Xeos

Adres: Aleja Krakowska 110/114, 02-256 Środa Śląska

NIP: 5223069089 KRS: 0000631452

Xeos
2 222 6 1

Opinie o Xeos

Magda

Witam, czy ktoś ma jakiś adres e-mail gdzie można wysłać CV??

Helping hand
@Magda 08.01.2019 20:24

recruiting@xeos.aero

Z

Czy w trakcie lub po szkoleniu przewidziane sa jakieś podwyżki ?

Last man standing
@Z 27.12.2018 12:24

Po 3miesiacach NIE (oficjalne stanowisko) Po szkoleniu (18 miesięcy dla 6 pierwszych grup) BYCMOZE, NIE DLA WSZYSTKICH, NIE ROWNE, NIE ZNANE ZASADY, UZNANIOWO... (Osobiście sądzę że ściema ) (oficjalne stanowisko firmy) Oficjalnie BYC MOZE PO 1 PRZEPRACOWANYM ROKU JAK FIRMA USTALI ZASADY I BEDZIE ZNALA MOZLIWOSCI I WYBIERZE CZYNNIKI WPLYWAJACAE NA PODWYZKI (oficjalne stanowisko firmy) Dane z przed 3 miesięcy Na podstawie wypowiedzi Kierownika HR, kierownika XTC oraz przyszłego menadżera produkcji

Xeos
@Last man standing 28.12.2018 14:09

Czyli firma ukierukowuje się na klasyczny wyścig szczurów. Kto lepiej połechce, doniesie ten może liczyć na podwyżkę. Niestety wielu na to pójdzie nie widząc w tym nic złego. Szef poklepie po ramieniu da parę gorszy człowiek poczuje się jako orędownik wyjątkowej misji.

Justyna
@Z 27.12.2018 12:24

Jesteś w trakcie takiego szkolenia w Xeos, czy dopiero zastanawiasz się nad podjęciem pracy w tym miejscu? Może mógłbyś powiedzieć nam coś więcej o podejmowaniu zatrudnienia - jak na przykład wygląda proces rekrutacyjny i ile etapów obejmuje.

Szkocik
@Last man standing 28.12.2018 14:09

Ogólnie radzę brać z dużą rezerwą wypowiedzi szefostwa, a już zwłaszcza osób z HR, bo bajzel tu jest niesamowity i jedna osoba, jednego dnia może ci powiedzieć dwie różne wersje. Co do "uznaniowych" bonusów to bym raczej nie liczył na nie, wiem że teraz grupa szósta miała przedłużanie umowy i słyszałem że każdy dostał taką samą, niezależnie czy zaliczyłeś wszystkie testy czy wszystkie uwaliłeś. Przypomnę że pensja jest ta sama co wynegocjowałeś na początku pracy, bez negocjacji, więc są osoby kumate zarabiające mniej niż leserzy. A do wszystkich nowych, pamiętajcie że lojalka trwa 3 lata, zaczyna się liczyć po powrocie z wyjazdu szkoleniowego, więc w praktyce wiążecie się z firmą na 4 lata. Masa czasu i równie dobrze mogą wam nie dać żadnej podwyżki bo nie muszą, a wam jak się nie podoba to i tak się nie zwolnicie bez płacenia kary.

Z
@Z 27.12.2018 12:24

Jak wyglądają wyjazdy szkoleniowe? Gdzie sie odbywają, jak długo trwają? Czy w trakcie wyjazdu przyznawane sa jakieś diety, dodatki ?

Zyczliwy
@Z 02.01.2019 13:57

Uprzejmie donoszę. Tak..jest wszystko co przewiduje prawo...czyli diety ustawowe. A z tego co pamiętam wyjazdy miały się zakończyć na gr 6... Jak kolega napisał jest to gr. Która już przeszła 3 miesięcy. Okres próbny.... Więc nie wiem czy jest to taktalne. :D W sensie wyjazdy szkoleniowe. Od gr.7 szkolenie praktyczne miało się odbywać w środzie śląskiej

D
@Last man standing 28.12.2018 14:09

Czyli przez 2.5-3 lata praca za ta sama stawkę?

Last man standing
@D 08.01.2019 10:16

Teoretycznie .. nikt nie wykluczył możliwości podwyżki.... Wypowiedzi sugerują iż mogą takie byc.. ale wielokrotnie okazało się że co nie zapisane to nieważne .. Odnośnie podwyżek stanowiska wyglądały następująco... 'przeciea za naukę jaka podwyżka 'mam Choć zasadniczo to certyfikacja nie nauka... Zresztą NIEZBEDNA oraz coś co osobiście odvieram jako... PUSNIEJ BYCMOZE... Odczucia są subiektywne :) Aktualnie nie wcześniej niż przed upływem 18 miesięcy ... po e miesiącach podpisuje się lojalke A potem jak ktoś ma ochotę zrywać lojalke... Wnioski proszę wyciągać samodzielnie

D

Czy istnieje opcja awansu wewnętrznego w firmie na stanowisko inne niż mechanik? Zakładając ze startuje jako takowy? Audyt, kontrola jakości, itd?

Mickey
@D 08.01.2019 09:07

Pewnie tak, ale skoro inwestują w Ciebie przez 1.5 roku, żebyś pracował jako mechanik, to raczej nie zmienia Ci stanowiska po 2-3 latach stażu w firmie. Prędzej po 4-5.

Justyna
@D 08.01.2019 09:07

A starasz się o pracę w Xeos właśnie jako mechanik? Skoro pytasz, to rozumiem, że chciałbyś podjąć pracę właśnie na tym stanowisku - masz już doświadczenie w pracy w podobnej firmie? Daj znać, czy zdecydujesz się na wysłanie swojego CV i rozpoczęcie przygody z firmą Xeos.

Pracownik

Premia świąteczna/roczna :)

oooo
@Pracownik 15.12.2018 09:54

oooo

Last man standing
@oooo 15.12.2018 21:53

No to super, Jak piszą w gazetachwpadlo ładnych kilka stówek. A jak tam pani Monika ? Rozstała się z firmą zgodnie z licznymi zapowiedziami czy był to jednak sprytny fortel ?

Justyna
@Pracownik 15.12.2018 09:54

Czy każda osoba zatrudniona w Xeos może liczyć na taką premię? Ciekawi mnie, czy jest ona jakoś szczególnie wyliczana, czy dla każdego jest taka sama. Czy poza tym w firmie organizowane jest na przykład jakieś przedświąteczne spotkanie dla pracowników, czy nie ma takiego zwyczaju w Xeos?

Całuski 100 dwa lubię was :P

Wyjechałem kolego i jest mi z tym dobrze służbowy samochód służbowe mieszkanie za darmo i jak chcę to se przyjdę w niedziele lub w sobotę do pracy i mam za samą niedziele jedną 3 razy tyle kasy niż we Wrocławiu za cały miesiąc 3 tys masz spoko ja miałem więcej ale to jest tajne przecież nie możesz tedgo mówić publicznie według kontraktu Kiedyś kolego się zdziwisz jak wejdziesz na pokład samolotu a ja będę pilotem bo obecnie w wolnym czasie robię sobie licencje zdrowy też jestem klasa pierwsza bo jak mówisz że ludzi głupich przyjmują to zapewne też jesteś głupi :P Kilka ludzi było w porządku w firmie i kilku [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] w .Skończyłem kolego dwie najlepsze uczelnie lotnicze z piątka na dyplomie i mam większe doświadczenie w pracy niż Ci się może wydawać , tak samo jest z umiejętnościami bo niektórzy to widziałem że zwykłym kluczem nie umieli śrubek nawet odkręcać mam nadzieję że się nauczą bo nie chciał bym później z obawami wsiadać do samolotu z tymi silnikami co wy będziecie naprawiać jeden plus to zostało jedno w CV pracowałem tam a powiem Ci jeszcze że nie o pieniądze w tej pracy mi chodziło bo kasę sobie w angli zarobiłem nie zamierzałem tam zostać mając dziewczynę i dom w innej miejscowości i jestem w końcu szczęśliwy że wiem za co i po co pracuje Do managerów nic nie mam ale straszenie że jak nie zdasz egzaminu i wylecisz to nie jest tak jak korporacja powinna pracować a sami słyszeliście te straszenie i wulgarne słowa jak ktoś coś po polsku powiedział od samego dyrektora firmy ,,Zamknij ryj " to jest praca w korporacji ???Odpowiedzcie sobie na pytanie ja z dyrektorem w angli śmiało mogłem powiedzieć co mi się nie podoba co jest ok i że nie przyjdę do pracy jak tego i tego nie poprawi ze wszystkim można było się dogadać ale w Polsce to chamstwo zawsze jest i wyścig szczurów .Słaba organizacja firmy że szok ale ogólnie fajnie się pracowało i jest w polsce dużo fajnych firm Lotniczych nawet w każdym województwie które dużo lepsze warunki pracy oferują .Psss uczcie sie angielskiego :P bo znowu was dyrektor zjebie że po polsku rozmawiacie ja po miesiącu w Niemczech już spoko się potrafię dogadać po niemiecku a mieszkam w Polsce pracuje w Niemczech w lotnictwie nie ma rzeczy nie możliwych .ohhh te Życie kocham was wszystkich i koleżanki i koledzy kiedy wpadnę się pożegnam bo tak się troszkę wiem że zasmuciliście bo tak nagle ode szlem XEOS jest spoko firmą dla ludzi początkujących dla tych chcących się rozwijać nie wiem może ...dla tych to nie lubią stać w miejscu i rozwodzić się nad tym samym 1000 razy wcale nie jest ....Dzięki chłopaki i dziewczęta za współpracę narka jesteście fajni

AL
@Całuski 100 dwa lubię was :P 26.09.2017 21:37

W dobrym szpitalu Cie umiescili. Szacun. Masz dostep do internetu:)

aww
@AL 01.12.2018 22:05

jesli tak jest to przynajmniej ma szanse wyzdrowiec. strach sie bac tych co sie nie lecza.

YourEx
@Całuski 100 dwa lubię was :P 26.09.2017 21:37

Takich bredni już dawno nie czytalem

Ksiądz
@Całuski 100 dwa lubię was :P 26.09.2017 21:37

Ty siedź w tych Niemczech i ucz sie tego języka. Moze pójdzie Ci lepiej niż z polskim.

Justyna
@YourEx 06.12.2018 16:46

Może warto byłoby napisać coś o pracy w Xeos z Twojej perspektywy, jak sądzisz? Rozumiem, że skoro wypowiadasz się w tym wątku, to jesteś lub byłeś w jakiś sposób związany pod względem zawodowym z tą firmą. Jakie możesz wymienić pozytywne i negatywne aspekty pracy w niej?

Kobjam

Hej wszystkim, z racji tego, że aplikowałem do XEOS'a przed wakacjami i teraz mi się przypomniało o tej firmie to chciałbym podzielić się moim doświadczeniem. Pozycja inżyniera w branży lotniczej, gdzie pracuję od wielu lat, dodatkowo wychowanie + studia + doświadczenie nabyte za granicą. To co reprezentuję XEOS (bazuję na rekrutacji i podejściu do pracownika) zaskoczyło mnie bardzo. Od pierwszego telefonu, gdzie Pani nie potrafiła wypowiedzieć poprawnie po angielsku pozycji, na którą aplikowałem do moich pytań o stanowisko itd - usłyszałem tylko wymowne "NIE WIEM, JA TYLKO DZWONIĘ!". To już mi dało wiele do myślenia. Rozmowa pierwsza - Pan chciał mnie zagiąć, lecz niestety nie udało się to w żadnym możliwym aspekcie. Opowiadał o sobie większość czasu, wtrącając połowe angielskich łamanych słów - nie mam pojęcia dlaczego. Kolejna rozmowa, już na żywo - jak na komisji lub w sądzie, pytania o motywacje, rozwój kariery (podejście zachodnie) niestety nieudane, bo każda moja odpowiedzieć była hamowana i stopowana słowami: "to wystarczy". Na pytanie o zarobkach, gdzie dosłownie podana przeze mnie kwota była wręcz śmiesznie niska, ale zależało mi na pracy w Polsce w Aerospace (a swoje w życiu już przysłowiowo zarobiłem), została skwitowana szyderczym uśmieszkiem. Odpowiedź miałem dostać do 5 dni bo "desperacko kogoś szukają" a przez 3 tygodnie nie dostałem żadnej odpowiedzi. Próbowałem kontaktować się z rekruterką z XEOS, dzwoniłem, pisałem sms'y, wysłałem maile do tej Pani, do biura HR i do XEOSa recepcji. NIKT NIE odpowiedział. Po 3 tygodniach dostałem telefon z propozycją pracy z kwotą dużo niższą (myśle, że tyle zarabia przeciętny programista w Warszawie czy Wrocławiu, co oni proponowali w Aerospace dla osoby z prawie 20 letnim stażem). Wydaję mi się, że zarobki i ludzie wokół motywują do dobrej pracy. Jakoś firmy IT powoli potrafią dorównać benefitom i zarobkom za zachodniej granicy więc przykry jest widok typowej firmy, która bedzie zarabiać miliony na kregosłupach polskich inżynierów. Oferty finalnie nie przyjąłem i usłyszałem, że tyle ile chce nie da się zarobić w tych rejonach. Szkoda, że pare tygodni później dostałem oferty pracy z lepszymi zarobkami niż nawet chciałem :) Pozdrawiam wszystkim!

?
@Kobjam 29.10.2018 14:53

A ile Ci zaoferowali? Dokładnie ?

?
@Kobjam 29.10.2018 14:53

Dostałeś oferty z Wrocławia?

Kobjam
@? 29.10.2018 16:35

Tak, aplikowałem tylko do Wrocławia i jeszcze przez linkedin firma z Warszawy i Gdańska mnie "sciagnela" :)

AL
@Kobjam 29.10.2018 14:53

Zapewne Nie potrzebowali czlowieka z 20letnim starzem wiec nie wiem dlaczego sie dziwisz

Justyna
@AL 01.12.2018 21:22

Nie bardzo wiem, z jakiej pozycji wypowiadasz się na forum dotyczącym pracy w Xeos. Pracowałeś w tym miejscu? Chciałbyś pracować? Pracujesz obecnie? Warto doprecyzować swoją rolę na forum - wtedy inni użytkownicy wiedzą, o jakie kwestie mogą Cię pytać.

EASA ?

Witam wszystkich juz zatrudnionych. Czy XEOS robi uprawniania międzynarodowe, zgodne z EASA?

Justyna
@EASA ? 13.11.2018 23:02

Chciałbyś pracować w Xeos, tak? Widzę, że interesują Cię konkretne możliwości w firmie. Czy któryś z obecnie zatrudnionych pracowników w Xeos mógłby napisać, jak wygląda kwestia szkoleń i możliwości rozwoju w firmie? Zachęcam do dyskusji.

Last man standing
@Justyna 15.11.2018 20:04

Szkolenia są wewnętrzne LH (z tego co mi wiadomo ) żadnych certyfikatów nie otrzymałem. Zgodne z EASA musza być :) Uprawnienia i kategorie na mechanika silników nie są w żaden sposób związane z uprawnieniami mechanika lotniczego. Będa ważne w firmach zajmujących się silnikami lotniczymi ale w bazach obsługowych maga być jedynie traktowane jako poświadczenie że znasz zasady panujące w przemyśle lotniczym.

EASA
@Last man standing 16.11.2018 15:32

Dziękuje za odpowiedz. Czyli wyglada na to, iż poza ta konkretna praca, wszystkie zdobyte tu kwalifikacje nie bedą zbyt użyteczne. Zwłaszcza w Polsce gdzie niewiele jest takich firm.

Justyna
@Last man standing 16.11.2018 15:32

Ciekawa i konkretna odpowiedź na pytanie zadane przez użytkownika @EASA. Czy mógłbyś napisać, jak wygląda specyfika pracy w Xeos? Jestem ciekawa, w jakim trybie tam się pracuje i czy wykonywane obowiązki przynoszą satysfakcję pracownikom firmy.

EASA
@Last man standing 16.11.2018 15:32

Myśle jednak ze firma jest przyszłościowa i możliwa będzie jakaś opcja awansu.

Last man standing
@EASA 25.11.2018 12:19

Oczywiście że tak....sądzę że 10-20 procent awansuje, bo raczej chyba nie 100 procent pujdzie na KAT 3. Jest to marchewką i jeśli ktoś czuje pasje do tego typu pracy. Polecam. Bądź co bądź jest to praca przy silnikach lotniczych .. nawet przy podziale na małe sekcje jest to nadal silnik turbo we tylatorowy ... Niemiecka firma..lider na rynku lotniczym w Europie ..

soex 1
Zweryfikowany użytkownik

Praca dla młodych bardzo fajna, ludzi których poznałem, ze swojej w większości bardzo w porządku. Napiszę do wszystkich i obecnych i chcących się zatrudnić, jeśli nie ma roboty, nudzicie się to nie pokazujcie tego, już szczególnie w delegacji w Szkocji. Znam chłopaka, dwa lata w tej firmie od początku siedział, egzaminy pozaliczane, szkolenia już dopięte, praktycznie gotowy do pracy, napisał maila że nie ma pracy w Szkocji, zdenerwował tam koordynatora - Iana D. I został zwolniony. Powiedziano mu że został wystawiony oficjalny feedback i zostało przeprowadzenie dochodzenie, a ludzie z którymi pracował tam napisali mu że dostali zakaz pisania na jego temat i nikt ich o zdanie nie pytał. Został usunięty bo pokazał brak odpowiedniej komunikacji pomiędzy firmami.

Taki Ja

Witam. Czy orientujecie się czy jeat szansa na uzyskanie wakatu w xeosie na stanowisku technika bez doswiadczenia zawodowego w mechanice, natomiast z duzymi zaineteresowaniami w dziedzinie mechaniki. Wykształcenie techniczne- elektronika. Doswiadczenie zawodowe 8 lat w utrzymaniu ruchu w EMS automotive.

Your EX
@Taki Ja 09.11.2018 23:11

Szansa jest spora. Wszystko zależy za ile zgodzisz się to zrobić. Wyślij zapytanie do manpower, wiem że w nowym roku będą jeszcze rekrutacje. Tak więc szanse masz i to spore, tylko na rozmowie nie polegają na swoim doświadczeniu A bardziej pokaż, że jesteś gotów uczyć się od zera nowych rzeczy, że jesteś głodny wiedzy. Co do stawki, nie mogę ci nic poradzić. Powodzenia

Ciekaw

Witam wszystkich. Ile czasu czekaliście na wyniki rekrutacji? Obiecane do dwóch tygodni czy dłużej? Pozdrawiam wszystkich

Justyna
@Ciekaw 31.10.2018 12:27

@Ciekaw, rozumiem, że niedawno brałeś udział w rekrutacji do pracy w Xeos. Byłeś na rozmowie rekrutacyjnej? Jestem ciekawa, jak przebiegała, czy miałeś do wykonania jakieś zadania, na jakie stanowisko aplikowałeś. Twoja odpowiedź na pewno będzie przydatna dla osób również chcących podjąć pracę w Xeos!

Ciekaw
@Ciekaw 31.10.2018 12:27

Minęło dwa tygodnie. Nadal bez odpowiedzi. Nie odpowiedzieli tez na mojego maila.

Łukasz
@Ciekaw 31.10.2018 12:27

w moim przypadku od bezposredniej rozmowy do otrzymania odpowiedzi 3,5 miesiaca

Justyna
@Łukasz 08.11.2018 02:32

A udało Ci się dostać pracę w Xeos? Już o to pytałam użytkownika @Ciekaw, ale niestety nie otrzymałam odpowiedzi, może Ty mi odpowiesz? Chciałabym wiedzieć, jak wygląda taka rozmowa o pracę w tej firmie - jakie mniej więcej pytania są zadawane przez rekrutera, czy są do wykonania jakieś zadania, ile trwa takie spotkanie.

Your EX

Hej. Wróciłem bo znalazłem coś ciekawego w sieci ale nie do końca jestem pewien, czy można podawać linki do obrazków. Dedykuję wszystkim zadowolonym, że mogą robić w branży lotniczej za 3x mniej niz ich koledzy z niemiec też z branży lotniczej. (usunięte przez administratora)

Ksiądz
@Your EX 21.10.2018 10:45

Widzę, ze bardzo leży Ci na sercu dobro naszych kolegów z Xeosa. Oby wiodło Ci sie dobrze... Gdziekolwiek robisz karierę. Bo widać, że Cieżko Ci sie pożegnać z firma.

bless
@Ksiądz 21.10.2018 13:12

Tobie dobro Xeos wcale nie lezy, skoro odpowiadasz w niedziele. Nie martw się, konkurencja chyba nie stanie przed zakładem i nie zgarnie pracownikow. Już widzę miny Niemcow...ale czekaj niby dlaczego, jakie oni beda mieć uprawnienia? Wypada się wyspowiadac, w koncu niedziela. Nie sądzisz? Zakładam, że Tobie tez ciezko się pozegnac, skoro dostrzegasz to w opiniach. Rodzina, kredyt? Pilnuj dalej co kto wnosi do firmy.

Ksiądz
@bless 21.10.2018 18:17

Nie za bardzo rozumiem powiązanie miedzy odpowiadaniem w niedziele a dobrem firmy... zwłaszcza , że już po mszy. Nie martwię się o konkurencje pod zakładem, bo werbują ich już na OJT. Zdają sobie sprawę, że są tu utalentowane chłopaki i dziewczyny które przydałyby im sie w firmie. Widać, ze nie uważałeś na zajęciach z AL, bo wiedziałbyś wtedy, że bedą mieć podobne uprawnienia jak większość pracująca w lufthansie. Ja sie z firma nie żegnam, bo dostrzegam jakieś perspektywy, które mam nadzieje podzielają ludzie którzy bedą ze mna współpracować. Rozumiem, ze Ciebie nie przekonał profil tej firmy. Szanuje. Zastanawia czemu próbujesz przekonać wszystkich o swojej racji. Może chcesz przekonać samego siebie. A moze nie możesz znieść, ze sie z Tobą pożegnano? Wnieś coś konstruktywnego do rozmowy i przestań pluć jadem.

bless
@Ksiądz 21.10.2018 21:01

'Zastanawia czemu próbujesz przekonać wszystkich o swojej racji. Może chcesz przekonać samego siebie' - i vice versa.

Ksiądz
@bless 21.10.2018 21:33

Z ta różnica, że ja sie prekonam.

bless
@Ksiądz 21.10.2018 21:52

i tego Ci zycze.

M

Grupa 5 -> grubo was rusek sprzedał za kilka srebrników na swojej umowie xD Gratuluję speakera. I współczuję umów.

?
@M 25.10.2018 19:34

mozesz jasniej?

Nick
@M 25.10.2018 19:34

Ale komuś żal (usunięte przez administratora) ściska.

?
@Nick 25.10.2018 22:20

a to dlaczego niby?

Hera
@M 25.10.2018 19:34

Co to za zagrywka ze szkoły podstawowej? Zdaje się ze każdy pracuje na swoj rachunek i skoro masz informacje ze tak jest jak piszesz to może „rusek”jest więcej wart niż Ty sam ? :) Myślałam ze w tej firmie pracują dorośli , poważni ludzie , ale wyglada na to ze znalazł się jeden rozwydrzony bachor co podnosi swoje ego tanimi zagrywkami , ukrywając się pod nickiem ???? . Może tak powiedzieć „ruskowi” W oczy co Ci na sercu leży ? Nie pozdrawiam!

Erik
@M 25.10.2018 19:34

Здраствуйте ! Tu rusek :) nie będę się odgryzał ani wchodził w dyskusje ponieważ jakakolwiek dyskutowanie z takimi ludźmi jak Ci którzy ukrywają się za nickami jest jak zapasy z świnią w błocie. Po jakimś czasie uświadamiasz sobie że świni się to bardzo podoba :) ma z tego chorą satysfakcję. Porozmawiajmy jak ludzie, przecież to takie łatwe a co lepsze uczciwe. Nie przysparzajmy sobie nawzajem przykrości i frustracji. Á propos mojej stawki to jest taka sama jak na początku. Żadnej negocjacji nie podejmowałem bo jestem tylko uczniakiem, który jeszcze niczego do tej firmy nie wniósł oprócz brudu na butach.

?
@Erik 26.10.2018 10:28

swini?

?
@Hera 26.10.2018 09:06

Dorośli, powazni ludzie profesjonalnie pracujacy na rachunek wystawiany przez firme nie pisza na forach w godzinach pracy, gdyż wtedy maja inne obowiazki. Chyba, ze jeszcze pracy nie zaczęłaś lub nie skończyłaś, albo może to Twoja praca i piszesz z polecenia Xeos - wtedy ok.

kandydatka

w zeszłym tygodniu miałam rozmowę. Pierwszy etap dość gładko przeszedł .Z zaproszeniem na drugi zadzwonili jeszcze tego samego dnia-wiec pomyślałam,ze zależy im. Ale jak się dowiedziałam ,że drugi etap będzie po angielsku to zrezygnowałam z rozmowy, bo nie czuje się aż tak na silach aby min 30 min rozmawiać po angielsku o swoim doświadczeniu zawodowym. Z reszta w ogłoszeniu było wpisana dobra znajomość języka anielskiego a nie bardzo dobra czy biegła. E-maila z rezygnacja wysłałam w piątek a w poniedziałek już dzwonili,żebym jednak przyszła, ze ta rozmowa to będzie formalność, żebym powiedziała cokolwiek a języka douczę się w pól roku, bo im zależy na mojej osobie. Wiec przyszłam na ta rozmowę i przebrnęłam z bólem przez nią, po czym mieli się odezwać do końca tygodnia tj 19.10.2018. Dzisiaj mamy 22.10 i nadal brak odpowiedzi. Widać jak traktują potencjalnych kandydatów na pracowników. Szkoda,że nie stać ich nawet na krótką wiadomość, że jednak zatrudnili kogoś innego lub,że rekrutacja się przedłużyła.

Bartek
@kandydatka 22.10.2018 14:41

Norma. Pewnie namawiała Cię Pani z agencji rekrutacyjnej? Jeśli tak to odpowiedź jest prosta. Za każdą osobę, która pojawi się na rozmowie mają kasiorkę. Z własnego doświadczenia wiem, że jak nie odezwali się w ciągu dwóch tyg to już się nie odezwą. Masz nr do HR w xeos? Zadzwoń, gwarantuje Ci, że nikt nie odbierze. Pisz do agencji, dostaniesz ładne słowa podziękowania.

Kandydatka
@Bartek 22.10.2018 19:45

Właściwie nie wiem kto się ze mną kontaktował w sprawie rekrutacji mam jakieś dwa różne numery ale nie chce dzwonic i się wypytywać bo aż tak zdesperowana nie jestem. Rynek pracy we Wrocławiu jest akurat bardzo dobry :) ale słabo to załatwili zero odpowiedzialności za swoje słowa i brak odwagi ,żeby komuś podziękować. Dziwni ludzie tym bardziej że rozmawialam z tym ich holenderskim dyrektorem. A z agencją nie jest tak że dopiero jak kogoś zatrudnia ?

Last man standing
@Bartek 22.10.2018 19:45

Z doświadczenia wiem że w firmie w chwili obecnej są zatrudnione osoby które otrzymały kontrakt nawet po kilkumiesiecznej ciszy ze strony pracodawcy.

Kandydatka
@Last man standing 23.10.2018 15:50

Ale kto czeka parę miesięcy na odpowiedź z rekrutacji? Raczej znajduje inna prace

Last man standing
@Kandydatka 23.10.2018 15:53

Chodziło mi raczej o fakt że sytlacja nie jest podyktowana tym że tylko pośrednik chciał zarobić ;)

Kandydatka
@Last man standing 23.10.2018 16:01

A czym jeszcze jest podyktowana?:)

Bartek
@Last man standing 23.10.2018 16:01

Kolego ja nie mówię, że tak jest konkretnie w tym przypadku ale tak może być. Poświęć jeden dzień w sieci by zapoznać się z tym jak działają agencje pracy. Więcej z mojego przypadku znajdziesz niżej.

Bartek
@Kandydatka 23.10.2018 17:46

I co zrobiłaś?

Justyna
@kandydatka 22.10.2018 14:41

@kandydatka, widać, że firmie zależało na Twojej osobie i na tym, żebyś zdecydowała się wziąć udział w drugim etapie rekrutacji. Minęły dwa dni od Twojej wypowiedzi - czy ktoś z firmy się może jednak z Tobą skontaktował? Gdybyś mogła napisać, jak wyglądał Twój pierwszy etap rekrutacji w Xeos - byłoby super i na pewno pomogłyby to innym osobom.

Mks

Czy na mechanika jest szansa na 7-7.5k brutto?

Xeos
@Mks 22.10.2018 15:35

Próbuj

Mks
@Xeos 22.10.2018 18:38

Dziękuje. Jakże wyczerpująca i konkretna odpowiedz.

Mks
@Mks 23.10.2018 08:24

Spróbuje.

GraczZNumeremPierwszym

Witam, Czy to prawda że mechanicy będą pracować w systemie 4-ro brygadowym?

Wesoły
@GraczZNumeremPierwszym 12.10.2018 05:56

Tak to prawda, będą je....ć na 3 zmiany za marny grosz i jeszcze będą się cieszyć, że Niemcy za te sama pracę mają więcej no bo im się należy. Mnie już nie będzie jak zacznie się 4 brygadowka to mówię pass.

Rysiu
@Wesoły 12.10.2018 12:09

Bzdura...nie będzie żadnej 4ro brygadowki. Praca dwu zmianowa za kilka lat.

Poważnie niepowazny
@Rysiu 12.10.2018 15:08

Leki kontra optymizm... Pracodawca oficjalnie utrzymuje ze dopuki nie będzie miał określonej liczby zamówień nie wprowadzi 2 3 zmiany oraz 4 brygadowki... Ale nowy regulamin wprowadzony w życie zezwala na taki elastyczny system pracy... w umowach od conajmniej 3 miesięcy jest zawarty zapis o pracy 3 zmianowej

Ryszard
@Poważnie niepowazny 12.10.2018 15:22

Ok zgodzę się z tobą. Tylko obecnie każdy pracodawca zabezpieczenia się takim zapiskiem w umowie. Widzę też że wiele ludzi uważa że złapali pana Boga za nogi pracując w xeosie. Prawda jest taka że jest to praca znacznie lepsza niż na jakiekolwiek produkcji z lepszymi zarobkami i tyle. Jeśli wprowadza system zmianowy to nie już od razu, a kto Ci broni za te 4 czy 5 lat zmienić pracę .

czemu
@Ryszard 12.10.2018 18:10

''Prawda jest taka że jest to praca znacznie lepsza niż na jakiekolwiek produkcji z lepszymi zarobkami i tyle. '' Dlaczego jest lepsza?

Ryszard
@czemu 12.10.2018 18:16

Osobiście uważam że samo szkolenie przynosi wiele korzyści. Choćby nauka angielskiego. No i często ludzie na produkcji załóżmy automotive przez 8 godzin wciskają dwa guziki lub przykręcają wciąż te same śrubki.

czemu
@Ryszard 12.10.2018 18:30

tak, rozumiem. Czyli tutaj wchodzą w gre guziki i srubki roznorodnych ksztaltow oraz kolorow, których nie trzeba wciskac i przykrecac? Czy w ogole nie ma srubek i guzikow w Xeos? Czy pracowales w tego typu firmie - automotive? Wiem, ze sa ludzie, ktorzy srube potrafia perfekcyjnie przykrecic aby materialu nie zniszczyc a wyeksploatowac na max. mozliwosci i co najwazniejsze, wiedza kiedy wscisnac guzik on i off.

ssds
@Ryszard 12.10.2018 18:30

zreszta chyba jeszcze nie pracujesz wiec skad wiesz jak bedzie robotsa wygladac.

ssds
@Ryszard 12.10.2018 18:10

na ile jest ta lojalka?Jeśli wprowadza system zmianowy to nie już od razu - skad to wiesz?

Ryszard
@ssds 13.10.2018 08:15

Oj kolega nie jestem jednym z tych komentujących którzy nie mają pojęcie o Xeosie i mają ból (usunięte przez administratora) Pracuje i to już długo. Moje wypowiedzi są podparte doświadczeniem z Boscha i UTC. Kiedyś czytałem tu komentarz dotyczący rekrutacji i ktoś płakał i nie rozumiał dlaczego każą pokazać hand skills... robią to bo przychodzą ludzie wykształceni po polubudzie z wiedzą teoretyczną, a nie potrafią założyć wiertła na wiertarkę. Może kiedyś zrozumiesz różnice miedzi praca na linii gdzie system jest tak rozwiązany abyś nie wykonywał zbędnych ruchów co prowadzi do strat czasowych, a pracy gdzie zadanie trzeba wykonać powoli i dokładnie bez presji za plecami.

rrfd
@Ryszard 13.10.2018 10:52

na ile jest lojalka? Jesli zdecyduje sie rozwiazac umowe i zaplace 50 tysiecy co dzieje sie z przekazana mi wiedza? Nalezy do mnie?

sssscsr
@Ryszard 13.10.2018 10:52

lubie czuc presje za plecami, im wieksza tym lepiej. nie dumam nad silnikiem przegladajac manuala, nie wykonuje zbednych ruchow, nie znam w pracy pojecia powoli i nigdy nie mam czasu na straty czasowe, czyli co bedzie brak umiejetnosci? dla czlowieka z b.duzym doswiadczeniem 16 tys brutto? Skoro 8 tys bez doswiadczenia? Potrzebuja tam takich?

Wesoły
@Ryszard 12.10.2018 18:30

Rysiu A wytłumacz mi jedno. Po co testy z angielskiego, zadania po angielsku i rozmowa po angielsku? Skoro i tak uczą języka. Śmiem twierdzić też, że o automotive tez nic nic nie wiesz skoro twierdzisz, że to tylko naciskanie guziczkow, nawet na pozornie prostym stanowisku gdzie dokrecasz koła czy montujesz lampy musisz być skoncentrowany. Wiesz JUT i JET czasami nie wypali jeden komplet kół nie dojdzie z rana i jak się nie połapiesz to masz całą produkcję dnia postawiona za zieloną linią na bok. Tak więc się nie jaraj tym angielskim i nie zadzieraj noska bo tu też nie będziesz robił całości roboty tylko jej część i kiedyś ktoś Ci powie, że twoja pracę to może małpa za banany robić. Teraz rozumiesz dlaczego nie masz 8k brutto?

Wesoły
@Ryszard 13.10.2018 10:52

Hahahaha

dfgh
@Wesoły 14.10.2018 02:33

Wesoły, szacun

Wesoły
@Ryszard 12.10.2018 18:10

Ta zabezpiecza się. Ty na pewno tam pracujesz. No w sumie tak, bo ciemnej masy też potrzeba. Jak załoga będzie za inteligentna to szybko się połapie, że coś jest nie halo. Kazdy zaklad potrzebuje takich co z radością przyjdzie robić o każdej porze dnia i nocy A jak trzeba to i w sobotę czy niedzielę. Ty myślisz , latami będą Cię klepać po pupci, bo pan mechanik samolotowy. Uświadomi sobie, że to jest biznes i nikt nie będzie przez 2/3 doby utrzymywał hali i parku maszyn w bezczynności bo pan mechanik musi się wyspać.

dfgh
@Wesoły 14.10.2018 08:41

jestes madry, zgadzam sie

GraczZNumeremPierwszymm
@GraczZNumeremPierwszym 12.10.2018 05:56

A ten angielski to rzeczywiście musi być na bardzo dobrym poziomie czy wystarcza podstawy, i jak wygląda test manualny? Co się robi? Może ktoś opowiedzieć z naprawdę szczegółami I jakie badania robi się, psychiatrę?? Badanie okulistyczne typu daltonizm? Jest to praca do 3metrów czy powyżej 3metrów?

Ksiądz
@GraczZNumeremPierwszymm 14.10.2018 19:11

Angielski im lepszy tym oczywiście łatwiej. Kwestia Twoich aspiracji. Cały trening i instrukcje są w języku angielskim. Firma zapewnia Ci 4 tygodniowy kurs angielskiego, dzięki któremu przy odpowiedniej determinacji możesz sporo się nauczyć. Jednak nie myśl, że ot tak możesz wskoczyć z zerową znajomością języka. Sprawdzian manualny to obróbka kawałka aluminium wg. rysunku technicznego i złożenie jakiejś części zgodnie z manualem. Proste, jednak sporo osób to pokpiwa. Badania, jak każde w medycynie pracy. Powyżej 3 metrów. Firma z mojego punktu widzenia z perspektywami, choć czas pokaże. Ludzie przyjaźni choć roszczeniowi. Zarobki głównie zależą od tego jak sobie wynegocjujesz stawkę na starcie. Z czasem zapewne będzie można coś ugrać na plus. Jednak jeśli myślisz, że będziesz miał regularną podwyżkę co rok za to, że tam jesteś to możesz się przeliczyć. Pzdr

nowy
@Ksiądz 14.10.2018 21:29

Ile zatem można wynegocjować na starcie? 8000 brutto da rade?

Ksiądz
@nowy 16.10.2018 12:29

Jeżeli podczas rozmowy kwalifikacyjnej w j. angielskim przekonasz, ze to co wnosisz do firmy jest tego warte. Poprzesz to doświadczeniem to myśle ze jest to możliwe.

Wesoły
@nowy 16.10.2018 12:29

Nie da rady. Jest przykład poniżej, że doświadczenie się nie liczy. Masz być tani i się cieszyć, że robota jest.

Ksiądz
@Wesoły 17.10.2018 01:02

Zapewniam Coebie, ze doświadczenie ma z wpływ na możliwość uzyskania lepszego wynagrodzenia.

Cyk
@Ksiądz 17.10.2018 06:35

Praca będzie podzielona na małe sekcje..czyli bardzo powtarzalne dla przeciętnego pracownika. Lojalka standard 3 lata od zakonczenia szkolenia...czyli 4 lata i 3 miesiące w firmie.. Po okresie próbnym pracodawcą nie przewiduje podwyżek (oficjalne stanowisko MENAGERA ) Pierwsza podwyżka rok po rozpoczęciu produkcji ( oficjalne stanowisko ) czyli okres szkolenia plus rok. Nie wspomina się o tym przed podpisaniem 1 umowy.

Wesoły
@Ksiądz 17.10.2018 06:35

No tak. Nie mówię, że nie. Ale 8000 już nie będą dawać. 6k to max

Justyna
@Rysiu 12.10.2018 15:08

@Rysiu, widzę, że jesteś dość dobrze zorientowany w sprawach firmy Xeos. Długo już jesteś w niej zatrudniony? W jednym ze swoich komentarzy piszesz o nauce angielskiego - czy pracodawca zapewnia lekcje w czasie pracy?

n
@Wesoły 17.10.2018 18:48

To w końcu 6000 czy 8000. Raz piszesz ze kilku z was ma 8000. Innym razem ze nie ma szansy więcej na 6000?

Robert

Witam wszystkich:) może mi ktoś podpowiedzieć jak wyglądają realia jeżeli chodzi o operatora logistyki? W ogłoszeniu podane było, że potrzebują ludzi z wózkami widlowymi oraz licencja dzwigu. Byłbym wdzięczny za podanie godzin pracy i możliwych zarobków, pozdrawiam:)

xxx
@Robert 08.10.2018 07:17

Cześć. Na dniach mam rozmowę telefoniczna po angielsku dopytam i dam znać jak wyglada bo sam jestem ciekaw

nowy

Czy ktoś moze przybliżyć jak wygląda test z angielskiego? Bardziej gramatyka czy słownictwo? Test wyboru czy uzupełnianie?

nowy

Witam wszystkich. Czy możecie podać realna kwotę brutto jaka mogę podać przy rekrutacji na Mechanik Silników Lotniczych? Czy 8000 to za dużo ?

Jola
@nowy 04.10.2018 12:17

Trochę za dużo, ale zależy od Twojego doświadczenia.

nowy
@Jola 04.10.2018 14:24

Bez doświadczenia przy silnikach samolotowych. Kilkuletnie doświadczenie w branży motoryzacyjnej(produkcja). Jaka kwota byłaby w takim adekwatna? 6000 brutto?

Inka
@nowy 04.10.2018 14:38

Myślę ze jeśli będziesz blisko 6500...to się dogadacie... firma będzie raczej negociowala w dół

ILE
@Inka 04.10.2018 17:27

Ile w dol?

ILE
@ILE 05.10.2018 18:31

Inka i Jola, ile w dol, odpowiedzcie ...czy juz skonczylyscie prace?

ILE
@ILE 05.10.2018 20:55

nudzi mi sie :)))))))))))))

Wesoły
@Jola 04.10.2018 14:24

Niech ch pani z HR nie sieje fermentu. Jest nas przynajmniej kilka osób co dostały po 8brutto. Wcale. Nie jest wymagane doświadczenie, bo jak sami się reklamujecie wszystkiego nauczycie. Trzeba tylko dobrze się zareklamować na rozmowie. I jak sobie przeczytałem wszystkie wpisy od a do z to od dziś będę chodził i uśmiechał się do wszystkich bo widzę, że pracuje w większości z ludźmi, hmmm jak by tu nazwać? Niskich lotów.

Niski
@Wesoły 06.10.2018 07:09

I tak wygląda przekrój załogi :)

nowy
@Wesoły 06.10.2018 07:09

Hmm. Sporo tu rozbieżności. To jak to w końcu jest? Niektórzy pracują za 4500 brutto a niektórzy za 8000 ? Dziwne.

Wesoły
@nowy 06.10.2018 22:43

Już ci wszystko tłumaczę. Cześć ludzi naprawdę zna swoją wartość a część ludzi z okolicznych miejscowości zadowoli się nawet 4k brutto bo przecież zawsze lepiej robić w xeosie niż u prywaciarza. Jak się złapiesz to masz robotę na lata. I to jest przyczyną różnorodności stawek. Ale to nie mój problem i interes by ludzi oswiecac. Każdy sobie rzepke skrobie.

On
@Wesoły 09.10.2018 10:18

Lubię wesołych ludzi, szczególnie gdy muszę z nimi puzniej w jednym teamie robić..zawsze można liczyć na to że komuś jakąś żabka przyskrobia dla paru euro

swietyspokoj
@On 09.10.2018 19:48

i bedzie swiety spokoj

Justyna

@Wesoły, z Twoich wypowiedzi wywnioskować można, że pracujesz w Xeos w Środzie Śląskiej już od jakiegoś czasu. Czy możesz napisać, jaka atmosfera panuje wśród współpracowników w firmie, czy ludzie są dla siebie pomocni i zawsze można zwrócić się do kogoś z jakimś problemem?

Wesoły
@Justyna 11.10.2018 20:53

Niech Pani z HR już da spokój. :)

Justyna

@Ona, regulamin nie jest nigdzie "schowany", jest ogólnie dostępny na forum. Przypomnę, że każda osoba publikująca swój wpis oznajmia, że się z nim zapoznała i będzie go przestrzegać. Powiem raz jeszcze - nie usuwamy lub archiwizujemy wpisów bez wyraźnego powodu. @Inka, @Jola, widzę, że jesteście dość dobrze zorientowane wnoszę więc, że pracujecie już jakiś czas w Xeos. Co możecie powiedzieć o tym pracodawcy?

JanekZeSpychowic

Czy odzywali się już do kogoś z rekrutacji do grupy 7? (Ta co startuje na nowy rok) s

Chemia to my

Pracuje obok firmy Xeos w Basfie i tam dalej trwa gigantyczna budowa a nie wiem gdzie wy pracujecie bo napewno nie w tym Xeosie Środa Śląska!!

Your EX
@Chemia to my 27.09.2018 01:47

Za krótki jesteś by cię tam wpuscili.

Chemia to wy
@Chemia to my 27.09.2018 01:47

Cos w tym jest :).... fabryka powstaje obok Ciebie a ze ptaca niezbyt banalna to poltora roczne treningi rozpoczsto na bielanach wroclawskich..pierwsza grupa wystartowala z 2 lata temu juz... obecnie jest ponad 100 ogrow...wiec tak... opinje sa pod srode fizycznie pracuje sie chwilowo gdzie badz.... jasniej ?

jj
@Chemia to wy 27.09.2018 18:50

ptaca niezbyt banalna- i tak trzymac kolego. brawo

Justyna

@Jasiu, @Admin, nawet po zgłoszeniu postu przez pracodawcę, administrator GoWork.pl samodzielnie podejmuje decyzję co do jego zgodności z regulaminem lub nie. Reklamację zawsze można złożyć na adres mailowy admin@gowork.pl @Wurst, a pracujesz jeszcze aktualnie w Xeos? Może warto dać szansę nowemu systemowi i zobaczyć, jak będzie się sprawdzał?

Ona
@Justyna 28.09.2018 22:22

"Co innego tyczy się opinii naruszających regulamin. Opisując w skrócie, dowolna opinia nosząca znamiona pomówienia (a takie znamiona nosi m.in. zarzut o naruszanie praw pracowniczych – więcej: zob. pytanie 8) zostanie przez nas zarchiwizowana (nie usunięta). Archiwizacja opinii sprawia, że przestają one być widoczne na stronie, jednak pozostają w naszej bazie na potrzeby m.in. organów ścigania, które mogłyby w przyszłości nakazać naszej firmie ujawnienie dowodów popełnienia przestępstwa itp." Tym sposobem mozna usunac dowolny wpis na prozbe pracodawcy :)

Your EX

Dobra spadam bo wpisy zaczynają kasować.

Admin
@Your EX 26.09.2018 12:26

Potwierdzam...znikaja wpisy ZGODNE Z REGULAMINEM.... prawdopodobnie na wniosek pracodawcy...

Justyna

@Wyprostujmy ploty, rozumiem, dziękuję za odpowiedź! @Your EX, czynnie wypowiadasz się w wątku, rozumiem więc, że w jakiś sposób jesteś bądź też byłeś związany z pracą w Xeos, tak? @XxX, czy są to potwierdzone informacje? W jakim trybie do tej pory była wykonywana praca w tej firmie? @Tripaloski, długo już jesteś związany z Xeos?

Admin
@Justyna 20.09.2018 19:55

XxX udzielil prawdziwych informacji, firma oficjalnie wprowadza nowy regulamin umozliwiajacy taki system pracy...zarzad wiedzial o tym od mniejwiecej pol roku ale na rozmowach od poczatku rekrutacji mowi jedynie o systemie zmianowym

wiemcojem
@Admin 20.09.2018 23:00

Planowanie przedsięwzięcia takiego kalibru przecież odbywa się dużo wcześniej niż rekrutacja. Zakładając firmę z 3 pracownikami znasz próg rentowności, wiesz kogo masz zatrudnić, ile zapłacić, jakie umowy podpisać. Matematyka pokazuje to w kilka sekund po wprowadzeniu odpowiednich danych. Znajdź wzór i porównaj na stochastycznych założeniach oba systemy pracy.

wiemcojem
@wiemcojem 22.09.2018 08:56

Naturalnie każdy może się pomylić w kalkulacjach. Coś jakby 100 absolwentów MIT, dodając 2+2 wpisało 5. Rachunek prawdopodobieństwa pokaże taką możliwość. Cóż, Human Factor w praktyce. Jeśli nie to błąd systemu :)

Wurst

Może jeszcze podwyżki obiecują. Już kiedyś to przerabialem w innej firmie. Obiecywali wiele za jeden podpis, podwyżki, szkolenia... A po podpisaniu mówili, sorry ale zgodnie z prawem pierwsza podwyżka należy się za 10 lat w wysokości 10% :) tak że powodzenia.

Jan kowalski
@Wurst 24.09.2018 06:28

Ciekawe...zaczynaja juz znikac opinje.. chyba pracodawca sie zjarzyl :)

jj
@Jan kowalski 24.09.2018 23:18

Tak, pracodawca właśnie teraz się zjarzył, nie ma co, niezle go cenisz. Usuwają posty niezgodne z regulaminem.

Jasiu
@jj 25.09.2018 10:39

Wiem jaki post zniknął :) nie był niezgodny...na żądanie podmiotu gowork może usunąć opinie ... Standardowa procedura u wielu pracodawców...

leatherface

Jakie zarobki jeśli chodzi o NDT2 (5 tys. na rękę da się wynegocjować)? Xeos pomaga pracownikom przenoszącym się z innych miast/województw? Jakie benefity Xeos zapewnia?

Zmęczony
@leatherface 24.05.2018 14:06

No na ndt2 na początku to słabo... Mechanicy silników po 4,5 brutto dostają o ile przejdą niekończący się screening

zainteresowany do NDT
@Zmęczony 29.05.2018 08:45

Zalezy co dla kogo slabo znaczy Dlaczego nie podasz swoich zarobkow tylko mechanika .Dawaj konkretnie ile masz ze wszystkim

inny
@leatherface 24.05.2018 14:06

tak realne jak masz dowiadczenie w branzy lotniczej lub podobnej. Nie wiem czego kolega ponizej robi scieme chyba zeby zagarnoc wszystko dla siebie to takie polskie

brave new world
@inny 04.06.2018 18:09

Posługując się Twoim tokiem myślenia moge stwierdzić, ze stawki identycznych stanowisk w Polsce powinny byc adekwatne do np. niemieckich. Jeśli tak nie jest, kto chce zgarnąć wszystko dla siebie?

Łukasz
@leatherface 24.05.2018 14:06

Pakiet relokacyjny to 5k jesli przenosisz sie sam, lub 9k, jeśli z rodziną. Niemniej, 5 na rękę za inspektora NDT... nie ma dużu osób na rynku z takimi uprawnieniami, powinieneś wołaś dużo wiecej, tym bardziej, ze ludzi od NDT im brakuje

Łukasz
@Łukasz 23.06.2018 12:32

Acha... Pieniądze jakie dają na relokacje musisz zwrócić jeśli z jakiegokolwiek powodu (np. oni Ci podziękują, co się nierzadko zdarza) przestaniesz pracować w Xeos przed upływem 2 lat

slabo
@Łukasz 23.06.2018 12:34

slabo

a nawet
@slabo 23.06.2018 21:29

bardzo slabo

brave new world
@Łukasz 23.06.2018 12:34

hehe

brave new world
@brave new world 23.06.2018 22:44

niezle...

praca
@leatherface 24.05.2018 14:06

Warto tam aplikowac?

koszmarry
@praca 28.06.2018 09:08

moim zdaniem nie warto.

Denzel
@Łukasz 23.06.2018 12:32

Na ile zmian pracuje sie w NDT? Jak jest z wyposazeniem laboratorium?

Nick
@Denzel 22.09.2018 12:09

Blizej nie okreslone.... 1 grupa miala 1 zmiane w umowie, potem byly 2 zmiany potem 3... obecnie weszla 4 brygadowka w regulaminie...ponoc nie bedzie wykorzystywana Podwyzki po roku od rozpoczecia produkcji...wedlug uznania progi nie ustalone...zadne obietnice nje sa skladane na papierze...wszystko co nie pasuje jest zwalane na smowole osob z HR ktore juz odeszly.... Co nie zostanie wynegociowane przed pierwsza umowa... mozna wlozyc miedzy bajki... Co wyszarpiesz na pierwszej masz i tyle.. nic wiecej pewnego nie ma

Basia

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy zatrudniają na kilkumiesięczne staże?

Nick
@Basia 23.08.2018 01:46

Tak: do inżynierii, NDT i planowania

Nick
@Nick 23.08.2018 15:44

Przynajmniej na to widziałem ogłoszenie

bull
@Nick 23.08.2018 18:26

a do obslugi google?

Bolek
@Nick 23.08.2018 15:44

Pytanie odnośnie NDT. Czy ktos wie jak wyglada tam praca? Ile zmian,jakie zarobki,jak jest z wyposażeniem laboratorium?

Wyprostujmy ploty

Dobre zarobki, atmosfera I praca sama w sobie. Firma dopiero sie ksztaltuje, wiec sa pewne niedociagniecia, ale porownujac prace w innych firmach - ta wypada o niebo lepiej. Zbyt duzo negatywnych opinii od ludzi, ktorzy byli tutaj tylko raz - podczas rekrutacji oraz niestety udzielaja sie tylko niezadowoleni pracownicy. A ostatnio podczas anonimowej ankiety w firmie 84% pracownikow bylo zadowolonych. Malo ktora firma zdobywa sie na krytycyzm I chec poznania opini pracownikow w formie anonimowej, pytajac przy okazji co mozna zmienic. Ktos jeszcze ponizej pisal o Niemcach, ktorzy maja Polakow za nic. Jest wrecz przeciwnie, szanuja Nas, rozmawiaja, zartuja, wychodza na wspolne wyjscia integracyjne I nie mozna im niczego zarzucic. Sa tez doswiadczeni pracownicy, ktorzy podjeli prace rezygnujac z innych renomowanych firm np. LOT-u. Generalnie jest tu mieszanka ludzi z Polski ale tez I Europy. Mysle, ze gdyby bylo tutaj tak zle jak to jest opisane, ludzie z duzym doswiadczeniem nie zmienialiby miejsca zamieszkania, przeciez to duze przedsiewziecie dla kazdego. I umowmy sie - kto jest doswiadczonyzna rynek wie czego chce I jezeli cos zmienia, to mu sie naprawde musi oplacac. Ja polecam I zachecam do poznania oceny pracownikow z tej firmy. Istnieje przeciez LinkedIn I po wpisanii frazy "Xeos" wyskakuja wyniki. Mysle, ze to dobra forma feedbacku jesli ktos jest niezdecydowany. Jednak najlepiej ocenic firme samemu.

Trybusz
@Wyprostujmy ploty 12.09.2018 12:30

LinkedIn? Znalazłem 4 komentarze od supervisora w górę. To nie jest miarodajne, LinkedIn nie jest po to by wygłasza negatywne opinie ale po to by się chwalić osiągnięciami, szukać pracy i pracownika. Pokaż mi choć jeden przykład negatywnej opinii na jakąkolwiek firmę napisaną przez zwykłego pracownika. :)

Wyprostujmy ploty
@Trybusz 14.09.2018 09:27

Chodziło mi o napisanie prywatnej wiadomości do pracowników Xeos w celu uzyskania informacji, a nie szukania informacji na ich kontach. To oczywiste, że będą się chwalić na oficjalnym portalu.

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 12.09.2018 12:30

Nikt nie napisze, że jest niezadowolony eksponując imie i nazwisko. Wspominając o ankietach, chyba miałeś na myśli samokrytycyzm. Prawie kazda firma je przeprowadza, wiadomo wpisuje się superlatywy. Jaką masz gwarancję, że jest anonimowa? Obecnie tylko utalentowani programiści mogą zgłaszać pretensje bo za 50 tys netto miesięcznie w ciągu sekundy lądują u konkurencji. Z otwartymi ramionami - dosłownie. Dlatego nawiążę do dobrych zarobków, bądź precyzyjny, dla każdego oznaczają one coś innego. Tak samo warunki pracy. Ocenić firmę samemu? 3 m-ce, a potem wrócić do byłego pracodawcy? Otwieram pracuj.pl i nie widzę stu ofert. Jeśli jesteś doświadczonym z Lot, założę się, że w Xeosie potrzebują Twoich umiejętności, które nie były wcześniej doceniane. Pamiętaj, Polska jest w Europie!

Wyprostujmy ploty
@wiemcojem 14.09.2018 14:09

- Masz ochotę jechać do Europy - śmiało, po co w ogóle zaprzątasz sobie głowę Xeosem; - krytycyzm wobec siebie a samokrytycyzm to to samo Sherlocku; - nie mam podstaw żeby twierdzić, iż ankieta nie była anonimowa. Skoro nie musiałem się pod nią podpisywać to pewnie była; - dobre zarobki: nie bede podawac liczb bo jest to zroznicowane. Napewno nikt nie zarabia 2000 na reke. Praca wymaga myślenia, znajomości języka, umiejętności manualnych i chęci nauki, więc jest też lepiej płatna niż standardowe zawody - jeśli sie boisz pójść do innej firmy, ze względu na to, że może nie wyjść i po 3 miesiącach wylot - to gratuluje Twojemu pracodawcy. Ma człowieka na stałe ;)

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 00:55

''Malo ktora firma zdobywa sie na krytycyzm I chec poznania opini pracownikow w formie anonimowej, pytajac przy okazji co mozna zmienic.'' - Niestety, nie widzę w Twojej wypowiedzi słów 'wobec siebie'. ''Generalnie jest tu mieszanka ludzi z Polski ale tez I Europy. Drugie zdanie: '' Masz ochotę jechać do Europy - śmiało'' -Uczono mnie, że Polska jest w Europie, więc jak możesz pisać, że są ludzie z Polski i Europy? Zastanawiam się kto zaserwował Ci nową wiedzę o podziale świata. W drugim poscie potwierdziłeś swoje słowa. Odpowiem Ci: Nie muszę jechać do Europy, bo będąc w Polsce już w niej już jestem :) -dobre zarobki. Chyba kwoty, a nie liczby :) To podaj widełki. Jakie konkretne standardowe zawody? -''Skoro nie musiałem się pod nią podpisywać to pewnie była'' - Na tym bazujesz swoją pewność, że ankieta była anonimowa? -Bierzesz tylko pod uwagę scenariusz, że pracownik może się nie sprawdzić? -nie jestem Sherlockiem, można przejść się przez lotnicze podwórko i wiedzieć kto był/jest jakim specjalistą, z jak wielką wiedzą, umiejętnościami, doświadczeniem and the like. Zresztą, nie trzeba. Swoimi wypowiedziami wszystkim to pokazałeś.

Wyprostujmy ploty
@wiemcojem 15.09.2018 09:08

Nie chce mi się z Tobą bawić w grę słów. Każdy kto ma ochotę dowiedzieć czegoś o firmie, z moich wypowiedzi to wyciągnie. Bez precyzowania słów do krytycyzmu "wobec siebie".

Pracownik
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 09:22

Pominales tylko kilka faktów o rzucaniu w mechaników długopisem, wyklinaniu do pań które potem płaczą w toalecie, pani monice która wprowadza koreańskie standardy i mobbing czy kilku ekspertów z lotnictwa i niemcow z łapanki bo mało kto chciał jechać na wschód. Szanse na fajna firmę maja ale póki co wszystko chcą na siłe (usunięte przez administratora)

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 09:22

Dzięki Wyprostujmy ploty. Cieszę się, że mnie doceniasz parafrazując moje ostatnie zdanie. Proponuje przeliczenie negatywnych wypowiedzi aktualnych pracowników w stosunku do tych z rozmów o prace. Z drugiej strony, cytując ‚niestety udzielaja sie tylko niezadowoleni pracownicy’ zastanawiam się co jest powodem, że cała reszta szczęściarzy milczy. Przecież w ankiecie Xeos aż 84% procent osób było zadowolonych. Cieszysz się z imprez integracyjnych? Dla niektórych to tania reklama w standardzie premium. Podałeś fajny sposób (LinkedIn) na sprawdzenie z jak bogatym doświadczeniem w lotnictwie i nie tylko przyjmowane są osoby do Xeos. To nie jest wada, każdy gdzieś zaczyna ale jeśli definiujesz np. osobę z rocznym stażem w Lot jako doświadczoną - jestem w szoku. Dobra, muszę iść spać. Pa!

Your EX
@Wyprostujmy ploty 15.09.2018 00:55

"dobre zarobki: nie bede podawac liczb bo jest to zroznicowane. Napewno nikt nie zarabia 2000 na reke. Praca wymaga myślenia, znajomości języka, umiejętności manualnych i chęci nauki, więc jest też lepiej płatna niż standardowe zawody" no jeśli mówisz o stawkach w erło to masz rację próg 2000 € netto jest nie do przeskoczenia a nawet brutto.

Wyprostujmy ploty
@Your EX 18.09.2018 07:55

Czy widziałeś gdziekolwiek firme w Polsce, która płaciłaby 2000€ lub 8500zł na treningu pracownikom, którzy się uczą? Mowa tu o branży lotniczej.

wiemcojem
@Wyprostujmy ploty 18.09.2018 22:53

podobno w Xeos jest wielu doswiadczonych pracownikow z innych firm, ponieważ znają rynek i jeśli coś zmieniają to na lepsze bo musi im się opłacać. Twoje słowa. To jak jest? Doświadczeni czy nie?

Your EX
@Wyprostujmy ploty 18.09.2018 22:53

Już tak nie podkreślaj, że mowa o branży lotniczej. Każdy kto tu pisze wie co to Xeos. To tak jak w tych dowcipach o studentach prawa. Zawsze znajdą miejsce na sentencje "bo wiesz ja studiuje prawo"

Przyszla HR menager
@Wyprostujmy ploty 12.09.2018 12:30

Jak tam atmosfera w pracy, nie liczac oczywiscie ekipy ktora jest super ? Jak odbierasz stanowisko pracodawcy odnosnie podwyzek, ktore nie nastapia wczesniej niz ruszy produkcja ? A potem moze sie okazac ze zmienil zdanie i potrzebuje roku utrzymania produkcji a potem ze znowu cos... Jak odbierasz fakt ze swiadomie nie informuje potencjalnych pracownikow lub obecnych o planowanych niekorzystnych zmianach ? Jak z uczwiwoscia ? Sadzisz ze bedzie sie wywiazywal z 'obietnic przedwyborczych ? :)

XxX

Dla zainteresowanych. Prawdopodobnie praca w Xeosie będzie wykonywana w systemie czterobrygadowym. Pozdrawiam

Your EX
@XxX 19.09.2018 14:08

Tak będzie. Taka odpowiedzialna praca w tak nowoczesnej firmie w "branży lotniczej" a nie wie, że ludzie w nocy powinni spać bo ich produktywność spada i popełniają znacznie więcej błędów. A nie, chwila... To będą super wyszkoleni pracownicy w "branży lotniczej"

anonymous
@Your EX 19.09.2018 17:16

Proponuję szkolenie Human Factor dla osoby która to wymyśliła

Your EX
@anonymous 19.09.2018 17:38

Za pracę na zmiany powinna być wczesniejsza emerytura.

Your EX
@XxX 19.09.2018 14:08

Czyli tania siła robocza z Polski. Czy Niemcy też będą robić na zmiany? Cieszcie się, że pracujecie poniżej stawki 2000€ netto podczas gdy stawki waszych przełożonych zaczynają się od 3500€. A wasi koledzy z Niemiec myślicie, że przyjechał by któryś tu za 5tys PLN brutto. Naprawdę? Teraz już wiecie czemu jedni się do was uśmiechają. Akurat xeos to połączenie firm z Niemiec i UK czyli dwóch krajów, które uważają nas za tania siłę roboczą :) gratuluję wszystkim podjęcia pracy. Czy już rozumiecie dlaczego od początku na rozmowie mówi się, że nie masz co liczyć na jakikolwiek awans przez lata. Wszystko klaruje się z czasem.

Nick
@Your EX 20.09.2018 06:43

Ciekawi mnie skad wymysliles polaczenie UK i Niemiec?? Co do Niemiec to sie zgadzam, ale GE jest z US. Chyba nikt logicznie myslacy nie oczekuje w Polsce zarobkow na poziomie Niemiec, UK, czy USA. Jesli oczekuje, to dlaczego nie na poziomie Dubaju czy Singapuru ??? Firmy powstaja w Polsce poniewaz tu sa nizsze koszty, gdyby nie to, to by nie powstawaly- proste. Firma istnieje aby generowac zyski, a dopiero w kolejnosci jest zdowolenie pracownikow. Sam nie jestem zadowolony ze wszystkeigo w tej firmie, ale niektore oczekiwania i komentarze, maja tyle wspolnego z rzeczywistoscia co nic. Odnosnie awansow, jesli masz jakiekolwiek doswiadczenie w brazny, to wiesz ile trwa certyfikacja mechanika. Oczywiste jest, ze z poziomu A na B nie przeskoczysz w rok czy dwa. Sa to wymagania doswiadczenia w branzy lotniczej.

Tripaloski
@Your EX 20.09.2018 06:43

Jak można mieć tak ograniczone myślenie, by uważać że mamy dostawać pensje niemieckie czy brytyjskie? Czy jest choć jedna branża, gdzie dostajemy większe wynagrodzenia niż Niemcy? Druga sprawa, XEOS zaoferował największą pensję spośród wszystkich zakładów lotniczych w Polsce, przynajmniej dla początkujących pracowników, takich jak ja- nikt się nie zbliżył do 5 tys brutto, ani sąsiednie UTC, ani Rzeszów, ani Mielec, nie mówiąc już o Leonardo WSK Świdnik z ich ofertą poniżej 3tys brutto. Dla kogoś świeżo po studiach, albo zaczynających w branży lotniczej na obecną chwilę nie ma wyższych ofert zarobków w Polsce, a jak ktoś ma doświadczenie, zna języki, to przecież droga jest wolna, praca w Niemczech czeka, YourEX po Twoich oczekiwaniach wnioskuję że musisz być świetnym specjalistą więc nawet w niemieckim Xeosie będą się o Ciebie zabijać, oferując miliony. ;) Praca 24h na trzech zmianach może dziwić jedynie tych co nigdy nie pracowali w tego typu zakładach, zarówno w Świdniku, jak i Mielcu jak i w Rzeszowie masz 3 zmiany po 8h i 7 dniowy tydzień pracy, nie wiem co w tym niezwykłego.

wiemcojem
@Nick 20.09.2018 09:07

''Firma istnieje aby generowac zyski, a dopiero w kolejnosci jest zdowolenie pracownikow''. W punkt. Dlaczego Xeos postawił na drogie szkolenia od postaw, a nie wybudował się następnie przejmując wysoko wykwalifikowaną kadrę z rynku? Macie nadzieję, że po jakimś czasie zrezygnujecie z tej pracy będąc ekspertami? Może być zupełnie odwrotnie, zawalczycie nie o podwyżki ale o utrzymanie stanowiska. Pensje mogą jeszcze ''poszybować'' w dół. Konkurencja Was nie przejmie bo chroni biznes (patrz pierwsze pyt), przy okazji - ciekawe czy w Xeosie był krecik? Będziecie wyszkoleni tylko pod Xeos, inne firmy mają swoich ludzi. Na prawdziwie utalentowanych, rzeczywiście propozycja może już od dawna spokojnie czekać gdzie indziej. W prawdziwym high-tech.

wiemcojem
@wiemcojem 20.09.2018 11:03

Gdzie nikt nie wypełnia profilu na LinkedIn tylko podaje wizytówkę bez numeru telefonu i w momencie jej wręczenia wyciąga długopis lub pióro zapisując go przy Tobie.

Adnmin
@Tripaloski 20.09.2018 10:58

Życzę powodzenia w prowadzeniu takiego biznesu za pomocą samych ludzi po studiach

wiemcojem
@Adnmin 20.09.2018 12:45

Niestety to rzeczywistość. Nie muszą to być nawet osoby po studiach. Zawsze znajdą się chętni. Wiele firm wprowadza na rynek różne 'twory' podnoszące wartość przedsiębiorstwa. Jedne to kopalnie złota, w innym worku podpisanym złoto znajdziesz Piryt (fajny minerał, w Tatrach też jest:). Zanim jednak ktoś otworzy worek rating, giełda wystrzeli jak odrzutowiec, to dopiero waluta. W końcu wszyscy widzą, że niesiesz worki wracając z gór, albo, że niesie je dla Ciebie niczego nieświadomy wartości zółtych kamyków człowiek. Szczęśliwy, bo zarobił trochę na utrzymanie swojej rodziny.

ADMIN
@wiemcojem 20.09.2018 17:20

Nie mam nic przeciwko studentom...to często bardzo zdolni ludzie z olbrzymią wiedzą...Ale jak się robi silnik za kilkadziesiąt milionów Kowno dolcow... To wydaje mnie się...ze ludzie młodzi...często ambitni, bardzo zwawi, nie mający pewnych nawyków.. tudzież nie do konca ukształtowany etos pracy...są w stanie..nieco namieszac

ADMIN
@ADMIN 20.09.2018 18:27

Robota wydaje się być nieco mało ambitna...Ale napewno będzie odpowiedzialna A pracodawca który jest nie do konca TRANSPARETNY ha ha Szybko sobie markę na Polskim bardzo waskim rynku wyrobi

Your EX
@Tripaloski 20.09.2018 10:58

Skoro uważasz, że Niemcy maja zarabiać więcej to gratuluję. Ambitny z Ciebie typ. Co do pracy na zmiany, pracowałeś kiedykolwiek w takim systemie? Po 3.latach twoje ciało zaczyna szwankowac. No ale o tym przekonasz się sam. Postawmy sprawę jasno, akceptujesz to, że Niemcy biorą więcej pieniędzy za wykonywanie tej samej pracy? Jeśli tak to nie mam pytań.

Your EX
@Nick 20.09.2018 09:07

"Chyba nikt logicznie myslacy nie oczekuje w Polsce zarobkow na poziomie Niemiec, UK, czy USA. Jesli oczekuje, to dlaczego nie na poziomie Dubaju czy Singapuru" jasna sprawa w Niemczech zarobki niemieckie w Polsce polskie. Ale... nie do końca mnie zrozumiałeś. Jak to jest, że w Polsce w jednej firmie Polacy mają polskie stawki a Niemcy niemieckie? Nie zastanawiałeś się nigdy nad tym.

Tripaloski
@Your EX 20.09.2018 19:30

Ale zdajesz sobie sprawę że płacz na temat zarobków polskich a niemieckich to powinieneś zgłaszać do najlepiej rządu, a nie pracodawców? Teraz wybory, akurat dobry sezon i każdy Ci obieca dowolne pensje, naprawdę! (usunięte przez administratora) pkb, moc nabywczą, ekonomię czy geopolitykę, zróbmy hiperinflację bo pan Your ex chce mieć więcej zer na koncie! A Niemcy w firmie zarabiają więcej, bo są pracownikami caly czas niemieckimi, tylko wysłanymi na kontrakt. Jak Polaków będą wysyłać na ten trening 3 miesięczny to rodacy też nie będą mieli pensji niemieckich, bo nie stają się zatrudnieni w Niemczech

Your EX
@Tripaloski 20.09.2018 23:46

Już się nie kompromituj. Jak argumentów brak to zawsze wchodzi się w politykę.

Ja
@Your EX 20.09.2018 06:43

Mechanik w Niemczech 3500 brutto ???????????????????????? na początku kariery...????????????????

Your EX
@Ja 21.09.2018 13:13

Życia nie znasz, sprawdź stawki godzinowe jakie są oferowane na polskich portalach pracy. Zresztą widzę, że większość z was uważa, że już trzyma Boga za nogi. Napisz coś jak już nauczysz się korzystać z klawiatury]yyyyyyyyyyyyyy.

Justyna

@panczasu, nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź ani to, jak się ma godzina dodania wpisu do mojej roli tutaj. @Adnmin, w takim razie ktoś wprowadził Cię, najpewniej nieumyślnie, w błąd. Moderatorów poznasz po szarych nickach, a nasza rola jest również ujęta w regulaminie ( https://www.gowork.pl/regulamin ). Znajdziesz nas w większości wątków na forum. Usuwaniem wpisów natomiast zajmuje się administracja forum. @Bartek, dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Mam nadzieję, że znajdziesz swoją wymarzoną pracę. @Wyprostujmy ploty, rozumiem, że pracujesz w Xeos, tak? Na jaki rodzaj umowy można liczyć w firmie?

Wyprostujmy ploty
@Justyna 14.09.2018 15:53

Tak pracuje. Pierwsza umowa na 3 miesiace, pozniej na czas nieokreslony. Generalnie wszyscy dostają przedłużenie umowy poza nielicznymi wyjątkami. Ale to już trzeba chcieć wylecieć i naprawdę zawinić. Kto wykazuje chec pracy nie ma sie o co martwic.

Zostaw opinię o Xeos - Środa Śląska

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Xeos