego co się zrobi...Test ocenia podejście do pracy, planowanie, urzywanie narzędzi, bhp, sposób myślenia kolejność prac..etc Efekt nie jest brany pod uwagę... co jest zresztą wspomniane na początku. BARDZO fany sposób rekrutacji

Justyna

@Pracownik, skoro pracujesz w Xeos, to może chciałbyś napisać swoją opinię dotyczącą pracy w tym miejscu? Myślę, że zdanie obecnego pracownika firmy będzie bardzo istotne dla osób zastanawiających się nad aplikowaniem do pracy w niej. @Pracownik2, długo już jesteś związany z tą firmą? Jakie widzisz plusy i minusy pracy w niej? Zachęcam do podzielenia się swoim zdaniem na forum.

Pracownik

Ja pracuje w Xeos. Zauważyłem, że przeważająca większość opinii jest napisana przez osoby które NIE dostały się do firmy :) Pozdrawiam.

michal
@Pracownik 09.08.2018 16:36

ile zarabiasz ?

Pracownik2
@Pracownik 09.08.2018 16:36

Ja też pracuje w XEOS i niestety te historie są prawdziwe i aktualne. Ciekawe ile jeszcze osób się zwolni zanim projekt ruszy i zaczniemy dojeżdżać do Środy Śląskiej? Płacą ludziom tyle co we Wrocławiu. Może dla kogoś ze Środy Śląskiej to dużo ale z dojazdem to się raczej nie opłaca. No i nie oszukujmy się, to żadne high-tech. Zwykły warsztat, który ma być tańszy niż w Niemczech. Mają po prostu dużo kasy na kolorowe filmy.

kandydat
@Pracownik 09.08.2018 16:36

A skąd wiesz ?

Justyna

@P. P, bardzo dziękuję za Twoją rozbudowaną opinię dotyczącą rekrutacji do pracy w Xeos. Rozumiem, że finalnie nie podjąłeś pracy w tej firmie, tak? Czy ktoś z Was pracuje lub pracował w Xeos w Środzie Śląskiej i zechciałby podzielić się z innymi użytkownikami forum swoją opinią na temat warunków oferowanych przez tego pracodawcę?

Zostaw opinię o Xeos - Środa Śląska

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Xeos